Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 17 iulie 2024  de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 17 iulie 2024 de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă

EMITENT: Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 739 din 29 iulie 2024
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 51 din 17 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 29 iulie 2024.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    SECŢIUNEA 1
    Scop şi domeniu de aplicare
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie reglementează modul de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă necesară acoperii costurilor Operatorului Schemei CfD şi Contrapărţii CfD.
    (2) Pentru aplicarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară de către Contrapartea CfD a contribuţiei CfD de la toţi furnizorii consumatorilor de energie electrică din România conform dispoziţiilor legale.
    (3) Contravaloarea contribuţiei CfD, necesară acoperii costurilor Operatorului Schemei CfD şi Contrapărţii CfD, este suma exprimată în lei, plătită de către consumatorii de energie electrică din România, colectată de către:
    a) furnizorii de energie electrică activi pe piaţa cu amănuntul de energie electrică din România;
    b) producătorii de energie electrică pentru energia electrică consumată din producţia proprie la locuri proprii de consum şi pentru care datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport;
    c) producătorii de energie pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordaţi la barele centralelor şi pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport.

    (4) Contribuţia CfD este virată în fondul de lichiditate CfD.

    ART. 2
    Prezenta metodologie stabileşte:
    a) procesul de determinare a contribuţiei CfD ce trebuie colectată de Contrapartea CfD conform dispoziţiilor legale;
    b) modul de determinare a costurilor anuale suportate de Contrapartea CfD şi de Operatorul Schemei CfD pentru îndeplinirea sarcinilor administrative care le revin;
    c) procesul de colectare a datelor necesare pentru aprobarea contribuţiei CfD până la 20 decembrie pentru anul t + 1, precum şi pentru evaluarea efectuată de către ANRE până la 20 iunie a anului t, în vederea stabilirii corecţiei semestriale a contribuţiei CfD, respectiv pentru evaluarea efectuată de către ANRE până la 20 septembrie 2024;
    d) modalitatea de revizuire a contribuţiei CfD.


    ART. 3
    Prezenta metodologie este utilizată de:
    a) Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    b) Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica“ - S.A., în calitate de Operator al Schemei CfD;
    c) Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale „OPCOM“ - S.A., în calitate de Contraparte CfD;
    d) furnizorii de energie electrică ai consumatorilor din România, inclusiv pentru cantităţile de energie electrică consumate la locurile proprii de consum ale furnizorilor pentru care fac autofurnizare;
    e) producătorii de energie electrică pentru energia electrică consumată din producţia proprie la locurile proprii de consum şi pentru care datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport;
    f) producătorii de energie pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordaţi la barele centralelor şi pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport.


    SECŢIUNEA a 2-a
    Definiţii, expresii şi abrevieri
    ART. 4
    (1) Termenii utilizaţi în prezenta metodologie au semnificaţiile prevăzute în Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon.
    (2) În înţelesul prezentei metodologii, expresiile şi abrevierile specifice utilizate au următoarele semnificaţii:
    a) ANRE - Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei;
    b) CfD - contract pentru diferenţă definit la art. 2 pct. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024;
    c) perioadă regularizată - perioada de timp, de regulă de 12 luni, pentru care se efectuează analiza pentru determinarea corecţiilor rezultate din aplicarea schemei CfD;
    d) plătitori de contribuţie CfD - consumatorii de energie electrică, prin furnizorii acestora; furnizorii de energie pentru energia electrică consumată la locurile de consum proprii pentru care fac autofurnizare; producătorii de energie electrică pentru energia electrică consumată la locurile de consum proprii şi pentru care datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport; producătorii de energie electrică pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordaţi direct de la barele centralelor şi pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport.


    CAP. II
    Stabilirea contribuţiei CfD pentru anul t + 1
    ART. 5
    (1) Contribuţia CfD, CSTA_CfD^t + 1, exprimată în lei/kWh, se determină ca raportul dintre Contribuţia anuală CfD, pentru anul t + 1 C^t + 1_CfD anuală şi cantitatea de energie electrică estimată a fi vândută consumatorilor de energie electrică din România în anul t + 1, astfel: (a se vedea imaginea asociată)
    cu următoarele componente:
    (i) C^t + 1_op.sch.CfD, partea aferentă Operatorului Schemei CfD, denumită contribuţia Operatorului Schemei CfD: (a se vedea imaginea asociată)

    (ii) C^t + 1_contraparte.CfD, partea aferentă Contrapărţii CfD, denumită contribuţia Contrapărţii CfD: (a se vedea imaginea asociată)



    (2) Contribuţia anuală CfD, pentru anul t + 1, C^t + 1_CfD anuală exprimată în lei se determină conform formulei: (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    C_est^t + 1 - costurile totale estimate de administrare a schemei pentru anul t + 1 exprimate în lei;
    C_cor^t, t – 1 - valoarea corecţiei rezultată din aplicarea schemei CfD în perioada regularizată, care cuprinde de regulă anul t şi anul t – 1, care poate avea valoarea pozitivă sau negativă exprimată în lei;
    C^t + 1_op.sch.CfD; Ct + 1_contraparte.CfD - valoarea costurilor administrării schemei de sprijin de către Operatorul Schemei CfD şi de către Contrapartea CfD, estimate pentru anul t + 1, exprimată în lei;
    p - rata profitului, maximum 5%;
    C^t, t – 1_op.sch.CfD; Ct, t – 1_contraparte.CfD - valoarea corecţiei rezultate din diferenţa dintre veniturile şi costurile justificate înregistrate de către Operatorul Schemei CfD şi de către Contrapartea CfD, aferente activităţilor proprii desfăşurate pentru aplicarea schemei CfD, în perioada regularizată, care cuprinde de regulă anul t şi anul t – 1, exprimată în lei;
    EE_cons^t + 1 - cantitatea de energie electrică estimată a fi vândută consumatorilor de energie electrică din România în anul t + 1, exprimată în kWh; în această cantitate sunt cuprinse şi cantităţile de energie electrică prognozate a fi consumate la locurile proprii de consum ale producătorilor şi ale furnizorilor, conform anexei nr. 2a.


    (3) În vederea stabilirii valorii contribuţiei CfD pentru anul t + 1, Contrapartea CfD şi Operatorul schemei CfD au obligaţia de a transmite la ANRE următoarele documente şi informaţii referitoare la activitatea proprie privind derularea schemei de sprijin prin contracte pentru diferenţă: calculul C^t + 1_contraparte.CfD; Ct + 1_op.sch.CfD şi al C^t, t – 1_contraparte.CfD; Ct, t – 1_op.sch.CfD, detalierea lunară şi justificarea costurilor proprii realizate în anul t – 1, a celor realizate în primele 8 luni ale anului t şi a celor estimate a fi realizate în ultimele 4 luni ale anului t, precum şi a celor estimate a fi realizate în anul t + 1, conform anexei nr. 1.
    (4) Operatorul schemei CfD transmite până la data de 20 septembrie cantităţile de energie electrică: vândute/consumate în anul t – 1, vândute/consumate în primele 8 luni ale anului t, estimate a fi vândute/consumate în ultimele 4 luni ale anului t, precum şi cele estimate a fi vândute/consumate în anul t + 1.
    (5) În vederea stabilirii valorii contribuţiei CfD pentru anul t + 1, Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD au obligaţia de a transmite la ANRE, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, documentele şi informaţiile referitoare la activitatea proprie privind schema CfD.
    (6) ANRE, până la data de 20 decembrie, determină valoarea contribuţiei CfD şi a componentelor acesteia pentru anul t + 1, pe baza analizei datelor transmise de Contrapartea CfD şi de Operatorul Schemei CfD şi a costurilor şi veniturilor pe care le consideră justificate.
    (7) Contribuţia CfD, Contribuţia Operatorului Schemei CfD şi Contribuţia Contrapărţii CfD sunt aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE şi intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie a anului t + 1.

    ART. 6
    Valorile C^t+1_contraparte.CfD; C^t+1_op.sch.CfD se estimează pentru anul t+1 de către Contrapartea CfD şi de Operatorul Schemei CfD în vederea acoperirii costurilor generate de realizarea activităţilor de administrare a schemei CfD. Aceste activităţi sunt în principal şi, după caz, următoarele:
    a) asigurarea cu personal, materiale şi active necesare desfăşurării activităţii de gestionare a proceselor CfD;
    b) administrarea şi desfăşurarea procesului de licitaţie CfD, inclusiv costul platformei de licitaţie;
    c) încheierea de către Contrapartea CfD şi derularea contractelor cu plătitorii de contribuţie CfD care au ca obiect gestionarea proceselor aferente contribuţiei CfD, inclusiv operaţiunile de facturare, încasare, garantare;
    d) încheierea de către Contrapartea CfD şi derularea contractului cu Operatorul Schemei CfD, în vederea efectuării plăţilor contravalorii contribuţiei CfD aprobate de ANRE pentru Operatorul Schemei CfD;
    e) elaborarea, implementarea şi actualizarea de către Contrapartea CfD a Registrului CfD;
    f) încheierea de către Contrapartea CfD şi derularea contractelor CfD cu beneficiarii CfD, inclusiv activităţile aferente notificărilor/raportărilor/declaraţiilor de facturare, plăţilor/încasărilor aferente derulării acestor contracte;
    g) gestionarea de către Contrapartea CfD a fondului de lichiditate necesar administrării mecanismului CfD;
    h) încheierea şi derularea de către Contrapartea CfD a contractului de mandat cu ministerul de resort;
    i) elaborarea de către Contrapartea CfD a rapoartelor periodice către ministerul de resort şi ANRE;
    j) realizarea şi întreţinerea de către Contrapartea CfD a bazei de date aferente administrării schemei de sprijin CfD şi organizarea evidenţei financiar-contabile necesare;
    k) gestionarea garanţiilor constituite de către beneficiarii CfD şi de plătitorii de contribuţie CfD;
    l) adaptarea de către Contrapartea CfD a sistemului informatic de facturare;
    m) efectuarea de cheltuieli/venituri financiare reprezentând comisioane de administrare a contului deschis pentru administrarea schemei CfD, dobânzi la creditele angajate, din care se deduc toate veniturile estimate din dobânzile la disponibilităţile din cont.


    ART. 7
    Corecţia contribuţiei CfD rezultate din aplicarea schemei CfD în perioada regularizată, C_cor^t,t–1, se actualizează cu dobânda de referinţă aferentă perioadei de regularizare, stabilită de Comisia Europeană pentru România.

    CAP. III
    Stabilirea contribuţiei CfD pentru perioada semestrului II al anului t
    ART. 8
    (1) Contribuţia CfD, CAJ^t_CfD, exprimată în lei/kWh, se determină ca raportul dintre contribuţia CfD, pentru semestrul al II-lea al anului t, C^t_CfDS2, şi cantitatea de energie electrică estimată a fi vândută consumatorilor de energie electrică din România în semestrul II al anului t, astfel: (a se vedea imaginea asociată)
    cu următoarele componente:
    (i) C^t_op.sch.CfDS2, partea aferentă Operatorului Schemei CfD, denumită contribuţia Operatorului Schemei CfD: (a se vedea imaginea asociată)

    (ii) C^t_contraparte.CfDS2, partea aferentă Contrapărţii CfD, denumită contribuţia Contrapărţii CfD: (a se vedea imaginea asociată)



    (2) Costurile aferente contribuţiei semestriale CAJ^t_CfD, pentru anul t, C^t_CfDS2, exprimate în lei, se determină conform formulei: (a se vedea imaginea asociată)
 (a se vedea imaginea asociată)
    unde:
    C^t_estS2 - costurile totale estimate a fi necesare pentru administrarea schemei pentru semestrul II al anului t, exprimate în lei;
    C^t_op.sch.CfDS2; Ct_contraparte.CfDS2 - valoarea costurilor administrării schemei de sprijin de către Operatorul Schemei CfD şi de către Contrapartea CfD, estimate pentru semestrul II al anului t, exprimate în lei;
    p - rata profitului, maximum 5%;
    EE^t_consS2 - cantitatea de energie electrică estimată a fi vândută consumatorilor de energie electrică din România în semestrul II al anului t, exprimată în kWh; această cantitate de energie se transmite la ANRE de către Operatorul Schemei CfD; în această cantitate sunt cuprinse şi cantităţile de energie electrică prognozate a fi consumate la locurile proprii de consum ale producătorilor şi ale furnizorilor, conform anexei nr. 2 b.


    (3) În vederea stabilirii valorii contribuţiei CfD revizuită pentru semestrul II al anului t, Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD transmit la ANRE următoarele documente şi informaţii pentru determinarea cheltuielilor cu contribuţia CfD pentru semestrul II al anului t: calculul C^t_contraparte.CfDS2 şi al C^t_op.sch.CfDS2, detalierea lunară şi justificarea costurilor proprii estimate a fi realizate în semestrul II al anului t.
    (4) În vederea stabilirii valorii contribuţiei revizuite CAJ^t_CfD pentru semestrul II al anului t, Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD au obligaţia de a transmite la ANRE, până la data de 20 mai a anului t, documentele şi informaţiile referitoare la activitatea proprie privind schema CfD.
    (5) Până la data de 20 iunie, ANRE aprobă valoarea contribuţiei CfD şi a componentelor acesteia pentru semestrul II al anului t, pe baza analizei datelor transmise de Contrapartea CfD şi de Operatorul Schemei CfD, luând în considerare costurile şi veniturile justificate.

    ART. 9
    Valorile C^t_contraparte.CfDS2; C^t_op.sch.CfDS2 se estimează pentru semestrul II al anului t de către Operatorul Schemei CfD şi de Contrapartea CfD în vederea acoperirii costurilor generate de realizarea activităţilor de administrare a schemei CfD prevăzute la art. 6.

    ART. 10
    Corecţia contribuţiei CfD rezultate din aplicarea schemei CfD în perioada regularizată, C^t_corS2, se actualizează cu dobânda de referinţă aferentă perioadei de regularizare, stabilită de Comisia Europeană pentru România.

    ART. 11
    (1) ANRE evaluează costurile şi veniturile transmise de Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD conform prevederilor art. 8.
    (2) În cazul în care din evaluarea prevăzută la alin. (1) rezultă pentru semestrul II al anului t o valoare a contribuţiei CfD diferită cu mai mult de 2% faţă de cea în vigoare, ANRE aprobă valoarea modificată a contribuţiei CfD necesară a fi facturată în semestrul II, prin ordin al preşedintelui ANRE, până cel târziu la data de 20 iunie a anului t.
    (3) Valoarea modificată a contribuţiei CfD, prevăzută la alin. (2), intră în vigoare începând cu data de 1 iulie a anului respectiv.

    CAP. IV
    Dispoziţii pentru anii 2024 şi 2025
    SECŢIUNEA 1
    Perioada iulie-decembrie 2024
    ART. 12
    (1) Pentru perioada iulie-decembrie 2024 sunt aplicabile prevederile cap. III.
    (2) În vederea stabilirii valorii contribuţiei CfD pentru trimestrul IV din anul 2024, Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD au obligaţia de a transmite la ANRE, până la data 1 septembrie 2024, următoarele documente şi informaţii referitoare la activitatea proprie privind schema CfD pentru determinarea cheltuielilor cu contribuţia CfD pentru calculul C^t_contraparte.CfD, C^t_op.sch.CfD, cu detalierea lunară şi justificarea costurilor proprii realizate în luna iulie 2024 şi cele estimate a fi realizate în ultimele 5 luni ale anului 2024.
    (3) Operatorul Schemei CfD transmite până la data de 1 septembrie 2024 cantităţile de energie electrică vândute/consumate, în lunile ianuarie-iulie 2024, şi cele estimate a fi vândute/consumate în lunile august-decembrie 2024.
    (4) Până la data de 30 septembrie 2024, ANRE determină valoarea contribuţiei CfD şi a componentelor acesteia pentru perioada iulie - decembrie 2024 aplicabilă în perioada 1 octombrie-31 decembrie 2024, pe baza analizei datelor transmise de Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD, luând în considerare costurile şi veniturile justificate înregistrate/estimate pentru lunile iulie-decembrie 2024.
    (5) Contribuţia CfD, contribuţia Operatorului Schemei CfD şi contribuţia Contrapărţii CfD sunt aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE şi intră în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2024.
    (6) ANRE comunică, până la data de 20.09.2024, Contrapărţii CfD lista operatorilor economici activi pe piaţa cu amănuntul prevăzuţi la art. 3 lit. d)-f), în vederea încheierii contractelor cu plătitorii de contribuţie CfD.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Perioada anului 2025
    ART. 13
    (1) Pentru perioada de tranziţie-anul 2025 sunt aplicabile prevederile cap. II.
    (2) Pentru anul 2025, termenii prevăzuţi la art. 5 alin. (2) au următoarea semnificaţie:
    (i) C_cor^t,t–1 - valoarea corecţiei rezultată din aplicarea schemei CfD în semestrul II 2024, care poate avea valoare pozitivă sau negativă exprimată în lei; în lipsa informaţiilor pentru anul 2023, valoarea C_cor^t,t–1 cuprinde doar corecţiile aferente semestrului II 2024;
    (ii) C^t,t–1_contraparte.CfD; Ct,t–1_op.sch.CfD - valoarea corecţiei rezultate din diferenţa dintre veniturile şi costurile justificate înregistrate de către Operatorul Schemei CfD şi de către Contrapartea CfD, aferente activităţilor proprii desfăşurate pentru aplicarea schemei CfD, în semestrul II 2024, exprimată în lei

    (3) În vederea stabilirii valorii contribuţiei CfD, Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD au obligaţia de a transmite la ANRE următoarele documente şi informaţii pentru determinarea cheltuielilor cu contribuţia CfD pentru anul 2025: calculul C^t+1_contraparte.CfD; C^t+1_op.sch.CfD şi al C^t,t–1_contraparte.CfD; C^t,t–1_op.sch.CfD, cu detalierea lunară şi justificarea costurilor proprii realizate în perioada iulie-august 2024 şi cele estimate a fi realizate în ultimele 4 luni ale anului 2024, precum şi a celor estimate a fi realizate în anul 2025.
    (4) Operatorul Schemei CfD transmite până la data de 20 septembrie 2024 cantităţile de energie electrică: vândute/consumate în anul 2023, vândute/consumate în primele 8 luni ale anului 2024, estimate a fi vândute/consumate în ultimele 4 luni ale anului 2024, precum şi cele estimate a fi vândute/consumate în anul 2025.
    (5) În vederea stabilirii valorii contribuţiei CfD pentru anul 2025, Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD au obligaţia de a transmite la ANRE, până la data de 1 noiembrie 2024, documentele şi informaţiile referitoare la activitatea proprie privind schema CfD.
    (6) Până la data de 20 decembrie, ANRE determină valoarea contribuţiei CfD şi a componentelor acesteia pentru anul 2025, pe baza analizei datelor transmise de Contrapartea CfD şi Operatorul Schemei CfD, luând în considerare costurile şi veniturile justificate.
    (7) Contribuţia CfD, contribuţia Operatorului Schemei CfD şi contribuţia Contrapărţii CfD sunt aprobate prin ordin al preşedintelui ANRE şi intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2025.

    CAP. V
    Stabilirea modului de colectare a contribuţiei CfD pentru energia electrică produsă prin tehnologiile eligibile schemei de sprijin CfD
    ART. 14
    Plătitorii de contribuţie CfD transmit Contrapărţii CfD, până la data de 10 a fiecărei luni:
    a) cantitatea totală de energie electrică furnizată la toţi consumatorii deserviţi, inclusiv pe cea furnizată la locurile de consum racordate direct la barele centralei, în luna calendaristică anterioară, şi pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport;
    b) cantitatea totală de energie electrică consumată la locurile proprii de consum şi pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport.


    ART. 15
    (1) Contrapartea CfD are dreptul să verifice cantităţile de energie electrică comunicate de fiecare plătitor de contribuţie conform prevederilor art. 14; în vederea verificării de către Contrapartea CfD a datelor lunare primite de la plătitorii de contribuţie CfD pe baza cărora se calculează valoarea contribuţiei CfD care trebuie facturată către plătitorii de contribuţie CfD, Operatorul Schemei CfD transmite către Contrapartea CfD datele primite de la plătitorii de contribuţie CfD, verificate, în termen de maximum 15 zile de la sfârşitul lunii, pentru luna calendaristică anterioară.
    (2) În cazul în care constată diferenţe între cantitatea comunicată de plătitorii de contribuţie CfD şi cea comunicată de Operatorul Schemei CfD, Contrapartea CfD solicită clarificări plătitorului de contribuţie CfD respectiv, iar în cazul în care clarificările primite nu sunt edificatoare, Contrapartea CfD poate comunica ANRE situaţia înregistrată, solicitând verificarea suplimentară a energiei electrice facturate.
    (3) Contrapartea CfD determină sumele lunare de plată datorate de către plătitorii de contribuţie CfD, pe baza cantităţilor de energie electrică comunicate de aceştia în conformitate cu prevederile art. 14 şi a contribuţiei CfD, stabilită prin ordin al preşedintelui ANRE.
    (4) Contrapartea CfD emite facturile de plată a contribuţiei CfD corespunzătoare sumelor lunare, datorate de către plătitorii de contribuţie CfD conform alin. (3), cu respectarea prevederilor legislaţiei fiscale, şi le transmite acestora, în termen de maximum 20 de zile de la sfârşitul lunii calendaristice anterioare.
    (5) Contrapartea CfD plăteşte Operatorului Schemei CfD sumele aferente administrării schemei CfD ce revin Operatorului Schemei CfD, calculate ca produsul dintre contribuţia aprobată prin ordinul preşedintelui ANRE pentru Operatorul Schemei CfD şi cantitatea totală de energie electrică comunicată de plătitorii de contribuţie CfD pentru luna calendaristică anterioară.

    ART. 16
    Plătitorii de contribuţie CfD achită facturile transmise de Contrapartea CfD, în termen de maximum 7 zile de la primirea acestora, dar nu mai târziu de ultima zi a lunii următoare celei de consum.

    ART. 17
    Contrapartea CfD solicită ANRE aprobarea constituirii garanţiilor financiare, corespunzătoare plăţii contribuţiei CfD, de către plătitorii de contribuţie CfD, în baza unei proceduri emise de Contrapartea CfD şi avizate de ANRE.

    CAP. VI
    Obligaţiile şi drepturile Contrapărţii CfD, ale Operatorului Schemei CfD, ale furnizorilor de energie electrică şi ale consumatorilor
    ART. 18
    Contrapartea CfD are următoarele obligaţii:
    a) să încheie contracte cu plătitorii de contribuţie CfD, pentru plata de către aceştia a contribuţiei CfD;
    b) să încheie un contract cu Operatorul Schemei CfD pentru plata veniturilor aferente administrării schemei CfD ce revin acestuia;
    c) să notifice ministerul de resort şi ANRE, până la data de 1 noiembrie a fiecărui an, cu privire la sumele necesare care trebuie colectate prin intermediul contribuţiei CfD în anul următor şi până la data de 20 mai a anului în curs cu privire la sumele necesare care trebuie colectate prin intermediul contribuţiei CfD pentru semestrul următor, sume care reprezintă veniturile anuale/semestriale necesare Contrapărţii CfD pentru îndeplinirea sarcinilor administrative care îi revin;
    d) să comunice Operatorului Schemei CfD cantitatea de energie electrică facturată de plătitorii de contribuţie CfD, până cel târziu în data de 15 a fiecărei luni pentru luna precedentă;
    e) să plătească factura emisă de Operatorul Schemei CfD până cel târziu în data de 25 a fiecărei luni pentru luna calendaristică precedentă.


    ART. 19
    Contrapartea CfD are următoarele drepturi:
    a) să primească de la ANRE lista operatorilor economici activi pe piaţa cu amănuntul precizaţi la art. 3 lit. d)-f), în vederea încheierii contractelor cu plătitorii de contribuţie CfD;
    b) să primească de la plătitorii de contribuţie CfD, lunar, până la data de 10 a fiecărei luni, cantităţile totale de energie electrică facturate consumatorilor/consumate/livrate la locurile de consum deservite în luna calendaristică anterioară;
    c) să factureze şi să încaseze de la plătitorii de contribuţie CfD contravaloarea contribuţiilor pentru CfD;
    d) să încaseze de la plătitorii de contribuţie CfD penalităţi pentru întârzierea la plată a facturilor emise de Contrapartea CfD, conform prevederilor contractului-cadru elaborat de ANRE;
    e) să solicite plătitorilor de contribuţie CfD constituirea/actualizarea garanţiilor financiare în condiţiile, forma şi cuantumul stabilite prin procedura specifică emise de Contrapartea CfD şi avizată de ANRE;
    f) să execute garanţia financiară pusă la dispoziţie de plătitorul de contribuţie CfD, în caz de nerespectare a obligaţiei de plată a contribuţiei CfD, şi să transfere sumele obţinute în urma acestei executări către fondul de lichiditate CfD;
    g) să primească de la Operatorul Schemei CfD datele necesare în vederea verificării datelor lunare primite de la plătitorii de contribuţie CfD conform dispoziţiilor art. 15;
    h) să notifice ANRE neîndeplinirea de plătitorii de contribuţie CfD a obligaţiilor instituite, în special a celor referitoare la neconstituirea/neactualizarea garanţiei financiare sau executarea garanţiei financiare.


    ART. 20
    Operatorul Schemei CfD are următoarele obligaţii:
    a) să deschidă un cont în care să încaseze plăţile efectuate de Contrapartea CfD;
    b) să încheie contract cu Contrapartea CfD pentru plata veniturilor aferente administrării schemei CfD ce revin acesteia;
    c) să transmită către Contrapartea CfD conform dispoziţiilor art. 15 datele necesare în vederea verificării de către aceasta a datelor lunare primite de la plătitorii de contribuţie CfD;
    d) să notifice ministerul de resort şi ANRE, până la 1 noiembrie, respectiv 20 mai ale fiecărui an cu privire la sumele necesare pentru acoperirea oricăror costuri înregistrate şi să înainteze toate documentele justificative în susţinerea nivelului costurilor înregistrate.


    ART. 21
    Operatorul Schemei CfD are următoarele drepturi:
    a) să factureze şi să încaseze de la Contrapartea CfD contravaloarea contribuţiei aferente administrării schemei CfD;
    b) să încaseze de la Contrapartea CfD penalităţi pentru întârzierea la plată a facturilor emise.


    ART. 22
    Plătitorii de contribuţie CfD au următoarele drepturi:
    a) să încaseze de la consumatorii de energie electrică contravaloarea contribuţiei CfD;
    b) să aplice penalităţi, în situaţia întârzierii la plată a consumatorilor, la contravaloarea sumei totale facturate consumatorilor, inclusiv la sumele reprezentând contravaloarea contribuţiei CfD. Se aplică acelaşi tip de penalitate pentru contravaloarea întregii facturi; valoarea penalităţii este cea prevăzută în contractul de furnizare.


    ART. 23
    Plătitorii de contribuţie CfD au următoarele obligaţii:
    a) să factureze consumatorilor valoarea contribuţiei CfD, determinată ca produs dintre valoarea unitară a contribuţiei CfD, aprobată prin ordin al preşedintelui ANRE, în vigoare la data realizării consumului de energie electrică, şi cantitatea de energie electrică facturată, indiferent de modul de determinare a energiei electrice furnizate aferente unei perioade de facturare, respectiv: citire de către operatorul de distribuţie/autocitire de către client/estimare conform convenţiei de consum;
    b) să evidenţieze separat, în factura de energie electrică transmisă consumatorilor, valoarea contribuţiei CfD şi să precizeze temeiul legal şi elementele componente ale acesteia, respectiv perioada, cantitatea de energie electrică şi contribuţia CfD;
    c) să informeze consumatorii despre temeiul legal şi modul de facturare a contribuţiei CfD;
    d) să transmită Contrapărţii CfD, lunar, până la data de 10 a fiecărei luni, cantităţile totale de energie electrică facturate consumatorilor în luna anterioară;
    e) să plătească lunar, la termen, contravaloarea facturilor primite de la Contrapartea CfD aferente contribuţiilor CfD;
    f) să constituie/să actualizeze garanţia financiară în forma şi cuantumul stabilite de Contrapartea CfD;
    g) să încheie contracte cu Contrapartea CfD pentru plata contribuţiei CfD;
    h) să plătească penalităţi pentru întârzierea la plată a facturilor emise de Contrapartea CfD.


    ART. 24
    Consumatorii de energie electrică au următoarele obligaţii:
    a) să achite furnizorului, conform termenelor precizate în contractul de furnizare a energiei electrice, contravaloarea facturii de energie electrică, inclusiv a sumelor facturate de către acesta reprezentând contravaloarea contribuţiei CfD;
    b) să plătească penalităţi pentru întârzierea la plată a facturilor emise de către furnizor, inclusiv pentru suma reprezentând contravaloarea contribuţiei CfD. Se aplică acelaşi tip de penalitate pentru contravaloarea întregii facturi; valoarea penalităţii este cea specificată în cadrul contractului de furnizare.


    ART. 25
    Consumatorul care revinde energia electrică unor consumatori care au instalaţii electrice racordate la instalaţiile lui proprii are în raport cu aceştia obligaţiile furnizorilor de energie electrică prevăzute la art. 23.

    ART. 26
    (1) Consumatorii de energie electrică au dreptul să fie informaţi de furnizor în legătură cu contravaloarea sumelor facturate reprezentând contravaloarea contribuţiei CfD.
    (2) Informarea minimală se realizează prin intermediul facturii.

    ART. 27
    Consumatorul care revinde energia electrică altor consumatori care au instalaţii electrice racordate la instalaţiile lui proprii are în raport cu aceştia drepturile prevăzute la art. 22.

    ART. 28
    Prevederile prezentei metodologii completează de drept contractele de furnizare a energiei electrice încheiate între furnizori şi consumatorii finali de energie electrică.

    ART. 29
    Anexele nr. 1, 2a şi 2b fac parte integrantă din prezenta metodologie.

    ANEXA 1

    Operator:
    SITUAŢIA
    cheltuielilor şi veniturilor aferente administrării schemei de sprijin CfD
    realizări ianuarie-august anul …., estimări
    septembrie-decembrie anul ….. şi prognoză anul ……

┌─────┬────────────┬────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────┬─────┬────────┐
│Nr. │ │Realizat anul t │Estimat anul t │Total│Prognoza│
│crt. │Indicator ├────────┬─────────┬──────┬───────┬───┬─────┬─────┬──────┼──────────┬─────────┬─────────┬─────────┤an t │an t + 1│
│ │ │Ianuarie│Februarie│Martie│Aprilie│Mai│Iunie│Iulie│August│Septembrie│Octombrie│Noiembrie│Decembrie│ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │TOTAL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│I. │CHELTUIELI │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │ │
│ │administrare│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │CfD │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1 │de │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │ │
│ │exploatare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │personalul │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1.1 │(salarii şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │alte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │asimilate) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│1.2 │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │materiale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │aferente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1.3 │organizării │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │şi derulării│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │licitaţiilor│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │aferente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1.4 │încheierii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │şi derulării│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │contractelor│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1.5 │aferente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │Registrului │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │CfD │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Alte │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│1.6 │cheltuieli, │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │ │
│ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│1.6.1│… │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│1.6.2│… │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2 │financiare, │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │ │
│ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2.1 │privind │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │comisioanele│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │bancare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Cheltuieli │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│2.2 │privind │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │dobânzile │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │bancare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Corecţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│3 │aferente │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │- │ │ │
│ │anului t – │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │1, din care:│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│3.1 │… │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│3.2 │… │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─────┼────────────┼────────┼─────────┼──────┼───────┼───┼─────┼─────┼──────┼──────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────┼────────┤
│ │Venituri din│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│II. │dobânzi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │- │ │
│ │bancare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─────┴────────────┴────────┴─────────┴──────┴───────┴───┴─────┴─────┴──────┴──────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────┴────────┘


    Situaţia penalităţilor aferente schemei de sprijin

┌───┬──────────────┬┬┬┬┬┬┬┬┬─┬─┬─┬─┬─┐
│a. │Cheltuieli │││││││││-│-│-│-│-│
├───┼──────────────┼┼┼┼┼┼┼┼┼─┼─┼─┼─┼─┤
│b. │Venituri │││││││││ │ │ │ │-│
└───┴──────────────┴┴┴┴┴┴┴┴┴─┴─┴─┴─┴─┘


    Data:
    Semnătura reprezentantului legal

    ANEXA 2a

    Operator:
    Prognoză cantităţi de energie electrică anul t + 1

┌──────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
│ │ │Cantităţi│ │
│ │Cantităţi│de │Prognoză │
│ │de │energie │cantitate│
│ │energie │electrică│energie │
│Luna │electrică│realizări│electrică│
│ │realizări│- 8 luni,│anul t + │
│ │- anul t │prognoză │1 │
│ │– 1 │4 luni - │(MWh) │
│ │(MWh) │anul t │ │
│ │ │(MWh) │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Ianuarie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Februarie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Martie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Aprilie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Mai │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Iunie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Iulie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│August │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Septembrie│ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Octombrie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Noiembrie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Decembrie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Total │- │- │- │
└──────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


    Semnătură
    Reprezentant legal

    ANEXA 2b

    Operator:
    Prognoză cantităţi de energie electrică semestrul II anul t

┌──────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
│ │ │Cantităţi│ │
│ │Cantităţi│de │Prognoză │
│ │de │energie │cantitate│
│ │energie │electrică│energie │
│Luna │electrică│realizări│electrică│
│ │realizări│- 8 luni,│anul t + │
│ │- anul t │prognoză │1 │
│ │– 1 │4 luni - │(MWh) │
│ │(MWh) │anul t │ │
│ │ │(MWh) │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Iulie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│August │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Septembrie│ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Octombrie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Noiembrie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Decembrie │ │ │ │
├──────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Total │- │- │- │
└──────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


    Semnătură
    Reprezentant legal

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016