Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA VETERINARA*) din 24 februarie 2003 privind stabilirea criteriile ce reglementeaza inregistrarea in registrele genealogice a porcinelor de reproductie crescute in rasa pura
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 159 bis din 12 martie 2003
-----------
*) Norma a fost aprobatã prin <>Ordinul nr. 140 din 24 februarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 12 martie 2003.
ART. 1
În scopul înregistrãrii în secţiunea principala a registrului rasei acestuia, un porc de rasa pura pentru reproducţie trebuie:
a) sa provinã din pãrinţi şi bunici înregistraţi într-un registru genealogic al aceleiaşi rase,
b) sa fie identificat dupã naştere în conformitate cu regulile acelui registru,
c) sa aibã un pedigree stabilit în conformitate cu regulile acelui registru.
ART. 2
Secţiunea principala a registrului genealogic trebuie sa fie divizata în mai multe secţiuni, în concordanta cu caracteristicile animalelor. Numai porcinele de reproducţie de rasa pura, care îndeplinesc criteriile prevãzute de art. 1, pot fi înregistrate într-una din aceste secţiuni.
ART. 3
(1) O asociaţie de crescatori, o organizaţie de înmulţire, o întreprindere privatã sau un serviciu oficial ce tine un registru genealogic, poate decide dacã o femela, care nu îndeplineşte criteriile stabilite de art. 1, poate fi înregistratã într-o secţiune suplimentarã, a acelui registru genealogic. Femela respectiva trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) sa fie identificata în conformitate cu regulile registrului genealogic,
b) sa fie evaluatã ca fiind conformã cu standardele rasei,
c) sa aibã caracteristicile minime ale rasei, asa cum au fost stabilite de regulile registrului genealogic.
(2) Cerinţele menţionate la lit. b) şi c), alin. (1), pot fi diferenţiate în funcţie de urmãtoarele situaţii: femela fie aparţine rasei, deşi aceasta nu are o origine cunoscutã, fie a fost obţinutã în urma unui program de incrucisare autorizat, de asociaţia de crescatori, organizaţia de crescatori sau serviciul oficial.
ART. 4
O femela a carei mama şi bunica, pe linie maternã, sunt înregistrate într-o secţiune suplimentarã a registrului genealogic, în conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) şi ai carei tata şi doi bunici sunt înregistraţi în secţiunea principala a registrului, trebuie sa fie recunoscuta ca femela de rasa pura, în conformitate cu criteriile stabilite de art. 1 şi trebuie sa fie înregistratã în secţiunea principala a registrului, asa cum este prevãzut la art. 1.
ART. 5
Atunci când registrul conţine mai multe secţiuni, un porc de reproducţie crescut în rasa pura, care provine dintr-un stat membru al Uniunii Europene, şi care are caracteristici specifice ce îl disting de populaţia de aceeaşi rasa, din România, ca ţara de destinaţie, trebuie sa fie înregistrat în secţiunea registrului ale carei caracteristici le îndeplineşte.
ART. 6
(1) Autoritatea veterinara centrala a României, prin Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara competenta va dispune mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa facã referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: