Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
────────── Aprobată prin ORDINUL nr. 110 din 16 iunie 2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 743 din 17 august 2020.────────── ART. 1 (1) Prezenta normă sanitară veterinară se aplică furajelor produse, introduse pe piaţă şi/sau utilizate pe teritoriul României, altele decât cele prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 142 din 25 februarie 2011 al Comisiei de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce priveşte anumite probe şi produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menţionată, cu modificările şi completările ulterioare. (2) Prezenta normă sanitară veterinară se aplică fără a aduce atingere legislaţiei specifice, în special: a) Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 74/2011 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind substanţele nedorite din produsele pentru furaje; b) Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 34/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, cu modificările ulterioare; c) Regulamentului (UE) nr. 142 din 25 februarie 2011 al Comisiei de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce priveşte anumite probe şi produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menţionată, cu modificările şi completările ulterioare; d) Regulamentului (CE) nr. 2.160/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 noiembrie 2003 privind controlul salmonellei şi al altor agenţi zoonotici specifici, prezenţi în reţeaua alimentară, cu modificările şi completările ulterioare; e) Regulamentului (CE) nr. 767/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 13 iulie 2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea furajelor, de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1.831/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Directivei 79/373/CEE a Consiliului, a Directivei 80/511/CEE a Comisiei, a Directivelor 82/471/CEE, 83/228/CEE, 93/74/CEE, 93/113/CE şi 96/25/CE ale Consiliului şi a Deciziei 2004/217/CE a Comisiei, cu modificările şi completările ulterioare. ART. 2 În sensul prezentei norme sanitare veterinare, următorii termeni şi expresii se definesc astfel: a) furaje - orice substanţă sau produs, inclusiv aditivii, indiferent dacă sunt prelucrate, parţial prelucrate sau neprelucrate, destinate utilizării ca hrănire pe cale orală a animalelor; b) furaj complet - un furaj combinat care, datorită compoziţiei acestuia, este suficient pentru o raţie zilnică; c) preamestecuri de aditivi - amestecurile de aditivi furajeri sau amestecuri de unul sau mai mulţi aditivi furajeri cu materii prime pentru furaje sau cu apă, folosite ca materii de bază, care nu sunt destinate hrănirii directe a animalelor; d) introducere pe piaţă - deţinerea hranei pentru animale în scopul vânzării, inclusiv oferirea pentru vânzare sau orice altă formă de transfer, indiferent dacă este gratuită sau nu, şi inclusiv vânzarea, distribuţia şi alte forme de transfer; e) materii prime pentru furaje - produse de origine vegetală al căror scop principal este să răspundă nevoilor nutriţionale ale animalelor, în starea lor naturală, proaspete sau conservate, şi produse derivate din prelucrarea lor industrială, precum şi substanţe organice şi anorganice care conţin sau nu aditivi pentru hrana animalelor, destinate hrănirii animalelor pe cale orală, fie direct, ca atare, fie după prelucrare, sau pentru preparare; ART. 3 Furajele produse, introduse pe piaţă şi/sau utilizate trebuie să respecte limitele maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta normă sanitară veterinară. ANEXA 1 la norma sanitară veterinară Limite maxime prevăzute pentru microorganisme în anumite categorii de furaje
┌─────────────┬──────────────┬─────────┬───────────┐
│ │ │Plan de │ │
│ │ │prelevare│Limite^(2) │
│Categoria de │Microorganisme│de probe^│ │
│furaje │ │(1) │ │
│ │ ├────┬────┼─────┬─────┤
│ │ │n │c │m │M │
├─────────────┼──────────────┼────┼────┼─────┴─────┤
│1. Materii │ │ │ │ │
│prime pentru │ │ │ │ │
│furaje │ │ │ │ │
│reprezentate │ │ │ │ │
│de boabe de │ │ │ │Nedetectat │
│cereale şi │Salmonella │5 │0 │în 25 g │
│produsele │ │ │ │ │
│acestora: │ │ │ │ │
│tărâţe, │ │ │ │ │
│făină, turte │ │ │ │ │
│etc. │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────────┼────┼────┼───────────┤
│2. Materii │ │ │ │ │
│prime pentru │ │ │ │ │
│furaje │ │ │ │ │
│reprezentate │ │ │ │ │
│de seminţe de│Salmonella │5 │0 │Nedetectat │
│oleaginoase, │ │ │ │în 25 g │
│fructe │ │ │ │ │
│oleaginoase │ │ │ │ │
│şi produsele │ │ │ │ │
│acestora │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────────┼────┼────┼───────────┤
│3. Alte │ │ │ │ │
│materii prime│ │ │ │ │
│pentru │ │ │ │ │
│furaje: │ │ │ │ │
│seminţe de │ │ │ │ │
│leguminoase, │Salmonella │5 │0 │Nedetectat │
│tuberculi, │ │ │ │în 25 g │
│rădăcini, │ │ │ │ │
│seminţe şi │ │ │ │ │
│fructe, │ │ │ │ │
│fibroase şi │ │ │ │ │
│grosiere │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────────┼────┼────┼───────────┤
│4. │ │ │ │Nedetectat │
│Preamestecuri│Salmonella │5 │0 │în 25 g │
│de aditivi │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────────┼────┼────┼───────────┤
│5. Produse şi│ │ │ │ │
│derivate din │ │ │ │ │
│lapte, │ │ │ │ │
│înlocuitori │ │ │ │ │
│de lapte praf│ │ │ │Nedetectat │
│- lapte praf,│Salmonella │5 │0 │în 25 g │
│zer praf, │ │ │ │ │
│pudră │ │ │ │ │
│proteică, │ │ │ │ │
│concentrat │ │ │ │ │
│proteic etc. │ │ │ │ │
├─────────────┼──────────────┼────┼────┼───────────┤
│6. Furaje │Salmonella │5 │0 │Nedetectat │
│complete │ │ │ │în 25 g │
├─────────────┼──────────────┼────┼────┼───────────┤
│7. Furaje │ │ │ │ │
│murate: │Listeria │5 │0 │Nedetectat │
│silozuri şi │monocytogenes │ │ │în 25 g │
│semisilozuri │ │ │ │ │
└─────────────┴──────────────┴────┴────┴───────────┘
^(1) n = numărul de unităţi care constituie proba; c = numărul de unităţi de probă care dau valori între m şi M. ^(2) m = M, limitele date se referă la fiecare unitate de probă testată. ----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.