Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 20 decembrie 2024  privind înfiinţarea şi organizarea programelor de studii universitare de licenţă - Pedagogia învăţământului primar    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 20 decembrie 2024 privind înfiinţarea şi organizarea programelor de studii universitare de licenţă - Pedagogia învăţământului primar

EMITENT: Ministerul Educaţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 18 din 13 ianuarie 2025
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 7.872 din 20 decembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 13 ianuarie 2025.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Programul de studii universitare de licenţă „Pedagogia învăţământului primar“ este programul de studii organizat în vederea accesului absolvenţilor la o carieră didactică în învăţământul preuniversitar şi certifică competenţele didactice corespunzătoare funcţiei didactice de profesor pentru învăţământ primar.

    ART. 2
    Programul de studii universitare de licenţă „Pedagogia învăţământului primar“ pregăteşte resursa umană pentru cariera didactică aferentă învăţământului primar, respectiv învăţământul obligatoriu cu durata de 5 ani, care cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IV.

    ART. 3
    Programul de studii universitare de licenţă „Pedagogia învăţământului primar“ asigură competenţele didactice necesare pentru dezvoltarea intelectuală, socială, fizică şi emoţională a copiilor din clasele pregătitoare şi a elevilor din clasele I-IV.

    CAP. II
    Cadrul curricular al programelor de studii universitare de licenţă - Pedagogia învăţământului primar
    ART. 4
    (1) Planurile de învăţământ ale programelor de studii universitare de licenţă „Pedagogia învăţământului primar“ sunt structurate astfel încât să conducă la obţinerea de către absolvenţi a unui număr de 180 de credite transferabile, conform ECTS/SECT, repartizate pe o durată de 3 ani de studiu.
    (2) La elaborarea planurilor de învăţământ se are în vedere definirea clară şi delimitarea precisă a competenţelor generale şi de specialitate necesare cadrelor didactice pentru a sprijini dezvoltarea cognitivă, senzoriomotorie, socioafectivă şi dezvoltarea capacităţii de învăţare a copilului şi elevului.
    (3) Planul de învăţământ pentru programul de studii universitare de licenţă „Pedagogia învăţământului primar“ este structurat astfel încât absolvenţii să dobândească competenţele aferente domeniilor prevăzute în profilul şi standardele profesionale ale cadrului didactic pentru învăţământul primar.
    (4) Planul de învăţământ pentru programul de studii universitare de licenţă „Pedagogia învăţământului primar“ trebuie să cuprindă discipline care să ducă la rezultatele învăţării corespunzătoare competenţelor, domeniilor de competenţe, prevăzute în profilul şi standardele profesionale ale cadrului didactic pentru pedagogia învăţământului primar, corelate cu nivelul 6 EQF/CNC.

    ART. 5
    (1) În stabilirea planurilor de învăţământ, facultăţile/departamentele organizatoare ale unui program de studii universitare de licenţă „Pedagogia învăţământului primar“ trebuie să aibă în vedere raportarea la nevoile profesorului în societatea actuală şi la exigenţele acestei societăţi faţă de sistemul educaţional. Pentru aceasta, planul de învăţământ se structurează pe baza unor categorii de discipline care vizează pregătirea de specialitate şi cultura funcţională necesară unei integrări competente pe piaţa muncii.
    (2) Structura planului de învăţământ al programului de studii universitare de licenţă „Pedagogia învăţământului primar“, denumit în continuare plan, este prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta metodologie.
    (3) Planul cuprinde o ofertă de formare iniţială, creativă şi inovativă, în domeniul pedagogiei învăţământului primar, la nivelul cursurilor şi al seminarelor aferente acestora.
    (4) Planul este structurat pe următoarele domenii:
    a) Elemente fundamentale de cunoaştere a domeniului pedagogiei învăţământului primar;
    b) Aprofundarea didacticii şi a practicii pedagogice în domeniul pedagogiei învăţământului primar;
    c) Elemente de cercetare, analiză şi management al grupelor de elevi.

    (5) Disciplinele pot fi organizate modular astfel încât să faciliteze participarea la stagii de practică comasată sau la stagii în străinătate, prin programe de mobilitate.
    (6) Lista disciplinelor opţionale din planul de învăţământ, prezentate în anexa nr. 2, poate fi completată şi cu alte discipline care să asigure formarea în acord cu specificul local. Lista poate cuprinde şi discipline specifice predării în limbile minorităţilor.
    (7) Tematica recomandată aferentă disciplinelor cuprinse în plan se regăseşte în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezenta metodologie.

    CAP. III
    Organizarea programelor de studii universitare de licenţă - Pedagogia învăţământului primar
    ART. 6
    (1) Admiterea la programul de studii universitare - Pedagogia învăţământului primar se realizează pe numărul de locuri alocat cu finanţare de la bugetul de stat aprobat de Ministerul Educaţiei şi pe locuri cu taxă.
    (2) Admiterea la programele de studii universitare prevăzute la alin. (1) se realizează conform prevederilor legale în vigoare, în mod similar procesului de admitere de la programele de studii universitare de licenţă, conform metodologiilor proprii instituţiilor de învăţământ superior elaborate în baza metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în învăţământul superior în ciclurile de studii universitare de scurtă durată, de licenţă, de master şi de doctorat.
    (3) Admiterea la programele de studii universitare de licenţă de Pedagogia învăţământului primar include o varietate de instrumente de evaluare - minimum o probă eliminatorie: „Abilităţi de comunicare şi aptitudini“, astfel încât să se asigure selecţia unor studenţi cu potenţial şi cu motivaţie ridicată pentru cariera didactică.
    (4) Studenţii declaraţi admişi şi confirmaţi ca fiind înmatriculaţi în programul de studii universitare sunt înregistraţi în Registrul matricol unic al universităţilor din România/Registrul unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii.

    ART. 7
    (1) Practica pedagogică este disciplină obligatorie în planul de învăţământ al programului Pedagogia învăţământului primar şi reprezintă minimum 15% din numărul total al orelor alocate programului.
    (2) Practica pedagogică implică asumarea răspunderii deopotrivă de către instituţia de învăţământ superior, de către reprezentanţii unităţilor de învăţământ preuniversitar de aplicaţie unde se efectuează practica, precum şi de către studenţi.
    (3) Practica pedagogică se realizează sub coordonarea unui tutore de practică din cadrul instituţiei de învăţământ superior şi sub îndrumarea unui profesor mentor din unitatea de învăţământ preuniversitar de aplicaţie.
    (4) Practica pedagogică se realizează pe baza unor acorduri-cadru între instituţiile de învăţământ superior şi unităţile de învăţământ preuniversitar de aplicaţie care oferă servicii de învăţământ primar. Avizul inspectoratului şcolar judeţean/Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti este necesar doar în cazul în care practica pedagogică se desfăşoară într-o unitate de învăţământ care nu are deja statutul de şcoală de aplicaţie.
    (5) Pe baza acestor acorduri-cadru, unităţile/instituţiile de învăţământ care asigură formarea iniţială încheie contracte de colaborare cu durata de 1-4 ani şcolari cu unităţile de învăţământ, pentru stabilirea condiţiilor de organizare şi desfăşurare a practicii pedagogice.
    (6) Unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior care asigură formarea iniţială pot realiza independent parteneriate cu instituţii de stat/private sau cu organizaţii neguvernamentale care pot să desfăşoare activităţi de pregătire practică în consiliere, logopedie, activităţi extracurriculare şi alte servicii în domeniu.
    (7) Pregătirea practică din cadrul programelor de formare iniţială pentru cariera didactică se organizează în unităţi de aplicaţie cu particularităţi diferite, inclusiv în unităţi de învăţământ cu un număr ridicat de şcolari în risc de excluziune şcolară.
    (8) Instituţiile de învăţământ superior colaborează cu Corpul de mentorat şi licenţiere în cariera didactică în vederea identificării şi îmbunătăţirii ofertei de practică.

    ART. 8
    (1) Practica pedagogică include module compacte de cel puţin 1 săptămână de practică pe semestru în anul I, cel puţin 2 săptămâni de practică pe semestru în anul II, cel puţin 3 săptămâni de practică pe semestru în anul III.
    (2) Activităţile de practică din cadrul programului de studii se pot derula pe durata unei perioade de stagiu în străinătate în cadrul unui program al Uniunii Europene, care are o componentă dedicată formării iniţiale a profesorilor, perioadă certificată prin documentul de mobilitate Europass.
    (3) Disciplina Practica pedagogică este normată în statul de funcţii ca disciplină de sine stătătoare.

    ART. 9
    (1) Finalizarea studiilor se realizează prin susţinerea examenului de licenţă care constă în susţinerea a două probe: un examen şi susţinerea unei lucrări de licenţă de tip cercetare-acţiune în domeniul pedagogiei învăţământului primar, conform prevederilor legale prevăzute în metodologiile proprii instituţiilor de învăţământ superior elaborate în baza metodologiei-cadru.
    (2) Absolventul acestui tip de program primeşte o diplomă de licenţă care atestă toate competenţele dobândite. Diploma obţinută va permite absolventului să se înscrie la programe de studii universitare de masterat.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale
    ART. 10
    (1) Absolvenţii programelor de studii universitare de licenţă cu specializarea „Pedagogia învăţământului primar“ au dreptul de a participa la examenul de licenţiere, pentru a obţine statutul de cadru didactic cu drept de practică, dacă au parcurs studiile liceale cu specializarea „Pedagogia învăţământului primar“.
    (2) Absolvenţii programelor de studii universitare de licenţă cu specializarea „Pedagogia învăţământului primar“, dar care au alte studii liceale decât specializarea „Pedagogia învăţământului primar“, au dreptul de a participa la examenul de licenţiere, pentru a obţine statutul de cadru didactic cu drept de practică, după finalizarea studiilor de masterat didactic.
    (3) Pe parcursul studiilor, studenţii alcătuiesc un portofoliu didactic personal, necesar examenului de licenţiere, care conţine rezultatul activităţilor practice derulate în contextul diverselor discipline din planul de învăţământ.
    (4) Absolvenţilor care finalizează studiile universitare de licenţă, programul Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar, până în anul 2027, li se consideră îndeplinită condiţia de studiu pentru ocuparea funcţiei didactice de profesor pentru învăţământ primar.
    (5) Absolvenţii programelor de licenţă Pedagogia învăţământului primar pot continua studiile, prin programe de conversie cu durata de 3 semestre, dedicate pentru Educaţie timpurie, în vederea obţinerii calificării de profesor pentru educaţie timpurie.

    ART. 11
    (1) Instituţiile de învăţământ superior care au în structură autorizat/acreditat şi organizează programul Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar pot organiza începând cu anul universitar 2025-2026 programul Pedagogia învăţământului primar şi/sau Educaţie timpurie cu păstrarea statutului (de autorizat/acreditat), a capacităţii maxime de şcolarizare, cu obligaţia depunerii la Autoritatea Naţională pentru Calificări a documentaţiei privind recunoaşterea/validarea calificării şi cu solicitarea de evaluare periodică/monitorizare la Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (A.R.A.C.I.S.) pe noile programe, până la momentul expirării termenului de acreditare/autorizare deţinut de fiecare universitate la data publicării prezentului ordin.
    (2) În termen de 60 de zile calendaristice de la data publicării ordinului privind aprobarea prezentei metodologii, A.R.A.C.I.S. va adapta standardele specifice de calitate privind evaluarea programelor de „Pedagogia învăţământului primar“ în conformitate cu cerinţele cuprinse în prezenta metodologie.

    ANEXA 1

    la metodologie
    Anul I, semestrul I

┌───────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ore/ │
│ │săptămână │
├──────────────┬───┬──────┬────┬────────┼──┬──┬──┬──┤
│Disciplina │Tip│Cod │ECTS│Formă de│C │S │LP│L │
│ │ │categ.│ │evaluare│ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Pedagogie: │ │ │ │ │ │ │ │ │
│teorii şi │DD │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│practici │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Psihologia │ │ │ │ │ │ │ │ │
│dezvoltării │DD │DO │4 │E │2 │1 │ │ │
│copilului │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Teoria şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│metodologia │DD │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│curriculumului│ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Limba şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│literatura │DS │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│română*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Etică, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│integritate şi│DC │DO │3 │C │1 │1 │ │ │
│scriere │ │ │ │ │ │ │ │ │
│academică │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Practică │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pedagogică - │DS │DO │6 │C │ │ │4 │ │
│învăţământ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│primar │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Limba străină │DC │DO │2 │V │1 │1 │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Educaţie │DC │DO │ │V │ │1 │ │ │
│fizică │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Opţional │DS │DA │3 │C │1 │1 │ │ │
├──────────────┴───┴──────┴────┼────────┼──┴──┴──┴──┤
│Total │4E + 3C │26 │
│ │+ 2V │ │
└──────────────────────────────┴────────┴───────────┘

    *) Se pot organiza şi discipline specifice predării în limba minorităţilor naţionale (exemplu: germană, maghiară etc.) prin împărţirea numărului de ore şi a numărului de credite.

    Anul I, semestrul II

┌──────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ore/ │
│ │săptămână │
├─────────────┬───┬──────┬────┬────────┼──┬──┬──┬──┤
│Disciplina │Tip│Cod │ECTS│Formă de│C │S │LP│L │
│ │ │categ.│ │evaluare│ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Instruire: │ │ │ │ │ │ │ │ │
│teorii, │DD │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│design şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│practici │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Psihologia │DD │DO │4 │E │2 │1 │ │ │
│educaţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Sociologia │DD │DO │4 │E │2 │1 │ │ │
│educaţiei*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Matematică │DS │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Didactica │ │ │ │ │ │ │ │ │
│fundamentelor│DS │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│literaţiei*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Practică │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pedagogică - │DS │DO │6 │C │ │ │4 │ │
│învăţământ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│primar │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Limba străină│DC │DO │2 │V │1 │1 │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Opţional │DS │DA │2 │C │1 │1 │ │ │
├─────────────┴───┴──────┴────┼────────┼──┴──┴──┴──┤
│Total │5E + 2C │26 │
│ │+ 1V │ │
└─────────────────────────────┴────────┴───────────┘

    *) Se pot organiza şi discipline specifice predării în limba minorităţilor naţionale (exemplu: germană, maghiară etc.) prin împărţirea numărului de ore şi a numărului de credite.

    Anul II, semestrul I

┌──────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ore/ │
│ │săptămână │
├─────────────┬───┬──────┬────┬────────┼──┬──┬──┬──┤
│Disciplina │Tip│Cod │ECTS│Formă de│C │S │LP│L │
│ │ │categ.│ │evaluare│ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Evaluare: │ │ │ │ │ │ │ │ │
│teorii, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│design şi │DS │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│practici în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│învăţământul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│primar │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Limba şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│literatura │ │ │ │ │ │ │ │ │
│română şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactica │DS │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│limbii şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│literaturii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│române I*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Matematică şi│ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactica │ │ │ │ │ │ │ │ │
│matematicii │DS │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│învăţământul │ │ │ │ │ │ │ │ │
│primar │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Educaţie │ │ │ │ │ │ │ │ │
│muzicală şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactica │DS │DO │4 │C │1 │2 │ │ │
│educaţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │
│muzicale │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Geografie şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactica │DS │DO │4 │E │1 │2 │ │ │
│geografiei │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Practică │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pedagogică - │ │ │ │ │ │ │ │ │
│învăţământ │DS │DO │8 │C │ │ │6 │ │
│antepreşcolar│ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi preşcolar │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Opţional 1 │DS │DA │2 │C │1 │1 │ │ │
├─────────────┴───┴──────┴────┼────────┼──┴──┴──┴──┤
│Total │5E + 3C │26 │
└─────────────────────────────┴────────┴───────────┘

    *) Se pot organiza şi discipline specifice predării în limba minorităţilor naţionale (exemplu: germană, maghiară etc.) prin împărţirea numărului de ore şi a numărului de credite.

    Anul II, semestrul II

┌───────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ore/ │
│ │săptămână │
├──────────────┬───┬──────┬────┬────────┼──┬──┬──┬──┤
│Disciplina │Tip│Cod │ECTS│Formă de│C │S │LP│L │
│ │ │categ.│ │evaluare│ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Psihopedagogie│ │ │ │ │ │ │ │ │
│specială: │DD │DO │4 │E │2 │1 │ │ │
│teorii şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│practici │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Limba şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│literatura │ │ │ │ │ │ │ │ │
│română şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactica │DS │DO │3 │E │1 │1 │ │ │
│limbii şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│literaturii │ │ │ │ │ │ │ │ │
│române II*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Ştiinţe şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactica │DS │DO │3 │E │2 │2 │ │ │
│domeniului │ │ │ │ │ │ │ │ │
│Ştiinţe │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Istorie şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactica │DS │DO │3 │E │1 │2 │ │ │
│istoriei │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Educaţie │ │ │ │ │ │ │ │ │
│civică şi │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactica │DS │DO │3 │C │1 │2 │ │ │
│educaţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │
│civice │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Metodologia │ │ │ │ │ │ │ │ │
│cercetării în │DS │DO │3 │E │2 │1 │ │ │
│educaţie │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Practică │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pedagogică - │DS │DO │8 │C │ │ │6 │ │
│învăţământ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│primar │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Opţional 1 │DS │DA │3 │C │1 │1 │ │ │
├──────────────┴───┴──────┴────┼────────┼──┴──┴──┴──┤
│Total │6E + 3C │26 │
└──────────────────────────────┴────────┴───────────┘

    *) Se pot organiza şi discipline specifice predării în limba minorităţilor naţionale (exemplu: germană, maghiară etc.) prin împărţirea numărului de ore şi a numărului de credite.

    Anul III, semestrul I

┌─────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ore/ │
│ │săptămână │
├────────────┬───┬──────┬────┬────────┼──┬──┬──┬──┤
│Disciplina │Tip│Cod │ECTS│Formă de│C │S │LP│L │
│ │ │categ.│ │evaluare│ │ │ │ │
├────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Managementul│DS │DO │3 │E │2 │1 │ │ │
│clasei │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Neuroştiinţa│DD │DO │4 │E │2 │1 │ │ │
│educaţiei │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Didactica │ │ │ │ │ │ │ │ │
│artelor │ │ │ │ │ │ │ │ │
│vizuale şi │DS │DO │4 │C │1 │2 │ │ │
│abilităţilor│ │ │ │ │ │ │ │ │
│practice │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Educaţie │ │ │ │ │ │ │ │ │
│incluzivă │DS │DO │3 │E │1 │2 │ │ │
│aplicată │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Pedagogie │DS │DO │2 │E │1 │1 │ │ │
│digitală │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Practică │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pedagogică -│DS │DO │10 │C │ │ │10│ │
│învăţământ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│primar │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Comunicare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactică şi│DS │DO │2 │C │1 │1 │ │ │
│managementul│ │ │ │ │ │ │ │ │
│emoţiilor │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Opţional 1 │DS │DA │2 │C │1 │1 │ │ │
├────────────┴───┴──────┴────┼────────┼──┴──┴──┴──┤
│Total │4E + 4C │26 │
└────────────────────────────┴────────┴───────────┘


    Anul III, semestrul II

┌──────────────────────────────────────┬───────────┐
│ │ore/ │
│ │săptămână │
├─────────────┬───┬──────┬────┬────────┼──┬──┬──┬──┤
│Disciplina │Tip│Cod │ECTS│Formă de│C │S │LP│L │
│ │ │categ.│ │evaluare│ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Drepturile │ │ │ │ │ │ │ │ │
│copilului, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│colaborarea │DC │DO │4 │E │2 │1 │ │ │
│cu familia şi│ │ │ │ │ │ │ │ │
│instituţiile │ │ │ │ │ │ │ │ │
│specializate │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Management │ │ │ │ │ │ │ │ │
│personal, │ │ │ │ │ │ │ │ │
│reflexivitate│ │ │ │ │ │ │ │ │
│şi dezvoltare│DS │DO │3 │C │1 │1 │ │ │
│continuă în │ │ │ │ │ │ │ │ │
│profesia │ │ │ │ │ │ │ │ │
│didactică │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Educaţie │DS │DO │4 │E │2 │2 │ │ │
│ŞTIAM │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Cercetare │ │ │ │ │ │ │ │ │
│educaţională │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pentru │DS │DO │5 │C │ │4 │ │ │
│elaborarea │ │ │ │ │ │ │ │ │
│lucrării de │ │ │ │ │ │ │ │ │
│licenţă │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Practică │ │ │ │ │ │ │ │ │
│pedagogică - │DS │DO │10 │C │ │ │10│ │
│învăţământ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│primar │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────────────┼───┼──────┼────┼────────┼──┼──┼──┼──┤
│Opţional 1 │DS │DA │4 │E │2 │1 │ │ │
├─────────────┴───┴──────┴────┼────────┼──┴──┴──┴──┤
│Total │3E + 3C │26 │
└─────────────────────────────┴────────┴───────────┘



    ANEXA 2

    la metodologie

┌───┬──────────────────────────────────┐
│1. │Filosofia educaţiei │
├───┼──────────────────────────────────┤
│2. │Istoria ideilor/paradigmelor │
│ │educaţionale │
├───┼──────────────────────────────────┤
│3. │Antropologia educaţiei │
├───┼──────────────────────────────────┤
│4. │Sociologia familiei │
├───┼──────────────────────────────────┤
│5. │Sociologia copilăriei │
├───┼──────────────────────────────────┤
│6. │Pedagogie socială │
├───┼──────────────────────────────────┤
│7. │Pedagogie comparată │
├───┼──────────────────────────────────┤
│8. │Teorii, metode şi tehnici de │
│ │învăţare │
├───┼──────────────────────────────────┤
│9. │TIC │
├───┼──────────────────────────────────┤
│10.│Designul activităţilor │
│ │extraşcolare şi de tip afterschool│
├───┼──────────────────────────────────┤
│11.│Muzică instrumentală │
├───┼──────────────────────────────────┤
│12.│Muzică corală │
├───┼──────────────────────────────────┤
│13.│Educaţie media │
├───┼──────────────────────────────────┤
│14.│Educaţie interculturală │
├───┼──────────────────────────────────┤
│ │Educaţie pentru dezvoltare │
│15.│personală şi socială în │
│ │învăţământul primar │
├───┼──────────────────────────────────┤
│16.│Interculturalitate, migraţie şi │
│ │educaţie │
├───┼──────────────────────────────────┤
│17.│Teatru pentru copii │
├───┼──────────────────────────────────┤
│18.│Educaţie pentru mediu │
├───┼──────────────────────────────────┤
│19.│Alternative educaţionale │
├───┼──────────────────────────────────┤
│20.│Evaluare standardizată │
├───┼──────────────────────────────────┤
│21.│Educaţie nonformală şi dezvoltare │
│ │comunitară │
├───┼──────────────────────────────────┤
│22.│Educaţie pentru cetăţenie globală │
├───┼──────────────────────────────────┤
│ │Intervenţii educaţionale în │
│23.│tulburarea de spectru autist, TSÎ │
│ │şi ADHD │
├───┼──────────────────────────────────┤
│24.│Logopedie │
├───┼──────────────────────────────────┤
│25.│Învăţare cu ajutorul problemelor/ │
│ │proiectelor │
├───┼──────────────────────────────────┤
│26.│Consiliere educaţională │
├───┼──────────────────────────────────┤
│27.│Programul „A doua şansă“ │
├───┼──────────────────────────────────┤
│28.│Dezvoltare curriculară │
├───┼──────────────────────────────────┤
│29.│Strategii de predare diferenţiată │
│ │şi recuperare │
├───┼──────────────────────────────────┤
│30.│Didactica limbii române ca limbă │
│ │străină │
├───┼──────────────────────────────────┤
│31.│Cercetare educaţională: analiza şi│
│ │prelucrarea datelor │
├───┼──────────────────────────────────┤
│32.│Leadership şi management │
│ │educaţional │
├───┼──────────────────────────────────┤
│33.│Politici educaţionale şi de │
│ │protecţia copilului │
├───┼──────────────────────────────────┤
│34.│Matematică distractivă │
├───┼──────────────────────────────────┤
│35.│Practici şi politici publice │
│ │pentru educaţie echitabilă │
├───┼──────────────────────────────────┤
│36.│Managementul programelor şi │
│ │proiectelor educaţionale │
├───┼──────────────────────────────────┤
│37.│Managementul calităţii │
├───┼──────────────────────────────────┤
│38.│Educaţie parentală │
├───┼──────────────────────────────────┤
│39.│Istoria şi tradiţiile │
│ │minorităţilor │
├───┼──────────────────────────────────┤
│40.│Psihopedagogia comunicării │
├───┼──────────────────────────────────┤
│41.│Tehnici de argumentare │
├───┼──────────────────────────────────┤
│42.│Joc şi mişcare │
└───┴──────────────────────────────────┘


    ANEXA 3

    la metodologie

┌──────────────┬──────────────────────────┐
│Disciplină │Teme │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Fundamente şi │
│ │determinări ale educaţiei │
│ │• Curente/Paradigme │
│ │educaţionale (perspectiva │
│ │istorică şi pedagogii │
│ │alternative) │
│ │• Complementaritatea │
│ │formelor educaţiei │
│Pedagogie: │• Componentele/Domeniile │
│teorii şi │educaţiei - abordări │
│practici │specifice şi integrative │
│ │• Practici educaţionale │
│ │contemporane - abordări │
│ │comparative │
│ │• Sistemul de învăţământ │
│ │şi legislaţia educaţională│
│ │din România │
│ │• Sisteme de învăţământ │
│ │europene │
│ │• Incluziune şi echitate │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Dezvoltarea umană - │
│ │elemente introductive │
│ │• Factori determinanţi ai │
│ │dezvoltării umane │
│ │• Diferenţe individuale în│
│ │dezvoltare: semnificaţii │
│ │şi determinanţi │
│ │• Metode de cercetare în │
│ │psihologie. Aspecte etice │
│ │ale cercetării │
│ │• Dezvoltarea copilului în│
│ │perioada prenatală │
│ │• Specificul dezvoltării │
│ │nou-născutului şi nevoile │
│ │specifice ale familiei │
│ │• Caracteristicile şi │
│ │nevoile de dezvoltare ale │
│ │copiilor de la naştere la │
│ │6 ani. Analiză pe etape de│
│Psihologia │vârstă (dezvoltarea │
│dezvoltării │fizică, cognitivă, │
│copilului │socioemoţională, morală, │
│ │dezvoltarea limbajului, │
│ │elemente de nutriţie şi │
│ │sănătate) │
│ │• Dezvoltarea │
│ │personalităţii copilului │
│ │• Contexte de dezvoltare │
│ │şi tranziţii: familia, │
│ │comunitatea, creşa, │
│ │grădiniţa, şcoala, │
│ │programe afterschool etc. │
│ │• Relaţia părinţi-copii şi│
│ │influenţa practicilor │
│ │educaţionale parentale │
│ │asupra dezvoltării │
│ │• Dezvoltarea funcţiilor │
│ │executive şi performanţa │
│ │şcolară │
│ │• Factori de risc în │
│ │dezvoltarea copilului mic │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Conceptul de curriculum │
│ │- definire, structură, │
│ │tipologie │
│ │• Curriculumul naţional - │
│ │note definitorii, │
│ │structură, reforme; │
│ │proiectare (modele de │
│ │proiectare curriculară), │
│ │implementare, evaluare; │
│Teoria şi │curriculumul la decizia │
│metodologia │elevului din oferta şcolii│
│curriculumului│• Profilul absolventului │
│ │• Produse curriculare: │
│ │plan de învăţământ, │
│ │programe şcolare, resurse │
│ │auxiliare pentru predare, │
│ │învăţare şi evaluare etc. │
│ │Problematica │
│ │învăţământului primar, │
│ │conexă cu tematica, va fi │
│ │abordată în cadrul │
│ │seminarelor. │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Introducere în anatomia │
│ │sistemului nervos uman │
│ │• Noţiuni generale de │
│ │neuromodulare (comunicarea│
│ │neuronală, │
│ │neurotransmiţători şi │
│ │neuromodulatori, relaţia │
│ │dintre chimia creierului │
│ │şi comportament) │
│ │• Metode de investigare │
│ │neuroştiinţifică a │
│ │sistemului nervos uman │
│ │• Perspectivă de ansamblu │
│ │asupra dezvoltării şi │
│ │maturării sistemului │
│ │nervos uman (prenatal-21 │
│ │ani) │
│ │• Plasticitatea sistemului│
│ │nervos uman │
│ │• Studii neuroştiinţifice │
│ │în context educaţional: │
│ │- Dezvoltarea limbajului │
│ │- Dezvoltarea abilităţilor│
│ │senzoriale │
│ │- Dezvoltarea abilităţilor│
│ │motorii │
│ │- Dezvoltarea abilităţilor│
│ │cognitive/funcţiilor │
│ │executive şi de învăţare │
│ │- Dezvoltarea abilităţilor│
│ │emoţionale şi de │
│Neuroştiinţa │autoreglare │
│educaţiei │- Dezvoltarea abilităţilor│
│ │sociale │
│ │- Influenţa condiţiilor de│
│ │mediu asupra capacităţii │
│ │de învăţare (hrană, somn, │
│ │program, spaţiu de trai şi│
│ │de studiu) │
│ │- Dificultăţi şi diferenţe│
│ │individuale în învăţare │
│ │• Mituri şi subiecte de │
│ │dezbatere în │
│ │neuroştiinţele educaţiei │
│ │(exemple: lateralizarea │
│ │funcţiilor cognitive şi │
│ │emoţionale - emisfera │
│ │cerebrală stângă versus │
│ │cea dreaptă; efectele │
│ │expunerii la │
│ │multilingualism la vârste │
│ │timpurii; efectele │
│ │suprasolicitării │
│ │senzoriale la vârste │
│ │timpurii, precum accesul │
│ │la dispozitive cu jocuri │
│ │video sau social media; │
│ │procentul din creier pe │
│ │care îl folosim; diferenţe│
│ │de sex în funcţionarea │
│ │creierului uman; │
│ │beneficiile utilizării │
│ │stilului preferat de │
│ │învăţare etc.) │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Tipuri de texte │
│ │ştiinţifice, căutarea şi │
│ │gestionarea resurselor │
│ │bibliografice │
│ │• Lectura şi sinteza │
│ │literaturii ştiinţifice, │
│ │argumentare ştiinţifică │
│ │• Drepturile de autor, │
│ │originalitatea │
│ │ştiinţifică, plagiatul, │
│ │autoplagiatul │
│Etică, │• Redactarea ştiinţifică: │
│integritate şi│stiluri de citare │
│scriere │• Principiile eticii şi │
│academică │integrităţii academice │
│ │• Standarde şi │
│ │reglementări privind etica│
│ │şi integritatea academică │
│ │• Drepturile subiecţilor │
│ │în cercetarea │
│ │educaţională, │
│ │consimţământul informat │
│ │• Reglementări şi │
│ │proceduri de obţinere a │
│ │avizului de etică │
│ │(aplicaţii pentru lucrarea│
│ │de licenţă) │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Analiza conceptuală a │
│ │procesului didactic │
│ │• Modele, strategii şi │
│ │metode de instruire │
│ │• Organizarea procesului │
│ │didactic │
│ │• Resurse didactice │
│ │specifice învăţământului │
│Instruire: │primar; aspecte aplicative│
│teorii, design│ale corelării resurselor │
│şi practici │didactice cu finalităţile │
│ │procesului educaţional │
│ │• Planificarea şi │
│ │proiectarea activităţii │
│ │didactice, inclusiv │
│ │organizarea spaţiului de │
│ │învăţare, valorificarea │
│ │spaţiilor alternative │
│ │• Planul educaţional │
│ │personalizat │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Învăţarea: concept, │
│ │mecanisme, principii │
│ │• Teorii contemporane ale │
│ │învăţării şi implicaţiile │
│ │lor practice │
│ │• Condiţii ale învăţării │
│ │eficiente │
│ │• Motivaţia şi învăţarea │
│ │• Atenţia şi învăţarea │
│ │• Inteligenţa - concept, │
│ │teorii şi date recente de │
│ │cercetare │
│ │• Creativitatea: concept, │
│ │factori de dezvoltare, │
│ │tehnici de stimulare a │
│ │creativităţii │
│Psihologia │• Dezvoltare personală: │
│educaţiei │a. autoreglare, │
│ │autoeficacitate şi │
│ │autonomie │
│ │b. managementul resurselor│
│ │personale (cognitive, │
│ │emoţionale etc.) şi de │
│ │timp │
│ │• Metacogniţia │
│ │• Succesul şi eşecul │
│ │şcolar │
│ │• Acomodarea copilului în │
│ │noi contexte educaţionale │
│ │(debutul şcolarităţii, │
│ │tranziţia primar-gimnaziu)│
│ │• Învăţarea prin │
│ │activităţi de grup. │
│ │Dinamica grupului │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Premise istorice ale │
│ │sociologiei educaţiei │
│ │• Curente şi teorii ale │
│ │sociologiei educaţiei │
│ │• Reprezentări ale │
│ │copilului şi copilăriei în│
│ │diverse culturi şi momente│
│ │istorice │
│ │• Agentivitatea copilului,│
│ │cultura copiilor, │
│ │identităţi şi relaţii de │
│Sociologia │putere, viaţa cotidiană a │
│educaţiei │creşelor, grădiniţelor şi │
│ │şcolilor primare; │
│ │înţelegerea şi │
│ │interpretarea │
│ │experienţelor copiilor │
│ │mici │
│ │• Elemente de demografie │
│ │şi implicaţii pentru │
│ │educaţie │
│ │• Elemente de sociologia │
│ │familiei │
│ │• Incluziune şi echitate │
│ │în educaţie │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Numere şi operaţii cu │
│ │numere │
│ │• Elemente de teoria │
│ │mulţimilor │
│ │• Elemente de geometrie în│
│ │plan şi geometrie în │
│ │spaţiu │
│Matematică │• Ecuaţii şi sisteme de │
│ │ecuaţii │
│ │• Rapoarte şi proporţii, │
│ │procente, mărimi direct/ │
│ │invers proporţionale │
│ │• Măsurări, unităţi şi │
│ │instrumente de măsură │
│ │• Organizarea şi │
│ │reprezentarea datelor │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Comunicare - abordare │
│ │teoretică şi aplicativă: │
│ │comunicarea (definire, │
│ │tipologie, coordonate ale │
│ │comunicării ca proces); │
│ │contextualizări │
│ │socioculturale actuale │
│ │(inclusiv pentru locuitori│
│ │/interlocutori aflaţi în │
│ │dificultate sau în │
│ │situaţii de risc social). │
│ │Repere în teoria limbii şi│
│Limba şi │a limbajului; limba ca │
│literatura │sistem de semne; raportul │
│română │limbă-vorbire: delimitări │
│ │conceptuale şi │
│ │terminologice │
│ │• Fonetica limbii române; │
│ │ortografie şi ortoepie │
│ │• Vocabular │
│ │• Elemente de morfologie │
│ │şi sintaxă a limbii române│
│ │• Variaţie stilistică │
│ │• Genuri, specii şi opere │
│ │literare │
│ │• Redactare │
│ │• Lectură │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Evaluarea şcolară - │
│ │statut şi funcţionalitate │
│ │• Modele şi forme ale │
│ │evaluării │
│ │• Strategii, metode şi │
│ │instrumente de evaluare şi│
│ │notare │
│ │• Notarea elevilor: scale │
│ │de notare, avantaje şi │
│ │limite │
│ │• Testarea educaţională/ │
│Evaluare: │testul de evaluare - │
│teorii, design│proiectare, elaborare, │
│şi practici în│aplicare/cuantificare; │
│învăţământul │calităţile testelor şi ale│
│primar │itemilor │
│ │• Criterii şi standarde de│
│ │evaluare │
│ │• Construirea unui barem │
│ │• Evaluarea progresului şi│
│ │a randamentului şcolar. │
│ │Evaluarea competenţelor │
│ │• Evaluarea activităţii │
│ │didactice │
│ │• Tendinţe în dezvoltarea │
│ │evaluării. Evaluarea │
│ │pentru învăţare │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Metodologia cercetării │
│ │educaţionale: design, │
│ │întrebări de cercetare, │
│ │eşantionare, metode, │
│ │tehnici şi instrumente │
│ │• Colectarea, prelucrarea,│
│ │analiza şi interpretarea │
│ │datelor în contextul │
│Metodologia │cercetărilor cantitative │
│cercetării în │şi calitative │
│educaţie │• Aplicarea metodelor şi │
│ │tehnicilor potrivite │
│ │cercetării educaţionale │
│ │• Etica cercetării │
│ │educaţionale, │
│ │consimţământul informat │
│ │• Utilizarea evidenţelor │
│ │pentru îmbunătăţirea │
│ │proceselor/practicilor │
│ │educaţionale │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Literaţia emergentă: │
│ │noţiuni despre textul │
│ │tipărit, cunoaşterea │
│ │alfabetului, │
│ │conştientizarea │
│ │fonologică, decodarea, │
│ │recunoaşterea rapidă a │
│ │cuvintelor, scrierea │
│ │timpurie, dezvoltarea │
│ │vocabularului/limbajului, │
│ │comprehensiunea textelor │
│ │ascultate şi a celor │
│ │citite │
│ │• Evaluarea nivelului de │
│ │citire - screening, │
│ │inventare informale de │
│ │citire, teste sumative │
│ │• Proiectarea lecţiilor de│
│ │dezvoltare a fundamentelor│
│ │literaţiei │
│ │• Strategii de abordare a │
│ │ariilor majore de predare │
│ │a citirii: conştientizarea│
│ │fonologică; decodarea şi │
│ │recunoaşterea rapidă a │
│ │cuvintelor; vocabularul; │
│ │fluenţa; comprehensiunea │
│ │diferitelor tipuri de │
│Didactica │texte (narative, │
│fundamentelor │informative), audiate şi │
│literaţiei │citite │
│ │• Strategii de redactare a│
│ │mesajelor scrise │
│ │• Selectarea materialelor │
│ │didactice, a cărţilor │
│ │pentru copii │
│ │• Diferenţierea │
│ │predării-învăţării pentru │
│ │dezvoltarea literaţiei │
│ │• Învăţarea prin cooperare│
│ │pentru dezvoltarea │
│ │literaţiei │
│ │• Contextul sociocultural │
│ │al dezvoltării literaţiei │
│ │• Colaborarea cu familia │
│ │şi cu alţi actori din │
│ │comunitatea şcolii │
│ │(inclusiv voluntari) │
│ │pentru dezvoltarea │
│ │competenţelor de literaţie│
│ │• Colaborarea cu alţi │
│ │specialişti: profesorul de│
│ │sprijin, logoped etc. │
│ │• Planul de intervenţie │
│ │personalizat pentru │
│ │accelerarea dezvoltării │
│ │competenţelor de │
│ │citit-scris la elevii cu │
│ │rămâneri în urmă │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Elemente de geografie │
│ │pentru învăţământul │
│ │primar: orizont local şi │
│ │apropiat, geografia │
│ │României (limite şi │
│ │vecini; relieful; clima, │
│ │apele, vegetaţia, │
│ │animalele şi solurile; │
│ │locuitorii şi aşezările │
│ │omeneşti; activităţi │
│ │economice; mari unităţi │
│ │geografice ale României; │
│ │organizarea │
│ │administrativă); România │
│ │în Europa şi pe glob │
│ │• Locul şi rolul │
│ │geografiei în curriculum │
│ │pentru învăţământul │
│ │primar. Documente de │
│ │politici educaţionale │
│ │privind studiul geografiei│
│ │în învăţământul primar │
│ │• Specificul proiectării │
│ │didactice a geografiei în │
│ │învăţământul primar. │
│ │Lectura personalizată a │
│ │programei şcolare: │
│ │competenţe, conţinuturi │
│ │obligatorii şi conţinuturi│
│ │opţionale. Corelarea │
│ │competenţelor cu │
│ │conţinuturile din │
│ │curriculum │
│ │• Modalităţi de organizare│
│ │a lecţiilor de geografie: │
│ │forme de organizare a │
│ │învăţării centrate pe │
│ │competenţe; strategii │
│ │didactice adecvate în │
│ │predarea-învăţarea │
│ │geografiei; resurse │
│Geografie şi │didactice specifice │
│didactica │predării-învăţării │
│geografiei │geografiei; strategii de │
│ │sprijin diferenţiat pentru│
│ │copiii cu cerinţe │
│ │educaţionale speciale │
│ │(CES) │
│ │• Evaluarea rezultatelor │
│ │elevilor în învăţarea │
│ │geografiei: descriptorii │
│ │de performanţă; │
│ │diversificarea formelor şi│
│ │a modalităţilor de │
│ │evaluare a rezultatelor │
│ │centrate pe competenţe │
│ │• Planificarea unităţii de│
│ │învăţare. Exerciţii de │
│ │proiectare a unităţii de │
│ │învăţare, pe baza │
│ │planificării │
│ │calendaristice, a │
│ │programei şcolare în │
│ │vigoare şi a altor produse│
│ │curriculare specifice │
│ │geografiei │
│ │• Proiectarea lecţiei de │
│ │geografie. Exerciţii de │
│ │formulare a obiectivelor │
│ │lecţiei, pornind de la │
│ │competenţele specifice din│
│ │programă, şi de │
│ │identificare a │
│ │strategiilor adecvate de │
│ │realizare a acestora │
│ │• Utilizarea literaturii │
│ │pentru copii (nonficţiune,│
│ │texte informative) în │
│ │învăţarea geografiei, cu │
│ │accent pe comprehensiunea │
│ │textelor, inclusiv prin │
│ │explorarea şi │
│ │exemplificarea diversă a │
│ │conceptelor specifice │
│ │disciplinei (elemente de │
│ │vocabular) │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Egalitate de şanse, │
│ │educaţie incluzivă şi │
│ │echitate: fundamente │
│ │filosofice, modele, │
│ │politici şi practici │
│ │• Experienţe de viaţă, │
│ │identităţi şi │
│ │particularităţi ale │
│ │elevilor cu status social,│
│ │economic şi cultural │
│ │scăzut, cu dizabilităţi, │
│ │refugiaţi, aparţinând │
│ │minorităţilor etnice şi/ │
│ │sau aflaţi în diverse │
│ │situaţii de risc │
│ │• Curriculum incluziv: │
│ │proiectare, strategii │
│ │diferenţiate de predare/ │
│ │învăţare/evaluare, │
│ │strategii de recuperare şi│
│ │învăţare accelerată, │
│ │recunoaşterea identităţii │
│ │elevilor; adaptarea │
│ │curriculară │
│ │• Evaluarea │
│ │psihopedagogică şi │
│ │educaţională a elevilor cu│
│ │dizabilităţi şi/sau CES. │
│ │Sisteme de suport şi │
│ │intervenţie pentru copiii │
│ │cu tulburări de │
│Educaţie │neurodezvoltare │
│incluzivă │(dizabilitatea │
│aplicată │intelectuală, tulburarea │
│ │din spectrul autismului, │
│ │tulburarea de comunicare, │
│ │tulburarea cu deficit de │
│ │atenţie/hiperactivitate, │
│ │tulburarea specifică de │
│ │învăţare, tulburările │
│ │motorii) şi dizabilităţi │
│ │senzoriale (vedere şi auz)│
│ │• Intervenţii pentru │
│ │asistarea dificultăţilor │
│ │de învăţare, cu precădere │
│ │pentru dezvoltarea │
│ │competenţelor de bază │
│ │(literaţie, numeraţie) │
│ │• Recunoaşterea │
│ │diversităţii elevilor în │
│ │context şcolar; combaterea│
│ │discriminării, segregării,│
│ │rasismului şi altor forme │
│ │de excluziune ce pot │
│ │apărea în comunitatea │
│ │şcolară │
│ │• Designul universal de │
│ │învăţare, aplicaţii pentru│
│ │învăţământul primar │
│ │• Provocările specifice şi│
│ │susţinerea familiilor │
│ │vulnerabile │
│ │• Managementul │
│ │multidisciplinar de caz şi│
│ │colaborarea membrilor │
│ │echipei │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Caracterul │
│ │interdisciplinar al │
│ │psihopedagogiei speciale │
│ │(PPS). Paradigme │
│ │psihopedagogice şi │
│ │aparatul conceptual al PPS│
│ │• Clasificarea │
│ │deficienţelor. │
│ │Principalele criterii din │
│ │Clasificarea │
│ │Internaţională a │
│ │Funcţionării, │
│ │Dizabilităţii şi Sănătăţii│
│ │(CIF) │
│ │• Dizabilităţile │
│ │intelectuale. Gradele │
│ │dizabilităţii │
│ │intelectuale, învăţarea │
│ │abilităţilor de viaţă │
│ │cotidiană, terapia │
│ │cognitivă, terapia │
│ │ocupaţională, însuşirea │
│ │scris-cititului şi │
│ │calculului matematic │
│ │• Dizabilitatea de vedere.│
│ │Învăţarea conceptelor │
│ │spaţiale, învăţarea │
│ │mobilităţii şi deplasării │
│ │independente, educaţia │
│ │vizuală, tehnologii de │
│ │suport specifice, │
│ │învăţatul scris-cititului │
│ │Braille │
│ │• Dizabilitatea de auz. │
│ │Educaţia auditivă, terapia│
│ │limbajului, modelul │
│ │terapeutic oral, manual, │
│Psihopedagogie│total, însuşirea │
│specială: │scris-cititului, │
│teorii şi │tehnologii de suport │
│practici │• Tulburări de │
│ │neurodezvoltare: │
│ │tulburarea din spectrul │
│ │autismului (TSA); │
│ │tulburarea cu deficit de │
│ │atenţie/hiperactivitate │
│ │(ADHD); tulburarea │
│ │specifică de învăţare │
│ │(TSÎ): dislexie, │
│ │disgrafie, discalculie, │
│ │dispraxie, însuşirea │
│ │scris-cititului şi │
│ │calculului matematic; │
│ │tulburarea de comunicare │
│ │• Tulburări │
│ │emoţional-comportamentale.│
│ │Management comportamental,│
│ │automanagement │
│ │comportamental, răspunsul │
│ │la intervenţie (RTI), │
│ │LSCI, Check in/Check out, │
│ │planul de suport │
│ │comportamental │
│ │• Abordarea │
│ │psihopedagogică a copiilor│
│ │cu CES şi/sau │
│ │dizabilităţi. Management │
│ │de caz, depistare, │
│ │evaluare psihopedagogică, │
│ │planificarea intervenţiei │
│ │psihopedagogice. Planul │
│ │educaţional personalizat, │
│ │terapii specifice, │
│ │monitorizare, integrare │
│ │socială │
│ │Problematica educaţiei │
│ │timpurii, conexă cu │
│ │tematica, va fi abordată │
│ │în cadrul seminarelor. │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Prerechizitele învăţării │
│ │dobândite în cadrul │
│ │disciplinei Matematică vor│
│ │fi aprofundate, │
│ │particularizate şi │
│ │integrate în contextul │
│ │problematicii didacticii │
│ │matematicii în │
│ │învăţământul primar. │
│ │• Locul şi rolul │
│ │matematicii în curriculum │
│ │pentru învăţământul │
│ │primar. Documente de │
│ │politici educaţionale │
│ │privind studiul │
│ │matematicii în │
│ │învăţământul primar │
│ │• Specificul proiectării │
│ │lecţiilor de matematică în│
│ │învăţământul primar. │
│ │Lectura personalizată a │
│ │programei şcolare: │
│ │competenţe, conţinuturi │
│ │obligatorii şi conţinuturi│
│ │opţionale. Corelarea │
│ │competenţelor cu │
│ │conţinuturile din │
│ │curriculum │
│ │• Modalităţi de organizare│
│ │a lecţiilor de matematică:│
│ │forme de organizare a │
│ │învăţării centrate pe │
│ │competenţe; strategii │
│ │didactice adecvate în │
│ │predarea-învăţarea │
│ │matematicii (exemplu: │
│ │jocuri logico-matematice),│
│Matematică şi │inclusiv strategii de │
│didactica │transfer al sensurilor │
│matematicii în│textelor unor probleme în │
│învăţământul │limbaj matematic; resurse │
│primar │didactice specifice; │
│ │strategii de sprijin │
│ │diferenţiat pentru copiii │
│ │cu cerinţe educaţionale │
│ │speciale │
│ │• Evaluarea rezultatelor │
│ │elevilor în învăţarea │
│ │matematicii: descriptorii │
│ │de performanţă; │
│ │diversificarea formelor şi│
│ │a modalităţilor de │
│ │evaluare a rezultatelor │
│ │centrate pe competenţe │
│ │• Planificarea unităţii de│
│ │învăţare. Exerciţii de │
│ │proiectare a unităţii de │
│ │învăţare, pe baza │
│ │planificării │
│ │calendaristice, a │
│ │programei şcolare în │
│ │vigoare, a manualelor şi a│
│ │altor produse curriculare │
│ │specifice matematicii │
│ │• Proiectarea lecţiei de │
│ │matematică. Exerciţii de │
│ │formulare a obiectivelor │
│ │lecţiei, pornind de la │
│ │competenţele specifice din│
│ │programă, şi de │
│ │identificare a │
│ │strategiilor adecvate de │
│ │realizare a acestora │
│ │• Strategii şi planul de │
│ │intervenţie personalizat │
│ │pentru accelerarea │
│ │dezvoltării competenţelor │
│ │matematice la elevii cu │
│ │rămâneri în urmă │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │Prerechizitele învăţării │
│ │dobândite în cadrul │
│ │disciplinei Limba şi │
│ │literatura română vor fi │
│ │aprofundate, │
│ │particularizate şi │
│ │integrate în contextul │
│ │problematicii didacticii │
│ │limbii şi literaturii │
│ │române în învăţământul │
│ │primar. Această │
│ │problematică include: │
│ │• premise teoretice şi │
│ │contextualizări │
│ │socioculturale actuale ale│
│ │didacticii limbii şi │
│ │literaturii române; │
│ │• curriculumul │
│ │disciplinelor Comunicare │
│ │în limba română (clasele │
│ │pregătitoare-a II-a) şi │
│ │Limba şi literatura română│
│ │pentru învăţământul primar│
│ │(clasele a III-a-a IV-a) │
│ │şi ipostazele sale: │
│ │proiectarea didactică, │
│ │aplicarea la clasă, │
│ │evaluarea │
│ │- metode didactice │
│ │valorificabile în cadrul │
│Limba şi │lecţiilor de Comunicare în│
│literatura │limba română şi de Limba │
│română şi │şi literatura română - │
│didactica │elemente │
│limbii şi │teoretico-aplicative; │
│literaturii │• elemente de didactica │
│române │implicării şcolarului mic │
│ │în procesul comunicării; │
│ │• modalităţi de abordare a│
│ │elementelor de construcţie│
│ │a comunicării în ciclul │
│ │primar; │
│ │• strategii şi planul de │
│ │intervenţie personalizat │
│ │pentru accelerarea │
│ │dezvoltării competenţelor │
│ │matematice la elevii cu │
│ │rămâneri în urmă; │
│ │• didactica lecturii în │
│ │ciclul primar: │
│ │- particularităţi │
│ │tematice, de limbaj şi de │
│ │structură a literaturii │
│ │pentru copii; │
│ │- analiza valorilor/ │
│ │comportamentelor │
│ │reflectate în literatura │
│ │pentru copii; │
│ │- selectarea textelor şi a│
│ │cărţilor adecvate │
│ │copiilor; │
│ │- organizarea │
│ │activităţilor/rutinelor de│
│ │lectură la clasă; │
│ │- strategii de stimulare a│
│ │interesului pentru │
│ │lectură. │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Predarea, învăţarea şi │
│ │evaluarea cu ajutorul │
│ │tehnologiilor educaţionale│
│ │• Metode şi activităţi │
│ │specifice pentru │
│ │dezvoltarea gândirii │
│ │computaţionale a copiilor │
│ │mici (exemplu: utilizarea │
│ │roboţilor fără ecran) │
│ │• Utilizarea critică, în │
│ │siguranţă, cu │
│ │responsabilitate şi etică │
│ │a tehnologiei în educaţia │
│ │timpurie şi în │
│ │învăţământul primar │
│ │• Utilizarea tehnologiei │
│Pedagogie │pentru monitorizarea şi │
│digitală │raportarea progresului │
│ │elevilor, organizarea │
│ │resurselor educaţionale, │
│ │comunicarea cu părinţii, │
│ │colaborarea cu colegii şi │
│ │alţi specialişti │
│ │• Accesibilitate, │
│ │incluziune şi │
│ │personalizare cu ajutorul │
│ │tehnologiilor educaţionale│
│ │• Utilizarea tehnologiei │
│ │digitale pentru dezvoltare│
│ │profesională continuă │
│ │Problematica │
│ │învăţământului primar, │
│ │conexă cu tematica, va fi │
│ │abordată în cadrul │
│ │seminarelor. │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Modele ale │
│ │managementului clasei de │
│ │elevi │
│ │• Managementul │
│ │comportamentului şi al │
│ │comunicării în context │
│ │educaţional (reguli, │
│ │rutine, interacţiuni) │
│ │• Strategii pentru │
│ │iniţierea şi menţinerea │
│ │rutinelor şi regulilor │
│ │comportamentale/de │
│ │organizare la grupă, │
│ │dezvoltarea unui mediu │
│ │afectiv pozitiv, │
│ │structurat şi predictiv │
│ │• Strategii pentru │
│ │susţinerea unei culturi │
│ │democratice, a învăţării │
│ │şi a colaborării la │
│ │nivelul grupei │
│Managementul │• Tehnici de mediere a │
│clasei │conflictelor dintre copii │
│ │• Eficientizarea │
│ │strategiilor de │
│ │relaţionare: cadru │
│ │didactic-elev-părinte │
│ │• Determinanţi ai │
│ │managementului clasei: │
│ │atenţie, motivaţie, │
│ │coping, rezilienţă, │
│ │aşteptări şi feedback │
│ │• Cooperare şi competiţie;│
│ │autonomie şi │
│ │responsabilitate │
│ │• Strategii pentru │
│ │valorizarea diversităţii │
│ │etnice, lingvistice, │
│ │culturale, socioeconomice │
│ │etc. în organizarea │
│ │mediului de învăţare │
│ │(amenajarea spaţiului, │
│ │reguli, rutine, roluri, │
│ │limbaj etc.) │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Comunicare educaţională │
│ │- elemente componente, │
│ │forme, blocaje │
│ │• Dimensiuni ale │
│ │comunicării nonverbale în │
│ │relaţie cu cea verbală │
│ │• Tehnici de optimizare a │
│ │comunicării în context │
│ │educaţional │
│ │• Eficientizarea │
│ │strategiilor de │
│Comunicare │relaţionare: cadru │
│didactică şi │didactic-elev-părinte │
│managementul │• Strategii pentru │
│emoţiilor │dezvoltarea abilităţilor │
│ │socioemoţionale │
│ │• Metode şi instrumente de│
│ │identificare a problemelor│
│ │/provocărilor │
│ │psihoafective din mediul │
│ │educaţional │
│ │• Strategii de intervenţie│
│ │primară │
│ │(preventiv-corective) în │
│ │managementul emoţiilor şi │
│ │comportamentelor din │
│ │mediul educaţional │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Elemente de istorie │
│ │(trecutul şi prezentul în │
│ │jurul nostru; epoci, │
│ │evenimente şi │
│ │personalităţi; cultură şi │
│ │patrimoniu) │
│ │• Locul şi rolul istoriei │
│ │în curriculum pentru │
│ │învăţământul primar. │
│ │Documente de politici │
│ │educaţionale privind │
│ │studiul istoriei la │
│ │învăţământul primar │
│ │• Specificul proiectării │
│ │didactice a istoriei la │
│ │învăţământul primar. │
│ │Lectura personalizată a │
│ │programei şcolare: │
│ │competenţe, conţinuturi │
│ │obligatorii şi conţinuturi│
│ │opţionale. Corelarea │
│ │competenţelor cu │
│ │conţinuturile istorice din│
│ │curriculum pentru │
│ │învăţământul primar │
│ │• Utilizarea literaturii │
│ │pentru copii (nonficţiune,│
│ │texte informative) în │
│ │învăţarea istoriei, cu │
│ │accent pe comprehensiunea │
│ │textelor, inclusiv prin │
│ │explorarea şi │
│ │exemplificarea diversă a │
│ │conceptelor specifice │
│ │disciplinei (elemente de │
│ │vocabular) │
│ │• Modalităţi de organizare│
│Istorie şi │a lecţiilor de istorie: │
│didactica │forme de organizare a │
│istoriei │învăţării centrate pe │
│ │competenţe; strategii │
│ │didactice adecvate în │
│ │predarea-învăţarea │
│ │istoriei; resurse │
│ │didactice specifice │
│ │predării-învăţării │
│ │istoriei; strategii de │
│ │sprijin diferenţiat pentru│
│ │copiii cu cerinţe │
│ │educaţionale speciale │
│ │• Evaluarea rezultatelor │
│ │elevilor în învăţarea │
│ │istoriei: descriptorii de │
│ │performanţă; │
│ │diversificarea formelor şi│
│ │a modalităţilor de │
│ │evaluare a rezultatelor │
│ │centrate pe competenţe, │
│ │atitudini, valori │
│ │• Planificarea unităţii de│
│ │învăţare. Exerciţii de │
│ │proiectare a unităţii de │
│ │învăţare, pe baza │
│ │planificării │
│ │calendaristice, a │
│ │programei şcolare de │
│ │istorie şi educaţie civică│
│ │în vigoare şi a altor │
│ │produse curriculare │
│ │• Proiectarea lecţiei de │
│ │istorie. Exerciţii de │
│ │formulare a obiectivelor │
│ │lecţiei, pornind de la │
│ │competenţele specifice din│
│ │programă, şi de │
│ │identificare a │
│ │strategiilor adecvate de │
│ │realizare a acestora │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Elemente de educaţie │
│ │civică │
│ │• Locul şi rolul educaţiei│
│ │civice în curriculumul │
│ │pentru învăţământul │
│ │primar. Documente de │
│ │politici educaţionale │
│ │privind studiul educaţiei │
│ │civice la învăţământul │
│ │primar │
│ │• Specificul proiectării │
│ │didactice a educaţiei │
│ │civice la învăţământul │
│ │primar. Lectura │
│ │personalizată a programei │
│ │şcolare: competenţe, │
│ │conţinuturi obligatorii şi│
│ │conţinuturi opţionale. │
│ │Corelarea competenţelor cu│
│ │conţinuturile educaţiei │
│ │civice din curriculum │
│ │pentru învăţământul primar│
│ │• Modalităţi de organizare│
│ │a lecţiilor de educaţie │
│ │civică: forme de │
│ │organizare a învăţării │
│ │centrate pe competenţe; │
│ │strategii didactice │
│ │adecvate în │
│ │predarea-învăţarea │
│ │educaţiei civice; resurse │
│ │didactice specifice │
│ │predării-învăţării │
│ │educaţiei civice; │
│ │strategii de sprijin │
│Educaţie │diferenţiat pentru copiii │
│civică şi │cu cerinţe educaţionale │
│didactica │speciale │
│educaţiei │• Utilizarea literaturii │
│civice │pentru copii (ficţiune │
│ │ilustrativă, nonficţiune, │
│ │texte informative) pentru │
│ │dezvoltarea competenţelor │
│ │civice, cu accent pe │
│ │comprehensiunea textelor, │
│ │inclusiv prin explorarea │
│ │şi exemplificarea diversă │
│ │a conceptelor specifice │
│ │disciplinei (elemente de │
│ │vocabular) │
│ │• Evaluarea rezultatelor │
│ │elevilor: descriptorii de │
│ │performanţă; │
│ │diversificarea formelor şi│
│ │a modalităţilor de │
│ │evaluare a rezultatelor │
│ │centrate pe competenţe │
│ │• Planificarea unităţii de│
│ │învăţare. Exerciţii de │
│ │proiectare a unităţii de │
│ │învăţare, pe baza │
│ │planificării │
│ │calendaristice, a │
│ │programei şcolare de │
│ │educaţie civică în vigoare│
│ │şi a altor produse │
│ │curriculare │
│ │• Proiectarea lecţiei de │
│ │educaţie civică. Exerciţii│
│ │de formulare a │
│ │obiectivelor lecţiei, │
│ │pornind de la competenţele│
│ │specifice din programă şi │
│ │de identificare a │
│ │strategiilor adecvate de │
│ │realizare a acestora │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Elemente de ştiinţele │
│ │vieţii, pământului şi │
│ │fizicii │
│ │• Locul şi rolul │
│ │ştiinţelor în curriculumul│
│ │pentru învăţământul │
│ │primar. Documente de │
│ │politici educaţionale │
│ │privind studiul ştiinţelor│
│ │la învăţământul primar │
│ │• Specificul proiectării │
│ │didactice a ştiinţelor la │
│ │învăţământul primar. │
│ │Lectura personalizată a │
│ │programei şcolare: │
│ │competenţe, conţinuturi │
│ │obligatorii şi conţinuturi│
│ │opţionale. Corelarea │
│ │competenţelor cu │
│ │conţinuturile din │
│ │curriculum pentru │
│ │învăţământul primar │
│ │• Modalităţi de organizare│
│ │a lecţiilor de ştiinţe: │
│ │forme de organizare a │
│ │învăţării centrate pe │
│ │competenţe; strategii │
│ │didactice adecvate în │
│ │predarea-învăţarea │
│ │ştiinţelor; resurse │
│ │didactice specifice │
│ │predării-învăţării │
│ │ştiinţelor; strategii de │
│ │sprijin diferenţiat pentru│
│ │copiii cu cerinţe │
│ │educaţionale speciale │
│Ştiinţe şi │• Evaluarea rezultatelor │
│didactica │elevilor în învăţarea │
│domeniului │ştiinţelor: descriptori de│
│Ştiinţe │performanţă; │
│ │diversificarea formelor şi│
│ │a modalităţilor de │
│ │evaluare a rezultatelor │
│ │centrate pe competenţe │
│ │• Planificarea unităţii de│
│ │învăţare. Exerciţii de │
│ │proiectare a unităţii de │
│ │învăţare, pe baza │
│ │planificării │
│ │calendaristice, a │
│ │programelor şcolare în │
│ │vigoare şi a altor produse│
│ │curriculare │
│ │• Utilizarea literaturii │
│ │pentru copii (nonficţiune,│
│ │texte informative) în │
│ │învăţarea ştiinţelor, cu │
│ │accent pe comprehensiunea │
│ │textelor, inclusiv prin │
│ │explorarea şi │
│ │exemplificarea diversă a │
│ │conceptelor specifice │
│ │disciplinei (elemente de │
│ │vocabular) │
│ │• Strategii de educaţie │
│ │pentru mediu şi implicare │
│ │civică în dezvoltarea │
│ │sustenabilă a comunităţii │
│ │• Proiectarea lecţiei de │
│ │ştiinţe. Exerciţii de │
│ │formulare a obiectivelor │
│ │lecţiei, pornind de la │
│ │competenţele specifice din│
│ │programă, precum şi de │
│ │identificare a │
│ │strategiilor adecvate de │
│ │realizare a acestora │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Rolul artelor în │
│ │dezvoltarea copiilor │
│ │(psihomotrică, cognitivă, │
│ │morală, socioemoţională, │
│ │dezvoltarea limbajului) │
│ │• Organizarea mediului │
│ │sigur, prietenos şi │
│ │estetic │
│ │• Modalităţi şi mijloace │
│ │variate de exprimare │
│ │artistică │
│Didactica │• Materiale, instrumente │
│artelor │şi tehnici de lucru │
│vizuale şi │• Analiza creaţiei │
│abilităţilor │artistice │
│practice │• Proiectarea şi │
│ │realizarea activităţilor │
│ │de învăţare la │
│ │disciplinele din aria │
│ │curriculară specifică │
│ │• Particularităţi ale │
│ │evaluării elevilor la │
│ │disciplinele din aria │
│ │curriculară specifică │
│ │• Sprijin diferenţiat │
│ │pentru copiii cu cerinţe │
│ │educaţionale speciale │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Disciplinele „Educaţie │
│ │muzicală“, „Muzică şi │
│ │mişcare“. Locul şi rolul │
│ │lor în curriculumul pentru│
│ │învăţământ primar. │
│ │Finalităţile disciplinelor│
│ │„Educaţie muzicală“, │
│ │„Muzică şi mişcare“ şi │
│ │contribuţia la realizarea │
│ │profilului absolventului │
│ │de învăţământ primar │
│ │• Metode şi mijloace │
│Educaţie │specifice activităţilor de│
│muzicală şi │educaţie muzicală/muzică │
│didactica │şi mişcare │
│educaţiei │• Proiectarea │
│muzicale │activităţilor de │
│ │predare-învăţare-evaluare │
│ │la disciplinele „Educaţie │
│ │muzicală“, „Muzică şi │
│ │mişcare“ │
│ │• Particularităţi ale │
│ │evaluării la disciplinele │
│ │de educaţie muzicală │
│ │• Elemente de limbaj │
│ │muzical │
│ │• Perspective noi asupra │
│ │educaţiei muzicale │
│ │• Studiul unui instrument │
│ │muzical │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Drepturile copilului │
│ │• Legislaţia din domeniul │
│ │protecţiei copiilor │
│ │• Politici sociale şi │
│ │privind sănătatea │
│ │copilului, legislaţia din │
│ │domeniul protecţiei şi │
│ │promovării drepturilor │
│ │copilului, precum şi din │
│ │domeniul sănătăţii │
│ │copilului │
│ │• Instituţii şi │
│ │profesionişti specializaţi│
│ │în protecţia şi sănătatea │
│ │copilului │
│ │• Prevenirea şi │
│ │intervenţia în echipă │
│ │multidisciplinară şi în │
│ │reţea în situaţiile de │
│ │violenţă asupra copilului │
│ │• Prevenirea violenţei în │
│ │mediul şcolar, traficului │
│ │de persoane, consumului de│
│Drepturile │substanţe psihoactive │
│copilului, │• Familia ca mediu primar │
│colaborarea cu│de socializare │
│familia şi │• Stilul educativ din │
│instituţiile │familie │
│specializate │• Strategii pentru │
│ │facilitarea tranziţiei │
│ │copilului de la mediul │
│ │familial la şcoală │
│ │• Activităţi de informare,│
│ │consiliere şi sprijin al │
│ │părinţilor privind nevoile│
│ │de dezvoltare ale copiilor│
│ │(nutriţie, siguranţă, │
│ │igienă, îngrijire, │
│ │sănătate, educaţie) │
│ │• Strategii/Activităţi de │
│ │comunicare şi susţinere a │
│ │familiei pentru a înţelege│
│ │aşteptările şi rolul │
│ │şcolii │
│ │• Colaborarea cu părinţii │
│ │pentru reuşita │
│ │educaţională a copilului │
│ │Problematica │
│ │învăţământului primar, │
│ │conexă cu tematica, va fi │
│ │abordată în cadrul │
│ │seminarelor. │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Profilul şi standardele │
│ │profesionale ale cadrului │
│ │didactic din învăţământul │
│ │preuniversitar, pe etape │
│ │de carieră şi pe niveluri │
│ │de învăţământ │
│ │• Perspective de │
│ │dezvoltare profesională şi│
│ │evoluţie în carieră a │
│ │profesorilor pentru │
│ │învăţământ primar şi │
│ │educaţie timpurie │
│ │• Norme de etică şi de │
│ │conduită profesională │
│ │• Comunicare educaţională │
│ │- elemente componente, │
│ │forme, blocaje │
│Management │• Practici şi contexte de │
│personal, │reflecţie asupra │
│reflexivitate │propriilor practici │
│şi dezvoltare │didactice şi asupra │
│continuă în │feedbackului primit │
│profesia │• Managementul emoţiilor, │
│didactică │strategii de │
│ │autoechilibrare şi de │
│ │adaptare în diferite │
│ │contexte, inclusiv în │
│ │situaţii noi sau │
│ │stresante, menţinând o │
│ │autoritate adecvată în │
│ │relaţie cu copiii │
│ │• Drepturi, │
│ │responsabilităţi, │
│ │oportunităţi şi strategii │
│ │de dezvoltare profesională│
│ │continuă │
│ │• Participarea la │
│ │activităţi colaborative de│
│ │dezvoltare profesională, │
│ │cercetări educaţionale şi │
│ │la comunităţi de practici │
├──────────────┼──────────────────────────┤
│ │• Dezvoltarea │
│ │creativităţii, │
│ │abilităţilor de rezolvare │
│ │a problemelor, cercetare │
│ │ştiinţifică şi gândire │
│ │critică în rândul copiilor│
│ │• Proiectarea şi │
│ │organizarea integrată a │
│ │procesului didactic │
│ │• Strategii, metode şi │
│ │activităţi de instruire │
│ │specifice ŞTIAM (ştiinţă, │
│ │tehnologie, inginerie, │
│ │artă şi matematică); │
│ │resurse didactice │
│ │specifice ŞTIAM │
│Educaţie ŞTIAM│• Învăţare pe baza │
│ │proiectelor ŞTIAM │
│ │• Organizarea │
│ │activităţilor ŞTIAM în aer│
│ │liber şi/sau în colaborare│
│ │cu educatori muzeali, │
│ │profesionişti, cercetători│
│ │şi artişti │
│ │• Literatură pentru copii │
│ │(enciclopedii, atlase │
│ │etc.) cu conţinut ŞTIAM, │
│ │cu accent pe │
│ │comprehensiunea textelor, │
│ │inclusiv prin explorarea │
│ │şi exemplificarea diversă │
│ │a conceptelor specifice │
│ │disciplinei (elemente de │
│ │vocabular) │
└──────────────┴──────────────────────────┘


    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016