┌──────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Specificare SMR/GAEC │ Cerinţe şi standarde obligatorii pentru fermieri │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Domeniul: Mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor │
├────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Apă │SMR 1 - Protecţia apelor împotriva poluării │1. În scopul protecţiei tuturor resurselor de apă împotriva poluării cu │
│ │cu nitraţi proveniţi din surse agricole │nitraţi proveniţi din surse agricole, fermierii au următoarele obligaţii: │
│ │Reglementări: │a) să dispună de capacităţi de depozitare a gunoiului de grajd, fără │
│ │Directiva 91/676/CEE a Consiliului din 12 │defecte structurale, a căror mărime trebuie să depăşească necesarul de │
│ │decembrie 1991 privind protecţia apelor │stocare a gunoiului de grajd, ţinând seama de perioadele cele mai lungi de│
│ │împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din │interdicţie pentru aplicarea îngrăşămintelor organice. Depozitarea │
│ │surse agricole (publicată în Jurnalul Oficial│temporară a gunoiului de grajd se face în spaţii amenajate sau în câmp, │
│ │al Comunităţilor Europene, seria L, nr. 375 │pe terenul pe care va fi împrăştiat, în conformitate cu prevederile │
│ │din 31 decembrie 1991): art. 4 şi 5 │Codului de bune practici agricole; │
│ │Planul de acţiune pentru protecţia apelor │b) să respecte perioadele de aplicare a gunoiului de grajd pe terenul │
│ │împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din │agricol, respectiv calendarul de interdicţie pentru aplicarea │
│ │surse agricole, aprobat prin Hotărârea │îngrăşămintelor organice, în conformitate cu prevederile Codului de bune │
│ │Guvernului nr. 964/2000, cu modificările şi │practici agricole; │
│ │completările ulterioare: art. 5 şi 6 şi │c) să nu depăşească cantitatea de 170 kg azot/ha provenită din aplicarea │
│ │anexele nr. 3 şi 4 │îngrăşămintelor organice şi/sau minerale pe terenul agricol în decursul │
│ │Codul de bune practici agricole pentru │unui an. În acest scop trebuie să urmeze un plan de fertilizare │
│ │protecţia apelor împotriva poluării cu │simplificat, întocmit pe baza standardelor privind cantităţile maxime de │
│ │nitraţi din surse agricole, aprobat prin │azot care pot fi aplicate pe terenul agricol, şi să asigure o distribuire │
│ │Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi │uniformă a îngrăşămintelor pe terenul agricol (*); │
│ │apelor şi al ministrului agriculturii, │d) în cazul exploataţiilor care practică agricultura în sistem irigat şi │
│ │pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 1.182/ │în care producţia planificată necesită o cantitate mai mare de azot decât │
│ │1.270/2005 (Codul de bune practici agricole) │cea prevăzută de standardele privind cantităţile maxime de azot care pot │
│ │ │fi aplicate pe terenul agricol, este obligatorie aplicarea unui plan de │
│ │ │fertilizare întocmit pe baza studiului agrochimic, în conformitate cu │
│ │ │prevederile Codului de bune practici agricole; │
│ │ │e) să nu aplice îngrăşăminte organice sau minerale pe terenuri saturate cu│
│ │ │apă, inundate, îngheţate sau acoperite de zăpadă, conform prevederilor │
│ │ │Codului de bune practici agricole; │
│ │ │f) să asigure încorporarea în sol a îngrăşămintelor organice aplicate pe │
│ │ │terenurile arabile cu panta mai mare de 12%, în cel mult 24 de ore de la │
│ │ │aplicarea acestora; │
│ │ │g) să nu aplice îngrăşăminte organice sau minerale pe fâşiile de protecţie│
│ │ │existente pe terenurile agricole situate în vecinătatea zonelor de │
│ │ │protecţie a apelor de suprafaţă sau pe terenurile agricole situate în │
│ │ │zonele de protecţie a apelor de suprafaţă ori în zonele de protecţie │
│ │ │sanitară şi hidrogeologică a surselor de captare a apei potabile/minerale │
│ │ │şi a lacurilor terapeutice, stabilite în conformitate cu legislaţia în │
│ │ │domeniu. Lăţimea minimă a fâşiilor de protecţie este de 1 m pe terenurile │
│ │ │cu panta de până la 12% şi de 3 m pe terenurile cu panta mai mare de 12%; │
│ │ │h) să întocmească la zi, să păstreze o perioadă de 5 ani şi să prezinte │
│ │ │pentru control documentele de evidenţă ale exploataţiei cu privire la │
│ │ │suprafaţa agricolă utilizată, structura culturilor, efectivele de animale,│
│ │ │tipul şi cantitatea îngrăşămintelor cu azot aplicate pe terenul agricol │
│ │ │(planul de fertilizare) şi documente de livrare/expediere a │
│ │ │îngrăşămintelor. │
├────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Specificare SMR/GAEC │ Cerinţe şi standarde obligatorii pentru fermieri │
├────────────────┬─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │2. Fermierii care, potrivit legislaţiei în domeniul protecţiei mediului şi│
│ │ │gospodăririi apelor, au obligaţia obţinerii actelor de reglementare pentru│
│ │ │activităţile pe care le desfăşoară trebuie să deţină aceste documente şi │
│ │ │să respecte condiţiile stabilite de acestea cu privire la protecţia apelor│
│ │ │împotriva poluării cu nitraţi din surse agricole. │
│ │ ├────────── │
│ │ │(*) Planul de fertilizare (model simplificat) │
│ │ │Nume/prenume fermier (denumire exploataţie) ..................... │
│ │ │Domiciliu/sediu exploataţie (comună, judeţ) ...................... │
│ │ │Cod SIRSUP ................... │
│ │ │ ┌─────┬─────────┬────┬─────┬──────────────────────────────────┬───────┐ │
│ │ │ │Bloc │Parcela │Cul-│Canti│Îngrăşăminte cu azot aplicate │Data │ │
│ │ │ │fizic├───┬─────┤tu- │tatea├────────────┬────────────┬────────┤aplică-│ │
│ │ │ │ nr. │Nr.│Supra│ra │ de │ Organice │ Minerale │Cantita-│rii/ │ │
│ │ │ │ │ │faţa │ │ azot├───┬───┬────┼────────────┤tea de │Canti- │ │
│ │ │ │ │ │(ha) │ │plani│Tip│Can│Azot│Tip│Can│Azot│azot │tatea │ │
│ │ │ │ │ │ │ │fi- │ │ti │(kg │ │ti │(kg │aplicată│medie │ │
│ │ │ │ │ │ │ │cată │ │ta │N) │ │ta │N) │(kg N │de azot│ │
│ │ │ │ │ │ │ │(kg │ │tea│ │ │tea│ │ │apli- │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ N) │ │(to│ │ │(to│ │ │cată │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ne)│ │ │ne)│ │ │(kgN/ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ha) │ │
│ │ │ ├─────┼───┼─────┼────┼─────┼───┼───┼────┼───┼───┼────┼────────┼───────┤ │
│ │ │ │ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │10 │ 11 │ 12 │ 13 │ │
│ │ │ ├─────┼───┼─────┼────┼─────┼───┼───┼────┼───┼───┼────┼────────┼───────┤ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ / │ │
│ │ │ ├─────┼───┼─────┼────┼─────┼───┼───┼────┼───┼───┼────┼────────┼───────┤ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ / │ │
│ │ │ ├─────┴───┼─────┼────┼─────┼───┼───┼────┼───┼───┼────┼────────┼───────┤ │
│ │ │ │Total ex-│...ha│ x │..kgN│ x │ x │..kg│ x │ x │..kg│...kgN │...kgN/│ │
│ │ │ │ploataţie│ │ │ │ │ │ N │ │ │ N │ │ ha │ │
│ │ │ └─────────┴─────┴────┴─────┴───┴───┴────┴───┴───┴────┴────────┴───────┘ │
│ │ │ │
│ │ │ Semnătura (şi ştampila) │
│ │ │ Notă privind calculul cantităţii de azot: │
│ │ │ ● Cantitatea de azot planificată (col. 5) înseamnă cantitatea maximă │
│ │ │ de azot ce poate fi aplicată pe terenul agricol conform standardelor │
│ │ │ maxime de aplicare a îngrăşămintelor cu azot prevăzute de Codul de bune │
│ │ │ practici agricole. │
│ │ │ ● Cantitatea de azot din îngrăşămintele organice aplicate (col. 8) = │
│ │ │ Cantitatea de îngrăşăminte organice aplicate (col. 7) x conţinutul │
│ │ │ specific de azot (kg N s.a./tonă); │
│ │ │ ● Cantitatea de azot din îngrăşămintele minerale aplicate (col. 11) = │
│ │ │ Cantitatea de îngrăşăminte minerale aplicate (col. 10) x conţinutul │
│ │ │ specific de azot (kg N s.a./tonă); │
│ │ │ ● Cantitatea totală de azot aplicată pe terenul agricol (col. 12) = │
│ │ │ Cantitatea de azot din îngrăşămintele organice aplicate (col. 8) + │
│ │ │ Cantitatea de azot din îngrăşămintele minerale aplicate (col. 11); │
│ │ │ ● Cantitatea medie de azot aplicată pe unitatea de suprafaţă │
│ │ │ (kg N s.a./ha) col. 13 = Cantitatea totală de azot aplicată pe │
│ │ │ terenul agricol (col. 12)/Suprafaţa de teren agricol fertilizată cu │
│ │ │ azot (col. 3). │
│ │ │ Cantitatea de gunoi de grajd, capacitatea de stocare a acestuia, │
│ │ │ cantitatea de azot din gunoiul de grajd (presiunea nutrienţilor) şi │
│ │ │ cantitatea de azot din gunoiul de grajd aplicat pe terenul agricol │
│ │ │ la nivelul exploataţiei se calculează în funcţie de specia şi │
│ │ │ categoria de animale, sistemul de creştere, efectivele de animale │
│ │ │ existente şi tipul de gunoi, conform aplicaţiei-calculator din │
│ │ │ Planul de management al nutrienţilor, postat pe site-ul ICPA │
│ │ │ Bucureşti. │
│ │ │ Referinţe: http://www.icpa.ro/documente/planul_de_fertilizare.pdf │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │GAEC 1 - Crearea/ │1. Se menţin fâşiile de protecţie existente pe terenurile agricole situate│
│ │menţinerea benzilor-tampon (făşiilor de │în vecinătatea zonelor de protecţie a apelor de suprafaţă stabilite în │
│ │protecţie) în vecinătatea apelor de suprafaţă│conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniu. Lăţimea minimă a │
│ │ │fâşiilor de protecţie este de 1 m pe terenurile cu panta de până la 12% şi│
│ │ │de 3 m pe terenurile cu panta mai mare de 12%, panta terenului fiind panta│
│ │ │medie a blocului fizic adiacent cursului de apă. │
│ │ │2. În cazul în care pe terenul agricol situat în vecinătatea zonelor de │
│ │ │protecţie a apelor de suprafaţă nu există fâşii de protecţie, fermierul │
│ │ │are obligaţia înfiinţării şi menţinerii acestor fâşii, în conformitate cu │
│ │ │prevederile Codului de bune practici agricole. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │GAEC 2 - Respectarea procedurilor de │Se respectă prevederile legale privind utilizarea apei pentru irigaţii în │
│ │autorizare, în cazul utilizării apei pentru │agricultură. │
│ │irigaţii în agricultură │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │GAEC 3 - Protecţia apelor subterane împotriva│Este interzisă poluarea apelor subterane prin deversarea directă sau prin │
│ │poluării │descărcarea pe teren şi infiltrarea în sol a produselor ce conţin │
│ │ │substanţe periculoase utilizate în agricultură(*). │
│ │ ├────────── │
│ │ │(*) Substanţele periculoase utilizate în agricultură se regăsesc în │
│ │ │conţinutul următoarelor produse/grupe de produse: biocide şi produse de │
│ │ │protecţie a plantelor (erbicide, fungicide, insecticide, acaricide, │
│ │ │nematocide), regulatori de creştere, produse de uz veterinar │
│ │ │(medicamente, substanţe antiparazitare), produse petroliere (combustibili,│
│ │ │lubrifianţi, produse derivate), azotaţii şi fosfaţii din îngrăşăminte şi │
│ │ │alte produse utilizate pentru dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare şi │
│ │ │decontaminare în fermă, în conformitate cu Lista de substanţe prioritare │
│ │ │şi poluanţi specifici prevăzută în anexa nr. 1 la Programul de măsuri │
│ │ │împotriva poluării cu substanţe chimice, aprobat prin Hotărârea │
│ │ │Guvernului nr. 351/2005, cu modificările şi completările ulterioare. │
│ │ ├────────── │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Sol şi stoc de │GAEC 4 - Acoperirea minimă a solului │Pe timpul iernii, terenul arabil trebuie să fie acoperit cu culturi de │
│carbon │ │toamnă şi/sau să rămână nelucrat după recoltare pe cel puţin 20% din │
│ │ │suprafaţa arabilă totală a fermei. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │GAEC 5 - Gestionarea minimă a terenului care │1. Lucrările solului, inclusiv semănatul, pe terenul arabil cu panta mai │
│ │să reflecte condiţiile locale specifice │mare de 12%, cultivat cu plante prăşitoare, se efectuează de-a lungul │
│ │pentru limitarea eroziunii │curbelor de nivel. │
│ │ │2. Se menţin terasele existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie │
│ │ │2007. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │GAEC 6 - Menţinerea nivelului de materie │1. Floarea-soarelui nu se cultivă pe acelaşi amplasament mai mult de 2 ani│
│ │organică din sol, inclusiv interdicţia de a │consecutiv. │
│ │incendia miriştile arabile │2. Este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul │
│ │ │arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Biodiversitate │SMR 2 - Conservarea păsărilor sălbatice │1. Fermierii care deţin/administrează terenuri agricole şi care desfăşoară│
│ │Reglementări: │activităţi în perimetrul ariilor de protecţie specială avifaunistică au │
│ │Directiva 2009/147/CE a Parlamentului │următoarele obligaţii: │
│ │European şi a Consiliului din 30 noiembrie │a) să respecte planul de management şi regulamentul ariei de protecţie │
│ │2009 privind conservarea păsărilor sălbatice │specială avifaunistică în ceea ce priveşte utilizarea suprafeţelor de │
│ │(publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii │teren cu destinaţie agricolă şi regimul activităţilor agricole; │
│ │Europene, seria L, nr. 20 din 26 ianuarie │b) să urmeze procedura evaluării impactului asupra mediului/evaluării │
│ │2010): art. 3 alin. (1), art. 3 alin. (2) │strategice de mediu/evaluării adecvate, pentru proiecte sau planuri, │
│ │lit. (b), art. 4 alin. (1), (2) şi (4) │precum şi procedura de autorizare pentru activităţi care pot afecta │
│ │Ordonanţa de urgenţă a Guvernului │în mod semnificativ aria de protecţie specială avifaunistică, în │
│ │nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale │conformitate cu legislaţia în domeniu. │
│ │protejate, conservarea habitatelor naturale, │2. În vederea protejării tuturor speciilor de păsări sălbatice, │
│ │a florei şi a faunei sălbatice, aprobată cu │inclusiv a celor migratoare, atât în ariile de protecţie specială │
│ │modificări şi completări prin Legea │avifaunistică, cât şi în afara acestora, sunt interzise: │
│ │nr. 49/2011, cu modificările şi completările │a) uciderea sau capturarea intenţionată a păsărilor sălbatice, │
│ │ulterioare: art. 21 alin. (4), art. 22, 28, │indiferent de metoda utilizată; │
│ │art. 31 alin. (2), art. 33 alin. (2) şi │b) deteriorarea, distrugerea şi/sau culegerea intenţionată a │
│ │anexele nr. 3 şi 4A │cuiburilor şi/sau a ouălor din natură; │
│ │Hotărârea Guvernului nr. 1.284/2007 privind │c) perturbarea intenţionată a păsărilor sălbatice, în special │
│ │declararea ariilor de protecţie specială │în cursul perioadei de reproducere sau de maturizare, prin │
│ │avifaunistică ca parte integrantă a reţelei │activităţi ce contravin scopului de protecţie şi conservare a │
│ │ecologice europene Natura 2000 în România, │acestora, cum ar fi: arderea vegetaţiei, tăierea arborilor/ │
│ │cu modificările şi completările ulterioare: │pâlcurilor arbustive şi a perdelelor agroforestiere existente │
│ │art. 1 şi anexa nr. 1 │pe terenul agricol sau schimbări în folosinţa terenurilor şi │
│ │ │în cursul apelor, precum şi alte activităţi ce contravin │
│ │ │scopului de protecţie şi conservare a ariei naturale protejate. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │SMR 3 - Conservarea habitatelor naturale şi a│1. Fermierii care deţin/administrează terenuri agricole şi care desfăşoară│
│ │speciilor de floră şi faună sălbatică │activităţi în perimetrul ariilor naturale protejate au următoarele │
│ │Reglementări: │obligaţii: │
│ │Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai │a) să respecte planul de management şi regulamentul ariei naturale │
│ │1992 privind conservarea habitatelor naturale│protejate în ceea ce priveşte utilizarea suprafeţelor de teren cu │
│ │şi a speciilor de faună şi floră sălbatică │destinaţie agricolă şi regimul activităţilor agricole; │
│ │(publicată în Jurnalul Oficial al │b) să urmeze procedura evaluării impactului asupra mediului/evaluării │
│ │Comunităţilor Europene, seria L, nr. 206 din │strategice de mediu/evaluării adecvate, pentru proiecte sau planuri, │
│ │22 iulie 1992): art. 6 alin. (1) şi (2) │precum şi procedura de autorizare pentru activităţi care pot afecta în │
│ │Ordonanţa de urgenţă a Guvernului │mod semnificativ aria naturală protejată, în conformitate cu legislaţia │
│ │nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi │în domeniu. │
│ │completări prin Legea nr. 49/2011, cu │2. Pentru protecţia speciilor de plante şi animale sălbatice prevăzute │
│ │modificările şi completările ulterioare: │în anexele nr. 4A şi 4B la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului │
│ │art. 21, 22, 28, art. 33 alin. (1) şi │nr. 57/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea │
│ │anexele nr. 1-3, 4A şi 4B │nr. 49/2011, cu modificările şi completările ulterioare, care trăiesc │
│ │ │atât în ariile naturale protejate, cât şi în afara acestora, sunt │
│ │ │interzise: │
│ │ │a) orice formă de recoltare, capturare, ucidere, distrugere sau vătămare │
│ │ │a exemplarelor aflate în mediul lor natural, în oricare dintre stadiile │
│ │ │ciclului lor biologic; │
│ │ │b) deteriorarea şi/sau distrugerea locurilor de reproducere ori de odihnă │
│ │ │a animalelor sălbatice şi perturbarea intenţionată a animalelor sălbatice │
│ │ │în cursul perioadei de reproducere, de creştere, de hibernare şi de │
│ │ │migraţie, prin activităţi ce contravin scopului de protecţie şi conservare│
│ │ │a acestora, cum ar fi: arderea vegetaţiei, tăierea arborilor/pâlcurilor │
│ │ │arbustive şi a perdelelor agroforestiere existente pe terenul agricol, │
│ │ │schimbări în folosinţa terenurilor şi în cursul apelor, precum şi alte │
│ │ │activităţi ce contravin scopului de protecţie şi conservare a ariei │
│ │ │naturale protejate; │
│ │ │c) recoltarea florilor şi a fructelor, culegerea, tăierea, dezrădăcinarea │
│ │ │sau distrugerea cu intenţie a plantelor sălbatice în habitatele lor │
│ │ │naturale, în oricare dintre stadiile ciclului lor biologic. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Peisaj, nivelul │GAEC 7 - Păstrarea elementelor de peisaj, │1. Se păstrează elementele de peisaj, incluzând arborii izolaţi şi │
│minim de │incluzând arborii izolaţi şi terasele │terasele existente pe terenul agricol. │
│întreţinere │existente pe terenul agricol, luând măsuri │2. Fermierii trebuie să prevină instalarea vegetaţiei nedorite pe terenul │
│ │adecvate pentru a preveni instalarea │agricol, inclusiv pe terenul agricol necultivat. │
│ │vegetaţiei nedorite şi asigurarea unui nivel │3. Pajiştile permanente se întreţin prin asigurarea unui nivel minim de │
│ │minim de întreţinere a terenului agricol │păşunat de 0,3 UVM/ha şi/sau prin cosirea lor cel puţin o dată pe an. │
├────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Domeniul: Sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor │
├────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Siguranţa │SMR 4 - Principii şi cerinţe generale ale │1. Fermierii care desfăşoară activităţi de producţie, prelucrare şi punere│
│alimentară │legislaţiei alimentare şi proceduri în │pe piaţă a alimentelor şi a hranei pentru animale au următoarele obligaţii│
│ │domeniul siguranţei produselor alimentare │generale: │
│ │Reglementări: │a) să pună pe piaţă numai alimente sigure; │
│ │Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al │b) să pună pe piaţă numai alimente adecvate consumului uman; │
│ │Parlamentului European şi al Consiliului din │c) să respecte măsurile impuse de autoritatea competentă cu privire la │
│ │28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor │punerea pe piaţă a unui aliment sau la retragerea de pe piaţă a acestuia, │
│ │şi a cerinţelor generale ale legislaţiei │în cazul în care există suspiciunea că alimentul respectiv este nesigur; │
│ │alimentare, de instituire a Autorităţii │d) hrana pentru animale nu va fi pusă pe piaţă sau utilizată în hrana │
│ │Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de │animalelor destinate producţiei de alimente decât dacă este sigură; │
│ │stabilire a procedurilor în domeniul │e) să utilizeze în hrana animalelor numai produse (furaje, aditivi şi │
│ │siguranţei produselor alimentare (publicat │ingrediente furajere) care îndeplinesc cerinţele de siguranţă a hranei │
│ │în Jurnalul Oficial al Comunităţilor │pentru animale; │
│ │Europene, seria L, nr. 31 din 1 februarie │f) materialele utilizate pentru împachetare, modul de prezentare şi │
│ │2002, p. 1): art. 14 şi 15, art. 17 │cadrul în care sunt dispuse, precum şi informaţiile difuzate prin orice │
│ │alin. (1), art. 18, 19 şi 20 │mijloace nu trebuie să inducă în eroare consumatorul; │
│ │Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al │g) să păstreze evidenţa furnizorilor şi a produselor pe care le │
│ │Parlamentului European şi al Consiliului │achiziţionează în scopuri alimentare sau în scopul hrănirii animalelor │
│ │din 29 aprilie 2004 privind igiena │pentru a asigura trasabilitatea acestora; │
│ │produselor alimentare: art. 4 (1) şi │h) să informeze autoritatea competentă în cazul în care consideră că │
│ │anexa I partea A - II 4 (g, h, j), 5 │un produs alimentar pus pe piaţă poate fi dăunător pentru sănătatea │
│ │(f, h), 6 şi III 8 (a, b, d, e), 9 (a, c) │consumatorilor şi să ia măsurile necesare pentru a preveni riscurile │
│ │Legea nr. 150/2004 privind siguranţa │pentru consumatorul final; │
│ │alimentelor şi a hranei pentru animale - │i) să pună la dispoziţia autorităţii competente informaţiile │
│ │republicată: art. 15-22 │solicitate în ceea ce priveşte acţiunile întreprinse pentru evitarea │
│ │Norma sanitară veterinară şi pentru │sau reducerea riscului determinat de alimentele pe care le furnizează │
│ │siguranţa alimentelor privind procedura │sau le-a furnizat. │
│ │de înregistrare sanitară veterinară şi │2. Fermierii care desfăşoară activităţi în domeniul alimentar trebuie │
│ │pentru siguranţa alimentelor a │să respecte următoarele cerinţe privind igiena alimentelor şi a hranei │
│ │activităţilor de obţinere şi de vânzare │pentru animale: │
│ │directă şi/sau cu amănuntul a produselor │a) să asigure că produsele alimentare şi hrana pentru animale sunt │
│ │alimentare de origine animală sau │protejate împotriva oricărei contaminări, având în vedere toate etapele │
│ │nonanimală, precum şi a activităţilor de │de prelucrare la care produsele primare vor fi supuse; │
│ │producţie, procesare, depozitare, │b) să respecte prevederile legislaţiei în vigoare privind combaterea │
│ │transport şi comercializare a produselor │riscurilor în producţia primară şi activităţile conexe, inclusiv măsurile │
│ │alimentare de origine nonanimală, aprobată │privind controlul contaminării din aer, sol, apă, furaje, îngrăşăminte, │
│ │prin Ordinul preşedintelui Autorităţii │medicamente de uz veterinar, produse de protecţia plantelor şi biocide │
│ │Naţionale Sanitare Veterinare nr. 111/2008, │sau din depozitarea, manipularea, colectarea şi prelucrarea deşeurilor, │
│ │cu modificările şi completările ulterioare: │precum şi măsurile privind sănătatea şi bunăstarea animalelor şi │
│ │art. 1, art. 5-10, art. 12 alin. (4), │sănătatea plantelor care au implicaţii asupra sănătăţii umane, inclusiv │
│ │art. 14 alin. (2), art. 15, 22, art. 25 │programe pentru monitorizarea şi combaterea zoonozelor şi a agenţilor │
│ │alin. (5), art. 28 alin. (1) şi (2), │zoonotici; │
│ │art. 34 alin. (9), art. 37, 38 şi anexele │c) în cazul fermierilor care cresc, colectează sau vânează animale, ori │
│ │nr. 1 şi 9 │care obţin produse primare de origine animală trebuie să respecte │
│ │ │măsurile specifice de igienă, astfel: │
│ │Norma sanitară veterinară privind │- să menţină în bună stare orice facilităţi utilizate în legătură cu │
│ │interzicerea utilizării în creşterea │producţia primară şi cu operaţiunile asociate acesteia, incluzând │
│ │animalelor de fermă a unor substanţe cu │facilităţi utilizate pentru depozitarea şi manipularea furajelor, │
│ │acţiune hormonală sau tireostatică şi a │să le cureţe şi, după caz, să le dezinfecteze după curăţare într-o │
│ │celor betaagoniste, aprobată prin Ordinul │manieră corespunzătoare; │
│ │preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare │- să cureţe echipamentele, containerele, boxele, vehiculele şi vasele │
│ │Veterinare nr. 199/2006, cu modificările şi │şi, după caz, să le dezinfecteze după curăţare într-o manieră │
│ │completările ulterioare, referitor la │corespunzătoare; │
│ │Registrul de consultaţii şi tratamente: │- să asigure, pe cât posibil, curăţenia animalelor care urmează să fie │
│ │art. 1 şi art. 2-6 │sacrificate şi, după caz, a animalelor de reproducţie; │
│ │Hotărârea Guvernului nr. 924/2005 privind │- să utilizeze apă potabilă sau apă curată oricând este necesar pentru │
│ │aprobarea Regulilor generale pentru igiena │a preveni contaminarea; │
│ │produselor alimentare: art. 1-6, 9 şi 10 │- să se asigure că personalul care manipulează produsele alimentare │
│ │din anexa 1 │este în stare bună de sănătate şi este instruit cu privire la riscurile │
│ │ │pentru sănătate; │
│ │Norma sanitară veterinară privind protecţia │- să evite, pe cât posibil, ca animalele şi dăunătorii să determine │
│ │animalelor de fermă, aprobată prin Ordinul │producerea contaminării; │
│ │preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare │- să depoziteze şi să manipuleze deşeurile şi substanţele periculoase │
│ │Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor │astfel încât să prevină contaminarea; │
│ │nr. 75/2005: pct. 5 şi 6 din titlul "Ţinerea │- să prevină introducerea şi răspândirea bolilor contagioase │
│ │evidenţelor" │transmisibile la oameni prin alimente, inclusiv luarea de măsuri de │
│ │Norma sanitară veterinară şi pentru │precauţie la introducerea unor animale noi şi raportarea suspiciunilor │
│ │siguranţa alimentelor privind măsurile de │de focare de boli către autoritatea competentă; │
│ │supraveghere şi control al unor substanţe şi │- să ţină cont de rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate │
│ │al reziduurilor acestora la animalele vii şi │de la animale sau pe alte probe, ce au importanţă pentru sănătatea │
│ │la produsele de origine animală, aprobată │publică, şi să utilizeze corect aditivii furajeri şi produsele │
│ │prin Ordinul preşedintelui Autorităţii │medicinale de uz veterinar, în conformitate cu legislaţia în vigoare; │
│ │Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru │- să utilizeze corect aditivii furajeri şi produsele medicinale de uz │
│ │Siguranţa Alimentelor nr. 95/2007: art. 9 şi │veterinar, în conformitate cu legislaţia aferentă; │
│ │10, anexa nr. 1 lit. A şi B │d) în cazul fermierilor care produc sau recoltează produse vegetale, │
│ │Norma sanitară veterinară privind stabilirea │trebuie să ia măsuri adecvate de igienă, astfel: │
│ │limitelor maxime de reziduuri de pesticide │- să menţină curate facilităţile, echipamentul, containerele, lăzile, │
│ │din conţinutul sau de pe suprafaţa produselor│vehiculele şi vasele şi, atunci când este necesar, să le dezinfecteze │
│ │alimentare de origine animală, aprobată prin │după curăţare într-o manieră corespunzătoare; │
│ │Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale │- să asigure, după cum este necesar, condiţii igienice de producţie, │
│ │Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa │de transport şi de depozitare, precum şi curăţenia produselor vegetale; │
│ │Alimentelor nr. 23/2007, cu modificările şi │să utilizeze apă potabilă sau apă curată oricând este necesar pentru a │
│ │completările ulterioare: art. 1 şi 3, anexele│preveni contaminarea; │
│ │nr. 1 şi 2 │- să se asigure că personalul care manipulează produsele alimentare este │
│ │Codul de bune practici în fermă, aprobat │în stare bună de sănătate şi este instruit cu privire la riscurile pentru │
│ │prin Ordinul ministrului mediului şi │sănătate; │
│ │gospodăririi apelor nr. 1.234/2006 referitor │- să prevină, pe cât posibil, ca animalele şi dăunătorii să determine │
│ │la utilizarea produselor de uz fitosanitar │producerea contaminării; │
│ │în sectorul producţiei de furaje, precum şi │- să depoziteze şi să manipuleze deşeurile şi substanţele periculoase, │
│ │normele tehnice şi de igienă pentru │astfel încât să prevină contaminarea; │
│ │depozitarea, prelucrarea şi administrarea │- să ţină cont de rezultatele oricăror analize relevante efectuate pe │
│ │furajelor la animale │probe prelevate de la plante sau pe alte probe, importante pentru │
│ │ │sănătatea publică, şi să utilizeze corect produsele pentru protecţia │
│ │ │plantelor şi biocide, în conformitate cu legislaţia în vigoare; │
│ │ │e) să ia măsuri corespunzătoare de remediere atunci când au fost │
│ │ │informaţi despre probleme identificate în timpul controalelor │
│ │ │oficiale. │
│ │ │3. Fermierii care desfăşoară activităţi în domeniul alimentar au │
│ │ │următoarele obligaţii cu privire la documentele de evidenţă: │
│ │ │a) să întocmească şi să păstreze documentele referitoare la măsurile │
│ │ │puse în aplicare pentru a controla pericolele, într-o manieră şi │
│ │ │pentru o perioadă corespunzătoare, proporţional cu natura şi mărimea │
│ │ │activităţii din domeniul alimentar; │
│ │ │b) să pună la dispoziţia autorităţii competente (direcţia sanitară │
│ │ │veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a │
│ │ │municipiului Bucureşti) şi, după caz, celorlalte autorităţi competente │
│ │ │şi a operatorilor din sectorul alimentar, la cererea acestora, │
│ │ │informaţiile din aceste registre. │
│ │ │4. Fermierii care cresc animale sau obţin produse primare de origine │
│ │ │animală trebuie să întocmească şi să păstreze documente de evidenţă cu │
│ │ │privire la: natura şi originea furajelor utilizate în hrana animalelor; │
│ │ │produsele medicale de uz veterinar sau alte tratamente administrate │
│ │ │animalelor, datele de administrare şi perioadele de aşteptare; apariţia │
│ │ │de boli care pot afecta siguranţa produselor de origine animală; │
│ │ │rezultatele analizelor efectuate pe probe prelevate de la animale sau pe │
│ │ │alte probe prelevate pentru stabilirea diagnosticului, importante pentru │
│ │ │sănătatea publică şi orice rapoarte aferente verificărilor efectuate │
│ │ │asupra animalelor sau produselor de origine animală. │
│ │ │5. Fermierii care produc sau recoltează produse vegetale care sunt puse │
│ │ │pe piaţă sau care sunt proprii pentru a fi puse pe piaţă trebuie să se │
│ │ │asigure că acestea sunt etichetate şi identificate în mod adecvat pentru │
│ │ │a facilita trasabilitatea acestora, prin intermediul documentaţiei şi a │
│ │ │informaţiilor relevante, în conformitate cu prevederile legislaţiei în │
│ │ │domeniu. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │SMR 5 - Interzicerea utilizării anumitor │1. Se interzice deţinerea de către crescătorii de animale a substanţelor │
│ │substanţe cu efect hormonal sau tireostatic │cu efect hormonal sau tireostatic şi a substanţelor betaagoniste. │
│ │şi a substanţelor betaagoniste în creşterea │2. Deţinătorii animalelor de fermă (animale domestice din speciile bovine,│
│ │animalelor │porcine, ovine şi caprine, solipede domestice, păsări şi iepuri, precum │
│ │Reglementări: │şi animalele sălbatice din aceste specii şi rumegătoarele sălbatice care │
│ │Directiva 96/22/CE a Consiliului din 29 │au fost crescute într-o exploataţie) sau de acvacultură au obligaţia de nu│
│ │aprilie 1996 privind interzicerea utilizării │administra în tratamentul animalelor de fermă, indiferent prin ce mijloace│
│ │anumitor substanţe cu efect hormonal sau │produse medicinale veterinare ce conţin substanţe interzise, cum ar fi: │
│ │tireostatic şi a substanţelor betaagoniste │substanţe tireostatice, stilbenele, derivaţii de stilbene, sărurile şi │
│ │şi de abrogare a Directivelor 81/602/CEE, │esterii acestora, respectiv 17 betaestradiol şi derivaţii esterificaţi ai │
│ │88/146/CEE şi 88/299/CEE (publicată în │acestuia, precum şi produse medicinale veterinare ce conţin substanţe │
│ │Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene, │care au acţiune estrogenă, androgenă sau gestagenă, altele decât 17 │
│ │seria L, nr. 125 din 23 mai 1996): art. 3 │betaestradiol şi derivaţii esterici ai acestuia. │
│ │lit. (a), (b), (d) şi (e) şi art. 4, 5 şi 7 │3. Exploataţiile comerciale cu animale de fermă au obligaţia să cunoască │
│ │Norma sanitară veterinară privind │şi să respecte următoarele norme sanitare veterinare: │
│ │interzicerea utilizării în creşterea │a) administrarea în scopuri terapeutice sau zootehnice a testosteronului, │
│ │animalelor de fermă a unor substanţe cu │progesteronului şi a derivaţilor acestora, precum şi a substanţelor │
│ │acţiune hormonală sau tireostatică şi a │betaagoniste se efectuează numai la animale identificate şi numai de │
│ │celor betaagoniste, aprobată prin Ordinul │către sau sub responsabilitatea directă a unui medic veterinar care va │
│ │preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare │consemna tratamentul efectuat în registrul de consultaţii şi tratamente; │
│ │Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor │b) produsele medicinale veterinare care conţin testosteron, progesteron │
│ │nr. 199/2006, cu modificările şi │şi derivaţii acestora, precum şi substanţele betaagoniste administrate │
│ │completările ulterioare: art. 1-6 şi anexele │în scop terapeutic/zootehnic trebuie să fie autorizate pentru │
│ │nr. 1, 2 şi 3 │comercializare conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare; │
│ │ │c) este interzis tratamentul terapeutic cu substanţele hormonale, │
│ │ │tireostatice şi betaagoniste al animalelor de interes economic şi al │
│ │ │animalelor de reproducţie la sfârşitul vieţii reproductive a acestora; │
│ │ │d) să permită accesul medicului veterinar oficial pentru prelevarea de │
│ │ │probe în vederea realizării controlului anumitor substanţe şi al │
│ │ │reziduurilor acestora la animalele vii şi la produsele acestora; │
│ │ │e) medicul veterinar înregistrează toate utilizările de hormoni │
│ │ │terapeutici în registrul de consultaţii şi tratamente sanitare veterinare │
│ │ │unde se consemnează şi perioada de aşteptare; │
│ │ │f) să respecte perioadele de aşteptare specificate în datele înscrise de │
│ │ │medicul veterinar care a efectuat tratamentul terapeutic cu substanţe │
│ │ │hormonale, tireostatice sau betaagoniste. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Identificarea şi│SMR 6 - Identificarea şi înregistrarea │Fermierii care deţin animale din specia suine au următoarele obligaţii: │
│înregistrarea │suinelor │1. în cazul exploataţiilor nonprofesionale, când activitatea de │
│animalelor │Reglementări: │identificare şi înregistrare a animalelor este efectuată de medicul │
│ │Directiva 2008/71/CE a Consiliului din 15 │veterinar de liberă practică împuternicit/o organizaţie profesională a │
│ │iulie 2008 privind identificarea şi │crescătorilor de animale aprobată, în calitate de utilizator al │
│ │înregistrarea porcinelor (publicată în │Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA): │
│ │Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, │a) să achiziţioneze crotalii pentru identificarea animalelor din │
│ │seria L, nr. 213 din 8 august 2005): │exploataţie; │
│ │art. 3, 4 şi 5 │b) să notifice utilizatorului SNIIA orice eveniment de naştere, │
│ │Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23/ │sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, dispariţie, │
│ │2010 privind identificarea şi înregistrarea │regăsire animal; │
│ │suinelor, ovinelor, caprinelor şi │c) să solicite utilizatorului SNIIA eliberarea formularului de mişcare, │
│ │ecvideelor, precum şi pentru modificarea şi │în cazul mutării animalului/animalelor între două exploataţii diferite; │
│ │completarea unor acte normative, aprobată │d) să păstreze registrul exploataţiei completat la zi cu toate intrările │
│ │cu modificări şi completări prin Legea │şi ieşirile de animale şi cu datele referitoare la mişcările respective │
│ │nr. 191/2012: art. 1, 5-7, 10, 11 şi 13 │(dată, destinaţie); │
│ │Norma sanitară veterinară privind sistemul │e) să predea utilizatorului SNIIA documentele de mişcare, cu care a │
│ │de identificare şi înregistrare a suinelor, │achiziţionat animalele; │
│ │aprobată prin Ordinul preşedintelui │f) să achiziţioneze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei unui │
│ │Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare │animal şi să solicite utilizatorului aplicarea acesteia; │
│ │şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 85/2008, │2. în cazul exploataţiilor nonprofesionale, când activitatea de │
│ │cu modificările şi completările ulterioare: │identificare şi înregistrare a animalelor este efectuată de proprietarul │
│ │art. 3-6, art. 7 alin. (2) şi (3), art. 8 │exploataţiei, în calitate de utilizator SNIIA: │
│ │şi anexele nr. 2-4 │a) să solicite direcţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa │
│ │Norma sanitară veterinară pentru │alimentelor (DSVSA) judeţene să devină utilizator SNIIA; │
│ │implementarea procesului de identificare şi │b) să achiziţioneze crotalii pentru identificarea animalelor din │
│ │înregistrare a suinelor, ovinelor, │exploataţie; │
│ │caprinelor şi bovinelor, aprobată prin │c) să identifice şi să înregistreze în SNIIA animalele născute │
│ │Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale │în exploataţie; │
│ │Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa │d) să înregistreze în SNIIA orice eveniment de naştere, mişcare, │
│ │Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi │sacrificare pentru consum propriu, moarte, dispariţie, regăsire │
│ │completările ulterioare: art. 2 alin. (6) │animal; │
│ │lit. a), art. 4 alin. (1) lit. c) şi │e) să completeze şi să deţină asupra lor pe timpul transportului │
│ │alin. (2), art. 10-14, art. 16 lit. a)-c), │documentele de mişcare, în cazul mutării animalului/animalelor │
│ │art. 18, 39 şi art. 44 alin. (6) şi anexele │între două exploataţii; │
│ │nr. 1-13 │f) să păstreze registrul exploataţiei completat la zi cu toate │
│ │ │intrările şi ieşirile de animale şi cu datele referitoare la │
│ │ │mişcările respective (dată, destinaţie); │
│ │ │g) să achiziţioneze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei │
│ │ │unui animal şi să o aplice în termen de 30 de zile de la │
│ │ │înregistrarea evenimentului de pierdere crotalie; │
│ │ │3. în cazul exploataţiilor comerciale: │
│ │ │a) să solicite DSVSA judeţene să devină utilizator SNIIA; │
│ │ │b) să achiziţioneze crotalii (în cazul exploataţiilor comerciale │
│ │ │de tip A) şi/sau trusa de tatuaj (în cazul exploataţiilor comerciale │
│ │ │industriale) pentru identificarea animalelor din exploataţie; │
│ │ │c) să identifice animalele din exploataţie; │
│ │ │d) să înregistreze în registrul exploataţiei toate intrările şi ieşirile │
│ │ │de animale, precum şi datele referitoare la mişcările respective (dată, │
│ │ │destinaţie); │
│ │ │e) să înregistreze în SNIIA animalele identificate individual (în cazul │
│ │ │exploataţiilor comerciale de tip A) sau pe lot (în cazul exploataţiilor │
│ │ │comerciale industriale), precum şi intrările şi ieşirile animalelor în/ │
│ │ │din exploataţie şi datele referitoare la mişcările respective (dată, │
│ │ │destinaţie); │
│ │ │f) să completeze formularele de mişcare pentru suine vii (în cazul │
│ │ │exploataţiilor comerciale industriale) sau documentele de mişcare │
│ │ │(în cazul exploataţiilor comerciale de tip A) pentru animalele deţinute, │
│ │ │ce fac obiectul mişcării între exploataţii; │
│ │ │g) să înregistreze în SNIIA cel târziu până la sfârşitul lunii ianuarie a │
│ │ │anului în curs efectivul deţinut la 1 ianuarie a anului în curs în cazul │
│ │ │exploataţiilor comerciale industriale de suine. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │SMR 7 - Identificarea şi înregistrarea │Fermierii care deţin animale din specia bovine au următoarele obligaţii: │
│ │bovinelor │1. în cazul exploataţiilor nonprofesionale, când activitatea de │
│ │Reglementări: │identificare şi înregistrare a animalelor este efectuată de medicul │
│ │Regulamentul (CE) nr. 1.760/2000 al │veterinar de liberă practică împuternicit/organizaţia profesională a │
│ │Consiliului şi al Parlamentului European din │crescătorilor de animale aprobată, în calitate de utilizator SNIIA: │
│ │17 iulie 2000 de stabilire a unui sistem de │a) să achiziţioneze crotalii pentru identificarea animalelor din │
│ │identificare şi înregistrare a bovinelor şi │exploataţie; │
│ │privind etichetarea cărnii de vită şi mânzat │b) să notifice utilizatorului orice eveniment de naştere, sacrificare │
│ │şi a produselor din carne de vită şi mânzat │pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, dispariţie, regăsire │
│ │şi de abrogare a Regulamentului (CE) │animal; │
│ │nr. 820/97 al Consiliului: art. 4 şi 7 │c) să solicite utilizatorului eliberarea documentului de mişcare, │
│ │Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/ │în cazul mutării animalului/animalelor între două exploataţii diferite, │
│ │2002 privind identificarea şi înregistrarea │sau să îi predea acestuia exemplarul negru al documentului de mişcare │
│ │bovinelor în România, aprobată cu modificări │în cazul achiziţionării ori vânzării animalelor de la/la mijlocitori de │
│ │prin Legea nr. 25/2003, cu modificările şi │afaceri cu animale vii sau exploataţii comerciale; │
│ │completările ulterioare: art. 1-3, 6, 61, 63,│d) să înregistreze în registrul exploataţiei toate intrările şi ieşirile │
│ │art. 7 alin. (1) şi (3), art. 8, 9 şi 11 │de animale, precum şi datele referitoare la mişcările respective (dată, │
│ │Norma sanitară veterinară pentru │destinaţie); │
│ │implementarea procesului de identificare şi │e) să achiziţioneze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei unui │
│ │înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor│animal şi să o aplice în termenul prevăzut de legislaţia sanitară │
│ │şi bovinelor, aprobată prin Ordinul │veterinară (30 de zile de la emiterea formularului şi înregistrarea │
│ │preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare │acestuia în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE); │
│ │Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor │f) să ridice de la sediul DSVSA judeţene paşaportul bovinei şi să-l │
│ │nr. 40/2010, cu modificările şi completările │păstreze în condiţii bune; │
│ │ulterioare: art. 2 alin. (6) lit. b), art. 4 │g) să solicite eliberarea contra cost a unui duplicat al paşaportului │
│ │alin. (1) lit. a) şi alin. (2), art. 10-14, │în cazul pierderii sau distrugerii acestuia; │
│ │art. 16 lit. a)-e), art. 18, 39 şi anexele │h) să solicite utilizatorului înscrierea în paşaport a noului │
│ │nr. 1-13 │deţinător în cazul cumpărării animalului; │
│ │ │i) să deţină asupra lor paşaportul animalului în timpul transportului │
│ │ │acestuia; │
│ │ │2. în cazul exploataţiilor nonprofesionale, când activitatea de │
│ │ │identificare şi înregistrare a animalelor este efectuată de │
│ │ │proprietarul exploataţiei, în calitate de utilizator SNIIA: │
│ │ │a) să solicite DSVSA judeţene să devină utilizator SNIIA; │
│ │ │b) să achiziţioneze crotalii pentru identificarea animalelor din │
│ │ │exploataţie; │
│ │ │c) să identifice şi să înregistreze în SNIIA animalele născute în │
│ │ │exploataţie; │
│ │ │d) să înregistreze în SNIIA orice eveniment de naştere, mişcare, │
│ │ │sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, │
│ │ │dispariţie, regăsire animal; │
│ │ │e) să completeze şi să deţină asupra lor pe timpul transportului │
│ │ │documentele de mişcare, în cazul mutării animalului/animalelor între │
│ │ │două exploataţii diferite; │
│ │ │f) să păstreze registrul exploataţiei completat la zi cu toate │
│ │ │intrările şi ieşirile de animale şi cu datele referitoare la mişcările │
│ │ │respective (dată, destinaţie); │
│ │ │g) să achiziţioneze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei unui │
│ │ │animal şi să o aplice în termen de 30 de zile de la înregistrarea │
│ │ │evenimentului de pierdere crotalie; │
│ │ │h) să ridice de la sediul DSVSA judeţene paşaportul pentru bovine şi │
│ │ │să-l păstreze în bune condiţii; │
│ │ │i) să solicite eliberarea contra cost a unui duplicat al paşaportului │
│ │ │în cazul pierderii sau distrugerii acestuia; │
│ │ │j) să înscrie în paşaport noul deţinător în cazul cumpărării animalului; │
│ │ │k) să deţină asupra lor paşaportul animalului în timpul transportului │
│ │ │acestuia; │
│ │ │3. în cazul exploataţiilor comerciale: │
│ │ │a) să solicite DSVSA judeţene să devină utilizator SNIIA; │
│ │ │b) să achiziţioneze crotalii necesare identificării animalelor din │
│ │ │exploataţie; │
│ │ │c) să identifice animalele până la vârsta de 20 de zile şi să le │
│ │ │înregistreze în baza de date RNE; │
│ │ │d) să actualizeze zilnic registrul exploataţiei, precum şi baza de date │
│ │ │RNE; │
│ │ │e) să ridice de la DSVSA judeţene, în termen de 14 zile de la │
│ │ │înregistrarea bovinelor, paşapoartele acestora; │
│ │ │f) să deţină asupra lor paşaportul animalelor în timpul transportului │
│ │ │acestora; │
│ │ │g) să înscrie în paşaportul animalelor datele ultimului deţinător; │
│ │ │h) să completeze documentele de mişcare pentru animalele deţinute ce fac │
│ │ │obiectul mişcării între exploataţii. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │SMR 8 - Identificarea şi înregistrarea │Fermierii care deţin animale din speciile ovine şi caprine au următoarele │
│ │animalelor din speciile ovină şi caprină │obligaţii: │
│ │Reglementări: │1. în cazul exploataţiilor nonprofesionale, când activitatea de │
│ │Regulamentul (CE) nr. 21/2004 al Consiliului │identificare şi înregistrare a animalelor este efectuată de medicul │
│ │din 17 decembrie 2003 de stabilire a unui │veterinar de liberă practică împuternicit/organizaţia profesională a │
│ │sistem de identificare şi de înregistrare a │crescătorilor de animale aprobată, în calitate de utilizator SNIIA: │
│ │animalelor din speciile ovină şi caprină şi │a) să achiziţioneze crotalii pentru identificarea animalelor din │
│ │de modificare a Regulamentului │exploataţie; │
│ │(CE) nr. 1.782/2003 şi a directivelor 92/ │b) să notifice utilizatorului orice eveniment de naştere, sacrificare │
│ │102/CEE şi 64/432/CEE: art. 3, 4 şi 5 │pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, dispariţie, regăsire │
│ │Ordonanţa de urgenţă a Guvernului │animal; │
│ │nr. 23/2010, aprobată cu modificări şi │c) să solicite utilizatorului eliberarea documentului de mişcare, în │
│ │completări prin Legea nr. 191/2012; │cazul mutării animalului/animalelor între două exploataţii diferite, │
│ │art. 1, 4-7, 10, 11 şi 13 │sau să îi predea acestuia exemplarul negru al documentului de mişcare, │
│ │Norma sanitară veterinară pentru │în cazul achiziţionării ori vânzării animalelor de la/la mijlocitori │
│ │implementarea procesului de identificare │de afaceri cu animale vii sau exploataţii comerciale; │
│ │şi înregistrare a suinelor, ovinelor, │d) să înregistreze în registrul exploataţiei toate intrările şi ieşirile │
│ │caprinelor şi bovinelor, aprobată prin │de animale, precum şi datele referitoare la mişcările respective │
│ │Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale │(dată, destinaţie); │
│ │Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa │e) să achiziţioneze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei unui │
│ │Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi │animal şi să fie aplicată în termenul prevăzut de legislaţia sanitară │
│ │completările ulterioare - art. 2 alin. (6) │veterinară (30 de zile de la emiterea formularului şi înregistrarea │
│ │lit. b) şi alin. (7), art. 3, art. 4 │acestuia în RNE); │
│ │alin. (1) lit. b) şi alin. (2), art. 10-14, │2. în cazul exploataţiilor nonprofesionale, când activitatea de │
│ │art. 16 lit. a)-c), art. 18, 39 şi anexele │identificare şi înregistrare a animalelor este efectuată de proprietarul │
│ │nr. 1-13 │exploataţiei, în calitate de utilizator SNIIA: │
│ │ │a) să solicite DSVSA judeţene să devină utilizator SNIIA; │
│ │ │b) să achiziţioneze crotalii pentru identificarea animalelor din │
│ │ │exploataţie; │
│ │ │c) să identifice şi să înregistreze în SNIIA animalele născute în │
│ │ │exploataţie; │
│ │ │d) să înregistreze în SNIIA orice eveniment de naştere, mişcare, │
│ │ │sacrificare pentru consum propriu, moarte, pierdere crotalie, │
│ │ │dispariţie, regăsire animal; │
│ │ │e) să completeze şi să deţină asupra lor pe timpul transportului │
│ │ │documentele de mişcare, în cazul mutării animalului/animalelor între │
│ │ │două exploataţii diferite; │
│ │ │f) să păstreze registrul exploataţiei completat la zi cu toate │
│ │ │intrările şi ieşirile de animale şi cu datele referitoare la mişcările │
│ │ │respective (dată, destinaţie); │
│ │ │g) să achiziţioneze crotalia duplicat în cazul pierderii crotaliei unui │
│ │ │animal şi să o aplice în termen de 30 de zile de la înregistrarea │
│ │ │evenimentului de pierdere crotalie; │
│ │ │3. în cazul exploataţiilor comerciale: │
│ │ │a) să cumpere crotaliile necesare identificării animalelor din │
│ │ │exploataţie; │
│ │ │b) să solicite DSVSA judeţene să devină utilizator SNIIA; │
│ │ │c) să se asigure că toate animalele din exploataţie ce au vârsta de peste │
│ │ │6 luni sunt înregistrate în SNIIA; │
│ │ │d) să completeze documentele de mişcare pentru animalele ce vor fi mişcate│
│ │ │din exploataţia deţinută şi să înregistreze în SNIIA ieşirea animalelor │
│ │ │din exploataţie, precum şi eventualele intrări; │
│ │ │e) să actualizeze zilnic registrul exploataţiei şi baza de date RNE. │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Bolile │SMR 9 - Prevenirea, controlul şi eradicarea │Fermierii care deţin animale rumegătoare au următoarele obligaţii: │
│animalelor │anumitor forme de encefalopatii spongiforme │1. să nu hrănească animalele rumegătoare cu proteine de origine animală, │
│ │transmisibile (EST) │inclusiv cu proteine de origine animală procesate sau cu preparate │
│ │Reglementări: │furajere ce conţin astfel de proteine; │
│ │Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al │2. să anunţe medicul veterinar din localitate despre orice îmbolnăvire │
│ │Parlamentului European şi al Consiliului │a animalelor şi/sau despre moartea animalelor aflate în proprietate ori │
│ │din 22 mai 2001 de stabilire a unor │îngrijire sau în timpul transportului, conform normelor sanitare │
│ │reglementări pentru prevenirea, controlul şi │veterinare în vigoare; │
│ │eradicarea anumitor forme transmisibile de │3. să respecte interdicţia privind mişcarea animalelor în şi din │
│ │encefalopatie spongiformă (publicat în │exploataţie, atunci când în exploataţie există animale îmbolnăvite sau │
│ │Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene, │suspecte de infecţie cu encefalopatii spongiforme transmisibile (EST) │
│ │seria L, nr. 147 din 31 mai 2001): art. 7, │şi exploataţia este plasată de medicul veterinar sub control oficial │
│ │11, 12, 13 şi 15 │veterinar, fiind supusă unor restricţii oficiale de circulaţie până la │
│ │Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 113/ │aflarea rezultatelor examinării; │
│ │2002, aprobată cu modificări prin Legea │4. să permită aplicarea şi să respecte măsurile stabilite de medicul │
│ │nr. 25/2003, cu modificările şi completările │veterinar în caz de suspiciune sau confirmare a EST prevăzute de │
│ │ulterioare: art. 8 alin. (1), (2) şi (5), │legislaţia sanitară veterinară în vigoare; │
│ │art. 10 │5. să anunţe medicul veterinar din localitate despre orice intenţie │
│ │Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale │de a pune pe piaţa internă bovine, ovine ori caprine aflate în │
│ │Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa │proprietate sau îngrijire, în vederea completării certificatului de │
│ │Alimentelor nr. 42/2005 privind măsurile │sănătate de către medicul veterinar; │
│ │pentru implementarea interdicţiei totale de │6. să nu sacrifice bovinele în exploataţii/gospodării individuale, │
│ │administrare a proteinelor animale procesate │ci la abatoarele autorizate sanitar-veterinar, cu excepţia situaţiilor │
│ │în hrana animalelor de fermă │de urgenţă, în care animalul poate fi sacrificat în exploataţie, │
│ │Hotărârea Guvernului nr. 1.214/2009 privind │sub supravegherea medicului veterinar, urmate de recoltarea de probe de │
│ │metodologia pentru stabilirea şi plata │laborator în vederea testării pentru EST. │
│ │despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de │ │
│ │animale tăiate, ucise sau altfel afectate, │ │
│ │în vederea lichidării rapide a focarelor de │ │
│ │boli transmisibile ale animalelor, cu │ │
│ │modificările ulterioare: art. 1, 3, 4, 8 şi │ │
│ │9 şi anexa nr. 1 │ │
├────────────────┼─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Produse de │SMR 10 - Introducerea pe piaţă a produselor │Fermierii care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi │
│protecţie a │de protecţie a plantelor │utilizează produse de protecţie a plantelor au următoarele obligaţii: │
│plantelor │Reglementări: │1. să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate de │
│ │Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 al │Comisia Naţională de Omologare a Produselor de Protecţie a Plantelor, │
│ │Parlamentului European şi al Consiliului din │care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT. Referinţe: │
│ │21 octombrie 2009 privind introducerea pe │http://www.madr.ro/ro/fitosanitar, html - https://aloe.anfdf.ro/; │
│ │piaţă a produselor fitosanitare şi de │2. să utilizeze produsele de protecţie a plantelor doar în scopul │
│ │abrogare a Directivelor 79/117/CEE şi 91/ │pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu │
│ │414/CEE ale Consiliului (publicat în │instrucţiunile de utilizare; │
│ │Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, │3. produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice │
│ │seria L, nr. 309 din 24 noiembrie 2009): │(T+) şi toxice (T) vor fi utilizate numai de persoanele juridice │
│ │art. 55 primele două teze │care deţin autorizaţie pentru utilizarea acestor produse, emisă de │
│ │Hotărârea Guvernului nr. 1.559/2004 privind │unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară │
│ │procedura de omologare a produselor de │activitatea; │
│ │protecţie a plantelor în vederea plasării │4. să nu aplice tratamente cu produse de protecţie a plantelor în │
│ │pe piaţă şi a utilizării lor pe teritoriul │zonele de protecţie a resurselor de apă, în zonele de protecţie │
│ │României, cu modificările şi completările │sanitară şi ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite │
│ │ulterioare: art. 2, 4 şi 9 │în condiţiile legii; │
│ │Ordonanţa Guvernului nr. 4/1995 privind │5. să respecte condiţiile de depozitare, manipulare şi utilizare a │
│ │fabricarea, comercializarea şi utilizarea │produselor de protecţie a plantelor în exploataţiile agricole, aşa │
│ │produselor de uz fitosanitar pentru │cum sunt prevăzute la cap. VI pct. 6.3-6.6 din Codul de bune practici │
│ │combaterea bolilor, dăunătorilor şi │în fermă, aprobat prin Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi │
│ │buruienilor în agricultură şi silvicultură, │apelor nr. 1.234/2006; │
│ │aprobată cu modificări prin Legea │6. să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă │
│ │nr. 85/1995, cu modificările şi completările │contabilă a produselor de protecţie a plantelor depozitate şi utilizate │
│ │ulterioare: art. 15, art. 19 alin. (2) şi │în exploataţie, precum şi Registrul de evidenţă a tratamentelor cu │
│ │art. 27 │produse de protecţie a plantelor. │
│ │Hotărârea Guvernului nr. 1.230/2012 privind │ │
│ │stabilirea unor măsuri pentru aplicarea │ │
│ │prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.107/ │ │
│ │2009 al Parlamentului European şi al │ │
│ │Consiliului din 21 octombrie 2009 privind │ │
│ │introducerea pe piaţă a produselor │ │
│ │fitosanitare şi de abrogare a Directivelor │ │
│ │79/117 CEE şi 91/414/CEE ale Consiliului: │ │
│ │art. 3 alin. (1) lit. i) │ │
├────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Domeniul: Bunăstarea animalelor │
├────────────────┬─────────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Bunăstarea │SMR 11 - Norme minime privind protecţia │1. Fermierii care deţin animale din specia bovine până la vârsta de 6 luni│
│animalelor │viţeilor │trebuie să aplice standardele minime pentru protecţia viţeilor, astfel: │
│ │Reglementări: │a) viţeii cu vârsta de până la 8 săptămâni trebuie ţinuţi în boxe │
│ │Directiva 2008/119/CE a Consiliului din 18 │individuale cu pereţi perforaţi care să permită viţeilor să aibă contacte │
│ │decembrie 2008 de stabilire a normelor │vizuale şi tactile, cu excepţia celor pentru izolarea animalelor bolnave. │
│ │minime privind protecţia viţeilor (publicat │Lăţimea oricărei boxe individuale pentru un viţel trebuie să fie cel puţin│
│ │în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, │egală cu înălţimea viţelului la greabăn, măsurată în poziţie patrupedă, │
│ │seria L, nr. 10 din 15 ianuarie 2009): │iar lungimea acesteia trebuie să fie cel puţin egală cu lungimea corpului │
│ │art. 3 şi 4 │viţelului, măsurată de la vârful nasului până la marginea caudală a │
│ │Norma sanitară veterinară ce stabileşte │tuberozităţii ischiatice, înmulţită cu 1,1; │
│ │standarde minime pentru protecţia viţeilor, │b) viţeii nu trebuie ţinuţi în boxe individuale după vârsta de 8 săptămâni│
│ │aprobată prin Ordinul preşedintelui │cu excepţia cazului în care medicul veterinar certifică faptul că │
│ │Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare │sănătatea sau comportamentul viţelului necesită ca acesta să fie izolat │
│ │şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 72/ │pentru a fi supus tratamentului; │
│ │2005: art. 3 alin. (1) şi (2), art. 4 │c) pentru viţeii crescuţi în grupuri, spaţiul liber alocat şi disponibil │
│ │şi anexa │pentru fiecare viţel trebuie să fie de cel puţin 1,5 m² pentru viţeii cu │
│ │ │greutatea vie de până la 150 kg, de cel puţin 1,7 m² pentru viţeii cu │
│ │ │greutatea vie între 150 kg şi 220 kg şi de cel puţin 1,8 m² pentru viţeii │
│ │ │cu greutatea vie de 220 kg şi peste. Cerinţele menţionate nu se aplică │
│ │ │exploataţiilor cu mai puţin de 6 viţei şi viţeilor ţinuţi alături de mame │
│ │ │în vederea alăptării. │
│ │ │2. Fermierii care deţin animale din specia bovine până la vârsta de 6 luni│
│ │ │trebuie să respecte condiţiile pentru creşterea viţeilor prevăzute în │
│ │ │anexa la Norma sanitară veterinară ce stabileşte standarde minime pentru │
│ │ │protecţia viţeilor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii │
│ │ │Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 72/2005.│
│ │ │3. Fermierii care deţin animale din specia bovine până la vârsta de 6 luni│
│ │ │trebuie să aplice prevederile relevante din anexa la Norma sanitară │
│ │ │veterinară privind protecţia animalelor de fermă, aprobată prin Ordinul │
│ │ │preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru │
│ │ │Siguranţa Alimentelor nr. 75/2005. │
│ │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │SMR 12 - Norme minime de protecţie a │1. Fermierii care deţin animale din specia porcine au următoarele │
│ │porcinelor │obligaţii: │
│ │Reglementări: │a) să aplice standardele minime pentru protecţia porcilor destinaţi │
│ │Directiva 2008/120/CE a Consiliului din 18 │creşterii şi îngrăşării prevăzute la art. 3 din Norma sanitară veterinară │
│ │decembrie 2008 de stabilire a normelor │care stabileşte standarde minime pentru protecţia porcinelor, aprobată │
│ │minime de protecţie a porcinelor (publicat │prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi │
│ │în Jurnalul Oficial al │pentru Siguranţa Alimentelor nr. 202/2006, cu modificările şi completările│
│ │Uniunii Europene, seria L, nr. 47 din 18 │ulterioare; │
│ │februarie 2009, p. 5): art. 3 şi 4 │b) să aplice condiţiile generale şi dispoziţiile specifice pentru │
│ │Norma sanitară veterinară care stabileşte │diferite categorii de porcine aşa cum sunt prevăzute în anexa la Norma │
│ │standarde minime pentru protecţia │sanitară veterinară care stabileşte standarde minime pentru protecţia │
│ │porcinelor, aprobată prin Ordinul │porcinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale │
│ │preşedintelui Autorităţii Naţionale │Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 202/2006, │
│ │Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa │cu modificările şi completările ulterioare; │
│ │Alimentelor nr. 202/2006, cu modificările │c) să aplice prevederile relevante din anexa la Norma sanitară veterinară │
│ │şi completările ulterioare: art. 3, │privind protecţia animalelor de fermă, aprobată prin Ordinul preşedintelui│
│ │art. 4 şi anexa │Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor │
│ │ │nr. 75/2005. │
│ │ │2. Orice persoană fizică sau juridică care angajează personal pentru │
│ │ │îngrijirea animalelor din specia porcine trebuie să asigure instructajul │
│ │ │şi îndrumarea acestuia cu privire la respectarea normelor prevăzute la │
│ │ │pct. 1. Persoanele implicate în îngrijirea animalelor trebuie să urmeze │
│ │ │cursuri de instruire privind protecţia porcinelor, organizate în │
│ │ │conformitate cu prevederile legale elaborate de autoritatea competentă. │
│ ├─────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │SMR 13 - Protecţia animalelor de fermă │1. Fermierii trebuie să aplice standardele minime pentru protecţia │
│ │Reglementări: │animalelor crescute sau ţinute în fermă, aşa cum sunt prevăzute în anexa │
│ │Directiva 98/58/CE a Consiliului din 20 iulie│la Norma sanitară veterinară privind protecţia animalelor de fermă, │
│ │1998 privind protecţia animalelor de fermă │aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare │
│ │(publicat în Jurnalul Oficial al │Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 75/2005, cu privire la │
│ │Comunităţilor Europene, seria L, nr. 221 din │următoarele aspecte: personalul care asigură îngrijirea; inspecţia │
│ │8 august 1998, p. 23): art. 4 │zilnică; ţinerea evidenţelor; libertatea de mişcare; adăposturi şi cazare;│
│ │Norma sanitară veterinară privind protecţia │animale ce nu sunt ţinute în adăposturi; echipamente mecanice sau │
│ │animalelor de fermă, aprobată prin Ordinul │automate; hrana pentru animale, apa şi alte substanţe; mutilarea │
│ │preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare │animalelor; metodele de creştere. │
│ │Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor │2. Condiţiile de creştere şi exploatare a animalelor se stabilesc în │
│ │nr. 75/2005: art. 4 şi anexa │raport cu specia, rasa, categoria de producţie, gradul de dezvoltare şi │
│ │ │adaptare, nevoile fiziologice şi etologice ale acestora, în conformitate │
│ │ │cu cerinţele prevăzute în anexa la Norma sanitară veterinară privind │
│ │ │protecţia animalelor de fermă. │
│ │ │3. Fermierii trebuie să ţină evidenţe privind efectivele de animale, │
│ │ │mortalităţile la animale, precum şi registrul de consultaţii şi tratamente│
│ │ │veterinare, care se păstrează la fermă o perioadă de cel puţin 3 ani. │
└────────────────┴─────────────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
----