Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
____________ *) Aprobata de <>Ordinul nr. 118/2005 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 664 bis din 26/07/2005. 1. Domeniu de aplicare 1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice si modalitatile de atestare a legalitatii, specifice mijloacelor de masurare a densitatii lichidelor, utilizate in masurari efectuate cu prilejul tranzactiilor comerciale cu produse petroliere, produse lactate si bauturi alcoolice, in laboratoarele de expertiza care emit buletine de analiza oficiale, in scopul asigurarii corectitudinii masurarilor efectuate. 1.2. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, mijloacele de masurare a densitatii prevazute la punctul 1.1 trebuie sa indeplineasca cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma cat si cerintele aplicabile din norma de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal". Aplicabilitatea cerintelor din normele mai sus mentionate rezulta din tabelele 5, 6, 7, 8. 1.3. Prezenta norma de metrologie legala nu se refera la mijloacele de masurare a densitatii utilizate exclusiv in scopuri industriale, de control al calitatii productiei sau de control interfazic, si nu este aplicabila mijloacelor de masurare a densitatii lichidelor cu densitatea mai mica de 650 kg/mc. 1.4. Terminologie In sensul prezentei norme de metrologie legala, termenii specifici utilizati au urmatoarele semnificatii: 1.4.1. Densitate: catul dintre masa si volumul lichidului la o temperatura specificata. 1.4.2. Densimetre de sticla: mijloace de masurare din sticla, utilizate pentru determinarea densitatii lichidelor in domeniul de masurare (650 ... 2000) kg/mc, gradate la o temperatura de referinta de 20°C sau 15°C. 1.4.3. Densimetre electronice: aparate destinate sa masoare densitatea lichidelor in domeniul de masurare (650 ... 3000) kg/mc, afisarea rezultatului masurarii facandu-se sub forma numerica pe un dispozitiv de afisare. 1.4.4. Lactodensimetre: mijloace de masurare din sticla folosite la masurarea densitatii laptelui avand domeniul de masurare (1020 ... 1040) kg/mc. 1.4.5. Balante Mohr-Westphall: mijloace de masurare utilizate la determinarea densitatii lichidelor in domeniul de masurare (650 ... 2000) kg/mc, pe principiul cantaririi hidrostatice. 2. Cerinte metrologice si tehnice comune tuturor tipurilor de mijloace de masurare a densitatii 2.1. Unitati de masura Densitatea masurata trebuie sa fie afisata in kg/mc sau g/cmc. Simbolul unitatii de masura trebuie sa fie inscriptionat sau sa fie afisat pe dispozitivul indicator al aparatului. 3. Cerinte metrologice si tehnice specifice densimetrelor din sticla 3.1. Erorile de masurare, determinate in conditii nominale de functionare, trebuie sa fie mai mici decat eroarea maxima tolerata, care are valoarea unei diviziuni. 3.2. Erorile de masurare pentru termometrele incorporate in densimetre sau neincorporate dar utilizate impreuna cu acestea, nu trebuie sa depaseasca erorile maxime tolerate prevazute in tabelul 1. Tabelul 1 Erorile maxime tolerate pentru termometre
┌────────────────────────────────────-┬────────-┬────────-┬──────────┬────────-┐
│Valoarea diviziunii, °C │ 0,1 │ 0,2 │ 0,5 │ 1 │
├────────────────────────────────────-┼────────-┼────────-┼──────────┼────────-┤
│Eroare maxima tolerata °C │ ±0,10 │ ±0,20 │ ±0,20 │ ±0,50 │
└────────────────────────────────────-┴────────-┴────────-┴──────────┴────────-┘
3.3. Sticla din care sunt construite densimetrele trebuie sa fie transparenta, incolora, fara tensiuni interne, fara bule de aer, incluziuni sau ingrosari vizibile cu ochiul liber pe suprafata tijei si trebuie sa aiba un coeficient de dilatare volumica de (25 ± 2) ● 10-^6 K-^1. 3.4. Suprafata exterioara trebuie sa fie simetrica fata de axa principala. 3.5. Lestul trebuie sa fie imobilizat in camera de lest. 3.6. Substanta lianta cu care se fixeaza lestul trebuie sa aiba punctul de inmuiere de minimum 80°C. 3.7. Tija trebuie sa fie de forma cilindrica si sa aiba sectiune circulara, cu acelasi diametru pe toata lungimea sa, astfel incat diferenta dintre diametrele masurate in orice sectiune sa nu fie mai mare de 0,1 mm. 3.8. Diametrul exterior al tijei trebuie sa nu fie mai mic de 3 mm. 3.9. Lungimea totala a densimetrelor trebuie sa fie de maximum 500 mm. 3.10. Diametrul exterior al corpului trebuie sa fie cuprins intre 19 mm si 40 mm. 3.11. Introduse intr-un lichid, densimetrele trebuie sa pluteasca in pozitie verticala, fara ca lichidul sa patrunda in interiorul lor; se admite o abatere maxima de la verticalitate de 1,5°. 3.12. Scara gradata trebuie: sa fie gradata in kg/mc sau g/cmc, la 20°C pentru densimetrele de uz general si/sau la 15°C pentru densimetrele pentru produse petroliere. 3.12.1. Scara gradata trebuie sa fie imprimata fie pe hartie alba, opaca si fara rasuciri, fie pe material plastic rezistent la temperaturi cu cel putin 40°C mai mari decat temperatura ambianta si cu cel putin 20°C mai mari decat temperatura de utilizare. 3.12.2. Scara gradata trebuie sa fie bine lipita de peretele interior al tijei astfel incat sa nu se deplaseze in timpul utilizarii. 3.12.3. Substanta folosita la lipirea scarii gradate trebuie sa fie incolora si sa aiba punctul de inmuiere de cel putin 70°C, astfel incat la aceasta temperatura culoarea scarii gradate sa nu se modifice. 3.12.4. Pe peretele exterior al tijei trebuie sa fie trasat un reper in dreptul primului sau ultimului reper al scarii gradate, pentru a se putea observa o eventuala deplasare a acesteia. 3.12.5. Densimetrele trebuie sa aiba o singura scara gradata daca suportul de scara este cilindric; se admit doua randuri de cifre, care sa coincida, in dreptul aceluiasi reper. Daca suportul de scara este plan se admit scari duble de acelasi tip inscriptionate identic. 3.13. Densimetrele folosite pentru lichide opace trebuie sa fie gradate pentru citirea la partea de sus a meniscului; densimetrele folosite pentru lichide transparente trebuie sa fie gradate pentru citirea la partea de jos a meniscului. 3.14. Reperele scarii gradate trebuie sa fie de grosime uniforma, paralele intre ele si perpendiculare pe axa densimetrului. 3.14.1. Grosimea unui reper trebuie sa fie de maximum 0,2 mm. 3.14.2. Distanta dintre axele a cate doua repere consecutive trebuie sa fie de cel putin 1 mm. Distanta dintre doua repere consecutive sa nu fie mai mica de 0,8 mm. 3.14.3. Reperele scurte ale scarii gradate trebuie sa aiba o lungime de minimum 1/2 din circumferinta tijei; reperele medii trebuie sa aiba o lungime de minimum 1/3 din circumferinta tijei; reperele lungi trebuie sa aiba o lungime de minimum 1/2 din circumferinta tijei. 3.14.4. In cazul densimetrelor care au valoarea diviziunii de 10 kg/mc, 1 kg/mc, 0,1 kg/mc reperele trebuie sa aiba forma din figura 1 A. 3.14.5. In cazul densimetrelor care au valoarea diviziunii de 2 kg/mc, 0,2 kg/mc reperele trebuie sa aiba forma din figura 1 (B sau C). 3.14.6. In cazul densimetrelor care au valoarea diviziunii de 5 kg/mc, 0,5 kg/mc reperele trebuie sa aiba forma din figura 1 D. 3.14.7. Pentru scarile de forma celor din figura 1 (A, C, D) fiecare reper lung trebuie sa fie numerotat, pentru scarile de forma 1 B fiecare al cincilea reper lung trebuie sa fie numerotat. 3.14.8. Cifrele care indica domeniul nominal al scarii gradate trebuie sa fie complete. 3.15. Termometrele incorporate in densimetre trebuie sa indeplineasca urmatoare conditii: 3.15.1. Scara termometrica trebuie sa fie gradata in grade Celsius, cu valoarea diviziunii de 0,1; 0,2; 0,5 sau 1. 3.15.2. Distanta minima intre reperele scarii termometrice trebuie sa fie de: - minimum 0,7 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii de 0,1°C si 0,2°C; - minimum 1 mm pentru termometrele cu valoarea diviziunii minime de 0,5°C si 1°C. 3.15.3. Limita superioara a scarii termometrice sa fie de maximum 70°C. 3.15.4. Capilarul termometrului sa fie prevazut la partea superioara cu o bula pentru dilatare calculata pentru o supraincalzire de 50°C peste limita superioara a scarii gradate. 3.16. Inscriptionarile trebuie sa fie clare si trebuie sa cuprinda: tipul densimetrului, unitatea de masura, temperatura de referinta: 20°C sau 15°C; numele sau sigla producatorului; seria si anul de fabricatie. 3.17. Densimetrele trebuie sa aiba un domeniu de masurare cuprins in domeniul maxim de masurare (650 ... 2000) kg/mc. FIGURA 1 Tipuri de scari 4. Cerinte metrologice si tehnice specifice densimetrelor electronice 4.1. Erorile de masurare, determinate in conditii nominale de functionare si in absenta oricarei perturbatii, trebuie sa nu depaseasca erorile maxime tolerate prevazute in tabelul 2. Tabelul 2 Erorile maxime tolerate pentru densimetre electronice
┌──────────────────────────────────────────┬────────-┬────────┬────────┬──────-┐
│Rezolutie (kg/mc) │ 0,001 │ 0,01 │ 0,1 │ 1,0 │
├──────────────────────────────────────────┼────────-┼────────┼────────┼──────-┤
│Eroare maxima tolerata (kg/mc) │ ±0,05 │ ±0,2 │ ±1,0 │ ±10 │
└──────────────────────────────────────────┴────────-┴────────┴────────┴──────-┘
Nota: Erorile maxime tolerate in utilizare (determinate in cadrul inspectiilor si testarilor inopinate sau activitatilor de supraveghere metrologica a utilizarii traductoarelor) au valori duble fata de cele prevazute la punctul 2.3.1 4.2. Erorile de masurare pentru termometrele incorporate in densimetrele electronice, nu trebuie sa depaseasca erorile maxime tolerate prevazute in tabelul 3. Tabelul 3 Erorile maxime tolerate pentru termometre
┌────────────────────────────────────┬────────────┬────────────-┬──────────────┐
│Rezolutie (°C) │ 0,1 │ 0,01 │ 0,001 │
├────────────────────────────────────┼────────────┼────────────-┼──────────────┤
│Eroare maxima tolerata (°C) │ ±0,5 │ ±0,05 │ ±0,005 │
└────────────────────────────────────┴────────────┴────────────-┴──────────────┘
4.3. Domeniul de masurare a densitatii este: (650 ... 3000) kg/mc. 4.4. Carcasa trebuie sa asigure protectia componentelor din interior fata de atingere, praf, umiditate si sa fie prevazuta cu posibilitati de aplicare a sigiliilor metrologice. 4.5. Tastele si comutatoarele trebuie sa fie inscriptionate astfel incat sa se inteleaga rolul lor si sa nu permita confuzii in manevrare. De asemenea, ele trebuie sa indeplineasca functiile carora le sunt destinate conform documentatiei tehnice. 4.6. Mijloacele de masurare electronice pot fi echipate cu diverse dispozitive auxiliare, (de exemplu schimbator automat de probe, etc.) cu conditia ca acestea sa nu afecteze functionarea corecta. 4.7. Conditii de mediu Producatorul trebuie sa precizeze conditiile de mediu climatic, mecanic si clasa de mediu electromagnetic in care este destinat sa functioneze mijlocului de masurare, conform cerintelor 2.1.3.1; 2.1.3.2; 2.1.3.3 din norma NML 001-05 «Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal». 4.7.1. Conditii de mediu climatic In limitele temperaturii de utilizare, erorile de masurare ale traductoarelor nu trebuie sa depaseasca valorile erorilor maxime tolerate prevazute in tabelul 2. 4.7.2. Conditii de mediu mecanic Efectul admis al unei perturbatii mecanice asupra traductorului poate fi unul din urmatoarele: - variatia rezultatului masurarii nu depaseste valoarea erorii maxime tolerate; - rezultatul masurarii are variatii temporare care nu pot fi interpretate, memorate sau transmise ca rezultat al masurarii; - rezultatul masurarii are variatii destul de mari pentru a putea fi observate de toti cei interesati de rezultatul masurarii. 4.7.3. Conditii de mediu electromagnetic Efectul admis al unei perturbatii mecanice asupra traductorului poate fi unul din cele specificate la punctul 4.7.2. 5. Cerinte metrologice si tehnice specifice lactodensimetrelor 5.1. Erorile de masurare, determinate in conditii nominale de functionare, trebuie sa fie mai mici decat eroarea maxima tolerata care este ±0,5 kg/mc. 5.2. Domeniul de masurare este: (1020 ... 1040) kg/mc. 5.3. Eroarea maxim tolerata pentru termometrele incorporate este: ±0,5°C. 5.4. Sticla utilizata la constructia lactodensimetrelor trebuie sa fie transparenta si sa nu prezinte defecte care pot impiedica citirea scarii gradate. Sticla trebuie sa aiba un coeficient maxim de dilatare volumica de (25 ± 2) ● 10-^6 K-^1. 5.5. Lactodensimetrele trebuie sa aiba o singura scara gradata de forma din figura 1 D. 5.6. Inscriptionarile si reperele scarii gradate trebuie sa fie marcate pe un suport care are suprafata opaca si neteda. Acest suport trebuie sa fie fixat rigid in interiorul tijei si sa prezinte reperele de referinta care trebuie realizate astfel incat orice deplasare a scarii si a suportului ei fata de tija sa poata fi observata. 5.7. Lactodensimetrele trebuie sa aiba scara nominala gradata in kg/mc sau g/cmc la 20°C. 5.8. Lestul trebuie sa fie fixat in partea inferioara a mijlocului de masurare. Dupa ce mijlocul de masurare este mentinut timp de 1 ora in pozitie verticala, la temperatura de 80°C si ulterior racit in aceiasi pozitie, acesta trebuie sa pluteasca in pozitie verticala, cu o abatere maxima de la verticalitate de 1,5°. 5.9. Intervalul nominal al scarii gradate trebuie sa nu depaseasca 20 kg/mc; valoarea minima a diviziunii trebuie sa fie de 0,5 kg/mc. 5.10. Inscriptionarile trebuie sa fie clare si trebuie sa cuprinda: unitatea de masura, temperatura de referinta: 20°C; numele sau sigla producatorului; seria si anul de fabricatie. 6. Cerinte metrologice si tehnice specifice balantelor Mohr-Westphall 6.1. Domeniul de masurare (650 ... 2000) kg/mc. 6.2. Erorile de masurare, determinate in conditii nominale de functionare, trebuie sa fie mai mici decat eroarea maxima tolerata care este ±0,5 kg/mc. 6.3. Sensibilitatea balantei Mohr-Westphall trebuie sa asigure o deplasare de cel putin 1 mm a indicatorului parghiei de la pozitia de echilibru (dupa echilibrarea balantei in aer cu plutitor) prin asezarea fara soc, pe ultima crestatura a unei suprasarcini de 5 mg. 6.4. Erorile maxime tolerate pentru greutatile calareti sunt prevazute in tabelul 4: Tabelul 4 Erorile maxime tolerate pentru greutatile calareti
┌────────────────────-┬────────────────────┐
│ Valoarea nominala │ Eroarea tolerata │
│ a greutatii, g │ mg │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 10 │ ±0,6 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 1 │ ±0,3 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,1 │ ±0,15 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,01 │ ±0,08 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 5 │ ±0,5 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,5 │ ±0,25 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,05 │ ±0,12 │
├────────────────────-┼────────────────────┤
│ 0,005 │ ±0,006 │
└────────────────────-┴────────────────────┘
6.5. Erorile maxime tolerate pentru indicatiile termometrelor incluse in plutitorul balantei sau folosite impreuna cu acestea sunt cele prevazute in tabelul 1. 6.6. Balantele trebuie sa fie prevazute cu toate accesoriile specificate de producator. 7. Atestarea legalitatii 7.1. Atestarea legalitatii unui mijloc de masurare a densitatii se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestuia cu cerintele metrologice si tehnice aplicabile prevazute in prezenta norma de metrologie legala. 7.2. Atestarea legalitatii se realizeaza prin aplicarea marcajelor metrologice si emiterea unor documente specifice intocmite conform prevederilor instructiunilor de metrologie legala. 7.3. Este interzisa aplicarea marcajelor intr-o maniera care ar putea sa provoace confuzii privind semnificatia, forma, vizibilitatea sau claritatea lor. 7.4. In cazul densimetrelor din sticla marcajele se pot aplica pe ambalaj si/sau pe documentatia insotitoare. Tabelul 5 Cerinte metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal al densimetrelor din sticla
┌────┬──────────────────────────-┬────────────────-┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ legala │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │initiala│periodica│
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Informatii inscriptionate │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │pe aparat si informatii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │insotitoare (specificatii │ 3.16/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ale producatorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Verificarea constructiei │ 3.3/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.4/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.5/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.6/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.7/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.8/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.9/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.10/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.11/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.12/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.13/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.14/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.15/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.17/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │masurarii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Erorii in conditii nominale│ 3.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │de functionare ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 3.2/NML 075-05 │ X │ X │ X │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘
Tabelul 6 Cerinte metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal al densimetrelor electronice
┌────┬──────────────────────────-┬────────────────-┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ legala │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │initiala│periodica│
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Informatii inscriptionate │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │pe aparat si informatii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │insotitoare (specificatii │ 4.7/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ale producatorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Verificarea constructiei │ 4.4/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.5/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.6/NML 075-05 │ X │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │masurarii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Protectia impotriva │ 2.8/NML 001-05 │ X │ │ │
│ │interventiilor neautorizate│ │ │ │ │
│ │si a degradarii informatiei│ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │conformitatii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 1.11/NML 001-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 6 │Erori in conditii nominale │ 4.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │de functionare fara ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │perturbatii │ 4.2/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 4.3/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────-┼────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 7 │Functionarea in prezenta │4.7.1/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │factorilor de influenta ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │4.7.2/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │4.7.3/NML 075-05 │ X │ │ │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘
Tabelul 7 Cerinte metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal al lactodensimetrelor
┌────┬─────────────────────────-┬──────────────────┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma ├────────┬──────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ legala │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │initiala│periodica│
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Informatii inscriptionate │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │pe aparat si informatii ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │insotitoare (specificatii │ 5.10/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ale producatorului) │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Verificarea constructiei │ 5.4/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.5/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.6/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.7/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.8/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.9/NML 075-05 │ X │ │ │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │masurarii ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Posibilitatea evaluarii │ 2.11/NML 001-05 │ X │ X │ │
│ │conformitatii │ │ │ │ │
├────┼──────────────────────────┼─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Erori in conditii nominale│ 5.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │de functionare ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.2/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├─────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 5.3/NML 075-05 │ X │ X │ X │
└────┴──────────────────────────┴──────────────────┴────────┴────────┴────────-┘
Tabelul 8 Cerinte metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal al balantelor Mohr-Westphall
┌────┬─────────────────────────-─┬─────────────────┬──────────────────────────-┐
│ │ │ │ Modalitati de control │
│Nr. │ Cerinta metrologica │Punctul din norma├────────┬──────────────────┤
│crt.│ sau tehnica │ de metrologie │Aprobare│ Verificare │
│ │ │ legala │de model├────────┬────────-┤
│ │ │ │ │initiala│periodica│
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 0 │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 1 │Informatii inscriptionate │ 2.9/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │pe aparat si informatii │ │ │ │ │
│ │insotitoare (specificatii │ │ │ │ │
│ │ale producatorului) │ │ │ │ │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 2 │Verificarea constructiei │ 6.6/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 3 │Indicarea rezultatului │ 2.10/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │masurarii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 2.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 4 │Posibilitatea evaluarii │ 2.12/NML 001-05 │ X │ X │ X │
│ │conformitatii ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 1.11/NML 001-05 │ X │ X │ X │
├────┼───────────────────────────┼─────────────────┼────────┼────────┼────────-┤
│ 5 │Erori in conditii nominale │ 6.1/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │de functionare ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 6.2/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 6.3/NML 075-05 │ X │ X │ X │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 6.4/NML 075-05 │ X │ │ │
│ │ ├────────────────-┼────────┼────────┼────────-┤
│ │ │ 6.5/NML 075-05 │ X │ │ │
└────┴──────────────────────────-┴────────────────-┴────────┴────────┴────────-┘
-------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.