Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ART. 1
(1) Prezenta normã stabileşte condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale.
(2) Prezenta normã se aplicã fãrã a aduce atingere altor prevederi specifice.
ART. 2
În sensul prezentei norme, termenii folosiţi se definesc dupã cum urmeazã:
a) produs tradiţional - produsul care trebuie sã fie obţinut din materii prime tradiţionale, sã prezinte o compoziţie tradiţionalã sau un mod de producţie şi/sau de prelucrare care reflectã un procedeu tehnologic de producţie şi/sau de prelucrare tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii;
b) tradiţionalitate - elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii; tradiţionalitatea nu poate sã se limiteze la o compoziţie calitativã sau cantitativã ori la un mod de producţie stabilit printr-o reglementare comunitarã sau naţionalã ori prin standarde voluntare; totuşi aceastã regulã nu se aplicã dacã reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit în vederea definirii tradiţionalitãţii unui produs;
c) atestarea produselor tradiţionale - recunoaşterea tradiţionalitãţii unui produs prin intermediul înregistrãrii sale în conformitate cu prezenta normã.
ART. 3
Direcţia de politici pentru creşterea animalelor şi produse alimentare din Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale înfiinţeazã şi administreazã un registru de atestare a produselor tradiţionale.
ART. 4
(1) Pentru a figura în registrul menţionat la art. 3, produsul trebuie sã fie fabricat din materii prime tradiţionale, sã prezinte o compoziţie tradiţionalã sau un mod de producţie şi/sau de prelucrare care reflectã un tip tradiţional de producţie şi/sau de prelucrare.
(2) Înregistrarea nu este permisã în cazul unui produs a cãrui tradiţionalitate se datoreazã:
a) provenienţei sau originii sale geografice;
b) aplicãrii unei inovaţii tehnologice.
ART. 5
(1) Pentru a fi înregistrat, produsul tradiţional trebuie:
- sã fie tradiţional în sine; sau
- sã exprime tradiţionalitatea.
(2) Produsul prevãzut la alin. (1) liniuţa a doua nu poate fi înregistrat dacã:
- se referã doar la cerinţe de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevãzute de o reglementare comunitarã specificã;
- este înşelãtor, cum este în special cel care se referã la o caracteristicã evidentã a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificaţiei tehnice a produsului şi nici aşteptãrilor consumatorilor cu privire la caracteristicile tradiţionale ale produsului.
(3) Pentru a fi înregistrat, produsul prevãzut la alin. (1) prima liniuţã trebuie sã fie tradiţional şi conform cu dispoziţiile naţionale sau consacrat de folosinţã.
(4) Utilizarea termenului geografic este autorizatã sub un nume care nu intrã sub incidenţa reglementãrilor privind protecţia indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine ale produselor agricole şi produselor alimentare.
ART. 6
(1) Pentru a fi atestat ca produs tradiţional, produsul trebuie sã fie conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini conţine cel puţin elementele urmãtoare:
a) numele produsului în sensul art. 5;
b) descrierea metodei de producţie, inclusiv a naturii şi caracteristicilor materiei prime şi/sau ale ingredientelor utilizate şi/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la tradiţionalitatea acesteia;
c) elemente care sã prezinte evaluarea caracterului tradiţional în sensul art. 4 alin. (1);
d) descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice şi/sau organoleptice care se raporteazã la tradiţionalitate;
e) cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control ale tradiţionalitãţii.
ART. 7
(1) Cererea de înregistrare a produsului tradiţional, care include caietul de sarcini prevãzut la art. 6, se depune la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã a judeţului în a cãrui razã teritorialã se realizeazã produsul.
(2) Reprezentanţii împuterniciţi ai Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, din cadrul direcţiilor pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţene, numiţi prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale pentru acordarea licenţelor de fabricaţie, conform prevederilor Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea şi retragerea (anularea) licenţelor de fabricaţie agenţilor economici care desfãşoarã activitãţi în domeniul producţiei de produse alimentare, aprobat prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 357/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 10 iunie 2003, analizeazã dacã cererea şi caietul de sarcini corespund prevederilor prezentei norme şi comunicã solicitantului dacã existã neconformitãţi, situaţie în care acesta va depune o nouã cerere însoţitã de documentaţia completatã conform observaţiilor fãcute.
(3) În situaţia în care se constatã cã documentaţia depusã, respectiv caietul de sarcini, corespunde prevederilor prezentei norme, reprezentanţii împuterniciţi verificã la faţa locului realitatea datelor înscrise în caietul de sarcini.
(4) Rezultatul verificãrilor faptice se înscrie într-un proces-verbal care se semneazã de reprezentantul împuternicit constatator şi de solicitant sau de împuternicitul acestuia, redactat în douã exemplare, dintre care un exemplar rãmâne la solicitant şi unul la direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã.
(5) În situaţia în care se constatã cã datele înscrise în caietul de sarcini nu corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se menţioneazã distinct în procesul-verbal şi constituie motivaţia neînscrierii produsului în Registrul de atestare a produselor tradiţionale.
(6) În situaţia în care se constatã cã datele înscrise în caietul de sarcini corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se menţioneazã în procesul-verbal, care constituie actul în baza cãruia se înscrie produsul în Registrul de atestare a produselor tradiţionale.
(7) Direcţia pentru agriculturã şi dezvoltare ruralã judeţeanã va înainta Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale o copie a procesului-verbal şi a caietului de sarcini în baza cãrora produsul se înscrie în Registrul de atestare a produselor tradiţionale.
ART. 8
Anual, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, Lista produselor tradiţionale înscrise în Registrul de atestare a produselor tradiţionale.
---------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: