Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 28 iunie 2006  de acordare a cotei individuale de lapte, precum si modul de alocare si reconstituire a rezervei nationale de lapte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 28 iunie 2006 de acordare a cotei individuale de lapte, precum si modul de alocare si reconstituire a rezervei nationale de lapte

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 569 din 30 iunie 2006
METODOLOGIE din 28 iunie 2006
de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi modul de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte
EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 569 din 30 iunie 2006

CAP. I
Metodologia acordãrii cotelor de lapte

ART. 1
Începând cu data de 1 aprilie 2007, comercializarea laptelui, respectiv livrarea laptelui sau vânzarea directã a laptelui şi a produselor lactate, se face numai de cãtre deţinãtorii de cotã, în limita cantitãţilor de referinţã disponibile.
ART. 2
(1) Cotele individuale de lapte se acordã pentru livrãri şi/sau vânzãri directe, pe baza unei solicitãri scrise a producãtorilor, cãtre autoritatea competentã Departamentul de Administrare a Cotei de Lapte, denumit în continuare DACL, prin emiterea unei decizii şi înscrierea în registrul deţinãtorilor de cotã, denumit în continuare Registrul cotelor.
(2) Cota individualã de lapte pentru livrãri reprezintã cantitatea fizicã de lapte şi conţinutul procentual de grãsime de referinţã, iar cota pentru vânzãri directe, cantitatea fizicã de lapte, alocatã fiecãrui producãtor.
(3) Producãtorii care au produs lapte de vacã în perioada 1 aprilie 2005 - 31 martie 2006, în baza cantitãţilor comercializate în aceastã perioadã, pot solicita obţinerea unei cote individuale de lapte de la data intrãrii în vigoare a prezentei hotãrâri şi pânã la data de 31 octombrie 2006.
(4) Odatã cu solicitarea cotei individuale de lapte, producãtorii fac dovada comercializãrii cantitãţii de lapte livrate pentru obţinerea cotei pentru livrãri, iar pentru obţinerea cotei de vânzãri directe fac dovada numãrului de vaci deţinute.
(5) În cazul vânzãrilor directe, pentru vacile aflate în controlul oficial al performanţelor se ia în considerare producţia înregistratã la ultima lactaţie încheiatã, iar pentru vacile care nu se aflã în controlul oficial al performanţelor se aplicã nivelul producţiei medii pe cap de animal, obţinutã la nivel naţional. La acordarea cotei individuale de lapte pentru vânzãri directe se diminueazã cantitatea pe exploataţie cu consumul mediu anual de 300 kg pe membru de familie din exploataţie şi cu consumul de 400 kg pe cap de viţel obţinut în exploataţie.
(6) Acordarea şi diminuarea sub orice formã a unei cote individuale de lapte se fac numai prin decizie a DACL, care înscrie producãtorul şi cotele deţinute de acesta în Registrul cotelor.
(7) Exploataţia agricolã a producãtorului de lapte trebuie sã fie înscrisã în Registrul naţional al exploataţiilor - RNE, conform legislaţiei în vigoare.
(8) Producãtorii care, în perioada 1 aprilie 2006 31 martie 2007, au încetat activitatea de producţie nu beneficiazã de cote individuale de lapte, cu excepţia situaţiilor de forţã majorã care vor fi aduse la cunoştinţã DACL pânã la data de 1 aprilie 2007.
(9) DACL înfiinţeazã un registru special de monitorizare a investiţiilor, denumit Registrul investiţiilor.
(10) Producãtorii care îşi extind capacitatea exploataţiei sau care realizeazã noi exploataţii de vaci de lapte dupã data de 31 martie 2006, ce vor fi finalizate şi populate în perioada rãmasã pânã la 1 aprilie 2007, pot beneficia de cote individuale de lapte, dacã se înregistreazã la DACL în Registrul investiţiilor pânã la data de 31 octombrie 2006 şi depun solicitãrile dupã finalizarea investiţiilor şi popularea exploataţiilor.
(11) În cazul în care solicitãrile depãşesc cantitatea cotei naţionale de lapte, producãtorilor prevãzuţi la alin. (3) şi (10) li se acordã cotele individuale de lapte cu o diminuare procentualã din cantitatea disponibilã la nivel naţional.
(12) DACL transmite decizia de aprobare sau de respingere a cererii privind acordarea cotelor individuale de lapte producãtorilor prevãzuţi la alin. (3) pânã la data de 31 ianuarie 2007, iar celor prevãzuţi la alin. (10), pânã la data de 1 mai 2007.
(13) Producãtorii pot depune contestaţie la filialele regionale ale DACL în termen de 15 zile de la data primirii deciziei prevãzute la alin. (12), iar rãspunsul se comunicã producãtorilor în termen de 30 de zile de la data depunerii contestaţiei.
(14) Formularul-tip al cererii, procedura de acordare a cotelor şi de înscriere în Registrul cotelor se elaboreazã de cãtre DACL şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale pânã la data de 1 iulie 2006.
ART. 3
Producãtorilor care îşi extind exploataţia şi noilor producãtori, prevãzuţi la art. 2 alin. (10), li se acordã cotele individuale de lapte, dacã îndeplinesc urmãtoarele condiţii cumulative:
a) limita minimã a cotei solicitate este de 10.000 kg;
b) cantitatea solicitatã împreunã cu cota acordatã anterior nu este mai micã de 35.000 kg şi mai mare de 2.000.000 kg;
c) solicitantul prezintã dovada înscrierii la cumpãrãtor cu cantitatea cotei de lapte pentru livrãri;
d) solicitantul prezintã dovada recepţiei finale a construcţiei şi/sau a populãrii cu efectivul de juninci şi/sau de vaci. Solicitarea nu poate depãşi capacitatea exploataţiei cu care s-a înscris în Registrul investiţiilor.
ART. 4
(1) Pentru a beneficia de acordarea cotei individuale de lapte, producãtorii prevãzuţi la art. 2 alin. (10) justificã solicitarea cantitãţii de lapte prin:
a) certificatul de origine şi valoare productivã a animalelor; sau
b) adeverinţã care sã ateste cantitatea de lapte livratã la cumpãrãtor în perioada 1 aprilie 2006 - 31 martie 2007.
(2) În cazul în care producãtorii prevãzuţi la art. 2 alin. (10) nu pot face dovada cu unul dintre documentele prevãzute la alin. (1) lit. a) sau b), se aplicã nivelul producţiei medii pe cap de animal obţinute la nivel naţional.
ART. 5
(1) Producãtorii care livreazã lapte şi/sau vând direct lapte şi produse lactate consumatorilor, cãrora DACL le acordã cotã individualã de lapte, trebuie sã ţinã evidenţa efectivului vacilor de lapte şi a producţiilor într-un document, denumit Caietul fermierului, al cãrui model este elaborat de DACL.
(2) Caietul fermierului trebuie pãstrat minimum 3 ani de la sfârşitul anului de cotã pentru care a fost întocmit şi include informaţii zilnice referitoare la:
A. efectivul de vaci de lapte;
B. cantitatea de lapte în kg:
a) produsã în exploataţia agricolã;
b) total consumatã în exploataţia agricolã (lapte şi produse lactate exprimate în echivalent lapte):
- folositã în hrana viţeilor;
- folositã în hrana altor animale;
- autoconsum pentru membrii familiei;
c) livratã cumpãrãtorilor cu procentul de grãsime aferent;
d) vândutã direct:
- micilor consumatori (vecini, pieţe agroalimentare, abonaţi), în cantitãţi mai mici de 1.500 kg anual;
- marilor consumatori (magazine de desfacere, spitale, unitãţi de învãţãmânt şi alţi consumatori cu personalitate juridicã), în cantitãţi mai mari de 1.500 kg anual.
(3) Producãtorul ţine evidenţa cotelor de lapte acordate şi a modificãrilor survenite pe parcursul anului de cotã.
(4) Producãtorul evidenţiazã consumurile specifice de realizare a produselor lactate pentru vânzãri directe, pentru a fi luate în calcul în situaţia în care acestea sunt diferite de cele prevãzute de reglementãrile europene.
ART. 6
(1) La sfârşitul anului de cotã, producãtorii care deţin cotã individualã de lapte pentru vânzãri directe sunt obligaţi sã transmitã, înainte de data de 15 mai, la filiala regionalã a DACL informaţiile privind efectivul de vaci, producţia de lapte, cantitatea şi forma de consum în gospodãrie, cantitatea de lapte şi produse vândute direct, consumurile specifice.
(2) În vederea verificãrii şi evaluãrii de cãtre reprezentanţii DACL, deţinãtorii de cotã individualã de lapte pentru livrãri au obligaţia de a pãstra cel puţin 3 ani de la sfârşitul anului de cotã informaţiile transmise lunar de cãtre cumpãrãtori, prevãzute la art. 10 pct. 3 din Condiţiile de aprobare a cumpãrãtorilor de lapte de vacã, aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 1.388/2005 privind stabilirea Condiţiilor de aprobare a cumpãrãtorilor de lapte de vacã şi a formularului de cerere pentru aprobarea şi înscrierea acestora în Registrul cumpãrãtorilor.

CAP. II
Rezerva naţionalã de lapte

ART. 7
(1) Rezerva naţionalã a cotei de lapte, denumitã în continuare rezerva naţionalã, reprezintã cantitatea nealocatã din cota naţionalã de lapte necesarã restructurãrii sectorului de producţie al laptelui de vacã, care se stabileşte prin hotãrâre a Guvernului.
(2) Rezerva naţionalã poate fi utilizatã pentru urmãtoarele scopuri:
a) creşterea cotei individuale de lapte ca urmare a creşterii producţiei producãtorilor;
b) acordarea unei cote individuale de lapte pentru livrãri producãtorilor care încep activitatea de creştere a vacilor de lapte şi de obţinere a producţiei de lapte, ulterior acordãrii cotelor individuale de lapte pentru perioada de referinţã;
c) creşterea cantitãţilor cotelor individuale de lapte în cazul admiterii plângerilor împotriva deciziilor de acordare a acestora;
d) asigurarea nedepãşirii cotei naţionale de lapte.
(3) Cantitãţilor de lapte din rezerva naţionalã nu li se stabileşte un conţinut procentual de grãsime de referinţã.
(4) Cantitãţile de lapte care se acordã din rezerva naţionalã se aprobã o datã pe an, prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, la solicitarea DACL, care justificã necesitatea alocãrii, pe baza unor calcule şi proceduri elaborate de acesta pânã la data de 30 septembrie 2006.
ART. 8
Un procent de 2% din rezerva naţionalã este destinat asigurãrii împotriva depãşirii potenţiale a cotei naţionale de lapte.
ART. 9
(1) Cantitãţile din rezerva naţionalã se acordã la solicitarea noilor producãtori, precum şi a celor care îşi extind capacitatea de producţie.
(2) Acordarea cotelor individuale de lapte din rezerva naţionalã se face în funcţie de cantitãţile disponibile, pentru solicitanţii care îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) au calitatea de producãtori, aşa cum sunt definiţi în anexa nr. 1 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 48/2005 privind organizarea pieţei laptelui de vacã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 72/2006 ;
b) nu au mai beneficiat de acordare de cotã individualã de lapte din rezerva naţionalã;
c) deţin atestat al pregãtirii profesionale corespunzãtoare activitãţii de creştere a vacilor pentru producţia de lapte;
d) se angajeazã sã respecte codul bunelor practici de creştere a vacilor de lapte.
ART. 10
(1) Formularul-tip al cererii privind acordarea cotei individuale de lapte din rezerva naţionalã se elaboreazã de DACL şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale pânã la data de 30 septembrie 2006.
(2) DACL, la propunerea filialei regionale pe teritoriul cãreia se aflã solicitantul, emite producãtorului o decizie de aprobare sau de respingere a cererii privind acordarea cotei individuale de lapte din rezerva naţionalã.
(3) Producãtorii pot depune contestaţie la filialele regionale ale DACL în termen de 15 zile de la data primirii deciziei prevãzute la alin. (2), iar rãspunsul se comunicã producãtorilor în termen de 30 de zile de la data depunerii contestaţiei.
(4) Cota individualã de lapte provenitã din rezerva naţionalã poate fi transmisã altui producãtor dupã o perioadã minimã de 2 ani.
ART. 11
Procedura pentru acordarea cantitãţilor de lapte din rezerva naţionalã se stabileşte de DACL şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale, având în vedere stadiul restructurãrii sectorului în diferite regiuni ale ţãrii, nivelul producţiei de lapte şi cantitatea rezervei naţionale.
ART. 12
Rezerva naţionalã se constituie prin reducerea uniformã a cotelor individuale care se acordã producãtorilor, prin preluarea cantitãţilor prevãzute la art. 13 alin. (4), art. 15 alin. (1) şi art. 18, dupã caz, menţinându-se destinaţia iniţialã de livrãri sau vânzãri directe.

CAP. III
Inactivitatea

ART. 13
(1) În cazul producãtorului care, în timpul anului de cotã, nu a comercializat cel puţin 70% din cota sa individualã de lapte acordatã, aceasta se diminueazã cu cantitatea neutilizatã, conform procedurii elaborate de DACL, pe baza declaraţiei producãtorului, cu excepţia situaţiei în care cantitatea în cauzã este neutilizatã datoritã unor cauze de forţã majorã sau situaţii temeinic justificate, care afecteazã temporar capacitatea de producţie a producãtorului şi sunt acceptate de DACL.
(2) În cazul producãtorului care, în timpul anului de cotã, nu a comercializat nicio cantitate de lapte şi/sau produse lactate pentru care a deţinut cotã individualã de lapte, cu excepţia situaţiei în care cantitatea în cauzã este neutilizatã datoritã unor cauze de forţã majorã care afecteazã temporar capacitatea de producţie a producãtorului, DACL retrage aceastã cotã individualã de lapte în baza declaraţiei producãtorului.
(3) Producãtorul cãruia i s-a retras cota individualã de lapte ca urmare a inactivitãţii beneficiazã de restituirea parţialã sau totalã a cotei individuale de lapte acordate iniţial, dacã pânã la sfârşitul celui de-al doilea an de la declararea inactivitãţii reîncepe activitatea şi solicitã restituirea acesteia.
(4) Cotele individuale de lapte retrase în condiţiile alin. (1) şi (2) alimenteazã rezerva naţionalã.
(5) Retragerea cantitãţilor de lapte prevãzute la alin. (1) şi (2) se stabileşte prin decizie a DACL şi se comunicã producãtorilor. Producãtorii pot depune contestaţie la filialele regionale ale DACL în termen de 15 zile de la data primirii deciziei, iar rãspunsul se comunicã în termen de 30 de zile de la data depunerii contestaţiei.

CAP. IV
Transferurile

ART. 14
(1) Cota individualã de lapte neutilizatã poate fi transferatã între producãtori, parţial sau în totalitate, temporar pentru anul de cotã în curs sau permanent, printr-un document semnat şi însuşit de aceştia, prezentat la DACL în vederea emiterii deciziilor privind cota individualã de lapte pentru fiecare producãtor.
(2) Transferul cotei individuale de lapte se poate solicita începând cu data de 1 aprilie a primului an de cotã pânã la sfârşitul lunii ianuarie a fiecãrui an de cotã.
(3) Transferurile se efectueazã la solicitarea deţinãtorilor de cotã individualã de lapte, conform procedurilor elaborate pânã la data de 30 septembrie 2006 de cãtre DACL.
(4) Transferurile pot avea loc numai între producãtorii care posedã exploataţii agricole situate pe teritoriul aceleiaşi filiale regionale a DACL.
(5) Formularul-tip al cererii privind transferul cotelor individuale de lapte se elaboreazã de DACL şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale pânã la data de 30 septembrie 2006.
(6) Formularul-tip al cererii privind transferul cotelor individuale de lapte împreunã cu documentele de transfer se transmit la filiala regionalã a DACL, de care aparţin producãtorii şi cumpãrãtorii, în termen de 5 zile lucrãtoare de la data semnãrii acestuia.
ART. 15
(1) În cazul transferului permanent, dupã finalizarea documentelor, 2% din cantitatea cotei individuale de lapte transferatã, prevãzutã în contract, revine la rezerva naţionalã.
(2) Data finalã de aprobare a transferurilor permanente ale cotelor individuale de lapte este sfârşitul lunii februarie a fiecãrui an de cotã.
ART. 16
(1) Transferul temporar se aprobã de DACL pentru partea din cota individualã de lapte neutilizatã de producãtorul cãruia i-a fost acordatã.
(2) Transferul temporar al cotei individuale de lapte pentru livrãri se poate realiza doar între producãtorii care livreazã la acelaşi cumpãrãtor.
(3) Transferul temporar al cotei individuale este permis pentru o cantitate minimã de 500 kg, dar care sã nu depãşeascã 50% din cota individualã acordatã, cu excepţia cazurilor de forţã majorã, când este permis transferul integral al cotei.
ART. 17
(1) Pe baza datelor cuprinse în formularul-tip pentru transferuri, reprezentantul filialei regionale a DACL înscrie cotele individuale de lapte disponibile pentru fiecare producãtor în Registrul cotelor.
(2) DACL transmite producãtorilor şi cumpãrãtorului de lapte, în termen de 10 zile de la data finalizãrii documentelor, informaţiile privind cantitatea transferatã temporar sau permanent.
ART. 18
În cazul decesului deţinãtorului de cotã individualã de lapte, cota se poate transmite moştenitorilor, la cererea acestora, cu condiţia îndeplinirii condiţiilor prevãzute în prezenta hotãrâre, sau revine la rezerva naţionalã.

CAP. V
Conversia cotei

ART. 19
(1) Cota individualã de lapte poate fi supusã conversiei parţiale sau totale, temporar ori permanent, de la livrãri cãtre cumpãrãtori la vânzãri directe cãtre consumatori sau de la vânzãri directe cãtre consumatori la livrãri cãtre cumpãrãtori, la solicitarea producãtorului, care dovedeşte necesitatea conversiei şi existenţa beneficiarilor.
(2) Conversiile temporare ale cotelor individuale de lapte se realizeazã în timpul anului de cotã. Conversia se aplicã pentru o cantitate disponibilã din momentul solicitãrii pânã la sfârşitul anului de cotã. Termenul final de depunere a solicitãrilor este sfârşitul lunii februarie.
(3) Conversiile permanente ale cotelor individuale de lapte se realizeazã în timpul anului de cotã. Conversia permanentã se aplicã pentru o cantitate disponibilã din momentul solicitãrii pânã la sfârşitul anului de cotã şi se aplicã şi pentru anii urmãtori de cotã. Solicitãrile se depun pânã la data de 15 decembrie.
(4) Formularul-tip al cererii privind conversia cotelor individuale de lapte se elaboreazã de DACL şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale pânã la data de 30 septembrie 2006.
ART. 20
(1) Conversia cotei individuale de lapte pentru vânzãri directe în cotã individualã de lapte pentru livrãri se aprobã de DACL, prin emiterea unei decizii pentru cantitatea de lapte solicitatã justificat, al cãrei conţinut procentual de grãsime de referinţã se stabileşte la 3,8%, pentru producãtorul care deţine numai cotã pentru vânzãri directe.
(2) În cazul producãtorului care deţine atât cotã individualã de lapte pentru vânzãri directe, cât şi pentru livrãri, conţinutul procentual de grãsime de referinţã al cantitãţii de lapte destinate livrãrilor, ca rezultat al conversiei, rãmâne neschimbat dacã livrãrile anterioare conversiei nu depãşesc procentul de 3,8%.
(3) Pentru obţinerea unui conţinut procentual de grãsime de referinţã mai mare de 3,8%, producãtorul trebuie sã menţioneze în formularul de solicitare conţinutul procentual de grãsime de referinţã al cotei individuale de lapte pentru livrãri anterioare şi sã prezinte o confirmare din partea cumpãrãtorului privind conţinutul procentual mediu de grãsime al laptelui livrat, pe o perioadã de pânã la 12 luni, anterioarã depunerii cererii.
ART. 21
Solicitãrile pentru conversii se înregistreazã la filiala regionalã a DACL pe teritoriul cãreia se aflã exploataţia agricolã, pe baza procedurii elaborate de DACL şi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale pânã la data de 30 septembrie 2006.

CAP. VI
Realocarea cotelor

ART. 22
La sfârşitul anului de cotã producãtorii care au depãşit cotele individuale de lapte pentru livrãri sau vânzãri directe pot beneficia de recalcularea depãşirilor, prin realocarea unor cantitãţi disponibile de la rezerva naţionalã şi a cantitãţilor neutilizate din cotele individuale.
ART. 23
Realocarea se realizeazã la nivel naţional de cãtre DACL, pe baza unui coeficient de realocare, calculat separat pentru cota de lapte pentru livrãri şi pentru cota de lapte pentru vânzãri directe, pe baza procedurii elaborate de DACL şi aprobate prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale pânã la data de 30 septembrie 2006. Coeficientul de realocare reprezintã raportul sumei cotelor individuale neutilizate din cota naţionalã şi a rezervei naţionale la suma depãşirilor cotelor individuale.
ART. 24
Realocarea cantitãţilor se aplicã numai producãtorilor care au deţinut cote individuale de lapte în anul de cotã la care se face referire.

CAP. VII
Taxa pentru depãşirea cotei de lapte

ART. 25
(1) Odatã cu solicitarea cotei individuale de lapte, producãtorul care deţine cotã individualã de lapte pentru livrãri şi comercializeazã în timpul unui an de cotã o cantitate mai mare decât cota individualã de lapte disponibilã îşi asumã responsabilitatea plãţii contribuţiei la taxa prevãzutã la <>art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 48/2005 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 72/2006 , din momentul depãşirii cotei individuale.
(2) Producãtorul care livreazã cumpãrãtorilor o cantitate de lapte mai mare decât cota individualã de lapte disponibilã este obligat sã plãteascã taxa de depãşire pentru cantitatea de lapte livratã peste cotã, taxã a cãrei valoare totalã reprezintã cantitatea de lapte recalculatã în funcţie de conţinutul procentual de grãsime de referinţã individual, multiplicatã cu valoarea unitarã a taxei stabilite de Comisia Europeanã.
(3) Cuantumul pentru plata taxei se calculeazã de unitatea cumpãrãtoare şi se percepe producãtorului din valoarea laptelui livrat, începând cu data depãşirii cotei individuale de lapte acordate.
(4) Unitatea cumpãrãtoare trebuie sã depunã sumele pentru plata taxei într-un cont bancar distinct al Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie în Agriculturã pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei în care au fost colectate aceste sume.
(5) Sumele colectate pentru plata taxei, în situaţia în care cota naţionalã de lapte nu este depãşitã, se returneazã producãtorilor plãtitori, conform legislaţiei în vigoare.
(6) Producãtorul care comercializeazã o cantitate de lapte peste cota individualã de lapte pentru vânzãri directe deţinutã, precum şi cel care nu deţine cotã individualã de lapte plãtesc taxa pentru cantitatea de lapte comercializatã.
(7) Valoarea taxei pentru producãtorul care nu deţine cotã de lapte se calculeazã prin estimarea laptelui comercializat pe baza cantitãţilor prevãzute la art. 2 alin. (5).
ART. 26
(1) În situaţia în care, la sfârşitul anului de cotã, dupã recalculare, rezultã depãşirea cotei naţionale de lapte, producãtorii care au depãşit cota individualã de lapte pentru livrãri şi/sau vânzãri directe sunt obligaţi sã plãteascã o taxã stabilitã anual de Comisia Europeanã.
(2) Taxa prevãzutã la alin. (1) se plãteşte în moneda naţionalã.
(3) Pentru anul de cotã 2007-2008 taxa este de 27,83 euro/100 kg lapte.
(4) Procedura de calculare a taxelor se elaboreazã de DACL şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale pânã la data de 30 septembrie 2006.
(5) Cantitãţile de lapte şi de produse lactate, care sunt distruse conform prevederilor legislaţiei sanitare veterinare, nu se considerã livrãri sau vânzãri directe.
(6) Cantitãţile de lapte care sunt tratate sau prelucrate în regim de prestare de servicii se considerã livrãri.
ART. 27
(1) Taxa pentru depãşirea cotei naţionale de lapte pentru livrãri şi vânzãri directe se repartizeazã în întregime între producãtorii care au contribuit la aceasta prin depãşirea cotelor individuale de lapte pentru livrãri şi/sau vânzãri directe şi reprezintã contribuţia producãtorilor la taxã. Contribuţia producãtorilor se calculeazã pentru fiecare producãtor separat pentru livrãri şi vânzãri directe şi se plãteşte înainte de data de 1 septembrie a anului urmãtor de cotã.
(2) Cumpãrãtorul este responsabil cu calcularea şi colectarea contribuţiei de la producãtori în scopul achitãrii taxei pentru depãşirea cotei individuale de lapte pentru livrãri, pe care o vireazã Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie în Agriculturã.
(3) Contribuţia pentru depãşirea cotei individuale de lapte pentru vânzãri directe, calculatã de DACL, se vireazã de cãtre producãtori direct Agenţiei de Plãţi şi Intervenţie în Agriculturã.

CAP. VIII
Sancţiuni

ART. 28
Urmãtoarele fapte constituie contravenţii:
a) exercitarea activitãţii de comerciant de cãtre cumpãrãtorul de lapte crud fãrã sã fie aprobat şi înscris în Registrul cumpãrãtorilor, conform legislaţiei în vigoare;
b) refuzul cumpãrãtorilor de a primi în control reprezentanţii DACL sau nepunerea la dispoziţie acestora a documentelor necesare efectuãrii controlului;
c) refuzul producãtorilor de a primi în control reprezentanţii DACL sau nepunerea la dispoziţie acestora a documentelor necesare efectuãrii controlului;
d) neinformarea în scris de cãtre cumpãrãtor a DACL privind intenţia întreruperii activitãţii, conform legislaţiei în vigoare;
e) neinformarea DACL privind schimbarea datelor de identificare a cumpãrãtorului, conform legislaţiei în vigoare;
f) neefectuarea monitorizãrii producãtorilor de cãtre cumpãrãtorii de lapte, conform legislaţiei în vigoare;
g) netransmiterea în termen a informaţiilor prevãzute în legislaţia în vigoare, de cumpãrãtori şi producãtori cãtre filialele regionale ale DACL;
h) neutilizarea unui sistem de evidenţã de cãtre cumpãrãtori, care sã cuprindã balanţa intrãrilor şi ieşirilor pentru cantitãţile de lapte şi grãsime, conform legislaţiei în vigoare;
i) transmiterea de cãtre cumpãrãtor la DACL a unor informaţii eronate privind cantitãţile de lapte şi grãsime livrate de producãtori;
j) transmiterea de cãtre producãtorul cu cotã individualã de lapte pentru vânzãri directe la DACL a unor informaţii eronate privind cantitãţile de lapte;
k) cumpãrarea laptelui de cãtre un cumpãrãtor de lapte de la un producãtor care nu deţine cotã individualã de lapte;
l) livrarea de lapte cãtre un cumpãrãtor neaprobat;
m) livrarea/vânzarea de lapte de cãtre un producãtor care nu deţine cotã individualã de lapte;
n) nepãstrarea de cãtre cumpãrator/producãtor a documentelor prevãzute la art. 5 alin. (2) şi/sau la art. 6 alin. (2) cel puţin 3 ani de la finele anului de cotã;
o) neutilizarea de cãtre producãtori a sistemului de evidenţã "Caietul fermierului" privind efectivele de vaci şi cantitãţile de lapte produse şi comercializate.
ART. 29
Contravenţiile prevãzute la art. 28 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cu amendã de la 500 lei la 1.500 lei, fapta prevãzutã la lit. g) şi o);
b) cu amendã de la 1.500 lei la 2.500 lei, fapta prevãzutã la lit. c), d), e), l) şi m);
c) cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei, fapta prevãzutã la lit. f), k) şi n);
d) cu amendã de la 5.000 lei la 8.000 lei, fapta prevãzutã la lit. b), h), i) şi j);
e) cu amendã de la 8.000 lei la 10.000 lei, fapta prevãzutã la lit. a).
ART. 30
(1) Sancţiunile prevãzute la art. 29 se aplicã şi persoanelor juridice.
(2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de cãtre persoane împuternicite de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(3) Contravenientul poate achita pe loc sau în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, dupã caz, de la data comunicãrii acestuia jumãtate din minimul amenzii prevãzute la art. 29, agentul constatator fãcând menţiune despre aceastã posibilitate în procesul-verbal.
ART. 31
Dispoziţiile referitoare la contravenţii se completeazã cu prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 180/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

CAP. IX
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 32
Formularele-tip, procedurile, mãsurile legate de administrarea cotei de lapte şi metodologia de calculare a taxei se elaboreazã de DACL şi se aprobã prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale.
ART. 33
Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale este organismul abilitat pentru comunicarea informaţiilor referitoare la administrarea cotei de lapte şi notificarea la Comisia Europeanã a mãsurilor adoptate pentru punerea în aplicare a Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1.788/2003 şi a Regulamentului Comisiei (CE) nr. 595/2004 în termenele stabilite.

-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016