Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
METODOLOGIE din 22 ianuarie 2003 de aplicare a prevederilor Protocolului incheiat intre Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si aprobat prin Ordinul ministrului educatiei si cercetarii si ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 4.969/2001 - 110.049/2002 privind parteneriatul in organizarea si desfasurarea procesului de invatamant preuniversitar si a formarii continue a adultilor in domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara si silvic
EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 219 din 2 aprilie 2003
CAP. 1
Învãţãmânt preuniversitar în domeniul agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic
ART. 1
(1) Reţeaua învãţãmântului preuniversitar profesional şi tehnic în domeniile agricultura, agromontan, de industrie alimentara şi silvic, organizatã în parteneriat, se actualizeazã cuprinzând acele unitãţi de învãţãmânt preuniversitar care în ultimii patru ani şi-au menţinut în oferta educaţionalã peste 50% meserii şi specializãri din aceste domenii.
(2) În vederea actualizãrii reţelei şcolare, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, denumite în continuare I.S.J., în colaborare cu direcţiile generale pentru agricultura şi industrie alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, denumite în continuare D.G.A.I.A., verifica îndeplinirea condiţiei prevãzute la alin. (1) şi transmit la Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii lista unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic pana la data de 15 decembrie a fiecãrui an şcolar.
(3) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii stabileşte, cu consultarea Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, dupã actualizarea datelor cu privire la locurile de munca disponibile în domeniul agriculturii, puse la dispoziţie de Ministerul Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Strategia dezvoltãrii agriculturii, industriei alimentare şi silviculturii în România în perioada actuala şi în perspectiva anului 2010, precum şi planul de şcolarizare pentru învãţãmântul agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.
(4) Termenul de realizare a activitãţilor prevãzute la alin. (3) este 15 decembrie a fiecãrui an şcolar.
ART. 2
La cele doua ministere se constituie, în termen de 30 de zile de la data aprobãrii prezentei metodologii, un grup de lucru interministerial, în componenta cãruia sunt desemnaţi, prin ordin al ministrului, experţi ai direcţiilor de profil, jurişti şi specialişti în domeniul integrãrii europene din cele doua instituţii, care elaboreazã actele normative specifice formãrii iniţiale şi continue pentru calificarile din învãţãmântul agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic şi compatibilizarea legislaţiei învãţãmântului de profil cu prevederile acquisului comunitar şi cu acordurile şi angajamentele internaţionale la care România este parte. Grupurile de lucru se actualizeazã ori de câte ori este nevoie.
ART. 3
(1) Pentru realizarea programelor de colaborare a unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar de specialitate cu organisme locale, naţionale şi internaţionale, cele doua ministere urmãresc crearea unor subcomisii pentru dezvoltarea parteneriatului la nivel local, care fac parte din Comitetul local pentru dezvoltarea parteneriatului social în formarea profesionalã, alcãtuite din reprezentanţi ai I.S.J., D.G.A.I.A., agentiilor judeţene pentru ocuparea forţei de munca, unitãţilor şcolare şi autoritãţilor locale.
(2) Grupul de lucru interministerial elaboreazã, pana la începutul fiecãrui an şcolar, planul de acţiune pentru colaborarea cu organismele locale, naţionale şi internaţionale, în scopul îmbunãtãţirii procesului instructiv-educativ din unitãţile de învãţãmânt şi al asigurãrii bazei materiale a şcolilor.
ART. 4
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor elaboreazã lista atribuţiilor ce le revin celor doua ministere partenere pentru domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic, ca urmare a aplicãrii metodologiei de revizuire anuala a nomenclatorului ocupatiilor, meseriilor şi specializãrilor pentru domeniile precizate.
ART. 5
Cele doua ministere elaboreazã, pana la data de 31 iulie 2003, un studiu privind modalitãţile de modernizare a bazei materiale de instruire practica în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic, corespunzãtor nevoilor şcolilor.
ART. 6
Pentru realizarea perfecţionãrii cadrelor didactice de specialitate, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor elaboreazã, pana la data de 31 august 2003, un studiu privind perfecţionare şi formarea continua a cadrelor didactice de specialitate care îşi desfãşoarã activitatea în unitãţile de învãţãmânt preuniversitar de profil. Studiul şi propunerile concrete de optimizare vor fi înaintate celor doua ministere.
ART. 7
(1) La unitãţile de învãţãmânt din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic, directorul este, de regula, cadru didactic a cãrui specialitate coincide cu profilul şcolii.
(2) La concursul pentru funcţia de director la unitãţile de învãţãmânt agricol, Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii poate aproba participarea, în calitate de observator, a unui reprezentant al Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, care sa punã la dispoziţia comisiei conţinutul interviului privind managementul fermei didactice şi pregãtirea în meserii specifice agriculturii.
ART. 8
La începutul fiecãrui an şcolar reprezentanţii grupului de lucru interministerial stabilesc calendarul manifestãrilor ştiinţifice organizate în parteneriat.
ART. 9
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor elaboreazã, pana la data de 31 iulie 2003, metodologia privind monitorizarea de cãtre I.S.J. şi D.G.A.I.A. a utilizãrii terenului agricol aflat în proprietatea sau folosinta unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar de specialitate.
ART. 10
(1) Pana la data de 15 noiembrie a fiecãrui an şcolar, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor poate propune membri, profesori din învãţãmântul preuniversitar, în cadrul comisiilor naţionale pentru examenele de absolvire în învãţãmântul profesional şi postliceal din domeniul învãţãmântului agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic. La nivel local, D.G.A.I.A. pot propune membri în cadrul comisiilor judeţene pana la aceeaşi data.
(2) Pana la data de 15 februarie a fiecãrui an şcolar, Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor propune experţi în cadrul comisiilor naţionale pentru olimpiadele la disciplinele din aria curriculara "Tehnologii" şi pentru concursurile pe meserii, în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.
(3) Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii solicita Ministerului Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, pana la 31 ianuarie a fiecãrui an şcolar, propuneri privind sprijinirea organizãrii şi desfãşurãrii olimpiadelor interdisciplinare şi a concursurilor pe meserii în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.
ART. 11
Specialişti din Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, în calitate de consultanţi, participa alãturi de cadrele didactice de specialitate din învãţãmântul preuniversitar de profil, în conformitate cu graficul stabilit de comun acord, la elaborarea şi revizuirea planurilor de învãţãmânt şi a programelor şcolare din cadrul ariei curriculare "Tehnologii" pentru învãţãmântul agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.
CAP. 2
Formarea profesionalã continua
ART. 12
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii şi Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor înainteazã propuneri Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor, în termen de 90 de zile de la adoptarea normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionalã a adulţilor, republicatã, referitoare la un regulament privind formarea profesionalã continua în domeniul agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic în cadrul unitãţilor de învãţãmânt preuniversitar.
ART. 13
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor înainteazã Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii propuneri privind criteriile şi procedurile de evaluare a furnizorilor de formare profesionalã, în vederea autorizãrii sau retragerii autorizaţiei, precum şi propuneri privind metodologia certificãrii formãrii profesionale a adulţilor în domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic.
ART. 14
Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor propune experţi sau colaboratori în comisiile judeţene pentru autorizarea furnizorilor de formare profesionalã, pentru expertizarea resurselor şi avizarea tehnica în domeniile specifice ministerului.
ART. 15
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii, de comun acord cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor, propune Consiliului Naţional de Formare Profesionalã a Adulţilor unitãţile specializate pentru pregãtirea şi perfecţionarea formatorilor din domeniile agricol, agromontan, de industrie alimentara şi silvic (Centrul de Formare şi Inovaţie în Carpaţi, casele agronomului, institute şi staţiuni de cercetare agricolã etc.).
ART. 16
Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii colaboreazã cu Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pãdurilor şi cu Agenţia Nationala pentru Ocuparea Forţei de Munca pentru identificarea nevoilor locale de formare profesionalã.
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: