──────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────
CONDIŢII GENERALE
de igiena aplicabile în exploatatiile de animale
producãtoare de lapte
CAP. 1
Condiţii generale de igiena pentru spaţiile de cazare a animalelor Spaţiile pentru cazarea animalelor vor îndeplini urmãtoarele condiţii de igiena:
1. spaţiile în care sunt cazate animalele producãtoare de lapte, precum şi spaţiile adiacente acestora trebuie sa îndeplineascã permanent condiţiile constructive şi sa fie menţinute în condiţii de curãţenie şi igiena corespunzãtoare;
2. accesul în spaţiile în care sunt cazate animalele producãtoare de lapte, precum şi în spaţiile adiacente acestora trebuie sa fie în permanenta stare de curãţenie, fãrã acumulari de dejectii sau ape reziduale;
3. canalele de colectare a dejectiilor trebuie sa fie curatate ori de câte ori este necesar;
4. grajdurile trebuie sa fie menţinute uscate, dacã este necesar, prin folosirea unui asternut pentru animale;
5. spaţiul pentru muls, spaţiul destinat depozitarii laptelui, spaţiile de spalare şi de depozitare, precum şi echipamentele aferente acestor spaţii trebuie sa fie menţinute permanent în condiţii de curãţenie şi igiena corespunzãtoare;
6. dezinfectia spaţiilor de cazare a animalelor şi a spaţiilor adiacente acestora se executa astfel încât operaţiunea sa nu prezinte risc de depreciere sau de contaminare a laptelui;
7. este interzisã cazarea altor specii de animale în spaţiile de muls;
8. în spaţiile în care sunt cazate animale, precum şi în spaţiile adiacente acestora toate insectele şi animalele indezirabile vor fi combãtute prin metode eficiente;
9. a) nu este permisã depozitarea substanţelor chimice de orice natura, precum şi a produselor biologice şi medicamentoase în spaţiile în care sunt cazate animale;
b) depozitarea substanţelor chimice de orice natura, precum şi a produselor biologice şi medicamentoase se face în spaţii special amenajate, cu acces restrictionat;
10. nu este permisã depozitarea furajelor şi a alimentelor care pot influenta calitatea laptelui în spaţiile în care sunt cazate animale.
CAP. 2
Condiţii generale de igiena a echipamentelor şi instrumentelor folosite la muls şi la manipularea laptelui
Echipamentele şi instrumentele folosite la muls şi la manipularea laptelui vor îndeplini urmãtoarele condiţii:
1. echipamentele şi instrumentele trebuie sa fie menţinute permanent în stare de întreţinere buna şi în condiţii de igiena corespunzãtoare;
2. echipamentele şi instrumentele se curata, se igienizeaza, se dezinfecteaza şi se limpezesc cu apa potabilã, dupã care se depoziteaza într-un spaţiu curat;
3. recipientele de depozitare a laptelui, dupã golire, igienizare şi dezinfectare, se lasa cu unul dintre orificii deschis pana la refolosire.
CAP. 3
Condiţii generale de igiena referitoare la muls
1. a) Fiecare animal trebuie sa fie individualizat pentru a fi identificat de cãtre autoritatea veterinara competenta.
b) Animalele trebuie sa fie curate şi bine întreţinute.
c) Înaintea mulsului se face igiena glandei mamare şi a zonelor adiacente acesteia, la fiecare animal.
2. Nu se permite nici o operaţiune care ar putea avea efect nociv asupra laptelui, înainte şi în timpul mulsului.
3. a) Înaintea mulsului efectiv operatorul inspecteaza aspectul laptelui, iar în cazul în care se constata modificãri fizice ale acestuia, laptele va fi oprit de la livrare.
b) Animalele cu boli clinice ale glandei mamare se mulg, la terminarea mulsului, colectiv sau cu un echipament separat ori se mulg manual, iar laptele astfel obţinut se colecteazã separat şi nu se livreaza.
4. Animalele în lactatie, cu afecţiuni ale glandei mamare, se trateazã, numai dupã muls, cu substanţe cu acţiune localã, sprayuri speciale sau în alt mod dispus de autoritatea competenta.
5. Personalul care efectueazã mulsul şi manipuleaza laptele trebuie sa poarte echipament adecvat, conform normelor de igiena.
6. a) Personalul care executa mulsul trebuie sa aibã mâinile curate în permanenta. Mâinile se vor spala înainte şi în timpul mulsului ori de câte ori este necesar.
b) În acest scop, în apropierea locului de desfãşurare a mulsului trebuie sa existe facilitãţi pentru spalarea mainilor şi a bratelor.
c) Plagile deschise şi orice alte leziuni se acoperã cu pansamente rezistente la apa.
7. Dupã muls laptele se depoziteaza într-un spaţiu separat.
8. Spaţiile pentru depozitarea laptelui trebuie sa fie folosite numai pentru activitãţi legate de manipularea laptelui şi echipamentelor de muls.
9. Pe durata stationarii în spaţiile de cazare a animalelor recipientele pentru lapte se acoperã sau se transporta în spaţii special amenajate.
10. a) Dacã laptele este filtrat în timpul mulsului, filtrul utilizat se înlocuieşte sau se curata înainte de depãşirea capacitãţii sale de filtrare, ori de câte ori este necesar.
b) La fiecare muls se utilizeazã un filtru nou.
c) Este interzisã utilizarea ca filtru a materialelor textile.
────────────────