Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 23 iulie 2024  privind admiterea la studii a cetăţenilor străini în ciclurile de studii universitare şi în învăţământul postuniversitar, pe locuri de studii cu plata taxelor de şcolarizare în valută    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 23 iulie 2024 privind admiterea la studii a cetăţenilor străini în ciclurile de studii universitare şi în învăţământul postuniversitar, pe locuri de studii cu plata taxelor de şcolarizare în valută

EMITENT: Ministerul Educaţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 782 din 8 august 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 5.655 din 23 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 782 din 8 august 2024.
──────────
    CAP. I
    DISPOZIŢII GENERALE
    ART. 1
    Prezenta metodologie stabileşte cadrul general pentru admiterea la studii a cetăţenilor străini în ciclurile de studii universitare şi în învăţământul postuniversitar, pe locuri de studii cu plata taxelor de şcolarizare în valută.

    ART. 2
    În conformitate cu prevederile art. 2 lit. a), din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru scopul prezentei metodologii, cetăţeanul străin este persoana care nu are cetăţenia română, cetăţenia unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spaţiului Economic European ori cetăţenia Confederaţiei Elveţiene.

    ART. 3
    În conformitate cu prevederile art. 45 alin. (2) lit. a) pct. (i) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru scopul prezentei metodologii, „scrisoarea de acceptare la studii“ este documentul eliberat de Ministerul Educaţiei ca dovadă a acceptării la studii a cetăţeanului străin, în scopul obţinerii vizei de lungă şedere pentru studii.

    CAP. II
    Organizarea admiterii
    ART. 4
    (1) În baza prevederilor prezentei metodologii, instituţiile de învăţământ superior elaborează şi aplică regulamentul propriu de organizare a admiterii cetăţenilor străini la programele de studii oferite. Numărul sesiunilor de admitere şi calendarul acestora se includ în regulamentele de admitere.
    (2) Modalitatea de depunere a dosarelor se stabileşte de fiecare instituţie de învăţământ superior, prin regulamentele proprii de organizare a admiterii cetăţenilor străini la programele de studii oferite.
    (3) Cetăţenii străini pot participa la procesul de admitere organizat de instituţiile de învăţământ superior acreditate din România sau filialele acestora din străinătate, pentru studii universitare de scurtă durată, licenţă, masterat, doctorat, la studii postuniversitare sau postdoctorale la domeniile/specializările/ programele de studii acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, pentru care universitatea poate organiza examen de finalizare a studiilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi cu respectarea capacităţii de şcolarizare aprobate.
    (4) Instituţiile de învăţământ superior care organizează procesul de admitere la studii pentru cetăţeni străini vor transmite Ministerului Educaţiei locurile puse la dispoziţia acestora, cu încadrarea în numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi, conform reglementărilor în vigoare, criteriile proprii de admitere şi calendarul de admitere şi de înmatriculare.

    CAP. III
    Condiţii generale pentru participarea la procesul de admitere
    ART. 5
    Au dreptul să participe la procesul de admitere pentru studiile universitare de scurtă durată, licenţă, masterat şi doctorat, la domeniile/specializările/programele de studii acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cetăţenii străini care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) sunt absolvenţi cu diplomă de bacalaureat, de licenţă, de masterat sau echivalentul acestora, după caz, şi îndeplinesc condiţiile de admitere la studii universitare în ţara de origine;
    b) prin excepţie de la lit. a), titularii diplomelor de studii superioare de lungă durată care, potrivit legislaţiei din ţara de provenienţă, au dreptul să se înscrie la studii universitare de doctorat fără obligativitatea de a mai parcurge ciclul II de studii universitare de masterat se pot bucura, cu acordul universităţilor primitoare, de drepturile conferite în statul de origine;
    c) deţin paşaport valabil pentru cel puţin 6 luni de la începerea programului de studii la care candidează;
    d) asupra lor nu au fost luate măsuri restrictive de către autorităţile din România, de către instituţii europene sau internaţionale.


    ART. 6
    (1) Au dreptul să participe la procesul de admitere pentru studiile postuniversitare în domeniul sănătate, în conformitate cu Nomenclatorul de specializări medicale, cetăţenii străini care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) sunt absolvenţi cu diplomă de licenţă în domeniul medicină, la programele de studii Medicină, Medicină Dentară sau Farmacie, sau diplomă echivalentă cu aceasta ca structură, cu durata şi un număr de credite cel puţin egale cu cele din România;
    b) deţin paşaport valabil pentru cel puţin 6 luni de la începerea programului de studii la care candidează;
    c) asupra lor nu au fost luate măsuri restrictive de către autorităţile din România, de către instituţii europene sau internaţionale.

    (2) În vederea participării la procesul de admitere la studii postuniversitare în domeniul sănătate, cetăţenii străini, absolvenţi ai unor studii universitare de licenţă în domeniul medicină cu o structură, durată sau cu un număr de credite de studii transferabile mai mici decât cele din România, pot susţine, la cerere şi condiţionat de aprobarea universităţii, examene de diferenţă, în vederea completării studiilor. Examenele de diferenţă vor fi susţinute în cadrul unei Comisii de examinare, organizate la nivelul instituţiilor de învăţământ superior acreditate, în cadrul cărora funcţionează facultăţi cu programe de studii în domeniul sănătate. Dovada promovării acestor examene va fi confirmată printr-o adeverinţă emisă de universitatea în cauză şi nu va conduce la obţinerea unei diplome.

    ART. 7
    Au dreptul să participe la procesul de admitere pentru studii postdoctorale, în conformitate cu oferta universităţilor, candidaţii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
    a) sunt deţinători ai titlului de doctor în ştiinţă în domeniul pentru care se solicită admiterea;
    b) deţin paşaport valabil pentru cel puţin 6 luni de la începerea programului de studii la care candidează;
    c) asupra lor nu au fost luate măsuri restrictive de către autorităţile din România, de către instituţii europene sau internaţionale.


    ART. 8
    (1) Participarea la procesul de admitere pentru programele de studii în care procesul de învăţământ se desfăşoară în limba română este condiţionată de deţinerea cunoştinţelor necesare de limba română.
    (2) În vederea dobândirii cunoştinţelor necesare de limba română, cetăţenii străini pot participa la procesul de admitere la programul pregătitor de limba română în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate pentru organizarea acestui program.
    (3) Cunoaşterea limbii române, în vederea participării la procesul de admitere pentru programe de studii cu predare în limba română, poate fi dovedită prin:
    a) prezentarea atestatului de absolvire a programului de an pregătitor;
    b) prezentarea actelor de studii româneşti (diplome şi certificate) sau acte de studii, situaţii şcolare atestând cel puţin trei ani de studii consecutivi urmaţi, în limba română, într-o unitate şcolară sau instituţie de învăţământ superior din sistemul naţional din România;
    c) prezentarea Certificatului sau Atestatului de competenţă lingvistică nivel minim B1, conform cadrului european comun de referinţă pentru limbi străine, eliberat de instituţiile de învăţământ superior din România care au acreditat programul de an pregătitor de limba română pentru cetăţenii străini, de unităţile de învăţământ preuniversitar acreditate pentru cursul de iniţiere de limba română, Institutul Limbii Române sau de Institutul Cultural Român.


    ART. 9
    Participarea la procesul de admitere pentru programele de studii în care procesul de învăţământ se desfăşoară în limbi străine este condiţionată de îndeplinirea criteriilor stabilite de către instituţia de învăţământ superior primitoare, conform regulamentului propriu de admitere.

    ART. 10
    (1) Procesul de admitere a cetăţenilor străini la toate ciclurile de studii universitare, respectiv la studiile postuniversitare de doctorat se organizează în sesiunile stabilite conform regulamentelor proprii, înainte de începerea anului universitar.
    (2) Procesul de admitere a cetăţenilor străini la studii postuniversitare de rezidenţiat se organizează în sesiunile stabilite conform regulamentelor proprii.
    (3) Finalizarea procesului de admitere a cetăţenilor străini este condiţionată de obţinerea scrisorii de acceptare la studii emisă de Ministerul Educaţiei.

    CAP. IV
    Procedura de eliberare a scrisorii de acceptare
    ART. 11
    Procedura de eliberare a scrisorii de acceptare la studii aplicată cetăţenilor străini se desfăşoară astfel:
    a) dosarele candidaţilor se transmit direct la instituţiile de învăţământ superior acreditate pentru care optează;
    b) instituţiile de învăţământ superior comunică Ministerului Educaţiei lista persoanelor admise şi propuse pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii şi criteriile de selecţie aplicate;
    c) lista candidaţilor va fi transmisă Ministerului Educaţiei, conform unei machete stabilite de Ministerul Educaţiei, cu respectarea termenelor-limită prevăzute de reglementările în vigoare;
    d) lista va fi însoţită de dosarele candidaţilor, în format electronic;
    e) numărul de dosare transmise trebuie să reflecte rezultatele sesiunilor de admitere şi să se încadreze în numărul maxim de studenţi care pot fi şcolarizaţi, conform reglementărilor în vigoare;
    f) Ministerul Educaţiei evaluează dosarele complete, conform reglementărilor legale în vigoare, şi emite scrisorile de acceptare în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data primirii dosarelor complete. Acest termen se poate prelungi în mod corespunzător în cazul efectuării unor verificări suplimentare;
    g) Ministerul Educaţiei transmite scrisorile de acceptare la studii instituţiilor de învăţământ superior;
    h) dosarele incomplete nu vor fi procesate, fiind declarate respinse. În cazul completării dosarelor, instituţiile de învăţământ superior vor relua paşii descrişi anterior, în termen de maximum 45 de zile lucrătoare de la data comunicării, în caz contrar dosarul fiind clasat de Ministerul Educaţiei. Ministerul Educaţiei emite scrisorile de acceptare în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii completărilor, în cazul dosarelor eligibile;
    i) dosarele şi orice acte de completare a acestora transmise de către candidaţi personal la Ministerul Educaţiei nu vor fi luate în considerare.


    CAP. V
    Dosarul pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii
    ART. 12
    Dosarul pentru eliberarea scrisorii de acceptare la studii conţine, în funcţie de ciclul de studii, următoarele documente, în copie şi traducere legalizată în una dintre limbile română, engleză sau franceză, după caz:
    a) cererea de eliberare a scrisorii de acceptare la studii comunicată anual de Ministerul Educaţiei instituţiilor de învăţământ superior;
    b) certificatul de naştere;
    c) paşaportul;
    d) diploma de absolvire a studiilor liceale, conform listei comunicate de Ministerul Educaţiei, licenţă, master, doctorat, după caz, sau echivalentul acestora apostilate/autentificate de către autorităţile de resort din ţara emitentă;
    e) adeverinţa care atestă promovarea examenului de bacalaureat/licenţă/disertaţie pentru absolvenţii anului curent;
    f) foile matricole anuale/suplimentele la diplomă/fişa disciplinei;
    g) atestatul de absolvire a programului de an pregătitor de limba română sau certificatul de competenţă lingvistică, după caz;
    h) acordul de principiu al unui coordonator de doctorat/şcolii doctorale, după caz, proiectul de cercetare doctorală aferent temei de doctorat pentru care candidează şi curriculum vitae, după caz;
    i) proiectul de cercetare postdoctorală aferent temei de cercetare pentru care candidează, după caz;
    j) procesul-verbal al comisiei de echivalare din care să rezulte anul de studii în care pot fi înscrişi candidaţii şi eventualele examene de diferenţă de susţinut, stabilite de fiecare universitate/facultate, prin compararea planurilor de învăţământ şi a programelor analitice. Obligativitatea verificării autenticităţii documentelor prezentate revine instituţiei de învăţământ primitoare, prin corespondenţă directă cu instituţiile de învăţământ emitente ale actelor de studii, în baza acordului scris al candidatului;
    k) certificatul medical emis în ţara de reşedinţă a candidatului care să ateste faptul că persoana care urmează să se înscrie la studii nu suferă de boli contagioase ori alte afecţiuni incompatibile cu studiile universitare, tradus, după caz, în limba română, engleză sau franceză;
    l) copie a certificatului de căsătorie sau orice alt act care atestă schimbarea numelui, dacă este cazul;
    m) încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui cu privire la şederea în scop de studii pe teritoriul României, dacă străinul este minor.


    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 13
    (1) Scrisoarea de acceptare este valabilă doar pentru instituţia de învăţământ superior pentru care a fost eliberată, începând cu anul universitar pentru care a fost eliberată şi pentru ciclul universitar respectiv.
    (2) Orice schimbare în parcursul universitar, ce contravine înscrisurilor din scrisoarea de acceptare iniţială, va fi reglementată, la solicitarea instituţiei de învăţământ implicate, prin eliberarea de către Ministerul Educaţiei a unei noi scrisori de acceptare.
    (3) Ministerul Educaţiei actualizează anual, după caz, lista pe ţări a diplomelor care asigură accesul la studii de scurtă durată şi de licenţă în sistemul educaţional din România.


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016