Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 3 iulie 2008  privind regulile generale de biosecuritate in exploatatiile de porcine inregistrate/autorizate sanitar-veterinar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 3 iulie 2008 privind regulile generale de biosecuritate in exploatatiile de porcine inregistrate/autorizate sanitar-veterinar

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 645 din 10 septembrie 2008

ART. 1
Prezenta normã sanitarã veterinarã stabileşte regulile generale de biosecuritate pentru funcţionarea exploataţiilor de porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar.
ART. 2
În condiţiile prezentei norme sanitare veterinare, exploataţiile de porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar sunt organizate în:
a) exploataţii de porcine în sistem integrat - cu sectoare de reproducţie, creştere şi îngrãşare a porcinelor cu aceeaşi locaţie sau în locaţii diferite;
b) exploataţii de porcine numai cu sector de reproducţie;
c) exploataţii de porcine numai cu sector de creştere şi/sau îngrãşare.

CAP. I
Definiţii

ART. 3
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) biosecuritate - complexul de mãsuri organizatorice şi tehnice ce sunt aplicate într-o exploataţie de porcine înregistratã/autorizatã sanitar-veterinar, pentru prevenirea introducerii, persistenţei şi rãspândirii de agenţi patogeni, astfel încât sã se previnã apariţia bolilor transmisibile;
b) zonã de producţie - teritoriul delimitat, care cuprinde toate adãposturile pentru animale, spaţiile, utilajele, echipamentele şi alte facilitãţi destinate creşterii porcinelor, cu respectarea regulilor de sãnãtate şi bunãstare a animalelor;
c) zonã administrativã - teritoriul aflat în afara zonei de producţie şi delimitat de aceasta;
d) comerţ intracomunitar - schimburile comerciale ce se realizeazã între statele membre ale Uniunii Europene;
e) export - expedierea de porcine vii sau produse şi subproduse obţinute de la acestea cãtre ţãri terţe.

CAP. II
Reguli generale de biosecuritate

ART. 4
Exploataţiile de porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele reguli generale de biosecuritate:
1. asigurarea împrejmuirii exploataţiei, astfel încât sã nu poatã permite intrarea sau ieşirea animalelor şi a persoanelor neautorizate;
2. asigurarea asistenţei sanitar-veterinare de cãtre medicul veterinar de liberã practicã organizatã în condiţiile legii;
3. delimitarea strictã a zonei de producţie de zona administrativã pentru exploataţiile de porcine în sistem integrat şi de reproducţie;
4. accesul persoanelor strãine se face numai cu aprobarea administraţiei exploataţiei, iar toate datele privind vizitatorii sunt înregistrate într-un registru special;
5. accesul în exploataţie al personalului propriu, al vizitatorilor sau al inspectorilor oficiali este permis numai cu respectarea regulilor de filtru sanitar-veterinar, în special în ceea ce priveşte echipamentul şi dezinfecţia;
6. limitarea pe cât posibil a circulaţiei personalului propriu în alte zone de producţie decât cea în care îşi desfãşoarã activitatea pentru exploataţiile de porcine în sistem integrat şi de reproducţie;
7. elementele spaţiului tehnologic care asigurã realizarea producţiei trebuie astfel amplasate încât sã permitã aplicarea mãsurilor de profilaxie nespecificã antiepizooticã;
8. în cadrul exploataţiilor de porcine în sistem integrat şi de reproducţie, adãposturile sunt amplasate astfel încât circulaţia animalelor în cadrul fluxului tehnologic sã se facã fãrã intersectare; distanţa dintre adãposturile de porcine trebuie sã faciliteze prevenirea transmiterii agenţilor patogeni odatã cu aerul viciat evacuat prin sistemele de ventilaţie care asigurã admisia aerului curat;
9. zona administrativã va cuprinde printre altele:
a) birouri, spaţiu amenajat pentru servirea mesei, filtrul sanitar-veterinar, spaţii pentru depozitarea materiilor prime furajere, carantinã, pentru exploataţiile de porcine numai cu sector de creştere sau îngrãşare;
b) pe lângã cele menţionate la lit. a) se mai pot adãuga zona pentru parcul de maşini, zona de dezinfecţie a mijloacelor de transport, spaţii de carantinã, pentru exploataţiile de porcine în sistem integrat sau numai sector de reproducţie.
10. exploataţiile de porcine înregistrate/autorizate sanitarveterinar sã aibã o construcţie specialã numitã vestiar-filtru, amenajatã corespunzãtor, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni în şi din exploataţie;
11. vestiarul-filtru se amplaseazã la limita zonei de producţie, astfel încât intrarea persoanelor în vestiar sã se facã din afara zonei, iar ieşirea din vestiar sã asigure accesul direct în zona de producţie a exploataţiei;
12. vestiarul-filtru trebuie sã fie amenajat astfel încât sã permitã schimbarea îmbrãcãmintei de stradã cu echipamentul de lucru şi dezinfecţia mâinilor;
13. atât la intrarea, cât şi la ieşirea din vestiarul-filtru, se amenajeazã dezinfectoare pentru încãlţãminte;
14. pentru fiecare persoanã care activezã în zona de producţie, vestiarul-filtru trebuie dotat cu echipament de protecţie individual, echipament care va fi folosit numai în spaţiul de producţie respectiv, sau echipament de unicã folosinţã pentru vizitatori, cu sãpun, substanţe biocide şi prosoape;
15. vestiarul-filtru trebuie sã aibã o camerã pentru îmbrãcãmintea de stradã, o camerã cu facilitãţi pentru igiena corporalã şi de spãlare a echipamentelor de protecţie şi o camerã pentru echipamentul de lucru;
16. la intrarea în zona de producţie trebuie sã existe facilitãţile de dezinfectare a mijloacelor de transport;
17. rampa de încãrcare/descãrcare sã fie conformã cu un sistem care sã asigure condiţiile de protecţie şi bunãstare a porcinelor şi/sau maşini prevãzute cu rampã proprie;
18. dupã fiecare operaţiune, rampa se supune curãţãrii, spãlãrii şi decontaminãrii;
19. autovehiculele înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, utilizate pentru transportul animalelor, trebuie sã fie curãţate şi dezinfectate înainte de îmbarcarea porcinelor, iar conducãtorul auto prezintã dovada efectuãrii dezinfecţiei;
20. aprovizionarea cu furaje se face prin transbordare sau prin utilizarea sistemului de aprovizionare directã racordat la facilitãţile de distribuţie; în cazul în care autovehiculul intrã în zona de producţie, se efectueazã obligatoriu decontaminarea suplimentarã mijlocului de transport, inclusiv a pãrţilor laterale ale acestuia, şi utilizarea de cãtre conducãtorul mijlocului de transport a echipamentului de protecţie;
21. efectuarea de acţiuni de dezinsecţie şi deratizare ori de câte ori este necesar;
22. în cadrul zonei de producţie, dupã caz, se delimiteazã sectoare pe categorii de producţie;
23. capacitatea spaţiilor de cazare pe categorii de producţie este corelatã astfel încât sã se asigure posibilitatea aplicãrii principiului "totul plin - totul gol", pe obiectiv, adãpost sau subunitate de adãpost; dupã fiecare depopulare, suprafeţele din spaţiile de producţie se supun curãţãrii, dezinfecţiei, într-o perioadã delimitatã de timp care sã permitã efectuarea acestor acţiuni; în acest scop exploataţia de porcine înregistratã/ autorizatã sanitar-veterinar trebuie sã dispunã de echipamentele necesare pentru executarea curãţãrii mecanice, hidromecanice şi aplicarea substanţelor biocide;
24. pentru decontaminare se folosesc numai produse înscrise în lista oficialã a produselor medicinale de uz veterinar omologate, autorizate pentru comercializare; sã aibã concentraţia în substanţã activã prevãzutã în instrucţiunile de utilizare, iar soluţia dezinfectantã sã fie schimbatã cu o frecvenţã care sã asigure menţinerea aceleiaşi concentraţii;
25. depozitarea porcilor morţi, a avortonilor şi a placentelor se realizeazã în spaţii închise, pentru a preveni vehicularea agenţilor patogeni şi contactul cu animale sau persoane neautorizate;
26. colectarea şi neutralizarea subproduselor de origine animalã ce nu sunt destinate consumului uman se efectueazã în conformitate cu legislaţia specificã în domeniu;
27. facilitãţi dotate pentru executarea necropsiilor.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 5
În scopul prevenirii introducerii de boli infectocontagioase, proprietarul exploataţiei de porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar trebuie sã întocmeascã şi sã implementeze un program de biosecuritate propriu, bazat pe proceduri, care sã cuprindã şi alte mãsuri suplimentare specifice exploataţiei, avizat de direcţia sanitar-veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor judeţeanã şi a municipiului Bucureşti.


-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016