Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NORMA SANITARA VETERINARA din 13 iunie 2001 cu privire la inspectia vizuala pentru detectarea parazitilor in produsele din pescuit
ART. 1 Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte regulile pentru inspecţia vizuala în scopul detectarii parazitilor în produsele din pescuit.
CAP. 2 Definiţii
ART. 2 În sensul prezentei norme sanitare veterinare se înţelege prin: a) parazit vizibil - un parazit sau un grup de paraziti care au dimensiune, culoare şi consistenta evidenta în tesuturile pestelui şi ale altor produse din pescuit; b) inspecţie vizuala - examinarea fãrã distrugere a pestelui sau a produselor din pescuit, fãrã mijloace optice de marire şi în condiţii de iluminat corespunzãtor; c) produse din pescuit - animalele acvatice marine sau de apa dulce care aparţin speciilor comestibile de peşti, crustacee, moluste, ajunse la dimensiunea economicã pentru a fi comercializate, sau pãrţi din aceste animale, inclusiv icrele şi laptii, precum şi produsele obţinute din corpul sau din organele comestibile ale acestora în urma unui procedeu de prelucrare.
CAP. 3 Reguli pentru inspecţia vizuala
ART. 3 Inspecţia vizuala se efectueazã de cãtre personal calificat pe un numãr reprezentativ de probe. Autoritatea competenta stabileşte numãrul şi frecventa inspectiilor la care se referã dispoziţiile alin. 1, în funcţie de natura produsului din pescuit, originea geograficã şi folosirea acestuia. ART. 4 În timpul producţiei inspecţia vizuala a cavitatii abdominale, a ficatului şi a icrelor, a pestelui sau a altor produse din pescuit eviscerate, destinate consumului uman, se efectueazã de cãtre personal calificat. În funcţie de sistemul de eviscerare folosit inspecţia vizuala se realizeazã astfel: a) în cazul eviscerarii manuale se efectueazã în mod continuu de cãtre operatori în timpul eviscerarii şi spalarii; b) în cazul eviscerarii mecanice se realizeazã prin recoltarea unui numãr reprezentativ de probe, care sa nu fie mai mic de 10 exemplare pe lot. ART. 5 Inspecţia vizuala a fileurilor de peste, a bucatilor de peste sau a altor produse din pescuit se realizeazã în timpul filetarii sau portionarii de cãtre persoane calificate. Când examinarea individualã nu este posibila datoritã dimensiunilor fileurilor, se aplica un plan de recoltare de probe, dispus de autoritatea veterinara competenta conform prevederilor legale în vigoare. Programul de recoltare de probe şi rezultatul examinãrii vor fi puse la dispoziţie autoritãţilor competente ori de câte ori este solicitat.
─────────────────────
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email