Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NORMA din 15 decembrie 2005 privind autorizarea punerii pe piata a grasimilor galbene tartinabile, a produselor tip lapte, a produselor tip iaurt si a sosurilor picante cu adaos de fitosteroli/fitostanoli ca alimente noi sau ingrediente alimentare noi
ART. 1 Pot fi puse pe piaţã alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de fitosteroli/fitostanoli, aşa cum este specificat la art. 5. ART. 2 (1) Produsele trebuie prezentate astfel încât sã poatã fi uşor împãrţite în pãrţi care sã conţinã fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure porţii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3 porţii pe zi) de adaos de fitosteroli sau fitostanoli. (2) Sosurile picante se ambaleazã sub formã de porţii unice. (3) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor adãugatã unui recipient de bãuturi nu poate depãşi 3 g. ART. 3 Prevederile prezentei norme sunt adresate Pharmaconsult Oy, Riippakoivunkuja 5, Fin-02130 Espoo. ART. 4 Produsele la care se face referire la art. 1 sunt: a) grãsimile galbene tartinabile, aşa cum sunt definite de Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor, al ministrului sãnãtãţii şi familiei şi al preşedintelui Autoritãţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 524/958/2002/8/2003 pentru aprobarea Normei privind denumirile sub care se vând şi condiţiile de calitate ale grãsimilor tartinabile destinate comercializãrii, excluzând grãsimea pentru gãtit şi prãjit şi grãsimile tartinabile pe bazã de unt sau alte grãsimi de origine animalã; b) produse tip lapte, precum produse tip lapte semidegresat sau degresat, produse tip iaurt în care grãsimile din lapte au fost reduse sau au fost parţial ori total înlocuite cu grãsimi vegetale; c) sosurile picante. ART. 5 (1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel: (2) Definiţie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extraşi din plante şi se pot prezenta sub formã de steroli şi stanoli liberi sau esterificaţi cu acizi graşi alimentari. (3) Compoziţia (cu GC-FID sau metoda echivalentã): < 80% â-sitosterol; < 15% â-sitostanol; < 40% campesterol; < 5% campestanol; < 30% stigmasterol; < 3% brassicasterol; < 3% alţi steroli/stanoli. (4) Contaminare/Puritate (GC-FID sau metoda echivalentã): fitosterolii şi fitostanolii extraşi din alte surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie sã fie fãrã contaminanţi, calitate asiguratã printr-o puritate de peste 99% a ingredientului fitosteroli/fitostanoli.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email