Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA DE METROLOGIE LEGALA din 29 noiembrie 2005  NML 043-05 Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA DE METROLOGIE LEGALA din 29 noiembrie 2005 NML 043-05 "Butirometre"*)

EMITENT: BIROUL ROMAN DE METROLOGIE LEGALA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 1.115 bis din 9 decembrie 2005
_________
*) Aprobatã de <>Ordinul nr. 323 din 29 noiembrie 2005 publicat În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1115 din 9 decembrie 2005.


1. Domeniu de aplicare
1.1. Prezenta norma de metrologie legala stabileste cerintele esentiale metrologice si tehnice, aplicabile pentru toate tipurile de butirometre pentru lapte integral, zer si zara, lapte smantanit, lapte praf, smantana si branza.
1.2. Butirometrele sunt mijloace de masurare din sticla care se folosesc la determinarea continutului de grasime din lapte si produse lactate prin metoda acid butirometrica.
1.3. Scara gradata a butirometrului este stabilita conventional in procente, care reprezinta continutul de grasime in grame la 100 g sau la 100 cm^3 de produs din proba analizata.

2. Cerinte metrologice
Domeniul de masurare, valoarea diviziunii si erorile tolerate sunt prezentate in tabelul 1.

3. Cerinte tehnice
3.1. Calitatea sticlei
3.1.1. Butirometrele trebuie sa fie construite din sticla transparenta, incolora sau cu slabe nuante verzui, fara defecte vizibile.
Pe corpul butirometrului se admit in masa sticlei un numar de maxim trei basici care nu se sparg prin apasare cu un varf metalic, cu dimensiuni de maxim 1,5 mm, canale de aer filiforme cu latimea maxima de 0,25 mm, in numar maxim de trei incluziuni inactive, cu dimensiunea maxima de 1 mm.
Nu se admit basici care se sparg prin apasare cu un varf metalic, incluziuni active, stirbituri sau crapaturi.
3.1.2. Sticla din care sunt construite butirometrele trebuie sa se incadreze in clasa 1 de stabilitate fata de apa si acizi si in clasa 2 de stabilitate fata de alcalii, conform standardului in vigoare privind clasele de stabilitate chimica a sticlei.
3.2. Forma
3.2.1. Partile componente ale butirometrului trebuie sa fie simetrice si coaxiale.
3.2.2. Variatiile sectiunilor transversale trebuie sa fie uniforme, in special la imbinarea tijei cu corpul.
3.2.3. Suprafata interioara trebuie sa fie lisa, fara deformari si ingrosari vizibile in zona sudurilor.
Grosimea peretilor trebuie sa fie de minim 0,9 mm, pentru ca butirometrele sa fie suficient de rezistente la folosirea pentru care sunt destinate.
3.3. Gatul
Gatul poate fi:
- lis, intarit la extremitate prin retopire, avand o ingrosare spre exterior de 2,5 mm grosime maxima;
- cu caneluri care trebuie sa fie perpendiculare pe axa butirometrului; diametrul interior al gatului se masoara in acest caz la varful canelurilor.
3.4. Corpul
Corpul butirometrului, de forma cilindrica, trebuie sa aiba un diametru exterior de maxim 25 mm pentru toate tipurile, in afara de butirometrele pentru smantana, la care diametrul exterior este de maxim 25,5 mm.
3.5. Tija
Tija butirometrului trebuie sa fie de tip aplatisat.
3.6. Capul
Capul butirometrului, atunci cand este inchis la o extremitate, trebuie sa aiba o forma usor tronconica. Volumul interior al capului, pana la cel mai apropiat reper al scarii gradate, trebuie sa fie in acest caz de minim 1,5 cm^3. La butirometrele care au o deschidere si la partea superioara, marginea acesteia trebuie sa fie intarita, fara zimti sau neregularitati. Pe capul butirometrului trebuie sa fie prevazuta o suprafata mata, de obicei de forma ovala sau circulara, care sa permita notarea unor date in timpul lucrului.

Tabelul 1
Cerinte tehnice si metrologice





|Nr. | Cerinta/Produs | Lapte |Zer si zara| Lapte | Lapte praf | Branza | Smantana |
|crt.| analizat | smantanit | | | | | |
+----+--------------------+-------------+-----------+-------------------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 1. |Tipul constructiv |Siegfeld |Kehe |Gerber |Teichert |Van Gulik |Roeder |Schultz |Kohler |
+----+--------------------+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 2. |Domeniul de masurare|0 ... 0,5 |0 ... 4 |0 ... 5 |0 ... 10 |0 ... 35 |0 ... 40 |*1) |0 ... 40 |0 ... 50 |
| |(%) | | |(6, 7, 8,|(12, 16).|(70) | | | |(70) |
| | | | |9). | | | | | | |
+----+--------------------+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 3. |Cantitatea de produs|(22±0,08)cm^3|*2) |*2) |(2,5±0,01) g|(3±0,01) g|(5+0,01) g|(5±0,01) g |(5±0,02) g |
| |analizat | | | | | | | | |
+----+--------------------+-------------+-----------+-------------------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 4. |Lungimea totala (mm)|190±5 |190±5 |190±5 |(205±0,01) |185±5 |190±2,5 |190±2,5 |190±2,5 |
+----+--------------------+-------------+-----------+-------------------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 5. |Diametrul interior |11,3±0,3 |11,3±0,3 |11,3±0,3 |17±0,5 |17±0,5 |17±0,5 |11,5±0,5 |11,5±0,5 |
| |al gatului (mm) | | | | | | | | |
+----+--------------------+-------------+-----------+-------------------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 6. |Inaltimea gatului |14,5±5 |14,5±5 |14,5±5 |16±1 |15±1 |15±1 |15±1 |14±1 |
| |(mm) | | | | | | | | |
+----+--------------------+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 7. |Capacitatea corpului|43,5±0,5 |21,7±0,3 | 21,5±0,4|21,0±0,4 |*3) 18±0,5 |*3) 21±0,5|*3) 23,5±1|*3) 19,0±0,5|18,5±0,5 |
| |(cm^3) | | | | | | | | | |
+----+--------------------+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 8. |Lungimea minima a |17,5 |65 |65 |70 |71±7 |*1) |60 |75 |
| |scarii gradate (mm) | | | | | | | | |
+----+--------------------+-------------+-----------+-------------------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| 9. |Echivalentul in |1 div = 0,005| | |Domeniul | | |Partea |Domeniul |
| |volum al unui |toata scara =|0,125 |0,125 |partial |0,03385 |0,0575 |negradata |partial |
| |procent de grasime |0,125 | | |0 ... 10% = | | |0-5% = 0,265|0 ... 10% =|
| |(cm^3) | | | |0,2772 | | |in rest |0,580 |
| | | | | |in rest | | |1% = 0,0575 |in rest |
| | | | | |1% = 0,02852| | | |1% = 0,550 |
+----+--------------------+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
|10. |Valoarea diviziunii |2 |0,05 |0,1 |0,2 |0,5 |0,5 |0,5 |0,5 |1 |
| |(%) | | | | | | | | | |
+----+--------------+-----+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
|11. |Eroarea |± % |0,01 |0,025 |0,05 |0,25 |0,25 |0,25 |0,25 |0,5 |
| |tolerata +-----+-------------+-----------+-------------------+------------+----------+----------+------------+-----------+
| | |±cm^3|0,0025 |0,0031 |0,0063 |0,0071 |0,0085 |0,00144 |0,00144 |0,063 |
+----+--------------+-----+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
|12. |Numar total |25 |80 |50 (60, |100 (120,|70 (140) |80 |*1) |70 |50 (70) |
| |diviziuni | | |70, 80, |160) | | | | | |
| | | | |90) | | | | | | |
+----+--------------------+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
|13. |Repere mijlocii (%) |- |n x 0,1 |n x 0,5 |- |n x 1 |n x 1 |n x 1 |n x 1 |n x 1 |
+----+--------------------+-------------+-----------+---------+---------+------------+----------+----------+------------+-----------+
|14. |Repere lungi (%) |n x 0,1 |n x 0,5 |n x 1 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |
+----+--------------------+-------------+-----------+-------------------+------------+----------+----------+------------+-----------+
|15. |Repere cifrate (%) |n x 0,1 |n x 1 |n x 1 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |n x 5 |
+----+--------------------+-------------+-----------+-------------------+------------+----------+----------+------------+-----------+


Note:
*1) A se vedea tabelul 2.
*2) In principiu (11±0,04)cm^3, dar in conformitate cu prescriptiile normelor privind determinarea continutului de materie grasa (metoda curenta) - urmeaza ca aceasta valoare sa fie testata pentru concordanta cu metoda de referinta (prin extractie).
*3) Fara paharul de cantarit.
*4) n = 0, 1, 2, 3, 4, .......

3.7. Scara gradata
3.7.1. Pe tija fiecarui butirometru se traseaza scara gradata.
Pozitia scarii pe tija trebuie sa fie centrala in raport cu lungimea tijei, iar sectiunea interioara a tijei trebuie sa fie uniforma pe toata lungimea scarii si pe o distanta care sa depaseasca cu cel putin 3 mm extremitatile scarii.
3.7.2. Reperele trebuie sa fie distincte si sa se gaseasca in planuri perpendiculare pe axa longitudinala a tijei, fara nici o neregularitate vizibila in ceea ce priveste uniformitatea distribuirii lor de-a lungul scarii; mijlocul reperelor trebuie sa coincida cu axul longitudinal al tijei.
Grosimea reperelor trebuie sa fie uniforma, avand cel putin 0,1 mm si cel mult 0,2 mm. La butirometrele pentru lapte smantanit (0 ... 0,5)% si pentru zer si zara (0 ... 4)% se recomanda ca grosimea reperelor sa nu depaseasca 0,15 mm.
Reperele pot fi scurte, mijlocii si lungi.
Reperele scurte trebuie sa aiba o lungime de cel putin 2 mm pentru butirometrele de lapte smantanit (0 ... 0,5)%, zer si zara (0 ... 4)% si de cel putin 3 mm pentru celelalte butirometre.
Reperele mijlocii trebuie sa depaseasca reperele scurte in mod egal de fiecare parte cu cel putin 1 mm.
Reperele lungi trebuie sa se intinda pe toata fata tijei.
3.7.3. Cifrele scarii gradate trebuie sa fie de nesters, usor de citit si fiecare cifra trebuie sa se gaseasca imediat deasupra reperului la care se refera, in dreapta axei longitudinale a scarii gradate atunci cand butirometrul este tinut cu capul in sus.
3.7.4. Simbolul procent (%) trebuie sa fie inscriptionat pe fiecare scara gradata in mod permanent si usor de citit, si trebuie sa fie situat imediat in stanga cifrei celei mai de sus de pe scara gradata, atunci cand butirometrul este tinut in pozitia cu capul in sus.
3.7.5. Cerintele specifice fiecarui tip constructiv privind scara gradata sunt cuprinse in tabelul 1.
3.8. Cerintele dimensionale
Cerintele dimensionale specifice fiecarui tip constructiv sunt cuprinse in tabelul 1.
3.9. Inscriptii.
3.9.1. Pe corpul fiecarui butirometru trebuie sa se inscriptioneze, printr-un procedeu care sa asigure persistenta si citirea usoara a inscriptiilor, urmatoarele:
- numele sau marca de fabrica;
- produsul pentru care este destinat si tipul de butirometru (de exemplu "Branza, Van Gulik 65°C") in afara de butirometrele pentru lapte;
- numarul standardului.
3.9.2. Se poate inscriptiona si un numar de identificare pe fiecare butirometru.
La butirometre, in afara de cele pentru lapte, se inscriptioneaza si cantitatea de produs care se introduce in butirometru pentru analiza (de exemplu "5 g smantana 65°C Roeder").

Tabelul 2
Domeniul de masurare al butirometrului tip Roeder



| | Partea negradata a | Partea gradata | |
| Domeniul de masurare | scarii | continuu a scarii |Numar de |
| % +---------+----------+---------+--------------+diviziuni|
| | % |capacitate| % |lungime minima| |
| | | (cm^3) | | (mm) | |
+----------------------+---------+----------+---------+--------------+---------+
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
+----------------------+---------+----------+---------+--------------+---------+
| 0 ... 40 | 0 ... 5| 0,265 | 5 ... 40| 56 | 70 |
+----------------------+---------+----------+---------+--------------+---------+
| 0 ... 55 | 0 ... 30| 1,705 |30 ... 55| 40 | 50 |
+----------------------+---------+----------+---------+--------------+---------+
| 0 ... 75 | 0 ... 50| 2,855 |50 ... 75| 40 | 50 |
+----------------------+---------+----------+---------+--------------+---------+
| 0 ... 90 | 0 ... 70| 5,010 |70 ... 90| 32 | 40 |
+----------------------+---------+----------+---------+--------------+---------+


4. Atestarea legalitatii.
4.1. Atestarea legalitatii butirometrelor pentru fiecare modalitate de control specifica introducerii pe piata sau utilizarii se realizeaza numai dupa demonstrarea conformitatii acestora cu cerintele metrologice si tehnice prevazute in tabelul 3.
4.2. Conformitatea unui butirometru cu cerintele din prezenta norma se atesta prin marcajul aprobarii de de model si marcajul verificarii metrologice.
Marcajul aprobarii de model se aplica de catre, sau sub supravegherea producatorului in conformitate cu prevederile certificatului aprobarii de model.
Marcajul verificarii metrologice se aplica pe corpul butirometrului de catre laboratorul autorizat care a efectuat verificarea.

Tabelul 3
Cerinte metrologice si tehnice aplicabile modalitatilor de control metrologic legal



| | | | Modalitati de control |
| | | | metrologic legal |
|Nr. |Cerinte metrologice| Punctul din norma +--------+----------------------+
|crt.| si tehnice | |Aprobare|Verificare metrologica|
| | | | de +-----------+----------+
| | | | model | initiala |periodica |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 1. |Domeniul de |2 - tabelul 1/pozitia| X | X | X |
| |masurare, valoarea |nr. crt. 2, 10 si 11.| | | |
| |diviziunii, erori | | | | |
| |tolerate. | | | | |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 2. |Calitatea sticlei | 3.1.1 si 3.1.2 | X | X | - |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 3. |Forma | 3.2.1/3.2.2/3.2.3. | X | - | - |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 4. |Gatul | 3.3 | X | X | - |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 5. |Corpul | 3.4 | X | X | - |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 6. |Tija | 3.5 | X | - | - |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 7. |Capul | 3.6 | X | X | - |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 8. |Scara gradata | 3.7.1/3.7.2/3.7.3/ | X | - | - |
| | | 3.7.4/tabelul 1 | | | |
| | | pozitia nr. crt | | | |
| | | 12, 13, 14 si 15. | | | |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
| 9. |Cerinte specifice | 3.7.5/tabelul 1 | X | X | - |
| |tipului | pozitia nr. crt. 7. | | | |
| |constructiv | | | | |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
|10. |Cerinte | 3.8/tabelul 1 | X | X | - |
| |dimensionale | pozitia nr. crt. 4, | | | |
| | | 5, 6 si 8 | | | |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+
|11. |Inscriptii | 3.9.1/3.9.2 | X | X | X |
+----+-------------------+---------------------+--------+-----------+----------+


----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016