Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 13 iunie 2001  cu privire la conditiile minime de igiena pentru produsele din pescuit obtinute la bordul vaselor de pescuit    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 13 iunie 2001 cu privire la conditiile minime de igiena pentru produsele din pescuit obtinute la bordul vaselor de pescuit

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 398 din 19 iulie 2001


CAP. 1
Prevederi generale

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte condiţiile de igiena pentru produsele din pescuit obţinute la bordul vaselor de pescuit.

CAP. 2
Condiţiile minime de igiena aplicate produselor din pescuit la bordul vaselor de pescuit

ART. 2
Spaţiile sau containerele de pe vas, folosite pentru depozitarea produselor din pescuit, se construiesc astfel încât sa permitã igienizarea şi scurgerea apei, evitandu-se rãmânerea în contact cu produsele din pescuit.
Spaţiile sau containerele pentru depozitarea produselor din pescuit nu trebuie sa conţinã obiecte sau produse ce pot transmite caracteristici anormale produselor din pescuit.
ART. 3
În timpul folosirii spaţiile sau containerele pentru depozitarea produselor din pescuit trebuie sa fie curate şi, în special, sa nu existe posibilitatea contaminarii cu combustibil utilizat pentru propulsarea vasului sau cu apa murdara de pe fundul vasului.
ART. 4
Produsele din pescuit aduse la bord vor fi protejate de contaminare, de efectele soarelui sau de alte surse de caldura.
Atunci când sunt spalate apa folositã pentru spalare va fi apa potabilã corespunzãtoare, la parametrii precizati în reglementãrile sanitare veterinare în vigoare, sau apa marina curata, astfel încât sa nu fie modificatã calitatea sau integritatea produsului.
ART. 5
Manipularea şi depozitarea produselor din pescuit se efectueazã cu evitarea lovirilor. Se permite utilizarea instrumentelor ascutite pentru mutarea pestelui mare sau a pestelui care ar putea rani manipulatorul, cu condiţia ca la aceste produse carnea sa nu fie modificatã.
ART. 6
Produsele din pescuit, altele decât cele ţinute în stare vie, sunt supuse racirii cat mai rapid dupã prindere.
În cazul vaselor în care racirea nu este posibila, produsele din pescuit nu se vor pãstra la bord mai mult de 8 ore.
ART. 7
Gheaţa folositã pentru rãcire trebuie sa fie din apa potabilã sau din apa de mare curata. Gheaţa se depoziteaza în spaţii curate care sa nu permitã contaminarea.
ART. 8
Dupã descãrcarea produselor din pescuit spaţiile şi containerele de depozitare, precum şi echipamentul se igienizeaza cu apa potabilã sau cu apa de mare curata.
ART. 9
Decapitarea şi/sau eviscerarea pestelui la bordul vaselor se realizeazã în condiţii de igiena, iar produsele se spala imediat cu apa potabilã sau cu apa de mare curata. Viscerele şi pãrţile necomestibile se depoziteaza separat de produsele destinate consumului uman. Ficatul şi icrele destinate consumului uman se refrigereaza sau se congeleaza.
ART. 10
Ustensilele folosite la decapitarea, eviscerarea şi îndepãrtarea inotatoarelor, precum şi containerele de depozitare vor fi confectionate din materiale rezistente la coroziune, netede, uşor de curatat şi dezinfectat.
ART. 11
Personalul care manipuleaza produsele din pescuit va menţine un standard înalt de curãţenie atât personalã, cat şi a echipamentului.

CAP. 3
Condiţii suplimentare de igiena aplicate vaselor de pescuit construite şi echipate pentru pãstrarea la bord a produselor din pescuit în condiţii optime mai mult de 24 de ore

ART. 12
Vasele de pescuit construite şi echipate pentru pãstrarea la bord a produselor din pescuit în condiţii optime mai mult de 24 de ore vor fi prevãzute cu cala şi vor fi dotate cu tancuri sau containere pentru depozitarea produselor din pescuit refrigerate sau congelate la temperaturile prevãzute de legislaţia veterinara în vigoare.
ART. 13
Cala de depozitare este separatã de sala maşinilor sau de cabinele echipajului pentru evitarea contaminarii produselor din pescuit şi este prevãzutã cu scurgere pentru apa.
ART. 14
Suprafata interioarã a tancurilor sau a containerelor va fi neteda, uşor de spãlat şi de dezinfectat.
ART. 15
Containerele şi tancurile folosite la depozitarea produselor din pescuit sunt prevãzute cu scurgeri pentru apa provenitã din topirea ghetii.
ART. 16
Puntile de lucru, tancurile, containerele şi echipamentul se curata ori de câte ori este necesar. Curatarea se realizeazã cu apa potabilã sau cu apa de mare curata. Ori de câte ori este necesar se executa dezinsectia şi deratizarea.
ART. 17
Substantele pentru igienizare, dezinfectantele, insecticidele şi toate substantele potenţial toxice se pãstreazã în spaţii special amenajate, ţinute sub cheie. Utilizarea substanţelor se face fãrã a exista riscul contaminarii produselor din pescuit.
ART. 18
Congelarea la bord a produselor din pescuit se realizeazã cu respectarea prevederilor legale în vigoare. În cazul folosirii congelarii în saramura aceasta nu trebuie sa fie o sursa de contaminare a pestelui.
ART. 19
Vasele echipate pentru racirea produselor din pescuit în apa de mare racita cu gheaţa (CSW) sau refrigerata prin mijloace mecanice (RSW) trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele cerinţe:
a) tancurile sa fie echipate cu conducte de aductie şi de scurgere a apei de mare şi sa fie prevãzute cu instalaţii pentru obţinerea unei temperaturi uniforme în tot spaţiul;
a) tancurile sa fie echipate cu conducte de aductie şi de scurgere a apei de mare şi sa fie prevãzute cu instalaţii pentru obţinerea unei temperaturi uniforme în tot spaţiul;
c) operarea tancului sau a containerului sa asigure amestecul pestelui cu apa de mare şi o rata de rãcire care sa ajungã la 3°C dupã cel mult 6 ore de la încãrcare şi la 0°C dupã cel mult 16 ore;
d) dupã fiecare descãrcare tancurile, containerele şi sistemele de circulare sa fie golite complet şi sa fie curatate cu apa potabilã sau cu apa de mare curata;
e) pe termogramele de înregistrare a temperaturii sa se înscrie data şi numãrul containerului. Termogramele se pun la dispoziţie autoritãţilor de control competente ori de câte ori sunt solicitate.
ART. 20
Autoritatea competenta are obligaţia sa ţinã la zi, pentru control, lista cuprinzând vasele echipate conform art. 19, cu excepţia vaselor echipate cu containere detasabile care nu sunt implicate în conservarea pestelui în apa de mare racita.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 21
Proprietarii de vase sau reprezentanţii lor au obligaţia sa supunã personalul care manipuleaza produsele din pescuit controlului medical conform prevederilor legale în vigoare, în vederea evitãrii contaminarii produselor din pescuit. În acest sens proprietarii de vase sau reprezentanţii acestora iau toate mãsurile necesare în vederea interzicerii manipulãrii produselor din pescuit de cãtre persoane suspecte de imbolnavire.



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016