Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMĂ nr. 6 din 10 februarie 2022  pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 24/2019 privind Fondul de garantare a asiguraţilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 NORMĂ nr. 6 din 10 februarie 2022 pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 24/2019 privind Fondul de garantare a asiguraţilor

EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 179 din 23 februarie 2022
    În conformitate cu prevederile art. 2 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. b) şi ale art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
    în temeiul prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 7 alin. (1), art. 8 alin. (1), art. 12 alin. (4), art. 14 alin. (4) şi ale art. 15 alin. (4) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare,
    în baza prevederilor art. 173 alin. (1) lit. t) şi ale art. 179 alin. (4) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare,
    în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 9.02.2022,
    Autoritatea de Supraveghere Financiară emite următoarea normă:
    ART. I
    Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 24/2019 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 839 din 16 octombrie 2019, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. La preambul, al doilea paragraf se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "în temeiul prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare,"

    2. La preambul, după al doilea paragraf se introduce un nou paragraf, cu următorul cuprins:
    "în baza prevederilor art. 7 alin. (1), art. 8 alin. (1), art. 12 alin. (4), art. 14 alin. (4) şi ale art. 15 alin. (4) din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare,"

    3. Articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Prezenta normă reglementează procedurile de constituire a Fondului de garantare a asiguraţilor (denumit în continuare Fond) prevăzut la art. 1 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Legea nr. 213/2015, de administrare şi de utilizare a resurselor financiare ale acestuia, precum şi procedura şi condiţiile de efectuare a plăţilor din disponibilităţile acestuia."

    4. Articolul 2 se abrogă.
    5. La articolul 4, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 4
    (1) Contribuţia datorată de asigurători Fondului se virează lunar, în moneda naţională - leu, cel târziu până la data de 15 a fiecărei luni pentru luna precedentă, în contul acestuia."

    6. La articolul 6, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 6
    (1) Asigurătorii sunt obligaţi să întocmească şi să transmită lunar Fondului, până la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, raportările privind contribuţia datorată şi virată la Fond, distinct pentru cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale şi asigurări de viaţă, conform anexei nr. 1."

    7. Articolul 7 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 7
    În vederea recuperării sumelor datorate de asigurători Fondului, directorul general al Fondului emite actul prevăzut la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 şi care va cuprinde modalitatea de calcul al sumei datorate."

    8. Articolul 8 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 8
    Fondul nu preia funcţiile unui asigurător şi nu are obligaţia de a confirma valabilitatea poliţelor de asigurare emise de asigurători, de a elibera certificat privind daunele înregistrate sau de a formula oferte de despăgubire."

    9. Articolul 9 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 9
    (1) Mandatele acordate conform acordurilor de cooperare încheiate cu alte scheme de garantare sau entităţi interesate în protecţia deţinătorilor de poliţe de asigurare din alte state şi cu birourile naţionale auto potrivit prevederilor art. 2 alin. (2) şi (2^1) din Legea nr. 213/2015 pot viza gestionarea de către mandatar, în nume propriu, dar pe seama şi în contul Fondului, a solicitărilor formulate de creditorii de asigurări care au reşedinţa obişnuită, domiciliul sau sediul principal pe teritoriul unui stat membru, altul decât România.
    (2) Obiectul şi limitele mandatelor prevăzute la alin. (1) sunt stabilite prin acorduri de cooperare şi, fără a se limita la acestea, pot privi împuternicirea mandatarului de a:
    a) transmite informaţiile privind demersurile necesare pentru obţinerea despăgubirilor/indemnizaţiilor cuvenite de la Fond;
    b) primi şi înregistra cererile de deschidere a dosarelor de daună şi constatare a daunelor, precum şi cererile de plată formulate de orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în insolvenţă;
    c) primi şi înregistra petiţiile, sesizările şi reclamaţiile formulate de petenţi şi de a formula un răspuns în termenul şi forma agreate în prealabil cu Fondul;
    d) verifica îndeplinirea condiţiilor pentru angajarea răspunderii civile contractuale a asigurătorului în insolvenţă;
    e) constata prejudiciul şi de a evalua cuantumul despăgubirilor/ indemnizaţiilor;
    f) solicita completarea documentaţiei depuse în justificarea sumelor pretinse."

    10. Articolul 10 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 10
    Bugetul de venituri şi cheltuieli se verifică în execuţie conform practicilor şi procedurilor interne; execuţia bugetară se verifică şi se aprobă de către directorul general al Fondului şi se transmite trimestrial Consiliului de administraţie al Fondului spre informare, precum şi, în conformitate cu art. 12 alin. (5) lit. a), Autorităţii de Supraveghere Financiară, denumită în continuare A.S.F."

    11. La articolul 11 alineatul (1), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) la partea de venituri: resursele financiare prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a)-e) şi g) din Legea nr. 213/2015;"

    12. La articolul 11, alineatul (2) se abrogă.
    13. La articolul 12, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Situaţiile financiare anuale transmise A.S.F. conform art. 24 lit. a) pct. (vii) din Legea nr. 213/2015 şi reglementărilor emise de A.S.F. privind încheierea exerciţiului financiar sunt însoţite de raportul anual de activitate."

    14. La articolul 12 alineatul (6), litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) situaţia privind plăţile efectuate de către Fond creditorilor de asigurări ai asigurătorului aflat în insolvenţă, în forma prezentată în anexa nr. 5;"

    15. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 14
    În aplicarea prevederilor art. 12 alin. (1) şi (1^1) din Legea nr. 213/2015, persoanele care invocă drepturi de creanţă împotriva asigurătorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă pot solicita deschiderea dosarului de daună prin completarea unei cereri conform modelului prevăzut în anexa nr. 7 şi transmiterea acesteia Fondului; modelul prevăzut în anexa nr. 7 este orientativ şi poate fi adaptat."

    16. La articolul 16, literele a) şi d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "a) în urma înregistrării cererii prevăzute la art. 14, Fondul, direct sau prin mandatarii săi, contactează petentul într-un termen rezonabil, în vederea efectuării constatării prejudiciilor şi evaluării daunelor;
    .............................................................................................
d) constatarea daunelor se efectuează în baza documentelor care atestă producerea evenimentului asigurat, emise de autorităţile publice competente, cum ar fi cele prevăzute la art. 39 alin. (4) din Legea nr. 213/2015 sau alte organe abilitate potrivit legii, ori alte documente din care să reiasă cauzele şi împrejurările evenimentului, cum ar fi constatarea amiabilă de accident, declaraţia asiguratului sau alte documente similare, potrivit legii;"

    17. La articolul 16, litera e) se abrogă.
    18. La articolul 16, după litera h) se introduce o nouă literă, litera i), cu următorul cuprins:
    "i) pentru cererile de deschidere dosare de daună prevăzute la art. 14, în temeiul unei asigurări obligatorii de răspundere civilă auto, prejudiciul reprezentând lipsa de folosinţă a vehiculului avariat este calculat prin raportare la timpul normal de reparaţie transformat în zile de lucru prin împărţirea la patru a timpului normat de reparaţie prevăzut în documentele justificative. În situaţia unei daune totale, prejudiciul reprezentând lipsa de folosinţă a vehiculului avariat se calculează de la data întocmirii procesului-verbal de constatare şi până la data comunicării înştiinţării de încadrare ca daună totală economică."

    19. Articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    Stabilirea şi evaluarea despăgubirilor/ indemnizaţiilor se efectuează după cum urmează:
    a) în urma înregistrării cererii de plată, evaluarea dreptului la despăgubire/indemnizaţie şi a cuantumului acesteia se efectuează de către Fond, direct sau prin mandatari, în baza documentelor existente la dosarul de daună şi în conformitate cu prevederile legii şi ale condiţiilor de asigurare generale şi specifice prevăzute în contractul de asigurare în baza căruia a fost formulată pretenţia de plată;
    b) dacă din analizarea dosarului de daună rezultă necesitatea completării acestuia cu documente suplimentare, Fondul transmite o solicitare scrisă petentului în acest sens;
    c) în situaţia în care există motive temeinice pentru a pune la îndoială producerea riscului asigurat, Fondul poate efectua investigaţii cu privire la dreptul la despăgubire/indemnizaţie şi cuantumul acesteia, inclusiv în baza unor rapoarte de expertiză realizate de către experţi autorizaţi la solicitarea Fondului;
    d) după avizarea dosarului de daună de către direcţiile de specialitate din cadrul Fondului, acesta se înaintează comisiei speciale constituite conform art. 12^3 din Legea nr. 213/2015."

    20. Articolul 18 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 18
    Fondul publică pe site-ul propriu, conform prevederilor art. 13 alin. (2) din Legea nr. 213/2015, informaţii privind date generale referitoare la Fond, cadrul legal aplicabil, condiţiile şi modalităţile de efectuare a plăţilor, date referitoare la documentele, condiţiile şi formalităţile ce trebuie îndeplinite pentru încasarea despăgubirii/indemnizaţiei sau restituirii de primă."

    21. Articolul 19 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 19
    (1) În aplicarea prevederilor art. 12^2 din Legea nr. 213/2015, preluarea de către Fond a evidenţelor şi documentelor respective se face pe baza unui proces-verbal încheiat cu reprezentanţii legali ai asigurătorului.
    (2) Reprezentanţii legali declară prin procesul-verbal prevăzut la alin. (1) că evidenţele sunt reale, complete şi corecte.
    (3) Fondul verifică datele prezentate în evidenţele preluate, inclusiv corelaţiile dintre aceste date, dosarele de daună şi contractele de asigurare în vigoare; eventualele erori vor fi aduse la cunoştinţă asigurătorului şi lichidatorului judiciar, după desemnarea acestuia."

    22. La articolul 20, alineatele (1), (3), (7) şi (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 20
    (1) Pentru încasarea de la Fond a sumelor cuvenite, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări completează o cerere de plată motivată în acest sens, pe baza modelului prevăzut în anexa nr. 9 pentru restituiri de primă, respectiv în anexa nr. 10 pentru despăgubiri/indemnizaţii, în condiţiile art. 14 din Legea nr. 213/2015.
    .............................................................................................
    (3) Cererea de plată prevăzută la art. 14 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 213/2015 se poate depune şi la mandatarii desemnaţi de către Fond în acest scop.
    .............................................................................................
    (7) Listele prevăzute la art. 15 alin. (1) din Legea nr. 213/2015 se întocmesc după verificarea şi avizarea dosarelor de daună de către direcţiile de specialitate ale Fondului, precum şi după verificarea şi analizarea informaţiilor şi documentelor prevăzute la art. 12^2 alin. (1)-(3) din Legea nr. 213/2015, primite de la asigurător, şi, după caz, a celor prevăzute la alin. (6) şi art. 25 dacă acestea au fost primite de la lichidatorul judiciar.
    (8) Comisia specială poate verifica, prin sondaj, cererile de plată şi documentaţia aferentă şi, în toate cazurile în care consideră că este necesar, poate dispune reverificarea cererilor de plată şi a documentaţiei justificative, cu aplicarea, dacă este cazul, a prevederilor art. 16 din Legea nr. 213/2015."

    23. La articolul 20, alineatele (2), (4) şi (9) se abrogă.
    24. Articolul 21 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 21
    Sumele cuvenite creditorilor de asigurări se plătesc acestora potrivit condiţiilor prevăzute în contractele de asigurare încheiate cu asigurătorul în insolvenţă, în conformitate cu prevederile legale şi ale prezentei norme."

    25. Articolul 23 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 23
    (1) Plata creanţelor în valută, prevăzută la art. 15 alin. (3) din Legea nr. 213/2015, se poate efectua:
    a) în moneda naţională, prin conversia în lei a sumei exprimate în moneda creanţei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României din ziua efectuării plăţii;
    b) în moneda creanţei, fie din conturi deschise de Fond în această monedă, fie din alte conturi ale Fondului prin conversia sumei la cursul de schimb valutar al instituţiei de credit.
    (2) Sumele cuvenite creditorilor de asigurări se pot plăti de către Fond prin poştă până la nivelul sumei de 5.000 de lei şi/sau prin instituţii de credit autorizate de Banca Naţională a României, inclusiv online."

    26. La articolul 24, alineatele (1) şi (4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    (1) În aplicarea prevederilor art. 18 din Legea nr. 213/2015, sumele plătite creditorilor de asigurări, împreună cu dovada plăţii acestora, se înregistrează cu titlu de creanţe de asigurări la dosarul de faliment înregistrat pe rolul instanţei judecătoreşti competente; recuperarea creanţelor Fondului se face prin valorificarea bunurilor şi/sau a drepturilor şi veniturilor societăţii de asigurare debitoare, în condiţiile Legii nr. 213/2015, ale Legii nr. 85/2014, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare.
    .............................................................................................
    (4) Fondul poate proceda la compensarea creanţelor sale cu cele ale societăţii de asigurare debitoare cu avizul A.S.F. şi cu aprobarea judecătorului-sindic, conform prevederilor art. 257 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 85/2014, cu modificările şi completările ulterioare; Fondul poate adjudeca în contul creanţei sale constituite din sumele prevăzute la art. 18 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 213/2015, în calitate de creditor privilegiat, activele societăţii de asigurare debitoare, în condiţiile prevăzute la art. 850 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

    27. La articolul 24, alineatul (2) se abrogă.
    28. La articolul 28, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 28
    (1) Verificarea modului de constituire de către asigurători a contribuţiei datorate Fondului şi de virare la termen a acesteia, precum şi verificarea datelor cuprinse în raportările lunare se fac de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, în conformitate cu prevederile Legii nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 213/2015, precum şi ale normelor emise în aplicarea acestor acte normative."

    29. La anexa nr. 5, titlul se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "SITUAŢIA privind plăţile efectuate de către Fondul de garantare a asiguraţilor creditorilor de asigurări ai asigurătorului aflat în insolvenţă, la data .........."



    ART. II
    Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.



                    Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
                    Nicu Marcu

    Bucureşti, 10 februarie 2022.
    Nr. 6.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016