Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMĂ din 7 decembrie 2023 pentru siguranţa alimentelor de origine nonanimală care stabileşte condiţiile în care se elaborează, se implementează şi se verifică autocontrolul operatorilor din domeniul produselor alimentare de origine nonanimală
EMITENT: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 6 din 4 ianuarie 2024
──────────
Aprobată prin ORDINUL nr. 161 din 7 decembrie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 6 din 4 ianuarie 2024.
──────────
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
(1) Prezenta normă stabileşte responsabilităţile operatorilor care produc, procesează, depozitează, manipulează, transportă şi valorifică produse alimentare de origine nonanimală pe teritoriul naţional privind planificarea şi realizarea autocontrolului şi ale personalului de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor pentru verificarea acestuia.
(2) Prezenta normă se aplică operatorilor din domeniul alimentelor de origine nonanimală care se supun înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, conform prevederilor Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările şi completările ulterioare (norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor), şi care desfăşoară activităţile încadrate la anexa nr. 1 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, cap. III - Unităţi de vânzare cu amănuntul a alimentelor de origine nonanimală, supuse înregistrării şi controlului pentru siguranţa alimentelor şi la anexa nr. 9 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.
ART. 2
În înţelesul prezentei norme, termenii şi sintagmele de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) operatori din domeniul alimentelor de origine nonanimală - operatorii economici cu activitate în domeniul alimentar, prevăzuţi la art. 1 alin. (2);
b) autocontrol - controalele proprii ale operatorilor din domeniul alimentelor de origine nonanimală, realizate prin prelevări de probe, în vederea determinărilor de laborator, pentru a se asigura că produsele alimentare recepţionate, depozitate, fabricate sau comercializate aflate sub controlul lor îndeplinesc cerinţele prevăzute de legislaţia specifică în vigoare şi că toate măsurile sunt aplicate în situaţiile în care riscurile suspicionate sau identificate în legătură cu acestea sunt gestionate în mod adecvat;
c) programul de autocontrol - document elaborat de către operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală sau o terţă parte, la cererea lor, prin care aceştia îşi planifică pe o perioadă definită de timp probele care trebuie prelevate şi analizate, cu respectarea cerinţelor prezentului act normativ;
d) laborator autorizat sanitar-veterinar - laborator autorizat pentru efectuarea examenelor de laborator, conform definiţiei prevăzute la art. 1 lit. h) din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 104/2021 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind autorizarea, înregistrarea şi controlul laboratoarelor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care se desfăşoară activităţi de testare şi analize de laborator, cu modificările şi completările ulterioare;
e) laborator acreditat - laborator de încercări care a obţinut acreditarea din partea organismului naţional de acreditare, ale cărui proceduri de testare sunt acreditate în conformitate cu cerinţele prevăzute în SR EN ISO/IEC 17025;
f) buletin de analiză - document oficial eliberat de laboratorul autorizat/acreditat, aşa cum este definit la art. 2 lit. i) din anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 104/2021, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 3
(1) Autocontrolul operatorilor din domeniul alimentelor de origine nonanimală cuprinde controalele proprii efectuate de către aceştia, precum şi pe cele efectuate de o terţă parte, la cererea lor, aşa cum este menţionat în art. 9 alin. (1) lit. (d) din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale şi alte activităţi oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislaţiei privind alimentele şi furajele, a normelor privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor şi produsele de protecţie a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1.069/2009, (CE) nr. 1.107/2009, (UE) nr. 1.151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 şi (UE) 2016/2.031 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 şi (CE) nr. 1.099/2009 ale Consiliului şi a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE şi 2008/120/CE ale Consiliului şi de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 şi (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European şi ale Consiliului, precum şi a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE şi 97/78/CE ale Consiliului şi a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului.
(2) Autocontrolul operatorilor din domeniul alimentelor de origine nonanimală se efectuează în baza unui program de autocontrol şi ori de câte ori este necesar, în următoarele situaţii:
a) la testarea sau lansarea unui produs nou pe piaţă (probele tehnologice);
b) pentru verificarea, validarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile privind analiza riscurilor şi punctele critice de control (Hazard Analysis and Critical Control Point - HACCP);
c) determinări de laborator pentru materii prime, ingrediente, alte produse achiziţionate, astfel încât să se asigure că acestea nu sunt contaminate şi că nu prezintă risc pentru sănătatea consumatorilor;
d) pentru verificarea eficacităţii operaţiunilor de igienizare;
e) pentru teste de apă, de exemplu, din apă tehnologică sau apa utilizată pentru igienizare, obţinere gheaţă şi/sau abur;
f) pentru verificarea respectării condiţiilor de calitate;
g) pentru verificarea potenţialelor contaminări din mediu, care ar putea contamina produsele alimentare;
h) la produse destinate exportului de produse alimentare de origine nonanimală, când eliberarea certificatelor de sănătate, a documentelor de siguranţă a alimentelor, după caz, este condiţionată de efectuarea testelor de laborator;
i) când au fost identificate neconformităţi care au făcut obiectul Sistemului rapid de alertă pentru alimente şi furaje sau al Sistemului de asistenţă administrativă şi cooperare;
j) când există suspiciuni că produsele au intrat în contact cu diverse persoane purtătoare ale unor germeni transmisibili care pot afecta siguranţa alimentelor sau cu alte surse de contaminare în timpul preparării, manipulării, depozitării sau transportului;
k) risc de toxiinfecţii alimentare;
l) la suspiciuni de practici frauduloase sau înşelătoare;
m) ori de câte ori produsele sunt suspecte de alterare sau contaminare;
n) în cazuri de reclamaţii, litigii, expertize;
o) la solicitarea părţilor terţe, cum ar fi beneficiari, autorităţi competente.
CAP. II
Elaborarea programelor de autocontrol
ART. 4
(1) Operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să se asigure că produsele aflate sub controlul lor îndeplinesc cerinţele legislative privind siguranţa alimentelor în ceea ce priveşte caracteristicile chimice, fizice şi microbiologice, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorii.
(2) Pentru îndeplinirea obiectivelor prevăzute la alin. (1), sistemele proprii de gestionare a siguranţei alimentelor trebuie să cuprindă programe preoperaţionale şi proceduri bazate pe principiile HACCP, astfel încât:
a) să poată fi identificate şi controlate permanent riscurile semnificative pentru a evita contaminarea de orice fel a produselor sale şi să asigure punerea pe piaţă a produselor sigure;
b) să poată lua acţiuni corective în cazul în care apar neconformităţi;
c) să poată pune la dispoziţia autorităţilor competente şi a altor terţe părţi dovezi privind conformitatea produselor lor.
(3) Analiza riscurilor asociate produselor aflate sub control realizată în scopul gestionării siguranţei alimentelor trebuie realizată de către operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală astfel încât să acopere toate materiile prime, semifabricate, produse finite, materiale auxiliare, materiale de ambalare, ustensile, apa, suprafeţe, precum şi fiecare proces, de la recepţie la livrarea produselor finite, inclusiv la dezvoltarea de produse noi.
(4) Pentru realizarea analizei riscurilor menţionate la alin. (3) se iau în considerare toate informaţiile relevante despre siguranţa acestora în legătură cu compoziţia, caracteristicile fizice, organoleptice, chimice, microbiologice, alergeni, parametrii de monitorizare a mediului, cerinţele legale privind siguranţa alimentelor, metode de tratament, manipulare, ambalare, durabilitate, condiţii de depozitare, transport şi distribuţie.
(5) La stabilirea profilului de risc al produselor alimentare şi încadrarea acestora în categorii de risc pot fi utilizate metodologii şi instrumente de identificare a probabilităţii de apariţie şi a impactului, aferente pericolelor identificate.
ART. 5
(1) Programele de autocontrol ale operatorilor din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să stabilească cel puţin următoarele: produsele supuse prelevărilor şi testărilor de laborator, legislaţia aferentă, locul şi frecvenţa prelevării, parametrii vizaţi pentru testare, metodele de prelevare şi testare asociate, condiţiile de transport al probelor către laborator.
(2) Metodele de prelevare prevăzute în programele de autocontrol trebuie să corespundă produselor şi parametrilor vizaţi pentru testare şi să fie bazate pe legislaţia, ghidurile şi procedurile specifice ale Uniunii Europene sau pe cele elaborate de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor; în absenţa unor norme specifice privind prelevarea de probe şi pregătirea probelor pentru teste se utilizează standardele relevante romane (SR), europene (EN), internaţionale (ISO) şi orientările Codex Alimentarius.
(3) La elaborarea programelor de autocontrol şi în special la stabilirea frecvenţei de prelevare, operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să ia în considerare specificul unităţii lor, în ceea ce priveşte:
a) dimensiunea unităţii, distribuţia şi destinaţia produselor;
b) natura produselor şi a riscurilor potenţiale identificate ca urmare a analizei de risc;
c) natura activităţii şi complexitatea proceselor de producţie, unde este cazul;
d) sursa de apă;
e) rezultate anterioare ale testelor de laborator;
f) aplicarea sau neaplicarea flexibilităţii, a derogărilor, dacă este cazul, aşa cum sunt stabilite prin legislaţia specifică în vigoare;
g) rezultatele evaluărilor, ale controalelor oficiale şi ale altor audituri interne sau de terţă parte.
(4) Ghidurile de bune practici elaborate de asociaţiile de profil şi avizate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pot fi consultate la elaborarea programelor de autocontrol.
CAP. III
Implementarea programelor de autocontrol
ART. 6
(1) Prelevările de probe de produse alimentare de origine nonanimală au ca scop verificarea conformităţii produselor prelevate şi analizate cu legislaţia în domeniul alimentelor şi se realizează conform celor prevăzute în programele proprii de autocontrol şi cu respectarea cerinţelor stabilite la art. 5 alin. (2).
(2) Probele prelevate pentru implementarea programelor de autocontrol trebuie să asigure cantitatea minimă de produs necesară pentru efectuarea examenelor de laborator solicitate, reprezentativitatea lotului şi să permită validitatea rezultatelor analizelor de laborator.
(3) Operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală sunt răspunzători de aplicarea regulilor, metodologiilor, procedurilor utilizate pentru prelevarea probelor în cadrul programului de autocontrol, precum şi de manipularea, expedierea probelor şi întocmirea documentelor aferente.
(4) La solicitarea scrisă a operatorilor din domeniul alimentelor de origine nonanimală şi în funcţie de resursele existente la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, prelevarea de probe se poate efectua de personalul de specialitate din cadrul acestor structuri, cu aplicarea tarifului prevăzut la lit. C din anexa nr. 3 la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 7
(1) Analizele de laborator relevante pentru siguranţa alimentelor realizate pentru implementarea programelor de autocontrol trebuie să fie efectuate în laboratoare autorizate conform Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 104/2021, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Pentru ca rezultatele analizelor de laborator să confere un grad cât mai înalt de încredere, probele prelevate în cadrul programelor de autocontrol pot să fie analizate în laboratoare care deţin metode acreditate conform SR EN ISO 17025.
(3) Operatorul din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să păstreze o evidenţă a prelevărilor de probe şi a rezultatelor analizelor de laborator şi să îşi stabilească modalitatea de interpretare a rezultatelor şi acţiunile corective aplicabile în cazul probelor neconforme.
(4) Operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală au obligaţia de a iniţia procedurile de retragere/rechemare a produselor şi de a informa direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană sau a municipiului Bucureşti pe raza căreia s-a realizat prelevarea de probe ori de câte ori rezultatele analizelor de laborator indică încălcarea cerinţelor legislative specifice, în conformitate cu prevederile art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare, de instituire a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare.
ART. 8
(1) Programele de autocontrol trebuie să fie analizate în mod regulat şi revizuite, dacă este cazul, în baza rezultatelor controalelor proprii, a controalelor oficiale sau a auditurilor interne şi de terţă parte, care pot avea impact asupra siguranţei alimentelor, precum şi a modificărilor legislaţiei specifice.
(2) Operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să se asigure că, în cazul unor modificări ale materiilor prime, ale materialelor de ambalare, ale metodelor de procesare, ale infrastructurii şi/sau ale echipamentelor, programul de autocontrol este revizuit pentru a se asigura că cerinţele pentru siguranţa alimentelor sunt îndeplinite.
CAP. IV
Verificarea programelor de autocontrol
ART. 9
În cadrul controalelor oficiale, personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor verifică modul în care operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală respectă cerinţele privind autocontrolul prevăzute în prezentul act normativ, utilizând metodele şi tehnicile de control prevăzute la art. 14 din Regulamentul (CE) 2017/625 şi în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 35/2016 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi a Normelor metodologice de aplicare a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare.
ART. 10
(1) În situaţia în care personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor este notificat cu privire la produse neconforme identificate ca urmare a autocontrolului operatorilor din domeniul alimentelor de origine nonanimală se realizează un control oficial la faţa locului pentru a verifica modul în care au fost efectuate prelevarea şi testarea probelor, interpretarea rezultatelor de laborator, măsurile corective aplicate.
(2) În funcţie de rezultatele controlului oficial realizat la faţa locului, personalul de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ia măsurile care se impun şi notifică prin Sistemul rapid de alertă pentru alimente şi furaje sau, după caz, prin Sistemul de asistenţă administrativă şi cooperare.
CAP. V
Dispoziţii finale
ART. 11
(1) Operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală trebuie să îşi stabilească, pentru elaborarea şi implementarea programului de autocontrol, persoane calificate sau instruite în ceea ce priveşte siguranţa alimentelor, precum şi pentru efectuarea prelevărilor de probe specifice.
(2) La elaborarea, implementarea şi revizuirea programelor de autocontrol, operatorii din domeniul alimentelor de origine nonanimală pot consulta sau subcontracta laboratoare de profil, alţi specialişti în domeniu; cu toate acestea, responsabilitatea privind respectarea cerinţelor aplicabile autocontrolului prevăzute în prezentul ordin revine în totalitate operatorilor din acest domeniu.
ART. 12
Operatorii din domeniul alimentar trebuie să păstreze şi să pună la dispoziţia personalului de specialitate din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, la solicitare, evidenţe specifice privind programele de autocontrol, proces-verbal de prelevare a probelor, înregistrarea rezultatelor de laborator, buletine de analiză şi alte dovezi privind modul de elaborare şi implementare a acestora.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: