Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 23 noiembrie 2001  privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 23 noiembrie 2001 privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 297 din 7 mai 2002


CAP. 1
Dispoziţii generale şi definiţii

ART. 1
(1) Prezentele norme stabilesc:
a) procedura prin care se determina nivelurile maxime permise de contaminare radioactiva a alimentelor şi a furajelor care pot fi comercializate dupã producerea unui accident nuclear sau a altui caz de urgenta radiologica, care ar putea conduce sau a condus la o contaminare radioactiva semnificativã a alimentelor şi furajelor;
b) nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor şi furajelor dupã un accident nuclear sau alta situaţie de urgenta radiologica;
c) condiţiile de import;
d) condiţiile de export;
e) alimente considerate ca fiind de mica importanta.
(2) În înţelesul prezentelor norme se definesc urmãtorii termeni:
a) alimente - produse destinate consumului uman, ca atare sau prelucrate;
b) furaje - produse destinate în exclusivitate hranirii animalelor;
c) contaminare radioactiva a alimentelor şi furajelor - prezenta în alimente şi furaje a unor substanţe radioactive ca urmare a unui accident nuclear sau a altui caz de urgenta radiologica.

CAP. 2
Nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor şi furajelor dupã un accident nuclear sau alta situaţie de urgenta radiologica

ART. 2
(1) Nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva a alimentelor şi furajelor sunt stabilite şi aprobate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare şi sunt prezentate în anexa nr. 1.
(2) Pentru alimentele de mica importanta prezentate în anexa nr. 4 nivelurile maxime admise de contaminare radioactiva sunt de 10 ori mai mari decât cele admise pentru alimentele prevãzute în anexa nr. 1.
(3) În cazul unor accidente nucleare sau în alte cazuri de urgente radiologice în care este posibil sa se atinga nivelurile maxime admise specificate în anexa nr. 1 sau aceste niveluri au fost deja atinse, Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, împreunã cu Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare, în cadrul Comisiei Centrale pentru Accident Nuclear şi Caderi de Obiecte Cosmice, trebuie sa adopte de urgenta reglementãri care sa precizeze condiţiile de aplicabilitate a nivelurilor maxime admise, limitand perioada de aplicabilitate la maximum 3 luni.
(4) Nivelurile maxime admise stabilite în anexa nr. 1 trebuie sa respecte informaţiile ştiinţifice recente, disponibile şi sa fie revizuite sau suplimentate periodic de cãtre autoritãţile care le-au elaborat, cu respectarea principiului reducerii expunerii la valorile cele mai mici rezonabil posibile, luându-se în considerare aspectul protejãrii sãnãtãţii publicului în general, precum şi factorii economici şi sociali.
ART. 3
Alimentele sau furajele la care nivelul de contaminare nu se încadreazã în nivelurile maxime admise stabilite prin reglementãrile adoptate în conformitate cu art. 2 nu se pot comercializa.
ART. 4
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor asigura monitorizarea nivelurilor de radioactivitate ale alimentelor şi furajelor.

CAP. 3
Condiţii privind importul alimentelor şi furajelor

ART. 5
(1) Alimentele şi furajele din import trebuie sa îndeplineascã condiţiile prevãzute în cap. II.
(2) Produsele prevãzute în anexa nr. 2, provenind din ţãrile afectate major de accidentul de la Cernobal, sunt interzise importului pana la noi precizãri.
(3) Alimentele şi furajele importate se verifica privind nivelul de radioactivitate la intrarea în ţara, prin controlul datelor înscrise în certificatele de export şi, dupã caz, prin analiza nivelului de radioactivitate în laboratoare specializate desemnate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare.
(4) Lista cuprinzând laboratoarele desemnate la care se face referire la alin. (3) se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(5) Alimentele şi furajele importate la care nivelul de contaminare nu se încadreazã în nivelurile maxime admise de radioactivitate se analizeazã pentru un anumit produs, dupã caz, şi se interzic pentru comercializare.
ART. 6
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei împreunã cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi cu Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare pot stabili şi aproba o lista cuprinzând produsele destinate consumului uman, care sunt excluse de la prevederile prezentelor norme.
ART. 7
(1) Verificarea contaminarii se efectueazã înainte de lansarea produselor pentru libera circulaţie, pentru a se asigura ca nivelurile maxime admise stabilite în prezentele norme sunt respectate.
(2) Verificãrile se efectueazã prin sondaj, prin prelevare de probe şi analiza în laboratoare specializate desemnate, cu respectarea urmãtoarelor condiţii minimale:
a) frecventa controalelor trebuie sa aibã în vedere gradul de contaminare al tarii de origine, caracteristicile produsului în cauza, rezultatele verificãrilor anterioare şi datele precizate în certificatele de export;
b) în cazul în care un produs este înregistrat ca depãşeşte nivelurile de radioactivitate maxime admise, se intensifica verificãrile pentru toate produsele de acelaşi tip provenind din ţara respectiva.
(3) Verificãrile unor produse specifice se efectueazã în conformitate cu urmãtoarele reguli:
a) pentru animalele destinate sacrificarii verificãrile se efectueazã fãrã a se aduce prejudicii regulilor vamale şi cerinţelor referitoare la sãnãtatea animalelor. Vamuirea în vederea lansãrii pentru libera circulaţie consta în verificarea unui certificat emis de autoritãţile competente responsabile cu controlul, care sa dovedeascã faptul ca acea carne a trecut prin sistemul de verificãri impuse de reglementãrile legale în vigoare şi ca nivelurile de radioactivitate maxime admise nu au fost depasite;
b) pentru produsele enumerate în anexa nr. 2 se efectueazã verificãri ale documentelor în baza certificatelor de export care însoţesc fiecare lot. Fiecare lot de marfa care depãşeşte 10 kg de produs proaspãt sau echivalentul acestora face obiectul prelevarilor sistematice de probe şi al efectuãrii de analize, având în vedere informaţia cuprinsã în certificatul de export.
(4) În situaţia în care se constata nerespectarea nivelurilor maxime admise pentru un anumit produs, autoritãţile competente din cadrul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor pot cere distrugerea sau returnarea în ţara de origine a produsului importat.
(5) Pentru produsele menţionate în anexa nr. 2 autoritãţile competente pot sa aplice taxe importatorului, conform reglementãrilor în vigoare, pentru prelevarea de probe şi efectuarea de analize ale produsului, în vederea respectãrii prezentelor norme. Pentru loturile care depãşesc nivelurile maxime admise autoritãţile competente pot recupera de la importatorul în cauza şi costurile asociate cu distrugerea lotului sau cu returnarea acestuia în ţara de origine.
ART. 8
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor vor publica de îndatã în Monitorul Oficial al României cazurile înregistrate de nerespectare a prevederilor privind nivelurile maxime admise stabilite în prezentele norme, precizând ţara de origine, descrierea şi gradul de contaminare ale bunurilor, mijlocul de transport, exportatorul şi decizia luatã în ceea ce priveşte loturile respective, pe baza raportarilor operative ale laboratoarelor de specialitate desemnate.
ART. 9
Alimentele şi furajele importate trebuie sa fie însoţite de certificate de export emise de autoritãţile din ţara de origine, conform anexei nr. 3.

CAP. 4
Condiţii privind exportul alimentelor şi furajelor din punct de vedere al nivelului de radioactivitate

ART. 10
(1) Alimentele şi furajele oferite la export trebuie sa fie însoţite de certificate de export conform anexei nr. 3.
(2) Autoritãţile competente vor fi desemnate în termen de 90 de zile de la publicarea prezentelor norme, de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei şi de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, conform atribuţiilor specifice stabilite în reglementãrile în vigoare, şi vor fi publicate în Monitorul Oficial al României.
(3) Autoritãţile menţionate la alin. (2) vor completa pct. 18 din anexa nr. 3.

CAP. 5
Nivelurile radiologice ale alimentelor de mica importanta

ART. 11
Lista cuprinzând alimentele de mica importanta este prezentatã în anexa nr. 4, iar nivelurile maxime admise de contaminare ale acestora sunt în concordanta cu art. 2 alin. (2).

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 12
Procedurile privind prelevarea probelor de produs, efectuarea analizelor, distrugerea sau returnarea loturilor necorespunzãtoare în ţara de origine, recuperarea costurilor privind prelevarea probelor şi efectuarea analizelor, precum şi a costurilor determinate de returnarea sau distrugerea produselor necorespunzãtoare se stabilesc şi se aproba prin ordin comun al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, pana la data de 1 ianuarie 2003.
ART. 13
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezentele norme.



ANEXA 1
────────
la norme
──────────
NIVELURILE MAXIME ADMISE
pentru alimente şi furaje (Bq/kg)
┌─────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────┐
│ │ Alimente*1) │
│ ├──────┬─────┬───────┬─────┬─────┤
│ │Ali- │Pro- │Alte │Ali- │ │
│ │mente │duse │alimen-│mente│ │
│ │pentru│lac- │te, cu │li- │ │
│ │sugari│tate │excep- │chide│Fura-│
│ │*3) │*4) │tia │*6) │je*2)│
│ │ │ │alimen-│ │ │
│ │ │ │telor │ │ │
│ │ │ │de mica│ │ │
│ │ │ │impor- │ │ │
│ │ │ │tanta*5│ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────┼─────┼───────┼─────┼─────┤
│Izotopi ai strontiului, în special Sr-90 │ 75│ 125│ 750│ 125│ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────┼─────┼───────┼─────┼─────┤
│Izotopi ai iodului, în special I-131 │ 150│ 500│ 2.000│ 500│ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────┼─────┼───────┼─────┼─────┤
│Izotopi ai plutoniului şi ai elementelor │ │ │ │ │ │
│de transplutoniu alfaemitatori, │ 1│ 20│ 80│ 20│ │
│în special Pu-239, Am-241 │ │ │ │ │ │
├─────────────────────────────────────────────┼──────┼─────┼───────┼─────┼─────┤
│Toţi ceilalţi nuclizi cu timp de injumatatire│ │ │ │ │ │
│mai mare de 10 zile, în special │ 370│ 370│ 600│ 370│ 1250│
│Cs-134, Cs-137*7) │ │ │ │ │ │
└─────────────────────────────────────────────┴──────┴─────┴───────┴─────┴─────┘


*1) Nivelul aplicabil produselor concentrate sau uscate este calculat în funcţie de produsul reconstituit preparat pentru consum.
*2) Nivelurile maxime admise pentru furaje vor fi definite în conformitate cu art. 2 din norme, avându-se în vedere ca nivelurile respective influenţeazã respectarea nivelurilor maxime admise pentru alimente. Controlul radioactivitatii furajului nu garanteazã singur în toate situaţiile aceasta respectare şi nu micşoreazã importanta cerintei de monitorizare a produselor de origine animala destinate consumului uman.
*3) Alimentele pentru sugari sunt acele alimente destinate hranirii sugarilor în timpul primelor 4 pana la 6 luni de viata, care îndeplinesc prin ele însele cerinţele nutritive ale acestei categorii de persoane şi care sunt introduse spre vânzare cu amãnuntul în ambalaje care sunt în mod clar identificate şi etichetate "preparat alimentar pentru sugari".
*4) Produsele lactate sunt acele produse care corespund urmãtoarelor coduri CN, inclusiv, dacã este necesar, oricãror modificãri care pot fi efectuate ulterior acestora: 0401, 0402 (excepţie 0402 29 11).
*5) Alimentele de mica importanta prevãzute în anexa nr. 4 şi nivelurile corespunzãtoare ce vor fi aplicate acestora vor fi definite în conformitate cu art. 2 alin. (2) din norme.
*6) Alimentele lichide definite în rubrica 2009 şi în cap. 22 al nomenclatorului combinat. Valorile sunt calculate avându-se în vedere consumul de apa de robinet şi aceleaşi valori trebuie aplicate şi surselor de apa de baut.
*7) Carbon 14, tritiu şi potasiu 40 nu sunt incluse în aceasta grupa.




ANEXA 2
────────
la norme
──────────
LISTA
cuprinzând produsele care fac obiectul prezentelor norme
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul CN Descriere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0101 19 10 (Cai, magari, catari şi catarce vii): (cai): pentru sacrificare
0102 90 (Animale vii din specia bovinelor): (altele): specii domestice
0103 91 (Animale vii din specia porcinelor): (altele): care cantaresc mai
puţin de 50 kg
0103 92 (Animale vii din specia porcinelor): (altele): care cantaresc
50 kg sau mai mult
0104 10 (Animale vii din specia ovinelor şi caprinelor): (ovine)
(cu excepţia animalelor de reproducere de rasa pura,
cod CN 0104 10 10)
0104 20 90 (Animale vii din specia ovinelor şi caprinelor): (caprine): altele
0105 Pãsãri vii, adicã pãsãri de curte din specia Gallus domesticus,
rate, gaste, curcani şi bibilici
0106 00 Alte animale vii
Capitolul 2 Carne şi subproduse din carne comestibile
Capitolul 4 Produse lactate; oua de pãsãri; miere naturala; produse
comestibile de origine animala, care nu sunt specificate sau
incluse în alta parte (cu excepţia produselor aferente codurilor
CN 0408 11 20, 0408 19 20 şi 0408 99 20)
0709 51 (Alte legume, proaspete sau refrigerate): ciuperci (cu excepţia
genului Agaricus, cod CN 0709 51 10)
0710 80 69 [Legume (negatite sau gatite în apa prin fierbere sau aburi),
congelate]: (alte legume): (ciuperci): altele
0711 90 60 [Legume provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului de
dioxid de sulf, în saramura, în apa cu sulf sau în orice alte
soluţii de conservare), dar care în starea respectiva nu sunt
proprii pentru consum imediat]
0712 30 00 (Legume deshidratate, întregi, tãiate în bucãţi, în felii,
sfaramate sau pudra, dar care nu sunt altfel preparate): ciuperci
şi trufe
0810 40 (Alte fructe, proaspete): merisoare, afine şi alte fructe din
genul Vaccinium
0811 90 50 (Fructe şi nuci, negatite sau gatite în apa prin fierbere sau
aburi, congelate, cu sau fãrã conţinut adãugat de zahãr sau de
alte substanţe de indulcire): (altele): fructe din speciile
Vaccinium myrtillus
0811 90 70 (Fructe şi nuci, negatite sau gatite în apa prin fierbere sau
aburi, congelate, cu sau fãrã conţinut adãugat de zahãr sau de
alte substanţe de indulcire): (altele): fructe din speciile
Vaccinium myrtilloides şi Vaccinium angustifolium
0812 90 40 [Fructe şi nuci, provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul
gazului de dioxid de sulf, în saramura, în apa cu sulf sau în
orice alte soluţii de conservare), dar care în starea respectiva
nu sunt proprii pentru consum imediat]: (altele): fructe din
speciile Vaccinium myrtillus
0902 Ceai, aromatizat sau nearomatizat
0910 40 [Ghimbir, sofran, sofran de India (curcuma), cimbru, frunze de
laur, curry şi alte condimente]: cimbru; frunze de laur
1601 00 Carnati şi produse similare din carne, subproduse din carne sau
sânge; preparate alimentare pe baza acestor produse
1602 Alte carnuri preparate sau conservate, subproduse din carne sau
sânge
1603 00 Extracte şi sucuri din carne, peste sau crustacee, moluste sau
alte nevertebrate acvatice
2001 90 50 (Legume, fructe, nuci şi alte pãrţi comestibile vegetale,
preparate sau conservate cu oţet sau acid acetic): (altele):
ciuperci
2003 10 80 (Ciuperci şi trufe, preparate sau conservate în alt mod decât
cu oţet sau acid acetic): altele: (ciuperci)
2101 20 (Extracte, esente şi concentrate de cafea, ceai sau mate şi
preparate pe baza acestor produse sau pe baza de cafea, ceai sau
mate; cicoare prajita sau alţi substituenti prajiti de cafea şi
extracte, esente şi concentrate aferente acestora): extracte,
esente şi concentrate de ceai sau mate şi preparate pe baza
acestor extracte, esente sau concentrate sau pe baza de ceai
sau mate
ex 0709 51 Ciuperci, proaspete sau refrigerate, altele decât ciupercile de
cultura
ex 0710 80 69 Ciuperci (negatite sau gatite în apa prin fierbere sau aburi),
congelate, altele decât ciupercile de cultura
ex 0711 90 60 Ciuperci provizoriu conservate (de exemplu, cu ajutorul gazului
de dioxid de sulf, în saramura, în apa cu sulf sau în orice alte
soluţii de conservare), dar care în starea respectiva nu sunt
proprii pentru consum imediat, altele decât ciupercile de cultura
ex 0712 30 00 Ciuperci deshidratate, întregi, tãiate în bucãţi, în felii,
sfaramate sau pudra, dar care nu sunt altfel preparate, altele
decât ciupercile de cultura
ex 2001 90 50 Ciuperci, preparate sau conservate cu oţet sau acid acetic,
altele decât ciupercile de cultura
ex 2003 10 80 Ciuperci, preparate sau conservate în alt mod decât cu oţet
sau acid acetic, altele decât ciupercile de cultura
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





ANEXA 3
────────
la norme
────────
CERTIFICAT DE EXPORT PENTRU PRODUSELE AGRICOLE
(un certificat per produs)

Acest certificat trebuie depus în trei exemplare şi pãstrat de organele
vamale.

Declaraţia exportatorului
┌──────────────────────────────────┬──────────────────────┬────────────────────┐
│1. Exportator (numele, adresa : │ 5. Ţara de origine: │ 6. Ţara de │
│ completa, ţara) │ │ destinaţie: │
├──────────────────────────────────┼──────────────────────┴────────────────────┤
│2. Destinatar (numele, adresa │ 7. Numãrul/numerele facturii/facturilor: │
│ completa, ţara): │ │
├──────────────────────────────────┼──────────────────────┬────────────────────┤
│3. Identitatea mijlocului de │ 8. Numãrul şi natura│ 9. Mãrcile şi │
│ transport: │ ambalajelor: │ numerele │
│ │ │ loturilor: │
├──────────────────────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤
│ │ │ │
│4. Descrierea produselor: │10. Masa bruta (kg): │11. Masa neta (kg): │
├──────────────────────────────────┴──────────────────────┴────────────────────┤
│12. Subsemnatul, responsabil cu aceste exporturi, │
│ certific informaţia de mai sus. │
│ │
│ Data: Locul: Numele şi prenumele (cu majuscule): Semnatura*2): │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Certificatul emis de laborator
┌───────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────┐
│13. Numãrul de probe analizate pentru produsele│15. Identitatea laboratorului │
│ de mai sus: │ (numele, adresa completa, │
│ │ ţara): │
│ │ │
│14. Nivelurile de radioactivitate înregistrate │16. Acreditat de (numele şi │
│ pentru fiecare proba (Bq/kg) │ adresa organismului): │
│ (se specifica numãrul lotului │ │
│ pentru fiecare proba): │ │
│ │ │
│ │17.Data, numele (cu majuscule)│
│ │ semnatura şi ştampila │
│ │ laboratorului*2): │
│ Raport │ │
│ Nr. ........... data .................. │ │
│ │ │
│ Acest raport trebuie prezentat imediat │ │
│ la cererea autoritãţilor │ │
│ de control. │ │
└───────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────┘

Certificatul emis de autoritatea competenta
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│18. Subsemnatul certific ca nivelul de radioactivitate exprimat în cesiu │
│ -134 şi -137 pentru produsele descrise mai sus nu depãşeşte: │
│ 370 Bq/kg pentru lapte şi produsele din lapte şi pentru alimentele │
│ destinate hranirii speciale a sugarilor şi 600 Bq/kg pentru toate │
│ celelalte produse enumerate în Normele privind alimentele şi furajele │
│ contaminate radioactiv dupã un accident nuclear sau alta situaţie │
│ de urgenta radiologica/1.250 Bq/kg pentru furaje*1). │
│ │
│ Locul: Data: Numele şi prenumele (cu majuscule): Semnatura*2): │
│ │
│ Ştampila*2): │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



*1) A se şterge menţiunile inutile.
*2) Semnãturile şi stampilele trebuie sa fie într-o culoare diferita de culoarea textului.



ANEXA 4
────────
la norme
──────────
LISTA
cuprinzând alimentele de mica importanta
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Codul CN Descriere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0703 20 00 Usturoi (proaspãt sau refrigerat)
0709 52 00 Trufe (proaspete sau refrigerate)
0709 90 40 Capere (proaspete sau refrigerate)
0711 30 00 Capere (conservate provizoriu, dar neindicate pentru consumul
imediat în acea stare)
0712 30 00 Trufe (uscate, întregi, tãiate, feliate, bucãţi sau pulbere,
dar nepreparate ulterior)
0714 Manioc, arorut, salep, anghinare de Ierusalim, cartofi dulci
şi alte radacinoase şi tuberculi similari cu conţinut ridicat
de amidon sau inulina, proaspeţi sau uscati, feliati sau
pelete, maduva din arbore de pâine
0814 00 00 Coaja de citrice sau pepeni (inclusiv pepenii verzi),
proaspãta, congelata, uscata sau conservatã temporar în
saramura, apa sulfuroasa sau în alte soluţii conservante
0903 00 00 Mate
0904 Ardei tip Piper; fructe uscate sau zdrobite tip Capsicum sau
Pimenta
0905 00 00 Vanilia
0906 Scortisoara şi flori de scortisoara
0907 00 00 Cuisoare (fructe ingregi, cuisoare şi tulpini)
0908 Nucsoara, condiment de nucsoara şi cardamon (nucsoara)
0909 Seminţe de anason, anason, anason mare, coriandru, chimen
sau chimion; ienupar
0910 Ghimbir, sofran, sofran de India (curcuma), cimbru, frunze
de dafin, curry şi alte arome
1106 20 Fãina şi fãina de sagotier, radacinoase sau tuberculi de
tipul celor de la nr. 0714
1108 14 00 Amidon de manioc (cassava)
1210 Conuri de hamei, proaspete sau uscate, macinate sau nu, pudra
sau în forma de pelete; lupulina
1211 Plante şi pãrţi din plante (inclusiv seminţe şi fructe), din
specii utilizate în parfumerie, farmacie sau ca insecticide,
fungicide sau în scopuri similare, proaspete sau uscate,
tãiate sau netãiate, zdrobite sau pudra
1301 Lac; cauciucuri naturale, rasini, cauciucuri-rasini şi
balsamuri
1302 Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, pectinate şi
pectate; agar-agar şi alte mucilagii şi agenţi de ingrosare,
modificati sau nu, derivati din produse vegetale
1504 Grãsimi şi uleiuri şi fracţiunile lor, din peste sau mamifere
marine, rafinate sau nu, dar nemodificate chimic
1604 30 Caviar şi substituenti ai caviarului
1801 00 00 Boabe de cacao, întregi sau sfaramate, crude sau prajite
1802 00 00 Coji, tegumente, membrane şi alte reziduuri de cacao
1803 Pasta de cacao, degresata sau nu
2003 20 00 Trufe (preparate sau conservate altfel decât în oţet sau acid
acetic)
2006 00 Fructe, nuci, pielita de fructe şi alte pãrţi din plante,
conservate în zahãr (drained, glasat sau cristalizat)
2102 Drojdie (activa sau inactiva); alte microorganisme
unicelulare, moarte (neincluzand vaccinurile de la poz. nr.
3002); prafuri de copt preparate
2936 Provitamine şi vitamine, naturale sau reproduse prin sinteza
(inclusiv concentratele naturale), derivatele acestora
utilizate în speta ca vitamine şi amestecurile acestora,
fie ca sunt în solvent sau nu
3301 Uleiuri esenţiale (terpenice sau neterpenice), incluzând
concretes şi absolutes; rasini; concentratele de uleiuri
esenţiale în grãsimi, în uleiuri saturate, în tipuri de ceara
sau produse similare, obţinute prin extracţie sau macerare;
subproduse terpenice ale deterpenarii uleiurilor esenţiale;
distilate apoase şi soluţii apoase ale uleiurilor esenţiale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────





────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016