Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
NORMA din 14 noiembrie 2005 privind autorizarea punerii pe piata a produselor tip lapte si a produselor tip iaurt cu adaos de esteri de fitosterol ca ingrediente alimentare noi
ART. 1 Pot fi puse pe piaţã alimentele şi ingredientele alimentare noi, denumite în continuare produse, descrise la art. 4, cu adaos de esteri de fitosterol, aşa cum este specificat la art. 5. ART. 2 (1) Produsele trebuie prezentate astfel încât sã poatã fi uşor împãrţite în pãrţi care sã conţinã fiecare maximum 3 g (în cazul unei singure porţii pe zi) sau maximum 1 g (în cazul a 3 porţii pe zi) de adaos de esteri de fitosteroli sau fitostanoli (calculaţi ca pentru steroli/stanoli liberi). (2) Cantitatea fitosterolilor/fitostanolilor adãugatã unui recipient de bãuturi nu poate depãşi 3 g. ART. 3 Prevederile prezentei norme sunt adresate Unilever, London Road, Purfleet, Essex RM 19 1SD, United Kingdom. ART. 4 Produsele la care se face referire la art. 1 sunt produsele tip lapte, cum ar fi produsele tip lapte semidegresate (semi-skimmed) şi degresate (skimmed), produsele tip iaurt şi produsele tip lapte/iaurt la care grãsimile din lapte au fost parţial sau total înlocuite de grãsime vegetalã. ART. 5 (1) Prezentul articol conţine specificaţiile pentru fitosteroli şi fitostanoli utilizaţi ca adaos la alimente şi ingrediente alimentare, astfel: (2) Definiţie: fitosterolii şi fitostanolii sunt steroli şi stanoli ce sunt extraşi din plante şi se pot prezenta sub formã de steroli şi stanoli liberi sau esterificaţi cu acizi graşi alimentari. (3) Compoziţia (cu GC-FID sau metoda echivalentã): < 80% â-sitosterol; < 15% â-sitostanol; < 40% campesterol; < 5% campestanol; < 30% stigmasterol; < 3% brassicasterol; < 3% alţi steroli/stanoli. (4) Contaminare/Puritate (GC-FID sau metoda echivalentã):fitosterolii şi fitostanolii extraşi din alte surse decât uleiul vegetal adecvat pentru consumul uman trebuie sã fie fãrã contaminanţi, calitate asiguratã printr-o puritate de peste 99% a ingredientului fitosteroli/fitostanoli.
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email