Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA VETERINARA din 2 februarie 2005 cu privire la procedura pentru desemnarea serverului central pentru sistemul veterinar computerizat integrat
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 14 februarie 2005
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 2 februarie 2005
cu privire la procedura pentru desemnarea serverului central pentru sistemul veterinar computerizat integrat
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARĂ? VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 133 din 14 februarie 2005
ART. 1
(1) Pana la data de 15 aprilie 2005 autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa definitiveze Documentul pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţii (DEPO), pentru achiziţionarea unui server central, ţinând seama de progresul tehnologiilor de comunicare a datelor şi a noilor servicii necesare pentru schimbul de informaţii între autoritãţile veterinare competente, în baza unui sistem veterinar computerizat integrat.
(2) Documentul pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţii (DEPO) prevãzut la alin. 1 trebuie sa includã toate informaţiile necesare pentru implementarea acestuia (specificaţii detaliate etc.) şi trebuie sa ţinã seama cel puţin de specificaţiile tehnice definite în anexa.
(3) Ca urmare a definitivãrii Documentului pentru elaborarea şi prezentarea ofertei pentru achiziţii (DEPO) prevãzut la alin. (1), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa urmeze prevederile legale privind procedurile de achiziţii publice, în scopul achiziţionãrii serverului central.
ART. 2
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adopta cele menţionate la alin. (1), trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara, la publicarea oficialã a acestora. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încãlcãrii legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Deciziei Comisiei 2000/351/CE .
ART. 3
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.
ANEXA
-----
la norma sanitarã veterinara
----------------------------
SPECIFICAŢII TEHNICE PENTRU SERVERUL CENTRAL
1. Descriere generalã
Serverul central stabilit pentru schimbul şi procesarea mesajelor şi a altor date trebuie sa fie operational cel târziu la data de 1 ianuarie 2006.
Acesta trebuie sa cuprindã urmãtoarele elemente:
a) computere corespunzãtoare ca numãr şi performanta, pentru a se garanta managementul unui mare volum de date, acceptarea aplicatiilor veterinare, a bazelor de date şi a fisierelor de referinta;
b) echipament (hard şi software) ce trebuie sa garanteze managementul comunicaţiilor multiprotocol dintre diferitele reţele ce permit accesul simultan pentru mai mulţi utilizatori;
c) servicii de mesagerie electronica conforme standardelor internaţionale;
d) facilitãţi şi servicii tip web;
e) servicii de transfer al fisierelor;
f) capacitate de stocare a datelor, suficienta pentru un an;
g) facilitãţi de arhivare în timpul perioadei contractului;
h) facilitãţi de menţinere şi redescarcare (back-up şi reboot) imediata în caz de avarie.
Serverul central trebuie sa aibã capabilitatea de a fi interoperational cu sistemele existente, cum ar fi serverele sau sistemele naţionale din administraţia veterinara nationala, precum şi cu serverele sau cu sistemele relevante la nivel comunitar, în conformitate cu standardele internaţionale.
Serverul central trebuie sa fie accesibil 24 de ore în fiecare zi a sãptãmânii.
2. Formatul şi volumul datelor transmise
Formatul de mesaje pentru aplicatiile existente trebuie sa fie ASCII cu caractere definite, dar care sa fie capabil sa dezvolte favorabil alte structuri de format. Numãrul estimat al mesajelor transmise pe zi este de aproximativ 4.000. Ca rezultat, gestionarea serverului central va implica aproximativ 4.000 de operaţiuni intrare şi 8.000 de operaţiuni expediere pe zi.
Alte date transmise trebuie sa fie, în principal, fişierele de referinta şi de date şi aplicaţii software.
3. Capacitatea sistemului
Sistemul trebuie sa fie capabil sa gestioneze 2.000 de potenţiali utilizatori. Totuşi, din moment ce perioadele de utilizare pot sa difere, numãrul estimat de utilizatori simultani (care intra şi ies) va fi în medie de 70 şi de maximum 100. Aceasta capacitate trebuie sa fie extinsã dacã este necesar sa se garanteze nivelul serviciului. Sistemul trebuie sa fie capabil sa gestioneze fişierele de asteptare.
4. Trasabilitatea de mesaje
Serverul central trebuie sa fie capabil sa garanteze şi sa monitorizeze trasabilitatea mesajelor. Acesta trebuie sa asigure ca este menţinutã funcţionarea reţelelor de comunicaţie, iar comunicaţiile întrerupte sunt restabilite şi ca acesta poseda toate elementele de trasabilitate a mesajelor, care pot fi solicitate în orice moment.
5. Securitatea datelor şi a sistemului
Serverul central trebuie sa dispunã de un set de prevederi stricte şi coerente pentru protecţia şi integritatea datelor. Datele nu trebuie sa fie utilizabile de serverul central.
Accesul la sistem trebuie sa fie protejat şi controlat de o serie de proceduri de securizare ce utilizeazã metode variate, cum ar fi identitatea utilizatorului şi autentificarea transmitatorului mesajului de cãtre serverul central.
La nivelul serverului central trebuie sa fie disponibilã şi operationala o serie de mãsuri pentru refacerea şi restituirea datelor din sistem, astfel încât nici o informaţie sa nu poatã fi pierdutã din cauza unei greşeli a programului. Tot personalul care va deservi serverul central trebuie sa fie calificat şi în numãr suficient.
6. Asistenta
Trebuie sa fie disponibilã 12 ore pe zi, de la 7 dimineata la 7 seara, direct la facilitãţile serverului gazda, pentru a se soluţiona orice fel de problema de comunicare.
Fiecare aplicaţie trebuie sa aibã un suport on-line.
7. Administrarea sistemului
Serverul central trebuie sa prevadã managementul statistic cu privire la fluxul de mesaje, diseminarea fisierelor de referinta, cãderea reţelei de comunicare şi toţi parametrii de utilizare, în scopul evaluãrii costurilor.
----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: