Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 21 decembrie 2016  privind autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, pe domenii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 21 decembrie 2016 privind autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, pe domenii

EMITENT: Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 10 din 5 ianuarie 2017
──────────
    Aprobată prin Ordinul nr. 6.153 din 21 decembrie 2016, Publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 10 din 5 ianuarie 2017.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
     Autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, pe domenii de doctorat, se realizează în conformitate cu prezenta metodologie şi cu documentele subsecvente elaborate în baza acesteia.

    ART. 2
     Fiecare şcoală doctorală este evaluată individual, pentru fiecare domeniu în parte, în vederea acreditării. Evaluarea se realizează din 5 în 5 ani, pe baza performanţei şcolii doctorale şi a capacităţii instituţionale a instituţiei organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD) din care face parte şcoala doctorală.

    ART. 3
    (1) Autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, în conformitate cu prezenta metodologie, se realizează de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR), denumită în continuare agenţie abilitată.
    (2) Acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, în conformitate cu prezenta metodologie, se realizează de către ARACIS sau de către o altă agenţie abilitată, pe baza rapoartelor elaborate de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) privind calitatea resurselor umane şi de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) privind calitatea cercetării.

    ART. 4
    (1) Autorizarea unei şcoli doctorale îi conferă acesteia dreptul de a organiza admiterea la studii şi de a desfăşura programul de studii universitare de doctorat.
    (2) O şcoală doctorală se consideră autorizată dacă din componenţa sa face parte cel puţin un domeniu autorizat.

    ART. 5
    (1) Acreditarea unei şcoli doctorale îi conferă acesteia dreptul de a organiza admiterea la studii, de a desfăşura programul de studii universitare de doctorat, de a organiza examene de finalizare a studiilor (susţineri publice ale tezelor de doctorat) şi de a emite diplome, certificate şi alte acte de studii recunoscute de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ).
    (2) O şcoală doctorală se consideră acreditată dacă din componenţa sa face parte cel puţin un domeniu acreditat.

    ART. 6
     Autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a unei şcoli doctorale se realizează pentru fiecare domeniu în parte, pe baza raportului de evaluare internă şi a evaluării externe, şi vor viza atât programul de pregătire avansată, cât şi programul de cercetare ştiinţifică sau creaţie artistică.

    CAP. II
    Procedura de evaluare externă
    ART. 7
     Autorizarea provizorie a şcolilor doctorale, pe domenii de doctorat, presupune parcurgerea următoarelor etape succesive de lucru:
    1. Declanşarea de către agenţia abilitată a procedurii de evaluare în vederea autorizării se realizează prin una dintre modalităţile prevăzute la art. 194 alin. (4) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi doar dacă sunt respectate cumulativ următoarele condiţii, a căror îndeplinire este confirmată de către agenţia abilitată:
    a) furnizorul de educaţie a depus la agenţia abilitată raportul de evaluare internă, elaborat în conformitate cu prevederile art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale prezentei metodologii şi cu criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă, parte integrantă a prezentei metodologii;
    b) furnizorul de educaţie a depus la agenţia abilitată cererea de declanşare a procedurii de evaluare externă în vederea autorizării, în care se vor menţiona şcolile doctorale şi domeniile aferente acestora pentru care se solicită evaluarea externă în vederea autorizării;
    c) furnizorul de educaţie face dovada că a achitat taxa aferentă activităţii de autorizare;
    d) fiecare dintre domeniile de doctorat care intră în componenţa şcolii doctorale pentru care se solicită evaluarea demonstrează îndeplinirea cumulativă a următoarelor criterii eliminatorii:
    (i) existenţa a minimum 3 conducători de doctorat în domeniul supus evaluării, titulari, care sunt afiliaţi şcolii doctorale din care face parte domeniul supus evaluării, care fie au obţinut dreptul de conducere de doctorat înaintea intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, fie deţin atestatul de abilitare;
    (ii) aplicarea prevederilor codului de etică şi deontologie profesională al instituţiei şi promovarea consecventă de măsuri pentru prevenirea, identificarea şi combaterea unor eventuale fraude academice, în special a plagiatului (aspecte operaţionalizate prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale);
    (iii) existenţa unui curriculum care vizează dobândirea şi dezvoltarea competenţelor specifice şi a celor transversale (detaliat prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale);

    e) furnizorul de educaţie are programe de studii universitare de master acreditate în fiecare dintre domeniile în care doreşte să organizeze studii universitare de doctorat;
    f) prin excepţie de la lit. e), pot organiza programe universitare de doctorat şi: Şcoala de Studii Doctorale a Academiei Române, conform prevederilor art. 158 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 5 alin. (2) din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şcolile de studii doctorale din domenii reglementate prin norme, recomandări sau bune practici europene care, conform art. 153 alin. (1) şi art. 163 din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 34 din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, cu modificările şi completările ulterioare, oferă diplomă de licenţă echivalentă diplomei de master şi acele IOSUD care declară că îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. d) şi criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă prevăzuţi în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie.

    2. În situaţiile în care agenţia abilitată constată neîndeplinirea cumulativă a condiţiilor prevăzute la pct. 1, aceasta va notifica furnizorul de educaţie şi MENCŞ cu privire la neautorizarea şcolii doctorale pentru domeniile de doctorat supuse evaluării.
    3. În vederea autorizării şcolii doctorale, agenţia abilitată desemnează propriii experţi, un asistent tehnic şi un student- doctorand. În situaţia în care agenţia abilitată care desfăşoară evaluarea este din România, experţii evaluatori desemnaţi vor avea statutul de membri ai registrului de evaluatori al agenţiei, iar studentul doctorand va fi nominalizat de către federaţiile studenţeşti reprezentative la nivel naţional şi va avea statutul de membru al registrului de evaluatori - studenţi al agenţiei abilitate. Numărul experţilor evaluatori desemnaţi de către agenţia abilitată poate creşte în funcţie de numărul domeniilor incluse în şcoala doctorală supusă evaluării, printr-un mecanism descris prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale. Unul dintre experţi va îndeplini rolul de coordonator al comisiei de evaluare. În situaţia în care agenţia abilitată care desfăşoară evaluarea este din România, din comisia de evaluare va face parte şi un expert evaluator din străinătate. Acesta va fi propus de către agenţia abilitată din ţară, din rândul membrilor registrului propriu al acesteia. Experţii desemnaţi de către agenţia abilitată, cu excepţia asistentului tehnic, vor avea calitatea de conducător de doctorat.
    4. Vizita are loc în termen de maximum 40 de zile calendaristice de la data declanşării evaluării, se desfăşoară pe parcursul a două zile lucrătoare la sediul şcolii doctorale supuse evaluării şi presupune analiza îndeplinirii standardelor aferente criteriilor 1, 2, 4, 8 şi 12 aprobate prin prezenta metodologie şi adaptate specificului domeniilor de doctorat prin intermediul fişelor vizitei. Rezultatele acestor verificări sunt consemnate în fişele vizitei. Fişele vor fi însoţite de orice alte documente pe care evaluatorii le vor considera necesare în vederea obţinerii unei imagini complete asupra gradului de îndeplinire a standardelor. Fişele vizitei vor fi semnate de către toţi membrii comisiei de evaluare, precum şi de către conducerea instituţiei, a IOSUD şi a şcolii doctorale.
    5. Coordonatorul comisiei elaborează raportul de evaluare externă pe baza contribuţiilor tuturor membrilor comisiei de evaluare, cu sprijinul asistentului tehnic. Acest raport va cuprinde analiza îndeplinirii standardelor aferente criteriilor 1, 2, 4, 8 şi 12 aprobate prin prezenta metodologie şi adaptate specificului domeniilor de doctorat prin intermediul fişelor vizitei şi o serie de informaţii referitoare la calitatea şcolii doctorale şi la capacitatea instituţională a IOSUD, o analiză cantitativă şi calitativă a datelor culese sau validate în urma vizitei, o analiză a punctelor tari şi slabe identificate, precum şi o serie de recomandări privind îmbunătăţirea calităţii.
    6. Raportul de evaluare externă va cuprinde avizul cu privire la autorizare pentru fiecare domeniu cuprins în şcoala doctorală supusă evaluării. O şcoală doctorală este autorizată exclusiv în domeniile care îndeplinesc standardele aferente criteriilor 1, 2, 4, 8 şi 12 aprobate prin prezenta metodologie şi adaptate specificului domeniilor de doctorat prin intermediul fişelor vizitei. Raportul de evaluare externă va fi semnat de către coordonatorul comisiei de evaluare, în urma consultării electronice a tuturor membrilor comisiei de evaluare şi a asumării colective a conţinutului raportului de către aceştia. Raportul de evaluare externă va menţiona explicit termenul de valabilitate a avizului cu privire la autorizare pentru fiecare domeniu cuprins în şcoala doctorală supusă evaluării, respectiv 3 ani de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice prin care se atestă autorizarea. Instituţia are obligaţia de a solicita o nouă evaluare cu 3 luni înainte de expirarea acestui termen, sub sancţiunea ridicării autorizaţiei de funcţionare provizorie de către MENCŞ. Raportul de evaluare externă va fi transmis agenţiei abilitate în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data finalizării vizitei.
    7. În urma aprobării de către comisia de evaluare, raportul de evaluare externă este transmis instituţiei evaluate în vederea corectării eventualelor erori materiale. Instituţia va transmite un răspuns agenţiei abilitate în termen de 7 zile calendaristice de la data primirii raportului.
    8. Structura de conducere a agenţiei abilitate supune la vot decizia finală privind autorizarea şcolii doctorale, pe domenii de doctorat supuse evaluării.
    9. În situaţiile în care raportul agenţiei abilitate constată neîndeplinirea standardelor de calitate în vederea autorizării, aceasta va notifica furnizorul de educaţie şi MENCŞ cu privire la neautorizarea şcolii doctorale pentru domeniile de doctorat supuse evaluării.
    10. Raportul de evaluare externă este făcut public pe website-ul agenţiei abilitate şi al MENCŞ, în termen de maximum 6 luni calendaristice de la data declanşării evaluării.
    11. Autorizarea funcţionării provizorii se atestă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice.


    ART. 8
     Acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale, pe domenii de doctorat, presupun parcurgerea următoarelor etape succesive de lucru:
    1. Declanşarea de către agenţia abilitată a procedurii de evaluare se realizează prin una dintre modalităţile prevăzute la art. 194 alin. (4) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi doar dacă sunt respectate cumulativ următoarele condiţii, a căror îndeplinire este confirmată de către agenţia abilitată:
    a) furnizorul de educaţie a depus la agenţia abilitată raportul de evaluare internă, elaborat în conformitate cu prevederile art. 10 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, aprobată cu modificări prin Legea nr. 87/2006, cu modificările şi completările ulterioare, ale prezentei metodologii şi cu criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă, parte integrantă a prezentei metodologii;
    b) furnizorul de educaţie a depus la agenţia abilitată cererea de declanşare a procedurii de evaluare externă în vederea acreditării sau evaluării periodice, în care se vor menţiona şcolile doctorale şi domeniile aferente acestora pentru care se solicită evaluarea externă;
    c) furnizorul de educaţie face dovada că a achitat taxa aferentă activităţii de acreditare sau evaluare periodică;
    d) furnizorul de educaţie a depus la agenţia abilitată lista completă a tezelor de doctorat susţinute în perioada supusă evaluării;
    e) fiecare dintre domeniile de doctorat care intră în componenţa şcolii doctorale pentru care se solicită evaluarea demonstrează îndeplinirea cumulativă a următoarelor criterii eliminatorii:
    (i) existenţa a minimum 3 conducători de doctorat în domeniul supus evaluării, titulari, care sunt afiliaţi şcolii doctorale din care face parte domeniul supus evaluării, care fie au obţinut dreptul de conducere de doctorat înaintea intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, fie deţin atestatul de abilitare;
    (ii) aplicarea prevederilor codului de etică şi deontologie profesională al instituţiei şi promovarea consecventă de măsuri pentru prevenirea, identificarea şi combaterea unor eventuale fraude academice, în special a plagiatului (aspecte operaţionalizate prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale);
    (iii) existenţa unui curriculum care vizează dobândirea şi dezvoltarea competenţelor specifice şi a celor transversale (detaliat prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale);

    f) furnizorul de educaţie are programe de studii universitare de master acreditate în fiecare dintre domeniile în care doreşte să organizeze studii universitare de doctorat;
    g) prin excepţie de la lit. f), pot organiza programe universitare de doctorat şi: Şcoala de Studii Doctorale a Academiei Române, conform prevederilor art. 158 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 5 alin. (2) din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şcolile de studii doctorale din domenii reglementate prin norme, recomandări sau bune practici europene care, conform art. 153 alin. (1) şi art. 163 din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 34 din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, cu modificările şi completările ulterioare, oferă diplomă de licenţă echivalentă diplomei de master şi acele IOSUD care declară că îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. e) şi criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă prevăzuţi în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie.

    2. Pentru evaluarea externă a şcolii doctorale în vederea acreditării/menţinerii acreditării, agenţia abilitată desemnează propriii experţi, un asistent tehnic şi un student-doctorand. În situaţia în care agenţia abilitată care desfăşoară evaluarea este din România, experţii evaluatori desemnaţi vor avea statutul de membri ai registrului de evaluatori al agenţiei abilitate, iar studentul doctorand va fi nominalizat de către federaţiile studenţeşti reprezentative la nivel naţional şi va avea statutul de membru al registrului de evaluatori - studenţi al agenţiei abilitate. Numărul experţilor evaluatori desemnaţi de către agenţia abilitată poate creşte în funcţie de numărul domeniilor incluse în şcoala doctorală supusă evaluării, printr-un mecanism descris prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale. Unul dintre experţi va îndeplini rolul de coordonator al comisiei de vizită. În situaţia în care agenţia abilitată care desfăşoară evaluarea este din România, din comisia de evaluare va face parte şi un expert evaluator din străinătate. Acesta va fi propus de către agenţia abilitată din ţară, din rândul membrilor registrului propriu al acesteia. Experţii desemnaţi de către agenţia abilitată, cu excepţia asistentului tehnic, vor avea calitatea de conducător de doctorat. Reprezentanţii agenţiei abilitate, studentul doctorand, asistentul tehnic şi, după caz, expertul evaluator din străinătate formează comisia de vizită.
    3. Agenţia abilitată transmite către CNATDCU şi CNCS documentaţia de autoevaluare depusă de către furnizorul de educaţie. Cele două consilii vor repartiza documentaţia către comisiile de specialitate care vizează domeniile cuprinse în şcoala doctorală supusă evaluării. Comisiile de specialitate vor desemna câte un membru responsabil de analiza documentaţiei şi redactarea rapoartelor. Reprezentanţii desemnaţi de către CNATDCU şi CNCS, alături de comisia de vizită descrisă la pct. 2, formează comisia de evaluare a cărei componenţă este adoptată în mod formal de către agenţia abilitată în termen de 20 de zile calendaristice de la data declanşării evaluării.
    4. Reprezentanţii CNATDCU evaluează calitatea resursei umane a fiecărui domeniu cuprins în şcoala doctorală (criteriul 3), iar reprezentanţii CNCS evaluează calitatea producţiei ştiinţifice de la nivelul fiecărui domeniu (criteriul 5). Rapoartele CNATDCU şi CNCS se vor realiza pe baza analizei documentaţiei de autoevaluare şi a altor date disponibile, fără participarea la vizita de evaluare, şi vor conţine un aviz de acreditare/neacreditare/menţinere a acreditării/retragere a acreditării. Rapoartele şi avizele vor fi propuse de către responsabilii care au analizat domeniile doctorale şi vor avea în vedere, în mod distinct, fiecare domeniu din cadrul şcolii doctorale supuse evaluării. Rapoartele sunt adoptate la nivelul comisiilor de specialitate şi sunt transmise agenţiei abilitate în termen de maximum 50 de zile calendaristice de la data declanşării evaluării.
    5. Vizita are loc în termen de maximum 40 de zile calendaristice de la data declanşării evaluării, se desfăşoară pe parcursul a 3 zile lucrătoare la sediul şcolii doctorale supuse evaluării şi presupune analiza îndeplinirii standardelor şi a criteriilor aprobate prin prezenta metodologie, respectiv prevăzute în fişele vizitei. Rezultatele acestor verificări sunt consemnate în fişele vizitei. Fişele vor fi însoţite de orice alte documente pe care evaluatorii le vor considera necesare în vederea obţinerii unei imagini complete asupra gradului de îndeplinire a standardelor. Fişele vizitei vor fi semnate de către toţi membrii comisiei de vizită descrise la pct. 2, precum şi de către conducerea instituţiei, a IOSUD şi a şcolii doctorale.
    6. Coordonatorul comisiei de vizită elaborează, cu sprijinul asistentului tehnic, raportul de evaluare externă. Acest raport va cuprinde: raportul CNATDCU privind calitatea resursei umane a fiecărui domeniu supus evaluării (criteriul 3), raportul CNCS cu privire la calitatea cercetării ştiinţifice de la nivelul fiecărui domeniu supus evaluării (criteriul 5), raportul agenţiei abilitate cu privire la toate criteriile cuprinse în anexa la prezenta metodologie (cu excepţia criteriilor 3 şi 5) şi o serie de informaţii referitoare la calitatea şcolii doctorale şi a capacităţii instituţionale a IOSUD: o analiză cantitativă şi calitativă a datelor culese sau validate în urma vizitei, o analiză a tendinţelor înregistrate de la precedenta evaluare, în cazul evaluării periodice, o analiză a punctelor tari şi slabe identificate, precum şi o serie de recomandări privind îmbunătăţirea calităţii.
    7. Raportul de evaluare externă va cuprinde avizul cu privire la acreditare, neacreditare, menţinerea acreditării sau retragerea acreditării pentru fiecare domeniu cuprins în şcoala doctorală supusă evaluării. Raportul de evaluare externă nu poate fi pozitiv dacă unul dintre rapoartele şi avizele CNATDCU sau CNCS este negativ. O şcoală doctorală este acreditată, respectiv îi este menţinută acreditarea exclusiv în domeniile care îndeplinesc standardele cuprinse în prezenta metodologie şi în documentele subsecvente. Agenţia abilitată poate propune şi organizarea unei vizite de monitorizare, în condiţii menţionate prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale. Raportul de evaluare externă va fi semnat de către coordonatorul comisiei, în urma consultării electronice a tuturor membrilor comisiei de evaluare descrise la punctul 3 şi a asumării colective a conţinutului raportului de către aceştia. Raportul de evaluare externă va menţiona explicit termenul de valabilitate al avizului cu privire la acreditare pentru fiecare domeniu cuprins în şcoala doctorală supusă evaluării, respectiv 5 ani de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a ordinului ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice. Instituţia are obligaţia de a solicita o nouă evaluare cu 3 luni înainte de expirarea acestui termen. În caz contrar, domeniile vizate de raportul de evaluare externă care depăşesc acest termen îşi pierd acreditarea. Raportul de evaluare externă va fi transmis agenţiei abilitate în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data finalizării vizitei.
    8. În urma aprobării de către comisia de evaluare, raportul de evaluare externă este transmis instituţiei evaluate în vederea corectării eventualelor erori materiale. Instituţia va transmite un răspuns agenţiei abilitate în termen de 7 zile calendaristice de la data primirii raportului.
    9. Structura de conducere a agenţiei abilitate supune la vot decizia finală privind acreditarea şcolii doctorale, pe domenii de doctorat supuse evaluării. Avizul agenţiei pentru fiecare domeniu în parte nu poate fi pozitiv dacă unul dintre rapoartele şi avizele care au stat la baza deciziei este negativ.
    10. În situaţiile în care raportul agenţiei abilitate constată neîndeplinirea standardelor de calitate în vederea acreditării, agenţia abilitată va notifica furnizorul de educaţie şi Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice cu privire la neacreditarea şcolii doctorale, pentru fiecare dintre domeniile de doctorat supuse evaluării.
    11. În situaţiile în care raportul agenţiei abilitate constată neîndeplinirea standardelor de calitate, furnizorul de educaţie are obligaţia de a solicita aceleiaşi agenţii de asigurare a calităţii care a realizat evaluarea anterioară parcurgerea unui nou proces de evaluare externă în termen de un an de la comunicarea furnizorului de educaţie a raportului prin care se constată neîndeplinirea standardelor de calitate. Costurile evaluării suplimentare sunt suportate de către furnizorul de educaţie.
    12. Dacă şi în urma celei de-a doua evaluări se constată neîndeplinirea standardelor de calitate într-un domeniu de doctorat, acestuia i se retrage acreditarea.
    13. Începând cu anul universitar în care a primit decizia de retragere a acreditării, în domeniul respectiv nu se mai pot înmatricula noi studenţi-doctoranzi. Continuarea studiilor şi susţinerea publică a tezelor de doctorat în cazul studenţilor-doctoranzi înmatriculaţi în cadrul unui domeniu de doctorat căruia i-a fost retrasă acreditarea se realizează conform art. 45 şi 46 din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
    14. Raportul de evaluare externă, conţinând rapoartele şi avizele CNATDCU şi CNCS şi raportul comisiei de vizită, este făcut public pe website-ul agenţiei abilitate şi al MENCŞ în termen de maximum 6 luni calendaristice de la data declanşării evaluării.
    15. Acreditarea, menţinerea acreditării şi retragerea acreditării se atestă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice.


    CAP. III
    Procedura de aprobare a unor noi domenii de doctorat în cadrul şcolilor doctorale acreditate
    ART. 9
    (1) Furnizorii de educaţie pot solicita CNATDCU aprobarea de noi domenii de doctorat în cadrul şcolilor doctorale acreditate, dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
    a) şcoala doctorală în care este încadrat domeniul pentru care se solicită evaluarea este acreditată;
    b) domeniul de doctorat pentru care se solicită aprobarea îndeplineşte, cumulativ, următoarele criterii eliminatorii:
    (i) existenţa a minimum 3 conducători de doctorat în domeniul supus evaluării, titulari, care sunt afiliaţi şcolii doctorale din care face parte domeniul supus evaluării, care fie au obţinut dreptul de conducere de doctorat înaintea intrării în vigoare a Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, fie deţin atestatul de abilitare;
    (ii) aplicarea prevederilor codului de etică şi deontologie profesională al instituţiei şi promovarea consecventă de măsuri pentru prevenirea, identificarea şi combaterea unor eventuale fraude academice, în special a plagiatului (aspecte operaţionalizate prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale);
    (iii) existenţa unui curriculum care vizează dobândirea şi dezvoltarea competenţelor specifice şi transversale (detaliat prin ghidul de evaluare a şcolilor doctorale).

    c) furnizorul de educaţie are programe de studii universitare de master acreditate în fiecare dintre domeniile în care doreşte să organizeze studii universitare de doctorat;
    d) prin excepţie de la lit. c), pot organiza programe universitare de doctorat şi: Şcoala de Studii Doctorale a Academiei Române, conform prevederilor art. 158 alin. (3) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 5 alin. (2) din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şcolile de studii doctorale din domenii reglementate prin norme, recomandări sau bune practici europene care, conform art. 153 alin. (1), art. 163 din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, şi art. 34 din Codul studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, cu modificările şi completările ulterioare, oferă diplomă de licenţă echivalentă diplomei de master şi acele IOSUD care declară că îndeplinesc condiţiile prevăzute la lit. b) şi criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă prevăzuţi în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie.

    (2) Solicitările furnizorilor de educaţie, însoţite de documentele justificative privind îndeplinirea condiţiilor de mai sus, se înaintează CNATDCU.
    (3) Pe baza documentelor justificative, CNATDCU:
    a) solicită Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior cel mai recent raport de evaluare externă a şcolii doctorale;
    b) realizează propria analiză cu privire la îndeplinirea, în cadrul domeniului pentru care se solicită aprobarea, a criteriului 3, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie;
    c) pe baza analizei de la lit. b), formulează propunerea de aprobare sau respingere a solicitării furnizorului de educaţie.

    (4) Aprobarea noilor domenii de doctorat în cadrul şcolilor doctorale acreditate se atestă prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice.

    CAP. IV
    Procedura de contestaţie
    ART. 10
     În cazul existenţei unor contestaţii, se vor parcurge următoarele etape succesive de lucru:
    a) furnizorul de educaţie care a solicitat autorizarea/ acreditarea/evaluarea periodică a unei şcoli doctorale depune contestaţia la agenţia abilitată care a emis avizul, în termen de 15 zile calendaristice de la data comunicării furnizorului de educaţie a avizului agenţiei abilitate;
    b) agenţia abilitată va solicita nominalizarea câte unui expert din partea CNATDCU, CNCS, respectiv din partea federaţiilor studenţeşti reprezentative la nivel naţional şi îşi va desemna propriul reprezentant în vederea constituirii comisiei de contestaţie. Cei 4 evaluatori vor fi diferiţi de cei care au realizat prima evaluare şi vor avea competenţe în domeniul/domeniile incluse în structura şcolii doctorale şi vor reflecta, pe cât posibil, diversitatea acestor domenii. Desemnarea de către CNATDCU, CNCS, respectiv de către federaţiile studenţeşti reprezentative la nivel naţional se va realiza în termen de 5 zile lucrătoare de la solicitarea făcută de către agenţia abilitată;
    c) analiza contestaţiilor se va realiza exclusiv pe baza documentelor existente în raportul de autoevaluare depus de către furnizorul de educaţie, a documentelor şi informaţiilor culese de comisia de evaluare, precum şi a altor documente/date/informaţii produse în procesul de evaluare de către CNATDCU, CNCS sau agenţia abilitată;
    d) rezultatele verificărilor sunt consemnate într-un raport de soluţionare a contestaţiei care va fi semnat şi asumat de către comisia de contestaţie;
    e) raportul de soluţionare a contestaţiei conţinând observaţiile comisiei şi propunerea de acceptare/respingere a contestaţiei se va supune analizei şi votului structurii de conducere a agenţiei abilitate. Raportul de soluţionare a contestaţiei este document public;
    f) termenul de soluţionare a contestaţiilor este de 45 de zile calendaristice de la data înregistrării contestaţiei la agenţia abilitată.


    ART. 11
     Experţii care fac parte din comisiile de evaluare şi soluţionare a contestaţiilor trebuie să respecte prevederile legale în vigoare referitoare la incompatibilităţi, integritate şi conflicte de interese, precum şi prevederile codurilor de etică ale agenţiei abilitate, CNATDCU, CNCS, respectiv ale federaţiilor studenţeşti reprezentative la nivel naţional. Aceleaşi condiţii se aplică şi persoanelor care fac parte din structurile care participă la procesul de evaluare şi luare a deciziilor în vederea acreditării, evaluării periodice a şcolilor doctorale.

    ART. 12
     Evaluarea externă în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice a unei şcoli doctorale va viza, într-o abordare sistemică, după caz, următoarele aspecte:
    a) relevanţa academică a şcolii doctorale, ca mecanism de intrare, incluzând atractivitatea şi vizibilitatea ştiinţifică şi de creaţie artistică/performanţă sportivă a şcolii doctorale exprimate prin numărul de candidaţi din ţară şi străinătate, raportat la numărul de locuri scoase la concurs în cadrul şcolii;
    b) capacitatea instituţională, ca mecanism de stare, incluzând cel puţin analiza calităţii resursei umane din şcoala doctorală, pe domenii, a programelor şi a infrastructurii de cercetare din şcoala doctorală;
    c) eficacitatea instituţională, ca mecanism de ieşire, incluzând cel puţin calitatea resursei umane generate prin programul doctoral şi contribuţia şcolii doctorale la cunoaştere ştiinţifică/creaţie artistică/performanţă sportivă;
    d) managementul calităţii, ca mecanism transversal, incluzând în mod obligatoriu şi respectarea normelor de etică, integritate şi transparenţă şi a prevederilor deontologice.


    ART. 13
     Şcoala doctorală şi conducătorul de doctorat au obligaţia de a informa studentul-doctorand cu privire la etica ştiinţifică, profesională şi universitară şi de a verifica respectarea acesteia, inclusiv:
    a) respectarea prevederilor deontologice pe parcursul realizării cercetării de doctorat;
    b) respectarea prevederilor deontologice în redactarea şi finalizarea tezei de doctorat;
    c) organizarea de cursuri avansate, curriculare şi/sau extracurriculare, dedicate eticii şi scrierii academice.


    ART. 14
    (1) Şcoala doctorală şi IOSUD iau măsuri pentru prevenirea şi sancţionarea abaterilor de la normele eticii ştiinţifice, profesionale şi universitare, conform codului de etică şi deontologie profesională al instituţiei.
    (2) În cazul unor fraude academice, încălcări ale eticii universitare sau al unor abateri de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică, inclusiv al plagiatului, studentul-doctorand şi conducătorul de doctorat răspund în condiţiile legii.
    (3) Şcoala doctorală care nu aplică prevederile codului de etică şi deontologie profesională al instituţiei şi nu a promovat sau nu promovează consecvent măsuri pentru prevenirea, identificarea şi combaterea unor eventuale fraude academice, în special a plagiatului, este considerată în dezacord cu standardele etice minimale de funcţionare şi i se retrage acreditarea.

    CAP. V
    Dispoziţii finale
    ART. 15
    (1) Criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă utilizaţi în evaluarea externă a şcolilor doctorale sunt prevăzuţi în anexa care face parte integrantă din prezenta metodologie. În baza acestora, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii, se vor elabora de către agenţia abilitată, CNATDCU şi CNCS, prin consultarea structurilor asociative ale universităţilor şi a federaţiilor studenţeşti reprezentative la nivel naţional, ghidul de evaluare a şcolilor doctorale, adoptat prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, respectiv fişele vizitei.
    (2) Detalierea etapelor parcurse în vederea autorizării, acreditării şi evaluării periodice, cât şi operaţionalizarea criteriilor, standardelor şi indicatorilor de performanţă în funcţie de tipul şi domeniile studiilor universitare de doctorat şi a altor aspecte prevăzute în prezenta metodologie vor fi cuprinse în ghidul de evaluare a şcolilor doctorale, adoptat prin ordin al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, şi în fişele vizitei.
    (3) Agenţia abilitată, CNATDCU şi CNCS pot elabora şi adopta fişe ale vizitei, respectiv proceduri proprii, reflectând parcursul unui dosar de evaluare la nivelul instituţiei, termenele aferente acestuia, planificarea calendaristică, procesul intern de luare a deciziei cu privire la, după caz, autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale. Procedurile nu vor contraveni prevederilor prezentei metodologii.

    ANEXA 1

    la metodologie
     CRITERIILE, STANDARDELE ŞI INDICATORII DE PERFORMANŢĂ
     utilizaţi în acreditarea şi evaluarea periodică a unei şcoli doctorale

┌──────────────┬────────────────┬───────────────────────┬────────────────────────┐
│Domenii │Criterii │Standarde │Indicatori de │
│ │ │ │performanţă │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Respectarea cerinţelor │Validitatea şi │
│ │ │legale în │actualizarea │
│ │ │regulamentele IOSUD şi │regulamentelor │
│ │ │ale şcolii │IOSUD şi ale şcolii │
│ │ │doctorale │doctorale; regularitatea│
│ │ │Standard de referinţă │convocării structurilor │
│ │ │Implementarea unor bune│instituţionale la │
│ │ │practici │nivelul IOSUD şi al │
│ │ │internaţionale în │şcolii doctorale │
│ │ │funcţionarea IOSUD │ │
│ │1. Structurile │şi a şcolii doctorale │ │
│ │instituţionale, ├───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │administrative │Standard │ │
│ │şi manageriale │Existenţa de personal │ │
│ │ │administrativ │ │
│ │ │dedicat pentru │Personalul administrativ│
│ │ │gestiunea studiilor │care se ocupă de │
│ │ │doctorale │gestiunea studiilor │
│ │ │Standard de referinţă │doctorale la nivelul │
│ │ │Raportul personal │şcolii doctorale şi al │
│ │ │administrativ care │IOSUD (nr. personal │
│ │ │se ocupă de gestiunea │administrativ/nr. │
│ │ │studiilor │studenţi-doctoranzi). │
│ │ │doctorale/nr. │ │
│ │ │studenţi-doctoranzi │ │
│ │ │> 1/20 │ │
│ ├────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │1. Standard │ │
│ │ │Există o bază materială│ │
│ │ │care să │ │
│ │ │asigure derularea │ │
│ │ │activităţilor │ │
│ │ │doctorale, conform │ │
│ │ │reglementărilor │ │
│ │ │naţionale. │ │
│ │ │Există o infrastructură│ │
│ │ │de cercetare │ │
│ │ │care să susţină │ │
│ │ │derularea │ │
│ │ │cercetărilor doctorale.│ │
│ │2. Baza │2. Standard de │ │
│ │materială şi │referinţă │ │
│ │utilizarea │Există o bază materială│ │
│ │infrastructurii │care să │ │
│ │de │asigure derularea │ │
│ │cercetare │activităţilor │ │
│ │ │doctorale la standarde │ │
│ │ │internaţionale. │ │
│ │ │Există o infrastructură│ │
│ │ │de cercetare │ │
│ │ │care să susţină │ │
│ │ │derularea │ │
│ │ │cercetărilor doctorale │ │
│ │ │la standarde │ │
│ │ │internaţionale, care │ │
│ │ │este inclusă în │ │
│ │ │baze de date/reţele │ │
│ │ │naţionale şi/sau │ │
│ │ │internaţionale. │ │
│ ├────────────────┼───────────────────────┤ │
│ │ │Standard │ │
│ │ │● Media aritmetică a │ │
│ │ │mediei │ │
│ │ │punctajelor obţinute de│ │
│ │ │conducătorii │ │
│ │ │de doctorat, conform │ │
│ │ │criteriilor de │ │
│ │ │abilitare CNATDCU, │ │
│ │ │raportată la │ │
│ │ │media naţională a │Se va avea în vedere │
│ │ │punctajelor │specificul domeniului │
│ │ │conducătorilor de │de doctorat, luând în │
│ │ │doctorat din │considerare, după caz, │
│ │ │domeniul respectiv, şi │următoarele: │
│ │ │a mediei │a) birouri/dotări (de │
│ │ │indicilor Hirsch ai │exemplu, computere) │
│ │ │conducătorilor │alocate utilizării de │
│ │ │de doctorat, în baza de│către doctoranzi; │
│ │ │date │b) laboratoare/centre de│
│ │ │relevantă pentru │cercetare │
│ │ │domeniu, raportată │ştiinţifică/ dotare │
│ │ │la media naţională a │(specific în funcţie de │
│A. Capacitatea│ │conducătorilor │domeniu); │
│instituţională│ │de doctorat din │c) biblioteci şi acces │
│ │ │domeniul respectiv, │la baze de date │
│ │ │este > 0,50. │internaţionale. │
│ │ │● Fiecare dintre cele │ │
│ │ │două medii de │ │
│ │ │mai sus este > 0,40. │ │
│ │ │Standard de referinţă │ │
│ │ │● Media aritmetică a │ │
│ │ │mediei │ │
│ │ │punctajelor obţinute de│ │
│ │ │conducătorii │ │
│ │ │de doctorat, conform │ │
│ │ │criteriilor de │ │
│ │ │abilitare CNATDCU, │ │
│ │ │raportată la │ │
│ │ │media naţională a │ │
│ │ │punctajelor │ │
│ │ │conducătorilor de │ │
│ │ │doctorat din │ │
│ │ │domeniul respectiv, şi │ │
│ │ │a mediei │ │
│ │ │indicilor Hirsch ai │ │
│ │ │conducătorilor │ │
│ │ │de doctorat, în baza de│ │
│ │ │date │ │
│ │ │relevantă pentru │ │
│ │ │domeniu, raportată │ │
│ │ │la media naţională a │ │
│ │ │conducătorilor │ │
│ │ │de doctorat din │ │
│ │ │domeniul respectiv, │ │
│ │ │este > 0,80. │ │
│ │ │● Punctajul obţinut de │ │
│ │ │directorul │ │
│ │ │şcolii doctorale, │ │
│ │ │conform │ │
│ │ │standardelor minimale │ │
│ │ │CNATDCU, în │ │
│ │ │vederea abilitării, │ │
│ │ │raportat la │ │
│ │ │media naţională a │ │
│ │ │punctajelor │ │
│ │ │conducătorilor de │ │
│ │ │doctorat din │ │
│ │ │domeniul respectiv, │ │
│ │ │este > 1,00. │ │
│ │ ├───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Numărul candidaţilor │Numărul candidaţilor │
│ │ │care s-au │care s-au prezentat la │
│ │ │prezentat la concursul │concursul de admitere la│
│ │ │de admitere │studii universitare │
│ │ │la studii universitare │de doctorat, prin │
│ │ │de doctorat │raportare la numărul de │
│ │ │în anii 2012-2016, prin│locuri scoase la concurs│
│ │ │raportare la │în cadrul şcolii │
│ │ │numărul de locuri │doctorale │
│ │ │scoase la concurs │Numărul de persoane din │
│ │ │în cadrul şcolii │medii sociale │
│ │ │doctorale, │dezavantajate │
│ │ │este > 1. │înmatriculate la │
│ │ │Standard de referinţă │doctorat │
│ │ │● Numărul candidaţilor │Numărul de candidaţi │
│ │ │care s-au │provenind din alte │
│ │ │prezentat la concursul │instituţii de învăţământ│
│ │ │de admitere │superior din ţară │
│ │ │la studii universitare │(care au obţinut titlul │
│ │ │de doctorat │de master la alte │
│ │ │în anii 2012-2016, prin│instituţii de învăţământ│
│ │ │raportare │superior din ţară), │
│ │3. Resursele │la numărul de locuri │care se prezintă la │
│ │umane şi │scoase la │concursul de admitere, │
│ │capacitatea │concurs în cadrul │prin raportare la │
│ │instituţiei de │şcolii doctorale, │numărul de locuri scoase│
│ │atragere a │este > 1,5. │la concurs în cadrul │
│ │resurselor umane│● Numărul de persoane │şcolii doctorale │
│ │externe │din medii │Numărul de candidaţi │
│ │instituţiei şi │sociale dezavantajate │internaţionali care se │
│ │din │înmatriculate │prezintă la concursul de│
│ │afara ţării, în │la doctorat, raportat │admitere, prin │
│ │condiţiile │la numărul │raportare la numărul de │
│ │legii │total al │locuri scoase la │
│ │ │studenţilor-doctoranzi │concurs în cadrul şcolii│
│ │ │înmatriculaţi, este > │doctorale │
│ │ │0,1. │ │
├──────────────┤ ├───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │● Numărul de candidaţi │ │
│ │ │provenind din │ │
│ │ │alte instituţii de │ │
│ │ │învăţământ │ │
│ │ │superior din ţară (care│ │
│ │ │au obţinut │ │
│ │ │titlul de master la │ │
│ │ │alte instituţii │ │
│ │ │de învăţământ superior │ │
│ │ │din ţară), │ │
│ │ │care se prezintă la │ │
│ │ │concursul de │ │
│ │ │admitere, prin │ │
│ │ │raportare la numărul │ │
│ │ │de locuri scoase la │Numărul │
│ │ │concurs în │studenţilor-doctoranzi │
│ │ │cadrul şcolii │şi al │
│ │ │doctorale, │cercetătorilor │
│ │ │este > 0,25. │postdoctorali, angajaţi │
│ │ │● Numărul de candidaţi │în │
│ │ │internaţionali care se │proiecte de cercetare │
│ │ │prezintă la │obţinute prin │
│ │ │concursul de admitere, │competiţii naţionale, │
│ │ │prin │internaţionale sau cu │
│ │ │raportare la numărul de│mediul de afaceri, │
│ │ │locuri │raportat la numărul │
│ │ │scoase la concurs în │total │
│ │ │cadrul şcolii │al │
│ │ │doctorale, este > 0,1. │studenţilor-doctoranzi │
│ │ │● Numărul │şi al │
│ │ │studenţilor-doctoranzi │cercetătorilor │
│ │ │şi al cercetătorilor │postdoctorali din cadrul│
│ │ │postdoctorali, │şcolii doctorale │
│ │ │angajaţi în proiecte de│ │
│ │ │cercetare │ │
│ │ │obţinute prin │ │
│ │ │competiţii naţionale, │ │
│ │ │internaţionale sau cu │ │
│ │ │mediul de │ │
│ │ │afaceri, raportat la │ │
│ │ │numărul total │ │
│ │ │al │ │
│ │ │studenţilor-doctoranzi │ │
│ │ │şi al │ │
│ │ │cercetătorilor │ │
│ │ │postdoctorali din │ │
│ │ │cadrul şcolii │ │
│ │ │doctorale, este > 0,5. │ │
│ │ ├───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Existenţa în perioada │ │
│ │ │de referinţă │ │
│ │ │(anii 2012-2016) a cel │ │
│ │ │puţin unui │ │
│ │ │exemplu de doctorat în │ │
│ │ │cotutelă │ │
│ │ │finalizat sau a unui │ │
│ │ │specialist │ │
│ │ │afiliat instituţional │ │
│ │ │în afara ţării │ │
│ │ │care a fost membru │Atragerea în activitatea│
│ │ │într-o comisie de │de îndrumare şi │
│ │ │susţinere a tezei de │evaluare a │
│ │ │doctorat │studenţilor-doctoranzi a│
│ │ │Standard de referinţă │unor │
│ │ │● Numărul de doctorate │resurse umane din │
│ │ │în cotutelă │străinătate, luând în │
│ │ │finalizate, raportat la│considerare: │
│ │ │numărul │● numărul de doctorate │
│ │ │total de doctorate │în cotutelă │
│ │ │finalizate, │finalizate; │
│ │ │este > 0,1. │● numărul specialiştilor│
│ │ │● Numărul │afiliaţi │
│ │ │specialiştilor afiliaţi│instituţional în afara │
│ │ │instituţional în afara │ţării care au fost │
│ │ │ţării care │membri în comisii de │
│ │ │au fost membri în │susţinere şi/sau în │
│ │ │comisii de │comisii de îndrumare. │
│ │ │susţinere şi în comisii│ │
│ │ │de │ │
│ │ │îndrumare, raportat la │ │
│ │ │numărul │ │
│ │ │total al specialiştilor│ │
│ │ │care au │ │
│ │ │fost membri în comisii │ │
│ │ │de susţinere │ │
│ │ │şi în comisii de │ │
│ │ │îndrumare, │ │
│ │ │este > 0,1. │ │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Planul de învăţământ │ │
│ │ │atestă │ │
│ │ │preocuparea de a │ │
│ │ │asigura adecvarea │ │
│ │ │programului de studiu │ │
│ │ │şi a │ │
│ │ │planurilor de studii │ │
│ │ │individuale la │ │
│ │ │obiectivele generale │ │
│ │ │ale studiilor │ │
│ │ │doctorale, la │ │
│ │ │specificul domeniului │ │
│ │ │de studii, în │ │
│ │ │conformitate cu │ │
│ │ │bunele practici │ │
│ │ │naţionale, şi la │ │
│ │ │particularităţile temei│ │
│ │ │tezei de │ │
│ │ │doctorat. │ │
│ │ │● Oferta de formare │ │
│ │ │cuprinde cel │Prezenţa în regulamentul│
│ │ │puţin două componente │şcolii doctorale a │
│ │ │dedicate unora │descrierii operaţionale │
│ │ │dintre competenţele │şi cuantificabile a │
│ │ │transversale. │modului de adecvare a │
│ │ │Standard de referinţă │programului de studiu │
│ │ │● Prezenţa în │şi a planurilor de │
│ │ │regulamentul şcolii │studii individuale la │
│ │ │doctorale a descrierii │obiectivele generale ale│
│ │ │operaţionale │studiilor doctorale │
│ │ │şi cuantificabile a │la specificul domeniului│
│ │ │modului de │de studii, în │
│ │ │adecvare a programului │conformitate cu bunele │
│ │ │de studiu şi │practici naţionale, │
│ │ │a planurilor de studii │şi la particularităţile │
│B. Eficacita- │4. Conţinutul │individuale │temei tezei de │
│tea educaţio- │programului de │la obiectivele generale│doctorat. │
│nală │studii │ale │Prezenţa ofertei de │
│ │ │studiilor doctorale, la│formare pentru │
│ │ │specificul │competenţele │
│ │ │domeniului de studii, │transversale, incluzând │
│ │ │în │aspecte │
│ │ │conformitate cu bunele │legate de etica │
│ │ │practici │cercetării, │
│ │ │internaţionale, şi la │scientometrie şi │
│ │ │particulari- │scriere academică. │
│ │ │tăţile temei tezei de │Existenţa ofertei │
│ │ │doctorat │suplimentare de │
│ │ │● Oferta de formare │pregătire │
│ │ │cuprinde │doctorală (de exemplu, │
│ │ │componente dedicate │şcoli de vară, │
│ │ │pentru etica │conferinţe ale │
│ │ │cercetării, │doctoranzilor, seminare,│
│ │ │scientometrie şi │ateliere etc.). │
│ │ │redactare academică │ │
│ │ │(academic │ │
│ │ │writing). │ │
│ │ │● Prezenţa ofertei │ │
│ │ │suplimentare de │ │
│ │ │pregătire doctorală în │ │
│ │ │context │ │
│ │ │internaţional (de │ │
│ │ │exemplu, şcoli │ │
│ │ │de vară, conferinţe ale│ │
│ │ │doctoranzilor, │ │
│ │ │seminare, │ │
│ │ │workshopuri etc.) │ │
│ │ │● Derularea în cadrul │ │
│ │ │şcolii │ │
│ │ │doctorale a unor │ │
│ │ │programe post- │ │
│ │ │doctorale, cu │ │
│ │ │reglementări şi │ │
│ │ │indicatori de │ │
│ │ │performanţă specifici │ │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │Calitatea tezelor de │
│ │ │ │doctorat susţinute în │
│ │ │ │ultimii 5 ani (se vor │
│ │ │ │evalua 3 teze pentru │
│ │ │ │şcolile doctorale care │
│ │ │ │în domeniul de │
│ │ │ │referinţă au avut mai │
│ │ │Standard │puţin de 20 de teze de │
│ │ │Numărul tezelor de │doctorat susţinute, 4 │
│ │ │doctorat care în │teze pentru şcolile │
│ │ │urma evaluării au fost │doctorale care în │
│ │ │încadrate la │domeniul de referinţă au│
│ │ │categoriile "nivel │avut 20-100 de teze de │
│ │ │ştiinţific │doctorat susţinute, │
│ │ │modest" sau "nonvaloare│şi 5 teze pentru şcolile│
│ │ │ştiinţifică" │doctorale care în │
│ │ │este < 2. │domeniul de referinţă au│
│ │ │Standard de referinţă │avut mai mult de │
│ │ │● Şcoala doctorală a │100 de teze de doctorat │
│ │ │definit │susţinute). │
│ │ │standarde minimale de │Evaluarea va clasifica │
│ │ │calitate şi │tezele conform │
│ │ │standarde de excelenţă │următoarei grile: │
│ │ │pentru tezele │1. nivel ştiinţific de │
│ │ │de doctorat, pe care le│vârf - teza aduce │
│ │ │operaţionalizează │contribuţii originale │
│ │ │sistematic şi │majore la cunoaşterea │
│ │ │public, respectând │ştiinţifică, atât în │
│ │ │cerinţa ca cel │plan empiric, cât şi │
│ │ │mult 15% dintre teze să│în planul testării şi │
│ │ │primească │perfecţionării │
│ │ │calificativul maxim │modelelor teoretice şi │
│ │ │● Numărul tezelor de │bazelor metodologice │
│ │ │doctorat │ale disciplinei; │
│ │ │redactate în limbi de │2. nivel ştiinţific │
│ │ │circulaţie │ridicat - teza aduce │
│ │ │internaţională, │contribuţii ştiinţifice │
│ │5. Rezultatele │raportat la numărul │semnificative, fie │
│ │învăţării şi │total de teze de │prin îmbogăţirea │
│ │activitatea de │doctorat susţinute, │consistentă a bazei │
│ │cercetare │este > 0,25. │documentare/ │
│ │ştiinţifică │● Numărul tezelor de │informaţionale, fie prin│
│ │ │doctorat │aplicarea/testarea │
│ │ │respinse de către │explicită a unor noi │
│ │ │CNATDCU este 0. │metode şi modele de │
│ │ │● Numărul tezelor de │cercetare, fie prin │
│ │ │doctorat care │înnoirea majoră a │
│ │ │în urma evaluării sunt │interpretării │
│ │ │încadrate la │fenomenelor │
│ │ │categoria "nonvaloare │studiate, fie prin │
│ │ │ştiinţifică" │sintetizarea şi │
│ │ │este 0. │sistematizarea unor │
│ │ │● Numărul tezelor de │segmente ample ale │
│ │ │doctorat care │cunoaşterii │
│ │ │în urma evaluării sunt │3. nivel ştiinţific bun │
│ │ │încadrate la │- teza aduce │
│ │ │categoria "nivel │contribuţii punctuale la│
│ │ │ştiinţific modest", │amplificarea │
│ │ │raportat la numărul │cunoaşterii ştiinţifice,│
│ │ │total de teze │raportând totodată │
│ │ │susţinute, este < 0,2. │aportul propriu la │
│ │ │● Numărul tezelor de │rezolvarea unor probleme│
│ │ │doctorat care │cognitive dezbătute în │
│ │ │în urma evaluării sunt │literatura de │
│ │ │încadrate la │specialitate din ţară şi│
│ │ │categoriile "nivel │din străinătate; │
│ │ │ştiinţific de │4. nivel ştiinţific │
│ │ │vârf" sau "nivel │modest - teza aduce │
│ │ │ştiinţific │contribuţii punctuale la│
│ │ │ridicat", raportat la │amplificarea │
│ │ │numărul total │cunoaşterii ştiinţifice,│
│ │ │de teze susţinute, este│fie în plan empiric │
│ │ │> 0,2. │fie în plan │
│ │ │ │interpretativ; │
│ │ │ │5. nonvaloare │
│ │ │ │ştiinţifică-teza nu │
│ │ │ │contribuie │
│ │ │ │cu nimic la progresul │
│ │ │ │cunoaşterii │
│ │ │ │ştiinţifice. │
│ ├────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │Nivelul maxim de │
│ │ │Teza evaluată este │performanţă ştiinţifică │
│ │ │încadrată la una │a │
│ │ │dintre categoriile │unei teze de doctorat │
│ │ │"nivel ştiinţific │susţinute în ultimii │
│ │ │de vârf", "nivel │5 ani. Evaluarea va │
│ │ │ştiinţific ridicat" │clasifica teza selectată│
│ │ │sau "nivel ştiinţific │de şcoala doctorală │
│ │ │bun". │evaluată, luând în │
│ │ │Standard de referinţă │considerare şi │
│ │ │Teza evaluată este │publicaţiile ulterioare │
│ │ │încadrată la una │care │
│ │ │dintre categoriile │au la bază teza de │
│ │ │"nivel ştiinţific │doctorat, conform │
│ │ │de vârf" sau "nivel │criteriilor din grila de│
│ │ │ştiinţific │evaluare de mai │
│ │ │ridicat". │sus. │
│ ├────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Numărul mediu al │ │
│ │ │publicaţiilor │ │
│ │ │studenţilor-doctoranzi │ │
│ │ │în reviste │ │
│ │ │cuprinse în baze de │Cunoaşterea ştiinţifică │
│ │ │date │generată în cadrul │
│ │ │internaţionale │şcolii doctorale în │
│ │ │relevante domeniului │ultimii 5 ani se va │
│ │ │sau în volume de autor │evalua prin raportare la│
│ │ │sau colective │specificul │
│ │ │publicate la edituri │domeniului de doctorat, │
│ │ │recunoscute la │luându-se în │
│ │ │nivel naţional, este > │considerare, după caz, │
│ │ │1. │următoarele: │
│ │ │Standarde de referinţă │● publicaţiile │
│ │ │● Numărul mediu al │studenţilor-doctoranzi │
│ │ │publicaţiilor │în │
│ │ │studenţilor-doctoranzi │reviste relevante │
│ │ │în reviste cu │domeniului şi/sau volume│
│ │ │impact ştiinţific │de autor sau colective; │
│ │ │ridicat (indexate │● alte rezultate ale │
│ │ │Web of Science/Scopus/ │cercetării ştiinţifice │
│ │ │ERIH-Plus sau │relevante domeniului (de│
│ │ │alte baze de date │exemplu, brevete/ │
│ │ │internaţionale │patente naţionale; │
│ │ │relevante domeniului şi│produse şi servicii │
│ │ │/sau situate │către comunitate, │
│ │ │în zona roşie şi │inclusiv produsele │
│ │ │galbenă în │cultural-artistice şi │
│ │ │conformitate cu │performanţele │
│ │ │metodologia de │sportive); │
│ │ │clasificare a │● contribuţia la │
│ │ │revistelor elaborată │demersuri de cercetare │
│ │ │de CNCS) şi/sau volume │programatice şi/sau │
│ │ │de autor sau │integrate în reţele │
│ │ │colective la edituri de│academice naţionale sau │
│ │ │prestigiu │internaţionale; │
│ │ │relevante naţional sau │● contribuţiile │
│ │ │internaţional, este > 1│ştiinţifice de top ale │
│ │ │● Numărul mediu al │membrilor şcolii │
│ │ │celorlalte │doctorale, din ultimii │
│ │ │rezultate ale │5 ani, realizate │
│ │ │cercetării ştiinţifice │împreună cu doctoranzii,│
│ │ │relevante domeniului │prin care şcoala se │
│ │ │(de exemplu, │consideră un actor │
│ │ │brevete/patente │competitiv la nivel │
│ │ │naţionale şi/sau │internaţional. Se va │
│ │ │internaţionale; produse│pune accent pe │
│ │ │şi servicii │contribuţii în care │
│ │ │inovative către │autorii de concepţie/ │
│ │ │comunitate, inclusiv │principali sunt din │
│ │ │produsele │cadrul şcolii doctorale.│
│ │ │cultural-artistice şi │Un plus poate fi │
│ │ │performanţele sportive)│adus aici de publicaţii │
│ │ │realizate de │de top (de exemplu, │
│ │ │studenţii-doctoranzi, │Nature/Science/Top-10 în│
│ │ │este > 1. │domeniu după │
│ │ │● Contribuţia la │scorul relativ de │
│ │ │demersuri de │influenţă, Hot papers, │
│ │ │cercetare programatice │Higly cited papers │
│ │ │şi/sau │etc.), premii naţionale │
│ │ │integrate în reţele │şi internaţionale de │
│ │ │academice │prestigiu (de exemplu, │
│ │ │internaţionale este > │premii ale unor │
│ │ │3. │universităţi de top şi/ │
│ │ │● Fiecare şcoală │sau │
│ │ │doctorală prezintă │organizaţii profesionale│
│ │ │maximum 10 contribuţii │internaţionale de │
│ │ │ştiinţifice │referinţă în domeniu) şi│
│ │ │de top ale membrilor │/sau recunoaşteri │
│ │ │şcolii │academice internaţionale│
│ │ │doctorale, din ultimii │de prestigiu (de │
│ │ │5 ani, │exemplu, highly cited │
│ │ │realizate împreună cu │researchers). │
│ │ │doctoranzii, │ │
│ │ │prin care şcoala se │ │
│ │ │consideră un │ │
│ │ │actor competitiv la │ │
│ │ │nivel │ │
│ │ │internaţional. │ │
│ ├────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │● Numărul absolvenţilor│ │
│ │ │studiilor │ │
│ │ │doctorale din ultimii │ │
│ │ │10 ani care au │ │
│ │ │fost angajaţi în mediul│ │
│ │ │academic sau │ │
│ │ │socioeconomic │ │
│ │ │internaţional cel │ │
│ │ │puţin 12 luni este > 1.│Indicatori standard │
│ │ │Standard de referinţă │● Performanţele maxime │
│ │ │● Numărul de doctori, │de carieră a 3 │
│ │ │absolvenţi ai │absolvenţi ai studiilor │
│ │ │domeniului de studii │doctorale din │
│ │ │doctorale, │ultimii 10 ani │
│ │ │angajaţi în mediul │● Numărul de doctori, │
│ │ │academic sau │absolvenţi ai │
│ │ │socioeconomic local/ │domeniului de studii │
│ │6. │regional, │doctorale, angajaţi în │
│ │Angajabilitatea │raportat la numărul de │mediul academic sau │
│ │ │doctori │socioeconomic, la 1 an │
│ │ │absolvenţi care erau │după obţinerea titlului,│
│ │ │deja angajaţi │raportat la numărul │
│ │ │în momentul │de doctori absolvenţi │
│ │ │înmatriculării la │care erau deja │
│ │ │studiile doctorale, │angajaţi în momentul │
│ │ │este > 1,5. │înmatriculării la │
│ │ │● Numărul de doctori, │studiile doctorale │
│ │ │absolvenţi ai │ │
│ │ │domeniului de studii │ │
│ │ │doctorale, │ │
│ │ │angajaţi în mediul │ │
│ │ │academic sau │ │
│ │ │socioeconomic │ │
│ │ │internaţional, │ │
│ │ │raportat la numărul │ │
│ │ │total de │ │
│ │ │absolvenţi, este > 0,2.│ │
│ ├────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │Existenţa, la nivel de │
│ │ │Existenţa, la nivelul │IOSUD şi/sau al │
│ │ │IOSUD şi/sau │şcolii doctorale, a unor│
│ │ │al şcolii doctorale, a │reglementări │
│ │ │unor │specifice privind │
│ │ │reglementări specifice │utilizarea fondurilor │
│ │ │privind │dedicate studiilor │
│ │ │utilizarea fondurilor │doctorale, care permit │
│ │ │dedicate │realizarea unor analize │
│ │ │studiilor doctorale │referitoare la │
│ │ │Standard de referinţă │utilizarea fondurilor │
│ │ │● Fondurile alocate din│obţinute de la buget │
│ │ │venituri │prin granturile │
│ │ │extrabugetare (de │doctorale, din surse │
│ │ │exemplu, proiecte │proprii │
│ │7. Activitatea │cercetare) pentru │sau din alte surse de │
│ │financiară a │programul doctoral │finanţare (cheltuieli │
│ │organizaţiei │şi postdoctoral, │pentru salarizarea │
│ │ │raportate la │conducătorului de │
│ │ │valoarea granturilor │doctorat; cheltuieli │
│ │ │doctorale │pentru salarizarea │
│ │ │alocate de la buget, │membrilor comisiei de │
│ │ │sunt >0,5. │îndrumare; cheltuieli │
│ │ │● Şcoala doctorală │pentru programul de │
│ │ │alocă fonduri │pregătire bazat pe │
│ │ │pentru stimularea/ │studii avansate; │
│ │ │premierea │cheltuieli pentru │
│ │ │performanţelor │programul de pregătire │
│ │ │ştiinţifice ale │suplimentar; │
│ │ │studenţilor-doctoranzi │cheltuieli pentru │
│ │ │şi cercetă- │activitatea de cercetare│
│ │ │torilor postdoctorali. │a │
│ │ │ │studenţilor-doctoranzi).│
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │Existenţa actualizată a │
│ │ │ │documentelor │
│ │ │ │relevante pentru │
│ │ │ │următoarele aspecte: │
│ │ │Standard │● misiunea şi │
│ │ │Documentele relevante │obiectivele şcolii │
│ │ │au fost │doctorale; │
│ │ │adoptate şi/sau │● strategia pe termen │
│ │ │actualizate conform │mediu şi lung; │
│ │ │cadrului normativ în │● deliberările şi │
│ │ │vigoare. │deciziile consiliului │
│ │8. Strategii şi │Standard de referinţă │şcolii doctorale; │
│C. │proceduri │Reglementările descrise│● rezolvarea │
│Managementul │pentru │la nivelul │solicitărilor │
│calităţii │asigurarea │standardului sunt │studenţilor- │
│ │calităţii │supuse unui │doctoranzi; │
│ │ │control al calităţii şi│● rapoarte de calitate; │
│ │ │sunt │● proceduri de prevenire│
│ │ │integrate cu practici │a fraudei academice │
│ │ │internaţionale │şi de rezolvare a │
│ │ │de referinţă pentru │situaţiilor de încălcare│
│ │ │domeniu. │a eticii universitare, │
│ │ │ │inclusiv pentru │
│ │ │ │prevenirea şi controlul │
│ │ │ │fraudelor majore, │
│ │ │ │legate de plagiat şi │
│ │ │ │fabricarea datelor. │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │● Existenţa unor │ │
│ │ │proceduri privind │ │
│ │ │colectarea sistematică │ │
│ │ │a feedback- │ │
│ │ │ului din partea │ │
│ │ │studenţilor- │Existenţa şi │
│ │ │doctoranzi │funcţionalitatea │
│ │9. Proceduri │● Existenţa │mecanismelor │
│ │privind │documentelor relevante │de colectare a │
│ │iniţierea │pentru revizuirea │feedbackului din partea │
│ │monitorizarea şi│programului de │tuturor părţilor │
│ │revizuirea │pregătire bazată pe │implicate: conducători │
│ │periodică a │studii │de │
│ │programelor şi │universitare avansate │doctorat, studenţi │
│ │activităţilor │în ultimii │doctoranzi şi alt │
│ │desfăşurate │5 ani │personal academic şi │
│ │ │Standard de referinţă │administrativ implicat │
│ │ │● Existenţa şi │în şcoala doctorală │
│ │ │funcţionalitatea │ │
│ │ │mecanismelor de │ │
│ │ │colectare a │ │
│ │ │feedbackului extern, cu│ │
│ │ │accent pe │ │
│ │ │cel internaţional │ │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Există proceduri │ │
│ │ │obiective şi │ │
│ │ │transparente de │ │
│ │ │evaluare a │ │
│ │ │rezultatelor învăţării │ │
│ │ │(pregătirii │ │
│ │ │doctorale). │ │
│ │ │Standard de referinţă │ │
│ │ │● Numărul │ │
│ │ │iregularităţilor în │ │
│ │ │documentarea │ │
│ │ │parcurgerii programului│Procedurile │
│ │ │de studii de doctorat │reglementează: │
│ │ │de către │a) documentele care │
│ │ │fiecare │atestă parcurgerea │
│ │ │student-doctorand, │programului de studii de│
│ │ │inclusiv │doctorat de către │
│ │ │în ceea ce priveşte │fiecare │
│ │ │transparenţa │student-doctorand; │
│ │ │informaţiilor │b) raportările │
│ │10. Proceduri │referitoare la │referitoare la │
│ │obiective şi │susţinerea publică a │publicaţiile │
│ │transparente de │tezelor de │şi participările la │
│ │evaluare a │doctorat, este 0. │manifestări ştiinţifice │
│ │rezultatelor │● Raportările │ale │
│ │învăţării │referitoare la │studenţilor-doctoranzi, │
│ │(pregătirii │publicaţiile şi │inclusiv │
│ │doctorale) │participările la │respectarea cerinţelor │
│ │ │manifestări ştiinţifice│de includere a │
│ │ │ale │afilierii instituţionale│
│ │ │studenţilor-doctoranzi,│la şcoala │
│ │ │inclusiv │doctorală; │
│ │ │respectarea cerinţelor │c) transparenţa │
│ │ │de includere │informaţiilor │
│ │ │a afilierii │referitoare la │
│ │ │instituţionale la │susţinerea publică a │
│ │ │şcoala │tezelor de doctorat. │
│ │ │doctorală, sunt │ │
│ │ │actualizate periodic │ │
│ │ │şi complete. │ │
│ │ │● Procedurile obiective│ │
│ │ │şi │ │
│ │ │transparente de │ │
│ │ │evaluare a │ │
│ │ │rezultatelor învăţării │ │
│ │ │(pregătirii │ │
│ │ │doctorale) au fost │ │
│ │ │evaluate extern │ │
│ │ │în ultimii 3 ani. │ │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Au fost adoptate │ │
│ │ │standarde minimale │ │
│ │ │de performanţă │ │
│ │ │ştiinţifică pe care │ │
│ │ │trebuie să le │ │
│ │ │îndeplinească │ │
│ │ │conducătorii de │ │
│ │ │doctorat pentru a │ │
│ │ │putea deveni membri ai │ │
│ │ │şcolii │Existenţa procedurilor │
│ │ │doctorale respective. │este reflectată prin: │
│ │ │Standard de referinţă │a) existenţa unor │
│ │ │● Standardele minimale │standarde minimale de │
│ │11. Proceduri de│de │performanţă ştiinţifică │
│ │evaluare │performanţă ştiinţifică│pentru conducătorii │
│ │periodică a │au fost │de doctorat; │
│ │calităţii │aplicate în ultimii 5 │b) analiza modului de │
│ │corpului │ani pentru │aplicare a ultimei │
│ │profesoral │evaluarea calităţii │evaluări a calităţii │
│ │ │conducătorilor │corpului profesoral │
│ │ │de doctorat din cadrul │din cadrul şcolii │
│ │ │şcolii │doctorale. │
│ │ │doctorale, precum şi a │ │
│ │ │altor │ │
│ │ │specialişti afiliaţi │ │
│ │ │şcolii │ │
│ │ │doctorale │ │
│ │ │● Procedurile de │ │
│ │ │evaluare │ │
│ │ │periodică a calităţii │ │
│ │ │corpului │ │
│ │ │profesoral sunt │ │
│ │ │evaluate extern. │ │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │● IOSUD asigură tuturor│ │
│ │ │studenţilor- │ │
│ │ │doctoranzi acces │ │
│ │ │gratuit la un set │ │
│ │ │de baze de date │ │
│ │ │academice relevante │ │
│ │ │echivalent cel puţin cu│ │
│ │ │oferta din │ │
│ │ │cadrul programului │ │
│ │ │Anelis Plus. │ │
│ │ │● IOSUD asigură tuturor│ │
│ │ │studenţilor- │ │
│ │ │doctoranzi acces │ │
│ │ │gratuit la │ │
│ │ │laboratoarele de │ │
│ │ │cercetare │ │
│ │ │ştiinţifică din cadrul │ │
│ │ │său, conform │ │
│ │ │unei planificări │ │
│ │ │rezonabile a │ │
│ │ │activităţii │Se va avea în vedere │
│ │ │Standard de referinţă │specificul domeniului │
│ │ │● Fondurile bibliotecii│de doctorat, luând în │
│ │ │se │considerare, după caz, │
│ │ │îmbogăţesc anual cu cel│următoarele: │
│ │ │puţin un │a) accesul studenţilor │
│ │ │volum de specialitate │doctoranzi la bazele │
│ │12. │publicat de │de date academice │
│ │Accesibilitatea │edituri internaţionale │relevante; │
│ │resurselor │de prestigiu/ │b) biblioteci şi │
│ │adecvate │student-doctorand. │laboratoare de cercetare│
│ │învăţării │● IOSUD asigură tuturor│ştiinţifică/dotare │
│ │ │studenţilor- │(specific în funcţie de │
│ │ │doctoranzi acces │domeniu); │
│ │ │gratuit la un set │c) fonduri pentru │
│ │ │de baze de date │participarea la │
│ │ │academice avansate │conferinţe │
│ │ │specifice domeniului şi│şi mobilităţi │
│ │ │/sau în regim │ştiinţifice. │
│ │ │full text. │ │
│ │ │● IOSUD asigură tuturor│ │
│ │ │studenţilor- │ │
│ │ │doctoranzi acces │ │
│ │ │gratuit la │ │
│ │ │laboratoare de │ │
│ │ │specialitate dotate │ │
│ │ │la nivelul standardelor│ │
│ │ │internaţionale avansate│ │
│ │ │din domeniu. │ │
│ │ │● IOSUD alocă fiecărui │ │
│ │ │student- │ │
│ │ │doctorand susţinere │ │
│ │ │financiară │ │
│ │ │pentru participarea la │ │
│ │ │o conferinţă │ │
│ │ │ştiinţifică sau pentru │ │
│ │ │o altă formă │ │
│ │ │de mobilitate │ │
│ │ │ştiinţifică │ │
│ │ │internaţională. │ │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │● Există bază de date │ │
│ │ │actualizată │ │
│ │ │sistematic, referitoare│ │
│ │ │la │ │
│ │ │asigurarea internă a │ │
│ │ │calităţii. │ │
│ │ │Standard de referinţă │ │
│ │ │● Numărul lipsurilor şi│ │
│ │ │iregularităţilor în │ │
│ │13. Baza de date│actualizarea │Completitudinea şi │
│ │actualizată │bazei de date │actualitatea bazei de │
│ │sistematic, │referitoare la │date referitoare la │
│ │referitoare la │parcursul curricular al│parcursul academic al │
│ │asigurarea │studenţilor- │studenţilor-doctoranzi │
│ │internă a │doctoranzi şi a altor │şi la alte mecanisme │
│ │calităţii │mecanisme de │de asigurare internă a │
│ │ │asigurare internă a │calităţii │
│ │ │calităţii │ │
│ │ │este 0. │ │
│ │ │● Există proceduri de │ │
│ │ │control extern │ │
│ │ │al funcţionării şi │ │
│ │ │actualizării │ │
│ │ │bazei de date │ │
│ │ │referitoare la │ │
│ │ │asigurarea internă a │ │
│ │ │calităţii. │ │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │ │Publicarea pe website, │
│ │ │ │în limba română şi o │
│ │ │ │limbă de circulaţie │
│ │ │ │internaţională, a │
│ │ │ │următoarelor informaţii:│
│ │ │ │a) regulamentul şcolii │
│ │ │ │doctorale; │
│ │ │ │b) regulamentul de │
│ │ │ │admitere; │
│ │ │ │c) informaţii privind │
│ │ │ │modul de organizare │
│ │ │ │şi desfăşurare a │
│ │ │ │programelor doctorale; │
│ │ │ │d) informaţii privind │
│ │ │ │conţinutul │
│ │ │ │programelor de studii │
│ │ │ │universitare de │
│ │ │ │doctorat; │
│ │ │ │e) informaţii privind │
│ │ │ │modul de finanţare │
│ │ │ │a studiilor, precum şi a│
│ │ │ │costurilor │
│ │ │ │suportate de │
│ │ │ │studentul-doctorand; │
│ │ │ │f) modelul │
│ │ │ │contractului-cadru de │
│ │ │ │studii │
│ │ │ │doctorale; │
│ │ │ │g) informaţii privind │
│ │ │Standard │conducătorii de │
│ │ │Publicarea pe website, │doctorat (CV-urile şi │
│ │ │în limba │lista contribuţiilor │
│ │ │română şi într-o limbă │ştiinţifice), lista │
│ │ │de circulaţie │studenţilor doctoranzi │
│ │ │internaţională, a │pe care îi coordonează, │
│ │ │tuturor │menţionând anul │
│ │ │categoriilor de │înmatriculării, │
│ │ │informaţii enumerate │respectiv lista │
│ │ │în indicator │studenţilor │
│ │ │Standard de referinţă │doctoranzi pe care i-au │
│ │ │● Actualizarea anuală a│coordonat în trecut, │
│ │14. Transparenţa│prezentării │alături de titlurile │
│ │informaţiilor │programelor doctorale │tezelor şi modul de │
│ │de interes │în platforma │finalizare a studiilor; │
│ │public │Study in Romania │h) informaţii privind │
│ │ │● Existenţa unei │membrii comisiilor de │
│ │ │monitorizări │îndrumare a │
│ │ │periodice a traficului │doctoranzilor; │
│ │ │pe pagina web │i) informaţii privind │
│ │ │a şcolii doctorale │tezele de doctorat, │
│ │ │● Există mecanisme de │respectiv standarde de │
│ │ │control al │elaborare, proceduri │
│ │ │asigurării │şi criterii de evaluare │
│ │ │transparenţei │a acestora; │
│ │ │informaţiilor de │j) informaţii privind │
│ │ │interes public. │doctoratul european şi │
│ │ │ │doctoratul în cotutelă; │
│ │ │ │k) rezumatele tezelor de│
│ │ │ │doctorat ce urmează │
│ │ │ │să fie susţinute public,│
│ │ │ │precum şi data, ora │
│ │ │ │şi locaţia aferente │
│ │ │ │susţinerilor publice, cu│
│ │ │ │cel puţin 20 de zile │
│ │ │ │înaintea susţinerii │
│ │ │ │acestora; │
│ │ │ │l) adresele electronice │
│ │ │ │la care pot fi │
│ │ │ │accesate tezele de │
│ │ │ │doctorat susţinute │
│ │ │ │public │
│ │ │ │în conformitate cu │
│ │ │ │prevederile art. 66 din │
│ │ │ │Codul studiilor │
│ │ │ │universitare de │
│ │ │ │doctorat, │
│ │ │ │aprobat prin Hotărârea │
│ │ │ │Guvernului │
│ │ │ │nr. 681/2011, cu │
│ │ │ │modificările şi │
│ │ │ │completările ulterioare.│
│ │ │ │Actualizarea │
│ │ │ │prezentării programelor │
│ │ │ │doctorale în │
│ │ │ │platforma Study in │
│ │ │ │Romania. │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Activitatea şcolii │ │
│ │ │doctorale este │ │
│ │ │reflectată în │ │
│ │ │rapoartele de calitate │ │
│ │ │de la nivelul │ │
│ │ │facultăţilor sau, după │ │
│ │ │caz, al universităţii. │ │
│ │ │În cadrul │ │
│ │ │acestor rapoarte sunt │ │
│ │ │documentate şi │ │
│ │ │mecanismele de │ │
│ │ │soluţionare a │ │
│ │ │situaţiilor │ │
│ │ │excepţionale, inclusiv │ │
│ │15. │a │ │
│ │Funcţionalitatea│cazurilor de încălcare │Reflectarea activităţii │
│ │structurilor de │a eticii │şcolii doctorale în │
│ │asigurare a │universitare. │rapoartele de calitate │
│ │calităţii │Standard de referinţă │de la nivelul │
│ │educaţiei, │● Existenţa şi │facultăţilor sau, după │
│ │conform │aplicarea unei │caz, al universităţii │
│ │legii │metodologii de evaluare│ │
│ │ │internă │ │
│ │ │● Există rapoarte │ │
│ │ │periodice de │ │
│ │ │autoevaluare a │ │
│ │ │activităţii şcolii │ │
│ │ │doctorale. │ │
│ │ │● Există mecanisme de │ │
│ │ │evaluare şi │ │
│ │ │control privind │ │
│ │ │asigurarea │ │
│ │ │funcţionalităţii │ │
│ │ │structurilor de │ │
│ │ │asigurare a calităţii │ │
│ │ │educaţiei, │ │
│ │ │conform legii. │ │
├──────────────┼────────────────┼───────────────────────┼────────────────────────┤
│ │ │Standard │ │
│ │ │Toţi │ │
│ │ │studenţii-doctoranzi │ │
│ │ │sunt │ │
│ │ │înscrişi în Registrul │ │
│ │ │matricol unic. │ │
│ │ │● Raportările │ │
│ │ │referitoare la şcoala │ │
│ │ │doctorală sunt │Raportările prevăzute de│
│ │ │încărcate pe │legislaţia în │
│ │ │Platforma naţională de │vigoare cuprind: │
│ │16. Acurateţea │colectare a │a) înscrierea │
│ │raportărilor │datelor statistice │studenţilor-doctoranzi │
│ │prevăzute de │pentru │în │
│ │legislaţia în │învăţământul superior │Registrul matricol unic;│
│ │vigoare │(Platforma │b) raportările │
│ │ │ANS) cu exactitate şi │referitoare la şcoala │
│ │ │la termenele │doctorală în Platforma │
│ │ │stabilite la nivel │ANS. │
│ │ │naţional. │ │
│ │ │Standard de referinţă │ │
│ │ │● Actualizarea │ │
│ │ │periodică a │ │
│ │ │informaţiilor │ │
│ │ │referitoare la │ │
│ │ │studenţii-doctoranzi │ │
│ │ │înscrişi în │ │
│ │ │Registrul matricol unic│ │
└──────────────┴────────────────┴───────────────────────┴────────────────────────┘

     ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016