Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 24 februarie 2023  privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 24 februarie 2023 privind determinarea nivelului stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale au obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 166 din 27 februarie 2023
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 10 din 24 februarie 2023, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 166 din 27 februarie 2023.
──────────
    ART. 1
    Prezenta metodologie are ca scop stabilirea modalităţii prin care se determină nivelul stocului minim de gaze naturale pe care titularii licenţei de furnizare a gazelor naturale care au în portofoliu clienţi finali au obligaţia să îl constituie în depozitele de înmagazinare subterană, în perioada aprilie-octombrie, astfel încât să fie asigurată alimentarea cu gaze naturale a clienţilor finali în condiţii de continuitate şi siguranţă.

    ART. 2
    Prezenta metodologie se aplică şi în cazul producătorilor de energie termică care optează pentru achiziţionarea gazelor naturale direct de la producătorii de gaze naturale, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei.

    ART. 3
    În sensul prezentei metodologii, abrevierile şi termenii au următoarele semnificaţii:
    a) ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    b) OÎ - operatorul de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    c) OTS - operatorul de transport şi de sistem;
    d) PET - producător de energie termică;
    e) PET client direct - producător de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei;
    f) SÎ - sistemul de înmagazinare subterană a gazelor naturale;
    g) SNT - Sistemul naţional de transport al gazelor naturale;
    h) capacitate de înmagazinare - volumul de gaze naturale, exprimat în mii mc şi MWh în condiţii de bază (T = 288,15 K, p = 101325 Pa), care poate fi înmagazinat într-un depozit subteran în condiţii de siguranţă, în limita permisă de parametrii dinamici şi statici ai zăcământului şi de facilităţile de suprafaţă existente;
    i) utilizator SÎ - utilizatorul sistemului de înmagazinare subterană a gazelor naturale.


    ART. 4
    (1) Cantităţile de gaze naturale reprezentând stocul minim ce urmează a fi înmagazinat în depozitele de înmagazinare subterană reprezintă cel puţin 90% din capacitatea de înmagazinare a SÎ la nivel naţional.
    (2) În vederea stabilirii nivelului stocului minim, furnizorii şi PET client direct au obligaţia de a transmite ANRE, până la data de 1 februarie a fiecărui an, următoarele informaţii:
    a) furnizorii de gaze naturale transmit următoarele informaţii:
    (i) cantitatea de gaze naturale estimată a fi furnizată clienţilor casnici (CC), clienţilor noncasnici (NC) şi PET din portofoliul propriu în perioada 1 aprilie anul curent-31 martie anul următor, defalcată pe fiecare lună şi categorie de consumator CC, NC, PET, exprimată în MWh;

    b) PET client direct transmit următoarele informaţii:
    (i) cantitatea totală de gaze naturale estimată a fi consumată în perioada 1 aprilie anul curent-31 martie anul următor, defalcată pe fiecare lună, exprimată în MWh;
    (ii) cantitatea de gaze naturale estimată a fi consumată în perioada 1 aprilie anul curent-31 martie anul următor la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice, destinată consumului populaţiei, defalcată pe fiecare lună, exprimată în MWh;

    c) OÎ transmite următoarele informaţii:
    (i) capacitatea de înmagazinare a depozitelor din care este alcătuit sistemul de înmagazinare operat, exprimată în MWh;
    (ii) capacitatea disponibilă oferită pentru următorul ciclu de înmagazinare, exprimată în MWh;
    (iii) cantităţile de gaze naturale existente în depozite, provenite din ciclurile anterioare de înmagazinare, defalcate pe utilizatorii SÎ, exprimate în MWh;
    (iv) cantităţile de gaze naturale estimate a fi în depozite la data de 1 aprilie a fiecărui an. În termen de 3 zile de la finalizarea ciclului de extracţie, OÎ comunică nivelul cantităţilor existente în depozite la data de 1 aprilie a fiecărui an.


    (3) Pentru perioada 1 aprilie 2023-31 martie 2024, informaţiile precizate la alin. (2) se transmit în termen de două zile lucrătoare de la data publicării prezentei metodologii în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    ART. 5
    (1) În vederea stabilirii cantităţilor de gaze naturale pe care furnizorii clienţilor finali/PET client direct au obligaţia de a le constitui în depozitele de înmagazinare subterană, din stocul minim determinat conform prevederilor art. 4 alin. (1) se scad cantităţile de gaze naturale deţinute de OTS în vederea echilibrării SNT.
    (2) Stocul minim de gaze naturale al furnizorilor/PET client direct determinat conform prevederilor alin. (1) este defalcat pe fiecare furnizor/PET client direct în funcţie de ponderea pe care o are cantitatea de gaze naturale estimată a fi furnizată/consumată în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) în totalul cantităţii estimate a fi consumată la nivel naţional.
    (3) Stocul minim la nivel de furnizor/PET client direct defalcat pe fiecare categorie de consumatori, CC, NC, PET/PET client direct, se calculează proporţional cu ponderea pe care o are consumul estimat al fiecărei categorii în totalul consumului estimat transmis de către furnizor/PET client direct.
    (4) În stabilirea stocului minim obligatoriu a fi constituit se iau în considerare inclusiv cantităţile de gaze naturale ale furnizorilor/PET client direct rămase în depozite din ciclurile anterioare de înmagazinare.
    (5) Stocul minim calculat conform art. 4 alin. (1) se compară cu 30% din cantitatea de gaze naturale necesară a fi furnizată în perioada 1 noiembrie anul curent-31 martie anul următor clienţilor finali/PET client direct; maximul dintre cele două valori reprezintă stocul minim de gaze naturale pe care titularii licenţei de furnizare a gazelor naturale care au în portofoliu clienţi finali/PET client direct au obligaţia să îl constituie în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie a fiecărui an.
    (6) Stocul de gaze naturale se exprimă în MWh.

    ART. 6
    (1) ANRE publică pe pagina de internet proprie, până la data de 1 februarie a fiecărui an, nivelul stocului minim de gaze naturale la nivel naţional aferent anului respectiv, precum şi defalcarea acestuia pe fiecare furnizor/PET client direct în parte, respectiv pe categoriile de clienţi finali ai furnizorilor şi pe PET client direct.
    (2) Pentru anul 2023, datele precizate la alin. (1) se publică în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la primirea informaţiilor precizate la art. 4 alin. (2).
    (3) În termen de două zile lucrătoare de la data publicării informaţiilor prevăzute la alin. (1) şi (2), fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale/PET client direct care, pentru perioada 1 aprilie anul curent-31 martie anul următor, a înregistrat încetarea unor contracte aflate în derulare sau a încheiat contracte noi de furnizare cu clienţi finali/şi-a modificat necesarul de consum estimat şi care modifică consumul estimat cu mai mult de 10% are obligaţia să comunice aceste modificări ANRE, prin transmiterea, în format electronic - fişier tip Excel, a unei situaţii centralizatoare, semnată şi însuşită de către reprezentantul legal, întocmită în conformitate cu modelul prevăzut în anexa care face parte din prezenta metodologie, în vederea ajustării în consecinţă a nivelului stocului minim pe care acesta are obligaţia de a-l constitui.
    (4) În termen de 3 zile lucrătoare de la termenul prevăzut la alin. (3), prin decizie a preşedintelui, ANRE stabileşte nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale/PET client direct are obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie a fiecărui an pentru categoriile de clienţi finali din portofoliu/consum.
    (5) Decizia prevăzută la alin. (4) se afişează pe pagina de internet a ANRE şi se comunică OÎ.

    ART. 7
    (1) În vederea ajustării nivelului stocurilor minime de gaze naturale aferente titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale/PET client direct corespunzător modificării portofoliilor de clienţi finali ca urmare a exercitării de către clienţii finali a dreptului de schimbare a furnizorului de gaze naturale sau ca urmare a încetării contractelor de furnizare de gaze naturale/necesarului de consum, titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale/PET client direct au obligaţia de a transmite ANRE, până cel târziu în data de 30 septembrie a fiecărui an, situaţii centralizatoare aferente modificărilor portofoliilor de clienţi finali/necesarului de consum intervenite în perioada cuprinsă între data publicării deciziei privind stocul minim de gaze naturale aferent fiecărui titular de licenţă de furnizare de gaze naturale/PET client direct, prevăzută la art. 6 alin. (3), şi data de 25 septembrie, situaţii întocmite în conformitate cu modelul prevăzut în anexa la prezenta metodologie, în format electronic - fişier tip Excel, semnate şi însuşite de către reprezentantul legal al titularilor de licenţă de furnizare a gazelor naturale/PET client direct.
    (2) Pentru completarea corectă a situaţiilor centralizatoare prevăzute la alin. (1) şi a celor prevăzute la art. 6 alin. (2):
    a) titularii de licenţă de furnizare a gazelor naturale care înregistrează ieşiri de clienţi finali din portofoliu, ca urmare a exercitării de către clienţii finali a dreptului de schimbare a furnizorului de gaze naturale/trecerii la furnizarea în regim de ultimă instanţă (FUI), au obligaţia de a comunica ANRE şi noului furnizor datele referitoare la consumurile estimate ale respectivilor clienţi finali avute în vedere la transmiterea datelor conform art. 4;
    b) titularii de licenţă de furnizare a gazelor naturale care înregistrează intrări de clienţi finali în portofoliu, ca urmare a exercitării de către aceştia a dreptului de schimbare a furnizorului de gaze naturale/trecerii la regim de FUI, au obligaţia de a comunica ANRE lista cu respectivii clienţi finali ieşiţi din portofoliu.

    (3) În cazul în care, în urma analizei situaţiilor centralizatoare transmise ANRE de către titularii de licenţă de furnizare a gazelor naturale în vederea recalculării obligaţiilor de constituire a stocului minim, sunt necesare clarificări sau justificări suplimentare, autoritatea de reglementare are dreptul de a solicita orice informaţii, date şi documente, titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale/PET client direct având obligaţia de a răspunde în termen de 3 zile lucrătoare. În situaţia în care titularii licenţelor de furnizare a gazelor naturale/PET client direct nu răspund în termen solicitărilor ANRE, cantităţile pentru care s-au solicitat informaţii, date şi documente suplimentare nu vor fi luate în considerare.
    (4) Obligaţiile de constituire a stocului minim aferente titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale/PET client direct care au comunicat, în conformitate cu prevederile alin. (1), modificări ale portofoliului de clienţi finali/necesarului de consum se recalculează pe baza informaţiilor din situaţiile centralizatoare înaintate ANRE şi validate în urma analizei şi verificării acestora, după cum urmează:
    a) se recalculează consumurile aferente categoriilor de clienţi finali din portofoliul titularului licenţei de furnizare a gazelor naturale, cu luarea în considerare a creşterilor/scăderilor nivelurilor consumurilor determinate de modificările intervenite în portofoliul de clienţi finali ai acestuia în perioada pentru care au fost transmise situaţiile centralizatoare, şi se determină noile procente aferente ponderii consumurilor astfel recalculate în totalul consumului naţional. Consumurile recalculate vor sta la baza ajustării ulterioare a nivelului stocului minim de gaze naturale aferent respectivului titular de licenţă de furnizare a gazelor naturale;
    b) se recalculează obligaţia de constituire a stocului minim aferentă respectivului titular de licenţă de furnizare a gazelor naturale/PET client direct prin aplicarea prevederilor art. 5.

    (5) În termen de 5 zile lucrătoare de la data prevăzută la alin. (1), ANRE stabileşte, prin decizie a preşedintelui, noile obligaţii de constituire a stocului minim ce revin titularilor licenţelor de furnizare a gazelor naturale care au comunicat modificări ale portofoliului de clienţi finali şi afişează decizia pe pagina de internet a instituţiei.

    ART. 8
    (1) Începând cu anul 2023 se stabileşte traiectoria de constituire a stocului minim cu următoarele obiective intermediare pentru lunile februarie, mai, iulie şi septembrie, astfel încât, la data de 1 noiembrie, obligaţia de constituire a stocului minim să fie îndeplinită în procent de 100%, în conformitate cu prevederile art. 6a alin. (7) din Regulamentul (UE) 2017/1.938 al Parlamentului European şi al Consiliului din 25 octombrie 2017 privind măsurile de garantare a siguranţei furnizării de gaze şi de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 994/2010, cu modificările şi completările ulterioare:

┌─────────┬───┬─────┬──────────┬─────────┐
│1 │1 │1 │1 │1 │
│februarie│mai│iulie│septembrie│noiembrie│
├─────────┼───┼─────┼──────────┼─────────┤
│40% │41%│67% │88% │100% │
└─────────┴───┴─────┴──────────┴─────────┘


    (2) Obiectivele intermediare ale traiectoriei de constituire a stocurilor minime se stabilesc în limita unei marje de cinci puncte procentuale.

    ART. 9
    (1) Furnizorii/PET client direct raportează ANRE nivelul stocului constituit la fiecare dintre termenele prevăzute la art. 8 alin. (1).
    (2) În situaţia constituirii stocului minim prin încheierea de contracte de vânzare-cumpărare ce au ca obiect cantităţi de gaze naturale provenite din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale înmagazinate de un alt furnizor de gaze naturale, se vor preciza denumirea vânzătorului şi cantitatea contractată (în cazul în care există mai multe asemenea contracte pentru îndeplinirea obligaţiei).
    (3) Vânzătorul precizat la alin. (2) are obligaţia de a raporta atât nivelul stocului constituit în nume propriu, cât şi pe cel constituit pentru cumpărător.
    (4) În situaţia constituirii stocului prin încheierea de contracte de mandat cu un alt furnizor în vederea înmagazinării gazelor naturale, se vor preciza denumirea furnizorului mandatat şi cantitatea pentru care se acordă mandatul (în cazul în care există mai multe asemenea contracte pentru îndeplinirea obligaţiei).
    (5) Furnizorul mandatat precizat la alin. (4) are obligaţia de a raporta atât nivelul stocului constituit în nume propriu, cât şi pe cel constituit pentru mandatar.

    ANEXA 1

    la metodologie
    SITUAŢIE CENTRALIZATOARE

┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│CLIENŢI FINALI IEŞIŢI DIN PORTOFOLIU │
├──────────────────────────┬──────────┬───────────┬────────────┬────────────┬──────────┬────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Cantitatea │
│ │ │ │ │ │Cantitatea│de gaze │
│ │ │ │ │ │estimată │naturale │
│ │ │ │ │ │pentru │consumată de│
│ │ │ │Data │Denumirea │clientul │clientul │
│Denumirea clientului final│Tipul │Motivaţia*)│încetării │furnizorului│final │final în │
│ │clientului│ │contractului│nou │pentru │perioada 1 │
│ │ │ │de furnizare│ │perioada 1│aprilie - │
│ │ │ │ │ │aprilie-31│data │
│ │ │ │ │ │martie │încetării │
│ │ │ │ │ │(MWh) │contractului│
│ │ │ │ │ │ │(MWh) │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│ │CC │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│Client 1 │PET │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│ │NC │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│ │CC │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│Client 2 │PET │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│ │NC │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│..........................│ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│ │CC │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│Client i │PET │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│ │NC │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│ │CC │ │ │ │ │ │
│Total cantitate ieşită din├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│portofoliu │PET │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼──────────┼────────────┤
│ │NC │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴──────────┴───────────┴────────────┴────────────┴──────────┴────────────┘

    *) Se va completa cu motivaţia ieşirii clientului final din portofoliul furnizorului, respectiv trecerii la furnizarea în regim de ultimă instanţă (FUI).

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│CLIENŢI FINALI INTRAŢI ÎN PORTOFOLIU │
├──────────────────────────┬──────────┬───────────┬────────────┬────────────┬────────────┬────────────┤
│ │ │ │ │ │ │Cantitatea │
│ │ │ │ │ │ │estimată │
│ │ │ │ │ │ │pentru │
│ │ │ │Data │Durata de │Denumirea │clientul │
│Denumirea clientului final│Tipul │Motivaţia*)│încheierii │valabilitate│furnizorului│final pentru│
│ │clientului│ │contractului│a │vechi │perioada de │
│ │ │ │de furnizare│contractului│ │valabilitate│
│ │ │ │ │ │ │a │
│ │ │ │ │ │ │contractului│
│ │ │ │ │ │ │(MWh) │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │CC │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│Client 1 │PET │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │NC │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │CC │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│Client 2 │PET │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │NC │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│..........................│ │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │CC │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│Client i │PET │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │NC │ │ │ │ │ │
├──────────────────────────┼──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │CC │ │ │ │ │ │
│Total cantitate intrată în├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│portofoliu │PET │ │ │ │ │ │
│ ├──────────┼───────────┼────────────┼────────────┼────────────┼────────────┤
│ │NC │ │ │ │ │ │
└──────────────────────────┴──────────┴───────────┴────────────┴────────────┴────────────┴────────────┘

    *) Se va completa cu motivaţia intrării clientului final în portofoliul furnizorului, respectiv trecerii la furnizarea în regim de ultimă instanţă (FUI).

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│PET CLIENT DIRECT │
├───────────┬───────┬─────────┬───────────┬───────────┬──────────┬───────────┤
│ │ │ │ │ │Cantitatea│ │
│ │ │ │ │ │estimată a│Cantitatea │
│ │Tipul │ │ │ │consumului│estimată a │
│ │locului│Motivaţia│Data │Durata │pentru │consumului │
│ │de │ │modificării│modificării│perioada 1│pe perioada│
│ │consum │ │ │ │aprilie-31│modificării│
│ │ │ │ │ │martie │(MWh) │
│ │ │ │ │ │(MWh) │ │
├───────────┼───────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────────┤
│ │< 28000│ │ │ │ │ │
│Loc consum │MWh │ │ │ │ │ │
│1 ├───────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────────┤
│ │> 28000│ │ │ │ │ │
│ │MWh │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────────┤
│ │< 28000│ │ │ │ │ │
│Loc consum │MWh │ │ │ │ │ │
│i ├───────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────────┤
│ │> 28000│ │ │ │ │ │
│ │MWh │ │ │ │ │ │
├───────────┼───────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────────┤
│ │< 28000│ │ │ │ │ │
│Total │MWh │ │ │ │ │ │
│cantitate ├───────┼─────────┼───────────┼───────────┼──────────┼───────────┤
│modificată*│> 28000│ │ │ │ │ │
│ │MWh │ │ │ │ │ │
└───────────┴───────┴─────────┴───────────┴───────────┴──────────┴───────────┘

    * Cantităţile suplimentare se vor nota cu „+“, iar cele diminuate, cu „–“.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016