Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA VETERINARA din 3 februarie 2003 privind conditiile de sanatate pentru autorizarea unitatilor din pietele cu vanzare en-gros*)
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 157 bis din 12 martie 2003
-------
*) Aprobatã prin <>Ordinul nr. 79 din 3 februarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003.
ART. 1
Prezenta Norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile sanitare veterinare pentru autorizarea unitãţilor din pieţele cu vânzare en-gros, în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" a "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare" şi a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate ce afecteazã producţia şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala".
ART. 2
În sensul prezentei Norme sanitare veterinare prin "Piata cu vânzare en-gros", se înţelege un spaţiu special amenajat în care îşi desfãşoarã activitatea mai multe unitãţi de producţie, care pot folosi în procesul de producţie aceleaşi echipamente. Comercializarea produselor obţinute se face în spaţii amenajate din cadrul aceleiaşi pieţe cu vânzare en-gros.
ART. 3
(1) O unitate situata într-o piata cu vânzare en-gros, nu poate fi înscrisã pe lista unitãţilor autorizate, în conformitate cu art. 11, alin. (1) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" decât dacã aceasta îndeplineşte condiţiile prevãzute la anexa nr. 1.
(2) O unitate situata într-o piata cu vânzare en-gros nu poate fi înscrisã pe lista unitãţilor autorizate, prevãzutã la art. 6 alin. (1) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare" decât dacã aceasta îndeplineşte condiţiile prevãzute la anexa nr. 2.
(3) O unitate situata într-o piata cu vânzare en-gros nu poate fi înscrisã pe lista unitãţilor autorizate, prevãzutã la art. 8, alin. (1) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate ce afecteazã producţia şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala" decât dacã aceasta îndeplineşte condiţiile prevãzute la anexa nr. 3.
ART. 4
(1) Unitãţile de producţie din cadrul pieţelor cu vânzare en-gros, pot primi un numãr de autorizare sanitarã veterinara.
(2) Numãrul de autorizare veterinara, menţionat la alin. (1), poate fi anulat sau suspendat temporar de cãtre autoritatea veterinara competenta în cazul în care o unitate de producţie nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara. Interzicerea functionarii unei unitãţi prin anularea sau suspendarea temporarã a numãrului de autorizare sanitarã veterinara competenta de cãtre autoritatea veterinara, poate sa nu afecteze autorizarea sanitarã veterinara a celorlalte unitãţi din cadrul pieţei en-gros.
ART. 5
(1) Pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru a se asigura ca producãtorii din cadrul pieţelor cu vânzare en-gros, respecta prevederile prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea veterinara centrala a României poate elabora acte normative sau dispoziţii suplimentare.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor va dispune mãsurile mecesare potrivit legii şi va sanctiona orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României poate modifica, adauga sau abroga total sau parţial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
(4) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alin. (1), (2) şi (3), trebuie sa se facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
Condiţii pentru autorizarea întreprinderilor din pieţele cu vânzare en-gros asa cum sunt precizate de "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete"
1. Pentru autorizarea separatã a unitãţilor din cadrul pieţelor cu vânzare en-gros, trebuie sa fie îndeplinite condiţiile stabilite în cap. I şi III din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
1.1. Spaţiile, echipamentele şi dotãrile, la care se referã pct. 1 lit. a), pct. 2 lit. b), pct. 4 lit. c) şi e) şi pct. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 din cap. I şi pct. 15 lit. a), b), c) şi d) din cap. III din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", se pot folosi în comun de cãtre unitãţile din cadrul aceleiaşi pieţe cu vânzare en-gros.
1.2. Spaţiul destinat serviciului veterinar, prevãzut la pct. 9 din cap. I din anexa nr. 1 din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" trebuie sa fie corespunzãtor ca suprafata şi dotare. Acesta poate fi mãrit când situaţia o impune. Spaţiile destinate serviciului veterinar pot fi situate în orice parte a pieţei cu vânzare en-gros, astfel încât sa se asigure o supraveghere eficienta a întregii activitãţi supuse controlului sanitar veterinar.
2. Spaţii pentru depozitarea produselor refrigerate:
Dacã exista spaţii pentru depozitarea produselor refrigerate, altele decât cele menţionate în anexa nr. 1, cap. III, pct. 15, lit. a) din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", acestea trebuie sa fie autorizate de cãtre autoritatea veterinara competenta ca "depozite frigorifice". Acestea trebuie sa îndeplineascã condiţiile stabilite la cap. IV al anexei nr. 1 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
3. Depozitare:
3.1. Carcasele, semi-carcasele, sferturile, organele sau alte elemente de transare, destinate valorificãrii, vor fi depozitate la temperaturile menţionate la cap. XIV, pct. 66 din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
3.2. În cazul în care se valorifica produse care necesita o temperatura scãzutã de depozitare, spaţiile de depozitare vor fi prevãzute cu instalaţii frigorifice, sau cu echipamente care sa menţinã constanta temperatura produselor pana când acestea vor fi valorificate.
4. a) Echipamentele şi instalaţiile de lucru nu trebuie sa fie utilizate în alte scopuri decât pentru prelucrarea carnii proaspete sau a carnii de vanat de crescatorie în condiţiile de igiena stabilite la cap. V, cap. VII pct. 38, cap. IX, XII şi XV ale anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
b) Trebuie sa fie luate toate mãsurile pentru a se asigura ca personalul care manipuleaza carnea proaspãta neambalata sau ambalata sau personalul care lucreazã în spaţiile în care astfel de carne este manipulata, ambalata sau transportatã, îndeplineşte condiţiile prevãzute de pct. 18, lit. a) şi pct. 24 din cap. V al anexei nr. 1 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
5. Trebuie sa fie respectate condiţiile de supraveghere şi control privind limitele maxime stabilite pentru reziduuri şi alţi contaminanti asa cum se precizeazã în art. 9 al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
5.1. Trebuie sa fie respectate condiţiile privind controlul de sãnãtate a carnii transate şi a carnii depozitate în conformitate cu prevederile cap. X al anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
5.2. Trebuie sa fie respectate condiţiile privind marcarea de sãnãtate în conformitate cu prevederile din cap. XI din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
5.3. Atunci când unitãţile fuzioneazã, proprietarii acestor unitãţi ori reprezentanţii acestora, rãspund pentru respectarea condiţiilor impuse de prezenta norma sanitarã veterinara. Pentru respectarea condiţiilor impuse de prezenta norma sanitarã veterinara, proprietarii acestor unitãţi ori reprezentanţii acestora, trebuie sa numeascã o persoana responsabilã cu supravegherea condiţiilor de igiena generalã din unitãţile fuzionate, în conformitate cu art. 10, alin. (2) al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
5.4. Persoana nominalizatã trebuie sa fie în evidenta autoritãţii veterinare competente.
5.5. Un astfel de acord încheiat între unitãţile fuzionate, este necesar în privinta autorizãrii de cãtre autoritatea veterinara competenta.
6. Carcasele întregi, semicarcasele, sferturile, organele sau alte elemente de transare, destinate valorificãrii în unitãţile din cadrul pieţelor cu vânzare en-gros, trebuie sa fie însoţite pe durata transportului de certificatul de sãnãtate în conformitate cu prevederile art. 3. lit. A., alin. (1), lit. f) din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
Condiţii pentru autorizarea unitãţilor din pieţele cu vânzare en-gros asa cum sunt definite de "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare"
1. Pentru autorizarea separatã a unitãţilor din cadrul pieţelor cu vânzare en-gros, trebuie sa fie îndeplinite condiţiile stabilite la cap. I şi III ale anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare".
1.1. Spaţiile, echipamentele şi dotãrile, la care se referã pct. 1 lit. a), pct. 2 lit. b), pct. 4 lit. c), e) şi pct. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 din cap. I şi pct. 15 lit. a), b), c) şi d) din cap. III ale anexei nr. 1 din "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", se pot folosi în comun de cãtre unitãţile din cadrul aceleiaşi pieţe cu vânzare en-gros.
1.2. Spaţiul destinat serviciului veterinar, prevãzut la pct. 9 din cap. I din anexa nr. 1 din "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare" trebuie sa fie corespunzãtor ca suprafata şi dotare. Acesta poate fi mãrit când situaţia o impune. Spaţiile destinate serviciului veterinar pot fi situate în orice parte a pieţei cu vânzare en-gros, astfel încât sa se asigure o supraveghere eficienta a întregii activitãţi supuse controlului sanitar veterinar.
2. Spaţii pentru depozitarea produselor refrigerate:
Dacã exista spaţii pentru depozitarea produselor refrigerate, altele decât cele menţionate de anexa nr. 1, cap III, pct. 15, lit. (a) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", acestea trebuie sa fie autorizate de autoritatea veterinara competenta ca "depozite frigorifice". Acestea trebuie sa îndeplineascã condiţiile stabilite la cap. IV al anexei nr. 1 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare"
3. Depozitare:
3.1. Carcasele, semi-carcasele, sferturile, organele sau alte elemente de transare, destinate valorificãrii, vor fi depozitate la temperaturile stabilite de cap. XIV, pct. 66 din anexa nr. 1 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare"
3.2. În cazul în care se valorifica produse ce necesita o temperatura scãzutã de depozitare, spaţiile de depozitare vor fi prevãzute cu instalaţii frigorifice sau cu echipamente care sa menţinã constanta temperatura produselor pana când acestea vor fi valorificate.
4. a) Echipamentele şi instalaţiile de lucru nu trebuie sa fie utilizate în alte scopuri decât pentru prelucrarea carnii proaspete de pasare sau a carnii de vanat de crescatorie în condiţiile de igiena stabilite de cap. V, cap. VII pct. 38, cap. IX, XII şi XV ale anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare"
b) Trebuie sa fie luate toate mãsurile pentru a se asigura ca personalul care manipuleaza carnea proaspãta de pasare neambalata sau ambalata sau personalul care lucreazã în spaţiile în care astfel de carne este manipulata, ambalata sau transportatã, îndeplineşte condiţiile prevãzute la pct. 18, lit. a) şi pct. 24 din cap. V al anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare"
5. Trebuie sa fie respectate condiţiile de supraveghere şi control asa cum este prevãzut la art. 8 al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare".
5.1. Trebuie sa fie respectate condiţiile privind controlul de sãnãtate a carnii transate şi a carnii depozitate în conformitate cu prevederile din cap. XI al anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare".
5.2. Trebuie sa fie respectate condiţiile privind marcarea de sãnãtate în conformitate cu prevederile cap. XII al anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare".
5.3. Atunci când unitãţile fuzioneazã, proprietarii acestor unitãţi ori reprezentanţii acestora, rãspund pentru respectarea condiţiilor prezentei norme sanitare veterinare. Pentru respectarea condiţiilor prezentei norme sanitare veterinare, proprietarii acestor unitãţi ori reprezentanţii acestora, trebuie sa numeascã o persoana responsabilã cu supravegherea condiţiilor de igiena generalã din unitãţile fuzionate, în conformitate cu art. 6, alin. (2), (3), (4), (5) şi (6) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare".
5.4. Persoana nominalizatã trebuie sa fie în evidenta autoritãţii veterinare competente.
5.5. Un astfel de acord încheiat între unitãţile fuzionate, este necesar în privinta autorizãrii de cãtre autoritatea veterinara.
6. Carcasele proaspete de pasare, organele sau alte elemente de transare, destinate valorificãrii în unitãţile din cadrul pieţelor cu vânzare en-gros, trebuie sa fie însoţite pe durata transportului de certificatul de sãnãtate în conformitate cu prevederile art. 3. lit. A., alin. (1), lit. i) al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate pentru producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare".
ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
Condiţii pentru autorizarea întreprinderilor situate în pieţele cu vânzare en-gros, asa cum sunt definite de "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala"
1. Pentru autorizarea separatã a unitãţilor din cadrul pieţelor cu vânzare en-gros, trebuie sa fie îndeplinite condiţiile stabilite la cap. I şi III din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala"
1.1. Spaţiile, echipamentele şi dotãrile, la care se referã pct. 1, 3, 4, 8, 9, pct. 2 lit. b), pct. 4 lit. c) şi e) şi pct. 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 din cap. I pct. 15 lit. a), b), c) şi d) din cap. III al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala", se pot folosi în comun de cãtre unitãţile din cadrul aceleiaşi pieţe cu vânzare en-gros.
1.2. Spaţiul destinat serviciului veterinar, prevãzut la pct. 12 din cap. I din anexa nr. 1 din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala", trebuie sa fie corespunzãtor ca suprafata şi dotare. Acesta poate fi mãrit când situaţia o impune. Spaţiile destinate serviciului veterinar pot fi situate în orice parte a pieţei cu vânzare en-gros, astfel încât sa se asigure o supraveghere eficienta a întregii activitãţi supuse controlului sanitar veterinar.
2. Depozitare:
2.1. Produsele din carne trebuie sa fie depozitate şi transportate în condiţiile stabilite la cap. VII al anexei nr. 2 din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala".
2.2. În cazul în care se valorifica produse din carne ce necesita o temperatura scãzutã de depozitare, spaţiile de depozitare vor fi prevãzute cu instalaţii frigorifice, sau cu echipamente care sa menţinã constanta temperatura produselor pana când acestea vor fi valorificate.
3. Depozitare:
3.1. Carcasele, semi-carcasele, sferturile, organele sau alte elemente de transare, destinate valorificãrii, vor fi depozitate la temperaturile stabilite la cap. XIV, pct. 66 din anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete".
3.2. În cazul în care se valorifica produse ce necesita o temperatura scãzutã de depozitare, spaţiile de depozitare vor fi prevãzute cu instalaţii frigorifice, sau cu echipamente care sa menţinã constanta temperatura produselor pana când acestea vor fi valorificate.
3.3. În unitãţile de producţie trebuie sa fie respectate condiţiile de igiena în conformitate cu prevederile cap. II al anexei nr. 1 şi cap. II, III, IV şi V ale anexei nr. 2 din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala".
3.4. Trebuie sa fie luate toate mãsurile pentru a se asigura ca personalul care manipuleaza carnea proaspãta neambalata sau ambalata sau personalul care lucreazã în spaţiile în care astfel de carne este manipulata, ambalata sau transportatã, îndeplineşte condiţiile prevãzute de cap. II al anexei nr. 1 şi cap. II al anexei nr. 2 din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala".
3.5. În unitãţile de producţie trebuie sa fie respectate mãsurile de supraveghere prevãzute de art. 8 şi de cap. IV şi VI ale anexei nr. 2 din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala".
3.6. Atunci când unitãţile fuzioneazã, proprietarii acestor unitãţi ori reprezentanţii acestora, rãspund împreunã pentru respectarea condiţiilor impuse de prezenta norma sanitarã veterinara. Pentru respectarea condiţiilor impuse de prezenta norma sanitarã veterinara, proprietarii acestor unitãţi ori reprezentanţii acestora, trebuie sa numeascã o persoana responsabilã cu supravegherea condiţiilor de igiena generalã din unitãţile fuzionate, în conformitate cu art. 7 alin. (1) din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala".
3.7. Persoana nominalizatã trebuie sa fie în evidenta autoritãţii veterinare competente.
3.8. Este necesar în privinta autorizãrii un acord încheiat între unitãţile fuzionate, de cãtre autoritatea veterinara competenta.
3.9. Produsele din carne sau alte produse de origine animala destinate valorificãrii în unitãţile din cadrul pieţelor cu vânzare en-gros, trebuie sa fie însoţite pe durata transportului de certificatul de sãnãtate în conformitate cu art. 3. A., pct. 10, lit. b) din "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ce reglementeazã producerea şi comercializarea produselor din carne şi a altor produse de origine animala".
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: