Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 30 martie 2010  privind stabilirea normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 30 martie 2010 privind stabilirea normelor minime de protectie a puilor destinati productiei de carne

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 212 din 2 aprilie 2010
NORMĂ? SANITARĂ? VETERINARĂ? din 30 martie 2010
privind stabilirea normelor minime de protecţie a puilor destinaţi producţiei de carne
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 212 din 2 aprilie 2010


CAP. I
Obiectul şi domeniul de aplicare

ART. 1
(1) Prezenta normã sanitarã veterinarã se aplicã tuturor puilor destinaţi producţiei de carne, cu excepţia:
a) exploataţiilor cu mai puţin de 500 de pui;
b) exploataţiilor în care sunt crescuţi doar pui pentru reproducţie;
c) staţiilor de incubaţie;
d) puilor crescuţi în adãpost în sistem extensiv şi puilor crescuţi în aer liber, prevãzuţi la lit. b), c), d) şi e) din anexa IV la Regulamentul Comisiei nr. 1.538/91/CEE de stabilire a normelor metodologice pentru aplicarea Regulamentului (CEE) nr. 1.906/90 al Consiliului privind unele norme de comercializare a pãsãrilor din curte, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 143 din 7 iunie 1991; şi
e) puilor crescuţi în mod ecologic în conformitate cu Regulamentul (CEE) nr. 2.092/91 al Consiliului privind metoda de producţie agricolã ecologicã şi indicarea acesteia pe produsele agricole şi alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene nr. L 198 din 22 iulie 1991.
(2) În cazul exploataţiilor care au şi loturi reproducãtoare şi loturi destinate consumului, prezenta normã sanitarã veterinarã se aplicã loturilor destinate consumului; rãspunderea principalã pentru bunãstarea animalelor revine proprietarului sau deţinãtorului de animale.

CAP. II
Definiţii

ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) proprietar - orice persoanã fizicã sau juridicã proprietarã a exploataţiei în care sunt crescuţi puii;
b) crescãtor - orice persoanã fizicã sau juridicã însãrcinatã ori responsabilã temporar sau permanent cu îngrijirea puilor, în temeiul unui contract sau în temeiul legii;
c) autoritate competentã - autoritatea centralã a unui stat membru al UE care are competenţa de a efectua controale privind bunãstarea animalelor sau orice altã autoritate cãreia aceasta i-a delegat competenţa respectivã;
d) medic veterinar oficial - medicul veterinar angajat şi retribuit de stat, desemnat pentru a realiza activitãţile veterinare stabilite de autoritatea veterinarã la care îşi desfãşoarã activitatea;
e) pui - un animal din specia Gallus gallus crescut pentru producţia de carne;
f) exploataţie - un loc de producţie unde sunt crescuţi puii;
g) adãpost - o construcţie dintr-o exploataţie în care se creşte un lot de pui;
h) suprafaţã utilizabilã - o suprafaţã acoperitã de aşternut, accesibilã în permanenţã puilor;
i) densitate de populare - greutatea totalã în viu a puilor prezenţi într-un adãpost în acelaşi timp pe metru pãtrat de suprafaţã utilizabilã;
j) lot - un grup de pui care sunt plasaţi într-un adãpost dintr-o exploataţie şi care sunt prezenţi în acest adãpost în acelaşi timp;
k) rata mortalitãţii zilnice - numãrul de pui care au murit într-un adãpost în aceeaşi zi, împãrţit la numãrul de pui prezenţi în adãpost în acea zi şi înmulţit cu 100. În acest numãr de pui morţi este inclus şi numãrul de pui care au fost selectaţi pentru a fi ucişi în acea zi. Selectarea minus variantelor ce urmeazã a fi ucise se face fie din motiv de boalã, fie din alte motive;
l) rata mortalitãţii zilnice cumulate - în baza ratelor mortalitãţii zilnice se calculeazã valoarea mortalitãţii cumulate.

CAP. III
Cerinţe referitoare la creşterea puilor

ART. 3
(1) Toate adãposturile trebuie sã respecte cerinţele prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Medicul veterinar oficial realizeazã inspecţia, monitorizarea şi recontroalele, inclusiv cele prevãzute în anexa nr. 3.
(3) În condiţiile respectãrii prevederilor alin. (1), densitatea maximã de populare dintr-o exploataţie sau dintr-un adãpost al unei exploataţii nu trebuie sã depãşeascã niciodatã 33 kg/m².
(4) Densitatea maximã de populare poate creşte pânã la 39 kg/ m², în condiţiile respectãrii cerinţelor prevãzute în anexa nr. 2, suplimentar faţã de cerinţele prevãzute în anexa nr. 1.
(5) Densitatea maximã de populare poate creşte pânã la 42 kg/ m², în condiţiile respectãrii cerinţelor prevãzute în anexa nr. 5, suplimentar faţã de cerinţele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.

CAP. IV
Instruire şi consiliere pentru persoanele implicate în creşterea puilor

ART. 4
(1) Crescãtorii de pui, persoane fizice, trebuie sã beneficieze de cursuri de instruire privind creşterea şi protecţia puilor de carne.
(2) Procedurile referitoare la organizarea cursurilor de instruire privind creşterea şi protecţia puilor de carne şi eliberarea certificatelor care atestã efectuarea de cursuri se stabilesc prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu respectarea prevederilor anexei nr. 4.
(3) Proprietarul sau crescãtorul pune la dispoziţia personalului exploataţiei şi a persoanelor angajate în echipa de livrare care ajutã la prinderea şi încãrcarea puilor instrucţiuni şi ghiduri cu privire la cerinţele din domeniul bunãstãrii animalelor. Instrucţiunile şi ghidurile respective vor include şi metodele de selectare a pãsãrilor ce urmeazã a fi ucise, precum şi metodele de ucidere folosite în exploataţie.
ART. 5
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor prezintã Comisiei Europene rezultatele colectãrii de date pe baza monitorizãrii unui eşantion reprezentativ de loturi sacrificate pe parcursul unei perioade minime de un an.

CAP. V
Inspecţii şi sancţiuni

ART. 6
(1) Medicul veterinar oficial efectueazã inspecţii nediscriminatorii pentru a controla conformitatea cu cerinţele prezentei norme sanitare veterinare. Aceste inspecţii se efectueazã pe un numãr corespunzãtor de animale, în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului (CE) nr. 882/2004 din 29 aprilie 2004 al Parlamentului European şi al Consiliului privind controalele oficiale efectuate pentru a se asigura verificarea conformitãţii cu legislaţia privind hrana pentru animale şi produsele alimentare şi cu normele de sãnãtate şi de bunãstare a animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Comunitãţilor Europene L 165 din 30 aprilie 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi pot fi efectuate în acelaşi timp cu alte controale, efectuate în scopuri diferite.
(2) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor prezintã Comisiei Europene, pânã la data de 30 iunie a fiecãrui an, un raport anual cu privire la inspecţiile desfãşurate în anul precedent, în conformitate cu prevederile alin. (1). Raportul este însoţit de o listã cu cele mai relevante acţiuni întreprinse de cãtre autoritatea competentã în vederea soluţionãrii principalelor probleme de bunãstare identificate.
ART. 7
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor informeazã Comisia Europeanã cu privire la actele normative emise şi prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 8
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor încurajeazã elaborarea unor ghiduri de bunã practicã care cuprind îndrumãri pentru respectarea dispoziţiilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, încurajeazã difuzarea şi utilizarea unor astfel de ghiduri.
ART. 9
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta normã sanitarã veterinarã.


ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------


CERINŢE REFERITOARE LA EXPLOATAŢII

Pe lângã prevederile legislaţiei comunitare relevante, se respectã urmãtoarele cerinţe:
1. Adãpãtorile trebuie poziţionate şi întreţinute astfel încât sã se reducã la minimum vãrsarea accidentalã.
2. Hrana trebuie sã fie disponibilã fie în permanenţã, fie sub formã de tain, puii neputând sta nehrãniţi mai mult de 12 ore înainte de ora de sacrificare prevãzutã.
3. Puii trebuie sã aibã acces permanent la aşternut, uscat şi friabil la suprafaţã.
4. Ventilaţia trebuie sã fie suficientã pentru a se evita supraîncãlzirea şi, dupã caz, combinatã cu sisteme de încãlzire pentru a se elimina umezeala excesivã.
5. Nivelul zgomotelor trebuie redus la minim. Ventilatoarele, dispozitivele de distribuire a hranei sau orice alte echipamente trebuie construite, amplasate, manipulate şi întreţinute astfel încât sã genereze cât mai puţin zgomot posibil.
6. Clãdirile trebuie dotate cu sisteme de iluminat la o intensitate de cel puţin 20 lucşi în timpul perioadelor de iluminare, mãsuratã la nivelul ochiului pãsãrii, iar suprafaţa utilizabilã a acestora trebuie iluminatã în proporţie de cel puţin 80%. La recomandarea medicului veterinar, poate fi permisã o reducere temporarã a nivelului luminii.
7. În termen de 7 zile de la data la care puii sunt instalaţi în clãdire şi pânã la 3 zile înainte de data prevãzutã pentru sacrificare, iluminatul trebuie sã respecte un ritm de 24 de ore şi sã includã perioade de întuneric care sã dureze minimum 6 ore în total, cu cel puţin o perioadã neîntreruptã de minimum 4 ore, excluzând perioadele de semiîntuneric.
8. Puii crescuţi în exploataţie trebuie sã fie inspectaţi cel puţin de douã ori pe zi. Trebuie sã se acorde o atenţie deosebitã semnelor care indicã un nivel scãzut al bunãstãrii şi/sau sãnãtãţii animalelor.
9. Puii care sunt grav rãniţi sau care prezintã semne evidente de tulburãri de sãnãtate, cum sunt cei care prezintã dificultãţi la mers, ascitã sau malformaţii severe şi care par sã sufere, primesc tratament corespunzãtor sau sunt sacrificaţi de îndatã. Trebuie consultat un medic veterinar ori de câte ori este nevoie.
10. Pãrţile clãdirii, echipamentele sau ustensilele care sunt în contact cu puii se curãţã şi se dezinfecteazã în întregime dupã depopularea finalã, înainte de introducerea în adãpost a unor loturi noi. Dupã depopularea finalã a unui adãpost, se îndepãrteazã întregul aşternut şi se asigurã alt aşternut curat.
11. Ţinerea evidenţelor:
11.1. Proprietarul sau deţinãtorul ţine, pentru fiecare adãpost al unei exploataţii, un registru în care figureazã:
a) numãrul de pui introduşi;
b) suprafaţa utilizabilã;
c) hibridul sau rasa din care fac parte puii, în cazul în care acestea sunt cunoscute;
d) la fiecare control, numãrul pãsãrilor gãsite moarte, indicarea cauzelor, în cazul în care acestea sunt cunoscute, precum şi numãrul pãsãrilor ucise sau sacrificate motivat;
e) numãrul puilor care rãmân în lot în urma înlãturãrii puilor în vederea vânzãrii sau sacrificãrii.
11.2. Registrele sunt pãstrate pentru o perioadã de cel puţin 3 ani şi sunt puse la dispoziţia autoritãţii competente atunci când se efectueazã o inspecţie sau atunci când este necesar în alte scopuri.
12. Intervenţiile chirurgicale:
a) sunt interzise toate intervenţiile chirurgicale efectuate în alte scopuri decât cele terapeutice sau de diagnostic, care provoacã vãtãmarea ori pierderea unei pãrţi sensibile a corpului sau alterarea structurii osoase;
b) este permisã debecarea, atunci când sunt epuizate toate mãsurile pentru prevenirea picajului şi canibalismului. Debecarea se efectueazã asupra puilor care au mai puţin de 10 zile, la recomandarea şi sub supravegherea medicului veterinar şi numai de cãtre persoane instruite;
c) autoritatea competentã poate autoriza castrarea puilor, care se realizeazã sub supravegherea medicului veterinar de persoane instruite.


ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------

CERINŢE
de practicare a unei densitãţi de populare sporite

I. Cerinţe referitoare la notificãri şi documentare
1. Crescãtorul de pui comunicã autoritãţii competente intenţia de a aplica o densitate de populare mai mare de 33 kg/m² greutate în viu. Acesta indicã cifra exactã şi informeazã autoritatea competentã cu privire la orice schimbare în aplicarea densitãţii de populare cu cel puţin 15 zile înainte de plasarea lotului în adãpost. La cererea autoritãţii competente, notificarea respectivã este însoţitã de un document care rezumã informaţiile conţinute în documentaţia solicitatã la pct. 2.
2. Crescãtorii de pui pãstreazã şi pun la dispoziţie în interiorul unitãţii documentaţia care descrie în detaliu sistemele de producţie şi care conţine informaţii cu privire la detaliile tehnice ale adãpostului şi ale echipamentelor acestuia, astfel:
a) un plan al adãpostului, care cuprinde dimensiunile suprafeţelor ocupate de pui;
b) sistemul de ventilaţie şi, dacã este cazul, sistemul de rãcire şi de încãlzire, inclusiv amplasarea acestora, o schemã a ventilaţiei care detaliazã parametrii-ţintã ai calitãţii aerului, cum ar fi debitul, viteza şi temperatura aerului;
c) informaţii cu privire la sistemele de hrãnire şi de adãpare şi amplasarea acestora;
d) sisteme de alarmã şi sisteme auxiliare în cazul avarierii unui echipament automat sau mecanic esenţial pentru sãnãtatea şi bunãstarea animalelor;
e) tipul de pardosealã şi aşternut utilizat în mod obişnuit.
3. Documentaţia se pune la dispoziţia autoritãţii competente la cerere şi se actualizeazã periodic. În special, se înregistreazã inspecţiile tehnice ale sistemelor de alarmã şi de ventilaţie. Crescãtorii de pui comunicã fãrã întârziere autoritãţii competente orice modificãri ale adãpostului, echipamentelor sau ale procedurilor susceptibile a influenţa bunãstarea pãsãrilor.
II. Cerinţe referitoare la verificarea parametrilor de mediu
Crescãtorii de pui se asigurã cã fiecare adãpost ce aparţine unei exploataţii este echipat cu sisteme de ventilaţie şi, în cazul în care este necesar, cu sisteme de încãlzire sau de rãcire concepute, construite şi exploatate astfel încât:
a) concentraţia de amoniac [NH(3)] sã nu depãşeascã 20 ppm şi concentraţia de dioxid de carbon [CO(2)] sã nu depãşeascã 3.000 ppm, valori mãsurate la înãlţimea capetelor puilor;
b) temperatura interioarã sã nu depãşeascã temperatura exterioarã cu mai mult de 3°C, atunci când temperatura exterioarã mãsuratã la umbrã depãşeşte 30°C;
c) umiditatea relativã medie mãsuratã în interiorul adãpostului timp de 48 de ore sã nu depãşeascã 70%, atunci când temperatura exterioarã este sub 10°C.


ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------

MONITORIZAREA ŞI RECONTROALELE ÎN ABATOR

1. Mortalitatea:
a) în cazul densitãţii de populare mai mari de 33 kg/m², documentaţia aferentã lotului va include atât hibridul sau rasa din care fac parte puii, cât şi mortalitatea zilnicã şi rata mortalitãţii zilnice cumulate, calculatã de cãtre proprietar sau deţinãtor;
b) sub supravegherea medicului veterinar oficial, se înregistreazã aceste date, precum şi numãrul puilor de carne morţi la sosire, cu indicarea exploataţiei şi a adãpostului. Caracterul plauzibil al datelor şi al ratelor mortalitãţii zilnice cumulate se verificã ţinând seama de numãrul puilor de carne sacrificaţi şi de numãrul puilor de carne morţi la sosirea la abator.
2. În contextul controalelor efectuate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animalã destinate consumului uman, medicul veterinar oficial evalueazã rezultatele examinãrii post-mortem pentru a detecta alte indicii posibile ale deficienţelor în materie de bunãstare, cum ar fi nivelurile anormale ale dermatitei de contact, ale parazitismului şi ale bolilor sistemice în exploataţia sau în adãpostul exploataţiei de origine.
3. În cazul în care rata mortalitãţii prevãzutã la pct. 1 sau rezultatele inspecţiei post-mortem prevãzute la pct. 2 indicã deficienţele în materie de bunãstare a animalelor, medicul veterinar oficial comunicã datele respective crescãtorilor de pui, precum şi autoritãţii competente. Crescãtorii de pui şi autoritatea competentã iau mãsurile care se impun.


ANEXA 4
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------

FORMAREA

Cursurile de formare prevãzute la art. 4 alin. (2) din norma sanitarã veterinarã se fac cu respectarea legislaţiei comunitare referitoare la protecţia puilor şi se bazeazã pe urmãtoarele criterii:
a) cerinţele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la norma sanitarã veterinarã;
b) fiziologia, în special necesitãţile de apã şi de hranã, comportamentul animalelor şi conceptul de stres;
c) aspectele practice ale manipulãrii atente a puilor, precum şi ale capturãrii, încãrcãrii şi transportului;
d) îngrijirile de urgenţã destinate puilor, uciderea de urgenţã, precum şi metodele de selectare a puilor pentru sacrificare fie pe motive de boalã, fie din alte motive;
e) mãsuri preventive de biosecuritate.


ANEXA 5
-------
la norma sanitarã veterinarã
----------------------------

CRITERIILE
de utilizare a unei densitãţi de populare sporite

1. Autoritatea competentã nu a identificat în ultimii 2 ani în exploataţie deficienţe cu privire la cerinţele prezentei norme sanitare veterinare.
2. Proprietarul sau deţinãtorul exploataţiei efectueazã monitorizarea utilizând ghidurile de bunã practicã managerialã prevãzute la art. 8 din norma sanitarã veterinarã.
3. În cazul a cel puţin 7 loturi consecutive verificate ulterior într-un adãpost, rata cumulativã a mortalitãţii zilnice s-a situat sub 1% + 0,06% înmulţit cu vârsta de sacrificare a lotului, exprimatã în zile. În cazul în care autoritatea competentã nu a efectuat monitorizarea exploataţiei în ultimii 2 ani, trebuie sã se realizeze cel puţin un exerciţiu de monitorizare pentru a se verifica îndeplinirea cerinţei menţionate la pct. 1.
4. Prin derogare de la prevederile pct. 3. autoritatea competentã poate decide ca densitatea de populare sã se mãreascã în cazul în care proprietarul sau deţinãtorul a furnizat explicaţii suficiente pentru situaţia excepţionalã a ratei mortalitãţii zilnice cumulate ridicate ori motivele care au dus la creşterea acesteia sunt independente de voinţa acestuia.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016