Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 22 noiembrie 2013  de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 22 noiembrie 2013 de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar

EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 186 din 14 martie 2014
    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezenta metodologie reglementează procesul de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare, în vederea aprobării pentru utilizarea în învăţământul preuniversitar.
    ART. 2
    În sensul prezentei metodologii, se definesc următorii termeni:
    a) calendarul pentru evaluarea proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar - termene stabilite în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru procedura de licitaţie deschisă, denumit în continuare Calendar;
    b) criterii tehnice de calitate - norme în baza cărora proiectele de manuale şcolare sunt acceptate sau neacceptate;
    c) evaluator de proiecte de manuale şcolare - cadru didactic cu statut de expert care are atribuţii în evaluarea proiectelor de manuale şcolare; evaluatorul proiectelor de manuale şcolare are specialitatea disciplinei/a modulului de pregătire pentru care se propune proiectul şi a parcurs un program de formare în evaluarea proiectelor de manuale şcolare;
    d) fişă-tip de evaluare a calităţii proiectului de manual şcolar - instrument de evaluare, completat în format electronic şi tipărit de către evaluatorii de proiecte de manuale şcolare, care cuprinde criteriile tehnice de calitate;
    e) ofertanţi - autori individuali/grupuri de autori/unităţi economice care au capacitate de realizare şi distribuţie a manualelor şcolare;
    f) program de formare în evaluarea proiectelor de manuale şcolare - curs de instruire/pregătire/perfecţionare organizat pentru cadre didactice, care vizează problematica specifică activităţilor de evaluare a proiectelor de manuale şcolare;
    g) proiect de manual şcolar - propunere de manual şcolar, prezentată în conformitate cu specificaţiile tehnice din caietul de sarcini, depus de către un ofertant, în vederea evaluării şi aprobării prin ordin al ministrului educaţiei naţionale;
    h) sesiune de evaluare a proiectelor de manuale şcolare - perioadă de timp determinată, pe parcursul căreia se desfăşoară evaluarea proiectelor de manuale şcolare;
    i) titlu de manual şcolar - ansamblu de informaţii care conduc la identificarea manualelor şcolare după denumirea disciplinei/a modulului de pregătire, clasa/nivelul de studiu, filiera, profilul, specializarea, numărul ordinului ministrului educaţiei naţionale cu care a fost aprobat, ofertant.

    CAP. II
    Evaluarea calităţii proiectelor de manuale şcolare

    ART. 3
    (1) Procesul de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare se declanşează după stabilirea comisiilor de evaluare şi formarea specifică a acestora.
    (2) Evaluarea calităţii fiecărui proiect de manual şcolar este realizată de către 5 evaluatori de proiecte de manuale şcolare.
    (3) În situaţia în care există proiecte de manuale şcolare elaborate în limba de predare a minorităţilor naţionale, în comisiile de evaluare vor fi cuprinşi şi evaluatori de proiecte de manuale şcolare specialişti în domeniu şi buni cunoscători ai limbii materne respective.
    (4) Fiecare evaluator de proiecte de manuale şcolare pentru o disciplină/un modul de pregătire primeşte, în vederea evaluării, toate proiectele de manuale şcolare corespunzătoare aceleiaşi clase/aceluiaşi nivel de studiu.
    (5) Activitatea de evaluare a proiectelor de manuale şcolare se desfăşoară, în mod independent, de către fiecare evaluator de proiecte de manuale şcolare.
    (6) Procesul de evaluare a proiectelor de manuale şcolare este confidenţial până în momentul comunicării rezultatelor către ofertanţi. Pentru respectarea caracterului de confidenţialitate a evaluării, fiecare evaluator de proiecte de manuale şcolare depune, în momentul primirii proiectelor de manuale şcolare în vederea evaluării, angajamentul de confidenţialitate completat, care se păstrează la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE); formularul-tip al angajamentului de confidenţialitate este prevăzut în anexa la Metodologia de constituire şi funcţionare a Corpului evaluatorilor de proiecte de manuale şcolare pentru învăţământul preuniversitar, prevăzută în anexa nr. 4 la ordin.
    (7) Un evaluator de proiecte de manuale şcolare poate primi, potrivit competenţei şi experienţei sale didactice, în vederea evaluării, proiecte de manuale şcolare la mai multe discipline/module de pregătire.
    ART. 4
    (1) Evaluatorul de proiecte de manuale şcolare analizează fiecare proiect de manual şcolar şi completează fişa-tip de evaluare a acestuia, prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie.
    (2) Evaluatorul de proiecte de manuale şcolare menţionează în fişa de evaluare argumente/exemple care susţin punctajul acordat fiecărui indicator.
    ART. 5
    (1) Dacă între oricare două punctaje finale diferenţele sunt mai mici de 5 puncte, se calculează punctajul final al proiectului de manual şcolar ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a punctajelor finale pentru criteriile tehnice de calitate, acordate de fiecare dintre cei 5 evaluatori.
    (2) Pentru cazurile în care se constată diferenţe mai mari sau egale cu 5 puncte între oricare două punctaje finale pentru criteriile tehnice de calitate acordate de evaluatorii de proiecte de manuale şcolare, se aplică o procedură internă elaborată de CNEE în baza prevederilor legale. Rezultatul aplicării procedurii se consemnează într-un proces-verbal în care se menţionează punctajul final al proiectului de manual şcolar.
    ART. 6
    (1) Fiecare fişă-tip de evaluare a calităţii proiectului de manual şcolar cuprinde codul proiectului de manual şcolar, disciplina/modulul de pregătire, clasa/nivelul de studiu, filiera, profilul, specializarea, numărul ordinului ministrului educaţiei naţionale pentru aprobarea programei şcolare, titlul şi numărul de pagini al proiectului de manual şcolar, numele, prenumele şi semnătura evaluatorului.
    (2) Fişele-tip de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare sunt centralizate la CNEE.
    (3) Rezultatele sesiunii de evaluare a proiectelor de manuale şcolare sunt comunicate la finalizarea procedurii de licitaţie în perioada stabilită prin Calendar.
    ART. 7
    Evaluarea traducerii din limba română a manualelor şcolare pentru învăţământul în limbile minorităţilor naţionale se realizează, pentru fiecare titlu de manual şcolar tradus, de către o comisie formată din 2 evaluatori, specialişti în domeniu şi buni cunoscători ai limbii române, precum şi ai limbii în care a fost tradus manualul.
    ART. 8
    (1) Evaluatorii traducerii manualelor şcolare analizează corectitudinea traducerii conţinutului manualului şcolar repartizat de către CNEE şi redactează un raport în baza căruia manualul şcolar tradus este declarat "admis" sau "respins".
    (2) Evaluatorii traducerii manualelor şcolare asigură confidenţialitatea evaluării traducerii manualelor şcolare până la comunicarea rezultatelor către ofertanţi; înaintea începerii evaluării, fiecare evaluator depune la CNEE angajamentul de confidenţialitate conform prevederilor art. 3 alin. (6).
    ART. 9
    Manualele şcolare elaborate în limba de predare a minorităţilor naţionale pentru disciplinele limba şi literatura maternă, istoria şi tradiţiile minorităţilor naţionale, educaţie muzicală pentru minorităţi, precum şi manualele şcolare din import pentru limba şi literatura maternă, care corespund programelor şcolare în vigoare, în cazul titlurilor nerealizate din cauza tirajului redus, sunt evaluate conform prevederilor art. 3 alin. (6).
    ART. 10
    (1) CNEE organizează evaluarea adaptării manualelor şcolare aprobate pentru învăţământul special în conformitate cu nevoile de instruire şi formare ale elevilor, în funcţie de tipul şi gradul deficienţei.
    (2) Evaluarea adaptării manualelor şcolare aprobate pentru învăţământul special se realizează de către o comisie din care fac parte şi cadre didactice din învăţământul special.

    ANEXĂ

                         FIŞĂ-TIP DE EVALUARE
                  a calităţii proiectului de manual şcolar*)
--------
    *) Se completează de către evaluatorii de proiecte de manuale şcolare.

    Numele şi prenumele evaluatorului: ................ Codul proiectului de manual şcolar: ...........
    Titlul disciplinei/modulului de pregătire: ............... clasa: ..... filiera, profilul şi specializarea: .................. nr. de pagini: .......
    Ordinul ministrului educaţiei naţionale pentru aprobarea programei: nr. ............./......

                    CRITERII TEHNICE DE CALITATE

 ┌────────────────────────────────────────────────┬───────┬───────┬───────────┐
 │ Indicatori │Punctaj│Punctaj│Argumente/ │
 │ │maxim │acordat│Exemple │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │CRITERIUL I │ │ │ │
 │Corectitudinea conţinutului ştiinţific │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │1. Corectitudinea ştiinţifică a informaţiei │ │ │...........│
 │oferite explicit prin text/imagine/elemente │ │ │...........│
 │multimedia │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │2. Relevanţa informaţiei oferite prin text/ │ │ │...........│
 │imagine/elemente multimedia raportată la │ │ │...........│
 │programa şcolară │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │3. Corectitudinea ştiinţifică a itemilor de │ │ │...........│
 │evaluare/autoevaluare │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │ Punctaj criteriul I│ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │CRITERIUL II │ │ │ │
 │Abordarea didactică a conţinutului învăţării │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │1. Coerenţa logică a prezentării conţinutului │ │ │...........│
 │disciplinei/modulului de pregătire │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │2. Adecvarea activităţilor practice şi a │ │ │...........│
 │exemplelor la formarea/dezvoltarea competenţelor│ │ │...........│
 │din programa şcolară │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │3. Adecvarea prezentării conţinutului ştiinţific│ │ │...........│
 │şi a mesajului elementelor multimedia la nivelul│ │ │...........│
 │de vârstă/de dezvoltare a elevilor şi la │ │ │ │
 │specificul disciplinei/modulului de pregătire │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │ Punctaj criteriul II│ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │CRITERIUL III │ │ │ │
 │Organizarea conţinutului proiectului de manual │ │ │ │
 │şcolar în vederea formării/dezvoltării de │ │ │ │
 │competenţe în conformitate cu programa şcolară │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │1. Structurarea conţinutului proiectului de │ │ │...........│
 │manual şcolar pentru eficientizarea învăţării │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │2. Formarea/dezvoltarea şi valorificarea │ │ │...........│
 │competenţelor din programa şcolară │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │3. Utilizarea metodelor/tehnicilor/strategiilor │ │ │...........│
 │activ-participative │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │ Punctaj criteriul III │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │CRITERIUL IV │ │ │ │
 │Contribuţia la optimizarea procesului de │ │ │ │
 │predare-învăţare-evaluare │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │1. Ponderea temelor recapitulative/de sinteză │ │ │...........│
 │ │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │2. Echilibrarea conţinutului disciplinei/ │ │ │...........│
 │modulului de pregătire cu itemii/testele de │ │ │...........│
 │evaluare şi asigurarea caracterului aplicativ │ │ │ │
 │al metodelor complementare de evaluare │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │3. Gradul de utilizare a achiziţiilor anterioare│ │ │...........│
 │şi noi în diferite contexte │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │ Punctaj criteriul IV│ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │CRITERIUL V │ │ │ │
 │Calitatea şi accesibilitatea limbajului │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │1. Corectitudinea şi coerenţa lingvistică, │ │ │...........│
 │respectarea normelor de exprimare academică/de │ │ │...........│
 │referinţă în vederea formării competenţelor de │ │ │ │
 │comunicare, de dezvoltare a limbajului de │ │ │ │
 │specialitate în contexte noi │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │2. Utilizarea adecvată a informaţiilor/ │ │ │...........│
 │termenilor/conceptelor în conţinuturi │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │3. Relevanţa titlurilor/subtitlurilor în cadrul │ │ │...........│
 │proiectului de manual şcolar │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │ Punctaj criteriul V│ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │CRITERIUL VI │ │ │ │
 │Calitatea tehnoredactării şi facilitatea │ │ │ │
 │utilizării variantei digitale a proiectului de │ │ │ │
 │manual şcolar │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │1. Calitatea tehnoredactării şi aspectele │ │ │...........│
 │estetice ale proiectului de manual şcolar │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │2. Calitatea tehnică a elementelor multimedia │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │3. Aspectul atractiv şi adecvat nivelului de │ │ │...........│
 │vârstă/de dezvoltare a elevilor şi specificului │ │ │...........│
 │disciplinei/modulului de pregătire │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │ Punctaj criteriul VI│ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │CRITERIUL VII │ │ │ │
 │Stilul, unitatea proiectului de manual şcolar şi│ │ │ │
 │calitatea pedagogică a activităţilor multimedia │ │ │ │
 │de învăţare interactivă │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │1. Elaborarea proiectului de manual şcolar │ │ │...........│
 │într-o concepţie unitară, care să stimuleze │ │ │...........│
 │dezvoltarea de valori şi atitudini în contexte │ │ │ │
 │fireşti, sincretice, adaptate vârstei │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │2. Menţionarea competenţelor şi a finalităţilor │ │ │...........│
 │practice grupate pe domenii/teme, precum şi │ │ │...........│
 │prezenţa cuprinsului │ │ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┤
 │3. Forma de prezentare a textului, a imaginilor │ │ │...........│
 │şi a elementelor multimedia │ │ │...........│
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┼───────────┘
 │ Punctaj criteriul VII│ │ │
 ├────────────────────────────────────────────────┼───────┼───────┤
 │ Punctaj pentru criteriile tehnice de calitate│ │ │
 └────────────────────────────────────────────────┴───────┴───────┘

   Data Semnătura evaluatorului
  .............. .....................................


                      --------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016