Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA*) din 1 iunie 2005  de metrologie legala NML 001-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA*) din 1 iunie 2005 de metrologie legala NML 001-05 "Cerinte metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal"

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 664 bis din 26 iulie 2005
____________
*) Aprobata de <>Ordinul nr. 106/2005 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 664 bis din 26/07/2005.

1. Dispozitii generale
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele metrologice si tehnice comune mijloacelor de masurare definite in normele de metrologie legala specifice, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
1.2. Pentru a putea fi introduse pe piata, puse in functiune sau utilizate in masurarile de interes public, mijloacele de masurare prevazute la punctul 1.1 trebuie sa indeplineasca atat cerintele metrologice si tehnice prevazute in normele de metrologie legala specifice, cat si cele aplicabile din prezenta norma. In scopul definirii aplicabilitatii cerintelor din prezenta norma, normele de metrologie legala specifice fac trimiteri explicite la prezentul text.
1.3. Masurarile de interes public prevazute la punctul 1.2 sunt acele masurari privind sanatatea publica, siguranta si ordinea publica, protectia mediului si a consumatorului, perceperea taxelor si obligatiilor si corectitudinea tranzactiilor comerciale care, atunci cand sunt incorecte sau nesigure, pot determina conflicte de interese si/sau pot avea consecinte vatamatoare pentru persoane individuale sau colectivitati.
1.4. Mijloacele de masurare prevazute la punctul 1.1 trebuie sa asigure un inalt nivel de protectie metrologica, astfel incat partile implicate sa capete incredere in rezultatele masurarilor. Aceste mijloace de masurare trebuie sa fie concepute si executate la un nivel calitativ ridicat in ceea ce priveste tehnologia masurarii si securitatea informatiilor de masurare.
1.5. Prin normele de metrologie legala specifice, Biroul Roman de Metrologie Legala poate sa impuna unele cerinte privind punerea in functiune a mijloacelor de masurare, justificate de conditiile climatice locale. In aceste situatii, normele de metrologie legala specifice trebuie sa stabileasca temperaturile limita minime si maxime, prin alegerea unor valori dintre cele prevazute in tabelul 1. In plus, normele de metrologie legala specifice pot sa indice conditiile de umiditate (cu, sau fara condensare posibila) si sa precizeze daca locul prevazut pentru utilizare este inchis sau deschis.
1.6. In cazurile in care pentru un mijloc de masurare sunt definite mai multe clase de exactitate, normele de metrologie legala specifice pot impune clasa/clasele de exactitate care trebuie utilizate pentru aplicatii specifice. Se admite utilizarea de catre detinator a unor mijloace de masurare de clasa de exactitate superioara.
1.7. Solutiile adoptate pentru indeplinirea cerintelor metrologice si tehnice trebuie sa tina cont de modul in care urmeaza sa fie folosit mijlocul de masurare si sa previna utilizarea gresita a acestuia.
1.8. Evaluarea conformitatii unui mijloc de masurare cu cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma si in normele de metrologie legala specifice se efectueaza cu prilejul aprobarii de model sau al verificarii metrologice, initiale sau periodice, in masura in care fiecare din aceste modalitati de control metrologic este prevazuta in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologic legal.
1.9. Evaluarea conformitatii prevazute la punctul 1.8 se efectueaza pe baza unei documentatii tehnice prezentate in conformitate cu prevederile reglementarilor metrologice aplicabile. Documentatia tehnica trebuie sa descrie intr-o maniera inteligibila conceptia, fabricatia si functionarea mijlocului de masurare si sa permita evaluarea conformitatii acestuia cu cerintele aplicabile din prezenta norma de metrologie legala, precum si cu cele din normele de metrologie legala specifice.
1.10. Documentatia tehnica trebuie sa fie suficient de detaliata pentru a asigura:
- definirea caracteristicilor metrologice;
- reproductibilitatea performantelor metrologice ale mijloacelor de masurare fabricate in conditiile in care acestea sunt reglate corect cu ajutorul mijloacelor tehnice prevazute;
- integritatea mijlocului de masurare.
1.11. Pentru a face posibila evaluarea si identificarea modelului si/sau a mijlocului de masurare, documentatia tehnica trebuie sa contina, in masura in care sunt relevante pentru evaluarea conformitatii, urmatoarele:
a) o descrierea generala a mijlocului de masurare;
b) proiectul de ansamblu si desenele de executie ale componentelor, subansamblurilor, circuitelor etc.;
c) informatii privind procedurile de fabricatie care sa garanteze omogenitatea productiei;
d) daca este cazul, descrieri ale dispozitivelor electrice care sa contina desene, scheme, diagrame ale elementelor logice si informatii generale privind caracteristicile si functionarea programelor informatice;
e) descrierile si explicatiile necesare intelegerii documentelor de la punctele b), c) si d), inclusiv a functionarii mijlocului de masurare;
f) o lista a standardelor europene si a documentelor normative prevazute la punctul 3.3, aplicate integral sau partial;
g) o descriere a solutiilor adoptate pentru a indeplini cerintele metrologice si tehnice din prezenta norma si din norma de metrologie legala specifica, in cazul in care standardele europene si/sau documentele normative prevazute la punctul 3.3 nu au fost aplicate;
h) rezultatele calculelor de proiectare, ale examinarilor etc.;
i) daca este necesar, rezultatele incercarilor care demonstreaza ca modelul si/sau mijlocul de masurare indeplinesc:
- cerintele din prezenta norma de metrologie legala si cele din norma de metrologie legala specifica, atat in conditiile nominale de functionare declarate, cat si atunci cand este supus perturbatiilor de mediu specificate;
- criteriile de durabilitate aplicabile mijloacelor de masurare, conform normelor de metrologie legala specifice;
j) rapoartele de incercari si certificatele de aprobare de model ale unor mijloace de masurare care contin parti identice cu cele utilizate in noul mijloc de masurare;
k) precizari cu privire la sigiliile si marcajele aplicate;
l) precizari privind conditiile de compatibilitate cu interfetele si subansamblurile, daca sunt relevante.
1.12. Cu prilejul verificarii metrologice initiale/periodice, laboratorului care efectueaza verificarea trebuie sa i se puna la dispozitie numai acele informatii/documente dintre cele prevazute la punctul 1.11, care sunt relevante pentru evaluarea conformitatii in faza respectiva.
1.13. In prezenta norma de metrologie legala, termenii specifici utilizati au urmatoarele semnificatii:
1.13.1. conditii nominale de functionare: valori ale masurandului si ale marimilor de influenta pentru care caracteristicile metrologice specificate ale unui mijloc de masurare sunt presupuse ca se afla intre limite date.
1.13.2. marime de influenta: marime, alta decat masurandul, care influenteaza rezultatul unei masurari.
1.13.3. masurand: marime particulara supusa masurarii.
1.13.4. masura: dispozitiv destinat sa reproduca sau sa furnizeze in mod permanent, in decursul utilizarii sale, una sau mai multe valori cunoscute ale unei marimi date.
1.13.5. mijloc de masurare a utilitatilor: mijloc de masurare destinat utilizarii in cadrul tranzactiilor comerciale dintre furnizorii de utilitati (apa, gaze, energie electrica, energie termica si altele asemenea) si consumatorii directi, individuali sau colectivi.
1.13.6. perturbatie: marime de influenta a carei valoare este cuprinsa intre limitele indicate in cerintele aplicabile dar se afla in afara conditiilor nominale de functionare specificate ale mijlocului de masurare. O marime de influenta este o perturbatie daca pentru acea marime de influenta nu sunt precizate conditiile nominale de functionare.
1.13.7. subansamblu: dispozitiv material, mentionat ca atare in normele de metrologie legala specifice, care functioneaza independent si formeaza un mijloc de masurare impreuna cu:
- alte subansambluri cu care este compatibil, sau
- un mijloc de masurare cu care este compatibil.
1.13.8. vanzare directa: tranzactie comerciala care indeplineste simultan urmatoarele conditii:
- rezultatul masurarii serveste ca baza pentru stabilirea sumei de plata;
- cel putin una dintre partile implicate in tranzactia corelata cu masurarea este un consumator sau o oricare alta parte care necesita un nivel similar de protectie;
- toate partile implicate in tranzactie accepta simultan si pe loc rezultatul masurarii.
2. Cerinte metrologice si tehnice
2.1. Erori tolerate
2.1.1. In conditii nominale de functionare si in absenta oricarei perturbatii, erorile de masurare, determinate in cadrul incercarilor de model si al verificarilor metrologice, nu trebuie sa depaseasca valorile erorilor maxime tolerate, asa cum sunt prevazute in normele de metrologie legala specifice mijlocului de masurare.
Daca normele de metrologie legala specifice nu prevad altceva, erorile maxime tolerate in utilizare, valabile in cadrul inspectiilor si testarilor inopinate sau activitatilor de supraveghere metrologica a utilizarii, au valori duble fata de cele prevazute pentru verificarile metrologice initiale.
Cu exceptia cazurilor in care este prevazuta intr-un alt mod in normele de metrologie legala specifice, eroarea maxima tolerata este exprimata sub forma unui interval simetric al abaterii fata de valoarea adevarata a masurandului.
2.1.2. In conditii nominale de functionare si in prezenta unei perturbatii, un mijloc de masurare trebuie sa indeplineasca cerintele de performanta prevazute, pentru aceste conditii, in normele de metrologie legala specifice.
Cand mijlocul de masurare este destinat utilizarii intr-un camp electromagnetic continuu, permanent, specificat, erorile de masurare in timpul incercarii la camp electromagnetic modulat in amplitudine trebuie sa aiba valori situate intre limitele erorilor maxime tolerate.
2.1.3. Producatorul trebuie sa specifice conditiile de mediu climatic, mecanic si electromagnetic in care este prevazuta utilizarea mijlocului de masurare, alimentarea cu energie electrica si alte marimi de influenta susceptibile sa ii afecteze exactitatea, tinand seama de cerintele prevazute in normele de metrologie legala specifice, aplicabile mijlocului de masurare.
2.1.3.1. Conditiile de mediu climatic
Cu exceptia cazurilor in care normele de metrologie legala specifice prevad altceva, producatorul trebuie sa precizeze limita superioara si inferioara a temperaturii sub forma unor valori preluate din tabelul 1 si sa indice daca mijlocul de masurare este destinat utilizarii in conditii de umiditate cu sau fara condensare, precum si daca locul de utilizare prevazut este deschis sau inchis.

Tabelul 1

Limitele temperaturii


┌──────────────────────┬────────┬────────┬────────┬────────┐
│ Temperatura maxima │ 30°C │ 40°C │ 55°C │ 70°C │
├──────────────────────┼────────┼────────┼────────┼────────┤
│ Temperatura minima │ 5°C │ -10°C │ -25°C │ -40°C │
└──────────────────────┴────────┴────────┴────────┴────────┘



2.1.3.2. Conditiile de mediu mecanic
a) Conditiile de mediu mecanic sunt clasificate in clasele M1, M2 si M3 descrise in continuare:
M1 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de masurare utilizate in locuri expuse la vibratii si socuri de importanta redusa, de exemplu mijloacele de masurare fixate pe structurile de sustinere usoare, supuse unor vibratii si socuri neglijabile cauzate de percutii sau lucrari locale, trantirea usilor etc.
M2 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de masurare utilizate in locuri expuse la un nivel semnificativ sau ridicat de vibratii si socuri, de exemplu cele transmise de masini si vehicule care ruleaza in apropiere sau cele care exista langa masini grele, benzi transportoare etc.
M3 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de masurare utilizate in locuri in care nivelul vibratiilor si socurilor este ridicat si foarte ridicat, de exemplu mijloace de masurare instalate direct pe masini, benzi transportoare etc.
b) Pentru definirea conditiilor de mediu mecanic trebuie sa fie luate in considerare urmatoarele marimi de influenta:
- vibratii;
- socuri mecanice.
2.1.3.3. Conditiile de mediu electromagnetic
a) Cu exceptia cazurilor in care normele de metrologie legala specifice prevad altceva, conditiile de mediu electromagnetic sunt clasificate in clasele E1, E2 si E3 descrise in continuare:
E1 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de masurare utilizate in locuri in care perturbatiile electromagnetice corespund celor care se pot manifesta in cladirile rezidentiale si comerciale si in cele in care se executa activitati de mica industrie.
E2 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de masurare utilizate in locuri in care perturbatiile electromagnetice corespund celor care se pot manifesta in celelalte cladiri industriale.
E3 Aceasta clasa se aplica mijloacelor de masurare alimentate de la bateria unui vehicol. Mijloacele de masurare trebuie sa indeplineasca atat cerintele clasei E2, cat si cerintele suplimentare corespunzatoare urmatoarelor perturbatii:
- reducerea tensiunii de alimentare cauzate de alimentarea circuitelor electromotorului de pornire a motorului cu ardere interna;
- fenomene tranzitorii de intrerupere a sarcinii care se produc in cazul deconectarii unei baterii descarcate in timpul rotirii motorului.
b) Pentru definirea conditiilor de mediu electromagnetic trebuie sa fie luate in considerare urmatoarele marimi de influenta:
- intreruperi ale tensiunii;
- reduceri de scurta durata ale tensiunii;
- fenomene tranzitorii ale tensiunii pe circuitele de alimentare si/sau pe circuitele de semnal;
- descarcari electrostatice;
- campuri electromagnetice radiante la frecventa radio;
- campuri electromagnetice de frecventa radio care induc perturbatii conduse prin circuitele de alimentare si/sau circuitele de semnal;
- impulsuri pe circuitele de alimentare si/sau circuitele de semnal.
2.1.3.4. Alte marimi de influenta de care trebuie sa se tina seama, dupa caz, sunt urmatoarele:
- variatia tensiunii;
- variatia frecventei sursei de alimentare;
- campuri magnetice de frecventa industriala;
- oricare alte marimi susceptibile sa influenteze intr-o maniera semnificativa exactitatea mijlocului de masurare.
2.1.4. Reguli privind evaluarile
2.1.4.1. Reguli de baza pentru realizarea incercarilor si determinarea erorilor
- Cerintele prevazute la punctele 2.1.1 si 2.1.2 trebuie sa fie verificate pentru fiecare marime de influenta specificata. Cu exceptia cazurilor in care norma de metrologie legala specifica mijlocului de masurare prevede altceva, aceste cerinte trebuie indeplinite cand fiecare marime de influenta este aplicata si efectul sau este evaluat separat, toate celelalte marimi de influenta fiind mentinute relativ constante, la valorile lor de referinta.
- Incercarile metrologice trebuie sa fie efectuate in timpul sau dupa aplicarea marimii de influenta, in conformitate cu situatia care corespunde starii normale de functionare a mijlocului de masurare in timpul manifestarii posibile a marimii de influenta respective.
2.1.4.2. Reguli privind umiditatea ambianta
- In functie de conditiile de mediu climatic pentru care este prevazuta functionarea mijlocului de masurare, pot fi prevazute fie incercarea la caldura umeda in regim stabil (fara condensare), fie incercarea la caldura umeda in regim ciclic (cu condensare).
- Incercarea la caldura umeda in regim ciclic este indicata in cazurile in care condensarea este importanta sau in cele in care patrunderea vaporilor este accelerata ca efect al respiratiei.
- Incercarea la caldura umeda in regim stabil este indicata in cazurile in care umiditatea se manifesta fara condensare.
2.2. Reproductibilitate
In cazul masurarii aceluiasi masurand intr-un loc diferit sau de catre un utilizator diferit, toate celelalte conditii fiind identice, rezultatele masurarilor succesive trebuie sa fie foarte apropiate intre ele. Diferenta dintre rezultatele masurarilor trebuie sa fie mica in comparatie cu eroarea maxima tolerata.
