Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 11 noiembrie 2005  ce stabileste masuri minime nationale pentru controlul unor boli care afecteaza molustele bivalve    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 11 noiembrie 2005 ce stabileste masuri minime nationale pentru controlul unor boli care afecteaza molustele bivalve

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.035 din 22 noiembrie 2005

    ART. 1
    Prezenta norma sanitara veterinara stabileste masuri minime nationale pentru controlul unor boli care afecteaza molustele bivalve, mentionate in prezenta norma sanitara veterinara.
    ART. 2
    (1) In scopurile prezentei norme sanitare veterinare, se vor aplica, dupa caz, definitiile stabilite la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza punerea pe piata a animalelor si a produselor de acvacultura, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 494/2001, ce transpune Directiva 91/67/CEE , si la art. 2 din Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea molustelor bivalve vii, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 243/2002, ce transpune Directiva 91/492/CEE .
    (2) Suplimentar, mortalitate anormala constatata inseamna cazurile de moarte subita ce afecteaza aproximativ 15% din efectiv si care apare intr-o scurta perioada dintre doua inspectii (confirmata in 15 zile). Intr-o crescatorie, mortalitatea poate fi considerata anormala in cazul in care fermierul nu poate obtine larve timp de o perioada care include depuneri de icre succesive care provin din efective de crestere diferite. In bazinele de crestere a puietului, mortalitatea se considera a fi anormala cand apare un numar considerabil de cazuri de moarte subita in timp scurt la un numar de tuburi.
    ART. 3
    Autoritarea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca toate fermele de crestere de moluste bivalve:
    1. sunt inregistrate de serviciile oficiale; aceasta inregistrare trebuie sa fie tinuta in mod constant in stare actualizata;
    2. tin un registru al:
    a) molustelor bivalve vii ce intra in ferma, care contine toate informatiile referitoare la livrarea, numarul sau greutatea, dimensiunea si destinatia acestora;
    b) molustele bivalve ce parasesc ferma pentru reimersie, care contine toate informatiile referitoare la expedierea, numarul sau greutatea, dimensiunea si destinatia acestora;
    c) mortalitatii anormale constatate. Acest registru, care trebuie sa fie disponibil tot timpul pentru cercetare amanuntita de catre serviciul oficial, la cerere, trebuie sa fie actualizat in mod regulat si tinut timp de 4 ani.
    ART. 4
    (1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca in fermele de moluste bivalve, zonele de crestere si paturile naturale recoltate se aplica un program de monitorizare si prelevare a probelor pentru a se putea constata existenta mortalitatii anormale si pentru urmarirea situatiei sanatatii efectivelor.
    (2) Suplimentar, serviciul oficial poate aplica programul mentionat anterior centrelor de purificare si tancurilor de depozitare care descarca apa in mare.
    (3) Daca in timpul aplicarii acestui program se constata orice semn de mortalitate anormala sau daca serviciul oficial are informatii care furnizeaza motive pentru suspectarea prezentei bolilor, trebuie sa fie luate urmatoarele masuri:
    a) sa fie elaborata o lista a locurilor unde sunt prezente bolile mentionate in lista II din anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza punerea pe piata a animalelor si a produselor de acvacultura, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 494/2001, ce transpune Directiva 91/67/CEE , cu conditia ca aceste boli sa nu fie supuse unui program aprobat in conformitate cu ordinul mentionat anterior;
    b) sa se elaboreze o lista a locurilor in care s-a constatat mortalitate anormala ca rezultat al prezentei bolilor mentionate in anexa nr. 3 la prezenta norma sanitara veterinara sau daca serviciul oficial are informatii care furnizeaza motive pentru suspectarea prezentei bolilor;
    c) monitorizarea evolutiei bolilor si raspandirii geografice a bolilor mentionate la lit. a) si b).
    (4) Regulile detaliate pentru implementarea prezentului articol si, inter alia, regulile ce urmeaza a fi aplicate pentru stabilirea programului mentionat la alin. (1), in special in ceea ce priveste frecventa si planul de monitorizare, procedurile pentru prelevarea probelor (volum reprezentativ din punct de vedere statistic) si metodele de diagnostic trebuie sa fie adoptate in concordanta cu cerintele Uniunii Europene.
    ART. 5
    (1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca prezenta suspectata a oricarei boli mentionate la art. 4 si orice rata de mortalitate anormala constatata in fermele de moluste bivalve, in zonele de crestere a acestora, in paturile naturale de recoltare, in centrele de purificare sau in tancurile de depozitare care descarca apa in mare este notificata cat mai curand posibil serviciului oficial de catre crescatorii de moluste sau de catre orice persoana care a facut aceste constatari.
    (2) In cazul mentionat la alin. (1), serviciile oficiale din Romania trebuie sa se asigure ca:
    a) sunt prelevate probe pentru examinare intr-un laborator aprobat;
    b) pana la rezultatul examinarii mentionate la lit. a), nici o molusca nu paraseste ferma afectata, zonele de crestere sau paturile naturale recoltate afectate, centrele de purificare sau tancurile de depozitare afectate care descarca apa in mare pentru repopulare sau reimersie intr-o alta ferma sau in mediu acvatic, in afara de cazul in care sunt autorizate de catre serviciul oficial.
    (3) Daca examinarea mentionata la alin. (2) lit. a) esueaza in demonstrarea prezentei unui agent patogen, restrictiile mentionate la alin. (2) lit. b) trebuie sa fie ridicate.
    (4) Daca examinarea mentionata la alin. (2) evidentiaza prezenta unui agent patogen ce provoaca mortalitate anormala constatata, capabil de a fi cauza mortalitatii, sau prezenta unui agent patogen al uneia dintre bolile mentionate la art. 4, serviciul oficial trebuie sa efectueze o ancheta epizootologica pentru a determina posibilele mijloace de contaminare si sa investigheze daca exista moluste care au parasit ferma, zona de crestere sau paturile naturale recoltate in scopul repopularii sau reimersiei in alte locuri pe durata perioadei precedente constatarii mortalitatii anormale.
    (5) Daca ancheta epizootologica evidentiaza faptul ca boala a fost introdusa in una sau mai multe ferme, zone de crestere sau paturi naturale recoltate, ca rezultat, inter alia, al deplasarii molustelor, trebuie sa se aplice prevederile alin. (2).
    (6) Prin derogare de la art. 3 alin. (1) din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza punerea pe piata a animalelor si a produselor de acvacultura, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 494/2001, ce transpune Directiva 91/67/CEE , serviciul oficial poate autoriza, pe teritoriul sau, deplasarea molustelor bivalve catre alte ferme, zone de crestere sau paturi naturale recoltate care sunt infectate cu aceeasi boala.
    (7) Daca este necesar, pot fi decise masuri ulterioare corespunzatoare, in concordanta cu cerintele Uniunii Europene.
    (8) Serviciul oficial trebuie sa se asigure de informarea imediata a Comisiei Europene si a statelor membre ale Uniunii Europene despre orice caz de mortalitate anormala constatata ce implica un agent patogen, despre orice masura luata pentru evaluarea si controlul situatiei si cauza mortalitatii, in conformitate cu procedurile comunitare actuale.
    ART. 6
    (1) Prelevarea probelor si testarea in laborator pentru determinarea cauzei mortalitatii anormale la molustele bivalve trebuie sa fie efectuate folosindu-se metodele stabilite in concordanta cu cerintele Uniunii Europene.
    (2) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca in fiecare stat membru este desemnat un laborator national de referinta, cu facilitati si personal expert, care permite ca acesta sa efectueze testarile mentionate la alin. (1).
    (3) Prin derogare de la alin. (2), daca Romania nu detine un laborator national de referinta competent in aceasta problema, poate folosi serviciile unui laborator national competent in domeniu dintr-un stat membru.
    (4) Laboratorul national de referinta al Romaniei pentru bolile molustelor bivalve este stabilit in anexa nr. 2.
    (5) Laboratoarele nationale de referinta trebuie sa coopereze cu laboratorul de referinta comunitar mentionat la art. 7.
    ART. 7
    (1) Laboratorul de referinta comunitar pentru bolile molustelor bivalve este indicat in anexa nr. 1.
    (2) Fara a se aduce atingere Deciziei 90/424/CEE privind cheltuielile in domeniul veterinar si, in special, art. 28 din aceasta, functiile si indatoririle laboratorului mentionat la alin. (1) trebuie sa fie cele stabilite in anexa B la decizia mentionata.
    ART. 8
    (1) In masura in care este necesar pentru aplicarea uniforma a prezentei norme sanitare veterinare, expertii comunitari pot efectua controale la fata locului; ei pot efectua controale randomizate, nediscriminatorii, pentru a se asigura ca autoritatea competenta monitorizeaza conformitatea cu cerintele prezentei norme sanitare veterinare. Comisia va informa Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor despre rezultatele acestor controale.
    (2) Controalele mentionate la alin. (1) trebuie sa fie efectuate in colaborare cu autoritatea competenta.
    (3) Atunci cand aceste controale sunt efectuate pe teritoriul Romaniei, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa asigure expertilor orice tip de asistenta solicitata pentru indeplinirea sarcinilor acestora.
    (4) Regulile detaliate pentru aplicarea prezentului articol trebuie sa fie adoptate in conformitate cu cerintele Uniunii Europene.
    ART. 9
    Anexele nr. 1-3 pot fi modificate, dupa caz, in conformitate cu procedura comunitara.
    ART. 10
    (1) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor pune in aplicare acte normative, reglementari si prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitara veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrarii Europene si al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana, impreuna cu tabelele de concordanta, in vederea evaluarii conformitatii transpunerii legislative, si va stabili masurile necesare pentru implementarea corecta si la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
    (2) Atunci cand Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor actioneaza potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara. Procedura privind realizarea referirii mentionate ramane in responsabilitatea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.
    (3) Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor va lua masurile necesare si va sanctiona, potrivit legii, orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita intocmirea documentelor necesare pentru sanctionarea incalcarii legislatiei veterinare ce constituie infractiuni.
    (4) Prezenta norma sanitara veterinara constituie transpunerea oficiala a Directivei Consiliului 95/70/CE , asa cum a fost modificata ultima data prin Decizia Comisiei 2003/83/CE .
    ART. 11
    Anexele nr. 1-3 fac parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.

    ANEXA 1

                       LABORATORUL DE REFERINTA COMUNITAR
                        PENTRU BOLILE MOLUSTELOR BIVALVE

    IFREMER
    Boite Postale 133
    17390 La Tremblade
    France

    ANEXA 2

                 LABORATORUL NATIONAL DE REFERINTA AL ROMANIEI
                        PENTRU BOLILE MOLUSTELOR BIVALVE

    Laboratorul national pentru bolile molustelor bivalve din Romania este Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti, str. Dr. N. Staicovici nr. 63, sectorul 5.

    ANEXA 3


                          BOLI ALE MOLUSTELOR BIVALVE

─────────────────┬────────────────────────┬────────────────────────────────────
   Boala │ Agent patalogic │ Specii susceptibile
─────────────────┼────────────────────────┼────────────────────────────────────
Bonamioza │Bonamia exitiosus │Tiostrea chilensis and Ostrea angasi
                 ├────────────────────────┼────────────────────────────────────
                 │Mikrocytos roughleyi │Saccostrea (Crassotrea)
                 │ │commercialis
─────────────────┼────────────────────────┼────────────────────────────────────
Marteilioza │Marteilia sydneyi │Saccostrea (Crassotrea)
                 │ │commercialis
─────────────────┼────────────────────────┼────────────────────────────────────
Microcitoza │Mikrocytos mackini │Crassotrea gigas;C.virginica; Ostrea
                 │ │edulis; O.conchaphila
─────────────────┼────────────────────────┼────────────────────────────────────
Perkinsoza │Perkinsus marinus │Crassotrea virginica and C.gigas
                 ├────────────────────────┼────────────────────────────────────
                 │Perkinsus alseni/atlan- │Haliotis ruber,H.cyclobates;H
                 │ticus │scalaris;
                 │ │H.laevigata;Ruditapes philippinarum
                 │ │and R. decussates
─────────────────┼────────────────────────┼────────────────────────────────────
Boala MSX │Haplosporidium nelsoni │Crassotrea virginica and C.gigas
─────────────────┼────────────────────────┼────────────────────────────────────
Boala SSO │Haplosporidium costale │Crassotrea virginica
─────────────────┼────────────────────────┼────────────────────────────────────
Sindromul de │Candidatus Xenohaliotis│Animale din genul Haliotis inclusiv
albire a gastro- │californiensis │gastropodele abalonele negre (H.
podelor marine │ │cracherodii), rosii(H.rufescens),
abalone │ │roze(H.corruguta),verzi(H.fulgens)
                 │ │si albe(H.sorenseni)
─────────────────┴────────────────────────┴────────────────────────────────────
Nota: Speciile gazda susceptibile includ, de asemenea, orice alta specie
      specificata pentru agentul psthogen vizat in editia cea mai recenta a
      Codului de Sanatate a Animalelor Acvatice a Oficiului International de
      Epizootii (OIE)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                                  --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016