Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
METODOLOGIE din 20 august 2024 privind acordarea burselor românilor de pretutindeni care studiază în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat din România
EMITENT: Ministerul Educaţiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 1072 din 25 octombrie 2024
──────────
Aprobată prin ORDINUL nr. 6.109/1.816/2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.072 din 25 octombrie 2024.
──────────
ART. 1
(1) În conformitate cu prevederile art. 1 alin. (2) din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, din categoria românilor de pretutindeni fac parte:
a) persoanele aparţinând minorităţilor naţionale, minorităţilor lingvistice sau grupurilor etnice autohtone române sau care aparţin filonului cultural şi etnic românesc, existente în statele din vecinătatea României şi alte state, care îşi asumă identitatea etnică, lingvistică şi culturală română faţă de autorităţile române, indiferent de etnonimul folosit;
b) românii emigranţi, indiferent că au păstrat sau nu cetăţenia română, descendenţii acestora, precum şi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate;
c) etnicii care se recunosc de origine română, aflaţi în afara graniţelor ţării, înregistraţi ca altă minoritate în statul de reşedinţă, care îşi asumă, prin autoidentificare, apartenenţa la spaţiul cultural şi identitar românesc.
(2) Românii de pretutindeni beneficiază de drepturile prevăzute în prezenta metodologie, pe baza îndeplinirii următoarelor condiţii:
a) declară pe propria răspundere, pe baza voinţei liber exprimate, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, că îşi asumă identitatea culturală română, indiferent de denumirea folosită în statul de cetăţenie sau reşedinţă pentru desemnarea minorităţii sau comunităţii respective;
b) posedă cunoştinţe de limba română corespunzătoare.
ART. 2
(1) Ministerul Educaţiei acordă, anual, burse pentru programul de an pregătitor de limba română, învăţământ cu frecvenţă zi, românilor de pretutindeni selectaţi prin concurs organizat de instituţiile de învăţământ superior de stat, pe locurile repartizate acestora pentru românii de pretutindeni.
(2) Locurile repartizate instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru românii de pretutindeni pentru programul de an pregătitor de limba română sunt:
a) locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, cu bursă lunară;
b) locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă lunară.
(3) Sunt eligibili pentru obţinerea burselor prevăzute la alin. (1) românii de pretutindeni care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) prezintă declaraţia pe propria răspundere, pe baza voinţei liber exprimate, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, că îşi asumă identitatea culturală română, indiferent de denumirea folosită în statul de cetăţenie sau reşedinţă pentru desemnarea minorităţii sau comunităţii respective, declaraţie dată la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) sau la misiunea diplomatică/oficiul consular al României din ţara de cetăţenie sau reşedinţă ori la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Excepţie fac candidaţii care deţin cetăţenia română sau cetăţenia Republicii Moldova;
b) prezintă diplomă de bacalaureat sau echivalentă;
c) îndeplinesc condiţiile de concurs specifice stabilite de instituţia de învăţământ superior de stat, conform metodologiei proprii.
(4) Instituţiile de învăţământ superior de stat stabilesc metodologia de concurs, condiţiile şi etapele, calendarul admiterii şi documentele ce intră în componenţa dosarului de candidatură, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(5) Ministerul Afacerilor Externe va sprijini diseminarea informaţiilor privind bursele de studii dedicate românilor de pretutindeni pe locuri de studii „fără plata taxelor de şcolarizare, cu bursă lunară“.
(6) Evaluarea dosarului de candidatură, precum şi îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate intră în responsabilitatea instituţiei de învăţământ superior de stat.
(7) Candidaţii care prezintă date sau documente false sunt declaraţi neeligibili.
(8) Ministerul Educaţiei poate solicita instituţiilor de învăţământ superior de stat copii ale dosarelor de candidatură.
(9) Instituţiile de învăţământ superior de stat transmit Ministerului Educaţiei datele candidaţilor propuşi pentru acordarea bursei, însoţite de o adresă oficială, în vederea emiterii scrisorilor de acceptare la studii.
(10) În cazul în care un candidat este declarat admis la mai multe instituţii de învăţământ superior de stat, acesta va confirma un singur loc de studiu, prin modalităţile comunicate de fiecare instituţie de învăţământ superior.
(11) Ministerul Educaţiei transmite instituţiilor de învăţământ superior de stat lista beneficiarilor de burse şi scrisorile lor de acceptare la studii.
(12) Instituţiile de învăţământ superior de stat transmit beneficiarilor scrisoarea de acceptare la studii.
ART. 3
(1) Ministerul Educaţiei acordă, anual, burse pentru programe de studii universitare de scurtă durată/licenţă/ masterat/doctorat, învăţământ cu frecvenţă zi, la specializări acreditate sau autorizate să funcţioneze provizoriu, în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, românilor de pretutindeni selectaţi prin concurs organizat de Ministerul Educaţiei, prin intermediul instituţiilor de învăţământ superior de stat, pe locurile alocate şi distribuite de instituţiile de învăţământ superior de stat în conformitate cu propria metodologie.
(2) Locurile alocate şi repartizate instituţiilor de învăţământ superior de stat pentru românii de pretutindeni sunt:
a) locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, cu bursă lunară;
b) locuri de studii fără plata taxelor de şcolarizare, fără bursă lunară.
(3) Sunt eligibili pentru obţinerea burselor prevăzute la alin. (1) românii de pretutindeni care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) prezintă declaraţia pe propria răspundere, pe baza voinţei liber exprimate, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, că îşi asumă identitatea culturală română, indiferent de denumirea folosită în statul de cetăţenie sau reşedinţă pentru desemnarea minorităţii sau comunităţii respective, declaraţie dată la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) sau la misiunea diplomatică/oficiul consular al României din ţara de cetăţenie sau reşedinţă ori la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Excepţie fac candidaţii care deţin cetăţenia română sau cetăţenia Republicii Moldova;
b) prezintă diplomă de bacalaureat sau echivalentă - pentru înscrierea la studii universitare de scurtă durată, respectiv la studii de licenţă; prezintă diplomă de licenţă sau echivalentă - pentru înscrierea la studii de masterat; prezintă diplomă de masterat sau echivalentă ori diplomă de absolvire a studiilor de licenţă de lungă durată (anterior Procesului Bologna) - pentru înscrierea la studii de doctorat;
c) prezintă un certificat de competenţă lingvistică în limba română nivel minim B1, eliberat de o instituţie de învăţământ superior din România care are acreditat programul de studii An pregătitor de limba română, indiferent de domeniul studiat, sau de Institutul Limbii Române, ori prezintă acte de studii româneşti emise în urma absolvirii unor programe de studii cu predare în limba română (diplome şi certificate) sau acte de studii/situaţii şcolare atestând cel puţin trei ani de studii consecutivi urmaţi în limba română într-o unitate/instituţie de învăţământ din sistemul naţional din România sau străinătate;
d) îndeplinesc condiţiile stabilite de instituţia de învăţământ superior de stat, conform metodologiei proprii;
e) prezintă declaraţie pe propria răspundere că nu au mai beneficiat de bursele prevăzute la alin. (1).
(4) Locurile de studii prevăzute la alin. (2) se repartizează cu precădere la programele de studii cu predare în limba română. În cazuri temeinic justificate şi exclusiv pentru candidaţii care nu au beneficiat de bursa pentru anul pregătitor de limba română prevăzută la art. 2 alin. (1), Ministerul Educaţiei poate aproba, la solicitarea instituţiilor de învăţământ superior de stat, acordarea burselor pentru programe de studii cu predare într-o limbă străină.
(5) Instituţiile de învăţământ superior de stat stabilesc metodologia de desfăşurare a procesului de admitere, condiţiile şi etapele, calendarul admiterii şi documentele ce intră în componenţa dosarului de candidatură, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. De asemenea, instituţiile de învăţământ superior stabilesc regulamente de recunoaştere a parcursurilor academice anterioare în vederea admiterii la studii de doctorat.
(6) Ministerul Afacerilor Externe va sprijini diseminarea informaţiilor privind bursele de studii dedicate românilor de pretutindeni.
(7) Evaluarea dosarului de candidatură, precum şi îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate privind accesul la studiile universitare solicitate intră în responsabilitatea instituţiei de învăţământ superior de stat.
(8) Candidaţii care prezintă date sau documente false sunt declaraţi neeligibili.
(9) Ministerul Educaţiei poate solicita instituţiilor de învăţământ superior de stat copii ale dosarelor de candidatură.
(10) Instituţiile de învăţământ superior de stat transmit Ministerului Educaţiei datele candidaţilor propuşi pentru acordarea burselor, însoţite de o adresă oficială, în vederea emiterii scrisorilor de acceptare la studii.
(11) În cazul în care un candidat este declarat admis la mai multe instituţii de învăţământ superior de stat, respectiv programe de studii, dobândind bursa românilor de pretutindeni, acesta va confirma un singur loc de studiu, prin modalităţile comunicate de fiecare instituţie de învăţământ superior. Un al doilea program de studii poate fi urmat doar cu plata taxelor de şcolarizare în lei, în acelaşi cuantum ca şi cetăţenii români, conform legislaţiei în vigoare.
(12) Ministerul Educaţiei transmite instituţiilor de învăţământ superior de stat lista beneficiarilor de burse şi scrisorile lor de acceptare la studii.
(13) Instituţiile de învăţământ superior de stat transmit beneficiarilor scrisoarea de acceptare la studii.
ART. 4
(1) Ministerul Educaţiei acordă, anual, românilor de pretutindeni burse pentru studii postuniversitare de rezidenţiat, pe locuri „fără plata taxelor de şcolarizare, cu bursă lunară“.
(2) Sunt eligibili pentru acordarea burselor prevăzute la alin. (1) românii de pretutindeni care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) prezintă declaraţia pe propria răspundere, pe baza voinţei liber exprimate, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, că îşi asumă identitatea culturală română, indiferent de denumirea folosită în statul de cetăţenie sau reşedinţă pentru desemnarea minorităţii sau comunităţii respective, declaraţie dată la sediul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) sau la misiunea diplomatică/oficiul consular al României din ţara de cetăţenie sau reşedinţă ori la sediul Ministerului Afacerilor Externe. Excepţie fac candidaţii care deţin cetăţenia română sau cetăţenia Republicii Moldova;
b) prezintă un certificat de competentă lingvistică în limba română nivel minim B2, eliberat de o instituţie de învăţământ superior din România care are acreditat programul de studii An pregătitor de limba română, indiferent de domeniul studiat, sau de Institutul Limbii Române, ori prezintă acte de studii româneşti emise în urma absolvirii unor programe de studii cu predare în limba română (diplome şi certificate) sau acte de studii/situaţii şcolare atestând cel puţin trei ani de studii consecutivi urmaţi în limba română într-o unitate/instituţie de învăţământ din sistemul naţional din România sau străinătate;
c) prezintă acte de studii conform prevederilor Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, aprobate prin ordin comun al ministrului educaţiei şi ministrului sănătăţii;
d) au participat şi promovat concursul de admitere în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie organizat de Ministerul Sănătăţii, în aceeaşi perioadă ca şi cetăţenii români, însă pe locurile alocate de Ministerul Educaţiei pentru românii de pretutindeni.
(3) Dosarul de înscriere trebuie să cuprindă documentele solicitate de centrul organizator al concursului naţional de rezidenţiat, desemnat de Ministerul Sănătăţii.
(4) Candidaţii care prezintă date sau documente false sunt declaraţi neeligibili.
(5) Ministerul Educaţiei poate solicita centrului organizator al concursului naţional de rezidenţiat copii ale dosarelor de candidatură.
(6) Listele candidaţilor admişi şi punctajele minime pe specialităţi medicale vor fi transmise Ministerului Educaţiei de către Ministerul Sănătăţii.
(7) Sunt declaraţi eligibili pentru repartizarea pe specialităţi medicale şi centre de pregătire candidaţii care obţin punctajul cel puţin egal cu punctajul minim pe specialitatea medicală obţinut de cetăţenii români în centrul de pregătire ales.
(8) Candidatul declarat admis transmite Ministerului Educaţiei solicitarea de repartizare pe specialitatea medicală şi avizul de principiu al centrului de pregătire pentru care este eligibil, precum şi o copie a documentului de studii care a stat la baza participării la concursul de admitere în rezidenţiat şi o copie a paşaportului/actului de identitate.
(9) Acordarea burselor pe specialităţi medicale şi centre de pregătire se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, în baza avizului instituţiei de învăţământ superior de stat acreditate cu profil medical, precum şi a documentaţiei depuse de candidat.
(10) Ministerul Educaţiei transmite instituţiilor de învăţământ superior de stat vizate copia ordinului ministrului educaţiei menţionat la alin. (9).
ART. 5
(1) Ministerul Educaţiei acordă, anual, burse pentru stagii de specializare şi stagii de formare profesională/ perfecţionare românilor de pretutindeni, astfel:
a) stagii de specializare la nivelul studiilor universitare şi la nivelul studiilor postuniversitare (postdoctorat, rezidenţiat), pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 luni;
b) stagii de formare profesională/perfecţionare a cadrelor didactice care predau limba română sau în limba română în unităţi de învăţământ preuniversitar sau în instituţii de învăţământ superior din străinătate, pe o perioadă cuprinsă între 5 şi 31 de zile.
(2) Sunt eligibili pentru stagiile de specializare menţionate la alin. (1) lit. a) românii de pretutindeni care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au calitatea de student /student-doctorand/rezident într-o instituţie de învăţământ superior din străinătate;
b) sunt nominalizaţi de instituţia de învăţământ superior trimiţătoare sau de Ministerul Educaţiei din ţara ai cărei cetăţeni sunt;
c) au acordul instituţiei de învăţământ superior de stat primitoare din România.
(3) Sunt eligibile pentru stagiile de formare profesională/ perfecţionare menţionate la alin. (1) lit. b) cadrele didactice care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt români de pretutindeni;
b) predau limba română sau în limba română în unităţi de învăţământ preuniversitar sau instituţii de învăţământ superior din străinătate;
c) sunt nominalizate de către Ministerul Educaţiei din ţara de provenienţă, în baza unor documente bilaterale, sau de instituţiile româneşti de învăţământ superior de stat primitoare, în baza acordurilor de colaborare directă încheiate cu instituţii omoloage din străinătate, privind acordarea unor stagii românilor de pretutindeni pe locurile prevăzute la alin. (1).
(4) Într-un an universitar, cadrele didactice pot beneficia de cel mult un stagiu de formare profesională/perfecţionare.
(5) La finalul stagiilor, instituţiile de învăţământ superior de stat vor înainta Ministerului Educaţiei un raport privind stagiile de specializare şi stagiile de formare profesională/perfecţionare organizate.
ART. 6
Ministerul Educaţiei actualizează anual, după caz, lista pe ţări a diplomelor care asigură accesul la studii de scurtă durată şi de licenţă în sistemul educaţional din România.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: