Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
METODOLOGIE din 12 iulie 2024 privind eliberarea pentru profesiile nereglementate în România a adeverinţei de conformitate a studiilor cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale
EMITENT: Ministerul Educaţiei PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 694 din 17 iulie 2024
──────────
Aprobată prin ORDINUL nr. 5.526 din 12 iulie 2024, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 694 din 17 iulie 2024.
──────────
ART. 1
(1) Prezenta metodologie se aplică cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene, precum şi cetăţenilor beneficiari ai art. 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană, denumiţi în continuare beneficiari ai art. 50 TUE, care au studiat pe teritoriul României şi care solicită eliberarea unei adeverinţe de conformitate, în scopul exercitării, în mod independent sau ca salariat, a unei profesii nereglementate în România, dar reglementată în unul din celelalte state menţionate mai sus. Verificarea reglementării profesiei se realizează prin intermediul bazei de date a Comisiei Europene cu profesiile reglementate, denumită în continuare RegProf.
(2) Adeverinţa atestă conformitatea studiilor absolvite în România cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Directiva 2005/36/CE.
ART. 2
(1) Adeverinţa de conformitate se eliberează de către Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, denumit în continuare C.N.R.E.D., şi poate fi solicitată de către cetăţenii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) în baza unui act de studii eliberat de o unitate de învăţământ sau de o instituţie acreditată de învăţământ superior din cadrul sistemului naţional de învăţământ din România.
(2) Adeverinţa de conformitate certifică unul dintre nivelurile de calificare prevăzute la art. 11 din Directiva 2005/36/CE şi se eliberează în limba română şi în limba engleză.
ART. 3
(1) Dosarul pentru obţinerea adeverinţei de conformitate cuprinde următoarele documente:
a) cerere;
b) actul de studii (diploma, adeverinţa, certificatul sau atestatul de competenţă etc.), în copie;
c) anexa la actul de studii, în copie;
d) actul de studii şi/sau anexa la actul de studii obţinut/ă anterior, în cazul în care se solicită eliberarea adeverinţei pentru diploma sau certificatul de şcoală profesională, de învăţământ complementar sau de ucenici, în copie;
e) actul de identitate, respectiv dovada schimbării numelui şi documentul de rezidenţă, care dovedeşte calitatea de beneficiar al art. 50 TUE, dacă este cazul, în copie;
f) dovada taxei de evaluare, conform normelor legale în vigoare, în copie.
(2) În situaţia în care se constată existenţa oricăror suspiciuni privind autenticitatea actelor de studii, C.N.R.E.D. informează în scris instituţia de învăţământ superior sau, după caz, unitatea de învăţământ preuniversitar, în vederea înaintării sesizării către autorităţile abilitate, procedura de eliberare a adeverinţei fiind suspendată până la finalizarea cercetărilor de către organele abilitate. Sesizarea Direcţiei generale juridice şi control se realizează şi în cazul în care C.N.R.E.D. este informat cu privire la existenţa unei adeverinţe de conformitate care nu a fost emisă de către C.N.R.E.D.
(3) Dosarele se depun:
a) online prin Punctul de contact unic electronic (PCUe);
b) la Registratura Ministerului Educaţiei sau prin intermediul serviciilor poştale.
ART. 4
(1) Durata de soluţionare este de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării dosarului complet la C.N.R.E.D., cu posibilitatea de prelungire în cazuri justificate şi informarea solicitantului.
(2) În cazul în care C.N.R.E.D. constată că dosarul este incomplet, informează solicitantul cu privire la completarea dosarului în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii înştiinţării.
(3) În cazul în care solicitantul nu completează dosarul în termenul menţionat la alin. (2), C.N.R.E.D. clasează dosarul, urmând ca reluarea procedurii să se facă în baza depunerii unui nou dosar.
ART. 5
(1) Decizia C.N.R.E.D. poate fi contestată o singură dată, în termen de 30 de zile lucrătoare de la comunicare, printr-o cerere motivată.
(2) Contestaţiile sunt evaluate în termen de 60 de zile lucrătoare, cu posibilitatea prelungirii justificate şi informarea solicitantului.
ART. 6
Adeverinţa de conformitate se eliberează astfel:
a) titularului;
b) unei persoane împuternicite prin procură notarială;
c) prin servicii de curierat sau poştale;
d) în format digital, cu semnătură electronică, pentru dosarele depuse online prin PCUe.
ART. 7
În cazul pierderii, distrugerii sau deteriorării adeverinţei, C.N.R.E.D. eliberează, la cerere, un duplicat al acesteia. Pentru eliberarea duplicatului, solicitantul adresează, în scris, o cerere însoţită de următoarele documente:
a) actul de studii în baza căruia a fost eliberată adeverinţa, în copie;
b) actul de identitate, în copie;
c) dovada taxei de evaluare, conform normelor legale în vigoare, în copie;
d) declaraţie pe propria răspundere cu privire la încadrarea în una dintre situaţiile menţionate mai sus.
-----
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: