Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
────────── Aprobată prin Ordinul nr. 21 din 5 martie 2018, publicat în Monitorul oficial, nr. 246 din 21 martie 2018.────────── ART. 1 Prezenta normă sanitar-veterinară stabileşte condiţiile de biosecuritate care condiţionează autorizarea/ înregistrarea sanitar-veterinară a exploataţiilor comerciale de păsări, precum şi condiţiile privind mişcarea păsărilor vii şi a subproduselor provenite de la acestea. ART. 2 În sensul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos se definesc astfel: a) biosecuritate - ansamblul măsurilor fizice şi administrative menite să reducă riscul de introducere, dezvoltare şi răspândire a bolilor către, de la sau în cadrul: (i) unei populaţii de animale; sau (ii) unei unităţi, zone, compartiment, mijloc de transport sau al oricăror altor instalaţii, incinte sau amplasamente; b) exploataţie comercială de păsări - unitatea zootehnică ce asigură condiţii pentru achiziţionarea de păsări vii şi ouă pentru incubaţie în scopul creşterii, exploatării şi comercializării acestora; c) exploataţie comercială de tip A de păsări - exploataţie de păsări, astfel cum este definită la pct. 71 din anexa nr. 1 la Norma sanitară veterinară privind procedura de înregistrare/ autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/ exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare; d) perimetrul exploataţiei comerciale de păsări - limitele terenului împrejmuit pe care sunt amplasate obiectivele şi pe care se desfăşoară activităţile specifice; e) zona administrativă - spaţiu din interiorul exploataţiei comerciale de păsări în care se desfăşoară activităţi exclusiv celei de producţie; f) zona de producţie - spaţiu din interiorul exploataţiei comerciale de păsări în care se desfăşoară activităţi de producţie; g) obiective - construcţii şi amenajări destinate asigurării activităţilor de creştere şi exploatare a păsărilor, de incubare a ouălor, precum şi anexele şi facilităţile necesare asigurării biosecurităţii; h) vizitator - orice persoană care intră în zona de producţie, cu excepţia personalului propriu al exploataţiei comerciale; i) proceduri de bune practici de management - proceduri de natură tehnică şi administrativă prin care se reglementează modul de realizare a unei anumite acţiuni impuse de legislaţia sanitară veterinară în vigoare; j) autoritate competentă teritorial - direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe teritoriul căreia îşi desfăşoară activitatea operatorul economic; k) aviz de mişcare interjudeţean - acceptul acordat asupra unei mişcări de natură comercială de către autoritatea competentă teritorial care are în raza administrativ-teritorială exploataţia comercială de păsări de origine şi autoritatea competentă teritorial în a cărei rază administrativ-teritorială este situată exploataţia de destinaţie, la solicitarea celei dintâi; l) distanţă minimă sanitară veterinară - distanţa cu rază de minimum 200 de metri în jurul unei exploataţii comerciale de păsări, necesară asigurării biosecurităţii faţă de alte exploataţii de păsări. ART. 3 Exploataţiile comerciale de păsări pot fi autorizate sanitar-veterinar şi pot funcţiona numai dacă îndeplinesc următoarele condiţii: a) au asigurată asistenţa sanitar-veterinară a exploataţiei prin contract cu un medic veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii; b) au asigurate condiţiile de biosecuritate privind amplasarea şi accesul în exploataţie, conform prevederilor art. 4 şi 5. ART. 4 (1) O exploataţie comercială de păsări nou-înfiinţată trebuie amplasată la o distanţă minimă sanitară veterinară de alte exploataţii comerciale de acelaşi fel în conformitate cu tabelul prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta normă sanitar-veterinară. (2) În toate cazurile este interzisă introducerea de deşeuri sau de ape uzate provenind de la vecini. (3) În jurul tuturor exploataţiilor comerciale de păsări este stabilită o zonă de biosecuritate pe o rază de minimum 200 metri unde este interzisă amplasarea de exploataţii de păsări, profesionale sau nonprofesionale. (4) Perimetrul exploataţiei comerciale de păsări trebuie împrejmuit cu gard continuu confecţionat din materiale rezistente şi care trebuie să asigure o bună izolare, amplasat astfel încât să nu permită accesul altor animale, al persoanelor străine şi al autovehiculelor; integritatea gardului trebuie asigurată în permanenţă. ART. 5 (1) Accesul în exploataţiile comerciale de păsări trebuie să se facă prin puncte speciale de intrare, prevăzute cu mijloace de atenţionare; în funcţie de scopul vizitelor, accesul se face în zona administrativă sau în zona de producţie, care trebuie delimitată în mod fizic; trecerea dintre cele două zone se face cu respectarea regulilor de filtru sanitar-veterinar prevăzute de prezenta normă sanitar-veterinară. (2) În cazul existenţei unui spaţiu pentru parcarea autovehiculelor în zona administrativă, acesta trebuie să fie păstrat în condiţii corespunzătoare de igienă şi dezinfectat; la intrarea autovehiculelor în zona administrativă se efectuează dezinfecţia acestora. (3) Drumurile din interiorul exploataţiei comerciale de păsări trebuie să aibă o suprafaţă plană, să fie curăţate şi dezinfectate eficient şi menţinute într-o stare corespunzătoare de integritate şi igienă. (4) Intrarea în zona de producţie se face prin filtrul sanitar-veterinar, pentru accesul persoanelor în fermă, respectiv prin dezinfectorul rutier pentru accesul autovehiculelor. (5) Filtrul sanitar-veterinar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii minime de funcţionare: a) să asigure un flux de mişcare a persoanelor corespunzător, cu intrare într-un spaţiu destinat schimbării hainelor de stradă, urmat de un spaţiu dotat cu grup sanitar şi duş şi, în final, un spaţiu destinat hainelor de lucru, cu ieşire în zona de producţie; b) să fie amplasat la limita zonei de producţie, astfel încât intrarea persoanelor în vestiar să se facă din afara sau din interiorul zonei administrative, iar ieşirea din vestiar să asigure accesul direct în zona de producţie a exploataţiei; c) să fie amenajat astfel încât să permită schimbarea îmbrăcămintei şi încălţămintei de stradă cu echipamentul de lucru sau, respectiv, cu un echipament de unică folosinţă, în cazul vizitatorilor, şi dezinfecţia mâinilor; d) atât la intrarea, cât şi la ieşirea din filtrul sanitar-veterinar trebuie să fie amenajate dezinfectoare pentru încălţăminte, precum şi accesorii pentru curăţarea mecanică a acesteia; e) pentru fiecare persoană care activează în zona de producţie, filtrul sanitar-veterinar trebuie dotat cu echipament de protecţie individual, echipament care este folosit numai în spaţiul de producţie sau cu echipament de unică folosinţă pentru vizitatori, cu săpun, substanţe dezinfectante şi prosoape; f) să fie dotat, obligatoriu, cu facilităţi pentru apă caldă, fiind interzisă alimentarea prin surse de apă deschise; g) să fie dotat cu facilităţi pentru igienizarea hainelor de lucru, cu acces obligatoriu din zona de producţie; h) să fie construit din materiale uşor de curăţat şi dezinfectat şi trebuie să fie menţinut, în permanenţă, într-o stare corespunzătoare, atât structural, cât şi igienic; pereţii interiori trebuie să fie construiţi din materiale netoxice, rezistente, impermeabile, care nu putrezesc şi care au suprafaţa netedă. (6) Fiecare exploataţie comercială de păsări trebuie să îşi asigure proceduri de bune practici de management generale şi specifice care reglementează accesul persoanelor şi al autovehiculelor în zona de producţie. (7) În zona dezinfectorului rutier se asigură existenţa instalaţiilor necesare decontaminării mijloacelor de transport la intrarea/ieşirea în/din zona de producţie. (8) În toate cazurile este interzisă introducerea de deşeuri sau de ape uzate provenind de la vecini. (9) Distanţele minime sanitare veterinare pot fi mai mici în cazul în care există o înţelegere scrisă a părţilor încheiată în faţa unui notar public privind asumarea responsabilităţilor epidemiologice, cu notificarea acestui fapt către autoritatea competentă teritorial. ART. 6 (1) Spaţiile de cazare pentru păsări trebuie să fie bine delimitate, sectorizate pe categorii de exploatare, iar condiţiile de creştere şi exploatare trebuie să fie în concordanţă cu legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. (2) Este obligatorie existenţa unei suprafeţe netede împrejurul adăpostului/adăposturilor de creştere şi exploatare, care să fie liberă de orice tip de vegetaţie. (3) Clădirile trebuie bine protejate pentru a preveni accesul păsărilor sălbatice, rozătoarelor şi insectelor; izolaţiile de protecţie trebuie întreţinute în stare corespunzătoare, astfel încât să nu permită accesul rozătoarelor. (4) Este interzisă depozitarea materialelor precum saci de furaje, aşternut şi echipamente mobile în spaţiile populate cu păsări; suprafeţele din cadrul adăpostului trebuie să fie netede, durabile şi impermeabile, astfel încât să permită o curăţare şi dezinfecţie eficiente. (5) La intrarea în spaţiile de creştere şi exploatare trebuie asigurată prezenţa dezinfectoarelor pentru încălţăminte şi a unui sistem pentru spălarea şi dezinfecţia mâinilor. ART. 7 (1) Clădirile auxiliare trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute la art. 6, pentru spaţiile de cazare pentru păsări. (2) Examenul necropsic se efectuează într-un spaţiu special amenajat şi dotat corespunzător sau într-un laborator sanitar-veterinar autorizat; examenul necropsic este obligatoriu şi se efectuează ori de câte ori este necesar, de către medicul veterinar de liberă practică, în urma inspecţiei clinice efectuate zilnic de o persoană desemnată, conform pregătirii profesionale. (3) Depozitarea cadavrelor se face în spaţii special amenajate, uşor de curăţat şi dezinfectat, cu control strict privind circulaţia subproduselor nedestinate consumului uman, identificate conform legislaţiei sanitar-veterinare şi, în mod obligatoriu, cu regim de control termic; fiecare exploataţie comercială de păsări trebuie să îşi elaboreze proceduri de bune practici de management generale şi specifice care să reglementeze eliminarea cadavrelor, în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare; neutralizarea subproduselor nedestinate consumului uman se face prin incinerare sau procesare, în conformitate cu prevederile legislaţiei specifice în vigoare. (4) Sala de mese destinată personalului din exploataţiile comerciale de păsări trebuie amplasată astfel încât să se asigure transbordarea alimentelor din zona administrativă în zona de producţie; este interzisă introducerea în zona de producţie a produselor de origine animală de pasăre, neprocesate termic. (5) Spaţiul de depozitare a produselor medicinale veterinare trebuie să fie amplasat şi amenajat la nivelul filtrului cu acces în zona de producţie, identificat, igienizat şi dotat cu: (i) un sistem de asigurare şi monitorizare a temperaturii şi umidităţii, cu consemnarea şi păstrarea înregistrărilor; (ii) paleţi, dulapuri sau rafturi metalice sau din alte materiale lavabile, uşor igienizabile; (iii) frigidere prevăzute cu termometre şi fişe de înregistrare zilnică a temperaturii, pentru păstrarea produselor medicinale veterinare care necesită condiţii speciale de temperatură. (6) Este interzisă depozitarea produselor medicinale veterinare antimicrobiene în exploataţiile de păsări; prin excepţie, acestea pot fi păstrate în spaţiul de depozitare a produselor medicinale veterinare, numai pe durata şi în cantitatea necesară efectuării tratamentelor curative, conform schemei de tratament stabilită de medicul veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii, cu care exploataţia de păsări are încheiat contract. (7) Stabilirea produselor medicinale veterinare necesare desfăşurării activităţii de asistenţă sanitară veterinară, depozitarea şi utilizarea acestora sunt responsabilitatea strictă a medicului veterinar de liberă practică, organizat în condiţiile legii. ART. 8 (1) Furajele trebuie să provină dintr-o unitate autorizată/înregistrată sanitar-veterinar, care respectă prevederile legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. (2) Furajele trebuie să fie transportate în autovehicule special destinate şi înregistrate sanitar-veterinar în acest scop. (3) Este interzisă intrarea şoferilor în adăposturile păsărilor sau în alte zone decât cele indicate prin procedurile de bune practici de management. (4) Furajele trebuie depozitate în spaţii sau containere închise sau să fie ambalate şi să nu fie expuse accesului păsărilor sălbatice sau rozătoarelor. (5) Alimentarea unităţii cu furaje se face prin mijloace definite clar în procedurile de bune practici de management, astfel încât să se asigure măsurile de biosecuritate. (6) Este interzis ca restul de furaje rămase în hrănitori sau în conductele de furajare să fie utilizate la seria următoare de păsări. ART. 9 (1) Apa trebuie să provină din surse protejate corespunzător, supuse testării fizico-chimice şi bacteriologice, şi trebuie să se încadreze în parametrii prevăzuţi de legislaţia în vigoare. (2) În cazul în care calitatea apei este suspectă, se iau măsuri suplimentare de siguranţă în scopul prevenirii contaminării. (3) Se testează, semestrial, apa provenită din sursă proprie şi anual apa provenită din reţeaua publică, recoltată din spaţiile de cazare. ART. 10 (1) Popularea exploataţiilor comerciale de păsări se face cu efective de păsări provenite din exploataţii comerciale de păsări autorizate sanitar-veterinar indemne de boli infecto-contagioase, însoţite de documente sanitar-veterinare de transport şi certificat sanitar-veterinar de transport păsări vii. (2) Mişcarea ouălor de incubat se face din exploataţii comerciale de păsări autorizate sanitar-veterinar cu efective de păsări indemne de boli infecto-contagioase declarabile, însoţite de documente sanitar-veterinare de transport şi certificat sanitar-veterinar de transport ouă de incubat. (3) În cazul mişcărilor între exploataţiile comerciale de păsări pe teritoriul României se utilizează certificatele sanitar-veterinare ale căror modele sunt prevăzute în anexele nr. 8 şi 9 la prezenta normă sanitară veterinară. (4) Popularea exploataţiilor comerciale de păsări se face după respectarea vidului sanitar-veterinar de minimum 7 zile de la ultima dezinfecţie existentă pentru fiecare spaţiu de cazare, respectându-se principiul „totul plin - totul gol“ pe spaţiul de cazare; sunt exceptate exploataţiile comerciale de pui de carne la care se respectă principiul „totul plin - totul gol“ în sensul în care există o perioadă de minimum 7 zile între ultima dezinfecţie din ultima hală depopulată şi prima hală populată. (5) În cazul comerţului intracomunitar, precum şi al acţiunilor de import/export este obligatorie notificarea autorităţii competente teritorial cu privire la orice mişcare de păsări şi ouă de incubat. (6) Pentru comerţul intracomunitar este obligatorie respectarea perioadei de supraveghere sanitar-veterinară timp de 21 de zile, necesară stabilirii statusului de sănătate al efectivului de păsări nou-achiziţionat. (7) Pentru acţiunile de import este obligatorie respectarea carantinei profilactice pe o perioadă de 30 de zile, în care se efectuează supravegherea sanitar-veterinară necesară stabilirii statusului de sănătate al efectivului de păsări nou-achiziţionat. (8) În cazul mişcărilor interjudeţene de păsări şi de ouă de incubat pe teritoriul României, acestea se fac, în mod obligatoriu, printr-un aviz de mişcare interjudeţean între autoritatea competentă teritorial care are în raza administrativ-teritorială exploataţia comercială de păsări de origine şi autoritatea competentă teritorial în a cărei rază administrativ-teritorială este situată exploataţia de destinaţie, la solicitarea celei dintâi. (9) În cazul abatorizării, avizul de mişcare interjudeţean este solicitat de către autoritatea competentă teritorial, în a cărei rază administrativ-teritorială este situată exploataţia de origine, autorităţii competente teritorial pe raza căreia este situat abatorul. (10) Notificarea este efectuată cu cel mult 72 de ore anterior mişcării păsărilor şi ouălor de incubat. (11) În cazul evoluţiei unor boli notificabile, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 79/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind notificarea internă şi declararea oficială a unor boli transmisibile ale animalelor, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă popularea exploataţiei până la ridicarea măsurilor de restricţie sanitar-veterinare impuse. (12) Orice modificare a statusului de sănătate al efectivelor de păsări, respectiv situaţii de morbiditate şi mortalitate ridicate, peste limita tehnologică admisă de ghidul de creştere specific profilului de creştere furnizat de către producătorul de material biologic, impune notificarea, în regim de urgenţă, a autorităţii competente teritorial. (13) Buletinele de analiză cu rezultatele neconforme, obţinute la cererea operatorului economic, sunt comunicate, de către acesta, în regim de urgenţă, autorităţii competente teritorial. (14) Certificarea sanitar-veterinară, pe teritoriul României, se realizează de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat un contract care are ca obiect realizarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013, cu completările ulterioare. (15) Certificatele sanitar-veterinare sunt înseriate cu serii alocate de către medicul veterinar oficial din structura cu responsabilităţi în domeniul controlului sănătăţii animalelor din cadrul autorităţii competente teritorial; alocarea seriilor se efectuează în baza unei solicitări scrise, efectuată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract, în care se menţionează denumirea exploataţiei comerciale pentru care se solicită seriile, numărul de serii solicitate şi tipul de certificat pentru care se doreşte alocarea acestora. (16) Gestionarea seriilor acordate intră în responsabilitatea medicului veterinar oficial din structura cu responsabilităţi în domeniul controlului sănătăţii animalelor din cadrul autorităţii competente teritorial; gestionarea este realizată prin evidenţe specifice, pentru fiecare categorie de certificat sanitar-veterinar prevăzută de prezenta normă sanitară veterinară. (17) Seriile conţin, în mod obligatoriu, codul ISO al judeţului de origine, destinaţia materialului biologic livrat, respectiv „R-P“ pentru producţie-reproducţie, „O“ pentru ouă de incubat şi „A“ pentru abatorizare, urmat de şase cifre. (18) Certificatele sanitar-veterinare sunt tipărite în dublu exemplar, autocopiativ; al doilea exemplar rămâne în gestiunea medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, pe o perioadă de 3 ani. (19) Responsabilitatea gestionării certificatelor sanitar-veterinare emise în cadrul exploataţiilor comerciale de păsări revine, în totalitate, medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial. ART. 11 (1) Acţiunile imunoprofilactice obligatorii sunt prevăzute în cadrul Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, prevăzute în anexa nr. 1 Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013, cu completările ulterioare. (2) Toate acţiunile imunoprofilactice sunt efectuate în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare; aceste acţiuni sunt evidenţiate în procesul-verbal de vaccinare şi registrul imunologic al exploataţiei comerciale de păsări, ale căror modele sunt prevăzute în anexele nr. 6 şi 7 la prezenta normă sanitară veterinară. (3) Medicii veterinari responsabili de vaccinare au obligaţia respectării condiţiilor de transport, depozitare şi administrare a produsului medicinal veterinar imunologic utilizat, conform instrucţiunilor prevăzute în prospectul aprobat al produsului. (4) Responsabilitatea gestionării acţiunilor imunoprofilactice, inclusiv completarea documentelor prevăzute în anexele nr. 6 şi 7, în cadrul exploataţiilor comerciale de păsări revine, în totalitate, medicului veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial. (5) Produsele medicinale veterinare antimicrobiene pot fi administrate numai după stabilirea unui diagnostic, în baza unui buletin de analiză emis de un laborator autorizat sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor care atestă prezenţa unui agent patogen şi care justifică administrarea acestora, cu respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. (6) Produsele medicinale veterinare antimicrobiene de importanţă critică pentru oameni pot fi administrate numai după stabilirea unui diagnostic de laborator şi după efectuarea antibiogramei sau după stabilirea unui diagnostic de laborator corelat cu antecedentele epidemiologice, pentru a demonstra că celelalte clase de antimicrobiene nu sunt eficace. (7) Buletinul de analiză este folosit doar pentru efectivul de păsări analizat în cauză, deţinut într-un anumit spaţiu specific de cazare, la un moment dat. (8) Este interzisă utilizarea nejustificată a antimicrobienelor sau administrarea acestora în mod profilactic. (9) Utilizarea produselor medicinale veterinare antimicrobiene trebuie efectuată în condiţii foarte clar identificate, care să permită asigurarea protecţiei sănătăţii publice, şi trebuie să fie pe deplin justificată. (10) În cazul evoluţiei salmonelozelor zoonotice, utilizarea antimicrobienelor se realizează cu respectarea prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.177/2006 al Comisiei din 1 august 2006 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 2.160/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului privind cerinţele în vederea utilizării de metode de control specifice în cadrul programelor naţionale de control al salmonelei la păsările de curte. (11) Atunci când situaţia o impune şi este justificată prin diagnostic prezumtiv, clinic şi necropsic, efectuat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit, organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial sau de un laborator sanitar-veterinar autorizat, până la eliberarea buletinului de analiză anterior menţionat, pentru a evita suferinţele inutile, din motive de bunăstare animală, se pot administra, efectivului afectat, produse medicinale veterinare antimicrobiene, cu excepţia celor de importanţă critică pentru oameni. (12) Toate tratamentele trebuie menţionate în registrul de consultaţii şi tratamente, conform anexei nr. 5 la prezenta normă sanitară veterinară. (13) Responsabilitatea gestionării acţiunilor privind tratamentele, inclusiv a completării documentelor prevăzute în anexele nr. 5, 6 şi 7, în cadrul exploataţiilor comerciale de păsări revine, în totalitate, medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial. (14) Atât registrul de consultaţii şi tratamente, cât şi registrul imunologic sunt documente cu regim special, numerotate pe fiecare pagină; aceste documente pot fi arhivate şi în format electronic cu asigurarea integrităţii şi a confidenţialităţii datelor. ART. 12 (1) Toate acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare trebuie să fie efectuate de către o unitate autorizată sanitar-veterinar sau de către persoane atestate profesional să execute acest tip de acţiuni; acţiunile trebuie evidenţiate în documente specifice, îndosariate corespunzător; aceste documente sunt puse la dispoziţia organelor de control competente. (2) Toate aceste acţiuni se efectuează sub supravegherea medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, cu care proprietarul exploataţiei comerciale de păsări a încheiat contract oficial. (3) Acţiunile curente şi periodice privind utilizarea substanţelor dezinfectante la dezinfectoarele de încălţăminte şi de mâini, precum şi cele de la filtrul rutier sunt efectuate de persoane desemnate prin decizie de către administraţia exploataţiei comerciale de păsări; persoanele desemnate trebuie să fie instruite în acest scop. (4) În cadrul procedurilor de bune practici de management, fiecare exploataţie de păsări trebuie să elaboreze proceduri generale şi specifice prin care se reglementează activitatea de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, precum şi gestionarea substanţelor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de încălţăminte, de mâini şi al dezinfectoarelor rutiere de la nivelul exploataţiei comerciale de păsări. (5) Aşternutul utilizat la popularea exploataţiei comerciale de păsări, precum şi cel folosit pe parcursul exploatării trebuie să fie dezinfectate, evitându-se, totodată, contaminarea încrucişată. (6) Aşternutul trebuie transportat cu vehicule care au fost curăţate şi parcate în cadrul exploataţiei comerciale de păsări, în spaţii protejate şi controlate privind riscul circulaţiei rozătoarelor şi păsărilor sălbatice. (7) Echipamentele trebuie întreţinute corespunzător şi curăţate periodic cu evitarea oricărei forme de contaminare. (8) Eficienţa acţiunilor de decontaminare trebuie verificată prin teste specifice cu rezultate conforme. (9) Popularea exploataţiei comerciale de păsări se efectuează numai după obţinerea unui rezultat conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. (10) Fiecare exploataţie comercială de păsări trebuie să aibă un program propriu de control al rozătoarelor, care este verificat cu o frecvenţă bine stabilită, astfel încât să se elimine orice posibilă contaminare a efectivelor de păsări cu agenţi patogeni având ca vectori rozătoarele. (11) În cadrul procedurilor de bune practici de management, fiecare exploataţie comercială de păsări trebuie să asigure proceduri generale şi specifice privind controlul rozătoarelor. (12) La nivelul exploataţiei comerciale de păsări trebuie să existe o hartă cu amplasarea staţiilor de intoxicare permanentă a rozătoarelor, precum şi fişe specifice de control al acestora. (13) În cazul evoluţiei unui focar de boală, acţiunile de dezinfecţie prevăd efectuarea de operaţiuni specifice, sub supraveghere sanitar-veterinară oficială, care trebuie să asigure decontaminarea tuturor elementelor prezente în exploataţia comercială de păsări, inclusiv aşternutul şi gunoiul de grajd. (14) Recoltarea de probe de sanitaţie privind eficienţa acţiunilor de decontaminare după evoluţia unui focar de boală se efectuează de către medicii veterinari oficiali; în cazul unui rezultat neconform se reia acţiunea de dezinfecţie şi verificare până la obţinerea unui rezultat conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. (15) În cazul rezultatelor neconforme, costul analizelor de laborator pentru probele recoltate ulterior de către medicul veterinar oficial este suportat de către operatorul economic. (16) Popularea şi repopularea exploataţiei comerciale de păsări se efectuează numai după obţinerea unui rezultat conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. ART. 13 (1) Mişcarea persoanelor în exploataţiile comerciale de păsări se face în mod restrictiv, respectând măsurile impuse procedural de către administraţia exploataţiei comerciale de păsări. (2) Accesul vizitatorilor în zona de producţie a exploataţiilor comerciale de păsări este permis după o perioadă de aşteptare de minimum 3 zile de la ultimul contact cu păsările domestice şi sălbatice; perioada de aşteptare este adusă la cunoştinţă vizitatorilor, cărora li se solicită asumarea, în scris, a acesteia; de asemenea este necesară existenţa unui registru la intrarea în filtrul sanitar-veterinar, în zona destinată păstrării hainelor de stradă, în care să se evidenţieze aceste vizite. (3) Personalului angajat în cadrul exploataţiei comerciale de păsări îi este interzisă desfăşurarea de activităţi similare în alte exploataţii de păsări. (4) Personalul angajat în cadrul exploataţiei comerciale de păsări care prezintă semne clinice de boli respiratorii şi digestive nu are acces în zona de producţie. (5) Administratorul exploataţiei comerciale de păsări se asigură că personalul angajat în cadrul exploataţiei comerciale de păsări este instruit şi evaluat, la angajare şi semestrial, cu privire la respectarea procedurilor de biosecuritate. (6) Personalul angajat în cadrul exploataţiei comerciale de păsări este evaluat din punct de vedere medical, semestrial, conform prevederilor legislaţiei în vigoare din domeniul medicinei muncii. ART. 14 (1) Gunoiul de grajd este subprodus nedestinat consumului uman categoria 2, în conformitate cu prevederile Regulamentul (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002, cu modificările ulterioare, iar eliminarea acestuia se realizează astfel: a) în cazul exploataţiilor comerciale de păsări, libere de boli supuse declarării oficiale în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 79/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind notificarea internă şi declararea oficială a unor boli transmisibile ale animalelor, cu modificările şi completărilor ulterioare, gunoiul de grajd poate fi aplicat pe sol fără prelucrare sau prelucrat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009, cu modificările ulterioare; b) în cazul exploataţiilor comerciale de păsări în care au evoluat boli supuse declarării oficiale în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 79/2008, cu modificările şi completărilor ulterioare, gunoiul de grajd este neutralizat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 sau depozitat pe o platforma de gunoi autorizată în conformitate cu prevederile Directivei 1999/31 CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deşeuri, cu modificările ulterioare, pentru o perioadă de 120 de zile. (2) Gestionarea cadavrelor se face în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009, cu modificările ulterioare, şi ale Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 80/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind stabilirea documentelor şi evidenţelor veterinare necesare în cadrul activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală, cu modificările şi completările ulterioare. ART. 15 O exploataţie comercială de tip A de păsări poate fi înregistrată sanitar-veterinar şi poate funcţiona numai dacă îndeplineşte următoarele condiţii minime de biosecuritate: a) pentru exploataţiile comerciale de tip A de păsări cu profil de creşterea puilor de carne din specia Gallus gallus, curcanilor din specia Meleagridis galopavo, prepeliţelor, raţelor şi gâştelor, numărul minim de păsări care pot fi exploatate este de 500 capete şi un singur adăpost; b) pentru exploataţiile comerciale de tip A de păsări cu profil de creştere şi exploatare găini ouă consum din specia Gallus gallus, numărul minim de păsări care pot fi exploatate este de 350 capete şi un adăpost; c) pentru alte categorii de creştere, precum şi pentru exploataţiile cu profil de reproducţie este obligatorie autorizarea sanitar-veterinară în condiţiile legii; d) este obligatorie asigurarea asistenţei sanitar-veterinare a exploataţiei prin încheierea unui contract cu un medic veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii; e) în cazul gestionării cadavrelor de păsări este obligatorie încheierea de contracte cu unităţile de neutralizare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, autorizate sanitar-veterinar, în vederea ecarisării; f) orice populare se face după notificarea scrisă a autorităţii competente teritorial; g) înainte de populare se efectuează dezinfecţia tuturor adăposturilor care urmează să fie populate cu păsări, dezinfecţia putând fi efectuată de personal autorizat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu care exploataţia are încheiat contract sau de către o unitate autorizată/înregistrată sanitar-veterinar pentru această acţiune şi se finalizează prin emiterea actului de dezinfecţie întocmit şi completat corespunzător de către persoanele mai sus menţionate; h) după efectuarea dezinfecţiei se prelevează teste de sanitaţie din fiecare adăpost, în vederea verificării eficienţei dezinfecţiei, iar popularea se face după obţinerea buletinului de analiză cu rezultat conform emis de un laborator sanitar-veterinar autorizat; prelevarea acestor probe se efectuează de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; i) aşternutul trebuie transportat cu vehicule care au fost curăţate şi ţinute în cadrul exploataţiei comerciale de păsări, în spaţii protejate şi controlate din punctul de vedere al riscului circulaţiei rozătoarelor şi al păsărilor sălbatice; j) achiziţia de păsări se face numai în condiţiile emiterii certificatului de sănătate pentru mişcarea păsărilor vii între exploataţiile comerciale de păsări conform modelului prevăzut în anexa nr. 9 şi numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar conform legislaţiei în vigoare; k) este interzisă prezenţa, în perimetrul în care se află adăposturile, a altor păsări domestice decât cele achiziţionate; l) puii achiziţionaţi/păsările achiziţionate trebuie să fie cazate, de la vârsta de o zi şi până la vânzare sau depopulare, doar în adăposturi; m) întregul perimetru în care se află adăposturile destinate cazării păsărilor trebuie să fie îngrădit şi să aibă o singură intrare astfel încât să nu permită accesul altor păsări sau animale; în cadrul acestui perimetru trebuie să existe un spaţiu de schimb al hainelor de stradă şi al încălţămintei cu echipamentul utilizat în exploataţia comercială de păsări; în cazul în care există mai mult de două persoane care lucrează într-un schimb, în interiorul exploataţiei comerciale de păsări, este obligatorie asigurarea condiţiilor de filtru sanitar-veterinar conform prevederilor art. 5; n) la intrarea în adăpost se amplasează un dezinfector pentru încălţăminte; soluţia dezinfectantă trebuie schimbată periodic în funcţie de specificaţiile produsului folosit; o) este strict interzisă intrarea persoanelor străine în spaţiile destinate creşterii păsărilor sau în perimetrul unde se află acestea; vânzarea păsărilor se face doar la poarta exploataţiei, într-un spaţiu special amenajat, şi se aduc din adăpost doar numărul de păsări solicitate conform comenzii date de către cumpărător; în perimetrul în care se află adăposturile păsărilor lucrează doar persoanele responsabile din cadrul exploataţiei comerciale de tip A de păsări cărora le este strict interzis să deţină, să lucreze sau să aibă contact cu alte păsări decât cele din exploataţia comercială de păsări în cauză; p) la fiecare vânzare de pui/păsări către persoane fizice se respectă prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 14/2014 privind condiţiile sanitar-veterinare care trebuie respectate la comercializarea păsărilor domestice pe teritoriul României din exploataţiile înregistrate/autorizate sanitar-veterinar către exploataţiile nonprofesionale şi pentru completarea anexelor nr. 1 şi 2 la Norma sanitară veterinară privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară a unităţilor/centrelor de colectare/exploataţiilor de origine şi a mijloacelor de transport din domeniul sănătăţii şi al bunăstării animalelor, a unităţilor implicate în depozitarea şi neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman şi a produselor procesate, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 16/2010, iar programul de vânzare al păsărilor este stabilit în colaborare cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu care exploataţia comercială de păsări are încheiat contract, fiind afişat la intrarea în exploataţie; q) în cazul vânzărilor de pui/păsări către exploataţii comerciale de tip A de păsări se foloseşte modelul de certificat din anexa nr. 9 la prezenta normă sanitar-veterinară; seriile privind tipărirea şi eliberarea certificatelor se eliberează, pe bază de cerere, de către autoritatea competentă teritorial; r) popularea şi depopularea exploataţiei comerciale de tip A de păsări respectă principiul „totul plin - totul gol“; s) este obligatorie efectuarea vaccinării contra bolii de Newcastle, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, cu care exploataţia are încheiat contract, conform prevederilor Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.156/2013, cu completările ulterioare, atât pentru tineret, cât şi pentru păsări adulte; este obligatorie prelevarea de probe privind controlul salmonelozelor zoonotice în conformitate cu prevederile programelor naţionale de control al salmonelozelor zoonotice; t) ulterior achiziţiei, păsările sunt comercializate după ce leau fost administrate minimum două vaccinări împotriva bolii de Newcastle pe parcursul vieţii acestora; în cazul vânzării puilor de o zi, aceasta este permisă în maximum 72 de ore de la ecloziune şi numai dacă sunt vaccinaţi contra bolii de Newcastle; u) orice modificare în statusul de sănătate al păsărilor, în cazul apariţiei păsărilor bolnave sau a păsărilor moarte, este adusă, în regim de urgenţă, la cunoştinţă medicului veterinar oficial şi medicului veterinar de liberă practică cu care unitatea are încheiat contract; v) în cazul în care se achiziţionează păsări din alt judeţ se solicită emiterea avizului interjudeţean; w) prevederile art. 4, 6-14 şi 16 se aplică în mod corespunzător şi în cazul exploataţiilor comerciale de tip A de păsări. ART. 16 (1) Următoarele documente sanitar-veterinare şi zootehnice sunt obligatorii într-o exploataţie comercială de păsări, după cum urmează: a) fişa de lot pentru fiecare spaţiu de cazare în parte în care sunt introduse toate datele tehnologice şi de exploatare, mortalităţile înregistrate zilnic şi cumulat, intrări şi ieşiri ale efectivelor de păsări; modelele fişelor de lot pentru păsările adulte, respectiv tineret sunt prevăzute în anexele nr. 2 şi 3; b) registrul de evidenţă privind consumul de furaje şi apă, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 4; c) registrul mijloacelor de transport al păsărilor; conform modelului prevăzut în Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecţia animalelor în timpul transportului şi al operaţiunilor conexe şi de modificare a Directivelor 64/432/CEE şi 93/119/CE şi a Regulamentului (CE) nr. 1.255/97; d) registrul de consultaţii şi tratamente pentru exploataţii comerciale de păsări, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 5; e) procesul-verbal de vaccinare şi registrul imunologic, ale căror modele sunt prevăzute în anexele nr. 6 şi nr. 7; f) evidenţe privind efectuarea acţiunilor de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare a spaţiilor existente în exploataţia comercială de păsări; g) certificat de sănătate pentru comercializarea ouălor de incubat provenite din exploataţiile comerciale de păsări şi destinate staţiilor de incubaţie de pe teritoriul României, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 8; h) certificat de sănătate pentru mişcarea păsărilor vii între exploataţiile comerciale de păsări de pe teritoriul României, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 9; i) certificat de sănătate animală pentru păsările vii transportate de la exploataţia comercială de păsări la abator, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 10; j) registrul de necropsie şi actul de moarte-dispariţie-tăiere a păsărilor, ale căror modele sunt prevăzute în anexele nr. 11 şi 12. k) evidenţe referitoare la înregistrarea cantităţilor de cadavre şi subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în corelaţie cu cantităţile dirijate pentru distrugere într-o unitate de neutralizare autorizată sanitar-veterinar în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare; l) existenţa evidenţelor privind certificarea competenţei profesionale a managerilor şi îngrijitorilor şi a programului de control pentru certificarea sănătăţii angajaţilor; m) existenţa tuturor procedurilor de bune practici de management; n) documentele prevăzute în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 14/2014. (2) La începutul fiecărui an calendaristic, precum şi la autorizarea/înregistrarea sanitar-veterinară a exploataţiei comerciale de păsări, operatorul economic, împreună cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condiţiile legii, cu care societatea comercială are încheiat contract, depune pentru avizare, în două exemplare, la sediul autorităţii competente teritorial, programul de biosecuritate. (3) Toate documentele prevăzute în prezenta normă sanitar-veterinară se păstrează la sediul exploataţiei comerciale de păsări. ART. 17 Anexele nr. 1-12 fac parte integrantă din prezenta normă sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. ANEXA 1 la norma sanitar-veterinară TABEL privind distanţele minime sanitare veterinare de amplasare a exploataţiilor comerciale de păsări faţă de alte unităţi comerciale de păsări
┌───────────┬──────────────────────────────┐
│ │Distanţa în metri │
│ ├───────────┬──────────────────┤
│ │Exploataţii│Exploataţii │
│ │comerciale │comerciale de │
│ │de păsări │reproducţie şi │
│Tipul de │pentru │selecţie, │
│unitate │producţia │autorizate │
│ │de carne şi│sanitar-veterinar,│
│ │ouă, │inclusiv staţiile │
│ │inclusiv │de incubaţie tip │
│ │exploataţii│industrial │
│ │de tip A │ │
├───────────┼───────────┼──────────────────┤
│Exploataţii│ │ │
│comerciale │ │ │
│de păsări │ │ │
│pentru │ │ │
│producţia │200 │1000 │
│de carne şi│ │ │
│ouă, │ │ │
│inclusiv │ │ │
│exploataţii│ │ │
│de tip A │ │ │
├───────────┼───────────┼──────────────────┤
│Exploataţii│ │ │
│comerciale │ │ │
│de │ │ │
│reproducţie│ │ │
│şi │ │ │
│selecţie, │1000 │1000 │
│inclusiv │ │ │
│staţiile de│ │ │
│incubaţie │ │ │
│tip │ │ │
│industrial │ │ │
├───────────┼───────────┼──────────────────┤
│Abator │200 │1000 │
└───────────┴───────────┴──────────────────┘
ANEXA 2 la norma sanitar-veterinară FIŞĂ DE LOT - ADULTE LUNA .......................... Anul ......
┌──────────────┬────────────┬───────┬────────────┬───────────────────┬───────┬──────────────────────────────────────────────┬───────────────┬────────┬─────────┬────────────────────────────────────┐
│ │Vârsta │ │Ieşiri │Mortalitate │ │Producţie │Temperatura │ │ │Furaje │
│Zi ├─────────┬──┤Efectiv├──────┬─────┼──┬────────┬───────┤Efectiv├──────┬───────┬─────┬────┬─────┬──────────────┼─────────┬─────┤ │ ├──────┬───────┬──────┬─────┬────────┤
│calendaristică│ │ │iniţial│ │ │ │ │% │final │ │ │ │ │ │% │ │ │Greutate│Tratament│ │Intrări│Consum│Stoc │Zile │
│ │săptămână│zi│ │abator│morţi│zi│cumulate│cumulat│ │sparte│murdare│duble│bune│Total│productivitate│Dimineaţa│Seara│ │ │Reţeta│furaj │kg/zi │final│furajate│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │(ouă bune) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│11 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│12 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│13 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│14 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│15 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│16 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│17 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│18 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│19 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│20 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│21 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│22 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│23 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│24 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│25 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│26 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│27 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│28 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│29 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│30 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│31 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──────┼─────┼──┼────────┼───────┼───────┼──────┼───────┼─────┼────┼─────┼──────────────┼─────────┼─────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼────────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴─────────┴──┴───────┴──────┴─────┴──┴────────┴───────┴───────┴──────┴───────┴─────┴────┴─────┴──────────────┴─────────┴─────┴────────┴─────────┴──────┴───────┴──────┴─────┴────────┘
ANEXA 3 la norma sanitar-veterinară FIŞĂ DE LOT - TINERET LUNA .......................... Anul ......
┌──────────────┬────────────┬───────┬──────────────────────────────┬───────────────┬─────────────────────┬────────────────┐
│ │Vârsta │ │Mortalitate │Temperatura │Greutate │Program lumină │
│Zi ├─────────┬──┤Efectiv├──┬────────┬───────┬──────────┼─────────┬─────┼─────────┬───────────┼───┬──────┬─────┤
│calendaristică│săptămână│zi│ │zi│cumulate│% │% │Dimineaţa│Seara│Realizată│Tehnologică│ore│aprins│stins│
│ │ │ │ │ │ │cumulat│tehnologic│ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│11 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│12 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│13 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│14 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│15 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│16 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│17 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│18 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│19 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│20 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│21 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│22 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│23 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│24 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│25 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│26 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│27 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│28 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│29 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│30 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│31 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼─────────┼──┼───────┼──┼────────┼───────┼──────────┼─────────┼─────┼─────────┼───────────┼───┼──────┼─────┤
│TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└──────────────┴─────────┴──┴───────┴──┴────────┴───────┴──────────┴─────────┴─────┴─────────┴───────────┴───┴──────┴─────┘
ANEXA 4 la norma sanitar-veterinară OPERATOR ECONOMIC ……………………….. FERMA …………………….................................. HALA .................................................................. DATA POPULĂRII …………………..................... PROVENIENŢA ..........……................................. RASA ……………………..................................... EFECTIV POPULAT ……................................... REGISTRU DE EVIDENŢĂ A CONSUMULUI DE FURAJE ŞI APĂ
┌────┬────┬────┬───────┬──────┬─────────┬──────────┬────────────┬───────────────┬──────────┬─────────┐
│ │ │ │ │ │Nr. │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │actului │ │ │Timpul de │Cantitatea│Semnătura│
│Nr. │Data│Nr. │Efectiv│Vârsta│şi data │Cantitatea│Perioada de │aşteptare │de apă │şefului │
│crt.│ │hală│ │ │intrării │ │administrare│pentru │consumată │de fermă │
│ │ │ │ │ │furajului│ │ │coccidiostatice│ │ │
│ │ │ │ │ │combinat │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│5 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│6 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│7 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│8 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│9 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼─────────┼──────────┼────────────┼───────────────┼──────────┼─────────┤
│10 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴────┴───────┴──────┴─────────┴──────────┴────────────┴───────────────┴──────────┴─────────┘
ANEXA 5 la norma sanitar veterinară CMVI/SC ................................................................................... Operator economic ............. ferma ........... cod exploataţie ................ Adresa exploataţiei .................................................................. REGISTRU DE CONSULTAŢII ŞI TRATAMENTE PENTRU EXPLOATAŢII COMERCIALE DE PĂSĂRI
┌────┬────┬──────────────────┬────────────────────┬───────────────┬──────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────────┬───────────┬────┐
│ │ │Adăpost (hală) │Identificarea │ │ │Tratament administrat │ │ │ │ │
│ │ ├─────┬────────────┼─────────┬──────┬───┤ │ ├──────────────────────────────────┬────────────┬─────────┬──────────┬────────────────┤ │ │Nr. │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Durata │ │ │document │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Produsul medicinal veterinar │Semnătura │Timpul de│Semnătură │tratamentului │ │ │pentru │ │
│Nr. │Data│ │ │Nr. │ │ │Simptomatologie│Diagnostic│administrat │mediului │aşteptare│proprietar│administrat │Rezultat│Data │informaţii │Obs.│
│crt.│ │Număr│Compartiment│animale │Vârsta│Sex│ │prezumtiv │ │veterinar de│ │/ │(număr de zile) │ │abatorizării│referitoare│ │
│ │ │ │ │examinate│ │ │ │ ├────────┬────────────┬────────────┤liberă ├─────┬───┤deţinător/├─┬──┬────┬────┬─┤ │ │la lanţul │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Serie şi │Doza şi │practică │ │ │şef fermă │ │ │ │ │ │ │ │alimentar │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Denumire│valabilitate│calea de │împuternicit│Carne│Ouă│ │I│II│III │IV │V│ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │administrare│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼─────┼────────────┼─────────┼──────┼───┼───────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────┼───┼──────────┼─┼──┼────┼────┼─┼────────┼────────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼─────┼────────────┼─────────┼──────┼───┼───────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────┼───┼──────────┼─┼──┼────┼────┼─┼────────┼────────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼─────┼────────────┼─────────┼──────┼───┼───────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────┼───┼──────────┼─┼──┼────┼────┼─┼────────┼────────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼─────┼────────────┼─────────┼──────┼───┼───────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────┼───┼──────────┼─┼──┼────┼────┼─┼────────┼────────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼─────┼────────────┼─────────┼──────┼───┼───────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────┼───┼──────────┼─┼──┼────┼────┼─┼────────┼────────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼─────┼────────────┼─────────┼──────┼───┼───────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────┼───┼──────────┼─┼──┼────┼────┼─┼────────┼────────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼─────┼────────────┼─────────┼──────┼───┼───────────────┼──────────┼────────┼────────────┼────────────┼────────────┼─────┼───┼──────────┼─┼──┼────┼────┼─┼────────┼────────────┼───────────┼────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴─────┴────────────┴─────────┴──────┴───┴───────────────┴──────────┴────────┴────────────┴────────────┴────────────┴─────┴───┴──────────┴─┴──┴────┴────┴─┴────────┴────────────┴───────────┴────┘
ANEXA 6 la norma sanitar-veterinară OPERATOR ECONOMIC ……………………........... FERMA ……………………………............................. HALA ........................................................................ DATA POPULĂRII ………......................................... PROVENIENŢA ..........……...................................... RASA …………………….......................................... EFECTIV POPULAT ……........................................ PROCES-VERBAL DE VACCINARE nr. ........ data ..................... Subsemnaţii, .........................................., am efectuat în Hala nr. ..............................
┌────┬──────────┬──────────┬────────┬─────────────┬────────────┬────────┬─────────┐
│NR. │VACCINAREA│DATA │TIPUL DE│SERIA/ │CALEA DE │EFECTIV │DOZE │
│CRT.│(BOALA │VACCINĂRII│VACCIN │VALABILITATEA│ADMINISTRARE│VACCINAT│UTILIZATE│
│ │VIZATĂ) │ │UTILIZAT│VACCINULUI │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼────────┼─────────────┼────────────┼────────┼─────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴──────────┴──────────┴────────┴─────────────┴────────────┴────────┴─────────┘
Efectuat .................. Vizat Medic veterinar de liberă practică împuternicit, ............................................................. ANEXA 7 la norma sanitar-veterinară OPERATOR ECONOMIC ……………………........ FERMA …………………….................................... HALA .................................................................... DATA POPULĂRII ………...................................... PROVENIENŢA ..........……................................... RASA ……………………....................................... EFECTIV POPULAT ……..................................... REGISTRU IMUNOLOGIC
┌────┬────────────┬────────┬──────────┬──────────┬────────────┬─────────┬────────────┬─────────────────┬──────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │Semnătura │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │medicului │
│ │ │ │ │ │Tipul │ │ │ │ │veterinar │
│Nr. │Data │Efectiv │Data │Vaccinarea│vaccinului │Doze │Calea de │Numărul │ │de liberă │
│crt.│planificării│existent│vaccinării│(boala │utilizat/ │utilizate│administrare│procesului-verbal│Observaţii│practică │
│ │vaccinării │ │ │vizată) │Serie, │ │ │de vaccinare/data│ │organizat │
│ │ │ │ │ │valabilitate│ │ │ │ │în │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │condiţiile│
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │legii │
├────┼────────────┼────────┼──────────┼──────────┼────────────┼─────────┼────────────┼─────────────────┼──────────┼──────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────────────┴────────┴──────────┴──────────┴────────────┴─────────┴────────────┴─────────────────┴──────────┴──────────┘
ANEXA 8 la norma sanitar-veterinară CERTIFICAT DE SĂNĂTATE pentru comercializarea ouălor de incubat provenite din exploataţiile comerciale de păsări şi destinate staţiilor de incubaţie de pe teritoriul României Seria ........... Nr. ..................... Cabinet medical veterinar/Societatea Comercială ................................................................................................................. Nr. de înregistrare unic în Registrul colegiului medicilor veterinari ...........................................................................................
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. Furnizor^1 │
│.................................................................................................................................................................................... │
│1.1. Codul exploataţiei RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│1.2. Hala/Halele de unde sunt ouăle de incubat │
│……………………………………......................................................................... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. Cumpărător^2 │
│............................................................................................................................................................................. │
│2.1. Codul exploataţiei RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. Numărul mijlocului de transport │
│................................................................................................................................................ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. Numărul înregistrării/autorizării mijlocului de transport │
│................................................... din data de │
│...................................... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5. Date despre păsările de unde provin ouăle de incubat │
│5.1. Specia │
│.....................................................................................................................................................................................│
│5.2. Categoria^3 │
│............................................................................................................................................................................... │
│5.3. Rasa/linie/hibrid │
│…………………………………...............................................................................................................…… │
│5.4. Data populării │
│……………………….........................................................................................................................…………. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
6. Subsemnatul certific prin prezentul certificat faptul că: a) atât ouăle de incubat, cât şi exploataţia comercială de păsări de provenienţă a ouălor nu sunt supuse niciunui fel de restricţii sanitar-veterinare privind mişcarea păsărilor sau a ouălor de incubat; b) ouăle provin din efective de păsări indemne de boli infecto-contagioase declarabile; c) ouăle provin din efective de păsări care au fost supuse programelor naţionale de supraveghere monitorizare şi control la păsări în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare; d) ouăle de incubat: (i) provin dintr-un efectiv de păsări care au fost vaccinate împotriva bolii Newcastle cu (denumirea vaccinului) ................... la data de^4 ...................., la vârsta de .............. zile/săptămâni^5; (ii) provin dintr-un efectiv care a fost supus testării pentru depistarea serotipurilor de Salmonella care prezintă interes din punctul de vedere al sănătăţii publice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.160/2003. Data ultimei testări a efectivului este ....................., conform Buletinului de analiză nr. ............ din data de ............, emis de ......................... . 7. Acest certificat este valabil timp de 3 zile de la data îmbarcării. Întocmit la data de .......................... Ştampila ........................................................................................ (semnătura şi parafa medicului veterinar de liberă practică împuternicit) ────────── ^1 Denumirea societăţii comerciale avicole sau incubatorului autorizate/înregistrate/autorizat/înregistrat sanitar-veterinar. ^2 Denumirea societăţii comerciale avicole sau incubatorului autorizate/înregistrate/autorizat/înregistrat sanitar-veterinar. ^3 Se vor specifica păsări adulte reproducţie rase uşoare, rase grele sau rase mixte. ^4 Data ultimei vaccinări. ^5 Se va tăia ce nu corespunde.────────── ANEXA 9 la norma sanitar-veterinară CERTIFICAT DE SĂNĂTATE pentru mişcarea păsărilor vii între exploataţiile comerciale de păsări de pe teritoriul României Seria ........... nr. .................. Cabinet medical veterinar/Societatea Comercială ............................. Nr. de înregistrare unic în Registrul colegiului medicilor veterinari ..........................
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. Furnizor^1 │
│.................................................................................................................................................................................... │
│1.1. Codul exploataţiei RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│1.2. Hala/Halele de unde sunt livrate păsările │
│………………………………….…......................................................................... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. Cumpărător^2 │
│............................................................................................................................................................................. │
│2.1. Codul exploataţiei RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. Numărul mijlocului de transport │
│................................................................................................................................................ │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. Numărul înregistrării/autorizării mijlocului de transport │
│................................................... din data de │
│...................................... │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5. Date despre păsări │
│5.1. Specia │
│.....................................................................................................................................................................................│
│5.2. Categoria^3 │
│............................................................................................................................................................................... │
│5.3. Rasa/linie/hibrid │
│…………………………………...............................................................................................................…… │
│5.3. Număr de păsări │
│..................................................................................................................................................................... │
│5.4. Data populării │
│……………………….........................................................................................................................…………. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
6. Subsemnatul certific prin prezentul certificat faptul că: a) exploataţia comercială avicolă de provenienţă a păsărilor nu este supusă niciunui fel de restricţii sanitar-veterinare privind mişcarea păsărilor; b) păsările provin din efective indemne de boli infecto-contagioase declarabile; c) păsările comercializate au fost supuse programelor naţionale de supraveghere monitorizare şi control la păsări, în conformitate cu legislaţia sanitar-veterinară în vigoare; d) păsările adulte şi tineret comercializate: (i) au fost vaccinate împotriva bolii Newcastle cu (denumirea vaccinului) ............ la data de^4 ............, la vârsta de .............. zile/săptămâni^5; (ii) provin dintr-un efectiv care a fost supus testării pentru depistarea serotipurilor de Salmonella care prezintă interes din punctul de vedere al sănătăţii publice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.160/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind controlul Salmonellei şi al altor agenţi zoonotici specifici, prezenţi în reţeaua alimentară, cu modificările ulterioare. Data ultimei testări a efectivului este ......................, conform Buletinului de analiză ............... nr. ............ din data de ................, emis de .......................; e) puii de o zi comercializaţi: (i) au fost vaccinaţi^5 împotriva bolii Newcastle cu (denumirea vaccinului) ......................, la data de ...................; (ii) provin dintr-un efectiv de păsări care au fost vaccinate împotriva bolii Newcastle cu (denumirea vaccinului) ................ la data de^4 .............., la vârsta de .............. zile/săptămâni^5; (iii) provin dintr-un efectiv care a fost supus testării pentru depistarea serotipurilor de Salmonella care prezintă interes din punctul de vedere al sănătăţii publice în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.160/2003, cu modificările ulterioare. Data ultimei testări a efectivului este ....................., conform Buletinului de analiză nr. ............ din data de ............, emis de ..................... . 7. Acest certificat este valabil timp de 3 zile de la data îmbarcării. Întocmit la data de .......................... Ştampila ......................................................................................... (semnătura şi parafa medicului veterinar de liberă practică împuternicit) ────────── ^1 Denumirea societăţii comerciale avicole sau incubatorului autorizate/înregistrate/autorizat/înregistrat sanitar-veterinar. ^2 Denumirea societăţii comerciale avicole sau incubatorului autorizate/înregistrate/autorizat/înregistrat sanitar-veterinar. ^3 Se vor specifica pui de o zi, tineret sau păsări adulte reproducţie rase uşoare, rase grele, rase mixte sau găini ouă consum. ^4 Data ultimei vaccinări. ^5 Se va tăia ce nu corespunde.────────── ANEXA 10 la norma sanitar-veterinară CERTIFICAT DE SĂNĂTATE ANIMALĂ pentru păsările vii transportate de la exploataţia comercială de păsări la abator Cabinet Medical Veterinar ............................................................. Nr. autorizaţie sanitară veterinară ferma: ...................................... 1. Identificarea animalelor Specia: ......................................................... Număr de animale: ........................................... Marca de identificare (lot nr.): ................................................ 2. Provenienţa animalelor Adresa exploataţiei de origine : ............................................................................... Identificarea locului de stabulaţie (exploataţia comercială/ halele care se depopulează): ....................................................... 3. Destinaţia animalelor Animalele vor fi transportate la următorul abator: ........................................ Cu următoarele mijloace de transport: ........................................................................................... 4. Informaţii utile (vaccinări/data vaccinării, tratamente/data tratamentelor, altele) ............................................................... .......................................... 5. Declaraţie Subsemnatul declar că: - animalele desemnate anterior au făcut obiectul unei inspecţii înainte de sacrificare în exploataţia mai sus menţionată, la data de .........................., la ora ..................... şi au fost considerate sănătoase; – registrele şi documentele privind aceste animale sunt conforme cu cerinţele legale şi nu împiedică sacrificarea acestora. – Prezentul certificat este însoţit de documentul de lanţ alimentar nr. ......................... . Întocmit la (locul) ................................................. la data de ................................ ........................................................................ (semnătura şi parafa medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau al medicului veterinar oficial) ANEXA 11 la norma sanitar-veterinară OPERATOR ECONOMIC ………………………...... FERMA …………………......................................... HALA ...................................................................... DATA POPULĂRII …………………......................... PROVENIENŢA ..........…….................................... RASA ……………………........................................ EFECTIV POPULAT ……...................................... REGISTRU DE NECROPSIE
┌────┬────┬────┬───────┬──────┬──────┬───────────┬───────────────┬──────────┬────────────┐
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │Semnătura │
│ │ │ │ │ │Nr. │ │ │ │medicului │
│Nr │Data│Nr. │Efectiv│Vârsta│păsări│Nr. păsări │Modificări │Observaţii│veterinar de│
│crt.│ │hala│ │ │moarte│necropsiate│morfopatologice│ │liberă │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │practică │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │împuternicit│
├────┼────┼────┼───────┼──────┼──────┼───────────┼───────────────┼──────────┼────────────┤
│1 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼──────┼───────────┼───────────────┼──────────┼────────────┤
│2 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼──────┼───────────┼───────────────┼──────────┼────────────┤
│3 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼────┼────┼───────┼──────┼──────┼───────────┼───────────────┼──────────┼────────────┤
│4 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴────┴────┴───────┴──────┴──────┴───────────┴───────────────┴──────────┴────────────┘
ANEXA 12 la norma sanitar-veterinară OPERATOR ECONOMIC ……………………............ FERMA …………………………................................. HALA ........................................................................ DATA POPULĂRII ………......................................... PROVENIENŢA .........……....................................... RASA …………………….......................................... EFECTIV POPULAT …….......................................... Act de moarte-dispariţie-tăiere a păsărilor nr. ............... din ......... 20 .............. (a se vedea imaginea asociată) ----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.