Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
────────── Aprobată prin ORDINUL nr. 84 din 27 iunie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688 din 27 iulie 2023.────────── CAP. I Prevederi generale ART. 1 (1) Prezenta normă sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor reglementează măsuri naţionale pentru aplicarea flexibilităţii privind frecvenţa prelevărilor de probe pentru criterii microbiologice din carcase, carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre, din unităţi cu producţie scăzută, în raport cu cerinţele prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005 al Comisiei din 15 noiembrie 2005 privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare, precum şi condiţiile de adaptare a criteriilor care privesc numărul total de germeni care se aplică laptelui crud folosit pentru fabricarea produselor lactate de către unităţile cu un volum mic de producţie, stabilite în conformitate cu anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică produselor de origine animală, cu amendamentele ulterioare. (2) Prezenta normă sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor nu se aplică pentru carnea tocată pe care operatorul din domeniul alimentar o toacă la solicitarea şi în prezenţa consumatorului. (3) Produsele obţinute în abatoare, unităţi ce produc carne tocată şi/sau carne preparată, carne proaspătă de pasăre şi în unităţi de prelucrare a laptelui cu producţie scăzută, autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, care beneficiază de flexibilitate în ceea ce priveşte reducerea frecvenţelor de prelevare a probelor pentru criterii microbiologice, pot fi comercializate în alte state membre ale Uniunii Europene. ART. 2 (1) În înţelesul prezentei norme sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, următoarele sintagme se definesc astfel: a) abator de ungulate cu producţie scăzută - abator de bovine, cabaline, porcine, ovine şi caprine care sacrifică până la 1.000 de unităţi animal viu pe an; b) abator pentru păsări de curte cu producţie scăzută - abator desemnat de către autoritatea competentă, pe baza unei analize a riscurilor, şi în care sacrificarea este efectuată numai în cursul unei părţi din ziua lucrătoare sau pe durata întregii zile lucrătoare, dar nu în fiecare zi lucrătoare a săptămânii; c) unitate cu producţie scăzută de carne tocată - unitate a cărei producţie lunară este de maximum 10 tone; d) unitate cu producţie scăzută de carne preparată - unitate a cărei producţie lunară este de maximum 10 tone; e) unitate cu producţie scăzută de carne proaspătă de pasăre - unitate ce realizează tranşarea cărnii de pasăre primită de la un abator, dar care nu se află în vecinătatea unui abator, a cărei producţie lunară este de maximum 10 tone; f) unităţi de prelucrare a laptelui cu un volum mic de producţie înseamnă unităţi a căror capacitate nu depăşeşte următoarele limite: (i) în cazul unităţilor de procesare a laptelui autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, 180.000 l lapte/an; (ii) în cazul centrelor de prelucrare a laptelui integrate/aparţinând exploataţiei care funcţionează în baza înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, 60.000 l lapte/an. ART. 3 (1) Frecvenţa de prelevare a probelor de la carcase de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine şi păsări se stabileşte în funcţie de numărul animalelor sacrificate în anul precedent pentru fiecare specie în parte, iar frecvenţa de prelevare a probelor de carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre tranşată se stabileşte în funcţie de cantitatea de producţie obţinută pentru fiecare categorie din acestea, în anul precedent. (2) Operatorii din sectorul alimentar care nu au sacrificat animale sau nu au produs carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre în anul precedent trebuie, atunci când elaborează un plan de prelevare a probelor, să estimeze numărul de animale sacrificate, respectiv cantitatea de producţie pentru anul în curs. După un an de la întocmirea iniţială a unui plan de prelevare a probelor, acesta trebuie să fie revizuit anual în funcţie de numărul animalelor sacrificate, respectiv cantitatea de producţie obţinută în anul anterior. (3) În conformitate cu prevederile stabilite la cap. 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare, frecvenţa prelevărilor de probe poate fi redusă în abatoarele de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine şi păsări, unităţile de carne tocată şi/sau carne preparată şi unităţile de tranşare a cărnii proaspete de pasăre, cu producţie scăzută, astfel cum sunt stabilite: a) abatoare de bovine, cabaline, porcine, ovine şi caprine ce sacrifică până la 1.000 de unităţi animal viu pe an, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 6 din prezenta normă; b) abatoare de sacrificare a păsărilor cu producţie scăzută desemnate de către autoritatea competentă, pe baza unei analize a riscurilor şi în care sacrificarea este efectuată numai în cursul unei părţi din ziua lucrătoare sau pe durata întregii zile lucrătoare, dar nu în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 7 din prezenta normă; c) unităţi ce produc carne tocată şi/sau carne preparată ale căror cantităţi de producţie lunară nu depăşesc 10 tone de carne tocată şi/sau 10 tone de carne preparată, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 8 din prezenta normă; d) unităţi ce produc carne proaspătă de pasăre tranşată ale căror cantităţi de producţie lunară nu depăşesc 10 tone, în conformitate cu prevederile stabilite în art. 9 din prezenta normă. (4) Fără a se ţine cont de frecvenţa stabilită la alin. (3) lit. b), în situaţia în care la nivelul unui abator de păsări sunt recepţionate loturi de păsări ce provin din efective cu un statut pozitiv sau necunoscut pentru Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium, trebuie recoltate probe pentru criteriul Salmonella. (5) Cantitatea anuală de producţie pentru unităţile menţionate la alin. (3) se determină: a) pentru unităţile nou-înfiinţate, în funcţie de tipul de unitate şi de cantitatea estimată a fi produsă; b) pentru toate celelalte unităţi, în funcţie de cantitatea de producţie obţinută, din ultimele 12 luni de funcţionare. (6) Unităţile trebuie să respecte cantitatea lunară de producţie, ce reprezintă media aritmetică aplicată la producţia obţinută din ultimele 12 luni. (7) În ceea ce priveşte metodologia şi regulile de prelevare a probelor pentru carcase, carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre se vor respecta condiţiile stabilite la cap. 3 din anexa I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. ART. 4 (1) Dacă în cadrul programului de autocontrol sau în urma recoltărilor oficiale de probe se obţin rezultate nesatisfăcătoare aşa cum este stabilit la cap. III din prezenta normă, operatorul din domeniul alimentar revine la frecvenţa stabilită iniţial în cap. II din prezenta normă, pentru prelevarea probelor pentru criteriul la care rezultatele au fost nesatisfăcătoare, în conformitate cu prevederile din cap. II din prezenta normă. (2) În cazul în care rezultatele testelor pentru criteriile definite la cap. II din prezenta normă sunt nesatisfăcătoare, pe lângă revenirea la frecvenţa iniţială stabilită în acelaşi capitol, operatorul din domeniul alimentar trebuie să întreprindă acţiuni corective în conformitate cu prevederile stabilite la art. 7 şi anexa I cap. 2 pct. 2.1 din Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. ART. 5 (1) Unităţile cu un volum mic de producţie sunt exceptate de la aplicarea criteriilor care privesc conţinutul de germeni la 30ºC numai dacă laptele crud este utilizat la fabricarea brânzeturilor cu o durată de maturare de cel puţin 60 de zile şi a produselor lactate obţinute în cadrul procesului de fabricare a acestor brânzeturi, în conformitate cu o autorizaţie specifică sau cu instrucţiuni generale din partea autorităţilor competente. (2) Centrele de colectare a laptelui pot preleva probe de lapte din cisterna/rezervorul din acel transport colectiv pentru media geometrică a conţinutului de germeni la 30ºC şi a numărului de celule somatice, dacă laptele provine doar de la producători care produc mai puţin de 200 de litri de lapte pe zi şi cu condiţia ca grupul de producători să fie stabilit şi menţinut ca o unitate, pentru a face posibilă evaluarea calităţii laptelui conform Regulamentului (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare. (3) În cazul rezultatelor care depăşesc mediile geometrice trebuie luate măsurile necesare pentru depistarea fermei de origine a laptelui care are aceste rezultate şi corectarea situaţiei. CAP. II Frecvenţa prelevării de probe pentru carcase, carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre tranşată din unităţi cu producţie scăzută ART. 6 Frecvenţa prelevării de probe în abatoare pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine şi cabaline este următoarea:
┌───────────┬───────────────────────────────────────┐
│ │Frecvenţa de prelevare a probelor │
│Volumul │(Criterii de igienă a procesului) │
│anual de ├───────────────────┬───────────────────┤
│sacrificări│ │Frecvenţă redusă ca│
│(numărul de│ │urmare a │
│animale │ │rezultatelor │
│sacrificate│Frecvenţa iniţială │satisfăcătoare şi │
│în anul │ │atât timp cât │
│anterior) │ │acestea continuă să│
│ │ │fie îndeplinite^(*)│
├───────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │Număr de colonii │ │
│ │aerobe şi │ │
│ │Enterobacteriaceae:│Număr de colonii │
│De la 501 │5 carcase la │aerobe şi │
│la < de │fiecare două luni, │Enterobacteriaceae:│
│1.000 │de două ori │5 carcase pe │
│unităţi │consecutiv │trimestru │
│animal viu │Salmonella: │Salmonella: │
│pe an │5 carcase la │5 carcase pe │
│ │fiecare două luni, │trimestru │
│ │de două ori │ │
│ │consecutiv │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │Număr de colonii │ │
│ │aerobe şi │ │
│ │Enterobacteriaceae:│Număr de colonii │
│De la 101 │5 carcase la │aerobe şi │
│la ≤ 500 │fiecare trei luni, │Enterobacteriaceae:│
│unităţi │de două ori │5 carcase pe │
│animal viu │consecutiv │semestru │
│pe an │Salmonella: │Salmonella: │
│ │5 carcase la │5 carcase pe │
│ │fiecare trei luni, │semestru │
│ │de două ori │ │
│ │consecutiv │ │
├───────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ │Număr de colonii │ │
│ │aerobe şi │ │
│ │Enterobacteriaceae:│ │
│ │5 carcase la │Număr de colonii │
│≤ 100 │fiecare şase luni, │aerobe şi │
│unităţi │de două ori │Enterobacteriaceae:│
│animal viu │consecutiv │5 carcase pe an │
│pe an │Salmonella: │Salmonella: │
│ │5 carcase la │5 carcase pe an │
│ │fiecare şase luni, │ │
│ │de două ori │ │
│ │consecutiv │ │
└───────────┴───────────────────┴───────────────────┘
^(*) Când la o sesiune de recoltare se obţin rezultatele nesatisfăcătoare se revine la frecvenţa iniţială. ART. 7 Frecvenţa prelevării de probe pentru abatoare de sacrificare a păsărilor de curte este următoarea:
┌────────────┬────────────────────────────┐
│ │Frecvenţa de prelevare de │
│ │probe (Criterii de igienă a │
│ │procesului) │
│ ├─────────────┬──────────────┤
│ │ │Frecvenţă │
│ │ │redusă ca │
│Categoria de│ │urmare a │
│abatoare │ │rezultatelor │
│ │Frecvenţa │satisfăcătoare│
│ │iniţială │şi în timp ce │
│ │ │continuă să │
│ │ │fie │
│ │ │îndeplinite^ │
│ │ │(1) │
├────────────┼─────────────┼──────────────┤
│Abator │ │ │
│desemnat pe │ │ │
│baza unei │ │ │
│analize a │ │ │
│riscurilor, │ │ │
│în care │ │ │
│sacrificarea│ │ │
│este │Salmonella │ │
│efectuată │spp.^(2) şi │Salmonella │
│numai în │Campylobacter│spp.^(2) şi │
│cursul unei │spp.^(3): │Campylobacter │
│părţi din │5 probe, o │spp.^(3): │
│ziua │dată la două │5 probe o dată│
│lucrătoare │săptămâni, de│pe lună │
│sau pe │10 ori │ │
│durata │consecutiv │ │
│întregii │ │ │
│zile │ │ │
│lucrătoare, │ │ │
│dar nu în │ │ │
│fiecare zi │ │ │
│lucrătoare a│ │ │
│săptămânii. │ │ │
└────────────┴─────────────┴──────────────┘
^(1) Când se obţin rezultatele nesatisfăcătoare se revine la frecvenţa iniţială stabilită în prezenta normă. ^(2) În situaţia în care se identifică Salmonella spp., izolatele se supun serotipizării pentru a se verifica dacă se respectă criteriul de siguranţă pentru carnea proaspătă de pasăre (Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis nedetectate în 25 g), stabilit la pct. 1.28 din capitolul 1 al anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis constituie criteriu de siguranţă pentru carnea proaspătă de pasăre provenită din efective de reproducere din specia Gallus gallus, din găini ouătoare, din pui de carne şi din efective de curcani pentru reproducţie şi pentru îngrăşare. ^(3) Testările pentru Campylobacter se realizează doar la puii de carne. ART. 8 Frecvenţa prelevării de probe pentru unităţile ce produc carne tocată şi/sau carne preparată este următoarea:
┌─────────┬─────────────────────────────┬─────────────────────────────┐
│ │Frecvenţa de prelevare a │Frecvenţa de prelevare a │
│ │probelor (Criterii de igienă │probelor (Criterii de │
│ │a procesului) │siguranţă a alimentelor) │
│ ├──────────────┬──────────────┼──────────────┬──────────────┤
│ │ │Frecvenţă │ │Frecvenţă │
│ │ │redusă ca │ │redusă ca │
│Producţia│ │urmare a │ │urmare a │
│lunară │ │rezultatelor │ │rezultatelor │
│ │Frecvenţa │satisfăcătoare│Frecvenţa │satisfăcătoare│
│ │iniţială │şi în timp ce │iniţială │şi în timp ce │
│ │ │acestea │ │acestea │
│ │ │continuă să │ │continuă să │
│ │ │fie │ │fie │
│ │ │îndeplinite │ │îndeplinite^ │
│ │ │ │ │(1) │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Număr de │ │Salmonella │ │
│ │colonii aerobe│ │spp. │ │
│De la 5 │şi E. coli: │ │O probă la │ │
│până la │O probă la │Număr de │fiecare două │Salmonella │
│10 tone │fiecare două │colonii aerobe│săptămâni, │spp. │
│de carne │săptămâni, │şi E. coli: │până când se │O probă pe │
│tocată^ │până când se │O probă pe │obţin şase │lună │
│(2) │obţin şase │lună │rezultate │ │
│ │rezultate │ │satisfăcătoare│ │
│ │satisfăcătoare│ │consecutive │ │
│ │consecutive │ │ │ │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │E. coli: │ │Salmonella │ │
│ │O probă la │ │spp. │ │
│De la 5 │fiecare două │ │O probă la │ │
│până la │săptămâni, │E. coli: │fiecare două │Salmonella │
│10 tone │până când se │O probă pe │săptămâni, │spp. │
│de carne │obţin şase │lună │până când se │O probă pe │
│preparată│rezultate │ │obţin şase │lună │
│^(2) │satisfăcătoare│ │rezultate │ │
│ │consecutive │ │satisfăcătoare│ │
│ │ │ │consecutive │ │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Număr de │ │Salmonella │ │
│ │colonii aerobe│ │spp. │ │
│De la 1 │şi E. coli: │Număr de │O probă pe │Salmonella │
│până la 5│O probă pe │colonii aerobe│lună, până la │spp. │
│tone de │lună, până la │şi E. coli: │obţinerea a │O probă │
│carne │obţinerea a │O probă la │patru │agregată pe │
│tocată^ │patru │două luni │rezultate │lună │
│(2) │rezultate │ │satisfăcătoare│ │
│ │satisfăcătoare│ │consecutive │ │
│ │consecutive │ │ │ │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │E. coli: │ │Salmonella │ │
│De la 1 │O probă pe │ │spp. │ │
│până la 5│lună, până la │ │O probă pe │Salmonella │
│tone de │obţinerea a │E. coli: │lună, până la │spp. │
│carne │patru │O probă la │obţinerea a │O probă │
│preparată│rezultate │două luni │patru │agregată pe │
│^(2) │satisfăcătoare│ │rezultate │lună │
│ │consecutive │ │satisfăcătoare│ │
│ │ │ │consecutive │ │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Număr de │ │ │ │
│ │colonii aerobe│ │Salmonella │ │
│De la 501│şi E. coli: │Număr de │spp. │Salmonella │
│kg până │O probă │colonii aerobe│O probă o dată│spp. │
│la 1 tonă│prelevată o │şi E. coli: │la două luni, │O probă │
│de carne │dată la două │O probă la │până la │agregată o │
│tocată^ │luni, până la │fiecare patru │obţinerea a │dată la două │
│(2) │obţinerea a │luni │trei rezultate│luni │
│ │trei rezultate│ │satisfăcătoare│ │
│ │satisfăcătoare│ │consecutive │ │
│ │consecutive │ │ │ │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │E. coli: │ │Salmonella │ │
│De la 501│O probă │ │spp. │Salmonella │
│kg până │prelevată o │E. coli: │O probă o dată│spp. │
│la 1 tonă│dată la două │O probă la │la două luni, │O probă │
│de carne │luni, până la │fiecare patru │până la │agregată o │
│preparată│obţinerea a │luni │obţinerea a │dată la două │
│^(2) │trei rezultate│ │trei rezultate│luni │
│ │satisfăcătoare│ │satisfăcătoare│ │
│ │consecutive │ │consecutive │ │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │Număr de │ │Salmonella │ │
│ │colonii aerobe│ │spp. │ │
│Până la │şi E. coli: │Număr de │O probă │Salmonella │
│500 kg de│O probă la │colonii aerobe│agregată la │spp. │
│carne │fiecare patru │şi E. coli: │fiecare două │O probă │
│tocată^ │luni, până │O probă la │luni, până │agregată la │
│(2) │când se obţin │fiecare patru │când se obţin │fiecare patru │
│ │trei rezultate│luni │trei rezultate│luni │
│ │satisfăcătoare│ │satisfăcătoare│ │
│ │consecutive │ │consecutive │ │
├─────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┼──────────────┤
│ │ │ │Salmonella │ │
│ │E. coli: │ │spp. │ │
│Până la │O probă la │ │O probă │Salmonella │
│500 de kg│fiecare patru │E. coli │agregată la │spp. │
│carne │luni, până │O probă la │fiecare două │O probă │
│preparată│când se obţin │fiecare patru │luni, până │agregată la │
│^(2) │trei rezultate│luni │când se obţin │fiecare patru │
│ │satisfăcătoare│ │trei rezultate│luni │
│ │consecutive │ │satisfăcătoare│ │
│ │ │ │consecutive │ │
└─────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┴──────────────┘
^(1) Când rezultatele nu mai sunt satisfăcătoare, se revine la frecvenţa iniţială. ^(2) Carne tocată şi carne preparată sunt termenii stabiliţi în Regulamentul (CE) nr. 853/2004, cu amendamentele ulterioare. ART. 9 Frecvenţa prelevării de probe pentru unităţile ce produc carne proaspătă de pasăre tranşată este următoarea:
┌─────────┬────────────────────────────┐
│ │Frecvenţa de prelevare de │
│ │probe │
│ ├────────────┬───────────────┤
│ │ │Frecvenţă │
│ │ │redusă ca │
│Producţia│ │urmare a │
│lunară │Frecvenţa │rezultatelor │
│ │iniţială │satisfăcătoare │
│ │ │şi în timp ce │
│ │ │acestea │
│ │ │continuă să fie│
│ │ │îndeplinite^(*)│
├─────────┼────────────┼───────────────┤
│ │Salmonella │ │
│ │enteritidis │ │
│De la 5 │şi │Salmonella │
│tone la │Salmonella │enteritidis şi │
│10 tone │typhimurium:│Salmonella │
│de carne │5 probe o │typhimurium: │
│proaspătă│dată la două│5 probe o dată │
│de pasăre│săptămâni, │pe lună │
│ │de 5 ori │ │
│ │consecutiv │ │
├─────────┼────────────┼───────────────┤
│ │Salmonella │ │
│ │enteritidis │ │
│Mai puţin│şi │Salmonella │
│de 5 tone│Salmonella │enteritidis şi │
│de carne │typhimurium:│Salmonella │
│proaspătă│5 probe o │typhimurium: │
│de pasăre│dată pe │5 probe o dată │
│ │lună, de 5 │pe trimestru │
│ │ori │ │
│ │consecutiv │ │
└─────────┴────────────┴───────────────┘
^(*) Când rezultatele nu mai sunt satisfăcătoare se revine la frecvenţa iniţială. CAP. III Interpretarea rezultatelor pentru carcase, carne tocată, carne preparată şi carne proaspătă de pasăre tranşată din unităţi cu producţie scăzută ART. 10 Interpretarea rezultatelor în abatoare pentru carcasele de bovine, porcine, ovine, caprine şi cabaline se realizează după cum urmează:
┌──────────────────────────────────────────────────────────┐
│Bovine, cabaline, ovine, caprine │
├──────────────────┬────────────┬───────────┬──────────────┤
│ │Satisfăcător│Acceptabil │Nesatisfăcător│
├──────────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
│ │m ≤ 3,5 │m >3,5 │ │
│ │(2,8) UFC/ │(2,8) şi M │M > 5,0 (4,3) │
│Număr de colonii │cmp din │≤ 5,0 (4,3)│log CFU/cmp │
│aerobe │media │log CFU/cmp│din media │
│ │logaritmică │din media │logaritmică │
│ │zilnică │logaritmică│zilnică │
│ │ │zilnică │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
│ │m ≤ 1,5 │m > 1,5 │ │
│ │(0,8) log │(0,8) şi M │M > 2,5 (1.8) │
│ │CFU/cmp din │≤ 2,5 (1,8)│log CFU/cmp │
│Enterobacteriaceae│media │log CFU/cmp│din media │
│ │logaritmică │din media │logaritmică │
│ │zilnică │logaritmică│zilnică │
│ │ │zilnică │ │
├──────────────────┼────────────┴───────────┴──────────────┤
│Salmonella spp. │Valoarea acceptabilă pentru Salmonella │
│ │spp. = 0/număr de probe │
├──────────────────┴───────────────────────────────────────┤
│Porcine │
├──────────────────┬────────────┬───────────┬──────────────┤
│ │m ≤ 4,0 │m > 4,0 │ │
│ │(3,3) log │(3,3) şi M │M > 5,0 (4,3) │
│Număr de colonii │CFU/cmp din │≤ 5,0 (4,3)│log CFU/cmp │
│aerobe │media │log CFU/cmp│din media │
│ │logaritmică │din media │logaritmică │
│ │zilnică │logaritmică│zilnică │
│ │ │zilnică │ │
├──────────────────┼────────────┼───────────┼──────────────┤
│ │m ≤ 2,0 │m > 2 (1,3)│ │
│ │(1,3) log │şi M ≤ 3,0 │M > 3,0 (2,3) │
│ │CFU/cmp din │(2,3) log │log CFU/cmp │
│Enterobacteriaceae│media │CFU/cmp din│din media │
│ │logaritmică │media │logaritmică │
│ │zilnică │logaritmică│zilnică │
│ │ │zilnică │ │
├──────────────────┼────────────┴───────────┴──────────────┤
│Salmonella spp. │Valoarea acceptabilă pentru Salmonella │
│ │spp. = 0/număr de probe │
├──────────────────┴───────────────────────────────────────┤
│NOTĂ: │
│Numărul de colonii aerobe şi Enterobacteriaceae - │
│criteriul este sub media logaritmică definită pentru cinci│
│probe. m şi M reprezintă valorile-limită şi se aplică │
│numai probelor prelevate prin utilizarea metodei │
│distructive, în timp ce valorile pentru probele prelevate │
│prin utilizarea metodei nedistructive, a buretelui abraziv│
│sunt mai scăzute şi exprimate în paranteze (). │
└──────────────────────────────────────────────────────────┘
ART. 11 Interpretarea rezultatelor în abatoarele de păsări se realizează după cum urmează:
┌──────────────┬────────────┬──────────────┐
│Microorganisme│Rezultat │Rezultat │
│ │satisfăcător│nesatisfăcător│
├──────────────┼────────────┼──────────────┤
│ │Prezenţa │Prezenţa │
│Salmonella │detectată în│detectată în >│
│spp. │≤ 5 din 50 │5 din 50 de │
│ │de probe^(1)│probe^(1) │
├──────────────┼────────────┼──────────────┤
│ │Dacă din 50 │ │
│ │de probe au │ │
│ │fost │Dacă din 50 de│
│ │identificate│probe au fost │
│ │cel mult 15 │identificate │
│ │probe la │mai mult de 15│
│ │care este │probe la care │
│ │depăşită │este depăşită │
│ │limita de │limita de │
│ │1.000 ufc/g │1.000 ufc/g^ │
│Camphylobacter│^(2) │(2) │
│spp. │Dacă din 50 │Dacă din 50 de│
│ │de probe au │probe au fost │
│ │fost │identificate │
│ │identificate│mai mult de 10│
│ │cel mult 10 │probe la care │
│ │probe la │este depăşită │
│ │care este │limita de │
│ │depăşită │1.000 ufc/g^ │
│ │limita de │(3) │
│ │1.000 ufc/g^│ │
│ │(3) │ │
└──────────────┴────────────┴──────────────┘
^(1) În situaţia în care se identifică Salmonella spp., izolatele se supun serotipizării pentru a se verifica dacă se respectă criteriul de siguranţă pentru carnea proaspătă de pasăre (Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis nedetectată în 25 g) stabilit la pct. 1.28 din cap. 1 al anexei I la Regulamentul (CE) nr. 2.073/2005, cu amendamentele ulterioare. ^(2) Acest criteriu se aplică până la data de 1.01.2025. ^(3) Acest criteriu se aplică după data de 1.01.2025. ART. 12 Interpretarea rezultatelor în unităţile ce produc carne tocată şi/sau carne preparată se realizează după cum urmează:
┌──────────────┬──────────────┬────────────────┐
│Microorganisme│Rezultate │Rezultate │
│ │satisfăcătoare│nesatisfăcătoare│
├──────────────┼──────────────┴────────────────┤
│Număr de │Rezultatele sunt interpretate │
│colonii aerobe│în conformitate cu Regulamentul│
│şi E. coli - │(CE) nr. 2.073/2005, cu │
│carne tocată │amendamentele ulterioare. │
├──────────────┼───────────────────────────────┤
│E. coli - │Rezultatele sunt interpretate │
│carne │în conformitate cu Regulamentul│
│preparată │(CE) nr. 2.073/2005, cu │
│ │amendamentele ulterioare. │
├──────────────┼───────────────────────────────┤
│Salmonella │Rezultatele sunt interpretate │
│spp. carne │în conformitate cu Regulamentul│
│tocată şi │(CE) nr. 2.073/2005, cu │
│carne │amendamentele ulterioare. │
│preparată │ │
├──────────────┴───────────────────────────────┤
│O probă agregată este obţinută dintr-o probă │
│care combină cinci unităţi de probă, care este│
│apoi testată pentru a obţine un singur │
│rezultat, care este interpretat în │
│conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.073/ │
│2005, cu amendamentele ulterioare. │
└──────────────────────────────────────────────┘
ART. 13 Interpretarea rezultatelor în unităţile ce produc carne proaspătă de pasăre tranşată se realizează după cum urmează:
┌──────────────┬──────────────┬────────────────┐
│Microorganisme│Rezultate │Rezultate │
│ │satisfăcătoare│nesatisfăcătoare│
├──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Salmonella │Nedetectată în│ │
│typhimurium şi│nicio probă │ │
│/sau │(nedetectată │Detectată în 25 │
│Salmonella │în 25 g), în 5│g^(*) │
│enteritidis │sesiuni de │ │
│ │recoltare^(*) │ │
└──────────────┴──────────────┴────────────────┘
^(*) Se aplică atât pentru unităţile ce obţin de la 5 tone la 10 tone de carne proaspătă de pasăre tranşată, cât şi pentru cele care produc mai puţin de 5 tone de carne proaspătă de pasăre tranşată. Salmonella typhimurium şi/sau Salmonella enteritidis constituie criteriu de siguranţă pentru carnea proaspătă de pasăre provenită din efective de reproducere din specia Gallus gallus, din găini ouătoare, din pui de carne şi din efective de curcani pentru reproducţie şi pentru îngrăşare. -----