Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA VETERINARA din 24 iulie 2001 cu privire la criteriile microbiologice aplicabile la productia de crustacee si moluste fierte
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 441 din 6 august 2001
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte criteriile microbiologice ce se aplica pentru producţia de crustacee şi moluste fierte.
CAP. 2
Criterii microbiologice
ART. 2
(1) Criteriile microbiologice aplicabile la producţia de crustacee şi moluste fierte sunt:
A. Germeni patogeni:
a) Salmonella spp. - absent în 25 g, n = 5, c = 0;
b) alte microorganisme patogene şi toxinele lor, care sunt investigate în funcţie de analiza riscurilor, sa nu fie prezente într-o cantitate care sa afecteze sãnãtatea consumatorilor;
B. Germenii martori ai deficienţelor de igiena (produse decorticate, decochiliate):
Staphylococus aureus - m = 100, M = 1.000, n = 5, c = 2;
Coliformi termotoleranti (44°C pe mediu solid) - m = 10, M = 100, n = 5, c = 2;
Escherichia coli (pe mediu solid) - m = 10, M = 100, n = 5, c = 1;
C. Germeni indicatori (linii directoare):
Bacterii aerobe mezofile (30°C):
a) produse întregi - m = 10.000, M = 100.000, n = 5, c = 2;
b) produse decorticate sau decochiliate, cu excepţia carnii de crab - m = 50.000, M = 500.000, n = 5, c = 2;
c) carne de crab - m = 100.000, M = 1.000.000, n = 5, c = 2.
(2) Parametrii n, m, M şi c sunt definiţi dupã cum urmeazã:
n - numãrul de unitãţi din care se compune proba;
m - pragul limita sub care toate rezultatele sunt considerate satisfãcãtoare;
M - pragul limita acceptabil la care rezultatele nu mai sunt considerate satisfãcãtoare;
c - numãrul de unitãţi de probe ce dau valori cuprinse între m şi M.
(3) Calitatea unui lot este consideratã:
a) satisfãcãtoare, când toate valorile cercetate sunt inferioare sau egale cu 3 m;
b) acceptabilã, când valorile examinate sunt cuprinse între 3 m şi 10 m (= M) şi când c/n este mai mic sau egal cu 2/5;
c) nesatisfacatoare:
- în toate cazurile în care se constata valori superioare lui M;
- când c/n este mai mare de 2/5.
(4) În sensul prezentei norme sanitare veterinare, lotul reprezintã cantitatea de produse din pescuit din aceeaşi specie, care a fãcut obiectul aceluiaşi tratament şi care provine din acelaşi loc de pescuit şi de pe aceasi nava.
ART. 3
În conformitate cu prevederile legale în vigoare respectarea criteriilor microbiologice se realizeazã de cãtre producãtor în timpul procesului de fabricaţie şi înainte de comercializarea produselor.
ART. 4
(1) În funcţie de natura produselor - întregi, decorticate sau decochiliate -, de temperatura şi timpul de fierbere, precum şi de analiza riscurilor, responsabilii de întreprindere stabilesc programele pentru recoltarea probelor, care trebuie sa rãspundã prevederilor legale în vigoare.
(2) Programele menţionate la alin. (1) trebuie sa cuprindã, în cazul nerespectãrii normelor prevãzute la art. 1 lit. A şi B, un angajament care sa conţinã urmãtoarele:
- informarea autoritãţii competente despre rezultatele gãsite şi mãsurile luate referitoare la loturile incriminate;
- revizuirea metodelor de supraveghere şi control al punctelor critice pentru identificarea sursei de contaminare, incluzând o marire a frecvenţei analizelor;
- necomercializarea pentru consum uman a loturilor incriminate în care s-au gãsit germeni patogeni sau cu depasiri ale valorii M prevãzute pentru bacteria Staphylococus aureus la art. 1 lit. B.
ART. 5
(1) Metodele de analiza utilizate pentru verificarea parametrilor microbiologici sunt cele recunoscute ştiinţific la nivel internaţional şi validate în laborator. Metoda de analiza utilizata trebuie sa fie înregistratã cu rezultate corespunzãtoare.
(2) Parametrii microbiologici stabiliţi pentru producţia de crustacee şi moluste fierte trebuie sa ajute producãtorii în aprecierea bunei funcţionari a întreprinderii, precum şi la introducerea procedeelor de supraveghere a producţiei.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: