Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 31 ianuarie 2006  ce stabileste prevederi specifice pentru controlul pestei porcine africane si modifica norma sanitara veterinara privind masurile generale pentru controlul unor boli ale animalelor si masurile specifice referitoare la boala veziculoasa a porcului, aprobata prin   Ordinul Ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 188/2002 , in ceea ce priveste pesta porcina africana*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 31 ianuarie 2006 ce stabileste prevederi specifice pentru controlul pestei porcine africane si modifica norma sanitara veterinara privind masurile generale pentru controlul unor boli ale animalelor si masurile specifice referitoare la boala veziculoasa a porcului, aprobata prin Ordinul Ministrului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr. 188/2002 , in ceea ce priveste pesta porcina africana*)

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 197 bis din 2 martie 2006
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 31 ianuarie 2006
ce stabileşte prevederi specifice pentru controlul pestei porcine africane şi modifica norma sanitarã veterinara privind mãsurile generale pentru controlul unor boli ale animalelor şi mãsurile specifice referitoare la boala veziculoasa a porcului, aprobatã prin <>Ordinul Ministrului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor nr. 188/2002 , în ceea ce priveşte pesta porcina africana*)
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 197 bis din 2 martie 2006

--------
*) Aprobatã prin <>Ordinul nr. 22 din 31.01.2006 , publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 197 din 2 martie 2006.


ART. 1
Domeniul de aplicare
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte mãsuri naţionale minime pentru controlul pestei porcine africane.
ART. 2
Definiţii
Pentru scopul prezentei norme sanitare veterinare:
a) "porcina" înseamnã orice animal din familia Suidae, inclusiv porci salbatici;
b) "porc salbatic" înseamnã un porc ce nu este ţinut sau crescut într-o exploatatie;
c) "exploatatie" înseamnã orice clãdire agricolã sau de alta natura situata pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, unde sunt ţinute sau crescute porcine, permanent sau temporar. Aceasta definitie nu include abatoare, mijloace de transport şi suprafeţe imprejmuite unde sunt ţinuţi şi pot fi vanati porci salbatici. Aceste suprafeţe imprejmuite trebuie sa fie de o mãrime şi o structura ce fac mãsurile stabilite la art. 5 alin. (1) inaplicabile;
d) "manual de diagnostic" înseamnã manualul de diagnostic menţionat la art. 18 alin. (3);
e) "porcina suspecta a fi infectata cu virusul pestei porcine africane" înseamnã orice porc sau carcasa de porc ce manifesta simptome clinice sau care prezintã, leziuni post mortem sau reactii la testele de laborator efectuate în conformitate cu manualul de diagnostic, şi care indica prezenta posibila a pestei porcine africane;
f) "caz de pesta porcina africana" sau "porc infectat cu pesta porcina africana" înseamnã orice porc sau carcasa de porc:
- la care au fost confirmate oficial simptome clinice sau leziuni post mortem de pesta porcina africana, sau
- la care a fost confirmatã oficial prezenta bolii ca rezultat al unui examen de laborator efectuat în conformitate cu manualul de diagnostic;
g) "focar de pesta porcina africana" înseamnã exploatatia unde au fost detectate unul sau mai multe cazuri de pesta porcina africana;
h) "focar primar" înseamnã focarul în înţelesul art. 2, lit. d), al Normei sanitare veterinare privind notificarea bolilor animalelor, aprobatã prin <>Ordinul nr. 77/2005 al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 788 din 30 august 2005, ce transpune Directiva Consiliului 82/894/EEC asupra notificãrii bolilor animale în interiorul Comunitãţii;
i) "zona infectata" înseamnã teritoriul unui stat membru unde, dupã confirmarea unuia sau mai multor cazuri de pesta porcina africana la porci salbatici, sunt în vigoare mãsuri de eradicare a bolii în conformitate cu art. 15 sau 16 ale prezentei norme sanitare veterinare;
j) "caz primar de pesta porcina africana la porci salbatici" înseamnã orice caz de pesta porcina africana ce este detectat la porci salbatici într-o zona în care nu sunt implementate mãsuri în conformitate cu art. 15 sau art. 16 ale prezentei norme sanitare veterinare;
k) "exploatatie de contact" înseamnã o exploatatie unde se poate sa fi fost introdusã pesta porcina africana, fie ca un rezultat al amplasarii, miscarii persoanelor, porcinelor sau vehiculelor, fie în orice alt mod;
l) "proprietar" înseamnã orice persoana (sau persoane) fizica sau juridicã, ce este proprietara a porcinelor, sau responsabilã de îngrijirea numitelor animale, pentru câştig financiar sau nu;
m) "autoritate competenta" înseamnã autoritatea competenta în înţelesul art. 2, alin. (6), a Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinului al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 250 din 11 aprilie 2003, ce transpune Directiva 90/425/CEE ;
n) "medic veterinar oficial" înseamnã medicul veterinar desemnat de autoritatea veterinara centrala a României;
o) "procesare" înseamnã unul din tratamentele aplicate materialelor cu grad ridicat de risc potrivit art. 2 al Normei sanitare veterinare privind stabilirea condiţiilor sanitare veterinare pentru înlãturarea şi prelucrarea deşeurilor animale, comercializarea lor şi prevenirea agenţilor patogeni din furajele care conţin produse de origine animala sau peste, aprobatã prin <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 504/2001 , Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 78 din 1 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ce transpune Directiva Consiliului 90/667/EE C, astfel încât sa se evite riscul rãspândirii virusului pestei porcine africane;
p) "ucidere" înseamnã uciderea porcinelor, în înţelesul art. 2, lit. f), al Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 425/2002 , cu completãrile ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 887 din 9 decembrie 2002, ce transpune Directiva 93/119/EEC ;
q) "sacrificare" înseamnã taierea porcinelor în înţelesul art. 2, lit. f), al Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul "sacrificarii sau uciderii" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 425/2002 cu completãrile ulterioare, ce transpune Directiva 93/119/EEC ;
r) "vector" înseamnã o capusa din specia Ornithodorus erraticus.
ART. 3
Notificarea pestei porcine africane
(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca prezenta sau suspiciunea de prezenta a pestei porcine africane este notificatã autoritãţii competente obligatoriu şi imediat.
(2) Fãrã a se aduce atingere prevederilor comunitare existente cu privire la notificarea focarelor de boli ale animalelor, dacã se confirma pesta porcina africana pe teritoriul sau, statul membru al Uniunii Europene trebuie:
(a) sa notifice boala şi sa furnizeze informaţii Comisiei Europene şi statelor membre Uniunii Europene, în conformitate cu anexa nr. 1 a prezentei norme sanitare veterinare, asupra:
I) focarelor de pesta porcina africana ce sunt confirmate în exploataţii,
II) cazurilor de pesta porcina africana ce sunt confirmate la abator sau în mijloacele de transport,
III) cazurilor primare de pesta porcina africana ce sunt confirmate la porcii salbatici,
IV) rezultatele anchetei epidemiologice efectuate în conformitate cu art. 8 al prezentei norme sanitare veterinare;
(b) sa furnizeze informaţii Comisiei Europene şi statelor membre ale Uniunii Europene privind cazurile confirmate ulterior la porcii salbatici într-o zona infectata cu pesta porcina africana, în conformitate cu art. 16, alin. (3), lit. a), şi alin. (4) al prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 4
Mãsuri în cazurile de suspiciune a prezentei pestei porcine africane într-o exploatatie
(1) Atunci când o exploatatie are una sau mai multe porcine suspecte de infectia cu virusul pestei porcine africane, statul membru al Uniunii Europene trebuie sa se asigure ca autoritatea competenta pune imediat în mişcare mijloace oficiale de investigare pentru a confirma sau exclude prezenta numitei boli în conformitate cu procedurile stabilite în manualul de diagnostic.
(2) Atunci când exploatatia este vizitata de un medic veterinar oficial, trebuie, de asemenea, sa se efectueze o verificare a registrului şi a marcilor de identificare a porcinei menţionate la art. 4 şi 5 Normei veterinare privind sistemul de identificare şi înregistrare a suinelor aprobatã prin <>Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 170/2004 publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 227 din 16 martie 2004, ce transpune Directiva Consiliului 92/102/EEC .
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României considera ca nu poate fi exclusa prezenta pestei porcine africane într-o exploatatie, aceasta trebuie sa plaseze imediat exploatatia sub supraveghere oficialã şi în special trebuie sa se asigure ca:
a) toate porcinele din diferitele categorii din exploatatie sunt numarate şi se întocmeşte o lista a numãrului de porcine deja bolnave, moarte sau probabil sa fie infectate din fiecare categorie. Lista trebuie sa fie actualizatã pentru a se tine seama de fatarile şi cazurile de mortalitate a porcinelor în timpul perioadei de suspiciune. Informaţiile privind lista trebuie sa fie furnizate la cerere şi pot fi verificate la fiecare vizita;
b) toate porcinele din exploatatie trebuie sa fie închise în locatiile unde sunt adapostite sau în alte locuri unde pot fi izolate;
c) nici un porc nu poate intra sau ieşi din exploatatie. Autoritatea veterinara centrala a României poate, dacã este necesar, sa extindã interdicţia de parasire a exploatatiei şi la alte specii de animale şi poate sa solicite aplicarea de mãsuri corespunzãtoare pentru distrugerea rozatoarelor sau insectelor;
d) nici o carcasa de porc nu poate pãrãsi exploatatia fãrã o autorizaţie emisã de autoritatea competenta;
e) nici un sortiment de carne, produse de porc, material seminal, ovule sau embrioni, furaje pentru animale, ustensile, materiale sau deşeuri susceptibile sa transmitã pesta porcina africana, nu pot pãrãsi exploatatia fãrã o autorizare provenitã de la autoritatea veterinara competenta. Nu pot fi scoase din exploatatie, carne, produse de porc, material seminal, ovule sau embrioni pentru comerţ intracomunitar;
f) miscarea de persoane cãtre sau din exploatatie trebuie sa fie supusã autorizãrii scrise a autoritãţii sanitare veterinare competente;
g) miscarea de vehicule cãtre sau din exploatatie trebuie sa fie supusã autorizãrii scrise a autoritãţii veterinare competente;
h) trebuie sa fie utilizate mijloace corespunzãtoare de dezinfecţie la punctele de intrare şi ieşire ale clãdirilor ce adapostesc porcine şi ale exploatatiei însãşi. Orice persoana care intra sau pãrãseşte exploatatiile, trebuie sa se conformeze mãsurilor de igiena corespunzãtoare, necesare pentru a se reduce riscul rãspândirii virusului pestei porcine africane. Mai mult, toate mijloacele de transport trebuie sa fie dezinfectate atent înainte de a pãrãsi exploatatia;
i) trebuie sa se efectueze o ancheta epidemiologica în conformitate cu art. 8 al prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când situaţia epidemiologica o cere, autoritatea veterinara competenta:
a) poate aplica mãsurile prevãzute de art. 5, alin. (1) al prezentei norme sanitare veterinare, în exploatatia menţionatã la alin. (2) al acestui art. Cu toate acestea, când considera ca permit condiţiile, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate sa limiteze aplicarea acestor mãsuri numai la porcinele suspecte de a fi infectate sau contaminate cu virusul pestei porcine africane şi la partea exploatatiei în care au fost ţinute acestea, cu condiţia ca aceste porcine sa fi fost adapostite, cazate şi hranite complet separat de alte porcine din exploatatie. În orice caz, atunci când porcinele sunt ucise trebuie sa se preleveze un numãr suficient de probe pentru a se confirma sau exclude prezenta virusului pestei porcine africane, în conformitate cu manualul de diagnostic,
b) poate stabili temporar o zona de control în jurul exploatatiei menţionate la alin. (2) al prezentului art. În exploatatiile de porcine din interiorul acestei zone trebuie sa se aplice câteva sau toate mãsurile menţionate la alin. (1) sau (2) al prezentului art.
(5) Odatã adoptate, mãsurile prevãzute la alin. (2) al prezentului art. nu trebuie ridicate pana când nu a fost exclusa oficial prezenta pestei porcine africane.
ART. 5
Mãsuri în cazuri în care prezenta pestei porcine africane este confirmatã într-o exploatatie
(1) În cazurile în care se confirma oficial prezenta pestei porcine africane, statul roman trebuie sa vegheze ca, pe lângã mãsurile menţionate la art. 4, alin. (2) al prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea veterinara competenta sa dea ordin ca:
a) toate porcinele din exploatatie sa fie ucise imediat sub supraveghere oficialã şi în asa fel încât sa se evite riscul rãspândirii virusului pestei porcine africane în timpul transportului sau uciderii:
b) atunci când se sacrifica porcinele, sa fie prelevate un numãr suficient de probe, conform manualului de diagnostic, pentru a se putea stabili modul de introducere a virusului pestei porcine africane în exploatatie şi durata de timp cat a putut exista în exploatatie înainte ca boala sa fi fost notificatã;
c) carcasele de porcine ce au murit sau au fost ucise trebuie sa fie prelucrate sub supraveghere oficialã;
d) pe cat este posibil, carnea de porcine tãiate în timpul perioadei între introducerea probabila a bolii în exploatatie şi instituirea mãsurilor oficiale sa fie supusã trasabilitatii şi prelucrata sub supraveghere oficialã;
e) materialul seminal, ovulele sau embrionii de porcine, colectate din exploatatie în timpul perioadei între introducerea probabila a bolii în exploatatie şi instituirea mãsurilor oficiale, trebuie sa fie supuse trasabilitatii şi distruse sub supraveghere oficialã, astfel încât sa se evite riscul rãspândirii virusului pestei porcine africane;
f) toate substantele şi deşeurile ce au putut fi contaminate, precum furajele, trebuie procesate. Toate materialele de unica folosinta ce pot fi contaminate, în special cele utilizate pentru acţiunile de ucidere, trebuie sa fie distruse. Aceste acţiuni trebuie efectuate conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial;
g) dupã ce porcinele au fost eliminate, clãdirile folosite pentru adãpostirea porcilor, vehiculele utilizate pentru transportul acestora sau a carcaselor acestora ca şi echipamentul, asternutul, balegarul şi purinul trebuie sa fie curatate şi dacã este necesar, dezinsectizate, dezinfectate şi tratate conform art. 12 al prezentei norme sanitare veterinare;
h) în cazul unui focar primar de boala, izolatul de virus de pesta porcina africana trebuie supus procedurii de laborator stabilite de manualul de diagnostic pentru a se identifica tipul genetic;
i) sa se efectueze o ancheta epidemiologica conform art. 8 al prezentei norme sanitare veterinare.
(2) În cazurile când un focar a fost confirmat într-un laborator, într-o gradina zoologica, parc zoologic sau într-o zona imprejmuita unde sunt ţinute porcinele pentru scopuri ştiinţifice sau scopuri corelate cu conservarea speciilor sau conservarea raselor rare, statul roman poate decide o derogare de la alin. (1) lit. a) şi alin. (1) lit. e), cu condiţia ca interesele comunitare de baza sa nu fie afectate negativ.
(3) O astfel de decizie trebuie notificatã imediat Comisiei Europene.
(4) În orice caz, cu prima ocazie, autoritatea veterinara competenta romana va revizui situaţia cu Comisia Europeanã şi cu Comitetul permanent Veterinar. Dacã este necesar, trebuie sa se adopte mãsuri pentru prevenirea rãspândirii bolii, în conformitate cu procedura menţionatã la art. 24 alin. (2).
ART. 6
Mãsuri în cazurile în care prezenta pestei porcine africane este confirmatã în exploataţii ce sunt constituite din unitãţi de producţie diferite
(1) Atunci când prezenta pestei porcine africane este confirmatã în exploataţii ce constau din doua sau mai multe unitãţi de producţie independente şi pentru ca sa se încheie ingrasarea porcinelor, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate hotãrî o derogare de la prevederile art. 5, alin. (1), al prezentei norme sanitare veterinare, în ceea ce priveşte unitãţile de producţie cu porcine sanatoase dintr-o exploatatie contaminata, cu condiţia ca medicul veterinar oficial sa confirme ca structura, dimensiunea şi distanta dintre aceste unitãţi de producţie şi operaţiunile efectuate acolo sunt de asa natura încât unitãţile de producţie sa aibã echipamente complet independente pentru adãpostire, creştere şi furajare, astfel încât virusul sa nu poatã fi rãspândit dintr-o unitate de producţie în alta.
(2) Dacã face uz de derogarea menţionatã la alin. (1), autoritatea sanitarã veterinara competenta trebuie sa elaboreze reguli detaliate pentru aplicarea acesteia, în funcţie de garanţiile de sãnãtate a animalelor ce pot fi asigurate.
(3) Când autoritatea sanitarã veterinara centrala a României face uz de aceasta derogare, o va notifica imediat Comisiei Europene. În toate cazurile, Comisia Europeanã va revizui situaţia împreunã cu respectivul stat membru al Uniunii Europene, şi în Comitetul Veterinar Permanent. Dacã este necesar, trebuie adoptate mãsuri de prevenirea rãspândirii bolii, conform procedurii stabilite la art. 24 alin. (2).
ART. 7
Mãsuri în exploataţii de contact
(1) Exploatatiile trebuie sa fie recunoscute ca exploataţii de contact atunci când medicul veterinar oficial constata sau considera, pe baza anchetei epidemiologice efectuate în conformitate cu art. 8 al prezentei norme sanitare veterinare, ca pesta porcina africana a putut fi introdusã fie din alte exploataţii în exploatatia menţionatã la art. 4 sau 5, fie din aceasta din urma exploatatie în alte exploataţii.
(2) În astfel de exploataţii trebuie sa fie aplicate prevederile art. 4, pana când prezenta pestei porcine africane este oficial exclusa.
(3) Autoritatea veterinara competenta trebuie sa aplice mãsurile prevãzute de art. 5, alin. (1), în exploatatiile de contact la care s-a referit alin. (1) al acestui art., dacã situaţia epidemiologica o impune.
(4) Atunci când porcinele sunt ucise, trebuie prelevate un numãr suficient de probe, conform manualului de diagnostic, pentru a se putea confirma sau exclude prezenta virusului pestei porcine africane în aceste exploataţii.
ART. 8
Ancheta epidemiologica
(1) Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca ancheta epidemiologica în privinta cazurilor de suspiciune sau a focarelor de pesta porcina africana este efectuatã pe baza chestionarelor elaborate în cadrul unor planuri de contingenta menţionate la art. 21.
(2) O astfel de ancheta trebuie sa clarifice cel puţin:
(a) durata de timp cat poate sa fi existat virusul pestei porcine africane în exploatatie, înainte ca boala sa fie notificatã sau suspectata;
(b) originea posibila a pestei porcine africane în exploatatie şi identificarea altor exploataţii în care porcinele pot fi infectate sau contaminate din aceeaşi sursa;
(c) miscarile de persoane, vehicule, porcine, carcase, material seminal, carne sau orice material posibil de a vehicula virusul cãtre sau din exploatatiile în cauza;
(d) posibilitatea ca vectori sau porci salbatici sa producã rãspândirea bolii.
(3) Dacã rezultatele acestei anchete sugereaza ca pesta porcina africana a putut fi raspandita din sau cãtre exploataţii situate în state membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeanã şi statele membre în cauza trebuie informate imediat.
ART. 9
Stabilirea zonelor de protecţie şi de supraveghere
(1) Imediat dupã ce diagnosticul de pesta porcina africana a fost confirmat la porcinele dintr-o exploatatie, autoritatea sanitarã veterinara competenta trebuie sa stabileascã o zona de protecţie cu o raza de cel puţin trei kilometri în jurul focarului, care, la rândul ei, trebuie sa fie într-o zona de supraveghere cu o raza de cel puţin 10 kilometri.
(2) În zonele respective trebuie sa fie aplicate mãsurile menţionate la art. 10 şi 11.
(3) Atunci când stabileşte zonele, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa ţinã cont de:
a) rezultatele anchetei epidemiologice efectuatã în conformitate cu art. 8 al prezentei norme sanitare veterinare;
b) situaţia geograficã, mai ales delimitarile artificiale sau naturale;
c) situarea, apropierea exploataţiilor;
d) tipul de miscari şi de comerţul cu porcine şi disponibilitatea abatoarelor şi a echipamentelor pentru procesarea carcaselor;
e) echipamentul şi personalul disponibil pentru a controla orice mişcare de porcine în interiorul zonelor, în special dacã porcinele care vor fi ucise trebuie mutate din exploatatia de origine a acestora.
(4) Dacã o zona include pãrţi ale teritoriului unui stat membru al Uniunii Europene, autoritatea competenta a României trebuie sa colaboreze cu aceste state la stabilirea zonei.
(5) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa ia toate mãsurile necesare, inclusiv folosirea semnelor distinctive, a notelor de atentionare şi a resurselor media, precum presa şi televiziunea, pentru a asigura ca toate persoanele din zonele de protecţie şi supraveghere sunt pe deplin constiente de restricţiile în vigoare conform art. 10 şi 11; şi trebuie sa ia mãsurile pe care le considera corespunzãtoare, pentru a se asigura aplicarea adecvatã a acestor mãsuri.
ART. 10
Mãsuri în zona de protecţie stabilitã
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa asigure aplicarea urmãtoarelor mãsuri în zona de protecţie:
a) trebuie sa fie efectuat, cat mai curând posibil, un recensãmânt al tuturor exploataţiilor. Dupã stabilirea zonei de protecţie, aceste exploataţii trebuie sa fie inspectate de un medic veterinar oficial în cel mult de şapte zile, pentru a efectua o examinare clinica a porcinelor şi pentru a verifica registrul şi mãrcile de identificare a porcinelor menţionate <>art. 4 şi 5 ale Normei veterinare aprobatã prin Ordinul nr. 170/2004 .
b) trebuie interzisã miscarea şi transportul porcinelor pe drumurile publice sau private, excluzând dacã e necesar drumurile de serviciu ale exploataţiilor, afarã de cazul când autoritatea sanitarã veterinara competenta autorizeaza miscarile menţionate la lit. f). Aceasta interdicţie nu trebuie sa fie aplicatã tranzitului rutier sau feroviar de porcine fãrã descãrcare sau oprire.
Mai mult, conform procedurii menţionate la art. 24 alin. (2), se poate acorda o derogare pentru taierea porcinelor provenind din exteriorul zonei de protecţie ce sunt în drum spre un abator situat în zona amintita, şi sunt destinate tãierii imediate.
c) camioanele şi alte vehicule şi echipamente, ce sunt utilizate pentru a transporta porcinele sau alte efective sau materiale ce pot fi contaminate (precum carcase, furaje, gunoi de grajd, purin şi altele), trebuie sa fie curatate, dezinfectate şi dacã este necesar dezinsectizate şi tratate cat mai curând posibil dupã contaminare, conform art. 12 al prezentei norme sanitare veterinare. Nici un camion sau vehicul ce a fost utilizat pentru transportul porcinelor nu poate pãrãsi zona fãrã sa fie curatat şi dezinfectat şi apoi inspectat şi apoi din nou autorizat pentru transport de cãtre autoritatea veterinara competenta;
d) nici un alt animal domestic nu poate intra sau pãrãsi o exploatatie, fãrã autorizarea autoritãţii sanitare veterinare competente;
e) toate porcinele ce au murit sau s-au imbolnavit într-o exploatatie trebuie sa fie notificate imediat autoritãţii sanitare veterinare competente ce trebuie sa efectueze investigaţii corespunzãtoare conform procedurilor stabilite în manualul de diagnostic;
f) porcinele nu pot fi transportate din exploatatia în care acestea sunt ţinute timp de cel puţin 40 de zile dupã încheierea curãţeniei şi dezinfectiei preliminare şi, dacã este necesar, a dezinsectiei exploataţiilor infectate. Dupã 40 de zile, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României poate autoriza deplasarea porcinelor din exploatatia amintita pentru a fi transportate direct, în condiţiile menţionate la alin. (3) al prezentului art., cãtre:
(i) un abator desemnat de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta, de preferinta în interiorul zonei de protecţie sau de supraveghere, pentru scopul tãierii imediate,
(ii) o întreprindere de procesare sau un loc adecvat unde porcinele sunt ucise imediat iar carcasele acestora sunt prelucrate sub supraveghere oficialã,
(iii) în circumstanţe excepţionale, alte clãdiri situate în afarã zonei de protecţie. Atunci când se face uz de aceasta prevedere, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României, trebuie sa informeze imediat Comisia Europeanã prin Comitetul Veterinar Permanent.
g) materialul seminal, ovulele sau embrionii de porcine nu trebuie sa pãrãseascã exploatatiile situate în interiorul zonei de protecţie;
h) orice persoana care intra sau pãrãseşte exploatatiile de porcine, trebuie sa se conformeze cu mãsurile de igiena corespunzãtoare, necesare pentru a reduce riscul rãspândirii virusului pestei porcine africane.
(2) Atunci când interdicţiile prevãzute la alin. (1) al prezentei norme sanitare veterinare sunt menţinute peste 40 de zile, din cauza focarelor ulterioare de boala şi ca rezultat al respectãrii regulilor de bunastare a animalelor sau alte probleme ce se ivesc în legatura cu cazarea porcinelor, sub condiţiile menţionate la art. 3, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate, în urma solicitãrii motivate a proprietarului, sa autorizeze transportul de porcine dintr-o exploatatie din interiorul zonei de protecţie, pentru a fi transportate direct cãtre:
a) un abator desemnat de autoritatea sanitarã veterinara competenta, de preferat în interiorul zonei de protecţie sau supraveghere, pentru scopul tãierii imediate;
b) o întreprindere de procesare sau un loc potrivit unde porcinele sunt ucise imediat iar carcasele acestora sunt procesate sub supraveghere oficialã;
c) în circumstanţe excepţionale, alte clãdiri situate în afarã zonei de protecţie.
(3) Atunci când se menţioneazã acest alineat, autoritatea sanitarã veterinara competenta poate autoriza transportul de porcine din exploatatia în cauza, cu condiţia ca:
a) un medic veterinar oficial sa fi efectuat o examinare clinica a porcinelor din exploatatie, în special a celor ce vor fi transportate, incluzând mãsurarea temperaturii corpului, conform procedurilor stabilite de manualul de diagnostic şi o verificare a înregistrãrii şi marcii de identificare a porcinelor, menţionatã la art. 4 şi 5 ale Normei sanitare veterinare aprobatã prin <>ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 170/2004 ;
b) verificãrile şi examinarile menţionate la pct. a) sa nu fi prezentat vreo dovada de pesta porcina africana şi sa fie conforme cu Norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 170/2004 ;
c) porcinele sa fie transportate în vehicule sigilate de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta;
d) vehiculul şi echipamentul implicate în transportul porcinelor sa fie curatate şi dezinfectate imediat dupã transport, în conformitate cu prevederile menţionate la art. 12 al prezentei norme sanitare veterinare;
e) dacã porcinele sunt tãiate sau ucise, trebuie prelevate de la acestea un numãr suficient de probe conform manualului de diagnostic, pentru a fi confirmatã sau infirmata prezenta virusului pestei porcine africane în aceste exploataţii;
f) dacã porcinele sunt transportate cãtre un abator:
(i) autoritatea competenta responsabilã de abator a fost informatã despre intenţia de a se trimite porcine, şi notifica sosirea acestora autoritãţii competente de la locul de expediere,
(ii) la sosirea la abator aceste porcine sunt ţinute şi adapostite separat de alte porcine,
(iii) în timpul inspecţiei efectuate ante şi postmortem la abatorul desemnat, autoritatea sanitarã veterinara competenta a ţinut cont de orice semne ale prezentei pestei porcine africane,
(iv) carnea proaspãta de la aceste porcine va fi fie prelucrata, fie marcata cu marca specialã menţionatã la art. 5, pct. 1), al Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate ce afecteazã comerţul dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspãta aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 535/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 891 din 10 decembrie 2002, ce transpune Directiva Consiliului Europei 72/461, şi a fost prelucrata separat conform regulilor stabilite la art. 4, alin. (1), lit. a), pct. i., al Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor care reglementeazã comerţul cu produse din carne dintre România şi statele membre ale Uniunii Europene aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 46/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 şi nr. 155 bis din 11 martie 2003, ce transpune Directiva Consiliului 80/215/CEE . Acestea trebuie efectuate într-o întreprindere desemnatã de autoritatea sanitarã veterinara competenta. Carnea trebuie sa fie expediatã cãtre întreprinderea amintita, cu condiţia ca lotul sa fie sigilat înainte de plecare şi sa rãmânã sigilat pe toatã durata transportului.
(4) Mãsurile în zona de protecţie trebuie sa continue a fi aplicate cel puţin pana când:
a) au fost efectuate curãţenia, dezinfectia şi, dacã este necesar, dezinsectia în exploatatiile infectate;
b) porcinele din toate exploatatiile au fost supuse examinarilor clinice şi de laborator, efectuate conform manualului de diagnostic, pentru a se detecta prezenta posibila a virusului pestei porcine africane.
Examinarile la care se referã pct. b) nu trebuie sa aibã loc pana când nu s-au scurs 45 zile de la încheierea curãţeniei, dezinfectiei şi dacã este necesar, a mãsurilor de dezinsecţie preliminare în exploatatiile infectate.
(5) Cu toate acestea, prin derogare de la prevederile alin. (1), lit. f), şi alin. (2) şi (4) ale prezentului art., perioadele de 40 şi 45 de zile pot fi reduse la 30 de zile dacã, în conformitate cu manualul de diagnostic, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României a aplicat un program intensiv de testare şi prelevare, fãcând posibila excluderea prezentei pestei porcine africane în exploatatia în cauza.
ART. 11
Mãsuri în zona de supraveghere stabilitã
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca sunt aplicate urmãtoarele mãsuri în zona de supraveghere:
a) trebuie efectuat un recensãmânt al tuturor exploataţiilor de porcine;
b) se interzice miscarea şi transportul de porcine pe drumurile publice sau private, în afarã de cazul când sunt autorizate de cãtre autoritatea veterinara competenta, excluzând, când e necesar, drumurile de serviciu ale exploataţiilor. Aceasta interdicţie nu trebuie sa fie aplicatã tranzitului rutier sau feroviar de porcine, fãrã descãrcare sau oprire, sau porcinelor pentru tãiere ce provin din afarã zonei de supraveghere, care sunt în drum spre un abator situat în zona amintita, pentru a fi tãiate imediat;
c) camioanele şi alte vehicule şi echipamente ce sunt utilizate pentru transport de porcine sau alte efective sau materiale ce pot fi contaminate (de exemplu carcase, furaje, purin, gunoi de grajd şi asa mai departe) trebuie sa fie curatate, dezinfectate şi dacã este necesar, dezinsectizate şi tratate cat mai curând dupã contaminare, conform art. 12 al prezentei norme sanitare veterinare. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul de porcine, nu poate pãrãsi zona fãrã sa fie curatat sau dezinfectat;
d) nici un alt animal domestic nu poate intra sau pãrãsi o exploatatie în timpul primelor şapte zile dupã stabilirea zonei, fãrã autorizarea autoritãţii sanitare veterinare competente;
e) toate porcinele moarte sau bolnave dintr-o exploatatie trebuie sa fie imediat notificate autoritãţii sanitare veterinare competente, ce trebuie sa efectueze anchete adecvate, conform procedurilor stabilite de manualul de diagnostic;
f) porcinele nu pot pãrãsi exploatatia în care sunt ţinute timp de cel puţin 30 de zile dupã terminarea curãţeniei, dezinfectiei şi, dacã este necesar, a dezinsectizarii preliminare exploataţiilor infectate. Dupã 30 de zile autoritatea veterinara competenta poate autoriza transportul porcinelor din exploatatia amintita, în condiţiile stabilite la art. 10, alin. (3), pentru a fi transportate direct la:
i. un abator desemnat de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta, în scopul tãierii imediate, de preferat în interiorul zonei de protecţie sau de supraveghere,
îi. o întreprindere de procesare sau un loc adecvat, unde porcinele sunt ucise imediat şi carcasele acestora sunt prelucrate sub supraveghere oficialã, sau
iii. în împrejurãri excepţionale, alte clãdiri situate în interiorul zonei de protecţie sau supraveghere.
Cu toate acestea, dacã porcinele trebuie transportate cãtre un abator, la cererea autoritãţii sanitare veterinare competente, se pot autoriza derogãri de la art. 10, alin. (3), lit. e) şi f), pct. iv, la solicitarea unui proprietar, însoţitã de justificare corespunzãtoare şi în conformitate cu procedura stabilitã la art. 24, pct. (2), în special cu privire la marcarea carnii de la aceste porcine şi utilizarea sa ulterioara, precum şi destinaţia produselor tratate;
g) materialul seminal, ovulele sau embrionii de porcine nu trebuie sa pãrãseascã exploatatiile situate în interiorul zonei de supraveghere;
h) orice persoana care intra sau pãrãseşte exploatatiile de porcine, trebuie sa respecte mãsurile de igiena corespunzãtoare ce sunt necesare pentru a reduce riscul rãspândirii virusului pestei porcine africane.
(2) Atunci când interdicţiile prevãzute la alin. (1) sunt menţinute peste 40 de zile, din cauza focarelor de boala ulterioare şi, ca urmare a respectãrii bunastarii animalelor sau altor probleme ce se ivesc în întreţinerea porcinelor, în condiţiile menţionate la art. 10, alin. (3), autoritatea sanitarã veterinara centrala a României poate, ca urmare a solicitãrii întemeiate a unui proprietar, sa autorizeze transportul de porcine dintr-o exploatatie situata în interiorul zonei de supraveghere, pentru a fi transportate direct cãtre:
a) un abator desemnat de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta, de preferinta în interiorul zonei de protecţie sau supraveghere, pentru scopul tãierii imediate;
b) o întreprindere de procesare sau un loc adecvat unde porcinele sunt ucise imediat şi carcasele acestora sunt procesate sub supraveghere oficialã, sau
c) în circumstanţe excepţionale, alte locatii din interiorul zonei de protecţie sau de supraveghere. Autoritatea competenta trebuie sa informeze Comisia şi Comitetul Veterinar Permanent când face uz de aceasta prevedere.
(3) Mãsurile din zona de supraveghere trebuie sa continue a fi aplicate cel puţin pana când:
a) sunt efectuate curãţirea, dezinfectia şi dacã este necesar, dezinsectia în exploatatiile infectate;
b) porcinele din toate exploatatiile au fost supuse examinarilor clinice şi, atunci când este necesar, examinarilor de laborator stabilite de manualul de diagnostic, pentru a se detecta prezenta eventuala a virusului pestei porcine africane.
c) Examinarile menţionate la pct. b) nu trebuie aplicate pana nu au trecut 40 de zile de la terminarea curãţeniei, dezinfectiei şi, dacã este necesar, a mãsurilor de dezinsecţie preliminare în exploataţii infectate.
(4) Cu toate acestea, prin derogare de la prevederile alin. (1), lit. f) şi alin. (2) şi (3) ale prezentului art., perioada de 30 zile stipulatã la alin. (1) al, lit. f), şi cea de 40 stipulatã la alin. (2) şi (3), pot fi reduse, respectiv la 21, 30 şi 20 zile, dacã, potrivit manualului de diagnostic, autoritatea sanitarã veterinara competenta a aplicat un program intensiv de testare şi de prelevare de probe care sa facã posibila excluderea prezentei pestei porcine africane în exploatatia în cauza.
ART. 12
Curatare, dezinfectare şi tratament cu insecticide
Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca:
(a) dezinfectantele şi insecticidele utilizate, precum şi concentratiile acestora sunt autorizate oficial de autoritatea sanitarã veterinara centrala a României;
(b) curatarea, dezinfectia şi, dacã sunt necesare, operaţiunile de dezinsecţie sunt efectuate sub supraveghere oficialã conform:
(i) instrucţiunilor date de medicul veterinar oficial; şi
(ii) principiilor şi procedurilor stabilite în anexa nr. 2 a prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 13
Repopularea exploataţiilor de porcine dupã un focar de boala
(1) Reintroducerea porcinelor în exploatatiile menţionate la art. 5, nu trebuie sa aibã loc cel puţin 40 de zile dupã terminarea curãţeniei, dezinfectiei şi, dacã este necesar, a operaţiunilor de dezinsecţie în exploatatia în cauza, conform prevederilor alin. (2) şi (5) ale prezentului art.
(2) La reintroducerea porcinelor trebuie sa se ţinã cont de tipul de creştere practicat în exploatatia în cauza, conform uneia dintre procedurile stabilite la alin. (3) şi (4) ale prezentului art.
(3) În cazul exploataţiilor unde introducerea bolii nu a fost legatã de vectori, trebuie sa se aplice urmãtoarele proceduri:
a) În cazul exploataţiilor în aer liber, reintroducerea porcinelor trebuie sa înceapã cu introducerea porcinelor santinela care au fost verificate şi gãsite negative la prezenta anticorpilor impotriva virusului pestei porcine africane sau care provin din exploataţii ce nu sunt supuse nici unei restrictii în legatura cu pesta porcina africana.
b) Porcinele santinela trebuie sa fie plasate în conformitate cu cerinţele autoritãţii sanitare veterinare competente, în toatã exploatatia infectata; trebuie sa se preleveze probe de la aceştia dupã 45 de zile mai târziu, şi trebuie testate pentru prezenta anticorpilor, conform manualului de diagnostic.
c) Nici un porc nu poate pãrãsi exploatatia înainte sa fie disponibile rezultatele negative ale testarilor serologice.
d) Dacã nici o porcina nu a dezvoltat anticorpi impotriva virusului pestei porcine africane, poate sa aibã loc apoi repopularea completa.
e) În ceea ce priveşte toate celelalte forme de creştere, reintroducerea porcinelor trebuie sa aibã loc în conformitate cu mãsurile prevãzute la pct. (a) al ale prezentului art., fie trebuie sa fie bazate pe repopulare totalã, cu condiţia ca:
(i) toate porcinele trebuie sa soseascã într-o perioada de 20 de zile şi sa provinã din exploataţii ce nu sunt supuse nici unei restrictii legate de pesta porcina africana;
(ii) porcinele din efectivul repopulat trebuie sa fie supuse unei examinari serologice, conform manualului de diagnostic. Pentru aceasta, prelevarea de probe trebuie efectuatã cel mai devreme la 45 de zile dupã sosirea ultimelor porcine.
(iii) nici un porc nu poate pãrãsi exploatatia înainte ca rezultatele negative ale examinãrii serologice sa fie disponibile.
(4) În cazul exploataţiilor în care introducerea bolii a fost legatã de vectori, repopularea nu trebuie sa se efectueze timp de cel puţin şase ani, cu excepţia cazului când:
a) au fost efectuate, cu succes şi sub supraveghere oficialã, operaţiuni specifice pentru a elimina vectorul din locatiile şi locurile unde vor fi ţinute porcine sau în care pot veni în contact cu vectorul, sau
b) a fost posibil sa se demonstreze ca persistenta vectorului nu mai reprezintã un risc semnificativ pentru transmiterea pestei porcine africane,
c) dupã efectuarea celor prevãzute la lit. a) şi b) ale prezentului alin., sunt aplicabile mãsurile stabilite la alin. (3), lit. a) ale prezentului art.
d) pe lângã aceste mãsuri, cu toate acestea, dupã repopularea totalã nici un porc nu poate pãrãsi exploatatia în cauza, pana când au fost efectuate examinari serologice ulterioare pentru pesta porcina africana, cu rezultate negative la probele recoltate de la porcinele din exploatatie cel mai târziu la 60 de zile dupã repopularea totalã, conform manualului de diagnostic.
(5) Atunci când introducerea bolii nu poate fi legatã de vectori şi dacã au trecut mai mult de şase sãptãmâni de la terminarea operaţiunilor de curatare şi dezinfecţie în exploatatie, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României poate autoriza o derogare de la prevederile alin. (3) al prezentului art., ţinând cont de situaţia epidemiologica.
(6) Reintroducerea animalelor domestice din alte specii decât porcine, în exploatatiile descrise la art. 5 al prezentei norme sanitare veterinare, trebuie sa fie supusã autorizãrii autoritãţii sanitare veterinare competente, care trebuie sa ţinã cont de riscul rãspândirii infectiei sau de persistenta vectorilor actuali printr-o astfel de reintroducere.
ART. 14
Mãsuri în cazul în care pesta porcina africana este suspectata sau confirmatã într-un abator sau mijloc de transport
(1) Atunci când exista o suspiciune de pesta porcina africana într-un abator sau într-un mijloc de transport, statul membru al Uniunii Europene trebuie sa asigure ca autoritatea sanitarã veterinara competenta pune imediat în mişcare mijloace oficiale de investigare, pentru a confirma sau exclude prezenta bolii, conform procedurilor stabilite în manualul de diagnostic.
(2) Dacã este detectat un caz de pesta porcina africana într-un abator sau într-un mijloc de transport, autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca:
a) toate animalele din acel abator sau din acel mijloc de transport sunt ucise, fãrã întârziere;
b) carcasele, organele şi deşeurile de animale provenite de la animale posibil infectate sau contaminate, sunt procesate sub supraveghere oficialã;
c) curãţenia, dezinfectia şi, dacã este necesar, operaţiunile de dezinsecţie a clãdirilor şi echipamentului, inclusiv a vehiculelor, trebuie sa fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar oficial, conform art. 12 al prezentei norme sanitare veterinare;
d) se efectueazã mutatis mutandis o ancheta conform art. 8 al prezentei norme sanitare veterinare;
e) izolatul de virus de pesta porcina africana se supune procedurii de laborator stabilitã în manualul de diagnostic, pentru a se identifica tipul genetic al virusului;
f) sunt aplicate mãsurile menţionate la art. 7 al prezentei norme sanitare veterinare în exploatatia de unde provin porcinele sau carcasele infectate şi în alte exploataţii de contact. Afarã de cazul în care ancheta epidemiologica a indicat altfel, mãsurile stabilite de art. 5, alin. (1), trebuie aplicate în exploatatia de origine a porcinelor sau carcaselor infectate;
g) nici un animal nu este reintrodus pentru tãiere sau transport cel puţin 24 de ore dupã încheierea operaţiilor de curatare, dezinfecţie şi, dacã este necesar, de dezinsecţie conform art. 12.
ART. 15
Mãsuri pentru cazuri în care pesta porcina africana este suspectata sau confirmatã la porci mistreti
(1) De îndatã ce autoritatea sanitarã veterinara competenta e informatã ca porcinele sãlbatice sunt suspecte a fi infectate, aceasta trebuie sa instituie toate mãsurile corespunzãtoare pentru a confirma sau a exclude prezenta bolii, dând informaţii proprietarilor de porcine şi vanatorilor prin efectuarea de investigaţii la toţi porcii mistreti impuscati sau gasiti morţi, incluzând o testare de laborator.
(2) De îndatã ce a avut loc confirmarea unui caz primar de pesta porcina africana la porcii salbatici, pentru a se reduce rãspândirea bolii, autoritatea sanitarã veterinara competenta trebuie imediat:
a) sa stabileascã un grup de experţi incluzând medici veterinari, biologi pentru fauna salbatica şi epidemiologi. Grupul de experţi trebuie sa asiste autoritatea veterinara competenta pentru:
(i) cercetarea situaţiei epidemiologice şi definirea unei zone infectate în conformitate cu art. 16 alin. (3), lit. b);
(ii) stabilirea mãsurilor corespunzãtoare ce trebuie aplicate în zona infectata, pe lângã cele menţionate la lit. b) şi c). Aceste mãsuri pot include suspendarea vanatorii şi interdicţia de furajare a porcilor salbatici;
(iii) întocmirea planului de eradicare pentru a fi transmis Comisiei Europene, conform art. 16;
(iv) efectuarea de controale, pentru verificarea eficientei mãsurilor adoptate pentru eradicarea pestei porcine africane din zona infectata;
b) sa punã sub supraveghere oficialã exploatatiile de porcine din zonele definite ca infectate şi în special sa dea ordin:
(i) sa se efectueze un recensãmânt oficial al tuturor categoriilor de porcine din toate exploatatiile. Recensãmântul trebuie adus la zi de proprietar. Informaţiile din recensãmânt trebuie furnizate la cerere şi pot fi verificate la fiecare inspecţie. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte exploatatiile de porcine în aer liber, primul recensãmânt efectuat poate fi realizat pe baza unei evaluãri;
(ii) toate porcinele din exploatatie sunt ţinute în boxe sau un alt loc unde acestea pot fi izolate de porcii salbatici. Porcii salbatici nu trebuie sa aibã acces la nici un material ce poate ulterior veni în contact cu porcinele din exploatatie;
(iii) nici un porc nu poate intra sau pãrãsi exploatatia, cu excepţia cazului în care autoritatea sanitarã veterinara competenta a autorizat acest lucru având în vedere situaţia epidemiologica;
(iv) la intrãrile şi ieşirile din adãposturile pentru porcine şi din exploatatie trebuie utilizate mijloace corespunzãtoare de dezinfecţie şi dacã este necesar, mijloace de dezinsecţie;
(v) se aplica mãsuri corespunzãtoare de igiena tuturor persoanelor care vin în contact cu porci salbatici, pentru a reduce riscul rãspândirii virusului de pesta porcina africana;
(vi) toate porcinele dintr-o exploatatie, cu simptome de pesta porcina africana, moarte sau bolnave, trebuie sa fie testate pentru prezenta pestei porcine africane;
(vii) nu trebuie sa fie adusã într-o exploatatie de porcine nici o parte a unui porc mistret, fie impuscat, fie gãsit mort, şi nici un material sau echipament ce poate fi contaminat cu virusul pestei porcine africane;
(viii) din zona infectata nu trebuie deplasate porcine, material seminal al acestora, embrioni sau ovule pentru comerţ intracomunitar;
c) sa ia mãsuri ca toţi porcii mistreti impuscati sau gasiti morţi în zona infectata definitã sa fie examinati de un medic veterinar oficial şi examinati pentru pesta porcina africana, conform manualului de diagnostic;
d) carcasele tuturor porcilor mistreti gãsite pozitive trebuie sa fie procesate sub supraveghere oficialã;
e) atunci când astfel de testãri prezintã rezultate negative în ceea ce priveşte pesta porcina africana, autoritatea sanitarã veterinara competenta trebuie sa aplice mãsurile stabilite la art. 11, alin. (2) al Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate animala şi de sãnãtate publica referitoare la uciderea vânatului salbatic şi la comercializarea carnii de vanat salbatic aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 119/2003 , publicat în Monitorul Oficial nr. 159 din 12 martie 2003 ce transpune Directiva Consiliului 92/45/CEE ;
f) pãrţile ce nu sunt destinate consumului uman trebuie procesate sub supraveghere oficialã;
g) sa se asigure ca virusul pestei porcine africane izolat este supus procedurii de laborator indicatã în manualul de diagnostic pentru a se identifica tipul genetic de virus.
ART. 16
Planuri de eradicare a pestei porcine africane din populatiile de porci salbatici
(1) Fãrã a se aduce atingere mãsurilor stabilite la art. 15 al prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa supunã Comisiei Europene, în termen de 90 de zile de la confirmarea cazului primar de pesta porcina africana la porci salbatici, un plan scris al mãsurilor instituite pentru a eradica boala în zona definitã ca infectata şi al mãsurilor aplicate în exploatatiile din acea zona.
(2) Planul poate fi ulterior amendat sau suplimentat pentru a se tine cont de evolutiile situaţiei.
(3) Dacã aceste amendamente privesc redefinirea zonei infectate, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa asigure fãrã întârziere informarea Comisiei Europene şi a celorlalte state membre asupra acestor amendamente.
(4) Dacã amendamentele se referã la alte prevederi ale planului, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa transmitã planul amendat Comisiei Europene, pentru examinare şi eventual pentru autorizare, în conformitate cu procedura comunitara.
(5) Dupã ce au fost autorizate mãsurile prevãzute de planul menţionat la alin. (1), acestea trebuie sa înlocuiascã mãsurile iniţiale stabilite de art. 15 la o data ce va fi decisa când se emite aprobarea.
(6) Planul menţionat la alin. (1) trebuie sa conţinã informaţii despre:
a) rezultatele anchetelor epidemiologice şi ale controalelor efectuate potrivit art. 15 şi a distribuţiei geografice a bolii;
b) definirea zonei infectate în interiorul teritoriului României. Atunci când defineste zona infectata, autoritatea sanitarã veterinara competenta trebuie sa ţinã cont de:
(i) rezultatele anchetelor epidemiologice efectuate şi de distribuţia geograficã a bolii;
(ii) populaţia de porci salbatici din zona;
(iii) existenta obstacolelor naturale majore sau artificiale la miscarile de porci salbatici;
c) organizarea cooperãrii strânse între biologi, vanatori, organizaţii de vanatoare, servicii ce se ocupa de fauna salbatica şi autoritãţi sanitare veterinare (sãnãtate a animalelor şi sãnãtate publica);
d) campania de informare ce trebuie pusã în aplicare pentru a mari sensibilitatea vanatorilor la mãsurile pe care trebuie sa le adopte în cadrul planului de eradicare;
e) eforturile specifice fãcute pentru a determina extinderea infectiei la populaţia de porci salbatici, prin investigarea porcilor mistreti impuscati de vanatori sau gasiti morţi, şi prin testare de laborator, incluzând investigaţii epidemiologice pe categorii de varste;
f) cerinţele pe care trebuie sa le respecte vanatorii pentru a evita orice rãspândire a bolii;
g) modalitatea de transport al porcilor salbatici gasiti morţi sau impuscati ce trebuie sa fie bazatã pe:
(i) procesarea sub supraveghere oficialã sau
(ii) inspecţia efectuatã de un medic veterinar oficial şi pe testãri de laborator dupã cum sunt prevãzute în manualul de diagnostic. Carcasele tuturor animalelor gãsite pozitive trebuie sa fie procesate sub supraveghere sanitarã veterinara oficialã. Când astfel de testãri arata rezultate negative în ceea ce priveşte pesta porcina africana, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa aplice mãsurile stabilite la art. 11, alin. (2), al Normei sanitare veterinare aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 119/2003 , ce transpune Directiva 92/45/EEC . Pãrţile ce nu sunt destinate pentru consum uman trebuie sa fie procesate sub supraveghere veterinara oficialã;
h) ancheta epidemiologica trebuie efectuatã pentru fiecare porc salbatic, fie impuscat, fie gãsit mort. Ancheta trebuie sa includã completarea unui chestionar ce furnizeazã informaţii despre:
(i) zona geograficã unde animalul a fost gãsit mort sau impuscat,
(ii) data la care animalul a fost gãsit mort sau impuscat,
(iii) persoana care a gãsit sau care a impuscat animalul,
(iv) varsta şi sexul porcului,
(v) simptome înainte de impuscare, dacã porcul salbatic este impuscat;
(vi) starea carcasei, dacã porcul salbatic este gãsit mort;
(vii) constatãri de laborator;
i) programele de supraveghere şi mãsurile de prevenire aplicabile exploataţiilor situate în zona infectata definitã şi, dacã este necesar, împrejurimilor acesteia, inclusiv transportul şi miscarea animalelor în interiorul, din şi cãtre aceasta zona. Aceste mãsuri trebuie sa includã cel puţin interdicţia miscarii porcinelor, a materialului seminal, embrionilor sau ovulelor acestora din zona infectata pentru comercializare şi pot include o interdicţie temporarã a producţiei de porcine şi a infiintarii de noi exploataţii;
j) alte criterii ce trebuie sa fie aplicate pentru ridicarea mãsurilor luate;
k) autoritatea responsabilã de supravegherea şi coordonarea structurilor responsabile de implementarea planului;
l) sistemul de informaţii stabilit, pentru a se asigura ca grupul de experţi nominalizaţi în conformitate cu art. 15, alin. (2), lit. a), al prezentei norme sanitare veterinare, poate revizui regulat rezultatele planului de eradicare;
m) mãsurile de monitorizare a bolii ce trebuie impuse cel mai devreme la 12 luni dupã diagnosticarea ultimului caz de pesta porcina africana la porcii salbatici din zona infectata definitã. Aceste mãsuri de monitorizare trebuie sa rãmânã în vigoare cel puţin încã alte 12 luni şi trebuie sa includã cel puţin prevederile deja aplicate în conformitate cu lit. e), g) şi h).
(7) Un raport referitor la situaţia epidemiologica în zona definitã şi la rezultatele planului de eradicare trebuie transmis la fiecare şase luni Comisiei şi statelor membre UE prin Comitetul menţionat la art. 23.
ART. 17
Mãsuri pentru a preveni rãspândirea virusului pestei porcine africane prin intermediul vectorilor
(1) Dacã prezenta vectorilor este posibila sau suspicionata într-o exploatatie în care a fost confirmatã pesta porcina africana, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca:
a) clãdirile infectate şi împrejurimile acestora sunt verificate pentru prezenta vectorilor prin mijloace de inspecţie fizica şi, dacã este necesar, prin capturarea exemplarelor conform anexei nr. 3 a prezentei norme sanitare veterinare.
b) atunci când prezenta vectorilor este confirmatã:
(i) se efectueazã testãri de laborator corespunzãtoare pentru a confirma sau exclude transmiterea virusului pestei porcine africane prin vectori,
(ii) se stabilesc mãsuri adecvate suplimentare de monitorizare, control şi verificare în exploatatie şi în zona din jurul exploatatiei.
c) Cel puţin şase ani nu vor fi ţinute în exploatatie porcine şi dacã este necesar alte animale domestice, atunci când prezenta vectorilor este confirmatã, dar controlul acestora este impracticabil.
(2) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa furnizeze informaţii privind implementarea prevederilor de la alin. (1) Comisiei şi statelor membre ale Uniunii Europene în cadrul Comitetului Veterinar Permanent.
ART. 18
Proceduri de diagnostic şi cerinţe de biosecuritate
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca, în conformitate cu manualul de diagnostic, sunt efectuate proceduri de diagnostic, prelevãri de probe şi testãri de laborator, pentru a se detecta prezenta pestei porcine africane.
(2) Pentru a se asigura proceduri uniforme de diagnostic pentru pesta porcina africana şi un diagnostic diferential adecvat cu pesta porcina clasica, trebuie sa fie adoptat un manual de diagnostic de pesta porcina africana în termen de şase luni de la data la care prezenta norma sanitarã veterinara intra în vigoare şi conform procedurii elaborate de autoritatea sanitarã veterinara centrala a României, va fi adoptat un manual de diagnostic pentru pesta porcina africana pentru a stabili cel puţin:
a) standarde minime de calitate ce trebuie respectate de laboratoarele de diagnostic pentru pesta porcina africana şi pentru transportul probelor;
b) criterii şi proceduri de urmat atunci când sunt efectuate examinari clinice sau post mortem pentru a confirma sau pentru a exclude prezenta pestei porcine africane;
c) criterii şi proceduri ce trebuie urmate pentru prelevarea probelor de la porcinele vii sau de la carcasele acestora, pentru a confirma sau exclude prin examene de laborator pesta porcina africana, inclusiv prin metode de prelevare de probe pentru examinare virusologica şi serologica efectuatã în cadrul mãsurilor de aplicare prevãzute de aceasta norma sanitarã veterinara;
d) teste de laborator ce trebuie sa fie utilizate pentru diagnosticarea pestei porcine africane, inclusiv criterii pentru evaluarea rezultatelor testelor de laborator;
e) precizarea tehnicilor de laborator pentru tipizarea genetica a izolatului de virus de pesta porcina africana.
(3) Pentru a asigura garantarea condiţiilor adecvate de biosecuritate pentru protejarea sãnãtãţii animalelor, virusul pestei porcine africane, genomul şi antigenele acestuia precum şi vaccinurile pentru cercetare, diagnostic sau producţie trebuie sa fie manipulate numai în locuri, întreprinderi sau laboratoare autorizate de cãtre autoritatea sanitarã veterinara centrala a României.
(4) Lista locurilor, instituţiilor sau laboratoarelor autorizate trebuie sa fie transmisã Comisiei Europene şi ţinuta la zi.
ART. 19
Utilizarea, producerea şi comercializarea de vaccinuri contra pestei porcine africane
Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca este interzisã utilizarea vaccinurilor contra pestei porcine africane.
ART. 20
Planuri de contingenta
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa întocmeascã un plan de contingenta, specificand mãsurile naţionale ce trebuie sa fie implementate în cazul unui focar de pesta porcina africana, ţinând cont de factori locali, precum, în special, densitatea porcinelor ce influenţeazã probabil rãspândirea pestei porcine africane.
(2) Acest plan trebuie sa permitã accesul la facilitãţi, echipamente, personal şi resursele materiale necesare corespunzãtoare pentru eradicarea rapida şi eficienta a unui eventual focar.
(3) Criteriile şi cerinţele ce trebuie aplicate pentru întocmirea planului de contingenta trebuie sa fie conforme procedurilor comunitare. Acestea pot fi modificate sau suplimentate pentru a tine seama de natura specifica a pestei porcine africane şi de progresele înregistrate în dezvoltarea mãsurilor de control al bolii.
(4) Planul naţional de contingenta, amendat dacã e necesar, trebuie aprobat conform procedurilor comunitare.
(5) Planul poate fi amendat sau completat ulterior pentru a tine cont de evolutiile situaţiei.
(6) În orice caz, la fiecare cinci ani, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa actualizeze planul şi sa îl transmitã Comisiei Europene spre autorizare.
ART. 21
Centrele de control a bolii şi grupele de experţi
(1) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca poate fi imediat stabilit un centru naţional de control al bolii, complet funcţional, în cazul oricãrui focar de pesta porcina africana.
(2) Centrul naţional de control al bolii trebuie sa conducã şi sa monitorizeze operaţiunile centrelor de control al bolii locale menţionate la alin. 3 al prezentului art. Acesta trebuie sa fie responsabil, inter alia, de:
a) definirea mãsurilor de control necesare;
b) asigurarea implementarii prompte şi eficiente a mãsurilor menţionate mai sus de centrele locale de control al bolii;
c) repartizarea personalului şi a altor resurse pentru centrele locale de control al bolii;
d) furnizarea de informaţii cãtre Comisia Europeanã sau cãtre alte state membre ale Uniunii Europene, organizaţii veterinare naţionale, autoritãţi naţionale şi organisme comerciale şi agricole;
e) legatura cu laboratoare de diagnostic;
f) legatura cu presa şi alte mijloace de comunicare în masa;
g) legatura cu autoritatea poliţiei, pentru a se asigura ca sunt instituite mãsuri legale specifice.
(3) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca centrele locale de control al bolii complet operationale pot fi înfiinţate imediat în cazul oricãrui focar de pesta porcina africana.
(4) Unele funcţii ale centrului naţional de control al bolii pot, cu toate acestea, sa fie delegate centrului local de control al bolii ce opereazã la nivel judeţean dupã cum prevede art. 2, alin. (2), lit. p, al Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate a animalelor, ce afecteazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene cu animale din speciile bovine şi porcine aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 236/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 835 din 20 noiembrie 2002, ce transpune Directiva 64/432/CEE , sau la un alt nivel, cu condiţia de a nu compromite obiectivele centrului naţional de control al bolii.
(5) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa creeze un grup de experţi, operational în permanenta, în vederea menţinerii expertizei necesarã pentru a asista autoritatea competenta în asigurarea pregãtirii adecvate a combaterii bolii.
(6) În cazul unui focar, grupul de experţi trebuie sa asiste autoritatea veterinara competenta cel puţin la:
a) ancheta epidemiologica;
b) prelevarea de probe, testarea şi interpretarea rezultatelor testarilor de laborator;
c) stabilirea mãsurilor de control al bolii.
(7) Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca centrele locale şi naţionale de control al bolii şi grupul de experţi deţin personal, facilitãţi şi echipament, inclusiv sisteme de comunicare dacã este necesar, precum şi o ierarhie eficienta şi clara de comanda şi management, pentru a asigura implementarea prompta a mãsurilor de control al bolii stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara.
(8) În planul de contingenta menţionat la art. 20, trebuie sa fie stabilite detalii privind personalul, facilitãţile, echipamentul, ierarhia de comanda şi management al centrelor naţionale şi locale de control al bolii.
(9) Conform prevederilor comunitare, se pot stabili criterii şi cerinţe suplimentare privitoare la funcţiunile şi îndatoririle centrului naţional de control al bolii, al centrelor locale de control şi a grupului de experţi.
ART. 22
Anexele nr. 1, 2, 3 şi 4 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA 1
la norma sanitarã veterinara

Notificarea bolii şi informaţii epidemiologice suplimentare ce trebuie
furnizate de cãtre autoritatea veterinara centrala a României la
confirmarea pestei porcine africane

1. În termen de 24 de ore de la confirmarea oricãrui focar primar de boala, un caz primar la porci salbatici sau un caz la abator sau în mijloace de transport, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa notifice prin intermediul Sistemului de Notificare al Bolilor Animalelor stabilit în conformitate cu art. 5 al Normei sanitare veterinare privind notificarea bolilor animalelor, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 77/2005, publicat în Monitorul oficial al României, Partea I, nr. 788 din 30 august 2005, ce transpune Directiva Comisiei 82/894/CEE :
a) data expedierii;
b) ora expedierii;
c) numele statului - România;
d) numele bolii;
e) numãrul focarului sau al cazului;
f) data la care a fost suspecta pesta porcina africana;
g) data confirmãrii;
h) metodele utilizate pentru confirmare;
i) dacã boala a fost confirmatã la porci mistreti sau la porcinele dintr-o exploatatie, abator sau mijloc de transport;
j) locaţia geograficã unde a fost confirmat focarul sau cazul de pesta porcina africana;
k) mãsurile de control al bolii aplicate.
2. În cazul focarelor primare depistate în abatoare sau al cazurilor din abatoare ori mijloace de transport, autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa transmitã urmãtoarele informaţii suplimentare fata de datele menţionate la pct. 1:
a) numãrul porcinelor susceptibile din focar, abator sau mijloace de transport;
b) numãrul de porcine moarte din fiecare categorie din exploatatie, abator sau mijloace de transport;
c) pentru fiecare categorie, morbiditatea bolii şi numãrul de porcine la care a fost confirmatã pesta porcina africana;
d) numãrul de porcine ucise în focar, în abator sau în mijloacele de transport;
e) numãrul carcaselor prelucrate;
f) în cazul unui focar, distanta fata de cea mai apropiatã exploatatie de porci;
g) dacã a fost confirmatã pesta porcina africana într-un abator sau într-un mijloc de transport, localizarea exploatatiei sau exploataţiilor de origine a porcinelor sau carcaselor infectate.
3. În cazul focarelor secundare, informaţiile menţionate la pct. 1 şi 2 trebuie sa fie înaintate în limitele de timp stabilite la art. 4 al Normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 77/2005, ce transpune Directiva Consiliului Europei 82/894/CEE .
4. Autoritatea sanitarã veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca informaţiile ce sunt furnizate în conformitate cu pct. 1, 2 şi 3 cu referire la orice focar sau caz de pesta porcina africana dintr-o exploatatie, abator sau mijloc de transport sunt urmate, cat mai curând posibil, de un raport scris cãtre Comisia Europeanã incluzând cel puţin:
a) data la care porcinele din exploatatie, abator sau mijloc de transport au fost ucise iar carcasele acestora prelucrate;
b) rezultatele testarilor efectuate pe probe prelevate atunci când porcinele au fost ucise;
c) atunci când a fost aplicatã derogarea prevãzutã la art. 6, alin. (1), al prezentei norme sanitare veterinare, numãrul de porcine ucise şi prelucrate, numãrul de porcine ce urmeazã sa fie tãiate la o data ulterioara, precum şi data limita stabilitã pentru taierea acestora;
d) orice informaţii în legatura cu originea posibila a bolii sau, dacã aceasta a fost precizatã, originea realã a acesteia;
e) informaţii despre sistemul de control stabilit pentru a asigura implementarea efectivã a mãsurilor pentru controlul miscarilor de animale stabilite la art. 10 şi 11 ale prezentei norme sanitare veterinare;
f) în cazul unui focar primar sau al unui caz de pesta porcina africana într-un abator sau într-un mijloc de transport, tipul genetic al virusului responsabil pentru focar sau pentru caz;
g) atunci când porcinele au fost ucise în exploataţii de contact sau în exploataţii ce conţin porcine suspectate ca fiind infectate cu virus de pesta porcina africana, informaţii privind:
(i) data uciderii şi numãrul de porcine ucise din fiecare categorie şi în fiecare exploatatie,
(ii) legatura epidemiologica dintre focarul sau cazul de pesta porcina africana şi fiecare exploatatie de contact sau alte motive ce au indus suspiciunea ca pesta porcina africana este prezenta în fiecare exploatatie suspectata;
(iii) rezultatele testarilor de laborator efectuate pe probe prelevate de la porcine din exploataţii, iar atunci când astfel de porcine au fost ucise sau când porcinele din exploatatiile de contact nu au fost ucise trebuie sa fie prevãzute informaţii privind motivele acestei decizii.


ANEXA 2
la norma sanitarã veterinara

Principii şi proceduri de curatare, dezinfecţie şi
tratament cu insecticide

1. Principii şi proceduri generale:
(a) operaţiunile de curatare şi dezinfecţie şi, atunci când este necesar, mãsuri pentru a distruge rozatoarele şi insectele, trebuie efectuate sub supraveghere oficialã şi conform instrucţiunilor date de medicul veterinar oficial, utilizând produse autorizate oficial;
(b) dezinfectantii ce trebuie utilizaţi şi concentratiile acestora trebuie autorizate oficial de cãtre autoritatea sanitarã veterinara centrala a României pentru a se asigura distrugerea virusului de pesta porcina africana;
(c) eficienta dezinfectantilor trebuie sa fie verificata regulat înainte de utilizare, deoarece eficienta unor dezinfectanti este diminuata prin depozitare prelungitã;
(d) alegerea dezinfectantilor, insecticidelor şi a procedurilor pentru dezinsecţie şi dezinfecţie trebuie sa fie facuta ţinând cont de natura clãdirilor, vehiculelor şi obiectivelor ce trebuie tratate;
(e) condiţiile în care sunt utilizaţi agenţii de degresare, dezinfectantii şi insecticidele, trebuie sa asigure ca eficienta acestora nu este diminuata. Trebuie respectati în mod special parametrii tehnici indicaţi de fabricant, ca de exemplu, presiunea, temperatura minima şi timpul de contact cerut;
(f) indiferent de dezinfectantul utilizat, trebuie sa fie aplicate urmãtoarele reguli generale:
(i) se uda complet cu dezinfectant asternutul, dejectiile şi materiile fecale;
(ii) se spala şi curata prin periere atenta şi razuire pardoseala, podeaua, rampele şi zidurile, dacã se poate, dupã îndepãrtarea sau demontarea, a echipamentului sau instalaţiilor, astfel încât sa nu se împiedice procedurile efective de curatare şi dezinfecţie;
(iii) apoi, se aplica din nou dezinfectantul un timp minim de contact, dupã cum este stipulat în instrucţiunile de fabricare;
(iv) apa utilizata pentru operaţiunile de curatare trebuie sa fie înlãturatã astfel încât sa se evite orice risc al rãspândirii virusului, conform instrucţiunilor medicului veterinar oficial;
(g) atunci când spalarea este efectuatã cu lichide aplicate sub presiune, trebuie evitata repetarea contaminarii pãrţilor curatate anterior;
(h) se spala, dezinfecteaza sau distruge echipamentul, instalaţiile, articolele sau a compartimentele posibil sa fie contaminate;
(i) dupã procedurile de dezinfecţie trebuie sa fie evitata repetarea contaminarii;
(j) curatarea, dezinfectia şi dezinsectia cerute în cadrul acestei norme sanitare veterinare trebuie sa fie documentate în registrul exploatatiei sau în registrul vehiculelor şi, atunci când este solicitatã autorizarea oficialã, sa fie certificatã de medicul veterinar oficial însãrcinat cu controlul.
2. Prevederi speciale pentru curatarea şi dezinfectia exploataţiilor infectate:
a) operaţiuni preliminare de curatare şi dezinfectare:
(i) trebuie luate toate mãsurile necesare pentru a evita sau reduce rãspândirea virusului de pesta porcina africana în timpul uciderii animalelor. Aceste mãsuri includ, inter alia, instalarea temporarã echipamentului de dezinfecţie, furnizarea de îmbrãcãminte de protecţie, duşuri, decontaminarea echipamentului utilizat, a instrumentelor şi facilitãţilor şi întreruperea furnizarii energiei pentru ventilaţie,
(ii) carcasele animalelor ucise trebuie sa fie aspersate cu dezinfectant,
(iii) dacã carcasele trebuie sa fie transportate din exploatatie pentru procesare, trebuie sa fie utilizate containere acoperite şi etanse,
(iv) imediat ce carcasele porcinelor au fost indepartate pentru procesare, acele pãrţi ale exploatatiei în care au fost adapostite animalele şi orice alte pãrţi ale clãdirilor, curţilor etc., contaminate în timpul uciderii sau examinãrii postmortem trebuie aspersate cu dezinfectanti autorizaţi în conformitate cu art. 12,
(v) orice tesut sau sânge imprastiat în timpul tãierii sau post mortem sau prin contaminarea generalã a clãdirilor, curţilor, ustensilelor, etc., trebuie colectate cu atentie şi procesate odatã cu carcasele,
(vi) dezinfectantul trebuie sa rãmânã pe suprafata cel puţin 24 de ore;
b) curãţenia şi dezinfectia finala:
(i) purinul şi asternutul utilizat trebuie indepartate şi tratate dupã cum s-a prevãzut la punctul (3), lit. a),
(ii) grasimea şi murdaria trebuie sa fie indepartate de pe toate suprafeţele, prin aplicarea unui agent de degresare, iar suprafeţele trebuie spalate cu apa,
(iii) dupã spalarea cu apa rece trebuie sa fie aplicatã încã o aspersare cu dezinfectant,
(iv) dupã şapte zile, locurile trebuie tratate cu un agent de degresare, clatite cu apa, aspersate cu dezinfectant şi clatite din nou cu apa.
3. Dezinfectarea asternutului contaminat, a purinului şi gunoiului de grajd:
(a) gunoiul de grajd şi asternutul utilizat trebuie sa presate pana se autoincalzesc, aspersate cu dezinfectant şi lãsate astfel cel puţin 42 de zile, sau distruse prin ardere sau îngropare;
(b) purinul trebuie depozitat cel puţin 60 de zile dupã ultima adaugare de material contagios, pana când autoritatea sanitarã veterinara competenta autorizeaza o perioada de depozitare redusã pentru purinul care a fost tratat eficace conform instrucţiunilor date de medicul veterinar oficial, pentru a asigura distrugerea virusului.
4. Cu toate acestea, prin derogare de la prevederile menţionate la pct. 1 şi 2, în cazul exploataţiilor în aer liber, autoritatea sanitarã veterinara centrala a României poate sa stabileascã proceduri specifice pentru curatare şi dezinfectare, ţinând cont de tipul exploatatiei şi de condiţiile climatice.


ANEXA 3
la norma sanitarã veterinara

Linii directoare pentru depistarea vectorilor

1. Cãutarea vectorilor trebuie efectuatã în adãposturile unde trãiesc şi se odihnesc porcinele şi în împrejurimile acestor suprafeţe.
Vectorii sunt gasiti în general în clãdiri vechi, la umbra, atunci când condiţiile de temperatura şi umiditate sunt favorabile.
Cele mai bune rezultate sunt obţinute când cãutarea are loc primavara târziu, în timpul verii şi toamna devreme, perioade în care vectorii sunt foarte activi.
2. Trebuie sa fie utilizate doua metode:
(a) Cãutarea vectorilor în sol, nisip sau praf extrase din spaţiile dintre pietre (în cazul zonelor construite din pietre) sau din interstitii sau fisuri din ziduri, sub tigle sau din planseul clãdirilor, cu o perie sau orice alta unealta corespunzãtoare. Dacã este necesar, pãmântul şi nisipul trebuie sa fie cernute. Când se cauta larve ţinere, poate fi utila o lupa;
(b) Cãutarea vectorilor prin intermediul capcanelor cu CO(2). Capcanele trebuie sa fie plasate în boxele porcilor mai multe ore, de preferat în timpul nopţii şi în orice caz pe suprafeţe umbroase, fãrã lumina zilei. Capcanele trebuie sa fie construite astfel încât vectorii sa fie adusi destul de aproape de sursa de CO(2) pentru a le fi imposibil sa se întoarcã în habitatul lor.


ANEXA 4
la norma sanitarã veterinara

Criterii şi cerinţe legate de planurile de contingenta

Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa asigure ca planul naţional de contingenta pentru pesta porcina africana satisface cel puţin urmãtoarele criterii şi cerinţe:
a) adoptarea de mãsuri pentru a asigura existenta competentei juridice necesare implementarii planului de contingenta şi a face posibila efectuarea unei campanii de eradicare eficiente şi rapide;
b) adoptarea de mãsuri care sa asigure accesul la fonduri de urgenta, la mijloace bugetare şi la resurse financiare, pentru ca toate aspectele luptei impotriva unui focar epidemic de pesta porcina africana sa fie acoperite;
c) stabilirea unei ierarhii de conducere pentru a asigura ca, în cazul izbucnirii unei epidemii, procedura de luare a deciziei e rapida şi eficienta. Dacã e necesar, ierarhia de conducere trebuie plasata sub autoritatea unei unitãţi centrale de luare a deciziei, responsabilã de dirijarea tuturor strategiilor de lupta impotriva bolii. Directorul serviciilor veterinare trebuie sa fie membru al acelei unitãţi şi sa acţioneze ca o legatura între unitatea centrala de luare a deciziei şi centrul naţional de control al bolii, prevãzute la art. 22;
d) adoptarea de mãsuri pentru a asigura ca resursele adecvate pentru o campanie rapida şi eficienta, inclusiv personalul de laborator, echipamentul şi infrastructura sunt disponibile;
e) trebuie furnizat un manual de instrucţiuni. Acesta trebuie sa prezinte o descriere practica detaliatã şi completa a tuturor procedurilor, instrucţiunilor şi a mãsurilor ce trebuie utilizate în cazul unui focar de pesta porcina africana;
f) personalul trebuie sa ia parte la:
(i) scheme de instruire care sa cuprindã semnele clinice de pesta porcina africana, ancheta epidemiologica şi controlul bolii;
(ii) exercitii de alarma cel puţin de doua ori pe an;
(iii) instruire în tehnici de comunicare pentru a organiza campanii de informare referitoare la focarul curent de boala epidemica autoritãţilor, fermierilor şi medicilor veterinari.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016