Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA SANITARA VETERINARA din 13 iunie 2001 privind conditiile de sanatate pentru producerea si comercializarea carnii de melc si a pulpelor de broasca
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 397 din 19 iulie 2001
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea carnii de melc şi a pulpelor de broasca.
CAP. 2
Definiţii
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin:
a) melci - gasteropodele terestre Helix pomatia Linne, Helix aspersa Muller, Helix lucorum şi speciile care aparţin familiei de Achatinidae;
b) pulpe de broasca - partea posterioarã a corpului, separatã printr-o secţiune transversala în spatele picioarelor anterioare, eviscerata şi jupuita de piele, provenitã de la speciile Rana ssp. (familia Ranidae), prezentatã în stare proaspãta, congelata sau prelucrata.
CAP. 3
Condiţii sanitare veterinare pentru producerea şi comercializarea melcilor
ART. 3
Autoritatea veterinara competenta admite comercializarea pentru consumul uman a melcilor scoşi din cochilie, preparati sau conservati, numai dacã provin din întreprinderi care:
a) îndeplinesc prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
b) sunt aprobate şi controlate de cãtre autoritatea veterinara conform prevederilor legale în vigoare;
c) au implementat un sistem de autocontrol.
ART. 4
Melcii la care în urma controalelor organoleptice executate pe probe de produse se constata ca sunt improprii pentru consumul uman se denatureaza astfel încât sa nu poatã fi reutilizati.
ART. 5
În vederea obţinerii carnii de melc decochiliate unitãţile, în funcţie de operaţiunile pe care le executa, dispun de spaţii pentru:
a) recepţia şi depozitarea melcilor vii;
b) spalarea, blansarea sau fierberea, scoaterea din cochilii şi fasonarea;
c) tratarea termica, dupã caz, a carnii de melc;
d) depozitarea şi, dacã este necesar, spalarea şi tratarea cochiliilor;
e) depozitarea materialelor de ambalare şi preambalare;
f) preambalarea sau ambalarea carnii de melc;
g) depozitarea produselor finite în spaţiile de refrigerare.
ART. 6
Dupã scoaterea din cochilii se indeparteaza hepatopancreasul şi se controleazã melcii înaintea fierberii, cei morţi fiind excluşi de la preparare.
ART. 7
Întreprinderile în care se obţin melci preparati, în funcţie de gama operaţiunilor pe care le executa, dispun de spaţii pentru:
a) depozitarea carnii de melc scoase din cochilii în spaţii frigorifice;
b) depozitarea cochiliilor curate;
c) depozitarea ingredientelor alimentare;
d) pregãtirea compoziţiei pentru umplere;
e) fierberea şi racirea;
f) umplerea cochiliilor şi ambalarea într-o încãpere cu temperatura controlatã;
g) congelarea, dacã este cazul;
h) depozitarea produselor finite în spaţii frigorifice.
Carnea de melc folositã pentru umplerea cochiliilor înainte de tratarea termica îndeplineşte aceleaşi condiţii ca şi carnea de melc scoasa din cochilie.
ART. 8
În scopul protejãrii sãnãtãţii publice se efectueazã examene de laborator conform prevederilor programului aprobat de autoritatea veterinara competenta.
ART. 9
Melcii se ambaleaza, se depoziteaza şi se transporta în condiţiile de igiena prevãzute de normele sanitare veterinare în vigoare.
ART. 10
Ambalajele pentru melci poarta o marca de identificare care cuprinde:
a) numele sau initialele tarii producãtoare, cu majuscule;
b) numele şi numãrul de autorizare veterinara a întreprinderii;
c) inscripţia "CONTROLAT VETERINAR", în limba romana, cu majuscule, pentru produsele destinate pieţei interne, şi în limba engleza sau franceza pentru produsele destinate exportului.
În cazul importurilor, materialele în care au fost preambalati şi ambalati melci scoşi din cochilie, preparati sau conservati poarta numele sau codul ISO al tarii de origine, numele şi numãrul de autorizare veterinara ale întreprinderii producãtoare, tipãrite.
Importul melcilor scoşi din cochilie, preparati sau conservati trebuie sa fie însoţit de certificat de sãnãtate.
CAP. 4
Condiţii specifice pentru producerea, comerţul şi importul pulpelor de broasca destinate consumului uman
ART. 11
Autoritatea veterinara competenta admite comercializarea pentru consumul public a pulpelor de broasca numai dacã:
a) provin de la broaste tãiate, sangerate, preparate şi, dupã necesitaţi, refrigerate, congelate, ambalate şi depozitate în întreprinderi care îndeplinesc prevederile normelor sanitare veterinare în vigoare;
b) sunt obţinute în unitãţi aprobate şi controlate de autoritatea veterinara competenta conform prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare şi care au implementat un sistem de autocontrol.
ART. 12
Pulpele de broasca sunt supuse controalelor organoleptice pe probe de produse recoltate conform prevederilor legale în vigoare, iar cele care nu sunt apte pentru consumul uman se indeparteaza şi se denatureaza astfel încât sa nu poatã fi reutilizate.
ART. 13
Întreprinderile deţin o încãpere specialã ce corespunde legislaţiei sanitare veterinare în vigoare pentru spalarea şi pãstrarea broaştelor vii, taierea şi sangerarea acestora. Broastele gãsite moarte înainte de tãiere se exclud de la consumul uman.
ART. 14
Imediat dupã preparare pulpele de broasca se spala din abundenta cu apa potabilã şi imediat se refrigereaza la temperatura de topire a ghetii, se prelucreaza sau se congeleaza la cel puţin -18°C.
ART. 15
Prelucrarea pulpelor de broasca se realizeazã în conformitate cu prevederile sanitare veterinare în vigoare.
ART. 16
Pentru protecţia sãnãtãţii publice produsele se supun examenului microbiologic pe probe reprezentative, recoltate conform programului aprobat de autoritatea veterinara competenta.
ART. 17
Pulpele de broasca sunt preambalate, depozitate şi transportate în condiţii de igiena prevãzute de normele sanitare veterinare în vigoare.
Ambalajele şi containerele pentru pulpele de broasca trebuie sa poarte o marca de identificare care sa cuprindã urmãtoarele:
a) numele sau initialele tarii producãtoare, cu majuscule, pentru produsele destinate exportului;
b) numele şi numãrul de autorizare sanitarã veterinara a întreprinderii;
c) inscripţia "CONTROLAT VETERINAR", în limba romana, cu majuscule, pentru produsele destinate pieţei interne, şi în limba engleza sau franceza pentru produsele destinate exportului.
ART. 18
În cazul importurilor materialele în care au fost preambalate şi ambalate pulpele de broasca trebuie sa poarte numele sau codul ISO al tarii de origine şi numãrul de autorizare veterinara al întreprinderii producãtoare tipãrit.
Fiecare transport de pulpe de broasca provenit din import trebuie sa fie însoţit de certificat de sãnãtate.
------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: