Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Având în vedere prevederile <>art. 41 lit. d) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, art. 23 lit. f) şi <>art. 24 lit. a) şi o) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 313/2005, cu modificãrile şi completãrile ulterioare,
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumitã în continuare Comisie, emite prezenta normã.
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta normã reglementeazã procedura de fuziune a fondurilor de pensii facultative, etapele şi documentele necesare în vederea obţinerii autorizaţiei de fuziune.
ART. 2
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normã au semnificaţiile prevãzute la <>art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Lege.
(2) De asemenea, termenii de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) documentul de informare şi consultare a participanţilor - document elaborat de cãtre administratorii de fonduri de pensii facultative implicate în procesul de fuziune prin care se aduc la cunoştinţa participanţilor fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit informaţii cu privire la derularea procesului de fuziune, la modalitãţile şi termenele de obţinere a acordului participanţilor cu privire la fuziunea fondurilor de pensii facultative, la prospectul schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbant şi la posibilitatea de transfer la un alt fond de pensii facultative;
b) fondul de pensii absorbant - fondul de pensii facultative care preia activele şi pasivele, drepturile şi obligaţiile, precum şi participanţii unui alt fond de pensii facultative prin fuziunea celor douã fonduri;
c) fondul de pensii absorbit - fondul de pensii facultative ale cãrui active şi pasive, drepturi şi obligaţii, precum şi ai cãrui participanţi sunt preluaţi prin fuziune de un alt fond de pensii facultative şi care, în urma fuziunii cu fondul de pensii absorbant, îşi înceteazã existenţa;
d) fuziunea fondurilor de pensii facultative - proces prin care se realizeazã transferul tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi transferul participanţilor, de la un fond de pensii facultative, fond de pensii absorbit, la un alt fond de pensii facultative, fond de pensii absorbant.
CAP. II
Fuziunea fondurilor de pensii facultative
SECŢIUNEA 1
Condiţii generale
ART. 3
Un fond de pensii facultative, fond de pensii absorbant, poate fuziona cu unul sau mai multe fonduri de pensii facultative.
ART. 4
(1) Fuziunea a douã sau a mai multor fonduri de pensii facultative se poate realiza la iniţiativa administratorilor acestora sau la iniţiativa a cel puţin 100 de participanţi ai unui fond de pensii facultative, exprimatã în scris şi transmisã administratorului.
(2) Fuziunea fondurilor de pensii facultative se realizeazã numai cu acordul prealabil al majoritãţii participanţilor fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit.
(3) În situaţia în care iniţiativa fuziunii fondurilor de pensii facultative aparţine participanţilor acestora, în condiţiile prevãzute la alin. (1), administratorul fondului de pensii facultative are obligaţia de a convoca adunarea generalã a acţionarilor în termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data primirii solicitãrii participanţilor.
(4) Hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor privind fuziunea fondurilor de pensii facultative este comunicatã, în scris, participanţilor care au solicitat fuziunea.
(5) În cazul în care prin hotãrârea adunãrii generale prevãzute la alin. (3) se decide fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, aceasta se comunicã administratorului fondului de pensii facultative cu care s-a solicitat fuziunea, în scopul convocãrii adunãrii generale a acţionarilor acestuia, care se realizeazã în termen de maximum 60 de zile calendaristice.
ART. 5
(1) Procesul de autorizare de cãtre Comisie a operaţiunii de fuziune a fondurilor de pensii facultative cuprinde douã etape:
a) obţinerea deciziei de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, emisã în baza cererii şi a documentelor depuse de cãtre administratorii de fonduri de pensii facultative implicate în procesul de fuziune;
b) obţinerea deciziei de autorizare definitivã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, emisã în baza cererii şi a documentelor depuse de administratorii de fonduri de pensii facultative implicate în procesul de fuziune, dupã finalizarea tuturor operaţiunilor premergãtoare fuziunii fondurilor de pensii facultative, prevãzute în prezenta normã.
(2) Obţinerea deciziei de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative nu garanteazã şi obţinerea deciziei de autorizare definitivã a fuziunii.
(3) În cazul în care nu se obţine decizia de autorizare definitivã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, autorizarea prealabilã a fuziunii îşi pierde valabilitatea.
SECŢIUNEA a 2-a
Autorizarea prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative
ART. 6
În vederea autorizãrii prealabile a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorii fondurilor de pensii implicate în procesul de fuziune depun la Comisie o cerere semnatã de cãtre aceştia şi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor administratorului fondului de pensii absorbant prin care s-a decis fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, fond de pensii absorbit;
b) hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor administratorului fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit prin care s-a decis fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, fond de pensii absorbant;
c) documentul prin care participanţii fondului de pensii facultative au solicitat fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, dupã caz;
d) nota de fundamentare privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, care sã cuprindã motivaţia hotãrârilor privind fuziunea, impactul acestora asupra participanţilor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, având în vedere obligaţia administratorilor de a urmãri şi de a asigura protejarea intereselor participanţilor, întocmitã de administratorii fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune;
e) documentele care dovedesc validitatea convocãrii, a întrunirii adunãrilor generale ale acţionarilor administratorilor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, precum şi a adoptãrii hotãrârilor în cadrul acestora;
f) documentul de informare şi consultare a participanţilor fondului de pensii absorbit, semnat de ambii administratori, întocmit în conformitate cu prevederile art. 11;
g) dovada plãţii taxei pentru autorizarea fuziunii fondurilor de pensii facultative, suportatã de cãtre administratorul fondului de pensii absorbant.
ART. 7
(1) Comisia analizeazã cererea de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative şi, în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea dosarului complet al solicitanţilor, procedeazã la aprobarea sau respingerea cererii, prin decizie scrisã şi motivatã.
(2) Orice solicitare a Comisiei privind informaţii şi documente suplimentare sau privind modificarea documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevãzut la alin. (1), un nou termen începând sã curgã de la data depunerii respectivelor informaţii, documente ori modificãri ale acestora, depunere care nu poate fi fãcutã mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitãrii Comisiei, sub sancţiunea respingerii cererii.
(3) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constatã depunerea acestora într-o formã necorespunzãtoare, precum şi în cazul lipsei unor documente, se solicitã completarea ori înlocuirea acestora, dupã caz.
(4) În cazul în care se constatã cã solicitarea nu este în interesul participanţilor sau documentele depuse nu îndeplinesc condiţiile de formã şi de fond prevãzute la art. 6, Comisia respinge prin decizie cererea pentru autorizarea prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative.
(5) Decizia de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative sau decizia de respingere, scrisã şi motivatã, se comunicã solicitanţilor în termen de maximum 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.
(6) În termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicãrii acesteia, decizia de respingere poate fi contestatã, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind contenciosul administrativ.
ART. 8
(1) În perioada cuprinsã între data comunicãrii deciziei de autorizare prealabilã a fuziunii şi data finalizãrii transferului tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi a transferului participanţilor de la fondul de pensii care urmeazã a fi absorbit la fondul de pensii absorbant, administratorul fondului de pensii ce urmeazã a fi absorbit asigurã gestionarea respectivului fond de pensii conform prospectului schemei de pensii facultative.
(2) De la data comunicãrii deciziei de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorului fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit îi este interzisã încheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit.
ART. 9
În termen de 5 zile calendaristice de la comunicarea de cãtre Comisie a deciziei de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorul fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit informeazã depozitarul activelor fondului de pensii facultative şi auditorul financiar cu privire la obţinerea deciziei de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii.
ART. 10
(1) În termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la comunicarea de cãtre Comisie a deciziei de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorul fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit procedeazã la informarea şi consultarea participanţilor fondului de pensii facultative cu privire la intenţia de fuziune.
(2) În vederea informãrii şi consultãrii participanţilor la fondul de pensii care urmeazã a fi absorbit, administratorii de fonduri de pensii facultative implicate în fuziune elaboreazã şi semneazã documentul de informare şi consultare a participanţilor, întocmit în conformitate cu prevederile art. 11.
ART. 11
(1) Documentul de informare şi consultare a participanţilor fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit conţine datele de identificare şi datele de contact ale administratorului fondului de pensii absorbit, modalitatea şi perioada de desfãşurare a procesului de fuziune a fondurilor de pensii facultative, precum şi elemente esenţiale ale prospectului schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbant referitoare la:
a) denumirea fondului de pensii absorbant;
b) denumirea şi datele de contact ale administratorului fondului de pensii absorbant;
c) gradul de risc al fondului de pensii absorbant;
d) politica de investiţii;
e) nivelul taxelor şi comisioanelor;
f) garanţii oferite, dupã caz;
g) nivelul minim al contribuţiei la fondul de pensii facultative absorbant;
h) denumirea depozitarului fondului de pensii absorbant;
i) orice alte informaţii ce ar putea influenţa decizia participanţilor fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit;
j) menţiunea cã prospectul schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbant poate fi accesat pe pagina proprie de internet a administratorului fondului de pensii absorbant.
(2) În documentul de informare şi consultare a participanţilor se menţioneazã contul IBAN şi banca unde se vireazã contribuţiile la fondul de pensii facultative absorbant, precum şi menţiunea cã, în urma transferului de active, ca efect al fuziunii, participantului i se calculeazã şi i se alocã un nou numãr de unitãţi de fond, în funcţie de valoarea unitarã a activului net al fondului de pensii absorbant la data efectuãrii calculului.
(3) În documentul de informare şi consultare a participanţilor se precizeazã faptul cã, în termen de 45 de zile calendaristice de la data publicãrii documentului, conform prevederilor alin. (8), participanţii care nu sunt de acord cu fuziunea fondurilor de pensii facultative aduc la cunoştinţã, în scris, administratorului acest fapt şi pot solicita transferul la un alt fond de pensii facultative, fãrã penalitãţi de transfer, toate cheltuielile aferente transferului fiind în sarcina administratorului fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit.
(4) În documentul de informare şi consultare a participanţilor se precizeazã faptul cã neexprimarea dezacordului în mod expres de cãtre participant este consideratã acord tacit asupra fuziunii fondurilor de pensii facultative.
(5) Prin documentul de informare şi consultare, participanţilor le este adus la cunoştinţã faptul cã, în cazul în care nu se obţine acordul majoritãţii participanţilor cu privire la fuziunea fondurilor de pensii facultative, solicitãrile de transfer depuse ca modalitate de exprimare a dezacordului cu privire la fuziune nu produc efecte, iar fuziunea fondurilor de pensii facultative nu are loc.
(6) Participanţilor le este adus la cunoştinţã cã, în urma obţinerii deciziei de autorizare definitivã a fuziunii fondurilor şi a deciziei de retragere a autorizaţiei fondului de pensii facultative absorbit, contractul de societate civilã prin care se înfiinţeazã fondul îşi înceteazã existenţa.
(7) Documentul de informare şi consultare se transmite participanţilor fondului de pensii facultative absorbit, prin servicii poştale, la ultima adresã de corespondenţã cunoscutã a acestora, se publicã în cel puţin douã cotidiene de circulaţie naţionalã, pe o perioadã de cel puţin 3 zile consecutive, şi pe pagina proprie de internet a administratorilor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, unde se menţine pe toatã perioada de desfãşurare a fuziunii.
(8) Prima publicare a documentului de informare şi consultare a participanţilor în cele douã cotidiene de circulaţie naţionalã, publicarea pe pagina proprie de internet a ambilor administratori şi transmiterea scrisorilor cãtre participanţi se efectueazã în aceeaşi zi.
ART. 12
(1) În termen de maximum 10 zile lucrãtoare de la expirarea termenului prevãzut la art. 11 alin. (3), administratorul fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit întocmeşte un raport privind îndeplinirea obligaţiilor de informare şi consultare a participanţilor, raport care menţioneazã şi numãrul participanţilor care şi-au exprimat dezacordul cu privire la fuziunea fondurilor de pensii facultative şi al celor care au depus o cerere de transfer la un alt fond de pensii facultative.
(2) În ziua lucrãtoare urmãtoare întocmirii raportului prevãzut la alin. (1), administratorul fondului de pensii absorbit îl transmite Comisiei şi administratorului fondului de pensii absorbant, spre informare, având anexate documentele doveditoare cu privire la informarea şi consultarea participanţilor.
ART. 13
(1) Dacã în urma întocmirii raportului prevãzut la art. 12 alin. (1) se constatã cã nu s-a obţinut acordul majoritãţii participanţilor cu privire la fuziunea fondului de pensii facultative, administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune transmit Comisiei, în termen de maximum 5 zile calendaristice de la întocmirea raportului prevãzut la art. 12 alin. (1) şi cu cel puţin 3 zile lucrãtoare anterioare primei difuzãri, anunţul prin care se aduce la cunoştinţa participanţilor faptul cã fuziunea fondurilor de pensii facultative nu mai are loc, iar cererile de transfer nu mai sunt procesate.
(2) Anunţul prevãzut la alin. (1) se publicã pe paginile proprii de internet ale administratorilor şi în cel puţin douã cotidiene de circulaţie naţionalã, pe o perioadã de douã zile consecutive.
ART. 14
(1) Dacã în urma întocmirii raportului prevãzut la art. 12 alin. (1) se constatã cã s-a obţinut acordul majoritãţii participanţilor cu privire la fuziunea fondului de pensii facultative, transferul participanţilor fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit care nu sunt de acord cu fuziunea fondurilor de pensii facultative şi au depus o cerere de transfer la un alt fond de pensii se realizeazã cu îndeplinirea procedurilor prevãzute de <>Norma nr. 14/2006 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii facultative, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2006.
(2) Prin excepţie de la prevederile <>art. 7 alin. (1) din Norma nr. 14/2006 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii facultative, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2006, cererile de transfer sunt procesate în termen de 5 zile calendaristice de la data comunicãrii deciziei de autorizare definitivã a fuziunii.
ART. 15
(1) Dacã în urma întocmirii raportului prevãzut la art. 12 alin. (1) se constatã cã s-a obţinut acordul majoritãţii participanţilor cu privire la fuziunea fondului de pensii facultative, în ziua lucrãtoare urmãtoare transmiterii acestuia cãtre Comisie, administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune încep inventarierea şi verificarea tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi pregãtirea transferului participanţilor de la fondul de pensii care urmeazã a fi absorbit la fondul de pensii absorbant, în vederea fuziunii.
(2) Operaţiunea de inventariere şi verificare prevãzutã la alin. (1) se desfãşoarã pe o perioadã de maximum 30 de zile lucrãtoare.
SECŢIUNEA a 3-a
Pregãtirea transferului
ART. 16
(1) Inventarierea şi verificarea prevãzute la art. 15 alin. (1) se finalizeazã prin întocmirea unui proces-verbal, semnat de ambii administratori ai fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, ce cuprinde urmãtoarele:
a) evidenţe privind documentele care au stat la baza autorizãrii iniţiale a fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit, modificãri ale acestora, precum şi modificãri ale prospectului schemei de pensii facultative;
b) evidenţa privind numãrul de participanţi ai fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit ce vor fi transferaţi la fondul de pensii facultative absorbant, cu specificarea datelor de identificare şi a datelor de contact ale acestora, precum şi a datei de aderare la fondul de pensii facultative;
c) evidenţa privind numãrul de unitãţi de fond alocate fiecãrui participant de la momentul iniţial pânã la data respectivã;
d) evidenţa privind existenţa tuturor documentelor ce constituie arhiva fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit, inclusiv a tuturor actelor individuale de aderare ale participanţilor, însoţite de toate anexele aferente;
e) evidenţa privind transferurile participanţilor la alte fonduri de pensii facultative;
f) evidenţa privind contribuţiile încasate şi convertirea acestora în unitãţi de fond, precum şi valoarea unitarã a activului net şi data la care s-au fãcut convertirile pentru fiecare participant;
g) evidenţa privind plata activului net în cazurile speciale prevãzute în normele şi deciziile emise de Comisie în acest sens;
h) evidenţa privind comisioanele de administrare încasate de administratorul fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit, precum şi modul de calcul al acestora;
i) evidenţa privind calculul valorii activului net, activului total şi al valorii unitare a activului net pe toatã perioada desfãşurãrii activitãţii fondului de pensii facultative absorbit;
j) evidenţa privind activele şi obligaţiile fondului de pensii facultative absorbit;
k) evidenţe privind situaţiile financiare întocmite pentru fondul de pensii facultative ce urmeazã a fi absorbit;
l) evidenţe privind întocmirea şi transmiterea raportãrilor, conform prevederilor legale, cãtre Comisie;
m) evidenţe privind sesizãri, reclamaţii şi plângeri primite, precum şi stadiul soluţionãrii acestora;
n) informaţiile existente în baza de date, în registrul participanţilor, în format electronic;
o) situaţia contribuţiilor existente în contul colector al fondului de pensii absorbit şi a demersurilor efectuate în vederea identificãrii sumelor virate;
p) demersurile realizate pentru fuzionarea registrului participanţilor fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit cu registrul participanţilor fondului de pensii absorbant;
q) evidenţe privind orice alte documente ce au stat la baza funcţionãrii fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Evidenţele menţionate la alin. (1) cuprind:
a) tipul/denumirea documentului care urmeazã a fi transferat;
b) starea documentului - integralitate;
c) numãrul de pagini ale fiecãrui document sau tip de document care urmeazã a fi transferat.
(3) În cazul în care se identificã lipsa unor documente, acest aspect se menţioneazã în procesul-verbal cu specificarea fiecãrui document care lipseşte.
(4) Administratorul fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit este obligat ca în termen de 30 de zile calendaristice de la constatarea lipsei unui document sã îl reconstituie. Documentele reconstituite vor purta în mod obligatoriu şi vizibil menţiunea "Reconstituit".
(5) În cazurile excepţionale în care reconstituirea unui document nu este posibilã, administratorul fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit dã o declaraţie pe propria rãspundere cu privire la conţinutul documentului şi motivele întemeiate pentru care acesta nu a putut fi reconstituit.
ART. 17
(1) Administratorii şi depozitarii activelor fondurilor de pensii implicate în fuziune trebuie sã adopte metode de evaluare identice pentru acelaşi tip de instrumente financiare care constituie activele fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune.
(2) Metodele de evaluare trebuie sã fie identice cu cele stabilite pentru fondul de pensii absorbant la data transferului de active.
SECŢIUNEA a 4-a
Autorizarea definitivã a fuziunii fondurilor de pensii facultative
ART. 18
În termen de maximum 10 zile calendaristice de la data încheierii procesului-verbal ce confirmã finalizarea operaţiunii de inventariere şi verificare a tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi a pregãtirii transferului participanţilor de la fondul de pensii care urmeazã a fi absorbit la fondul de pensii absorbant, administratorii de fonduri de pensii implicate în fuziune depun la Comisie o cerere de autorizare definitivã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, semnatã de cãtre administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune şi însoţitã de urmãtoarele documente:
a) procesul-verbal prevãzut la art. 16 alin. (1);
b) valoarea activului net al fiecãruia dintre cele douã fonduri de pensii facultative valabilã la data depunerii cererii;
c) valoarea unitarã a activului net al fiecãruia dintre cele douã fonduri de pensii facultative, valabilã la data depunerii cererii;
d) confirmarea depozitarului activelor fondului de pensii facultative care urmeazã a fi absorbit cu privire la existenţa dematerializatã şi evidenţa activelor fondului de pensii facultative pãstrate în custodie, nu mai veche de 5 zile faţã de data depunerii cererii de autorizare definitivã a fuziunii fondurilor;
e) situaţia activelor şi obligaţiilor fondului de pensii absorbant şi ale fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit la data depunerii cererii;
f) procedura de transfer al instrumentelor financiare aflate în custodia depozitarului activelor fondului de pensii care urmeazã a fi absorbit cãtre depozitarul activelor fondului de pensii absorbant, întocmitã de ambii depozitari ai activelor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune;
g) declaraţia privind modul de evaluare a activelor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, cu precizarea situaţiilor în care existã diferenţe şi a modului de conciliere a acestora, dupã caz, în conformitate cu prevederile art. 17, întocmitã de administratorii fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune şi certificatã de cãtre depozitari;
h) orice alte documente solicitate de Comisie sau necesare în vederea autorizãrii definitive a fuziunii fondurilor de pensii facultative.
ART. 19
(1) Comisia analizeazã cererea de autorizare definitivã a fuziunii fondurilor de pensii facultative şi, în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea dosarului complet al solicitanţilor, procedeazã la aprobarea sau respingerea cererii, prin decizie scrisã şi motivatã.
(2) Orice solicitare a Comisiei privind informaţii şi documente suplimentare sau privind modificarea documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevãzut la alin. (1), un nou termen începând sã curgã de la data depunerii respectivelor informaţii, documente ori modificãri ale acestora, depunere care nu poate fi fãcutã mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitãrii Comisiei, sub sancţiunea respingerii cererii.
(3) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constatã depunerea acestora într-o formã necorespunzãtoare, precum şi în cazul lipsei unor documente, se solicitã completarea ori înlocuirea acestora, dupã caz.
(4) În cazul în care constatã cã solicitarea nu este în interesul participanţilor sau documentele depuse nu îndeplinesc condiţiile de formã şi de fond prevãzute la art. 18, Comisia respinge prin decizie cererea privind autorizarea definitivã a fuziunii fondurilor de pensii facultative.
(5) Decizia de autorizare definitivã a fuziunii fondurilor de pensii facultative sau decizia de respingere, scrisã şi motivatã, se comunicã solicitanţilor în termen de maximum 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.
(6) În termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicãrii acesteia, decizia de respingere poate fi contestatã, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind contenciosul administrativ.
SECŢIUNEA a 5-a
Transferul activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi transferul participanţilor de la fondul de pensii ce urmeazã a fi absorbit la fondul de pensii absorbant
ART. 20
(1) În termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicãrii deciziei de autorizare definitivã a fuziunii de cãtre Comisie, administratorul fondului de pensii absorbit procedeazã la transferul participanţilor care nu sunt de acord cu fuziunea şi au solicitat transferul la un alt fond de pensii facultative, în conformitate cu prevederile art. 14.
(2) În termen de 5 zile calendaristice de la data comunicãrii deciziei de autorizare definitivã a fuziunii de cãtre Comisie, administratorii şi depozitarii activelor fondului de pensii implicate în fuziune încep operaţiunile de transfer al tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi de transfer al participanţilor de la fondul de pensii absorbit cãtre fondul de pensii absorbant.
(3) Administratorii fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune informeazã în scris Comisia cu privire la data începerii operaţiunilor de transfer prevãzute la alin. (1), în ziua în care începe operaţiunea de transfer.
(4) Documentele cu privire la fondul de pensii absorbit se predau în original cãtre administratorul fondului de pensii absorbant, iar cele în format electronic se predau concomitent, sub semnãturã electronicã extinsã.
(5) În termen de 5 zile calendaristice de la data comunicãrii deciziei de autorizare definitivã a fuziunii de cãtre Comisie, administratorul fondului de pensii facultative absorbit depune la Comisie o cerere de retragere a avizului agenţilor de marketing persoane fizice care desfãşoarã activitatea de marketing al prospectului schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbit şi de radiere a acestora din Registrul Comisiei, dupã caz.
(6) Comisia analizeazã cererea prevãzutã la alin. (5) şi, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii acesteia, decide retragerea avizului agenţilor de marketing persoane fizice şi radierea acestora din Registrul Comisiei.
ART. 21
(1) Operaţiunea de transfer se desfãşoarã pe parcursul a 10 zile lucrãtoare, în baza documentelor menţionate în procesul-verbal încheiat în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1).
(2) În ultima zi a perioadei de desfãşurare a transferului se efectueazã transferul participanţilor şi transferul activelor acestora şi se actualizeazã baza de date şi registrul participanţilor administratorului fondului de pensii absorbant.
(3) Operaţiunea de transfer se desfãşoarã cu asigurarea continuitãţii îndeplinirii obligaţiilor administratorilor şi depozitarilor activelor fondurilor de pensii implicate în fuziune.
ART. 22
(1) În ultima zi a perioadei de desfãşurare a operaţiunilor de transfer, depozitarul fondului de pensii absorbit efectueazã urmãtoarele operaţiuni:
a) transferã activele fondului de pensii absorbit cãtre depozitarul activelor fondului de pensii absorbant;
b) transferã, pe bazã de proces-verbal de predare-primire, toate documentele aferente activitãţii de depozitare a activelor fondului de pensii absorbit cãtre depozitarul activelor fondului de pensii absorbant.
(2) În cazul în care prin prospectul schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbit se prevãd garanţii, dacã valoarea activului personal al fiecãrui participant care este preluat, ca efect al fuziunii, este mai micã decât valoarea garantatã, diferenţa este acoperitã din provizionul tehnic constituit de cãtre administratorul fondului de pensii absorbit.
(3) Administratorul fondului de pensii absorbant are obligaţia, ulterior efectuãrii transferului de active, de a corecta eventualele abateri de la gradul de risc declarat în prospectul schemei de pensii facultative şi/sau de la limitele investiţionale, în conformitate cu prevederile <>art. 11 şi 18 din Norma nr. 4/2009 privind investiţiile fondurilor de pensii facultative şi organizarea activitãţii de investire, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 4/2009, precum şi orice alte încãlcãri ale prevederilor legale în vigoare, apãrute ca urmare a transferului de active.
ART. 23
(1) La data finalizãrii operaţiunilor de transfer, pentru fiecare dintre participanţii fondului de pensii absorbit se calculeazã un nou numãr de unitãţi de fond, luându-se în calcul valoarea unitarã a activului net al fondului de pensii absorbant valabilã la data calculului.
(2) În situaţia prevãzutã la art. 22 alin. (2), valoarea activului personal net al unui participant preluat ca efect al fuziunii include şi valoarea provizionului tehnic aferent, dupã caz.
(3) Numãrul de unitãţi de fond aferent fiecãrui participant preluat se calculeazã dupã urmãtoarea formulã:
Numãr de unitãţi de fond per participant preluat = Valoarea activului net personal transferat în fondul de pensii absorbit/Valoarea unitarã a activului net al fondului de pensii absorbant.
(4) Numãrul total de unitãţi de fond aferent noului activ al fondului de pensii absorbant, rezultat în urma fuziunii, este cel rezultat din însumarea:
a) unitãţilor de fond înregistrate la data efectuãrii transferului de active, pentru fondul de pensii absorbant;
b) unitãţilor de fond aferente fiecãrui participant preluat, calculate în conformitate cu prevederile alin. (3).
ART. 24
(1) Începând cu ziua finalizãrii transferului de active prevãzut la art. 21 alin. (2), administratorul fondului de pensii absorbant devine administratorul activelor tuturor participanţilor, investirea activelor fondului, obligaţiile de evidenţã şi raportare, inclusiv raportarea valorii unitare a activului net cãtre Comisie, precum şi orice alte activitãţi aferente administrãrii fondului de pensii facultative fiind realizate fãrã sã fie necesarã îndeplinirea altor formalitãţi prealabile, administratorul fondului de pensii absorbant având toate drepturile şi obligaţiile prevãzute de Lege.
(2) Începând cu ziua lucrãtoare urmãtoare finalizãrii transferului de active prevãzut la art. 21 alin. (2), administratorul şi depozitarul activelor fondului de pensii absorbit nu mai raporteazã Comisiei valoarea unitarã a activului net pentru fondul de pensii absorbit.
(3) În ziua lucrãtoare urmãtoare finalizãrii transferului, administratorul fondului de pensii absorbant are obligaţia de a informa angajatorii participanţilor preluaţi ca efect al fuziunii cu privire la contul IBAN şi banca unde se vireazã contribuţiile ulterior fuziunii.
ART. 25
(1) În termen de 5 zile lucrãtoare de la data finalizãrii transferului prevãzut la art. 21 alin. (1), administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune întocmesc şi semneazã un raport detaliat privind modul de desfãşurare a operaţiunii de fuziune şi rezultatele acesteia, care are anexatã şi certificarea depozitarilor activelor fondurilor de pensii facultative cu privire la activele transferate şi documentelor aferente.
(2) În ziua lucrãtoare urmãtoare întocmirii raportului prevãzut la alin. (1), acesta este transmis spre informare Comisiei, iar administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune au obligaţia de a posta pe paginile proprii de internet un comunicat prin care se precizeazã faptul cã s-au finalizat formalitãţile juridice şi financiar-contabile privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, precum şi contul IBAN şi banca unde se vireazã contribuţiile la fondul de pensii absorbant.
ART. 26
(1) În termen de maximum 30 de zile calendaristice de la finalizarea operaţiunii de fuziune, administratorul fondului de pensii absorbit întocmeşte şi transmite Comisiei situaţiile financiare ale fondului de pensii facultative, auditate de cãtre auditorul financiar al fondului de pensii pentru perioada de la începutul anului pânã la data transferului de active.
(2) În termen de maximum 30 de zile lucrãtoare de la finalizarea operaţiunii de fuziune, administratorul fondului de pensii absorbant transmite Comisiei raportul de audit, întocmit de auditorul financiar al fondului de pensii absorbant, privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, care sã reflecte modul de finalizare a transferului tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, precum şi transferul participanţilor de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant.
ART. 27
În termen de 5 zile calendaristice de la transmiterea raportului prevãzut la art. 26 alin. (1) la Comisie, administratorul fondului de pensii absorbit depune la Comisie urmãtoarele:
a) cerere de retragere a autorizaţiei prospectului schemei de pensii facultative a fondului de pensii facultative absorbit;
b) cerere de retragere a autorizaţiei de administrare a fondurilor de pensii facultative şi de radiere din Registrul Comisiei, dupã caz, în baza prevederilor <>art. 5 din Norma nr. 7/2006 privind încetarea activitãţii administratorului, aprobatã prin <>Hotãrârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 19/2006;
c) cerere de retragere a autorizaţiei fondului de pensii facultative absorbit şi de radiere a acestuia din Registrul Comisiei;
d) cerere de retragere a autorizaţiei membrilor consiliului de administraţie, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere, membrilor directoratului/conducãtorilor, persoanelor care asigurã funcţia de control intern şi funcţia de administrare a riscurilor, precum şi a autorizaţiei persoanelor responsabile cu investirea activelor, dupã caz.
ART. 28
(1) Comisia analizeazã cererile prevãzute la art. 27 şi, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii acestora, decide, concomitent urmãtoarele:
a) retragerea autorizaţiei prospectului schemei de pensii a fondului de pensii facultative absorbit;
b) retragerea autorizaţiei fondului de pensii facultative absorbit şi radierea acestuia din Registrul Comisiei;
c) retragerea autorizaţiei de administrare a fondurilor de pensii facultative a administratorului fondului de pensii absorbit şi radierea acestuia din Registrul Comisiei, dupã caz;
d) retragerea autorizaţiei membrilor consiliului de administraţie, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere, membrilor directoratului/conducãtorilor, persoanelor care asigurã funcţia de control intern şi funcţia de administrare a riscurilor, precum şi retragerea autorizaţiei persoanelor responsabile cu investirea activelor, dupã caz.
(2) La data finalizãrii operaţiunii de fuziune a fondurilor de pensii facultative, toate contractele aferente fondului de pensii absorbit îşi înceteazã efectele.
(3) De la data emiterii deciziei de retragere a autorizaţiei fondului de pensii facultative absorbit, contractul de societate civilã îşi înceteazã existenţa.
(4) Orice prevedere a contractelor încheiate în numele fondului de pensii facultative absorbit care restricţioneazã sau exclude posibilitatea de încetare a contractului în cazul fuziunii este consideratã nulã de drept.
CAP. III
Dispoziţii finale
ART. 29
(1) Participanţii preluaţi ca efect al fuziunii fondurilor de pensii facultative devin parte la contractul de societate civilã şi la prospectul schemei de pensii a fondului de pensii facultative absorbant.
(2) Prospectul schemei de pensii a fondului de pensii facultative absorbant este pus în mod obligatoriu la dispoziţia noilor participanţi ai fondului, rezultaţi ca efect al fuziunii, pe pagina proprie de internet şi la sediul administratorului fondului de pensii absorbant.
ART. 30
Administratorul fondului de pensii absorbant informeazã în scris, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicãrii de cãtre Comisie a deciziei de autorizare definitivã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, participanţii preluaţi de la fondul de pensii absorbit, ca efect al fuziunii, cu privire la denumirea administratorului fondului de pensii absorbant, la denumirea fondului de pensii facultative, la valoarea activului personal, la noul numãr de unitãţi de fond şi la valoarea unitarã a activului net valabile pentru data efectuãrii calculului, ca efect al fuziunii, prevãzut la art. 23.
ART. 31
Orice contribuţie aferentã fondului de pensii absorbit este viratã de cãtre participanţi şi/sau angajatori în contul fondului de pensii facultative absorbant.
ART. 32
(1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte:
a) încheierea de cãtre administratorul fondului de pensii absorbit, de la data comunicãrii deciziei de autorizare prealabilã a fuziunii fondurilor de pensii facultative, a unor noi acte individuale de aderare;
b) transmiterea unor documente de informare şi consultare a participanţilor care sã conţinã date false, incomplete sau de naturã a induce în eroare participanţii;
c) neefectuarea de cãtre administratorul fondului de pensii absorbit a transferului activelor personale ale participanţilor care au solicitat transferul la un alt fond de pensii facultative conform prevederilor art. 14;
d) neexecutarea de cãtre administratorul fondului de pensii absorbit a obligaţiei de transfer al tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor aferente fondului de pensii absorbit, al datelor şi documentelor, precum şi a obligaţiei de transfer al participanţilor cãtre administratorul fondului de pensii absorbant, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (2);
e) neefectuarea sau efectuarea necorespunzãtoare de cãtre depozitarul activelor fondului de pensii absorbit a transferului de active cãtre depozitarul activelor fondului de pensii absorbant, în conformitate cu prevederile art. 22;
f) neîndeplinirea obligaţiei administratorilor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune de a posta pe paginile proprii de internet comunicatul prin care se precizeazã faptul cã s-au finalizat formalitãţile juridice şi financiar-contabile privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, precum şi contul IBAN şi banca în care se vireazã contribuţiile la fondul de pensii absorbant;
g) neinformarea de cãtre administratorul fondului de pensii absorbant a participanţilor preluaţi ca efect al procesului de fuziune, în conformitate cu prevederile art. 30;
h) neîndeplinirea obligaţiei administratorului fondului de pensii absorbant de a pune la dispoziţia participanţilor preluaţi ca efect al fuziunii prospectul schemei de pensii facultative;
i) nerespectarea termenelor impuse de prezenta normã.
(2) Sãvârşirea vreuneia dintre faptele prevãzute la alin. (1) se sancţioneazã în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 38 lit. c), art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (2)-(10), art. 122 şi 122^1 din Lege.
__________
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: