Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 2 din 2013  privind calculul actuarial al contributiei anuale datorate de administratorii de fonduri de pensii private Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 2 din 2013 privind calculul actuarial al contributiei anuale datorate de administratorii de fonduri de pensii private Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 130 din 12 martie 2013

    Având în vedere prevederile art. 10 pct. I lit. d), art. 14, art. 15 alin. (1) lit. b), c) şi d) şi ale art. 17 din Legea nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumită în continuare Legea nr. 187/2011,
    în temeiul dispoziţiilor art. 36 din Legea nr. 187/2011,
    Fondul de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumit în continuare Fondul de garantare, emite prezenta normă.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezenta normă stabileşte regulile de calculare şi de constituire a necesarului Fondului de garantare pentru compensarea pierderilor participanţilor şi ale beneficiarilor la fondurile de pensii administrate privat şi la fondurile de pensii facultative, denumite în continuare fonduri de pensii private, în perioada de acumulare a contribuţiilor.
    ART. 2
    (1) Prevederile prezentei norme se aplică administratorilor de fonduri de pensii administrate privat şi administratorilor de fonduri de pensii facultative, denumiţi în continuare administratori.
    (2) Administratorii sunt obligaţi să contribuie anual pentru constituirea şi menţinerea necesarului Fondului de garantare la un nivel corespunzător riscurilor generate de angajamentele financiare obligatorii prevăzute de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 411/2004, şi de angajamentele financiare suplimentare prevăzute de Legea nr. 411/2004 sau de Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 204/2006, şi asumate prin prospectul schemei de pensii.
    ART. 3
    (1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută de:
    a) art. 4 din Legea nr. 187/2011;
    b) art. 2 din Legea nr. 411/2004;
    c) art. 2 din Legea nr. 204/2006.
    (2) De asemenea, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) activele corespunzătoare necesarului Fondului de garantare - activele financiare constituite din contribuţiile anuale şi majorate, după caz, ale administratorilor;
    b) beneficiu - valoare garantată sub formă de sumă absolută stabilită prin prospectul schemei de pensii;
    c) Comisia - Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private;
    d) garanţia investiţională minimă - garanţia stabilită prin art. 135 alin. (2) din Legea nr. 411/2004, conform căreia suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale;
    e) garanţiile suplimentare permise de Legea nr. 411/2004:
       (i) măsuri de protecţie împotriva riscurilor biometrice prin garantarea unui nivel minim stabilit al beneficiului;
       (ii) garantarea unui nivel minim stabilit al beneficiului la momentul retragerii pentru limită de vârstă;
       (iii) garanţii cu privire la performanţele investiţiei, mai mari decât valoarea garanţiei investiţionale minime prevăzute de Legea nr. 411/2004;
    f) garanţiile suplimentare permise de Legea nr. 204/2006:
       (i) măsuri de protecţie împotriva riscurilor biometrice prin garantarea unui nivel minim stabilit al beneficiului;
       (ii) garantarea unui nivel minim stabilit al beneficiului la momentul retragerii pentru limită de vârstă;
       (iii) garanţii cu privire la performanţele investiţiei;
    g) prospectul schemei de pensii - prospectul schemei de pensii private sau prospectul schemei de pensii facultative;
    h) rezerva tehnică - rezerva suplimentară provizionului tehnic aferent fiecărui fond de pensii private, constituită la Fondul de garantare din contribuţiile anuale şi majorate ale administratorilor, după caz, pentru acoperirea riscurilor aferente incapacităţii acestora de a onora plata valorii garantate;
    i) valoarea garantată - în cazul fondurilor de pensii administrate privat, valoarea garanţiei investiţionale minime prevăzute de Legea nr. 411/2004 şi a garanţiilor suplimentare permise de Legea nr. 411/2004 şi asumate de către administrator prin prospectul schemei de pensii. În cazul fondurilor de pensii facultative, valoarea garanţiilor suplimentare permise de Legea nr. 204/2006 şi asumate de către administrator prin prospectul schemei de pensii.

    CAP. II
    Necesarul Fondului de garantare

    SECŢIUNEA 1
    Reguli generale

    ART. 4
    (1) Necesarul Fondului de garantare reprezintă suma rezervelor tehnice aferente fiecărui fond de pensii administrate privat, respectiv fiecărui fond de pensii facultative.
    (2) Fondul de garantare ţine o evidenţă distinctă a rezervelor tehnice aferente fiecărui fond de pensii private.
    (3) Necesarul Fondului de garantare este constituit şi evidenţiat distinct pentru fondurile de pensii administrate privat, respectiv pentru fondurile de pensii facultative.
    (4) În cazul în care, după utilizarea provizionului tehnic constituit şi după epuizarea tuturor posibilităţilor privind majorarea acestuia din fondurile proprii, administratorul nu are capacitatea de a onora plata valorii garantate, Fondul de garantare trebuie să asigure sumele necesare majorării valorii activului personal al participantului până la nivelul garantat.
    ART. 5
    Orice modificare adusă prospectului unei scheme de pensii care schimbă valoarea garantată trebuie notificată de către administrator Fondului de garantare în termen de 5 zile calendaristice de la avizarea prospectului de către Comisie.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Activele corespunzătoare necesarului Fondului de garantare

    ART. 6
    Activele corespunzătoare necesarului Fondului de garantare provin din resursele financiare ale administratorului.
    ART. 7
    (1) Valoarea activelor corespunzătoare necesarului Fondului de garantare este cel puţin egală cu valoarea rezultată din cel mai recent calcul al acestuia.
    (2) Constituirea şi evidenţa activelor corespunzătoare necesarului Fondului de garantare se realizează în mod distinct pentru fondurile de pensii administrate privat, respectiv pentru fondurile de pensii facultative.

    SECŢIUNEA a 3-a
    Constituirea şi calcularea necesarului Fondului de garantare şi a contribuţiilor anuale ale administratorilor

    ART. 8
    (1) Fondul de garantare îşi constituie necesarul în baza valorii rezultate din calculul cel mai recent, efectuat conform modelului stabilit în prezenta normă.
    (2) Fondul de garantare are obligaţia calculării contribuţiilor anuale aferente fiecărui fond de pensii private.
    (3) Fondul de garantare are obligaţia de a se afla în relaţii contractuale cu un actuar.
    (4) Actuarul aflat în relaţii contractuale cu Fondul de garantare calculează valoarea rezervelor tehnice aferente fiecărui fond de pensii private şi a necesarului Fondului de garantare.
    (5) În funcţie de evoluţia riscurilor implicate, Fondul de garantare poate aduce modificări modelului de calcul, cu înştiinţarea prealabilă a administratorilor cu cel puţin 3 luni înainte de efectuarea calculului.
    ART. 9
    Nivelul minim al necesarului pe care Fondul de garantare trebuie să îl deţină este cel rezultat din cel mai recent calcul.
    ART. 10
    (1) Calculul necesarului Fondului de garantare se efectuează anual, în prima lună a anului în curs, folosind istoricul existent de date înregistrate până la data convertirii contribuţiei încasate în ultima lună a anului precedent, interval închis.
    (2) Datele necesare calculului sunt transmise de către administratori anual, până la data de 5 ianuarie a anului în curs pentru anul precedent, în forma specificată în anexa care face parte integrantă din prezenta normă.
    ART. 11
    (1) Necesarul Fondului de garantare se calculează ca sumă a tuturor rezervelor tehnice aferente fiecărui fond de pensii private:

             n
    N(FG) = \f2Σ [R(tehnica)]^fondul_x ,
            x=1


    unde:
    N(FG) = necesarul Fondului de garantare;
    [R(tehnica)]^fondul_x = rezerva tehnică a fondului x;
    n = numărul fondurilor de pensii private.

    (2) Rezerva tehnică aferentă unui fond de pensii private reprezintă diferenţa dintre valoarea rezervei totale şi valoarea provizionului tehnic:

    [R(tehnica)]^fondul_x = [R(totala)]^fondul_x - [P(tehnic)]^fondul_x ,

    unde:
    [R(tehnica)]^fondul_x = rezerva tehnică a fondului x;
    [R(totala)]^fondul_x = rezerva totală a fondului x;
    [P(tehnic)]^fondul_x = provizionul tehnic al fondului x.

