Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA-VETERINARA din 21 iunie 2006 privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile avicole comerciale
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 551 din 27 iunie 2006
ART. 1
Prezenta normã sanitarã veterinarã stabileşte condiţiile de biosecuritate care condiţioneazã autorizarea sanitar-veterinarã a exploataţiilor avicole.
ART. 2
În sensul prezentei norme, urmãtorii termeni se definesc astfel:
1. biosecuritate - ansamblul de metode şi mijloace care trebuie asigurate pentru protecţia efectivelor de pãsãri, în scopul apãrãrii sãnãtãţii animalelor;
2. exploataţie avicolã comercialã - unitatea zootehnicã ce asigurã condiţii pentru achiziţionarea de pãsãri vii, ouã pentru incubaţie în scopul creşterii şi comercializãrii acestora;
3. obiective - construcţiile şi amenajãrile destinate asigurãrii activitãţilor de creştere şi exploatare a pãsãrilor, precum şi de exploatare a ouãlor de incubaţie;
4. HACCP - analiza riscului şi controlul punctelor critice.
ART. 3
Exploataţiile avicole comerciale funcţioneazã numai dacã sunt autorizate/aprobate sanitar-veterinar, în urmãtoarele condiţii:
a) asigurarea asistenţei sanitar-veterinare permanente a exploataţiei şi a dotãrii necesare pentru activitatea medicului veterinar;
b) asigurarea urmãtoarelor condiţii de biosecuritate:
1. asigurarea spaţiilor de cazare bine delimitate, etanşe, sectorizate pe categorii de exploatare, şi a condiţiilor în concordanţã cu reglementãrile privind protecţia şi bunãstarea pãsãrilor;
2. împrejmuirea compactã a adãposturilor în scopul prevenirii accesului animalelor şi al persoanelor strãine, cu verificarea periodicã a integritãţii acestora;
3. asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu pãsãrile sãlbatice;
4. asigurarea dezinfectorului rutier sau covorului cu substanţã dezinfectantã;
5. amenajarea şi funcţionarea filtrului sanitar-veterinar compartimentat corespunzãtor pe sexe, care sã asigure schimbarea îmbrãcãminţii de stradã (haine, încãlţãminte), separat de echipamentul de lucru;
6. asigurarea echipamentului de protecţie pentru personalul de serviciu şi vizitatori, precum şi a condiţiilor pentru decontaminarea acestuia;
7. asigurarea grupului sanitar dotat corespunzãtor pentru igienizarea corporalã a personalului propriu şi a vizitatorilor;
8. asigurarea sursei curente de apã caldã şi rece, fiind interzisã alimentarea prin surse de apã deschise;
9. asigurarea dezinfectoarelor pentru dezinfecţia încãlţãmintei şi a unui sistem pentru spãlarea şi dezinfecţia mâinilor, plasate la intrarea în spaţiile de creştere şi exploatare;
10. asigurarea respectãrii principiului totul plin totul gol, a vidului sanitar şi a repopulãrii spaţiilor de exploatare dupã cel puţin 7 zile;
11. asigurarea substanţelor necesare efectuãrii decontaminãrii tuturor obiectivelor existente în exploataţia avicolã;
12. respectarea igienei ouãlor pentru incubat şi a procedurilor de decontaminare microbianã a acestora;
13. asigurarea amenajãrilor necesare pentru eliminarea dejecţiilor şi a apelor reziduale dupã inactivarea acestora;
14. încadrarea de personal atestat profesional şi asigurarea utilajelor necesare efectuãrii decontaminãrii, dezinsecţiei şi deratizãrii spaţiilor de creştere a pãsãrilor şi a tuturor obiectivelor existente în exploataţia avicolã, pentru pregãtirea introducerii unor noi serii de pãsãri;
15. încheierea unor contracte cu societãţi comerciale autorizate sanitar-veterinar pentru efectuarea acţiunilor de decontaminare, dezinsecţie şi dezinfecţie;
16. asigurarea controlului eficienţei decontaminãrii de cãtre laboratoare sanitar-veterinare autorizate sanitar-veterinar;
17. asigurarea aprovizionãrii cu furaje prin transbordare sau prin FNC propriu, separat funcţional de restul activitãţilor;
18. asigurarea decontaminãrii mijloacelor de transport al pãsãrilor în spaţii aflate în afara perimetrului exploataţiei;
19. asigurarea mijloacelor de transport pentru transferul pãsãrilor în incinta fermei, separate de cele necesare efectuãrii livrãrilor la abator sau pentru alte scopuri tehnologice;
20. respectarea în mod obligatoriu a carantinei profilactice pe o perioadã de 30 de zile, perioadã în care se efectueazã supravegherea sanitar-veterinarã necesarã stabilirii statusului de sãnãtate al efectivului de pãsãri nou-achiziţionat;
21. prelungirea perioadei carantinei profilactice se face când statusul de sãnãtate al pãsãrilor nou-achiziţionate nu a fost precizat pe perioada celor 30 de zile;
22. respectarea prevederilor Programului acţiunilor de supraveghere, profilaxie şi control al bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului;
23. asigurarea formaţiunilor de lucru necesare efectuãrii decontaminãrii, a dezinsecţiei şi a deratizãrii în toate obiectivele din exploataţia avicolã;
24. obligativitatea schimbãrii hainelor de stradã cu echipamentul de protecţie de cãtre şoferii care asigurã aprovizionarea cu furaje;
25. colectarea şi eliminarea zilnicã a pãsãrilor moarte şi a deşeurilor de la staţia de incubaţie şi dirijarea acestora la o unitate de profil tip Protan (în baza unui contract încheiat cu aceasta) sau distrugerea acestora în incineratorul propriu;
26. amenajarea rampei pentru livrarea ouãlor de consum din depozit;
27. depozitarea gunoiului de grajd separat de cadavre, în platforme amenajate, batale speciale şi împrejmuite, pentru o perioadã care asigurã sterilizarea;
28. înscrierea în contractul de muncã a prevederii referitoare la interdicţia creşterii de cãtre angajaţii din exploataţiile avicole a pãsãrilor în gospodãriile proprii, precum şi a desfãşurãrii de activitãţi similare în alte exploataţii avicole;
29. întocmirea evidenţelor sanitar-veterinare şi zootehnice obligatorii:
(i) registrul de fermã;
(ii) registrul mijloacelor de transport al pãsãrilor, furajelor şi al diverselor materiale;
(iii) registrul de consultaţii şi tratamente;
(iv) registrul imunologic;
(v) evidenţe privind efectuarea decontaminãrii spaţiilor cu echipe specializate proprii, autorizate sanitar-veterinar;
(vi) registrul cuprinzând pierderile prin moarte, fişele de lot;
(vii) registrul pentru efectuarea necropsiilor;
(viii) evidenţa privind necesarul consumului de hranã şi apã;
(ix) evidenţe referitoare la înregistrarea cantitãţilor de cadavre şi subproduse în corelaţie cu cantitãţile dirijate pentru distrugere într-o unitate tip Protan;
(x) interzicerea comercializãrii pãsãrilor vii şi a ouãlor pentru incubaţie direct de la poarta exploataţiei avicole cãtre persoanele fizice;
c) existenţa evidenţelor privind certificarea competenţei profesionale a managerilor şi îngrijitorilor şi a programului de control pentru certificarea sãnãtãţii angajaţilor;
d) respectarea aplicãrii sistemului HACCP în biosecuritatea exploataţiei.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: