Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA VETERINARA din 19 ianuarie 2006 privind autorizarea unui sistem special de identificare pentru animalele din specia bovine tinute pentru scopuri culturale si istorice in spatii aprobate, asa cum este prevazut de Norma sanitara veterinara privind sistemul de identificare si inregistrare a bovinelor, corelat cu etichetarea carnii de bovine si a produselor din carne de bovine, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 345/2002
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 9 februarie 2006
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 19 ianuarie 2006
privind autorizarea unui sistem special de identificare pentru animalele din specia bovine ţinute pentru scopuri culturale şi istorice în spaţii aprobate, asa cum este prevãzut de Norma sanitarã veterinara privind sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor, corelat cu etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 345/2002
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 9 februarie 2006
ART. 1
Conţinutul subiectului
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte reguli privind autorizarea unui sistem special de identificare pentru animale din specia bovine, recunoscute de autoritatea competenta ca fiind ţinute pentru scopuri culturale sau istorice, denumite în continuare animale, în spaţii aprobate pentru acest scop de cãtre autoritatea competenta, denumite în continuare spaţii.
ART. 2
(1) Îndepãrtarea şi aplicarea crotaliilor auriculare prevãzute la art. 4 alin. (1) din Norma sanitarã veterinara privind sistemul de identificare şi înregistrare a bovinelor corelat cu etichetarea carnii de bovine şi a produselor din carne de bovine, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 345/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 872 din 3 decembrie 2002, ce transpune Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.760/2000/CE .
(2) Deţinãtorul animalelor trebuie sa fie tot timpul în posesia a doua crotalii auriculare aprobate de autoritatea competenta în conformitate cu art. 4 alin. (1) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 345/2002 , denumite în continuare crotalii auriculare aprobate.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (16) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 345/2002 , când animalele sunt mutate în spaţii, crotaliile auriculare aprobate pot fi indepartate de la animale fãrã permisiunea autoritãţii competente, dar sub controlul acesteia, cu condiţia ca animalele sa fie marcate prin mijloace de identificare alese de autoritatea competenta, asa cum este prevãzut la art. 3 alin. (1), cel târziu în momentul în care sunt indepartate crotaliile auriculare aprobate.
(4) Prin derogare de la prevederile art. 4 alin. (13) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 345/2002 , ce transpune Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.760/2000/CE , atunci când animalele sunt fatate în spaţii nu este obligatoriu ca acestora sa li se aplice crotaliile auriculare aprobate, cu condiţia sa fie marcate prin mijloace de identificare alese de autoritatea competenta, asa cum este prevãzut la art. 3 alin. (1), cel târziu în momentul în care animalele sunt în varsta de 20 de zile.
(5) Înainte ca animalele sa pãrãseascã spaţiile, trebuie sa li se aplice crotaliile auriculare aprobate.
(6) Totuşi, dacã animalele sunt mutate direct în alte spaţii la care se referã art. 1, pe teritoriul naţional, este suficient ca crotaliile auriculare aprobate sa însoţeascã animalele în timpul miscarii.
ART. 3
Mijloace de identificare
(1) Animalele trebuie sa fie identificate prin codul unic de identificare prevãzut la art. 4 alin. (1) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 345/2002 , ce transpune Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.760/2000/CE . Acest cod trebuie sa fie conţinut de unul dintre urmãtoarele mijloace ce va fi stabilit de autoritatea competenta:
a) doua crotalii auriculare din plastic sau metalice;
b) o crotalie auriculara din plastic sau metalicã, împreunã cu marcarea cu fier inrosit;
c) un tatuaj;
d) un identificator electronic conţinut în bolul ruminal.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), autoritatea competenta poate decide ca animalele pot fi identificate prin metode electronice de identificare, printr-un identificator electronic sub forma unui transponder injectabil, cu condiţia ca animalele identificate în aceasta maniera sa nu între în lantul alimentar.
ART. 4
Codul de înregistrare specific
(1) Autoritatea competenta trebuie sa aloce un cod de înregistrare specific fiecãruia dintre spaţii.
(2) Acel cod va fi înregistrat în baza de date nationala computerizata pentru animalele din specia bovine prevãzute la art. 5 din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 345/2002 , ce transpune Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.760/2000/CE .
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: