Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 11 iulie 2002  privind limitele maxime admise pentru unele substante si produse in furaje    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 11 iulie 2002 privind limitele maxime admise pentru unele substante si produse in furaje

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 731 din 7 octombrie 2002
ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte nivelurile maxime admise pentru unele substanţe şi produse în furaje, conform anexelor nr. 1 şi 2 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara se aplica şi pentru:
a) aditivii furajeri;
b) comercializarea furajelor;
c) fixarea limitelor maxime admise pentru reziduurile de pesticide în produse destinate hranei animalelor, în cazul în care aceste reziduuri nu sunt cuprinse în lista de la lit. B a anexei nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara;
d) microorganismele din furaje;
e) produsele utilizate în nutritia animalelor;
f) furajele destinate unor scopuri nutritionale speciale.
ART. 2
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, se înţelege prin:
a) furaje sau nutreturi - produse de origine vegetala sau animala, în starea lor naturala ori conservate, produse derivate de la procesarea industriala a acestora şi substanţe organice sau anorganice folosite singure ori în amestecuri, cu sau fãrã aditivi, pentru hranirea pe cale orala a animalelor;
b) materii prime furajere - diferite produse de origine vegetala sau animala, proaspete ori conservate, precum şi produsele rezultate de la procesarea acestora, substanţe organice sau anorganice, conţinând sau nu aditivi, care sunt destinate hranirii orale a animalelor, atât direct, cat şi dupã procesare, în prepararea furajelor combinate sau ca excipient pentru premixuri.
c) furaje complete - amestecuri de furaje care datoritã compoziţiei lor sunt suficiente pentru o ratie zilnica;
d) furaje complementare - amestecuri de furaje care au un conţinut ridicat în anumite substanţe şi care datoritã compoziţiei sunt suficiente pentru o ratie zilnica;
e) furaje sau nutreturi concentrate - amestecuri de materii prime furajere, conţinând sau nu aditivi, care sunt destinate hranirii orale a animalelor ca hrana completa sau complementara;
f) ratia zilnica - cantitatea medie totalã de furaje, calculatã pentru un conţinut în umiditate de 12%, necesarã zilnic pentru un animal dintr-o anumitã specie şi categorie de varsta;
g) animale - animale din specii normal hranite, destinate consumului uman, precum şi animale care trãiesc liber în salbaticie, în cazurile în care sunt hranite şi cu furaje;
h) animale de companie - animale aparţinând speciilor normal hranite şi crescute, dar nedestinate consumului uman, cu excepţia animalelor de blana.
ART. 3
(1) Autoritatea veterinara competenta admite punerea în circulaţie a materiilor prime furajere numai dacã sunt sigure, nefalsificate şi de calitate corespunzãtoare.
(2) Materiile prime furajere şi furajele sunt considerate sigure, nefalsificate şi de calitate, dacã îndeplinesc limitele maxime admise pentru unele substanţe sau produse în furaje, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 4
(1) Autoritatea veterinara centrala din România, Institutul de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara împreunã cu direcţiile sanitare veterinare judeţene competente teritorial vor lua toate mãsurile pentru a se asigura ca substantele şi produsele prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara sunt acceptate în furaje numai în condiţiile prevãzute de aceasta.
(2) Autoritatea veterinara centrala din România poate autoriza folosirea substanţelor şi produselor prevãzute în anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara, chiar dacã limitele maxime admise au fost depasite, atunci când furajele sunt produse şi utilizate în aceeaşi unitate agricolã.
ART. 5
(1) Materiile prime furajere pot fi puse în circulaţie numai dacã conţinutul lor în unele substanţe sau produse menţionate în coloana 1 partea A din anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara nu depãşeşte limitele maxime stabilite în coloana 3 din aceeaşi anexa.
(2) În cazul în care conţinutul în unele substanţe sau produse menţionate în coloana 1 partea A din anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara depãşeşte nivelurile stabilite în coloana 3 din anexa nr. 1 referitoare la materiile prime furajere prevãzute în coloana 2 partea A din anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara, furajele pot fi puse în circulaţie fãrã a intra sub incidenta alin. (1) numai dacã:
a) sunt destinate pentru a fi utilizate numai de fabricile care îndeplinesc condiţiile de autorizare şi înregistrare sanitarã veterinara şi de cãtre operatorii intermediari în domeniul nutritiei animale;
b) sunt însoţite de un document care atesta:
1. ca materiile prime furajere sunt destinate pentru fabricarea furajelor combinate care îndeplinesc condiţiile stabilite la lit. a);
2. ca materiile prime furajere nu pot fi administrate neprocesate animalelor;
3. conţinutul unor substanţe sau produse în materiile prime furajere.
(3) Prevederile alin. (2) lit. a) şi b) se vor aplica şi materiilor prime furajere şi substanţelor sau produselor menţionate în partea B din anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara dacã nivelul maxim nu este restrictionat în partea A din anexa nr. 2, dacã nivelul substanţei sau produsului prezent în materia prima furajera face excepţie de la cele stabilite în coloana 3 a anexei nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara pentru respectivele materii prime furajere.
ART. 6
Autoritatea veterinara centrala din România poate sa restrictioneze aplicarea prevederilor art. 5 alin. (2) lit. a) acelor producãtori de furaje combinate care utilizeazã materiile în cauza pentru producerea şi punerea în circulaţie a furajelor combinate.
ART. 7
Autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure ca, dacã un transport de materii prime furajere, descris în partea A din anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara, are un conţinut într-o substanta sau într-un produs mai mare decât limita maxima admisã în coloana 3 din aceeaşi anexa, nu trebuie sa fie amestecat cu alte transporturi de materii prime furajere sau furaje.
ART. 8
Autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure ca, acolo unde nu sunt prevederi speciale pentru furajele complementare, acestea nu trebuie, în urma dilutiei prescrise înainte de utilizare, sa conţinã niveluri în exces fata de cele fixate din substantele şi produsele cuprinse în anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara, pentru furajele complete.
ART. 9
Autoritatea veterinara centrala din România se va informa permanent în legatura cu noile date în domeniu, având obligativitatea de a informa autoritãţile sanitare veterinare teritoriale în cazul în care trebuie luatã o decizie imediata sau dacã datele cuprinse în anexele la prezenta norma sanitarã veterinara trebuie modificate, astfel încât conţinutul în unele substanţe sau produse în furaje sa nu prezinte pericol pentru sãnãtatea omului, animalelor sau pentru mediu.
ART. 10
În conformitate cu prevederile art. 13 şi în concordanta cu progresele dezvoltãrii în domeniul ştiinţific şi tehnic:
a) se va face periodic o imbunatatire a versiunii anexelor care sa incorporeze modificãrile succesive;
b) se vor defini criterii pentru acceptabilitatea materiilor prime furajere care au suferit unele procese de decontaminari;
c) se vor stabili furajele sau materiile prime furajere care nu fac obiectul altor restrictii în circulaţia lor cu privire la prezenta substanţelor şi a produselor nedorite.
ART. 11
Autoritatea veterinara competenta trebuie sa certifice ca materiile prime furajere utilizate în conformitate cu prezenta norma sanitarã veterinara nu fac subiectul altor restrictii în circulaţia lor în ceea ce priveşte prezenta substanţelor sau a produselor nedorite.
ART. 12
(1) Autoritatea veterinara competenta trebuie sa ia toate mãsurile necesare pentru a se asigura ca furajele şi materiile prime furajere sunt controlate oficial, cel puţin prin testare randomizata, în vederea verificãrii îndeplinirii condiţiilor stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Institutul de Igiena şi Sãnãtate Publica Veterinara este desemnat sa efectueze acest control şi sa informeze despre aceasta autoritatea veterinara centrala din România.
(3) În cazul în care un operator (importator, producãtor etc.) sau o persoana care în virtutea activitãţilor sale profesionale are, a avut sau va avea contact direct cu un transport de furaje sau materii prime furajere şi deţine informaţii ca:
a) transportul de furaje sau materii prime furajere nu poate fi utilizat în nici un caz la furajarea animala datoritã contaminarii cu substanţe sau produse menţionate în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta norma sanitarã veterinara şi nu îndeplineşte condiţiile prevãzute la art. 3 alin. (1) şi, în consecinta, constituie un risc serios pentru sãnãtatea animala şi sãnãtatea publica;
b) transportul de furaje şi materii prime furajere nu îndeplineşte prevederile anexei nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara şi constituie astfel un risc serios pentru sãnãtatea animala şi sãnãtatea publica, are obligaţia sa informeze imediat autoritãţile veterinare oficiale chiar şi în condiţiile în care se impune distrugerea transportului de furaje sau materii prime furajere.
(4) Dupã verificarea informatiei primite autoritatea veterinara competenta trebuie sa se asigure ca, în cazul transportului contaminat sunt luate mãsurile necesare pentru ca furajele transportate sa nu fie utilizate.
(5) Autoritatea veterinara centrala din România trebuie sa se asigure ca destinaţia finala a mãrfii contaminate, incluzând şi posibila distrugere, nu poate avea efecte dãunãtoare pentru sãnãtatea publica, sãnãtatea animala sau pentru mediu.
(6) Dacã un transport de materii prime furajere sau de furaje este pregãtit sa fie trimis unui stat membru al Uniunii Europene dupã ce a fost considerat ca neindeplinind condiţiile prezentei norme sanitare veterinare, autoritatea veterinara centrala din România trebuie imediat sa furnizeze statelor membre ale Uniunii Europene şi Comisiei Europene orice informaţie utila referitoare la acest transport.
ART. 13
(1) Autoritatea veterinara centrala din România trebuie sa aplice integral prevederile prezentei norme sanitare veterinare privind furajele şi materiile prime furajere destinate exportului în celelalte tari terţe.
(2) Prevederile alin. (1) nu trebuie sa afecteze drepturile României de reexport în tari terţe sau în alte tari al transporturilor de furaje şi materii prime furajere care nu îndeplinesc cerinţele prezentei norme sanitare veterinare.
ART. 14
Peştele proaspãt livrat direct şi utilizat fãrã procesare intermediara, pentru producerea de alimente pentru animalele de blana, face excepţie de la conţinutul maxim admis. Produsele, proteinele animale procesate rezultate de la aceste animale de blana nu pot intra în lantul alimentar şi furajele rezultate din acestea sunt interzise a fi administrate animalelor de ferma care sunt deţinute, crescute, ingrasate pentru producerea de produse de origine animala destinate consumului.



ANEXA 1


la norma sanitarã veterinara
----------------------------



┌─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┐
│ Substanţe şi produse │ Nutreturi pentru animale│Conţinut maxim în mg/kg │
│ din furaje │ │(ppm) al nutreţului │
│ │ │ raportat la 12% │
├─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┤
│A. Substanţe - ioni sau elemente │
├─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│1. Arsen │1. Nutreturi simple cu │2 │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) fainurilor de ierburi,│4 │
│ │lucerna şi trifoi │ │
│ │deshidratate dar şi pulpe│ │
│ │de sfecla de zahãr │ │
│ │deshidratate şi melasate │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) fosfati şi alimente │10 │
│ │pentru animale provenind │ │
│ │din transformarea │ │
│ │pestilor sau altor │ │
│ │animale marine │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │2. Nutreturi complete │2 │
│ │nutreturi combinate cu │ │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) Nutreturilor pentru │4 │
│ │peşti │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nutreturi complementare │4 │
│ │premixuri vitamino │ │
│ │minerale sau concentrate │ │
│ │cu excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) compusilor minerali │12 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│2. Plumb │Nutreturi simple cu │10 │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) furajelor verzi │40 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) fosfatilor │30 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │c) drojdiilor │5 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nutreturi complete - nu- │5 │
│ │treturi combinate │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nutreturi complementare -│10 │
│ │premixuri vitamino mine- │ │
│ │rale cu excepţia │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Compusilor minerali │30 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│3. Fluor │1. Nutreturi simple cu │150 │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) nutreturilor de origi-│500 │
│ │ne animala │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) Fosfatilor │2000 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │2. Nutreturilor combinate│150 │
│ │cu excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) nutreturilor combinate│30 │
│ │pentru bovine, ovine, │ │
│ │caprine în lactatie │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) altele │50 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │c) nutreturi combinate │100 │
│ │pentru porci, │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │d) nutreturi combinate │350 │
│ │pentru pãsãri │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │e) nutreturi combinate │250*1) │
│ │pentru pui de gaina │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │f) alte nutreturi │125*2) │
│ │complementare - premixuri│ │
│ │vitamino minerale sau │ │
│ │concentrate │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│4. Mercur │1. Nutreturi simple cu │0,1 │
│ │excepţia │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) nutreturilor pentru │0,5 │
│ │animale provenind din │ │
│ │transformarea pestilor │ │
│ │sau a altor animale │ │
│ │marine │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │2. Nutreturi complete │0,1 │
│ │(nutreturi combinate) cu │ │
│ │excepţia │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) alimentelor complete │0,4 │
│ │pentru caini şi pisici │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │3. Nutreturilor │0,2 │
│ │complementare cu excepţia│ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) Alimentelor complemen-│ │
│ │tare pentru caini şi │ │
│ │pisici │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│5. Azotiti │Fainuri de peste │60 (exprimat în azotit │
│ │ │de sodiu) │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nutreturi complete - nu- │15 (exprimat în azotit │
│ │treturi combinate - cu │de sodiu) │
│ │excepţia alimentelor │ │
│ │destinate animalelor de │ │
│ │companie, cu excepţia │ │
│ │pasarilor şi a pestilor │ │
│ │de acvariu │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│6. Cadmiu │1. Nutreturi simple de │1 │
│ │origine vegetala │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │2. Nutreturi simple de │2 │
│ │origine animala, cu │ │
│ │excepţia alimentelor │ │
│ │pentru animale de │ │
│ │companie │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │3. Fosfati │10*3) │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │4. Nutreturi complete │1 │
│ │pentru bovine, ovine şi │ │
│ │caprine, cu excepţia │ │
│ │nutreturilor complete │ │
│ │pentru viţei, miei şi │ │
│ │iezi │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │5. Alte nutreturi comple-│0,5 │
│ │te cu excepţia alimente- │ │
│ │lor pentru animale de │ │
│ │companie │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │6. Nutreturi minerale │5*4) │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │7. Alte nutreturi │0,5 │
│ │complementare pentru │ │
│ │bovine, ovine şi caprine │ │
├─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┤
│B. Produse │
├─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│1. Aflatoxina B(1) │1. Nutreturi simple, cu │0,05 │
│ │excepţia: │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │. Arahidelor, coprah, │0,02 │
│ │ seminţe de bumbac, │ │
│ │ porumb şi derivatii │ │
│ │ acestora │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │2. Nutreturi complete │0,05 │
│ │pentru bovine, ovine şi │ │
│ │caprine cu excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) Vacilor de lapte │0,005 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) Viteilor şi mieilor │0,01 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │3. Nutreturi complete │0,02 │
│ │pentru porcine şi pãsãri,│ │
│ │cu excepţia animalelor │ │
│ │ţinere │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │4. Alte nutreturi │0,01 │
│ │complete │ │
│ │- nutreturi combinate │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │5. Nutreturi complementa-│0,05 │
│ │re pentru bovine, ovine │ │
│ │şi caprine, cu excepţia │ │
│ │nutreturilor complemen- │ │
│ │tare pentru vaci de lapte│ │
│ │viţei şi miei │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │6. Nutreturi complemen- │0,03 │
│ │tare pentru porcine şi │ │
│ │pãsãri, cu excepţia │ │
│ │animalelor ţinere │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │7. Alte nutreturi comple-│0,005 │
│ │mentare │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│2. Acid cianhidric │Nutreturi simple, cu │50 │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) seminţelor de în │250 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) turtelor de în │350 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │c) produse de manioc şi │100 │
│ │turte de migdale │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nutreturi complete - │50 │
│ │nutreturi combinate - cu │ │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) nutreturilor complete │10 │
│ │pentru pui de gaina │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│3. Gosipol liber │Nutreturi simple, cu │20 │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) turtelor de bumbac │1200 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nutreturi complete │20 │
│ │(nutreturi combinate) cu │ │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) nutreturilor pentru │500 │
│ │bovine, ovine şi caprine │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) nutreturilor complete │100 │
│ │pentru pãsãri (cu │ │
│ │excepţia gainilor │ │
│ │ouatoare) şi viţei │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │c) nutreturi complete │60 │
│ │pentru iepuri de casa şi │ │
│ │porci (fãrã purcei de │ │
│ │lapte) │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│4. Teobromina │Nutreturi complete │300 │
│ │(nutreturi combinate), cu│ │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) nutreturilor complete │700 │
│ │pentru bovine adulte │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│5. Esenta volatila de │1. Nutreturi simple, cu │100 │
│mustar │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) turtelor de rapita │4000 (exprimat în │
│ │ │izotiocianat de alil) │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │2. Nutreturi complete │15O (exprimat │
│ │(nutreturi combinate), cu│în izotiocianat │
│ │excepţia: │de alil) │
│ │a) nutreturilor combinate│1000 (exprimat │
│ │pentru bovine, ovine şi │isotiocianat de │
│ │caprine (cu excepţia │alil) │
│ │animalelor ţinere) │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) nutreturilor combinate│500 (exprimat │
│ │pentru porci (cu excepţia│izotiocianat de │
│ │tineretului porcin) şi │alil) │
│ │pãsãri │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│6. Vinil tiooxazolidona │1. Nutreturi complete │1000 │
│(viniloxazolidintion) │pentru pãsãri cu excepţia│ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) nutreturilor complete │500 │
│ │pentru pãsãri │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│7. Corn de secara │Toate nutreturile ce │1000 │
│- Claviceps purpurea │conţin cereale nemacinate│ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│8. Seminţe nemacinate │Toate nutreturile │3000 │
│de ierburi şi fructe, │ │ │
│continand alcaloizi, │ │ │
│glucozide sau alte -sub- │ │ │
│stante toxice în mod │ │ │
│izolat sau împreunã: │ │ │
├─────────────────────────┤ ├────────────────────────┤
│a) Lolilum temulemtum L. │ │1000 │
├─────────────────────────┤ ├────────────────────────┤
│b) Lolium remotum Schrank│ │1000 │
├─────────────────────────┤ ├────────────────────────┤
│c) Datura stamonium L. │ │1000 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│9. Ricin Ricinus │Toate nutreturile │10 (exprimat în │
│communis L. │ │coques de ricin) │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│10. Crotalaria spp. │Toate nutreturile │100 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│11. Aldrin │Toate nutreturile │0,01 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│12. Dieldrin izolat │1. Toate nutreturile, cu │ │
│sau împreunã, exprimat │excepţia: │ │
│în dieldrin ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) grasimilor │0,2 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│13. Camfeclor (toxafen) │Toate nutreturile │0,1 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│14. Clordan (unii │Toate nutreturile, cu │0,02 │
│izomeri cis şi │excepţia: │ │
│trans şi de oxiclordan ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│exprimati în clordan) │a) grasimilor │0,05 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│15. DDT (unii izomeri │Toate nutreturile, cu │0,05 │
│ai DDT-lui, TDE-lui şi │excepţia: │ │
│DDC-lui exprimati în DDT)├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) grasimilor │0,5 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│16. Endosulfan │1. Toate nutreturile, cu │0,1 │
│(unii izomeri alfa │excepţia: │ │
│şi beta şi de sulfat ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│de endosulfan) │a) porumbului │0,2 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) seminţe de oleaginoase│0,5 │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │c) nutreturi complete │0,005 │
│ │pentru peşti │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│17. Endrin (endrin şi │Toate nutreturile, cu │0,01 │
│delta-cetoendrin │excepţia: │ │
│exprimati în endrin) ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) grasimilor │0,05 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│18. Heptaclor │Toate nutreturile, cu │O,01 │
│(heptaclor şi │excepţia: │ │
│heptaclor-epoxid ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│exprimati în heptaclor) │a) grasimilor │0,2 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│19. Hexaclor- │Toate nutreturile, cu │0,01 │
│benzen (HCB) │excepţia: │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) grasimilor │0,2 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│20. Hexaclorciclohexan │ │ │
│(HCH) │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│20.1. Izomer alfa │Toate nutreturile, cu │0,02 │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) grasimilor │0,2 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│20.2. Izomer │Nutreturi compuse, cu │0,01 │
│beta │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) nutreturilor pentru │0,005 │
│ │vaci de lapte │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │Nutreturi simple, cu │0,01 │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) grasimilor │0,1 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│20.3. Izomer gama │Toate nutreturile cu │0,2 │
│ │excepţia: │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │a) grasimilor │2,0 │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│21. Dioxina (suma de │a) toate materiile prime │0,75 mg WHO-PCDD/F │
│PCDD şi PCDF) exprimat în│furajere de origine │TEQ/kg*5,*6) │
│unitãţi internaţionale │vegetala incluzând │ │
│toxice │uleiuri vegetale şi │ │
│ │subproduse │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │b) minerale │1,0 mg WHO-PCDDF/TEQ/kg │
│ │ │*5,*6) │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │c) grãsimi animale │2,0 mg WHO-TEQ/kg*5,*6) │
│ │incluzând grasimea din │ │
│ │lapte şi din oua │ │
│ │d) alte produse de │0,75 mg WHO-PCDD/F- │
│ │origine animala incluzând│TEQ/kg*5,*6) │
│ │lapte şi produse din │ │
│ │lapte şi oua şi produse │ │
│ │din oua │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │e) ulei de peste │6 mg WHO-PCDD/F- │
│ │ │TEQ/kg*5,*6) │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │f) peste, alte animale │1,25 mg WHO- │
│ │acvatice, produsele şi │PCDD/F- │
│ │subprodusele lor, cu │TEQ/kg*5,*6) │
│ │excepţia uleiului de │ │
│ │peste │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │g) nutreturi combinate, │0,75 mg WHO- │
│ │cu excepţia alimentelor │PCDD/F- │
│ │pentru, animalele de │TEQ/kg*5,*6) │
│ │blana, alimentele pentru │ │
│ │animalele de companie şi │ │
│ │hrana pentru peşti │ │
│ ├─────────────────────────┼────────────────────────┤
│ │h) hrana pentru peşti şi │2,25 mg WHO- │
│ │alimente pentru │PCDD/F- │
│ │animalele de │TEQ/kg*5,*6)*2) │
│ │companie │ │
├─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┤
│C. Impuritati botanice │
├─────────────────────────┬─────────────────────────┬────────────────────────┤
│1. Cais - Prunus │Toate nutreturile │Seminţe şi fructe ale │
│armeniaca L │ │speciilor listate şi │
├─────────────────────────┤ │produsele derivate din │
│2. Migdale amare - │ │procesarea acestora │
│Prunus dulcis - Milll -, │ │pot fi prezente în nu- │
│Prunus amygdalus Batsch │ │treturi doar în │
│var. amara │ │urme care nu pot fi │
├─────────────────────────┤ │determinate cantitativ. │
│3. Jir necorticat - │ │ │
│Fagus silva-tica L. │ │ │
├─────────────────────────┤ │ │
│4. Camelina sativa L. │ │ │
│Crantz │ │ │
├─────────────────────────┼─────────────────────────┼────────────────────────┤
│5. Madhuca longifolia L.,│ │ │
│Madhuca indica Gmelin │ │ │
│(Bassia latifolia = │ │ │
│lllipe latifolia) │ │ │
├─────────────────────────┤ │ │
│6. Purghera - Jatropha │ │Seminţe şi fructe ale │
│curcas L. │ │speciilor listate şi │
├─────────────────────────┤ │produsele derivate din │
│7. Croton - şi Croton │ │procesarea acestora pot │
│tiglium L. │ │fi prezente în nutreturi│
├─────────────────────────┤ │doar în urme care nu pot│
│8. Mustar indian │ │fi determinate │
│- Brassica juncea L. şi │ │cantitativ │
│Coss. ssp. Integrifolia │ │ │
├─────────────────────────┤ │ │
│9. Mustar sareptian - │ │ │
│Brassica juncea L. şi │ │ │
│Coss ssp. Juncea │ │ │
├─────────────────────────┤ │ │
│1O. Mustar chinezesc - │ │ │
│Brassica juncea L. şi │ │ │
│Coss ssp. Juncea var. │ │ │
│lutea │ │ │
├─────────────────────────┤ │ │
│11. Mustar negru - Brassi│ │ │
│-ca nigra L. Koch │ │ │
├─────────────────────────┤ │ │
│12. Mustar etiopian - │ │ │
│Brassica carinata A. │ │ │
│Braun │ │ │
└─────────────────────────┴─────────────────────────┴────────────────────────┘



*1) Autoritatea veterinara centrala stabileşte un conţinut maxim în fluor de 1,25% din conţinutul în fosfat.
*2) Conţinutul în fluor pentru 1% fosfor.
*3) Autoritatea veterinara centrala stabileşte un conţinut maxim de cadmiu de 0,5 mg pentru 1% fosfor.
*4) Autoritatea veterinara centrala stabileşte un conţinut maxim de cadmiu de 0,75 mg pentru 1% fosfor.
*5) Concentratiile maxime admise sunt calculate ţinând cont ca toate valorile diferiţilor congeneri sub limita de detectie sunt egale cu limitele de detectie.
*6) Acest conţinut maxim trebuie sa fie revizuit pentru prima data înainte de 31 decembrie 2004 conform ultimelor date asupra prezentei dioxinei şi PCB, în special cu referire la includerea dioxinelor sub forma de PCB, şi va fi apoi revizuit înainte de 31 decembrie 2006, cu scopul de reducere a acestuia.


ANEXA 2
───────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

Partea A
[art.3 alin.(2), art.5 şi 7 din norma sanitarã veterinara]
┌───────────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│ Substanţe, │ Materii prime │Conţinut maxim în mg/kg(ppm)│
│ produse │ │pentru un furaj cu un │
│ │ │conţinut în umiditate de 12%│
├───────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│1. Alfatoxina B1 │Arahide, copra, samburi │ │
│ │de palmier, seminţe de bumbac│ │
│ │babassu, grâu şi produse │ │
│ │derivate din procesarea │ │
│ │acestora │ │
├───────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│2. Cadmiu │Fosfati │10*1) │
├───────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│3. Arsen │Fosfati │20 │
├───────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│4. Dioxina (suma │a) toate materiile prime │0,75 mg WHO-PCDD/F-TEQ/kg │
│PCDD şi PCDF, │ furajere de origine vege- │*2,*3) │
│exprimatã în echi- │ tala, incluzând uleiuri │ │
│valenti toxici │ vegetale şi subproduse │ │
│internationali ├─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │b) Minerale │1,0 mg WHO-PCDD/F-TEQ /kg │
│ │ │*2,*3) │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │c) Grãsimi animale incluzând │2,0 mg WHO-PCDD/F-TEQ/kg │
│ │ grasimea din lapte şi │*2,*3) │
│ │ grasimea din oua │ │
│ ├─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │d) Alte produse provenind de │0,75 mg WHO-PCDD/F-TEQ/kg │
│ │ la animale de ferma inclu-│*2,*3) │
│ │ zand lapte şi produse din │ │
│ │ lapte, oua şi produse din │ │
│ │ oua │ │
├───────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │e) Ulei de peste │6,0 mg WHO-PCDD/F-TEQ/kg │
│ │ │*2,*3) │
├───────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │f) Peste, alte animale │1,25 mg WHO-PCDD/F-TEQ/kg │
│ │ acvatice, produsele lor şi│*2,*3) │
│ │ subprodusele cu excepţia │ │
│ │ uleiului de peste*4) │ │
├───────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │g) Hrana pentru peşti │2,25 mg WHO-PCDD/F-TEQ/kg │
│ │ şi animale de │*2,*3) │
│ │ companie │ │
└───────────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────────────┘





────────────────
*1) Autoritatea veterinara centrala stabileşte un conţinut maxim de cadmiu de 0,5 mg pentru 1% fosfor;
*2) Concentratiile maxime admise sunt calculate ţinând cont ca toate valorile diferiţilor congeneri sub limita de detectie sunt egale cu limitele de detectie.
*3) Acest conţinut maxim trebuie sa fie revizuit pentru prima data înainte de 31 decembrie 2004, conform ultimelor date asupra prezentei dioxinei şi, PCB, în special cu referire la includerea dioxinelor sub forma de PCB, şi va fi apoi revizuit înainte de 31 decembrie 2006, cu scopul de reducere a acestuia.
*4) Peştele proaspãt livrat direct şi utilizat fãrã procesare intermediara, pentru producerea de alimente pentru animalele de blana, face excepţie de la conţinutul maxim admis. Produsele, proteinele animale procesate rezultate de la aceste animale de blana nu pot intra în lantul alimentar şi furajele rezultate din acestea sunt interzise a fi administrate animalelor de ferma care sunt deţinute, crescute, ingrasate pentru producerea de produse de origine animala destinate consumului.





Partea B
[art. 5 alin. (3) din norma sanitarã veterinara]
┌────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────┐
│ Substanţe, produse │ Materii prime │
├────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────┤
│ │ │
│ A. Substanţe (ioni sau │ │
│ elemente) │ │
│ │ │
│ 1. Arsen │Toate materiile prime cu │
│ │excepţia fosfatilor │
│ │ │
│ 2. Plumb │Toate materiile prime │
│ │ │
│ 3. Fluor │Toate materiile prime │
│ │ │
│ 4. Mercur │Toate materiile prime │
│ │ │
│ 5. Azotiti │Fãina de peste │
│ │ │
│ 6. Cadmiu │Toate materiile prime de │
│ │origine vegetala │
│ │ │
│ │Toate materiile prime de │
│ │origine animala cu excepţia │
│ │materiilor prime pentru │
│ │alimentele animalelor de │
│ │companie │
│ │ │
│ B. Produse │ │
│ │ │
│ 1. Alfatoxina B1 │Toate materiile prime cu │
│ │excepţia arahide, copra, │
│ │samburi de palmier, seminţe │
│ │de bumbac, babassu, grâu şi │
│ │produse derivate din │
│ │procesarea acestora │
│ │ │
│ 2. Acid cianhidric │Toate materiile prime │
│ │ │
│ 3. Gosipol liber │Toate materiile prime │
│ │ │
│ 4. Ulei volatil de mustar │Toate materiile prime │
│ │ │
│ 5. Corn de secara - │Cereale │
│ Claviceps purpurea │ │
│ │ │
│ 6. Seminţe de buruieni, │Toate materiile prime │
│ fructe provenind din sol │ │
│ şi de suprafata │ │
│ conţinând alcaloizi, │ │
│ glucoizi sau alte, │ │
│ substanţe toxice │ │
│ separat sau în │ │
│ combinatie incluzând │ │
│ a) Lolium temulentum L., │ │
│ b) Lolium remotum │ │
│ Schrank, │ │
│ c) Datura stramonium L., │ │
│ │ │
│ 7. Ricin - Rizinus │Toate materiile prime │
│ Communis L., │ │
│ │ │
│ 8. Crotalaria ssp. │Toate materiile prim │
│ │ │
│ 9. Aldrin ) Simplu sau │) │
│ ) combinat │) │
│ ) exprimat ca │) │
│ lO. Dieldrim ) dieldrin │) Toate materiile prime │
│ │) │
│ 11. Camfeclor - toxafen │) │
│ │ │
│ 12. Clordan - unii izomeri │Toate materiile prime │
│ cis şi trans şi de │ │
│ oxiclordan, exprimati în │Toate materiile prime │
│ clordan │ │
│ │ │
│ 13. DDT - unii izomeri ai │ │
│ DDT, TDE- şi DDE │ │
│ exprimati în DDT │Toate materiile prime │
│ │ │
│ 14. Endosulfan - unii │ │
│ izomeril alfa- şi beta- │ │
│ şi de sulfat de │Toate materiile prime │
│ endosulfan exprimati │ │
│ în endosulfan │ │
│ │ │
│ 15. Endrin - endrin şi delta- │ │
│ cetoendrin, exprimati în │Toate materiile prime │
│ endrin │ │
│ │ │
│ 16. Heptaclor - heptaclor şi │ │
│ heptaclor-epoxid, │Toate materiile prime │
│ exprimati în heptaclor │ │
│ │ │
│ 17. Hexaclorbenzen (HCB) │Toate materiile prime │
│ │ │
│ 18. Hexaclorciclohexan │Toate materiile prime │
│ (HCH) │ │
│ 18.1. izomer alfa │Toate materiile prime │
│ 18.2. izomer beta │Toate materiile prime │
│ 18.3. izomer gama │Toate materiile prime │
│ │ │
│ C. Impuritati botanice │ │
│ │ │
│ 1. Cais - Prunus │Toate materiile prime │
│ armeniaca L. │ │
│ │ │
│ 2. Migdale amare - │Toate materiile prime │
│ prunus dulcis Mill │ │
│ prunus amygdalus │ │
│ Batsch var. amara │ │
│ │ │
│ 3. Jir necorticat - Fagus │Toate materiile prime │
│ silvatica L. │ │
│ │ │
│ 4. Camelina - Camelina │Toate materiile prime │
│ sativa L. Crantz │ │
│ │ │
│ 5. Madhuca longifolia L. │Toate materiile prime │
│ Madhuca indica │ │
│Gmelin - bassia latifolia │ │
│ = Illipe latifolia │ │
│ │ │
│ 6. Purghera - Jatropa │Toate materiile prime │
│ curcas L. │ │
│ │ │
│ 7. Croton - Croton tiglium │Toate materiile prime │
│ L. │ │
│ │ │
│ 8. Mustar indian │Toate materiile prime │
│ Brassica juncea L. şi │ │
│ Coss. ssp. Integrifolia │ │
│ │ │
│ 9. Mustar sarptian │Toate materiile prime │
│ Brassica juncea L. şi │ │
│ Coss. ssp. Juncea │ │
│ │ │
│ 10. Mustar chinezesc - │Toate materiile prime │
│ Brassica juncea L. Czern │ │
│ şi Coss. ssp. Juncea var │ │
│ Iutea Batalin │ │
│ │ │
│ 11. Mustar negru - │Toate materiile prime │
│ Brassica nigra L. Koch │ │
│ │ │
│ 12. Mustar ethiopian - │Toate materiile prime │
│ Brassica carinata A. │ │
│ Braun │ │
└────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────┘





───────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016