    ART. 12
    (1) Fondul de garantare calculează contribuţia anuală datorată de fiecare administrator în baza rezervei tehnice calculate conform art. 11 alin. (2).
    (2) Pentru fiecare fond de pensii private, contribuţia anuală datorată de administrator reprezintă diferenţa dintre valoarea rezervei tehnice rezultate din calculul cel mai recent şi valoarea actualizată a rezervei tehnice existente în evidenţa detaliată a Fondului de garantare.
    (3) În cazul în care, pentru un anumit fond de pensii private, diferenţa menţionată la alin. (2) este mai mică sau egală cu zero, administratorul nu datorează Fondului de garantare în anul respectiv contribuţie pentru fondul de pensii private respectiv.
    (4) În cazul în care, pentru un anumit fond de pensii private, diferenţa menţionată la alin. (2), datorită unei modificări bruşte în riscul calculat, modificare ce nu prezintă o natură repetitivă sau o creştere bruscă generată de modificarea metodelor de calcul, generează o contribuţie excesivă pentru anul respectiv, Fondul de garantare poate decide eşalonarea contribuţiei respective pentru administratorul în cauză, pe un interval de maximum un an.
    (5) Înaintea fiecărui calcul al contribuţiilor, valoarea rezervelor tehnice existente în evidenţa detaliată a Fondului de garantare se actualizează cu sumele rezultate din fructificarea activelor corespunzătoare necesarului Fondului de garantare.
    (6) Actualizarea prevăzută la alin. (5) se efectuează, pentru fiecare fond de pensii private, prin metoda pro-rata, după cum urmează:



    [R(tehnica_actualizata)]^fondul_x = [R(tehnica_precedenta)]^fondul_x +

      ┌ ┐
      │┌ n ┐ [R(tehnica_precedenta)]^fondul_x │
    + ││Valoare_active_necesar_fond - \f2Σ [R(tehnica_precedenta)]^fondul_x │ ─────────────────────────────────── │ ,
      │└ x=1 ┘ n │
      │ Σ [R(tehnica_precedenta)]^fondul_x │
      └ x=1 ┘


    unde:

    [R(tehnica_actualizata)]^fondul_x = rezerva tehnică a fondului x actualizată la data calculului contribuţiei;

    Valoare_active_necesar_fond = valoarea activelor corespunzătoare necesarului Fondului de garantare, la data calculului contribuţiei;

    [R(tehnica_precedenta)]^fondul_x = rezerva tehnică rezultată în urma calculului precedent, existentă în evidenţa distinctă a Fondului de garantare;

    n = numărul de fonduri de pensii private.

    ART. 13
    (1) Fondul de garantare efectuează calculul rezervei totale şi al provizionului tehnic, folosind modelul din prezenta normă, cu un interval de încredere de 98% pentru calculul rezervei totale şi un interval de încredere de 95% pentru calculul provizionului tehnic.
    (2) Pentru calcularea cash flow-urilor, modelul de calcul al rezervei totale şi al provizionului tehnic trebuie să respecte următoarele:
    a) ratele de discount folosite în calcul sunt ratele aferente curbei spot a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale cotate AAA, publicată de către Banca Centrala Europeană. ("AAA government yield curve" http://www.ecb.int/stats/money/yc/html/index.en.html);
    b) determinarea valorii istorice a valorii garantate se face luând în considerare toate contribuţiile participantului, atât contribuţiile pozitive, cât şi corecţiile negative ale acestora, pe intervalul istoric de timp de la convertirea primei contribuţii şi până la momentul calculului;
    c) pentru determinarea valorii garantate viitoare se foloseşte în formula de calcul valoarea medie a contribuţiilor istorice pozitive actualizate, depuse de respectivul participant în ultimii 5 ani calendaristici. Această valoare medie va fi actualizată anual, pe parcursul proiecţiei, conform funcţiei de creştere salarială a participantului, netă de inflaţie. În cazul fondurilor de pensii administrate privat, această valoare medie va fi actualizată şi conform grilei prevăzute de Legea nr. 411/2004 pentru creşterea anuală a cotei de contribuţie;
    d) determinarea valorii efective istorice a activului personal al participantului [S(0)]se face prin înmulţirea valorii unităţii de fond de la data convertirii celei mai recente contribuţii până la data efectuării calculului inclusiv cu numărul de unităţi de fond ale participantului de la aceeaşi dată cu valoarea unităţii de fond considerată mai sus;
    e) determinarea valorilor efective viitoare ale activului personal al participantului ([S(t)]^\f2α) se realizează folosind o structură arborescentă binomială, de ordinul k (Cox, Ross & Rubinstein Option-Pricing Model - Arborele binomial), unde k reprezintă numărul de luni cuprinse între momentul efectuării calculului şi data împlinirii de către participant a vârstei de pensionare, conform Legii nr. 411/2004 şi Legii nr. 204/2006. Limitele extreme de variaţie a valorilor pe fiecare ramură a unui nod se încadrează în limitele coeficientului de variaţie lunar [C(L)]. Se determină valorile minime şi maxime ale activului personal al participantului pe un nod. La sfârşitul fiecărui an de proiecţie se determină valoarea opţiunii în fiecare din cele două puncte extreme ale fiecărui nod. Valoarea medie a opţiunii, aferentă respectivului nod, este reprezentată de media geometrică dintre valoarea minimă şi cea maximă a opţiunii pe respectivul nod. Valorile nule ale opţiunii se exclud din calculul mediei pe nod;
    f) valorile cheltuielilor viitoare cu taxa de audit şi contribuţiile viitoare ale participantului se actualizează, pe parcursul proiecţiei, cu cea mai recentă estimare a ratei medii a inflaţiei indexului armonizat al preţurilor de consum (Harmonised Index of Consumer Prices - HICP), publicată de către Banca Centrala Europeană (Overall HICP inflation rate - Average - http://www.ecb.europa.eu/stats/prices/hicp/html/inflation.en.html);
    g) pentru calcularea valorii efective viitoare a activului personal şi a valorii viitoare garantate se consideră în formula de calcul cheltuielile aflate în sarcina fondului de pensii conform prospectului schemei de pensii valabil la momentul calculului;
    h) pentru calcularea valorii garantate istorice se consideră în formula de calcul cheltuielile aflate în sarcina fondului de pensii conform prospectului/prospectelor valabil/valabile pe perioada istorică considerată în calcul;
    i) pentru cazul în care administratorul a garantat şi/sau garantează acoperirea din resurse proprii a cheltuielilor aflate în sarcina fondului de pensii, respectiv cheltuielile deduse din activul total al fondului de pensii şi/sau cele deduse din activul personal al participantului, precum şi/sau cele deduse din contribuţii, respectivele cheltuieli se elimină din formula de calcul al valorii garantate istorice şi/sau al valorii garantate viitoare şi al activului personal, pe perioada de valabilitate a respectivei garanţii.
    (3) Tabelele biometrice folosite pentru calculul rezervei totale şi al provizionului tehnic se bazează pe ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică şi/sau date furnizate de surse indicate de Comisie, ţinându-se cont de specificul de gen, de principalele caracteristici ale grupului de participanţi şi de evoluţia prevăzută pentru riscurile relevante.
    (4) Probabilităţile folosite în calcul se iau în considerare până la a 6-a zecimală.
    ART. 14
    (1) Rezerva totală şi provizionul tehnic se calculează ca sumă a tuturor rezervelor individuale, calculate pentru fiecare participant în parte:

                                               N
    [R(totala)]^fond_x / [P(tehnic)]^fond_x = \f2Σ R(i) ,
                                              i=1


    unde:

    [R(totala)]^fond_x / [P(tehnic)]^fond_x = rezerva totală şi provizionul tehnic la momentul calculului;

    R(i) = rezerva individuală a participantului i la momentul calculului;
    N = numărul total de participanţi ai fondului de pensii private.

    (2) Rezerva individuală a participantului se calculează ca sumă a tuturor cash flow-urilor generate de apariţia evenimentelor de deces, invaliditate, transfer şi retragere în pensie pentru limită de vârstă (maturitate):

            T T T
    R(i) = \f2Σ CFD(t) + Σ CFS(t) + Σ CFI(t) + CFM(T) ,
           t=1 t=1 t=1


    unde:
    R(i) = rezerva individuală a participantului i;
    CFD(t) = cash flow-ul de deces la sfârşitul anului t;
    CFS(t) = cash flow-ul de transfer la sfârşitul anului t;
    CFI(t) = cash flow-ul de invaliditate la sfârşitul anului t;
    CFM(T) = cash flow-ul de maturitate în anul T;
    t = anul forward de proiecţie, aferent cash flow-ului respectiv;
    T = anul terminal de atingere a vârstei de pensionare.

    a) Cash flow-ul de deces la sfârşitul anului t se calculează astfel:

    CFD(t) = (t-1)p(x) * (1)q(x+t-1) * (t)[p(x)]^i * (t)[p(0)]^s * CF(t);

    b) Cash flow-ul de transfer la sfârşitul anului t se calculează astfel:

    CFS(t) = (t)p(x) * (t)[p(x)]^i * (t-1)[p(0)]^s * (t)[q(t-1)]^s * CF(t);

    c) Cash flow-ul de invaliditate la sfârşitul anului t se calculează astfel:

    CFI(t) = (t)p(x) * (t-1)[p(x)]^i * (1)[q(x+t-1)]^i * (t)[p(0)]^s * CF(t);

    d) Cash flow-ul de maturitate în anul T, anul împlinirii vârstei de pensionare, se calculează astfel:

    CFM(T) = (T)p(x) * (T)[p(0)]^s * (T)[p(x)]^i * CF(T) ,

    unde:
    CFD(t) = cash flow-ul de deces la sfârşitul anului t;
    CFS(t) = cash flow-ul de transfer la sfârşitul anului t;
    CFI(t) = cash flow-ul de invaliditate la sfârşitul anului t;
    CFM(T) = cash flow-ul de maturitate în anul T;
    CF(t) = cash flow-ul absolut la sfârşitul anului t;
    (t-1)p(x) = probabilitatea ca participantul de vârstă x să supravieţuiască cel puţin t-1 ani;
    (1)q(x+t-1) = probabilitatea ca participantul de vârstă x+t-1 să moară într-un an;
    (t)[p(0)]^s = probabilitatea ca participantul să rămână în schema de pensii cel puţin până în anul t;
    (t)p(x) = probabilitatea ca participantul de vârstă x să supravieţuiască cel puţin t ani;
    (t)[q(t-1)]^s = probabilitatea ca participantul să renunţe la schema de pensii în anul t după ce a cotizat t-1 ani;
    (T)p(x) = probabilitatea ca participantul de vârstă x să supravieţuiască cel puţin până în anul T de maturitate;
    (T)[p(0)]^s = probabilitatea ca participantul să rămână în schema de pensii până în anul T de maturitate;
    (1)[q(x+t-1)]^i = probabilitatea ca participantul de vârstă x+t-1 să se retragă din schema de pensii datorită invalidităţii, în intervalul de timp (x+t-1,x+t);
    (t)[p(x)]^i = probabilitatea ca participantul de vârstă x să nu devină invalid cel puţin t ani;
    (T)[p(x)]^i = probabilitatea ca participantul de vârstă x să nu devină invalid până în anul T;
    T = anul terminal de atingere a vârstei de pensionare;
    x = vârsta participantului exprimă în ani împliniţi la momentul evaluării provizionului/rezervei totale.

    ART. 15
    (1) Determinarea cash flow-urilor absolute se face prin calculul valorii medii a opţiunii la sfârşitul fiecărui an calendaristic al orizontului individual de proiecţie, până la atingerea momentului terminal T de retragere în pensie, pentru fiecare din nodurile aferente fiecărui sfârşit de an, după cum urmează:

            n(t)
    CF(t) = \f2Σ [P(α)]^t * Valoare_medie_[optiune(α)]^t ;
            α=1

                                                              ───────
    [P(α)]^t = p^[n(t)-α] * q^(α-1) * (C[n(t)-1])^(α-1) α = 1, n(t) ;


        e^[0.7 r(f)] - e^[-\'f3(L)]
    p = ──────────────────────── ;
          e^[\'f3(L)] - e^[-\'f3(L)]

    q = 1-p ,


    unde:
    CF(t) = cash flow-ul absolut la sfârşitul anului t;
    Valoare_medie_[optiune(\f2α)]^t = valoarea medie a opţiunii la sfârşitul anului t în nodul \f2α;
    n(t) = numărul de noduri aferente sfârşitului anului t;
    \f2α = numărul respectivului nod, aferent sfârşitului anului t;
    [P(\f2α)]^t = probabilitatea de apariţie asociată scenariului aferent nodului \f2α de la sfârşitul anului t;
    p = probabilitatea de mişcare ascendentă;
    q = probabilitatea de mişcare descendentă;
    r(f) = valoarea lunară a randamentului curbei spot prevăzute la art. 13 alin. (2) lit. a), aferent scadenţei de 10 ani;
    \f2\'f3(L) = deviaţia standard a ratelor de rentabilitate efective istorice lunare;
    (C[n(t)-1])^(\f2α-1) = combinări de n(t)-1 luate câte \f2α-1.

    (2) Determinarea valorii medii a opţiunii pe fiecare nod al sfârşitului de an se face conform art. 13 alin. (2) lit. e).
    (3) Determinarea valorii opţiunii se face pentru valoarea minimă şi maximă a activului personal pe respectivul nod al sfârşitului de an calendaristic proiectat, după cum urmează:

                              ┌
                              │max(G(t)+max(B(t)-G(t);0)-[S(t)]^\f2α;0), daca â>0
    Valoare_[optiune(α)]^t = <
                              │max(G(t)-[S(t)]^α;0), daca â=0
                              └


    unde:
    Valoare_[optiune(\f2α)]^t = valoarea opţiunii la sfârşitul anului t în nodul \f2α;

    [S(t)]^α = valoarea efectivă viitoare a activului personal la sfârşitul anului t în nodul \f2α;
    G(t) = valoarea garantată viitoare a activului personal la sfârşitul anului t;
    B(t) = valoarea beneficiului garantat la sfârşitul anului t;
    \f2â = beneficiul garantat (valoarea minimă a activului personal, în sumă absolută).

    (4) Valoarea garantată viitoare a activului personal (strike price) pentru anul t se calculează după cum urmează:

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Imaginea se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 12 martie 2013, la pagina 28. (a se vedea imaginea asociată).

    (5) Valoarea efectivă viitoare a activului personal (spot price) pentru sfârşitul anului t se calculează pentru fiecare nod aferent ultimei luni a anului t, după cum urmează:

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Imaginea se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 12 martie 2013, la paginile 28-29. (a se vedea imaginea asociată).

    (6) Deviaţia standard a ratelor de rentabilitate efective istorice lunare [\f2\'f3(L)] se calculează astfel:

                   ┌ ┐
                   │ 1 y-1 ┌ ──── ┐ý│
    \f2\'f3(L) = radical │ ─── Σ │r[e(h)] - r(e) │ │ ;
                   │ y-1 h=1 └ ┘ │
                   └ ┘

    ──── 1 y-1
    r(e) = ─── Σ r[e(h)] ;
           y-1 h=1


    a) Rata de rentabilitate efectivă istorică lunară se calculează astfel:

                 ┌ vuan(h+1) ┐ ─────
    r[e(h)] = ln │ ───────── │ + r[c(h)] h = 1,y-1 ,
                 └ vuan(h) ┘


    unde:
    \f2\'f3(L) = deviaţia standard a ratelor de rentabilitate efective istorice lunare;
    vuan(h) = valoarea unităţii de fond, raportată în luna h, la data convertirii contribuţiilor;
    vuan(h+1) = valoarea unităţii de fond, raportată în luna h+1, la data convertirii contribuţiilor;
    r[e(h)] = rata de rentabilitate efectivă istorică aferentă lunii h;
    r[c(h)] = rata cheltuielilor cu comisionul de administrare lunar din activul fondului;

    ────
    r(e) = media aritmetică a ratelor de rentabilitate efective istorice pe intervalul considerat;

    y-1 = numărul de convertiri lunare ale contribuţiilor realizate până la luna calculului, inclusiv;
    vuan(y-1) = valoarea unităţii de fond la data convertirii ultimei contribuţii.

    (7) Valoarea beneficiului garantat la momentul t se calculează după modelul:

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Imaginea se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 12 martie 2013, la pagina 30. (a se vedea imaginea asociată).

    (8) Factorul de discount fară risc, aferent anului t de proiecţie, se determină astfel

--------------
    NOTĂ(CTCE)
    Imaginea se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 130 din 12 martie 2013, la pagina 30. (a se vedea imaginea asociată).

    ART. 16
    (1) Fondul de garantare are obligaţia de a analiza, a aviza şi a propune spre aprobare Consiliului Comisiei calculul contribuţiilor anuale aferente fiecărui fond de pensii private anual, până la data de 31 ianuarie.
    (2) Ulterior aprobării calculului contribuţiilor anuale de către Comisie, valoarea contribuţiei datorate este transmisă de către Fondul de garantare fiecărui administrator, până la data de 15 martie a anului în curs.

    CAP. III
    Răspunderea juridică

    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii aplicabile Fondului de garantare

    ART. 17
    Comisia poate adopta orice măsuri, inclusiv de natură administrativă şi financiară, împotriva Fondului de garantare şi a persoanelor fizice responsabile, după caz, în scopul prevenirii sau remedierii oricăror situaţii care sunt de natură să prejudicieze drepturile participanţilor şi ale beneficiarilor garantate conform Legii nr. 187/2011.
    ART. 18
    (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
    a) nerespectarea de către Fondul de garantare a obligaţiilor prevăzute la art. 4 alin. (2) şi (3), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), (2), (3) şi (5), art. 9, 10 şi 16;
    b) nerespectarea de către Fondul de garantare a prevederilor art. 11-15 referitoare la modelul de calcul stabilit în prezenta normă.
    (2) Săvârşirea de către persoana fizică responsabilă sau de către de către Fondul de garantare a vreuneia dintre faptele prevăzute la alin. (1) se sancţionează în funcţie de gravitatea faptelor cu:
    a) avertisment scris;
    b) amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 lei şi 100.000 lei.
    (3) Dacă fapta este imputabilă mai multor persoane, acestea sunt ţinute solidar la repararea prejudiciului cauzat.
    (4) Constatarea contravenţiilor se face de către personalul împuternicit în acest scop, prin decizie a preşedintelui Consiliului Comisiei.
    (5) Amenzile contravenţionale se fac venit la bugetul de stat, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Dispoziţii aplicabile administratorilor de fonduri de pensii private

    ART. 19
    (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: nerespectarea de către administrator a obligaţiilor prevăzute la art. 2 alin. (2), art. 4 alin. (3) şi art. 10 alin. (2).
    (2) Săvârşirea vreuneia dintre faptele prevăzute la alin. (1) de către administratorii de fonduri de pensii private se sancţionează conform prevederilor art. 30-33 din Legea nr. 187/2011.

    CAP. IV
    Dispoziţii tranzitorii şi finale

    ART. 20
    (1) Atingerea nivelului necesarului Fondului de garantare, calculat conform prezentei norme, se realizează eşalonat pe o perioadă de maximum 8 ani.
    (2) Prin excepţie de la prevederile art. 12 alin. (2), până la atingerea valorii necesarului, Fondul de garantare stabileşte anual nivelul contribuţiei administratorului.
    ART. 21
    Pentru anul 2013, termenele prevăzute la art. 10 alin. (2) şi art. 16 se prorogă cu 3 luni.
    ART. 22
    Termenele prevăzute de prezenta normă care expiră într-o zi de sărbătoare legală sau într-o zi nelucrătoare se prelungesc până la sfârşitul următoarei zile lucrătoare.
    ART. 23
    Prezenta normă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.


    ANEXĂ
    la normă

                          FIŞIER CONTRIBUŢII

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        Câmp Tip Descriere
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 CNP TEXT - 13 caractere
 NUME SI PRENUME TEXT - 50 caractere
 CONTRIBUTIE_BRUTA NUMERIC - 2 zecimale
 DATA_CONVERTIRII DATA - AAAA-LL-ZZ
 NR_UNITATI_FOND*) NUMERIC - 6 zecimale
 FOND TEXT - 8 caractere
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

---------
    *) Numărul de unităţi de fond ale participantului, după convertirea contribuţiei aferente lunii respective.

                       FIŞIER UNITĂŢI DE FOND

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        Câmp Tip Descriere
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 FOND TEXT - 8 caractere
 VALOARE_UNITATE_FOND NUMERIC - 6 zecimale
 DATA_CONVERTIRII DATA - AAAA-LL-ZZ
 NUMAR_TOTAL_UNITATI_FOND NUMERIC - 6 zecimale
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


                          FIŞIER STARE

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
        Câmp Tip Descriere
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
 CNP TEXT - 13 caractere
                                                       T - transferat
                                                       D - decedat
 STARE TEXT - 1 caracter I - invalid
                                                       P - pensionat
 TRANSFER_IN_FOND TEXT - 8 caractere Completat doar pentru
                                                       evenimentul T
 DATA_EVENIMENT DATA - AAAA-LL-ZZ
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


    1. Tipul fişierelor pentru raportare va fi CSV.
    2. Denumirea fişierelor va fi următoarea:
    a) pentru fişier contribuţii: FC_xxxxxxxx_aaaa.csv
    b) pentru fişier unităţi de fond: FUF_ xxxxxxxx_aaaa.csv
    c) pentru fişier stare: FS_ xxxxxxxx_aaaa.csv
    unde:
    xxxxxxxx = codul înscris în Registrul Comisiei al fondului de pensii private care raportează informaţiile;
    aaaa = anul la care se face referire în raportarea informaţiilor.

                               ---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016