2.3. Repetabilitate
In cazul masurarii aceluiasi masurand in conditii de masurare identice, rezultatele masurarilor succesive trebuie sa fie foarte apropiate intre ele. Diferenta dintre rezultatele masurarilor trebuie sa fie mica in comparatie cu eroarea maxima tolerata.
2.4. Sensibilitate si prag de discriminare
Un mijloc de masurare trebuie sa fie suficient de sensibil si sa prezinte un prag de discriminare suficient de scazut pentru scopul masurarii.
2.5. Durabilitate
Un mijloc de masurare trebuie sa fie conceput astfel incat sa mentina o stabilitate adecvata a caracteristicilor sale metrologice in timpul unei perioade estimate de producator, cu conditia ca el sa fie corect instalat, intretinut si utilizat conform instructiunilor producatorului, cand se afla in conditiile de mediu pentru care a fost destinat.
2.6. Siguranta in functionare
Un mijloc de masurare trebuie sa fie conceput astfel incat sa reduca la minimum efectul unui defect care ar putea conduce la un rezultat inexact al masurarii, cu exceptia cazului cand prezenta unui asemenea defect este evidenta.
2.7. Adecvare
2.7.1. Un mijloc de masurare nu trebuie sa aiba caracteristici care ar putea facilita o utilizare frauduloasa; posibilitatile de folosire gresita, neintentionata trebuie sa fie reduse la minimum.
2.7.2. Un mijloc de masurare trebuie sa fie potrivit pentru utilizarea prevazuta, luand in considerare conditiile practice de functionare si nu trebuie sa-i impuna utilizatorului cerinte exagerate, pentru a obtine un rezultat corect al masurarii.
2.7.3. Erorile unui mijloc de masurare a utilitatilor nu trebuie sa fie influentate exagerat atunci cand debitele sau curentii au valori in afara domeniului controlat.
2.7.4. Atunci cand un mijloc de masurare este conceput pentru masurarea valorilor unui masurand considerat constant in timp, mijlocul de masurare trebuie sa fie insensibil la micile fluctuatii ale valorii masurandului sau trebuie sa reactioneze intr-o maniera corespunzatoare.
2.7.5. Un mijloc de masurare trebuie sa fie robust, iar materialele din care este construit trebuie sa fie adecvate conditiilor de utilizare prevazute.
2.7.6. Un mijloc de masurare trebuie sa fie conceput astfel incat sa permita controlul functiilor de masurare dupa ce a fost introdus pe piata si pus in functiune. Daca este necesar, in mijlocul de masurare trebuie sa fie integrate echipamente sau programe informatice speciale care sa permita acest control. Procedura de control trebuie sa fie descrisa in manualul de utilizare.
Daca mijlocul de masurare este prevazut cu un program informatic asociat care asigura si alte functii decat cele de masurare, programul informatic care este important pentru caracteristicile metrologice trebuie sa fie identificabil si sa nu poata fi influentat intr-o maniera inadmisibila de catre programul informatic asociat.
2.8. Protectie impotriva interventiilor neautorizate si a degradarii informatiei
2.8.1. Caracteristicile metrologice ale unui mijloc de masurare nu trebuie sa fie influentate intr-o maniera inadmisibila de conectarea la un alt dispozitiv, de orice caracteristica a dispozitivului conectat sau de orice dispozitiv care comunica de la distanta cu mijlocul de masurare.
2.8.2. Componentele materiale care sunt esentiale pentru asigurarea caracteristicilor metrologice trebuie sa fie concepute astfel incat sa fie facute inviolabile. Masurile de securitate prevazute trebuie sa permita obtinerea de dovezi asupra interventiilor neautorizate.
2.8.3. Programele informatice care sunt importante pentru caracteristicile metrologice trebuie sa fie identificate ca atare si facute inviolabile.
Identificarea programelor de catre mijlocul de masurare trebuie sa fie efectuata cu usurinta. Dovezile privind interventiile trebuie sa fie disponibile pentru perioade de timp rezonabile.
2.8.4. Informatiile de masurare, programele informatice care sunt importante pentru caracteristicile metrologice si parametrii metrologici importanti, memorati sau transmisi, trebuie sa fie protejati corespunzator impotriva degradarii accidentale sau intentionate.
2.8.5. In cazul mijloacelor de masurare a utilitatilor, dispozitivele de afisare a cantitatii totale livrate sau dispozitivele de afisare care permit calculul cantitatii totale livrate trebuie sa nu poata fi resetate in timpul utilizarii.
2.9. Informatii pe care trebuie sa le prezinte mijlocul de masurare si informatii insotitoare
2.9.1. Un mijloc de masurare trebuie sa prezinte urmatoarele inscriptii:
- marca sau numele producatorului;
- informatii privind exactitatea mijlocului de masurare;
plus, dupa caz:
- date privind conditiile de utilizare;
- capacitatea de masurare;
- domeniul de masurare;
- marcajul de identificare;
- numarul certificatului aprobarii de model;
- informatii care sa precizeze daca dispozitivele suplimentare care furnizeaza rezultate metrologice indeplinesc dispozitiile prezentei norme de metrologie legala privind controlul metrologic legal.
2.9.2. Cand un mijloc de masurare are dimensiuni prea mici sau este produs dintr-un material prea sensibil pentru a permite inscriptionarea cu informatiile cerute, ambalajul si/sau documentatia care il insoteste trebuie sa fie inscriptionate intr-o maniera corespunzatoare, conform punctului 2.9.1.
2.9.3. Un mijloc de masurare trebuie sa fie insotit de informatii privind modul sau de functionare. Fac exceptie de la aceasta obligatie mijloacele de masurare simple, cu mod de functionare in sine cunoscut.
Informatiile, concentrate intr-un manual de utilizare, pot include, dupa caz:
- conditiile nominale de functionare;
- clasele de mediu mecanic si electromagnetic;
- temperaturile limita superioara si inferioara, indicatii cu privire la existenta sau inexistenta condensarii, indicatii care sa precizeze daca locul de utilizare prevazut este inchis sau deschis;
- instructiuni privind instalarea, intretinerea, repararea, reglajele admise;
- instructiuni privind utilizarea corecta si conditiile speciale de utilizare;
- conditii privind compatibilitatea cu interfetele, cu subansamblurile sau cu alte mijloace de masurare.
2.9.4. In cazul grupurilor de mijloace de masurare identice, utilizate in acelasi loc, sau in cazul mijloacelor de masurare a utilitatilor, echiparea cu manuale de utilizare individuale nu este obligatorie.
2.9.5. Cu exceptia cazurilor in care in norma de metrologie legala specifica a unui mijloc de masurare exista o indicatie contrara, valoarea diviziunii scarii pentru o valoare masurata trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n, sau 5 x 10^n, unde n este un numar intreg sau zero. Unitatea de masura sau simbolul sau trebuie sa insoteasca valoarea numerica, fie afisata impreuna cu aceasta, fie inscriptionata pe dispozitivul indicator al mijlocului de masurare.
2.9.6. O masura materializata trebuie sa fie marcata printr-o valoare nominala sau o scara, insotita de unitatea de masura.
2.9.7. Unitatile de masura folosite si simbolurile lor trebuie sa fie in concordanta cu reglementarile legale privind unitatile de masura si simbolurile lor.
2.9.8. Toate marcajele si inscriptionarile impuse de oricare dintre cerinte trebuie sa fie clare, neambigue, netransferabile si sa nu poata fi sterse.
2.10. Indicarea rezultatului masurarii
2.10.1. Indicarea rezultatului trebuie sa se faca prin intermediul unui dispozitiv indicator sau a unui inscris tiparit.
2.10.2. Indicarea oricarui rezultat trebuie sa fie clara si neambigua si sa fie insotita de acele marcaje si inscriptionari necesare pentru a informa utilizatorul asupra semnificatiei rezultatului. In conditii normale de utilizare, rezultatul indicat trebuie sa poata fi citit cu usurinta. Se admit indicatii suplimentare numai daca acestea nu pot fi confundate cu indicatiile supuse controlului metrologic.
2.10.3. In cazul rezultatelor tiparite, inscrisul tiparit trebuie sa fie usor lizibil si sa nu poata fi sters.
2.10.4. Un mijloc de masurare destinat tranzactiilor comerciale pentru vanzari directe trebuie sa fie conceput astfel incat, atunci cand este instalat asa cum a fost prevazut, sa indice rezultatul masurarii ambelor parti implicate in tranzactie. Orice bon care are o importanta, determinanta in cadrul vanzarilor directe, eliberat consumatorului de catre un dispozitiv auxiliar care nu indeplineste cerintele din prezenta norma de metrologie legala, trebuie sa contina informatiile restrictive corespunzatoare.
2.10.5. Indiferent daca poate sau nu poate sa fie citit de la distanta, un mijloc de masurare destinat masurarii utilitatilor trebuie sa fie echipat cu un dispozitiv indicator, accesibil consumatorului fara a fi necesara utilizarea unor unelte sau dispozitive. Informatiile citite pe acest dispozitiv indicator constituie rezultatul masurarii care serveste ca baza pentru determinarea sumei de plata.
2.11. Prelucrarea ulterioara a informatiilor de masurare pentru incheierea tranzactiei comerciale
2.11.1. Mijloacele de masurare utilizate in tranzactii comerciale, cu exceptia mijloacelor de masurare a utilitatilor, trebuie sa inregistreze, prin intermediul unor mijloace durabile, rezultatul masurarii insotit de informatii care sa permita identificarea tranzactiei respective, atunci cand sunt indeplinite simultan urmatoarele conditii:
- masurarea este nerepetabila;
- mijlocul de masurare este destinat utilizarii, in mod obisnuit, in absenta uneia dintre partile implicate in tranzactie.
2.11.2. Suplimentar fata de cerintele de la punctul 2.11.1, in momentul finalizarii masurarii, trebuie sa fie disponibile, la cerere, o dovada durabila a rezultatului masurarii si informatiile de identificare a tranzactiei.
2.12. Posibilitatea evaluarii conformitatii
Un mijloc de masurare trebuie sa fie conceput astfel incat sa permita evaluarea imediata a conformitatii sale cu cerintele prezentei norme de metrologie legala precum si cu cele ale normelor de metrologie legala specifice.
3. Prevederi finale
3.1. Evaluarea conformitatii unui mijloc de masurare cu cerintele metrologice si tehnice prevazute in prezenta norma si in normele de metrologie legala specifice se realizeaza prin aplicarea procedurilor de incercare/verificare corespunzatoare normei de metrologie legala specifice.
3.2. Se considera ca un mijloc de masurare satisface cerintele metrologice si tehnice, daca in cadrul evaluarii conformitatii se demonstreaza ca evaluarile prevazute in norma de metrologie legala specifica mijlocului de masurare au fost finalizate cu rezultate corespunzatoare.
3.3. Conformitatea unui mijloc de masurare cu cerintele metrologice si tehnice prevazute in norma de metrologie legala specifica se poate demonstra si prin raportarea la cerintele din standardele nationale/internationale sau din documentele normative ale Organizatiei Internationale de Metrologie Legala stabilite prin ordin al directorului general al Biroului Roman de Metrologie Legala ca fiind reglementari armonizate cu norma de metrologie legala specifica mijlocului de masurare respectiv.
3.4. Daca un mijloc de masurare este constituit din mai multe subansambluri si daca norma de metrologie legala specifica prevede cerinte metrologice si tehnice pentru toate subansamblurile care formeaza impreuna mijlocul de masurare respectiv, prevederile prezentei norme pot fi aplicate, cu adaptarile necesare, fiecarui subansamblu in parte.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016