Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMĂ nr. 12 din 24 iunie 2021 pentru modificarea şi completarea Normei Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 28/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative
EMITENT: Autoritatea de Supraveghere Financiară PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 721 din 22 iulie 2021
În conformitate cu prevederile art. 93 şi art. 94 lit. a) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 2 alin. (1) lit. c) şi d), art. 3 alin. (1) lit. b), art. 5 lit. c), art. 6 alin. (1) şi (2) şi ale art. 7 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare,
în urma deliberărilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară din şedinţa din data de 23 iunie 2021,
Autoritatea de Supraveghere Financiară emite prezenta normă.
ART. I
Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 28/2017 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 993 din 14 decembrie 2017, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 3, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 3
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută la art. 2 alin. (1) din Lege şi la art. 3 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE."
2. Articolul 5 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 5
(1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net în condiţiile art. 4 lit. a), participantul remite administratorului fondului de pensii facultative:
a) cererea de plată;
b) copia actului de identitate, valabil la data remiterii cererii de plată.
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se depun la sediul administratorului, se transmit prin intermediul serviciilor poştale sau similare ori prin mijloace de comunicare electronice.
(3) În cazul transmiterii documentelor prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice, participantul semnează cererea de plată, utilizând semnătura electronică calificată.
(4) În cazul în care participantul este reprezentat prin mandatar, mandatarul depune la sediul administratorului fondului de pensii facultative cererea de plată, semnată de către participant sau mandatar, însoţită de copia actului de identitate al participantului şi copia actului său de identitate, valabile la data depunerii cererii, şi prezintă procura specială autentică, administratorul păstrând o copie a acesteia, după ce verifică conformitatea cu originalul.
(5) În cazul transmiterii documentelor prin intermediul serviciilor poştale sau similare, mandatarul transmite cererea de plată, semnată de către participant sau mandatar, însoţită de copia legalizată a procurii speciale autentice, copia actului de identitate al participantului şi copia actului său de identitate, valabile la data depunerii cererii.
(6) În cererea de plată prin care solicită plata drepturilor cuvenite, participantul sau mandatarul indică varianta de plată a activului personal net, conform prevederilor art. 4 lit. a), precum şi modalitatea aleasă de efectuare a plăţii sumelor cuvenite, conform prevederilor art. 7 alin. (1), cu specificarea tuturor informaţiilor necesare efectuării plăţii.
(7) În cazul în care participantul solicită plata activului personal net prin virament în cont bancar, acesta are obligaţia completării documentaţiei prevăzute la alin. (1) cu extrasul de cont care certifică codul IBAN şi titularul sau cu orice fel de document emis de instituţiile de credit care să ateste titularul contului şi IBAN-ul asociat acestuia."
3. Articolul 6 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 6
Participantul care a optat pentru continuarea plăţii contribuţiilor, conform art. 4 lit. b), are dreptul să solicite oricând contravaloarea activului personal net, cu respectarea prevederilor art. 5."
4. La articolul 7, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins:
"(3) Plata sumei prevăzute la alin. (1) se va face în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii documentaţiei prevăzute la art. 5 alin. (1) şi (7), pentru situaţia în care participantul optează pentru o plată unică, sau conform unui grafic stabilit de către administrator, în cazul plăţilor eşalonate."
5. La articolul 9, alineatele (1)-(4) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"ART. 9
(1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net în condiţiile art. 8 alin. (1), participantul, personal sau prin mandatar, remite administratorului fondului de pensii facultative următoarele documente:
a) cererea de plată;
b) decizia administrativă valabilă privind acordarea/ recalcularea/revizuirea pensiei de invaliditate, după caz, respectiv a unei categorii similare de pensie;
c) decizia medicală privind capacitatea de muncă, decizie care conţine referiri cu privire la caracterul nerevizuibil, conform Legii pensiilor publice sau legilor care reglementează pensiile altor sisteme, după caz;
d) actul de identitate valabil la data remiterii cererii de plată;
e) certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat, eliberat de comisiile teritoriale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, sau o declaraţie pe propria răspundere privind faptul că nu deţine acest certificat, după caz;
f) procura specială autentică, în cazul mandatarului.
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se remit astfel:
a) în original, administratorul păstrând pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. b)-f) copiile acestora, după ce verifică conformitatea cu originalul pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e) şi f);
b) în original pentru documentul prevăzut la alin. (1) lit. a), în copie legalizată pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. b), c), e) şi f) şi în copie pentru documentul prevăzut la alin. (1) lit. d), pentru documentele transmise prin intermediul serviciilor poştale sau similare.
(3) În cazul în care participantul este reprezentat prin mandatar, mandatarul prezintă actul său de identitate valabil la data depunerii cererii, şi depune copia acestuia, împreună cu documentele prevăzute la alin. (1) şi în forma precizată la alin. (2), administratorul păstrând copia după ce verifică conformitatea cu originalul.
(4) În cererea de plată prin care solicită plata drepturilor cuvenite, participantul sau mandatarul indică varianta de plată a activului personal net, conform prevederilor art. 8 alin. (1), precum şi modalitatea aleasă de efectuare a plăţii sumelor cuvenite, conform prevederilor art. 10 alin. (1), cu specificarea tuturor informaţiilor necesare efectuării plăţii."
6. Articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
"ART. 13
(1) Pentru a primi contravaloarea activului personal net conform art. 11 alin. (2), fiecare beneficiar, personal, prin mandatar sau prin curator/tutore în baza documentului emis de instanţa de tutelă în forma definitivă, remite administratorului fondului de pensii facultative următoarele documente:
a) cererea de plată;
b) certificatul de deces;
c) certificatul de moştenitor/legatar, certificatul de moştenitor suplimentar, actul de partaj voluntar, după caz, sau hotărârea judecătorească definitivă, după caz, din care să rezulte calitatea de moştenitor/legatar şi cota-parte cuvenită din activul personal net al participantului decedat;
d) actul de identitate valabil la data remiterii cererii de plată;
e) procura specială autentică, în cazul mandatarului.
(2) Documentele prevăzute la alin. (1) se prezintă astfel:
a) în original, administratorul păstrând pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) copiile acestora, după ce verifică conformitatea cu originalul, pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. b), c) şi e);
b) în original pentru documentul prevăzut la alin. (1) lit. a), în copie legalizată pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. c) şi e) şi în copie pentru documentele prevăzute la alin. (1) lit. b) şi d), pentru documentele transmise prin intermediul serviciilor poştale sau similare.
(3) În situaţia în care beneficiarul este reprezentat de mandatar, de ocrotitorul legal sau de curatorul desemnat în acest sens, acesta depune actul său de identitate, valabil la data depunerii cererii, împreună cu documentele prevăzute la alin. (1) şi în forma precizată la alin. (2), administratorul păstrând copia acestuia după ce verifică conformitatea cu originalul."
7. Articolul 19 se abrogă.
8. La articolul 20 alineatul (3), literele a)-c) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"a) cererea de plată;
b) actul de identitate valabil la data remiterii cererii de plată;
c) procura specială autentică, în cazul mandatarului."
9. La articolul 20, după alineatul (3) se introduc două noi alineate, alineatele (3^1) şi (3^2), cu următorul cuprins:
"(3^1) Pentru participantul care a optat pentru intrarea în posesia contravalorii activului personal net, conform art. 4 lit. a), transmiterea documentelor prevăzute la alin. (3) lit. a), b) şi d) către administrator se poate face şi prin mijloace de comunicare electronice, caz în care cererea de plată este semnată de către participant utilizând semnătura electronică calificată.
(3^2) În cazul în care participantul care a optat pentru intrarea în posesia contravalorii activului personal net, conform art. 4 lit. a), este reprezentat prin mandatar, mandatarul prezintă procura specială autentică administratorului, administratorul păstrând o copie a acesteia, după ce verifică conformitatea cu originalul, sau transmite o copie legalizată a acesteia prin intermediul serviciilor poştale sau similare."
10. La capitolul II secţiunea a 4-a, după articolul 21 se introduc două noi articole, articolele 21^1 şi 21^2, cu următorul cuprins:
"ART. 21^1
Închiderea contului participantului la un fond de pensii facultative se efectuează la data transferului disponibilităţilor băneşti din contul operaţional în contul DIP pentru plată unică sau, în cazul participanţilor aflaţi în plată eşalonată, la data efectuării ultimei plăţi din contul DIP pentru plăţi eşalonate.
ART. 21^2
Participantul care se află în situaţia reglementată de art. 4 lit. a) şi a solicitat plata eşalonată a activului personal net nu mai are dreptul să continue plata contribuţiilor."
ART. II
Prezenta normă se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data publicării.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară,
Nicu Marcu
Bucureşti, 24 iunie 2021.
Nr. 12.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: