Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 15 ianuarie 2003  privind finantarea inspectiilor si controalelor veterinare efectuate asupra produselor destinate comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene sau importului din tari terte*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 15 ianuarie 2003 privind finantarea inspectiilor si controalelor veterinare efectuate asupra produselor destinate comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene sau importului din tari terte*)

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 152 bis din 10 martie 2003
*) Aprobatã de <>Ordinul nr. 16 din 15 ianuarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 152 din 10 martie 2003.

ART. 1
Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura, conform celor stabilite la anexa nr. 1, ca este colectat un tarif pentru a se acoperi costurile ocazionate de inspectiile şi controalele efectuate asupra produselor înscrise în anexa menţionatã, incluzând pe cele care au ca scop asigurarea producţiei în abatoare, în conformitate cu cerinţele "Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 425 din 19.09.2002 , publicat în Monitorul Oficial nr. 887/09.12.2002.
ART. 2
Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura, conform celor stabilite în anexa nr. 2, ca este colectat un tarif pentru a se acoperi costurile ocazionate de inspectiile şi controalele prevãzute de "Norma sanitarã veterinara referitoare la mãsurile de supraveghere şi control al unor substanţe şi al reziduurilor acestora la animale vii şi produsele acestora", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 357/14.09.2001 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 750/23.11.2001.
ART. 3
Autoritatea veterinara centrala a României se va asigura, conform celor stabilite în anexa nr. 3, ca este colectat un tarif pentru a acoperi costurile ocazionate de inspecţii şi controale pentru animale vii.
ART. 4
Pana la adoptarea prevederilor care reglementeazã tarifele menţionate, autoritatea veterinara centrala a României va întreprinde toate mãsurile pentru a se asigura finanţarea inspectiilor şi controalelor care nu sunt cuprinse în art. 1, 2 şi 3, prin reglementãri.
ART. 5
(1) Tarifele vor fi fixate la un nivel care sa acopere costurile calculate de autoritatea veterinara centrala a României, pentru:
a) Cheltuieli salariale şi costurile de asigurare socialã implicate în serviciul de inspecţii,
b) Cheltuieli administrative implicate de efectuarea controalelor şi inspectiilor veterinare care pot include cheltuielile solicitate pentru instruirea proprie a inspectorilor, în vederea efectuãrii controalelor şi inspectiilor la care se referã art. 1, 2 şi 3.
(2) Nu este permisã o rambursare, nici directa şi nici indirecta, a tarifelor prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara. Însã, posibila aplicare a mediei standard prevãzutã la anexele nr. 1, 2 şi 3, de cãtre autoritatea veterinara centrala a României, nu trebuie sa fie consideratã o rambursare indirecta în evaluarea cazurilor individuale.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României este autorizata sa impunã o suma care depãşeşte nivelul tarifelor naţionale cu condiţia ca, tariful total aplicat sa fie stabilit astfel încât sa nu depãşeascã costul propriu-zis al inspecţiei.
(4) Fãrã a aduce atingere deciziei autoritãţii împuternicite sa aplice tarifele, ele trebuie sa înlocuiascã toate celelalte taxe de inspecţie de sãnãtate sau taxele percepute de autoritãţile locale sau regionale, pentru inspectiile şi controalele la care fac referire art. 1, 2 şi 3 şi certificarea acestora.
(5) Prezenta norma sanitarã veterinara nu trebuie sa împiedice autoritatea veterinara centrala a României de la aplicarea tarifelor pentru combaterea bolilor epizootice sau enzootice.
ART. 6
(1) Autoritatea veterinara centrala a României va comunica Comisiei Europene permanent:
a) datele privitoare la distribuirea şi folosirea tarifelor naţionale; ea trebuie sa fie capabilã sa justifice metodele de calcul,
b) ratele de transformare adoptate în fiecare an conform prevederilor art. 7,
c) locul sau locurile unde sunt aplicate tarifele, furnizand orice explicaţie necesarã.
(2) Ca parte a controalelor la fata locului ce urmeazã a fi efectuate de cãtre Comisia Europeanã în România, aceasta poate verifica, în colaborare cu autoritatea veterinara centrala a României, dacã prevederile prezentei norme sanitare veterinare sunt aplicate.
ART. 7
(1) Rata de transformare în moneda nationala a sumelor în ECU specificate în prezenta norma sanitarã veterinara va fi cea publicatã de Banca Nationala a României în ziua emiterii facturii.
ART. 8
Ţinând cont de modificãrile efectuate la nivel naţional privind tarifele, autoritatea veterinara centrala a României poate amenda anexele nr. 1, 2 şi 3, în vederea stabilirii nivelului standard pentru tarifele naţionale, stabilind reguli detaliate pentru implementarea lor şi prevãzând excepţii.
ART. 9
(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate adopta acte normative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea şi conformitatea cu prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(3) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta cele menţionate la alineatele precedente, trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 10
Anexele nr. 1, 2, 3 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CAP. 1

Tarifele aplicabile pentru carnea la care fac referire:
<>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401 din 05.09.2002 , pentru aprobarea "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete", <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402/05.09.2002 , pentru aprobarea "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate publica şi de sãnãtate a animalelor ce afecteazã producerea şi comercializarea carnii de iepure şi a carnii de vanat de crescatorie", "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica, legate de uciderea vânatului salbatic şi de comercializarea carnii de vanat salbatic".
Tariful la care se referã art. 1 este fixat în conformitate cu art. 5 alin. (1), dupã cum urmeazã:
1. Fãrã a se aduce atingere prevederilor pct. 4 şi 5, autoritatea veterinara competenta va colecta costurile pentru inspecţia referitoare la taierea animalelor la urmãtoarele valori standard:
a) carne de vita şi vitel:
1. bovine adulte: 4,5 ECU/animal
2. bovine ţinere: 2,5 ECU/animal
b) carne de solipede/ecvidee: 4,4 ECU/animal
c) carne de porc - animale cu greutatea carcasei de
1. mai puţin de 25 kg: 0,5 ECU/animal
2. egal sau mai mare de 25 kg: 1,30 ECU/animal
d) carne de oaie şi capra - animale cu greutatea carcasei
1. mai puţin de 12 kg: 0,175 ECU/animal
2. între 12 şi 18 kg: 0,35 ECU/animal
3. mai mult de 18 kg: 0,5 ECU/animal
e) carne de pasare:
1. fie la o rata standard dupã cum urmeazã:
1.1. pentru broileri, alte pãsãri ţinere de ingrasare cu greutatea de mai puţin de 2 kg şi pentru gaini de reforma: 0,01 ECU/animal,
1.2. alte pãsãri ţinere pentru ingrasare cu greutatea carcasei egala sau mai mare de 2 kg: 0,02 ECU/animal,
1.3. alte pãsãri adulte din rase grele, cu greutatea de 5 kg sau mai mult: 0,04 ECU/animal,
2. fie, atunci când autoritatea veterinara centrala a României decide sa nu facã distincţie între categoriile de pãsãri, ca la pct. 1.: 0,03 ECU/animal;
f) carne de iepure şi carne de pãsãri mici de vanat sau de vanat terestru:
1. pentru iepuri, pãsãri mici de vanat şi vanat terestru, ratele standard stabilite la lit. e);
2. pentru urmãtoarele mamifere terestre:
2.1. - mistret: ratele stabilite la lit. c), crescute dacã nivelurile sunt insuficiente, pentru a se acoperi costul inspecţiei, costul examenului trichinoscopic prevãzut în Norma sanitarã veterinara privind probleme de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica legate de uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic.
2.2. - rumegatoare: ratele stabilite la lit. d).
2. Controalele şi inspectiile legate de operaţiunile de transare la care se face referire la "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401/05.09.2002 şi în "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402/05.09.2002 trebuie sa fie acoperite fie:
a) la o rata standard prin adãugarea unei sume standard de 3 ECU/tona de carne ce intra în unitatea de transare. Aceasta suma este adãugatã valorii la care se face referire la pct. 1.
b) prin aplicarea costurilor actuale de inspecţie pe ora lucrata.
c) atunci când operaţiunile de transare sunt efectuate în unitatea unde este obţinutã carnea, sumele stabilite la lit. a) şi b) vor fi reduse cu pana la 55%.
d) Dacã autoritatea veterinara centrala a României opteazã pentru colectarea tarifelor pe ore lucrate, trebuie sa poatã demonstra Comisiei Europene ca, costurile propriu-zise nu pot fi acoperite de aplicarea tarifelor în conformitate cu prevederile lit. a).
3. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa aplice o suma care corespunde cheltuielilor actuale necesare pentru efectuarea controalelor şi inspectiilor carnii stocate conform cu "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 401 din 05.09.2002 şi în "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402/05.09.2002 . Reguli detaliate pentru aplicarea acestui punct pot fi stabilite prin procedura prevãzutã în "Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete" şi în "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate ce afecteazã comerţul cu carne proaspãta de pasare" în special în vederea soluţionãrii cazurilor când carnea este supusã depozitarii pe termen scurt în depozite frigorifice succesive.
4. Pentru acoperirea costurilor crescute, autoritatea veterinara centrala a României poate:
a) sa creascã valoarea standard a tarifelor stabilite la pct. 1 şi 2. lit. a), pentru unitãţile individuale. Exceptând cele stabilite la pct. 5. lit. a), ar putea apare urmãtoarele situaţii:
1. costuri de inspecţie mai ridicate datoritã în special lipsei uniformitatii animalelor pentru tãiere din punct de vedere a vârstei, mãrimii, greutatii şi statusului de sãnãtate,
2. perioade de asteptare mai lungi sau de asemenea neproductive pentru personalul de inspecţie, datoritã planificarii în avans inadecvata de cãtre unitate a livrãrii animalelor sau unor deficiente tehnice sau greşeli, de exemplu în unitãţi mai vechi,
3. întârzieri frecvente în procesul de tãiere, de exemplu ca un rezultat a personalului insuficient de tãiere şi drept urmare subocuparea personalului de inspecţie,
4. costuri mai ridicate datoritã timpilor speciali de cãlãtorie,
5. mai mult timp pierdut pentru inspecţii datoritã schimbãrii frecvente a perioadelor de tãiere dupã controlul corpului de inspecţie,
6. întreruperea frecventa a procesului de tãiere pentru îndeplinirea cerinţelor de curãţenie şi dezinfecţie,
7. inspectiile animalelor care, la cererea proprietarului, sunt tãiate în afarã orelor normale de tãiere. Nivelul de creştere al ratei centrale a standardului pentru tarife depinde de nivelul costurilor ce urmeazã a fi acoperite;
b) sa aplice un tarif special care acoperã costurile propriu-zise.
5. Dacã în România costurile salariale, structura unitãţii şi relaţiile dintre veterinari şi inspectori se abat de la media comunitara luatã ca baza pentru calcularea sumelor standard fixate la pct. 1 şi 2. lit. a), autoritatea veterinara centrala le poate reduce în mod excepţional pentru a corespunde costurilor reale ale inspecţiei:
a) în general, când sunt diferenţe substanţiale între nivelul de trai şi costurile salariale;
b) pentru unitãţi de tãiere sau transare individuale, atunci când sunt îndeplinite urmãtoarele condiţii:
1. o rata de tãiere zilnica minima ce permite ca desfãşurarea personalului de inspecţie relevant sa fie planificata în avans,
2. numãrul animalelor tãiate este constant, astfel încât livrarea animalelor poate fi planificata în avans, dând astfel posibilitatea utilizãrii rationale a personalului de inspecţie,
3. organizare şi planificare stricta în cadrul unitãţii, împreunã cu o rata rapida de tãiere care permite o utilizare optima a personalului de inspecţie,
4. lipsa perioadelor neproductive de asteptare sau din alte motive pentru personalul de inspecţie,
5. animale pentru tãiere cat se poate de uniforme în ceea ce priveşte varsta, mãrimea, greutatea şi statusul de sãnãtate. În nici un caz, din aplicarea scutirilor de la lit. a) şi b) nu trebuie sa rezulte o reducere mai mare de 55% a nivelelor indicate la pct. 1 şi 2 lit. a).
6. a) Aceste tarife, la care se referã pct. 1, 2 şi 3, trebuie sa fie colectate, dupã caz, la abator, la unitatea de transare sau la depozitul frigorific. Ele trebuie sa fie achitate de operatorul sau de proprietarul care solicita efectuarea operaţiunilor menţionate anterior, care poate, totuşi, sa treacã tariful aplicabil pentru operatia respectiva în numele persoanei fizice sau juridice în numele cãreia se efectueazã operaţiunea. Atunci când inspecţia de sãnãtate a pasarilor vii este efectuatã la ferma de origine, în conformitate cu "Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare" aprobatã prin <>Ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402/05.09.2002 poate fi aplicatã o valoare de pana la 20% din rata standard stabilitã la pct. 1. lit. e).
b) Prin derogare de la conceptul locului de aplicare a tarifului la care se face referire la lit. a), în cazul unitãţilor care efectueazã mai multe operaţii şi lanţurile de producţie cuprind mai multe operaţii, autoritatea veterinara centrala a României poate aplica un tarif total global, incluzând diferite sume percepute simultan şi la un singur loc.
c) Dacã tariful aplicat la un abator acoperã toate costurile de inspecţie la care se face referire la lit. a), autoritatea veterinara centrala a României nu trebuie sa mai aplice nici un tarif la unitatea de transare sau la depozitul frigorific.

CAP. 2
Tarife aplicabile carnii la care face referire cap. III al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate şi inspectiile veterinare dupã importul în România de bovine, porcine şi carnea proaspãta provenitã de la acestea", cap. III al "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate ce afecteazã comerţul cu carne proaspãta de pasare", cap. III al "Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate pentru uciderea vânatului salbatic şi comercializarea carnii de vanat salbatic" şi cap. II al anexei nr. 1 a "Normei sanitare veterinare stabilind cerinţele de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica ce reglementeazã comerţul şi activitãţile de import în România de produse nesupuse cerinţelor menţionate în legislaţia comunitara specifica"

1. Tariful la care se face referire la art. 1, este fixat la nivelul standard minim de 5 ECU/tona (nedezosata), cu o valoare minima de 30 ECU/mijloace de transport. Autoritatea veterinara centrala a României poate, totuşi, creste în mod excepţional valoarea acestui tarif, pentru a corespunde costului propriu-zis a controlului sau inspecţiei.
2. Atunci când deciziile prevãzute de "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe" aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 343/01.08.2002 sunt adoptate în conformitate cu aceeaşi procedura, sumele la care se face referire la pct. 1 vor fi ajustate în lumina frecvenţei reduse a controalelor decise. Atunci când ia aceste decizii, autoritatea veterinara centrala a României va tine cont în special de garanţiile furnizate de ţãrile terţe referitoare la acceptarea principiilor de regionalizare şi de alte principii.
3. Tariful la care se face referire la pct. 1 este achitat de cãtre importator sau agentul sau vamal şi aplicat la oficiul vamal responsabil pentru postul de inspecţie a frontierei sau direct la postul de inspecţie.
4. Autoritatea veterinara centrala a României poate aloca o parte a beneficiului provenit din tarifele prevãzute în acest capitol unui fond de solidaritate de sãnãtate în vederea consolidãrii serviciilor veterinare de stat pentru a li se permite sa reactioneze mai eficient la orice aparitie a unei boli exotice.

CAP. 3
Tarife ce se aplica produselor pescaresti la care face referire "Norma sanitarã veterinara cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 , publicat în Monitorul Oficial nr. 613/20.08.2002

SECŢIUNEA I
Produse pescaresti ce cad sub incidenta capitolului I al "Normei sanitare veterinare cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 , publicat în Monitorul Oficial nr. 613/20.08.2002

Tariful la care se referã art. 1 trebuie fixat în conformitate cu art. 5, dupã cum urmeazã:
1. a) Autoritatea veterinara centrala a României va colecta un tarif pentru costurile referitoare la controalele oficiale prevãzute de "Norma sanitarã veterinara cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 , publicat în Monitorul Oficial nr. 613/20.08.2002.
b) Tarifele prevãzute la lit. a) vor fi fixate la 1 ECU/tona de produse pescaresti, pentru primele 50 tone şi la 0,5 ECU/tona pentru restul de produse. Aceste tarife trebuie sa fie colectate în momentul primei comercializari, dacã nu au fost deja colectate la debarcare şi în orice caz vor fi aplicate primului cumpãrãtor. Autoritatea veterinara centrala a României poate asigura un sistem care permite comasarea cantitãţilor de produse pescaresti într-o perioada data şi aranjamentele pentru colectarea centralizata la momentul primei vânzãri.
c) Prin derogare de la prevederile lit. b), tarifele colectate pentru speciile la care se face referire în anexa la "Norma sanitarã veterinara cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 613/20.08.2002, nu trebuie sa depãşeascã 50 ECU/mijloc de transport descãrcat dacã costurile propriu-zise nu depãşesc aceasta valoare.
d) Colectarea tarifelor prevãzute la lit. a) se va face fãrã a aduce atingere celor prevãzute la pct. 2, iar în cazul unei prelucrari ulterioare a produselor din peste, fãrã atingerea prevederilor din anexa la "Norma sanitarã veterinara cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 publicatã în Monitorul Oficial al României nr. 613/20.08.2002 pct. 7. lit. b).
2. a) Autoritatea veterinara centrala a României va colecta un tarif pentru costurile de inspecţie referitoare, în special, la controalele oficiale efectuate în conformitate cu pct. 1 al cap. V al anexei "Normei sanitare veterinare cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 , publicat în Monitorul Oficial nr. 613/20.08.2002.
b) Tariful prevãzut la lit. a) este fixat la 1 ECU şi va fi aplicat la fiecare tona de produs din peste care intra într-o unitate de preparare şi/sau de prelucrare sau provine dintr-un pescador. În plus, în cazul inspectarii unui pescador în alta ţara, autoritatea veterinara centrala a României va aplica costul propriu-zis inspecţiei menţionate.
c) La cererea unei pãrţi stat membru al Uniunii Europene sau România, însoţitã de documentele necesare de sustinere, cealaltã parte poate fixa un nivel mai scãzut al tarifelor pentru speciile la care se face referire la pct. 1. lit. c) în conformitate cu procedura nationala.
3. a) Atunci când, urmare a unei examinari detaliate a costurilor controalelor la care se face referire la pct. 1. lit. a) asupra unui produs introdus pe teritoriul tarii, autoritatea veterinara centrala a României considera ca actualele costuri nu pot fi acoperite prin tarifele colectate în conformitate cu pct. 1. lit. b), aceasta este autorizata sa stabileascã aranjamente pentru perceperea tarifelor pe ora lucrata pentru acel produs.
b) Atunci când, urmare a unei examinari detaliate a costurilor controalelor la care se face referire la pct. 2. lit. a) pentru un produs introdus pe teritoriul tarii, autoritatea veterinara centrala a României considera ca, într-o unitate data, costurile actuale nu pot fi acoperite de tarifele colectate în conformitate cu prevederile pct. 2. lit. b), aceasta este autorizata sa stabileascã aranjamente pentru perceperea tarifelor pe ora lucrata pentru unitãţile care manipuleaza acel produs. Dacã autoritatea veterinara centrala a României opteazã pentru perceperea tarifelor pe ora lucrata, trebuie sa fie capabilã sa demonstreze Comisiei Europene, ca costurile actuale nu pot acoperi tarifele colectate în conformitate cu prevederile pct. 1. lit. b) şi pct. 2. lit. b).
4. a) Autoritatea veterinara centrala a României poate sa reducã nivelul tarifului prevãzut la pct. 1. lit. b) atunci când controalele prevãzute în pct. 1 sunt facilitate prin faptul ca:
1. peştele este selectat pentru prospetime şi/sau mãrime, conform legislaţiei în vigoare, sau recunoscut în conformitate cu regulile naţionale şi/sau
2. primele tranzacţii de vânzare sunt grupate împreunã, în special printr-o licitaţie de peste sau piata angro.
b) În nici un caz, aplicarea prevederilor de mai sus nu poate conduce la reduceri mai mari de 55%. Totuşi, la cererea uneia dintre pãrţi (un stat membru al Uniunii Europene sau România), însoţitã de documente de sustinere corespunzãtoare, autoritatea veterinara centrala a celeilalte pãrţi poate decide o reducere suplimentarã în conformitate cu procedura nationala.
c) Autoritatea veterinara centrala a României poate sa reducã nivelul tarifului prevãzut la pct. 2 atunci când:
1. prepararea sau prelucrarea este efectuatã în acelaşi loc cu prima vânzare sau prelucrare.
2. într-o unitate data, condiţiile de funcţionare şi garanţiile furnizate de autocontroalele unitãţii sunt astfel încât, cerinţele corpului de inspecţie pot fi reduse.
d) Aplicarea prevederilor de mai sus în nici un caz nu poate conduce la reduceri mai mari de 55%. Totuşi, la cererea uneia dintre pãrţi (un stat membru al Uniunii Europene sau România), însoţitã de documente de sustinere corespunzãtoare, autoritatea veterinara centrala a celeilalte pãrţi poate decide o reducere suplimentarã în conformitate cu procedura nationala.
5. Autoritatea veterinara centrala a României va colecta o suma care corespunde costului propriu-zis al controalelor pentru produsele din peste numai în unitãţile de rãcire, congelare, impachetare sau stocare. Totuşi, dacã tariful colectat în conformitate cu prevederile pct. 1. şi 2 acoperã toate costurile de inspecţie referitoare la controalele prevãzute în "Norma sanitarã veterinara cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 613/20.08.2002, autoritatea veterinara centrala a României nu va colecta tariful la care se referã acest punct.
6. a) Tarifele prevãzute la pct. 2 şi pct. 5 vor fi achitate de cãtre operator sau de cãtre proprietarul unitãţii care efectueazã operaţiunile menţionate care poate, totuşi, sa înscrie tariful aplicat pentru operaţiunea respectiva în contul unei persoane fizice sau juridice, în beneficiul cãreia este efectuatã operatia.
b) În cazul produselor din peste destinate preparãrii ulterioare şi/sau prelucrãrii pe teritoriul tarii, autoritatea veterinara centrala a României poate colecta un tarif total care sa acopere diferitele sume, o singura data şi într-un singur loc. Dacã autoritatea veterinara centrala a României doreşte sa profite de aceasta posibilitate, trebuie sa informeze Comisia Europeanã de aceasta.
7. Autoritatea veterinara centrala a României va pune în aplicare sisteme prin care sa controleze faptul ca tarifele prevãzute în acest capitol au fost plãtite de cãtre operatorii respectivi. În particular, în baza regulilor naţionale, autoritatea veterinara centrala a României se va asigura, ca operatorii primesc atestãri scrise sau alte dovezi ale plãţii individuale sau globale, sau ordin de plata pentru tarifele prevãzute la pct. 1 lit. a), exceptând cazul în care produsele pescaresti respective sunt destinate preparãrii sau prelucrãrii pe teritoriul tarii noastre unde au fost debarcate şi asigurându-se ca tot cuantumul tarifului este plãtit la unitatea de prelucrare sau unitatea de preparare. Dacã este necesar, autoritatea veterinara centrala a României va adopta reguli de implementare detaliate în conformitate cu procedura nationala. Ea trebuie sa informeze Comisia Europeanã despre acest fapt.

SECŢIUNEA II
Produse pescaresti care cad sub incidenta capitolului II al "Normei sanitare veterinare cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 , publicat în Monitorul Oficial nr. 613/20.08.2002

1. În cazul produselor pescaresti la care se face referire în "Norma sanitarã veterinara cu privire la condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea produselor din pescuit" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 329/25.07.2002 , publicat în Monitorul Oficial nr. 613/20.08.2002, trebuie sa se aplice prevederile stabilite de pct. 1. secţiunea I. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa colecteze, de asemenea, o suma suplimentarã pentru a acoperi costurile de inspecţie inerente la acest tip de vas şi cele de descãrcare, cu un minim de 1 ECU/tona descarcata.
2. Pentru produsele pescaresti altele decât cele la care se face referire la pct. 1, adicã produsele pescaresti care au trecut prin posturile de inspecţie de frontiera, tariful prevãzut la art. 1 este fixat în conformitate cu art. 5 alin. (1) la un nivel standard minim de 5 ECU/tona, cu un minim de 30 ECU/mijloc de transport, deşi, peste 100 tone, suma minima standard de 5 ECU trebuie redusã la:
a) 1,5 ECU/tona în plus, pentru produsele pescaresti care nu au fost supuse nici unei preparari în afarã de eviscerare;
b) 2,5 ECU/tona în plus pentru alte produse pescaresti.
3. Atunci când deciziile prevãzute la art. 8 alin. (3) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe" aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 343/01.08.2002 sunt adoptate şi în conformitate cu aceeaşi procedura, sumele la care se face referire la pct. 2 trebuie ajustate, în funcţie de frecventa redusã a controalelor decise. Atunci când se iau aceste decizii, autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa ţinã cont, în special, de garanţiile furnizate de ţãrile terţe cu privire la acceptarea principiilor regionalizarii, echivalentei, reciprocitãţii şi a altor principii naţionale şi cu privire la echivalenta garanţiilor veterinare (sãnãtatea animalelor şi sãnãtate publica). În nici un caz, aplicarea acestei variatii nu trebuie sa conducã la tarife mai mici decât sumele aplicate în conformitate cu secţiunea I pct. 1. lit. b) şi pct. 2. lit. b), pentru produsele debarcate din vasele ce navigheaza sub steagul României. Colectarea acestor tarife trebuie sa aibã loc, fãrã a aduce atingere tarifelor prevãzute de pct. 2. lit. b) a cap. I, în cazul unei prelucrari ulterioare.
4. Autoritatea veterinara centrala a României poate acorda derogãri de la prevederile pct. 2, prin creşterea tarifelor la nivelul costurilor propriu-zise.
5. Tarifele prevãzute la pct. 2, trebuie sa fie achitate de cãtre importator sau agentul sau vamal şi colectate la postul vamal responsabil pentru postul de inspecţie de frontiera sau direct la postul de inspecţie de frontiera.
6. Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa autorizeze aplicarea tarifelor prevãzute la secţiunea I a prezentului capitol pentru acţiunile de import debarcate din vase de pescuit aparţinând unor companii joint-ventures înregistrate în conformitate cu prevederile naţionale relevante.

ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

TARIFE DESTINATE PENTRU ASIGURAREA CONTROALELOR PRIVIND
ANIMALELE VII ŞI PRODUSELE DE ORIGINE ANIMALA PREVĂZUTE
ÎN "NORMA SANITARĂ VETERINARA REFERITOARE LA MĂSURILE DE SUPRAVEGHERE
ŞI CONTROL ALE UNOR SUBSTANŢE ŞI ALE REZIDUURILOR ACESTORA LA ANIMALELE
VII ŞI PRODUSELE ACESTORA" APROBATĂ PRIN ORDINUL MINISTRULUI
AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR NR. 357/14.09.2001,
PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 750/23.11.2001

1. Tarifele la care se face referire la art. 2 trebuie fixate dupã cum urmeazã:
a) pentru animalele vii destinate tãierii şi carnea la care se face referire la cap. I a anexei nr. 1: 1,35 ECU/tona de carne de macelarie;
b) pentru produsele de acvacultura la care se face referire la cap. III a anexei nr. 1: 0,1 ECU/tona de produs comercializat;
c) pentru lapte şi produse lactate: 1,02 ECU/1000 litri de lapte crud;
d) pentru produsele din oua: suma corespunzãtoare costului propriu-zis al controlului;
e) pentru miere: autoritatea veterinara centrala a României poate aplica o suma ce acoperã costul propriu-zis al inspecţiei sau controlului.
2. În conformitate cu nivelele fixate la pct. 2, autoritatea veterinara centrala a României poate opta pentru una dintre urmãtoarele scheme:
a) tariful la care se face referire la pct. 1, este colectat integral într-o unitate care face parte din lantul de producţie:
1. abator, în cazul tarifului prevãzut la pct. 1. lit. a)
2. unitate care efectueazã preparare şi/sau prelucrare în cazul tarifului prevãzut la pct. 1. lit. b),
3. unitate de colectare a laptelui crud în cazul tarifului prevãzut la pct. 1. lit. c);
b) o proporţie a tarifului la care se face referire la pct. 1 este colectata la fiecare etapa din lantul producţiei, incluzând etapa de creştere, în conformitate cu criteriile ce urmeazã a fi definite de cãtre autoritatea veterinara centrala a României.
3. Tariful la care se face referire la pct. 1 trebuie sa fie achitat de cãtre operator sau de cãtre proprietarul unitãţii respective, care poate înscrie tariful aplicat în contul unei persoane fizice sau juridice în a carei beneficiu au fost efectuate operaţiunile vizate.

ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

TARIFE CE TREBUIE APLICATE PENTRU ANIMALELE VII

CAP. 1
Animale vii şi produse de origine animala cuprinse în "Norma sanitarã veterinara referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala"

1. Pentru controalele financiare la origine, trebuie sa fie aplicat un tarif.
2. Scopul şi nivelul tarifului, regulile detaliate pentru aplicarea lui, incluzând în special determinarea celor pasibile de plata şi orice excepţie trebuie stabilitã în conformitate cu procedura din art. 8.

CAP. 2
Animale vii destinate importului la care se face referire în "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele care sunt importate din tari terţe"

1. Tariful la care se face referire la art. 3 este fixat:
a) pentru animalele din speciile la care se face referire în cap. I al anexei nr. 1, la rata standardului de 5 ECU/tona greutate vie cu o valoare minima de 30 ECU/mijloc de transport;
b) pentru animalele din alte specii la costul actual de inspecţie, exprimat fie per animal fie per tona importata, cu un minim de 30 ECU/mijloc de transport, fiind înţeles faptul ca acest minim nu se aplica activitãţilor de import pentru speciile de animale la care se face referire în "Norma sanitarã veterinara care stabileşte unele condiţii în baza cãrora se poate face o derogare de la principiile de examinare clinica individualã a animalelor care intra pe teritoriul României din tari terţe".
2. Prin derogare, autoritatea veterinara centrala a României poate creste acest cuantum la nivelul costurilor actuale.
3. Tariful la care se face referire la pct. 1, se plãteşte de cãtre importator sau de agentul sau vamal şi este colectat la oficiul vamal responsabil pentru postul de inspecţie de frontiera sau direct la postul de inspecţie de frontiera.
4. La cererea uneia dintre pãrţi un stat membru al Uniunii Europene sau România, însoţitã de documente de sustinere corespunzãtoare în conformitate cu procedura nationala, autoritatea veterinara centrala a României poate aplica un nivel mai scãzut al tarifului pentru activitãţile de import din anumite tari terţe.
5. Autoritatea veterinara centrala a României poate aloca o parte din beneficiile tarifelor prevãzute în acest capitol unui fond de solidaritate pentru sãnãtate, destinat consolidãrii serviciilor veterinare pentru a li se permite o reactie mai eficienta la orice aparitie a unei boli exotice.

----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016