Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 13 iunie 2024  privind recunoaşterea certificatelor dobândite, după caz, în sistem formal, nonformal şi informal la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi sau în centre de evaluare a competenţelor autorizate/acreditate şi/sau în cadrul altor entităţi cu rol echivalent din afara României    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 13 iunie 2024 privind recunoaşterea certificatelor dobândite, după caz, în sistem formal, nonformal şi informal la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi sau în centre de evaluare a competenţelor autorizate/acreditate şi/sau în cadrul altor entităţi cu rol echivalent din afara României

EMITENT: Ministerul Educaţiei
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 594 din 26 iunie 2024
──────────
    Aprobat prin ORDIN nr. 4.696 din 13 iunie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 594 din 26 iunie 2024.
──────────
    ART. 1
    (1) Prezenta metodologie se aplică certificatelor care atestă dobândirea unor competenţe profesionale/rezultate ale învăţării, în afara sistemului naţional de învăţământ, în sistem formal, nonformal şi informal, aferente nivelului 1-5 de calificare, denumite generic certificate de formare profesională, la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi sau în centre de evaluare a competenţelor autorizate/acreditate şi/sau în cadrul altor entităţi cu rol echivalent din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Republica Moldova, denumiţi generic emitenţi autorizaţi/acreditaţi.
    (2) Recunoaşterea certificatelor de formare profesională aferente nivelului 1-5 de calificare se realizează cu respectarea dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor, cu modificările şi completările ulterioare, şi a Ordinului ministrului educaţiei naţionale şi al ministrului muncii şi justiţiei sociale nr. 5.039/2.126/2018 privind aprobarea corespondenţei dintre nivelurile Cadrului naţional al calificărilor, actele de studii/calificare ce se eliberează, tipul de programe de educaţie şi formare profesională din România prin care pot fi dobândite nivelurile de calificare, nivelurile de referinţă ale Cadrului european al calificărilor, precum şi condiţiile de acces corespunzătoare fiecărui nivel de calificare, cu completările ulterioare.
    (3) Autoritatea Naţională pentru Calificări, denumită în continuare ANC, recunoaşte valabilitatea şi autenticitatea unui certificat de formare profesională eliberat de un emitent autorizat/acreditat şi emite în acest sens un atestat pentru recunoaşterea documentului.

    ART. 2
    (1) Prin certificat de formare profesională eliberat de un emitent autorizat/acreditat se înţelege orice diplomă/certificat/atestat sau alt titlu oficial de formare profesională, eliberat de emitenţii autorizaţi/acreditaţi şi care certifică dobândirea unor competenţe profesionale/rezultate ale învăţării, în afara sistemului naţional de învăţământ, în sistem formal, nonformal şi informal la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi sau în centre de evaluare a competenţelor autorizate/acreditate şi/sau în cadrul altor entităţi.
    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul certificatelor de formare profesională provenite din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, metodologia este aplicabilă doar celor obţinute anterior datei retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice.

    ART. 3
    Recunoaşterea se aplică următoarelor categorii de cetăţeni, denumiţi în continuare solicitanţi:
    a) cetăţenilor români, cetăţenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, din Confederaţia Elveţiană, din Republica Moldova şi cetăţenilor români din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord potrivit prevederilor art. 2 alin. (2);
    b) membrilor de familie ai cetăţenilor români şi europeni, aşa cum sunt definiţi la art. 6 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 3 lit. a), b) şi c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi a cetăţenilor Confederaţiei Elveţiene, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
    c) cetăţenilor din state terţe beneficiari ai statutului de rezident permanent în România şi beneficiarilor statutului de rezident pe termen lung acordat de către unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European, din Confederaţia Elveţiană, din Republica Moldova şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în condiţiile stabilite la art. 2 alin. (2);
    d) cetăţenilor din state terţe care beneficiază de o formă de protecţie internaţională pe teritoriul României;
    e) cetăţenilor din state terţe, alţii decât cei menţionaţi la lit. c) şi d), numai în vederea accesului pe piaţa forţei de muncă din România.


    ART. 4
    (1) În vederea eliberării atestatelor pentru recunoaşterea certificatelor de formare profesională dobândite în afara sistemului naţional de învăţământ, în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi în Republica Moldova, aşa cum sunt acestea definite în art. 2, solicitanţii prevăzuţi la art. 3 depun la ANC un dosar, fie în format fizic la sediul instituţiei, fie prin poştă sau electronic pe adresa de e-mail oficială, care conţine următoarele documente:
    a) cerere, în limba română sau engleză, în conformitate cu modelul aprobat prin decizie a preşedintelui ANC şi postat pe pagina oficială a instituţiei;
    b) documentul de identitate, în copie şi traducere legalizată în limba română;
    c) certificatul de naştere, în copie şi traducere legalizată în limba română, după caz;
    d) certificatul de căsătorie, certificatul/hotărârea de divorţ, dacă este cazul, în copie şi traducere legalizată în limba română;
    e) certificatul de formare profesională, în copie şi traducere legalizată în limba română, după caz;
    f) suplimentul descriptiv, în cazul în care se eliberează de emitentul autorizat/acreditat, în copie şi traducere legalizată în limba română;
    g) împuternicire, în conformitate cu modelul aprobat prin decizie a preşedintelui ANC şi postat pe pagina oficială a instituţiei, doar pentru persoanele care nu sunt titularii actelor supuse atestării.

    (2) Certificatul de formare profesională supus recunoaşterii este autentificat cu apostila de la Haga pentru statele care sunt părţi ale Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare, iar pentru celelalte state, certificatele de formare profesională sunt supralegalizate sau însoţite de adeverinţa de autenticitate emisă de către autorităţile competente din ţara de provenienţă. Scutirea de apostilare sau supralegalizare este permisă în temeiul legii, al unui tratat internaţional la care România este parte sau pe bază de reciprocitate.

    ART. 5
    (1) Cererile de recunoaştere, însoţite de documentele menţionate la art. 4, se soluţionează în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului complet.
    (2) În situaţia în care dosarul nu este complet, solicitantul va fi notificat în acest sens pentru completarea dosarului. În cazul în care acesta nu se conformează în termen de 3 luni de la data notificării, dosarul se clasează, cu înştiinţarea solicitantului în acest sens.
    (3) Termenul prevăzut la alin. (1) se prelungeşte automat cu timpul necesar primirii tuturor confirmărilor oficiale necesare verificării îndeplinirii condiţiilor stabilite la art. 1 şi 2.
    (4) Decizia de admitere/respingere motivată a cererii de recunoaştere a certificatului de formare profesională se comunică în scris şi este însoţită de referatul de admitere/ respingere.
    (5) În cazul respingerii cererii şi doar în situaţia în care se depun documente suplimentare, altele decât cele iniţial analizate, solicitantul poate depune o cerere de reevaluare a dosarului iniţial, în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei de respingere a cererii.
    (6) Decizia de respingere a cererii de recunoaştere poate fi contestată la instanţa judecătorească competentă, în condiţiile prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
    (7) ANC este abilitată să emită prin decizia preşedintelui instrucţiunea privind punerea în aplicare a prevederilor prezentei metodologii.

    ART. 6
    Pentru soluţionarea situaţiilor excepţionale în care solicitantul deţine o dublă calificare/competenţe/rezultate ale învăţării comune, aparţinând a două sau mai multor calificări, dintre care cel puţin una aparţine unui domeniu reglementat, pentru soluţionarea cererii, ANC poate angaja acorduri bilaterale cu instituţiile din domeniul profesiilor reglementate.

    ART. 7
    (1) Profesiile reglementate prin Legea nr. 200/2004 privind recunoaşterea diplomelor şi calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările şi completările ulterioare, sau prin alte acte normative speciale nu fac obiectul prezentei metodologii.
    (2) Prin excepţie, doar pentru profesiile reglementate faţă de care instituţiile/autorităţile/organizaţiile profesionale din domeniul de reglementare nu deţin atribuţii legale în domeniul recunoaşterii/echivalării/atestării acestora, ANC poate realiza recunoaşterea certificatului de formare profesională, cu menţiunea „fără drept de exercitare a profesiei“. Dreptul de exercitare a profesiei astfel recunoscute va fi ulterior acordat de către autorităţile/instituţiile/organizaţiile profesionale cu competenţe în domeniu, în conformitate cu dispoziţiile legale speciale în domeniul reglementat.

    ART. 8
    (1) ANC eliberează atestatul pentru recunoaşterea certificatului de formare profesională sau duplicatul acestuia titularului sau persoanei desemnate de acesta prin procură notarială, exclusiv la sediul instituţiei.
    (2) După eliberarea atestatului, o copie a acestuia poate fi consultată/descărcată de solicitant şi din Registrul electronic al atestatelor pentru recunoaşterea certificatelor de formare profesională, gestionat de ANC.
    (3) Atestatul pentru recunoaşterea certificatului de formare profesională se supune regimului actelor de studii.
    (4) În cazul în care certificatul de formare profesională supus recunoaşterii are o dată de valabilitate expres menţionată, atunci şi atestatul pentru recunoaştere emis de ANC va purta aceeaşi valabilitate, pentru aceeaşi perioadă de timp.

    ART. 9
    (1) În cazul pierderii/furtului/distrugerii atestatului original, în baza unei cereri scrise a solicitantului, ANC eliberează un duplicat al acestuia, întocmit pe baza documentelor aflate în arhiva ANC.
    (2) Cererea de eliberare a duplicatului este însoţită de următoarele acte, care se arhivează cu titlu permanent:
    a) declaraţia scrisă, dată de titularul atestatului pentru recunoaşterea certificatului de formare profesională, în care sunt cuprinse toate elementele necesare pentru identificare, împrejurările în care certificatul a fost pierdut, precum şi alte precizări care să confirme dispariţia certificatului respectiv;
    b) dovada publicării pierderii/furtului/distrugerii atestatului pentru recunoaşterea certificatului de formare profesională în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a, sau într-un ziar de largă circulaţie;
    c) copia actului de identitate.

    (3) Termenul pentru eliberarea duplicatelor este de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

    ART. 10
    Cererile pentru atestarea documentelor de calificare profesională aflate în lucru la data intrării în vigoare a prezentei metodologii sunt soluţionate în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului educaţiei nr. 6.374/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru atestarea formării profesionale dobândite la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi din statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană.

    ART. 11
    (1) Modelul atestatului pentru recunoaşterea certificatului de formare profesională este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta metodologie şi este postat pe site-ul oficial al ANC.
    (2) ANC înfiinţează un Registru electronic al atestatelor pentru recunoaşterea certificatelor de formare profesională, a cărui structură este prevăzută în anexa nr. 2 la prezenta metodologie.
    (3) Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantă din prezenta metodologie.

    ANEXA 1

    - faţă -
    MINISTERUL EDUCAŢIEI
    În temeiul prevederilor Ordinului ministrului educaţiei nr. 4.696/2024 pentru aprobarea Metodologiei privind recunoaşterea certificatelor dobândite, după caz, în sistem formal, nonformal şi informal la furnizori de formare profesională autorizaţi/acreditaţi sau în centre de evaluare a competenţelor autorizate/acreditate şi/sau în cadrul altor entităţi cu rol echivalent din afara României,
    Autoritatea Naţională pentru Calificări emite prezentul
    ATESTAT seria ….. numărul …… din data ……
    privind recunoaşterea
    ^(1) ………………. dobândit de domnul/doamna^(2) ........................, născut/(ă) la data de ..........., având cetăţenia ……………, posesor/posesoare al/a documentului de identitate .......... seria ........ nr. ........, CNP ....................., eliberat de^(3) ………........ la data de .............., nivel de calificare^(4) ……......................……. .
    Titularul acestui atestat îşi asumă răspunderea cu privire la autenticitatea certificatului de formare profesională care face obiectul prezentului atestat.
    Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Calificări,
    .....................

    - verso -
    ^(1) Denumirea exactă a certificatului de formare supus procesului de recunoaştere conform metodologiei, inclusiv serie şi număr, dacă există.
    ^(2) Titularul certificatului de formare profesională.
    ^(3) Denumirea furnizorului/centrului de evaluare a competenţelor autorizat/acreditat conform art. 1 din metodologie.
    ^(4) Nivelul de calificare conform Cadrului naţional al calificărilor.

    ANEXA 2

    STRUCTURA
    Registrului electronic al atestatelor pentru
    recunoaşterea certificatelor de formare profesională

┌────┬───────────┬───────────┬───────────┬───────────┬──────────────┬────────────┬──────────┐
│ │ │ │ │ │ │Certificatul│ │
│Nr. │Numele │Seria │Nr. │Data │Naţionalitatea│de │ │
│crt.│titularului│atestatului│atestatului│atestatului│/ │calificare │Observaţii│
│^1 │^2 │ │ │ │Cetăţenia^3 │profesională│ │
│ │ │ │ │ │ │^4 │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│(1) │(2) │(3) │(4) │(5) │(6) │(7) │(8) │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│1. │ │ │ │ │ │ │ │
├────┼───────────┼───────────┼───────────┼───────────┼──────────────┼────────────┼──────────┤
│2. │ │ │ │ │ │ │ │
└────┴───────────┴───────────┴───────────┴───────────┴──────────────┴────────────┴──────────┘


    ^1 Se completează pornind de la cifra 1.
    ^2 Se înscriu numele şi prenumele persoanei fizice care este titularul certificatului supus recunoaşterii. Datele se înscriu fără prescurtări, cu litere mari, de tipar, utilizând diacriticele. Se înscriu cu majuscule toate iniţialele prenumelui tatălui. Iniţialele prenumelui mamei se înscriu în cazul în care tatăl este necunoscut.
    ^3 Se completează naţionalitatea/cetăţenia titularului, care poate fi cetăţean român, al altor state membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi din Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Republica Moldova.
    ^4 Se completează cu denumirea tipului de certificat de calificare profesională recunoscut, aşa cum este aceasta identificată în traducerea autorizată.

    -----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016