Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
METODOLOGIE din 12 octombrie 2022 de aprobare a investiţiilor din cadrul Programului naţional de investiţii în infrastructura de sănătate finanţate prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă al României
EMITENT: Guvernul PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 996 din 13 octombrie 2022
──────────
Aprobată prin HOTĂRÂREA nr. 1.237 din 12 octombrie 2022, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 996 din 13 octombrie 2022.
──────────
În vederea ierarhizării pentru finanţare a minimum 25 de obiective de investiţii în infrastructura spitalicească publică nouă din lista de 49 regăsită în cadrul ţintei 377, componenta 12 - Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare şi rezilienţă al României, Ministerul Sănătăţii va stabili:
a) obiectivele de investiţii principale din Planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), reprezentând obiectivele de investiţii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul etapei I. Obiectivele de investiţii care nu îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în cadrul etapei I pot fi finanţate din alte surse bugetare;
b) obiectivele de investiţii finanţate prin PNRR, reprezentând minimum 25 de obiective de investiţii ce vor fi selectate din obiectivele de investiţii prevăzute la lit. a), în urma aplicării etapei II - Criterii de ierarhizare, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut şi a căror valoare însumată se încadrează în bugetul total alocat investiţiilor 2.1 - Infrastructură spitalicească publică nouă şi 2.2. - Echipamente şi aparatură medicală din cadrul ţintei 377, componenta 12 - Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare şi rezilienţă al României;
c) obiectivele de investiţii de rezervă, reprezentând obiectivele de investiţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute în cadrul etapei I - Criterii de eligibilitate şi care, în urma aplicării etapei II - Criterii de ierarhizare, nu se regăsesc în obiectivele de investiţii finanţate prin PNRR prevăzute la lit. b).
Etapa I. Criterii de eligibilitate
Pentru selectarea obiectivelor de investiţii principale din PNRR, prevăzute la lit. a), se va aplica etapa I - Criterii de eligibilitate, după cum urmează:
- propuneri de investiţii care fac parte din categoria unităţilor sanitare publice cu paturi înfiinţate conform legislaţiei în vigoare;
– existenţa dreptului de proprietate sau a altui drept asupra terenului care permite realizarea lucrărilor de construcţii, confirmat prin înscrierea în cartea funciară;
– existenţa acordului proprietarului în vederea realizării lucrărilor de construcţii;
– existenţa studiului de fezabilitate (SF)/documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI)/proiectului tehnic (PT), după caz, pentru propunerile de investiţii, finalizat până la data de 15 noiembrie 2022;
– încadrarea propunerii de investiţii în bugetul maxim de 199,99 milioane euro fără TVA, aferent finanţării din PNRR;
– respectarea cerinţelor de eficienţă energetică aproape zero (NZEB), conform legislaţiei naţionale în vigoare;
– estimarea finalizării obiectivului de investiţii până la data de 30 iunie 2026.
Etapa II. Criterii de ierarhizare
În cadrul etapei II, pentru ierarhizarea obiectivelor de investiţii din cadrul obiectivelor prevăzute la lit. a) - Obiectivele de investiţii principale din PNRR, în vederea stabilirii obiectivelor prevăzute la lit. b) - Obiectivele de investiţii finanţate prin PNRR, se vor aplica următoarele criterii:
1. Criteriul nr. 1 (Clasificarea obiectivelor de investiţii):
a) institut naţional: 10 puncte;
b) unitate sanitară aflată în subordinea ministerelor şi instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională: 10 puncte;
c) institut/spital regional: 7 puncte;
d) spital judeţean: 5 puncte;
e) spital local: 3 puncte.
NOTĂ:
Punctaj maxim obţinut - 10 puncte.
2. Criteriul nr. 2 (Tip de patologie):
a) cardiologie şi chirurgie cardiovasculară: 10 puncte;
b) oncologie: 10 puncte;
c) obstetrică-ginecologie/pediatrie/neonatologie: 10 puncte;
d) boli infecţioase şi pneumologie: 10 puncte;
e) psihiatrie: 10 puncte;
f) transplant: 10 puncte;
g) politraumatologie: 10 puncte;
h) neurochirurgie şi boli cerebrovasculare: 10 puncte.
NOTĂ:
Investiţiile care includ mai multe tipuri de specialităţi/patologii primare, enumerate la lit. a)-h), vor fi punctate o singură dată cu maximum 10 puncte.
3. Criteriul nr. 3 (Bugetul investiţiei aferent finanţării din PNRR, euro fără TVA):
a) 1-100 milioane euro: 20 de puncte;
b) 101-150 milioane euro: 15 puncte;
c) 151-199,99 milioane euro: 10 puncte.
NOTĂ:
Punctaj maxim obţinut - 20 de puncte.
4. Criteriul nr. 4 (Maturitate proiect/etape proiect). Aplicantul prezintă dovada următoarelor:
a) existenţa certificatului de urbanism - 10 puncte;
b) existenţa avizelor şi acordurilor necesare în cadrul procedurii de emitere a autorizaţiei de construire: 10 puncte;
c) existenţa acordului de mediu privind obiectivul de investiţii: 10 puncte.
NOTĂ:
Investiţiile care fac dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute la lit. a)-c) beneficiază de punctaj pentru fiecare condiţie îndeplinită, cumulativ. Punctaj maxim obţinut - 30 de puncte.
5. Criteriul nr. 5 (Număr paturi spitalizare continuă din cadrul investiţiei):
a) 1 - 50 paturi: 1 punct;
b) 51-150 paturi: 3 puncte;
c) 151-300 paturi: 5 puncte;
d) 301-400 paturi: 7 puncte;
e) > 400 paturi: 10 puncte.
NOTĂ:
Punctaj maxim obţinut - 10 puncte.
6. Criteriul nr. 6 [Eficienţă energetică: Respectă cerinţele privind necesarul de energie primară cu cel puţin 20% mai mic decât cerinţa pentru clădirile al căror consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB+), conform legislaţiei naţionale]:
a) 1-25% din numărul total de paturi respectă cerinţele NZEB+: 1 punct;
b) 26-50% din numărul total de paturi respectă cerinţele NZEB+: 4 puncte;
c) 51-75% din numărul total de paturi respectă cerinţele NZEB+: 6 puncte;
d) 76-90% din numărul total de paturi respectă cerinţele NZEB+: 8 puncte;
e) > 90% din numărul total de paturi respectă cerinţele NZEB+: 10 puncte.
NOTĂ:
Punctaj maxim obţinut - 10 puncte.
7. Criteriul nr. 7 (Procentul de paturi dotate cu echipamente IT):
a) 1-25% din numărul total de paturi sunt dotate cu echipamente IT: 1 punct;
b) 26-50% din numărul total de paturi sunt dotate cu echipamente IT: 4 puncte;
c) 51-75% din numărul total de paturi sunt dotate cu echipamente IT: 6 puncte;
d) 76-90% din numărul total de paturi sunt dotate cu echipamente IT: 8 puncte;
e) > 90% din numărul total de paturi sunt dotate cu echipamente IT: 10 puncte.
NOTĂ:
Punctaj maxim obţinut - 10 puncte.
8. Factor de corecţie punctaj:
a) Pentru judeţele Iaşi, Dolj şi Cluj, în cadrul cărora există în desfăşurare proiectele de investiţii aferente spitalelor regionale, punctajul cumulat, obţinut conform pct. 1-7, se diminuează cu 15 puncte.
b) Pentru a doua propunere de investiţie, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut, din cadrul unei/unui localităţi/sector al municipiului Bucureşti, punctajul cumulat, obţinut conform pct. 1-7, se diminuează cu 20%.
c) Pentru a treia propunere de investiţie, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut, din cadrul unei/unui localităţi/sector al municipiului Bucureşti, punctajul cumulat, obţinut conform pct. 1-7, se diminuează cu 30%.
d) Pentru a patra propunere de investiţie, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut, din cadrul unei/unui localităţi/sector al municipiului Bucureşti, punctajul cumulat, obţinut conform pct. 1-7, se diminuează cu 50%.
e) În situaţia în care două sau mai multe obiective de investiţii din cadrul unei/unui localităţi/sector al municipiului Bucureşti obţin punctaj egal, se solicită ierarhizarea acestora de către unitatea administrativ-teritorială/ministerul sau instituţia din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
f) În situaţia în care ultimele două sau mai multe obiective de investiţii obţin punctaj egal, în vederea încadrării a minimum 25 de obiective de investiţii în bugetul total alocat investiţiilor din cadrul ţintei 377, componenta 12 - Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare şi rezilienţă al României, departajarea acestora se realizează prin selecţia obiectivului de investiţii cu bugetul aferent din PNRR cel mai scăzut.
----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: