Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ nr. 7 din 17 aprilie 2024  pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 36/2015 privind Reglementările contabile referitoare la situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate aplicabile companiilor de brokeraj care desfăşoară activitate de distribuţie în asigurări şi/sau reasigurări    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ nr. 7 din 17 aprilie 2024 pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 36/2015 privind Reglementările contabile referitoare la situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate aplicabile companiilor de brokeraj care desfăşoară activitate de distribuţie în asigurări şi/sau reasigurări

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 447 din 15 mai 2024
    În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b) şi ale art. 6 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 36 alin. (2) lit. g) din Legea nr. 236/2018 privind distribuţia de asigurări, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 4 alin. (3) lit. b) şi art. 28 alin. (8) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,
    în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din cadrul şedinţei din data de 6 martie 2024,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite următoarea normă:
    ART. I
    Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 36/2015 privind Reglementările contabile referitoare la situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate aplicabile companiilor de brokeraj care desfăşoară activitate de distribuţie în asigurări şi/sau reasigurări, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 976 şi 976 bis din 29 decembrie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La anexă, la capitolul 2 „Dispoziţii şi principii generale“, la secţiunea 2.1 „Dispoziţii generale“, punctul 27 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "27. (1) Companiile de brokeraj şi subunităţile acestora prevăzute la pct. 3 depun la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor situaţii financiare anuale pe baza datelor din evidenţa contabilă, în formatul şi în termenele prevăzute de reglementările emise de Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu documentele prevăzute de acestea.
    (2) Ministerul Finanţelor şi Autoritatea de Supraveghere Financiară pot solicita entităţilor de la alin. (1) să prezinte în situaţiile financiare anuale unele informaţii suplimentare faţă de cele care trebuie prezentate în concordanţă cu prezentele reglementări."

    2. La anexă, la capitolul 2 „Dispoziţii şi principii generale“, la secţiunea 2.4 „Principii generale de raportare financiară“, la punctul 51, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Prevederile prezentului punct referitoare la înregistrarea ajustărilor pentru deprecierea creanţelor şi la înregistrarea provizioanelor se aplică şi la întocmirea situaţiilor financiare interimare şi a raportărilor periodice întocmite potrivit legii. O asemenea metodă de recunoaştere trebuie aplicată consecvent de la o perioadă de raportare la alta."

    3. La anexă, la capitolul 2 „Dispoziţii şi principii generale“, la secţiunea 2.5 „Politici contabile, corectarea erorilor contabile, estimări şi evenimente ulterioare datei bilanţului“, la subsecţiunea 2.5.1 „Politici contabile“, după punctul 62 se introduce un nou punct, punctul 62^1, cu următorul cuprins:
    "62^1. (1) Companiile de brokeraj care, în baza prevederilor de la pct. 62, decid ca în cazul imobilizărilor corporale să treacă de la metoda reevaluării la metoda costului procedează la ajustarea sumelor evidenţiate în contul 105 «Rezerve din reevaluare» în funcţie de modalitatea în care, pe perioada în care a fost efectuată reevaluarea, au transferat sumele în rezultatul reportat (contul 1175 «Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare»), după cum urmează:
    a) companiile de brokeraj care au avut ca politică contabilă transferul rezervei din reevaluare în contul de rezultat reportat, pe măsura amortizării activului, închid rezerva din reevaluare (soldul contului 105 «Rezerve din reevaluare») pe seama imobilizării căreia îi corespunde rezerva respectivă (articol contabil 105 «Rezerve din reevaluare» = 21 x Imobilizări corporale);
    b) companiile de brokeraj care au avut ca politică contabilă transferul rezervei din reevaluare în contul de rezultat reportat, la scoaterea din evidenţă a imobilizării pentru care s-a constituit rezerva respectivă, procedează astfel:
    - transferă din contul 105 «Rezerve din reevaluare» în contul 1175 «Rezultatul reportat reprezentând surplusul realizat din rezerve din reevaluare» rezerva corespunzătoare sumelor amortizate din valoarea imobilizării;
    – reduc valoarea imobilizării cu rezerva din reevaluare aferentă valorii care nu a fost amortizată (articol contabil 105 «Rezerve din reevaluare» = 21 x Imobilizări corporale).
    (2) În scopul determinării cheltuielilor cu amortizarea, costul imobilizărilor corporale la data schimbării de politică contabilă, în condiţiile alin. (1), este valoarea rămasă în urma ajustărilor prevăzute la acel alineat.
    (3) Companiile de brokeraj care modifică politica contabilă aplicabilă imobilizărilor corporale în sensul că decid să treacă de la metoda reevaluării la metoda costului aplică prevederile alin. (1), prin excepţie de la cerinţele pct. 63 alin. (1).
    (4) Companiile de brokeraj care, în baza prevederilor de la pct. 62, decid ca în cazul imobilizărilor corporale să treacă de la metoda reevaluării la metoda costului vor urmări ca aplicarea acestei opţiuni să nu conducă la subevaluarea activelor respective, faţă de valoarea care ar fi fost recunoscută în bilanţ dacă acele imobilizări corporale nu ar fi fost reevaluate.
    (5) Prevederile prezentului punct se aplică indiferent dacă reevaluarea a fost efectuată prin aplicarea unui indice sau prin recalcularea valorii nete a imobilizării."

    4. La anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare“, la secţiunea 3.1 „Evaluarea la data intrării în entitate“, punctul 76 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "76. (1) Reducerile comerciale acordate de furnizor şi înscrise pe factura de achiziţie ajustează în sensul reducerii costului de achiziţie al bunurilor. Atunci când achiziţia de produse şi primirea reducerii comerciale sunt tratate împreună, reducerile comerciale primite ulterior facturării ajustează, de asemenea, costul de achiziţie al bunurilor.
    (2) Dacă reducerile comerciale înscrise pe factura de achiziţie acoperă în totalitate contravaloarea bunurilor achiziţionate, acestea se înregistrează în contabilitate la valoarea justă, pe seama veniturilor curente (contul 758 «Alte venituri din exploatare») în cazul stocurilor, respectiv a veniturilor în avans (contul 475 «Subvenţii pentru investiţii»), în cazul imobilizărilor corporale şi necorporale. Veniturile în avans aferente acestor imobilizări se reiau în contul de profit şi pierdere pe durata de viaţă a imobilizărilor respective.
    (3) Reducerile comerciale primite ulterior facturării corectează costul stocurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune. Dacă stocurile pentru care au fost primite reducerile ulterioare nu mai sunt în gestiune, acestea se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite»), pe seama conturilor de terţi.
    (4) Reducerile comerciale primite ulterior facturării unor imobilizări corporale şi necorporale identificabile reprezintă venituri în avans (contul 475 «Subvenţii pentru investiţii»), fiind reluate în contul de profit şi pierdere pe durata de viaţă rămasă a imobilizărilor respective.
    (5) Reducerile comerciale primite ulterior facturării unor imobilizări corporale şi necorporale care nu pot fi identificabile reprezintă venituri ale perioadei (contul 758 «Alte venituri din exploatare»).
    (6) Reducerile comerciale legate de prestările de servicii, primite ulterior facturării, respectiv acordate ulterior facturării, indiferent de perioada la care se referă, se evidenţiază distinct în contabilitate (contul 609 «Reduceri comerciale primite», respectiv contul 709 «Reduceri comerciale acordate») pe seama conturilor de terţi.
    (7) În cazul în care reducerile comerciale reprezintă evenimente ulterioare datei bilanţului care conduc la ajustarea situaţiilor financiare anuale, acestea se înregistrează la data bilanţului în contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», respectiv în contul 418 «Clienţi - facturi de întocmit» şi se reflectă în situaţiile financiare ale exerciţiului pentru care se face raportarea, pe baza documentelor justificative. Reducerile care urmează a fi primite, înregistrate la data bilanţului în contul 408 «Furnizori - facturi nesosite», corectează costul stocurilor la care se referă, dacă acestea mai sunt în gestiune.
    (8) Reducerile comerciale pot fi, de exemplu:
    a) rabaturile - se primesc pentru defecte de calitate şi se practică asupra preţului de vânzare;
    b) remizele - se primesc în cazul vânzărilor superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferenţial; şi
    c) risturnele - sunt reduceri de preţ calculate asupra ansamblului tranzacţiilor efectuate cu acelaşi terţ, în decursul unei perioade determinate."

    5. La anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare“, la secţiunea 3.4 „Evaluarea alternativă la valoarea justă“, la subsecţiunea 3.4.1 „Reevaluarea imobilizărilor corporale“, punctul 116 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "116. În cazul în care se efectuează reevaluarea, în notele explicative trebuie prezentate următoarele informaţii:
    a) dacă a fost implicat un evaluator autorizat, potrivit legii;
    b) pentru fiecare categorie de imobilizări corporale reevaluată, valoarea contabilă care ar fi fost recunoscută dacă activele ar fi fost înregistrate la cost istoric;
    c) surplusul din reevaluare, indicând modificarea aferentă perioadei."

    6. La anexă, la capitolul 3 „Reguli generale de evaluare“, după secţiunea 3.4 „Evaluarea alternativă la valoarea justă“ se introduce o nouă secţiune, secţiunea 3.4^1, cuprinzând punctele 122^1 şi 122^2, cu următorul cuprins:
    " SECŢIUNEA 3.4^1
    Evaluarea titlurilor de stat recunoscute ca imobilizări financiare
    122^1. Prin derogare de la prevederile pct. 58 alin. (1), în cazul achiziţionării de titluri de stat pentru care suma plătită la achiziţie este mai mare decât suma care urmează a fi rambursată la scadenţă, diferenţa dintre cele două valori este înregistrată în contul 471 «Cheltuieli înregistrate în avans»/analitic distinct. Această diferenţă va fi recunoscută în contul de profit şi pierdere linear, pe perioada deţinerii titlurilor respective.
    122^2.
    Dacă suma plătită pentru achiziţionarea titlurilor de stat este mai mică decât suma care urmează a fi rambursată la scadenţă, entitatea recunoaşte titlurile achiziţionate la valoarea care urmează a fi rambursată la scadenţă. În acest caz, diferenţa dintre cele două valori se înregistrează în contul 472 «Venituri înregistrate în avans», urmând a fi recunoscută în contul de profit şi pierdere linear, pe perioada deţinerii titlurilor respective."

    7. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.1 „Reguli de evaluare de bază“, la punctul 139, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu următorul cuprins:
    "(5) Atunci când elementele care au stat la baza stabilirii iniţiale a duratei de utilizare economică s-au modificat, companiile de brokeraj stabilesc o nouă perioadă de amortizare, cu respectarea prevederilor cuprinse în prezentele reglementări. Modificarea duratei de utilizare economică reprezintă modificare de estimare contabilă.
(6) Pe perioada neutilizării activului, amortizarea nu este nici întreruptă, nici diminuată în funcţie de utilizarea redusă a acestuia, cu excepţia cazului în care activul este complet amortizat. Cu toate acestea, în cazul utilizării metodei de amortizare calculată pe unitate de produs sau serviciu, cheltuielile de amortizare pot fi zero atunci când nu există producţie, amortizarea bazându-se în acest caz pe utilizarea activului."

    8. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.1 „Reguli de evaluare de bază“, la punctul 141, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Imobilizările trebuie să facă obiectul ajustărilor de valoare, astfel încât acestea să fie evaluate la cea mai mică valoare atribuibilă acestora la data bilanţului."

    9. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, punctul 182 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "182. În categoria imobilizărilor corporale se urmăresc distinct: investiţiile imobiliare. Pentru acestea se aplică regulile generale de recunoaştere, evaluare şi amortizare, aplicabile imobilizărilor corporale."

    10. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, la punctul 192, literele b) şi d) se abrogă.
    11. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, punctul 193 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "193. În cazul în care o companie de brokeraj decide să cedeze o investiţie imobiliară, cu sau fără amenajări suplimentare, entitatea continuă să trateze proprietatea imobiliară ca investiţie imobiliară până în momentul în care aceasta este scoasă din evidenţă."

    12. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, punctul 207 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "207. Prevederile pct. 206 referitoare la suportarea liniară a cheltuielilor, respectiv a veniturilor, pe durata contractului, se aplică şi în cazul stimulentelor acordate cu ocazia încheierii de contracte de închiriere sau de alte contracte care presupun acordarea de stimulente pentru atragerea chiriaşilor."

    13. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, la punctul 212, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "212. (1) Componentele unor elemente de imobilizări corporale pot necesita înlocuirea la intervale regulate de timp."

    14. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, la punctul 213, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(3) Costul reviziilor şi inspecţiilor curente, altele decât cele recunoscute ca o componentă a imobilizării, reprezintă cheltuieli ale perioadei."

    15. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, la punctul 219 litera a), punctul (i) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(i) sub rezerva respectării condiţiilor de la lit. b), o scădere a datoriei majorează rezerva din reevaluare din capitalurile proprii, cu excepţia cazului în care ea trebuie recunoscută în contul de profit şi pierdere în măsura în care reia o reducere din reevaluarea aceluiaşi activ, care a fost recunoscută anterior drept cheltuială;."

    16. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, la punctul 221, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu următorul cuprins:
    "(4^1) Prevederile alin. (4) se aplică şi în cazul investiţiilor imobiliare pentru care nu au fost găsiţi încă chiriaşi."

    17. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.3 „Imobilizări corporale“, la punctul 223, alineatul (4) se abrogă.
    18. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.4 „Active imobilizate“, la subsecţiunea 4.4.5 „Imobilizări financiare“, la punctul 228, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alineatele (4)-(6), cu următorul cuprins:
    "(4) Acţiunile primite de entitate ca urmare a încorporării rezervelor sau a primelor de capital în capitalul social al societăţii la care sunt deţinute participaţiile se evidenţiază în contabilitate pe seama conturilor de active corespunzătoare naturii participaţiei deţinute, respectiv de rezerve (contul 106 «Rezerve»). La cedarea acţiunilor respective, contravaloarea rezervelor corespunzătoare se transferă la venituri (articol contabil 106 «Rezerve» = 768 «Alte venituri financiare»).
(5) În cazul în care societatea la care sunt deţinute participaţiile îşi reduce capitalul social ca urmare a acoperirii pierderii contabile reportate sau a altor pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii şi acoperite din capitalul social, micşorarea numărului de acţiuni deţinute sau reducerea valorii lor nominale, după caz, se evidenţiază în contabilitatea entităţii care deţine participaţiile pe seama cheltuielilor financiare (contul 668 «Alte cheltuieli financiare»), respectiv a conturilor de active corespunzătoare naturii participaţiei deţinute.
(6) În situaţia în care se aplică prevederile alin. (5), rezerva corespunzătoare acţiunilor prevăzute la alin. (4) se transferă la venituri la cedarea acţiunilor respective."

    19. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.5 „Active circulante“, la subsecţiunea 4.5.2 „Stocuri“, punctul 237 se abrogă.
    20. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.6 „Terţi“, la punctul 261, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (3) şi (4), cu următorul cuprins:
    "(3) Dacă un client plăteşte o sumă înainte ca societatea să transfere acestuia un bun sau un serviciu, în momentul încasării societatea înregistrează o datorie faţă de client. În acest caz, datoria faţă de client reprezintă obligaţia societăţii de a transfera clientului bunurile sau serviciile pentru care a încasat suma respectivă.
(4) Societatea scoate din evidenţă acea datorie şi recunoaşte venituri atunci când transferă bunurile sau serviciile respective şi, prin urmare, îşi îndeplineşte obligaţia contractuală."

    21. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.6 „Terţi“, la punctul 265, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(5) Sumele înregistrate în conturile 409 «Furnizori - debitori» şi 419 «Clienţi - creditori» nu fac obiectul evaluării în funcţie de cursul valutar, la finele lunii, respectiv la finele exerciţiului financiar."

    22. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.6 „Terţi“, la punctul 265, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu următorul cuprins:
    "(6) Prevederile alin. (5) se aplică, de asemenea, avansurilor în valută acordate entităţilor afiliate, asociate şi entităţilor controlate în comun, respectiv încasate de la acestea."

    23. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.6 „Terţi“, la punctul 288, după alineatul (4) se introduc două noi alineate, alineatele (5) şi (6), cu următorul cuprins:
    "(5) Prevederile prezentului punct se aplică inclusiv în cazul în care angajaţii primesc beneficii direct de la societatea-mamă a entităţii raportoare sau de la o altă societate din grup.
(6) În situaţia prevăzută la alin. (5), dacă tranzacţia din cadrul grupului presupune angajamente de rambursare prin care entitatea plăteşte pentru instrumentele de capitaluri proprii acordate angajaţilor, aceasta contabilizează acordarea instrumentelor de capitaluri proprii în mod distinct de angajamentul de rambursare din cadrul grupului."

    24. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.10 „Provizioane“, la subsecţiunea 4.10.2 „Categorii de provizioane“, la punctul 335 alineatul (1), prima liniuţă se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " alte beneficii pe care entitatea urmează să le plătească angajaţilor sau persoanelor dependente de aceştia, care nu sunt legate de restructurare, pensii sau terminarea contractului de muncă;"

    25. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.11 „Subvenţii“, la punctul 341, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Subvenţiile guvernamentale reprezintă asistenţa acordată de guvern sub forma unor transferuri de resurse către o entitate în schimbul conformării, în trecut sau în viitor, cu anumite condiţii referitoare la activitatea de exploatare a entităţii. Subvenţiile exclud acele forme de asistenţă guvernamentală cărora nu li se poate atribui, în mod rezonabil, o anumită valoare, precum şi acele tranzacţii cu guvernul care nu se pot distinge de operaţiunile comerciale normale ale entităţii."

    26. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.13 „Capitaluri proprii“, la subsecţiunea 4.13.1 „Capital“, la punctul 358, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) Capitalul social prezentat în situaţiile financiare anuale trebuie să corespundă cu cel înregistrat la oficiul registrului comerţului."

    27. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.13 „Capitaluri proprii“, la subsecţiunea 4.13.2 „Prime legate de capital“, după punctul 363 se introduce un nou punct, punctul 363^1 cu următorul cuprins:
    "363^1. Companiile de brokeraj care participă la operaţiuni de reorganizare, potrivit legii, şi decid să păstreze rezervele constituite pentru scopuri fiscale pot repune rezervele respective pe seama primelor de capital (articol contabil 1042 «Prime de fuziune/divizare» = 1068 «Alte rezerve»), în limita primelor aferente operaţiunilor respective."

    28. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.13 „Capitaluri proprii“, la subsecţiunea 4.13.6 „Distribuirea de dividende în cursul exerciţiului financiar“, după punctul 369^2 se introduce un nou punct, punctul 369^3, cu următorul cuprins:
    "369^3. (1) Companiile de brokeraj care primesc dividende în condiţiile pct. 369^1 evidenţiază sumele corespunzătoare acestora pe seama datoriilor (articol contabil 461 «Debitori diverşi»/analitic distinct = 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende»).
    (2) Regularizarea sumelor prevăzute la alin. (1) se efectuează pe seama dividendelor cuvenite în baza situaţiilor financiare anuale aprobate, conform legii, ale societăţii care a optat să efectueze repartizări interimare de dividende (articole contabile 461 «Debitori diverşi» = 761 «Venituri din imobilizări financiare» şi 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» = 461 «Debitori diverşi»/analitic distinct)."

    29. La anexă, la capitolul 4 „Bilanţul şi contul de profit şi pierdere“, la secţiunea 4.17 „Dispoziţii speciale cu privire la contul de profit şi pierdere“, la subsecţiunea 4.17.1 „Venituri“, punctul 376 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "376. (1) Sumele colectate de o companie de brokeraj în numele unor terţe părţi, inclusiv în cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial încheiate potrivit legii, nu reprezintă venit din activitatea curentă, chiar dacă din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată persoanele care acţionează în nume propriu sunt considerate cumpărători revânzători. În această situaţie, veniturile din activitatea curentă sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.
    (2) Răspunderea în ceea ce priveşte încadrarea operaţiunilor care presupun colectarea de sume în numele unor terţe părţi revine companiei de brokeraj."

    30. La anexă, la capitolul 6 „Note explicative la situaţiile financiare anuale“, la secţiunea 6.4 „Părţi legate“, punctul 423 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "423. Elementele de natură similară pot fi prezentate agregat, cu excepţia cazului în care prezentarea separată este necesară pentru înţelegerea efectelor tranzacţiilor cu părţile legate asupra situaţiilor financiare ale entităţii."

    31. La anexă, la capitolul 11^1 „Raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la secţiunea 11^1.2 „Entităţi şi sucursale care au obligaţia de a transmite rapoarte cu privire la impozitul pe profit“, la punctul 512^4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "512^4. (1) Filialele mari şi mijlocii, definite conform pct. 10 alin. (4), controlate de către o societate-mamă de cel mai înalt rang dintr-un stat terţ, publică şi asigură accesul la un raport privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit privind respectiva societate-mamă de cel mai înalt rang pentru cel mai recent dintre ultimele două exerciţii financiare consecutive, atunci când veniturile consolidate au depăşit la data bilanţului său, pentru fiecare dintre respectivele două exerciţii financiare consecutive, cuantumul de 3.700.000.000 lei, astfel cum se reflectă în situaţiile sale financiare consolidate."

    32. La anexă, la capitolul 11^1 „Raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la secţiunea 11^1.2 „Entităţi şi sucursale care au obligaţia de a transmite rapoarte cu privire la impozitul pe profit“, la punctul 512^4, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:
    "(4) În cazul unui grup a cărui societate-mamă de cel mai înalt rang este dintr-un stat terţ, obligaţia de publicare a raportului, prevăzută de prezentul punct, poate fi îndeplinită de oricare entitate afiliată din cadrul grupului, cuprinsă în aria de aplicabilitate a prezentelor reglementări."

    33. La anexă, la capitolul 11^1 „Raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la secţiunea 11^1.3 „Conţinutul raportului privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la punctul 512^7, după alineatul (2) se introduc două noi alineate, alineatele (2^1) şi (2^2), cu următorul cuprins:
    "(2^1) În cazul în care cadrul de raportare financiară aplicabil la întocmirea situaţiilor financiare anuale nu defineşte indicatorul cifră de afaceri netă, veniturile care trebuie prezentate conform prezentei secţiuni corespund veniturilor, astfel cum sunt acestea definite de IFRS-uri/cadrul de raportare financiară pe baza căruia se întocmesc situaţiile financiare anuale, cu excepţia ajustărilor de valoare şi a dividendelor primite de la entităţi afiliate.
(2^2) Pentru a se evita raportarea de mai multe ori a sumei câştigurilor acumulate, suma câştigurilor acumulate ale unei entităţi care a deschis sucursala trebuie atribuită jurisdicţiei fiscale în care îşi are sediul acea entitate. Jurisdicţia respectivă poate fi situată în UE sau într-o ţară terţă. Prevederile prezentului alineat se aplică indiferent dacă sucursalele sunt deschise într-unul sau mai multe state membre."

    34. La anexă, la capitolul 11^1 „Raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la secţiunea 11^1.3 „Conţinutul raportului privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la punctul 512^7, după alineatul (13) se introduce un nou alineat, alineatul (13^1), cu următorul cuprins:
    "(13^1) În aplicarea alin. (13), dacă mai multe entităţi afiliate generează rezultat impozabil pe un teritoriu căruia îi corespunde un singur regim fiscal, informaţia raportată se determină prin agregarea informaţiilor corespunzătoare tuturor entităţilor afiliate şi sucursalelor supuse acelui regim fiscal."

    35. La anexă, la capitolul 11^1 „Raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la secţiunea 11^1.3 „Conţinutul raportului privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la punctul 512^7, după alineatul (14) se introduce un nou alineat, alineatul (14^1), cu următorul cuprins:
    "(14^1) În înţelesul alin. (14), la stabilirea unei anumite activităţi este avut în vedere locul de unde este condusă respectiva activitate. Deoarece informaţiile referitoare la venituri se referă la operaţiunile unei entităţi stabilite pe teritoriul unei ţări, subiect al unui singur regim fiscal, acestea sunt atribuibile numai acelui regim fiscal."

    36. La anexă, la capitolul 11^1 „Raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la secţiunea 11^1.3 „Conţinutul raportului privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la punctul 512^7, după alineatul (16) se introduce un nou alineat, alineatul (16^1), cu următorul cuprins:
    "(16^1) Atunci când o societate care a omis prezentarea de informaţii reia prezentarea acestora în cadrul perioadei de cinci ani menţionate la alin. (16), raportul publicat va cuprinde informaţii corespunzătoare exerciţiului financiar curent şi exerciţiilor financiare anterioare pentru care nu a publicat informaţii, în temeiul alin. (15)."

    37. La anexă, la capitolul 11^1 „Raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit“, la secţiunea 11^1.4 „Publicarea şi accesibilitatea“, la punctul 512^10, după alineatul (4) se introduc unsprezece noi alineate, alineatele (5)-(15), cu următorul cuprins:
    "(5) Pentru o societate-mamă de cel mai înalt rang sau o societate individuală al cărei exerciţiu financiar coincide cu anul calendaristic, primul an de raportare corespunde exerciţiului financiar al anului 2023, raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit fiind publicat cel mai târziu până la data de 31 decembrie 2024.
(6) În aplicarea prevederilor alin. (5), pentru a determina dacă societatea-mamă sau societatea individuală are obligaţie de raportare în primul an de aplicare a prevederilor prezentei norme, aceasta determină dacă veniturile consolidate depăşesc cuantumul de 3.700.000.000 lei atât în exerciţiul financiar al anului 2022, cât şi în exerciţiul financiar al anului 2023. Societatea-mamă de cel mai înalt rang sau societatea individuală întocmeşte raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit pentru exerciţiul financiar al anului 2023 dacă veniturile consolidate depăşesc cuantumul respectiv în ambele exerciţii financiare.
(7) Pentru exemplificarea modului de analiză a obligaţiei de raportare se consideră următoarea evoluţie a veniturilor consolidate ale societăţii-mamă de cel mai înalt rang, cu sediul în România: peste cuantumul de 3.700.000.000 lei în exerciţiile financiare 2022 şi 2023; sub cuantum în exerciţiul financiar al anului 2024; peste cuantum în exerciţiul financiar al anului 2025; sub cuantumul de 3.700.000.000 lei în exerciţiul financiar al anului 2026; în situaţia exemplificată există obligaţii de raportare pentru fiecare dintre exerciţiile financiare ale anilor 2023, 2024, 2025 şi 2026.
(8) Dacă o societate raportoare are un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, exerciţiul financiar al raportului privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit trebuie să corespundă cu exerciţiul financiar al situaţiilor financiare anuale consolidate.
(9) O filială raportoare al cărei exerciţiu financiar este diferit de cel al societăţii-mamă de cel mai înalt rang îşi îndeplineşte obligaţiile de raportare pe baza unui raport care să corespundă exerciţiului financiar al societăţii-mamă de cel mai înalt rang, şi nu propriului exerciţiu financiar.
(10) Entităţile care au un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic publică raportul privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit în termen de 12 luni de la data la care se referă situaţiile financiare anuale consolidate; primul raport privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit se publică pentru un exerciţiu financiar care începe ulterior datei de 1 ianuarie 2023.
(11) Obligaţia de întocmire a raportului privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit se referă la exerciţiul financiar curent, fără a se impune prezentare de informaţii corespunzătoare exerciţiului financiar precedent celui de raportare.
(12) În cazul unei societăţi individuale, cuantumul de 3.700.000.000 lei corespunde veniturilor sale individuale, aşa cum se reflectă în situaţiile financiare anuale ale acesteia.
(13) În scopul îndeplinirii obligaţiilor de raportare prevăzute de prezenta normă, trimiterea la entităţi UE are în vedere entităţi înregistrate în Spaţiul Economic European. Ca urmare, rapoartele privind informaţiile referitoare la impozitul pe profit trebuie să prezinte informaţii la nivelul statelor Spaţiului Economic European.
(14) Entităţile raportoare consideră activităţile din statele Spaţiului Economic European similare celor dintr-un alt stat membru. În scop de raportare, entităţile cu sediul într-o ţară din Spaţiul Economic European se consideră ca fiind cu sediul întrun stat membru, şi nu într-un stat terţ.
(15) La raportarea informaţiilor prevăzute de prezenta normă se utilizează formatul stabilit de Comisia Europeană, adoptat în temeiul art. 48c paragraful (4) din Directiva 2013/34/UE."

    38. La anexă, la capitolul 12 „Planul de conturi“, la punctul 514, la clasa 4 „Conturi de terţi“, la grupa 46 „Debitori şi creditori diverşi“, după contul 465 „Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar (A)“ se introduce un nou cont, contul 467, cu următorul cuprins:
    "467. Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende (P)"

    39. La anexă, la capitolul 12 „Planul de conturi“, la punctul 514, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, denumirea grupei 60 „Cheltuieli privind stocurile“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "60. Cheltuieli privind stocurile şi alte consumuri"

    40. La anexă, la capitolul 12 „Planul de conturi“, la punctul 514, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 60 „Cheltuieli privind stocurile“, denumirea contului 605 „Cheltuieli privind energia şi apa“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "605. Cheltuieli privind utilităţile"

    41. La anexă, la capitolul 12 „Planul de conturi“, la punctul 514, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 69 „Cheltuieli cu impozitul pe profit şi alte impozite“, după contul 691 „Cheltuieli cu impozitul pe profit“ se introduce un nou cont, contul 694, cu următorul cuprins:
    "694. Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit"

    42. La anexă, la capitolul 12 „Planul de conturi“, la punctul 514, la clasa 7 „Conturi de venituri“, denumirea grupei 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "78. Venituri din provizioane, amortizări şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare"

    43. La anexă, la capitolul 12 „Planul de conturi“, la punctul 514, la clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“, denumirea contului 786 „Venituri financiare din ajustări pentru pierdere de valoare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "786. Venituri financiare din amortizări şi ajustări pentru pierdere de valoare"

    44. La anexă, la capitolul 12 „Planul de conturi“, la punctul 514, la clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“, după contul 7864 „Venituri financiare din ajustări pentru pierderea de valoare a activelor circulante“ se introduce un nou cont, contul 7865, cu următorul cuprins:
    "7865. Venituri financiare din amortizarea diferenţelor aferente titlurilor de stat"

    45. La anexă, la capitolul 12 „Planul de conturi“, la punctul 514, la clasa 7 „Conturi de venituri“, după grupa 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“ se introduce o nouă grupă de conturi, grupa 79, cuprinzând contul 794, cu următorul cuprins:
    "79. Venituri din impozitul pe profit
    794. Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit"

    46. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 1 „Conturi de capitaluri, provizioane, împrumuturi şi datorii asimilate“, la grupa 10 „Capital şi rezerve“, la funcţiunea contului 106 „Rezerve“, prima liniuţă de la înregistrarea în creditul contului se modifică şi va avea următorul cuprins:
    " profitul realizat în exerciţiul financiar curent, repartizat la rezerve în baza unor prevederi legale (129);"

    47. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 4 „Conturi de terţi“, la grupa 42 „Personal şi conturi asimilate“, la funcţiunea contului 421 „Personal - salarii datorate“, a doua liniuţă de la operaţiunile care se înregistrează în debitul contului „- valoarea la preţ de înregistrare a produselor acordate salariaţilor ca plată în natură, potrivit legii (345, 347);“ se abrogă.
    48. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 4 „Conturi de terţi“, la grupa 46 „Debitori şi creditori diverşi“, după funcţiunea contului 465 „Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar“ se introduce o nouă funcţiune, funcţiunea contului 467, cu următorul cuprins:
    "Contul 467. Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende (P)
    Cu ajutorul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se ţine evidenţa dividendelor primite în urma repartizărilor efectuate, conform legii, în cursul exerciţiului financiar şi care urmează să se regularizeze ulterior comunicării dividendelor stabilite în baza situaţiilor financiare anuale.
    Contul 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» este un cont de pasiv.
    În creditul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se înregistrează suma dividendelor primite în urma repartizărilor interimare de dividende (461).
    În debitul contului 467 «Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende» se înregistrează suma dividendelor primite ca urmare a repartizărilor interimare de dividende şi regularizate pe seama dividendelor cuvenite în baza situaţiilor financiare anuale (461).
    Soldul contului reprezintă sumele primite ca dividende, în urma repartizărilor interimare de dividende efectuate, conform legii, în cursul exerciţiului financiar."

    49. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, denumirea grupei 60 „Cheltuieli privind stocurile“ şi funcţiunea contului 605 „Cheltuieli privind energia şi apa“ se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    " GRUPA 60 - «CHELTUIELI PRIVIND STOCURILE ŞI ALTE CONSUMURI»
    [...]
    Contul 605. Cheltuieli privind utilităţile
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor privind consumurile de energie, apă, gaze naturale şi alte utilităţi.
    În debitul contului 605 «Cheltuieli privind utilităţile» se înregistrează:
    - valoarea consumurilor de energie, apă, gaze naturale şi alte utilităţi (408, 462, 471, 542);
    – sume clarificate trecute pe cheltuieli (473)."

    50. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 68 „Cheltuieli cu amortizările, provizioanele şi ajustările pentru depreciere sau pierdere de valoare“, funcţiunea contului 686 „Cheltuieli financiare privind amortizările, provizioanele şi ajustările pentru pierdere de valoare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 686. Cheltuieli financiare privind amortizările, provizioanele şi ajustările pentru pierdere de valoare
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor financiare cu amortizările, provizioanele şi ajustările pentru pierderea de valoare.
    În debitul contului 686 «Cheltuieli financiare privind amortizările, provizioanele şi ajustările pentru pierderea de valoare» se înregistrează:
    - valoarea primelor de rambursare a obligaţiunilor şi a altor datorii, amortizate (169);
    – valoarea ajustărilor pentru pierderea de valoare a imobilizărilor financiare (296);
    – valoarea ajustărilor pentru deprecierea creanţelor din decontări în cadrul grupului şi cu acţionarii/asociaţii, constituite sau majorate (495);
    – valoarea actualizării provizioanelor (151);
    – valoarea ajustărilor pentru pierderea de valoare a investiţiilor pe termen scurt, constituite sau majorate (591, 595, 596, 598);
    – valoarea diferenţei dintre suma plătită la achiziţia titlurilor de stat şi suma rambursată la scadenţă, aferente titlurilor de stat, amortizată (471)."

    51. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 6 „Conturi de cheltuieli“, la grupa 69 „Cheltuieli cu impozitul pe profit şi alte impozite“, după funcţiunea contului 691 „Cheltuieli cu impozitul pe profit“ se introduce o nouă funcţiune, funcţiunea contului 694, cu următorul cuprins:
    "Contul 694. Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa cheltuielilor cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.
    În debitul contului 694 «Cheltuieli cu impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit» se înregistrează:
    - valoarea impozitului pe profit datorat ca urmare a decontărilor între membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit (451 şi alte conturi în care urmează să se evidenţieze datoriile respective)."

    52. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, descrierea clasei 7 „Conturi de venituri“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "CLASA 7 - «CONTURI DE VENITURI»
    Din clasa 7 «CONTURI DE VENITURI» fac parte următoarele grupe de conturi:
    - 70 «Cifra de afaceri netă»;
    – 72 «Venituri din producţia de imobilizări»;
    – 74 «Venituri din subvenţii de exploatare»;
    – 75 «Alte venituri din exploatare»;
    – 76 «Venituri financiare»;
    – 78 «Venituri din provizioane, amortizări şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare» şi
    – 79 «Venituri din impozitul pe profit"

    53. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 7 „Conturi de venituri“, denumirea grupei 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "GRUPA 78 - «VENITURI DIN PROVIZIOANE, AMORTIZĂRI ŞI AJUSTĂRI PENTRU DEPRECIERE SAU PIERDERE DE VALOARE»"

    54. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 7 „Conturi de venituri“, la grupa 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“, funcţiunea contului 786 „Venituri financiare din ajustări pentru pierdere de valoare“ se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Contul 786. Venituri financiare din amortizări şi ajustări pentru pierdere de valoare
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor financiare din amortizarea diferenţelor favorabile aferente titlurilor de stat achiziţionate, precum şi a celor din ajustări pentru pierdere de valoare.
    În creditul contului 786 «Venituri financiare din amortizări şi ajustări pentru pierdere de valoare» se înregistrează:
    - sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustărilor pentru pierderea de valoare a imobilizărilor financiare (296);
    – sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustărilor pentru deprecierea creanţelor - decontări în cadrul grupului şi cu acţionarii/asociaţii (495);
    – sumele reprezentând diminuarea sau anularea ajustărilor pentru deprecierea titlurilor de plasament (591, 595, 596, 598);
    – valoarea diferenţelor favorabile aferente titlurilor de stat achiziţionate, amortizate (472)."

    55. La anexă, la capitolul 14 „Funcţiunea conturilor“, la clasa 7 „Conturi de venituri“, după grupa 78 „Venituri din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare“ se introduce o nouă grupă, grupa 79, cuprinzând funcţiunea contului 794, cu următorul cuprins:
    "GRUPA 79 - «VENITURI DIN IMPOZITUL PE PROFIT»
    Contul 794. Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit
    Cu ajutorul acestui cont se ţine evidenţa veniturilor din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit, definit potrivit Codului fiscal.
    În creditul contului 794 «Venituri din impozitul pe profit rezultat din decontările în cadrul grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit» se înregistrează:
    - valoarea impozitului pe profit de recuperat în urma decontărilor între membrii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit (451 şi alte conturi în care urmează să se evidenţieze creanţele respective)."

    56. La anexă, capitolul 15 „Formulare referitoare la situaţiile financiare anuale pentru companii de brokeraj şi subunităţi ale companiilor de brokeraj“ se abrogă.


    ART. II
    Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Alexandru Petrescu

    Bucureşti, 17 aprilie 2024.
    Nr. 7.

    -------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016