Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
ART. 1
Spitalul este unitatea sanitarã cu paturi, de utilitate publicã, cu personalitate juridicã, care furnizeazã servicii medicale.
ART. 2
Indiferent de forma de proprietate, spitalul trebuie sã solicite şi sã deţinã autorizaţie sanitarã de funcţionare.
ART. 3
Autorizarea sanitarã de funcţionare a spitalelor se efectueazã de cãtre autoritãţile de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în conformitate cu procedurile prevãzute în prezentele norme.
ART. 4
În sensul prezentelor norme urmãtoarele noţiuni se definesc dupã cum urmeazã:
1. autorizarea sanitarã a spitalului reprezintã procesul de analizã şi investigaţie sanitarã ce are ca rezultat emiterea autorizaţiei sanitare de funcţionare pentru spitalul care îndeplineşte din punct de vedere tehnic şi juridic condiţiile prevãzute în prezentele norme pentru punerea în funcţiune şi desfãşurarea activitãţii de asistenţã spitaliceascã şi sanatorialã;
2. autorizaţia sanitarã este un act tehnic şi juridic, eliberat de autoritatea localã de sãnãtate publicã pentru un spital, prin care sunt stabilite condiţiile şi/sau parametrii de funcţionare ori de punere în funcţiune a activitãţii de asistenţã spitaliceascã şi sanatorialã în acel spital;
3. viza anualã reprezintã actul de constatare, eliberat în scris de autoritatea localã de sãnãtate publicã, privind respectarea conformitãţii cu autorizaţia sanitarã, eliberatã anterior spitalului;
4. programul de conformare reprezintã un plan de mãsuri cuprinzând etape care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, prin prevederile autorizaţiei sanitare, de cãtre spital, sub controlul autoritãţii de sãnãtate publicã, în scopul respectãrii prezentelor norme.
ART. 5
Documentele necesare pentru solicitarea autorizaţiei sanitare sunt:
a) cerere;
b) dosar tehnic, care va cuprinde: planul dimensionat cu structura interioarã, dotãrile necesare desfãşurãrii activitãţii supuse autorizãrii, prezentarea circuitelor funcţionale, modul de asigurare a iluminatului, ventilaţiei, temperaturii ambiante, schiţa reţelelor de utilitãţi sau modul de asigurare a acestora (apã potabilã, apã caldã menajerã, evacuarea apelor uzate menajere şi tehnologice, evacuarea deşeurilor solide şi a deşeurilor periculoase rezultate din activitatea desfãşuratã);
c) dovada de achitare a tarifului de autorizare sanitarã.
ART. 6
(1) Cererea de autorizare şi dosarul tehnic se depun la autoritatea de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti, în raza cãreia se gãseşte spitalul.
(2) În termen de 20 de zile de la înregistrarea cererii autoritatea de sãnãtate publicã are obligaţia sã soluţioneze solicitarea în baza referatului de evaluare întocmit de specialiştii proprii.
ART. 7
În urma evaluãrii spitalului solicitarea se poate soluţiona astfel:
a) se elibereazã necondiţionat autorizaţia sanitarã de funcţionare;
b) se elibereazã autorizaţia sanitarã de funcţionare, condiţionat de realizarea programului şi calendarului de conformare stabilit în autorizaţie;
c) nu se elibereazã autorizaţia sanitarã de funcţionare, iar solicitantul este informat în scris privind neconformitãţile cu dispoziţiile legale pe care se întemeiazã refuzul de a emite autorizaţia sanitarã de funcţionare.
ART. 8
(1) Autorizaţia sanitarã de funcţionare are valabilitate, pe durata sa, atât timp cât:
a) sunt respectate condiţiile igienico-sanitare prevãzute de autorizaţia sanitarã de funcţionare, prezentele norme şi legislaţia în vigoare aplicabilã;
b) sunt menţinute elementele declarate în dosarul tehnic, condiţiile de structurã funcţionalã şi cele care se referã la obiectul de activitate din solicitarea iniţialã pentru care a fost emisã autorizaţia.
(2) Autorizaţia sanitarã de funcţionare a spitalului se vizeazã anual de cãtre autoritatea de sãnãtate publicã judeţeanã, respectiv a municipiului Bucureşti.
(3) Între douã vize anuale, în cazul în care elementele care au stat la baza autorizãrii se modificã, spitalul va cere autoritãţii de sãnãtate publicã locale demararea procedurilor în vederea emiterii unei noi autorizaţii sanitare de funcţionare.
(4) Inspecţia sanitarã de stat poate proceda la retragerea autorizaţiei sanitare de funcţionare în cazul oricãrei modificãri a obiectului de activitate şi a structurii funcţionale a spitalului faţã de ceea ce este prevãzut în autorizaţia sanitarã de funcţionare sau în cazul nerespectãrii programului de conformare.
ART. 9
(1) Din momentul retragerii autorizaţiei sanitare de funcţionare activitatea pentru care a fost eliberatã autorizaţia sanitarã de funcţionare se suspendã.
(2) Pentru reluarea activitãţii reprezentantul legal al spitalului solicitã autoritãţii de sãnãtate publicã judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, procedura de evaluare în vederea autorizãrii, iar activitatea va fi reluatã dupã emiterea noii autorizaţii sanitare de funcţionare.
-----------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: