Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 10 august 2016  de evaluare, selectare şi finanţare a proiectelor din cadrul programului de interes naţional în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 10 august 2016 de evaluare, selectare şi finanţare a proiectelor din cadrul programului de interes naţional în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018

EMITENT: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 697 bis din 7 septembrie 2016
──────────
    Aprobată de Ordinul nr. 120 din 10 august 2016, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 697 din 7 septembrie 2016.
──────────


    ART. 1
    (1) Furnizorii de proiecte de prevenire a consumului de droguri, inclusiv alcool şi tutun, şi furnizorii autorizaţi sau în curs de autorizare de servicii de asistenţă medicală, psihologică şi socială acordate consumatorilor de droguri, acreditaţi sau în curs de acreditare în condiţiile legii, denumiţi aplicanţi eligibili, pot depune, în nume propriu sau în parteneriat, proiecte, în vederea obţinerii de finanţare în cadrul subprogramelor de interes naţional în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri.
    (2) Aplicanţii eligibili pot fi persoane juridice fără scop patrimonial - asociaţii ori fundaţii constituite conform legii sau culte religioase recunoscute conform legii.
    (3) Partenerii eligibili pot fi entităţi publice sau private române, comerciale sau necomerciale, precum şi organizaţii neguvernamentale.
    ART. 2
    (1) Finanţarea proiectelor prevăzute la art. 1 se realizează, în condiţiile legii, pe baza selecţiei publice de proiecte, organizate de către Agenţia Naţională Antidrog, denumită în continuare autoritatea finanţatoare, cu respectarea principiilor prevăzute de Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare.
    (2) Etapele procedurii de selecţie de proiecte sunt:
    a) publicarea anunţului de participare şi a ghidurilor aplicantului specifice fiecărui subprogram de interes naţional;
    b) formularea răspunsurilor la întrebări şi solicitări de clarificări;
    c) depunerea propunerilor de proiecte;
    d) verificarea conformităţii administrative şi a eligibilităţii, a înregistrării şi a îndeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnică şi financiară;
    e) evaluarea propunerilor de proiecte;
    f) comunicarea rezultatelor şi, după caz, a condiţiilor suplimentare solicitate de autoritatea finanţatoare în vederea încheierii contractele de finanţare;
    g) soluţionarea eventualelor contestaţii;
    h) încheierea contractele de finanţare;
    i) publicarea anunţului privind contractele de finanţare încheiate.
    (3) Selecţia de proiecte se organizează pentru bugetul total alocat pentru fiecare subprogram de interes naţional, iar decontarea cheltuielilor se face în limita sumelor aprobate pentru fiecare an bugetar.
    (4) Dacă în urma procedurii de selecţie de proiecte organizate nu s-a atribuit integral bugetul aferent subprogramelor de interes naţional, autoritatea finanţatoare poate relua procedura până la contractarea în totalitate a întregului buget alocat.
    (5) În condiţiile în care, pe durata implementării programului de interes naţional, bugetul alocat unui subprogram de interes naţional se dovedeşte a fi insuficient, autoritatea finanţatoare poate aproba suplimentarea bugetului respectivului subprogram de interes naţional cu sumele rămase necontractate din celelalte subprograme.
    ART. 3
    (1) Autoritatea finanţatoare va publica anunţul de participare la procedura de selecţie de proiecte în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian central şi pe site-ul propriu (www.ana.gov.ro).
    (2) În anunţul de participare va fi menţionată data-limită pentru depunerea propunerilor de proiecte.
    (3) Data-limită pentru depunerea propunerilor de proiecte va fi de minimum 30 de zile de la data publicării anunţului de participare.
    (4) Din motive temeinice, autoritatea finanţatoare are dreptul de a reduce numărul de zile prevăzut la alin. (3), dar nu la mai puţin de 15 zile de la data publicării anunţului de participare, cu motivaţia corespunzătoare cuprinsă în anunţul de participare.
    ART. 4
    Toţi solicitanţii/aplicanţii trebuie să îndeplinească cerinţele prevăzute în Ghidul solicitantului/aplicantului prevăzut în Anexa nr. 1 care face parte integrantă din prezenta metodologie.
    ART. 5
    Ghidul solicitantului/aplicantului se publică pe site-ul propriu - www.ana.gov.ro, şi va cuprinde:
    a) informaţii generale privind autoritatea finanţatoare;
    b) bugetul total alocat subprogramului, durata maximă de implementare a proiectelor şi suma maximă ce poate fi aprobată spre finanţare pentru un proiect;
    c) instrucţiuni privind datele-limită care trebuie respectate şi formalităţile care trebuie îndeplinite;
    d) cerinţele privind conformitatea administrativă şi eligibilitatea, precum şi documentele necesare pentru a demonstra îndeplinirea acestor cerinţe;
    e) nivelul cofinanţării aplicantului (aplicant principal sau partener);
    f) instrucţiuni privind modul de elaborare şi de prezentare a propunerii de proiect;
    g) criteriile aplicate pentru evaluarea şi selecţia propunerilor de proiecte, conform legii;
    h) modelul-cadru al contractului de finanţare;
    i) măsurile de asigurare a sustenabilităţii proiectelor.
    ART. 6
    (1) Numărul de aplicanţi la procedura de selecţie nu este limitat.
    (2) În cazul în care numai un aplicant a depus propunere de proiect, autoritatea finanţatoare are dreptul de a proceda la evaluarea acesteia şi, în funcţie de rezultatul evaluării, la încheierea contractului de finanţare.
    ART. 7
    (1) Autoritatea finanţatoare are obligaţia de a răspunde la întrebările şi solicitările de clarificări primite din partea aplicanţilor, cu condiţia ca acestea să fie primite cu cel puţin 6 zile înainte de data-limită pentru depunerea propunerilor de proiect.
    (2) Răspunsurile autorităţii finanţatoare la întrebări şi la solicitările de clarificări vor fi publicate pe site-ul propriu cu cel puţin 4 zile înainte de data-limită pentru depunerea propunerilor de proiect.
    (3) Autoritatea finanţatoare este obligată să publice orice solicitare de clarificări şi răspunsurile aferente pe site-ul propriu, în termenul prevăzut la alin. (2).
    ART. 8
    Aplicanţii elaborează propunerea de proiect în concordanţă cu cerinţele cuprinse în ghidul aplicantului, astfel încât să asigure furnizarea tuturor informaţiilor necesare pentru evaluarea acesteia.
    ART. 9
    Propunerea de proiect şi documentele care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. d) şi e) se depun într-un exemplar original şi în două copii la secretariatul autorităţii finanţatoare până la data-limită de depunere a propunerii de proiect prevăzută în anunţul de participare.
    ART. 10
    (1) Componenţa nominală a comisiilor de evaluare şi selecţie a fiecărui subprogram de interes naţional, denumite în continuare comisii, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a acestora se aprobă prin dispoziţie a conducătorului autorităţii finanţatoare.
    (2) Propunerile de proiecte depuse vor fi evaluate de comisiile de evaluare şi selecţie în termen de cel mult 30 de zile de la data-limită de depunere.
    (3) În cadrul procesului de evaluare şi selecţie comisiile pot solicita clarificări de la aplicanţi. Aceştia sunt obligaţi să răspundă în termen de cel mult 48 de ore de la data solicitării clarificărilor, cu excepţia cazului în care comisia, din motive temeinice, stabileşte un alt termen.
    (4) Departajarea aplicanţilor care îndeplinesc condiţiile de conformitate administrativă şi eligibilitate se realizează în baza punctajului obţinut, conform criteriilor cuprinse în ghidul aplicantului.
    (5) Comisiile întocmesc raportul privind procesul de evaluare şi selecţie, care cuprinde în mod obligatoriu lista proiectelor pentru care se propun încheierea contractelor de finanţare şi valoarea finanţării, prin ordonarea descrescătoare a punctajelor obţinute, în limita bugetului aprobat.
    (6) Rezultatul evaluării şi selecţiei propunerilor de proiecte se comunică în scris aplicanţilor, în termen de cel mult 5 zile de la data avizării listelor cu proiectele declarate câştigătoare de către conducătorul instituţiei.
    ART. 11
    (1) Eventualele contestaţii se formulează în scris şi se depun la secretariatul autorităţii finanţatoare în cel mult 5 zile de la data la care aplicantul ia cunoştinţă despre rezultatul procedurii de selecţie de proiecte. Autoritatea finanţatoare va soluţiona eventualele contestaţii în cel mult 15 zile de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor.
    (2) Contestaţia depusă de un aplicant trebuie să respecte condiţiile de formă şi de fond menţionate în ghidul aplicantului specific.
    (3) Componenţa nominală a comisiilor de soluţionare a contestaţiilor, precum şi regulamentul de organizare şi funcţionare a acestora se aprobă prin dispoziţie a conducătorului autorităţii finanţatoare.
    (4) După soluţionarea contestaţiilor şi finalizarea evaluării ca urmare a deciziilor comisiilor de soluţionare a contestaţiilor, conducătorul autorităţii finanţatoare aprobă prin dispoziţie listele cuprinzând proiectele declarate câştigătoare, în vederea încheierii contractelor de finanţare.
    ART. 12
    Finanţarea proiectelor se face pe baza contractelor încheiate între autoritatea finanţatoare şi aplicanţii care au obţinut finanţarea.
    ART. 13
    Monitorizarea implementării proiectelor din cadrul programului de interes naţional se asigură de către autoritatea finanţatoare, în conformitate cu metodologia de monitorizare aprobată prin dispoziţie a conducătorului autorităţii finanţatoare.
    ART. 14
    (1) Autoritatea finanţatoare are dreptul de a anula procedura de atribuire a contractului de finanţare nerambursabilă în următoarele situaţii:
    a) dacă au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme;
    b) dacă au fost efectuate modificări ale criteriilor de calificare şi selecţie, a criteriului de atribuire sau factorilor de evaluare prevăzuţi în cadrul invitaţiei/anunţului de participare;
    c) dacă măsura anulării procedurii de evaluare şi selecţionare este dispusă de către instanţa de judecată.
    (2) Finanţarea acordată pentru derularea proiectelor se sistează în cazul în care autoritatea finanţatoare constată că sumele alocate nu au fost utilizate conform clauzelor prevăzute în contractele de finanţare încheiate.
    (3) Autoritatea finanţatoare poate cere, în condiţiile în care clauzele contractuale nu au fost respectate de către beneficiar, restituirea, parţială sau integrală, a finanţării.
    ART. 15
    (1) Prezenta metodologie se completează cu prevederile legale în vigoare.
    (2) Prevederile metodologiei se aplică tuturor finanţărilor nerambursabile acordate din bugetul Programului de interes naţional.


    ANEXA 1
    la Metodologia de evaluare, selectare şi finanţare a proiectelor din cadrul programului de interes naţional în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2015-2018


                  MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

                         [ SIGLĂ*) ]

                   AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG

──────────
    *) Notă CTCE:
    Sigla se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 697 bis din 7 septembrie 2016 la pagina 6 (a se vedea imaginea asociată).
──────────



        Ghidul solicitantului/aplicantului privind programul de interes
      naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială
                     a consumatorilor de droguri 2015-2018


    CUPRINS


    Capitolul I Dispoziţii generale
    Capitolul II Procedura de solicitare a finanţării
    Capitolul III Criteriile de acordare a finanţării nerambursabile
    Capitolul IV Organizarea şi funcţionarea comisiilor de evaluare şi
                   selecţionare
    Capitolul V Procedura evaluării şi a selecţionării proiectelor
    Capitolul VI Încheierea contractului de finanţare
    Capitolul VII Procedura privind derularea contractului de finanţare
    Capitolul VIII Procedura de raportare şi control
    Capitolul IX Sancţiuni
    Capitolul X Dispoziţii finale
    Anexe
    Contract-cadru de finanţare nerambursabilă


    CAP. I
    Dispoziţii generale

    1. Cadru legislativ
    Legea nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, cu modificările şi completările ulterioare;
    Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare;
    Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare;
    Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice;
    H.G. nr. 461/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale Antidrog, cu modificările şi completările ulterioare;
    H.G. nr. 1860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului;
    H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România, cu modificările şi completările ulterioare;
    H.G. nr. 659/2015 privind aprobarea Programului de Interes Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018;

    2. Scop şi definiţii

    ART. 1
    Prezentul Ghid are ca scop stabilirea principiilor, cadrului general şi a criteriilor pentru evaluarea, selectarea şi finanţarea proiectelor în cadrul Programului de Interes Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018.
    ART. 2
    În înţelesul prezentului Ghid, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
    a) activitate generatoare de profit - obiectivul propus printr-un proiect care duce la obţinerea unui profit economic, în mod direct, pentru o persoană fizică sau juridică;
    b) activitate nonprofit: activitate de interes general sau în interesul unor colectivităţi, care nu urmăreşte realizarea unui profit;
    c) autoritate finanţatoare - Agenţia Naţională Antidrog (A.N.A.);
    d) beneficiar - solicitantul căruia i se atribuie contractul de finanţare nerambursabilă în urma aplicării procedurii selecţiei publice de proiecte;
    e) cheltuieli eligibile - cheltuieli care pot fi luate în considerare pentru finanţarea nerambursabilă;
    f) contract de finanţare nerambursabilă - contract încheiat, în condiţiile legii, între autoritatea finanţatoare şi beneficiar;
    g) prefinanţare - valoare procentuală sau cuantum din totalul bugetului contractului de finanţare nerambursabilă acordată de către autoritatea finanţatoare în scopul demarării de către beneficiar a procesului de implementare a proiectului;
    h) finanţare nerambursabilă - alocare financiară directă din fonduri publice, în vederea desfăşurării de către persoane juridice, fără scop patrimonial, a unor activităţi nonprofit care să contribuie la realizarea unor acţiuni sau programe de interes public în domeniul prevenirii şi asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri;
    i) fonduri publice - sume alocate din bugetul Ministerul Afacerilor Interne, conform H.G. nr. 659/2015 privind aprobarea Programului de Interes Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018;
    j) solicitant / aplicant - persoană juridică fără scop patrimonial, care poate fi asociaţie sau fundaţie constituită conform legii sau cult religios recunoscut conform legii, având responsabilitatea finală pentru managementul şi implementarea proiectului conform prevederilor contractului de finanţare.
    k) PIN - Program de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018;
    l) cerere de rambursare - document de solicitare a rambursării cheltuielilor efectuate în baza documentelor justificative şi de plată furnizate de beneficiarul finanţării nerambursabile, prezentat autorităţii finanţatoare în vederea rambursării în contul beneficiarului a contravalorii cheltuielilor eligibile efectuate, în limitele prevăzute de prezentul Ghid;
    m) partener - persoană fizică sau persoană juridică, legal constituită, care se asociază în baza unui document oficial pentru depunerea unui proiect; partenerul/partenerii solicitanţilor trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii de eligibilitate ca şi solicitanţii;
    n) proiect - ansamblu coerent de acţiuni tehnice şi financiare, coordonate şi combinate în mod logic, raţional, organizat şi eficient, conform unei succesiuni de activităţi prevăzută a fi desfăşurate într-un interval de timp şi într-un loc prestabilit, pentru atingerea unor obiective determinate, obţinerea unor rezultate identificabile şi măsurabile, cât mai aproape posibil de aşteptările şi intenţiile iniţiale;
    o) cofinanţarea, în sensul că finanţările nerambursabile trebuie însoţite de o contribuţie de minimum 10% din valoarea totală a finanţării din partea beneficiarului.

    3. Domeniu de aplicare

    ART. 3
    Participarea la Programul de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, denumit în continuare PIN, se adresează solicitanţilor/aplicanţilor, care activează în domeniul prevenirii şi asistenţei consumatorilor de droguri, ale căror proiecte corespund obiectivelor PIN.
    ART. 4
    Prevederile prezentului Ghid se aplică pentru atribuirea oricărui contract de finanţare nerambursabilă din cadrul PIN.
    ART. 5
    Prezentul Ghid se aplică proiectelor care vizează următoarele tipuri de activităţi (subprograme):
    a) Educaţie Nonformală şi Programe de Petrecere a timpului liber adresate populaţiei şcolare, ca alternativă la consumul de droguri - prevăzut în Anexa nr. 1 la prezentul Ghid;
    b) Promovarea Programelor de Petrecere a Timpului Liber ca alternativă la consumul de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, în rândul populaţiei generale - prevăzut în anexa nr. 2 la prezentul Ghid;
    c) Dezvoltarea Serviciilor de Tip Adăpost pentru consumatorii de droguri - prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul Ghid;
    d) Dezvoltarea serviciilor de Outreach pentru consumatorii de droguri - prevăzut în Anexa nr. 4 la prezentul Ghid;
    e) Dezvoltarea intervenţiilor pentru românii care se deplasează frecvent în străinătate şi pentru imigranţii care consumă droguri - prevăzut în Anexa nr. 5 la prezentul Ghid;
    f) Realizarea unei baze de date online privind serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri - prevăzut în Anexa nr. 6 la prezentul Ghid;
    g) Dezvoltarea unui centru social pentru copiii consumatori de droguri - prevăzut în Anexa nr. 7 la prezentul Ghid;
    h) Dezvoltarea serviciilor de tip grup de suport pentru beneficiarii care au parcurs programul de tip comunitate terapeutică în penitenciar - prevăzut în Anexa nr. 8 la prezentul Ghid.
    ART. 6
    Regimul juridic instituit prin prezentul Ghid pentru finanţările nerambursabile nu este aplicabil altor fonduri ale căror proceduri sunt stabilite prin legi speciale.
    ART. 7
    Finanţările nerambursabile nu se acordă pentru activităţi generatoare de profit şi nici pentru activităţi din domeniile reglementate de Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 8
    Potrivit dispoziţiilor din prezentul Ghid, nu se acordă finanţări nerambursabile pentru activităţi ce presupun dezvoltarea infrastructurii solicitantului/aplicantului, cu excepţia cazului în care aceasta reprezintă o componentă indispensabilă proiectului, fapt constatat de către comisia de evaluare a proiectelor, ulterior analizei documentaţiei depuse de solicitant/aplicant. Solicitantul/aplicant şi/sau partenerul/partenerii acestuia, după caz, sunt obligaţi, în situaţia dezvoltării infrastructurii proprii din fondurile aferente PIN să păstreze destinaţia spaţiului/clădirii amenajate cel puţin 5 ani de la data finalizării proiectului în conformitate cu obiectivul proiectului.
    ART. 9
    Nu este permisă finanţarea activităţilor deja finanţate sau în curs de finanţare din fonduri publice, conform Legii nr. 350/2005, cu modificările şi completările ulterioare, din alte finanţări publice de la autorităţi/instituţii româneşti, precum şi din finanţări nerambursabile ale Uniunii Europene, Băncii Mondiale şi alţi asemenea finanţatori în cadrul unor licitaţii de proiecte similare.
    ART. 10
    Finanţarea nerambursabilă acordată nu va putea fi folosită pentru acoperirea, de către un solicitant/aplicant, a cofinanţării sale într-un proiect cu finanţare publică românească (guvernamentală sau locală) sau din bugetul Uniunii Europene, a Băncii Mondiale etc.

    4. Principii de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă

    ART. 11
    Principiile care stau la baza atribuirii contractelor de finanţare nerambursabilă sunt:
    a) libera concurenţă, respectiv asigurarea condiţiilor pentru ca persoana juridică ce desfăşoară activităţi nonprofit să aibă dreptul de a deveni, în condiţiile legii, beneficiar;
    b) eficacitatea utilizării fondurilor publice, respectiv folosirea sistemului concurenţial şi a criteriilor care să facă posibilă evaluarea propunerilor şi a specificaţiilor tehnice şi financiare pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă;
    c) transparenţa, respectiv punerea la dispoziţie tuturor celor interesaţi a informaţiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă;
    d) tratamentul egal, respectiv aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecţie şi a criteriilor pentru atribuirea contractului de finanţare nerambursabilă, astfel încât, orice persoană juridică ce desfăşoară activităţi nonprofit să aibă şanse egale de a i se atribui contractul respectiv;
    e) excluderea cumulului, în sensul că aceeaşi activitate, urmărind realizarea unui interes general, regional sau local, nu poate beneficia de atribuirea mai multor contracte de finanţare nerambursabilă de la aceeaşi autoritate finanţatoare;
    f) neretroactivitatea, respectiv excluderea posibilităţii destinării fondurilor nerambursabile unei activităţi a cărei executare a fost deja începută sau finalizată la data încheierii contractului de finanţare;
    g) anualitatea, în sensul derulării întregii proceduri de finanţare în cadrul anului calendaristic în care s-a acordat finanţarea nerambursabilă din bugetul local.
    ART. 12
    Finanţarea se acordă pentru acoperirea parţială sau totală a unui proiect în baza unui contract încheiat între părţi, al cărui model este prevăzut în Anexa nr. 23 la prezentul Ghid, dar nu mai mult de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile.
    ART. 13
    Comisia de selecţie şi evaluare va decide, înainte de procesul de jurizare, în funcţie de suma alocată pentru finanţări nerambursabile la nivelul unui exerciţiu bugetar, numărul maxim de proiecte finanţabile pe parcursul unui an calendaristic pentru fiecare subprogram.
    ART. 14
    Pentru aceeaşi activitate nonprofit din cadrul unui subprogram, un solicitant/aplicant nu poate contracta decât o singură finanţare nerambursabilă în decursul unui an fiscal.
    ART. 15
    În cazul în care un beneficiar contractează, în cursul aceluiaşi an calendaristic, mai mult de o finanţare nerambursabilă de la autoritatea finanţatoare, nivelul finanţării nu poate depăşi o treime din totalul fondurilor publice alocate programelor aprobate anual în bugetul autorităţii finanţatoare.

    5. Prevederi bugetare

    ART. 16
    (1) Proiectele de interes public din cadrul PIN vor fi selecţionate pentru finanţare în cadrul limitelor unui fond anual stabilit în conformitate cu prevederile H.G. nr. 659/2015 privind aprobarea Programului de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018.
    (2) Valoarea totală a finanţării disponibile pentru proiectele ce se vor derula în perioada 2015 - 2018 este de 12.700 mii lei, după cum urmează:

┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────┐
│Nr. │ │ Valoarea │
│Crt.│ Domeniul de activitate finanţat │ finanţării │
│ │ │ solicitate │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 1 │Educaţie Nonformală şi Programe de Petrecere a timpului │ │
│ │liber adresate populaţiei şcolare ca alternativă la │ │
│ │consumul de droguri │ 800 mii lei│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 2 │Promovarea Programelor de Petrecere a Timpului Liber ca │ │
│ │alternativă la consumul de droguri, inclusiv tutun, alcool│ │
│ │şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive în rândul │ │
│ │populaţiei generale │ 300 mii lei│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 3 │Dezvoltarea Serviciilor Sociale de Tip Adăpost pentru │ │
│ │consumatorii de droguri │ 2.140 mii lei│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 4 │Dezvoltarea serviciilor de Outreach pentru consumatorii de│ │
│ │droguri │ 5.000 mii lei│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 5 │Dezvoltarea intervenţiilor pentru românii care se │ │
│ │deplasează frecvent în străinătate şi pentru imigranţii │ │
│ │care consumă droguri │ 100 mii lei│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 6 │Realizarea unei baze de date online privind serviciile de │ │
│ │prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a │ │
│ │bolilor asociate consumului de droguri │ 60 mii lei│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 7 │Dezvoltarea unui centru social pentru copii consumatori │ │
│ │de droguri │ 4.000 mii lei│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ 8 │Dezvoltarea serviciilor de tip grup de suport pentru │ │
│ │beneficiarii care au parcurs programul de tip comunitate │ │
│ │terapeutică în penitenciar │ 300 mii lei│
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────┤
│ │Total PIN 2015-2018 │ 12.700 lei│
└────┴──────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────┘


    6. Informarea publică şi transparenţa decizională

    ART. 17
    (1) Procedurile de planificare şi executare a plafoanelor de cheltuieli privind finanţările nerambursabile, desemnarea membrilor comisiei de evaluare şi selecţionare, Ghidul solicitantului/aplicantului, contractele de finanţare nerambursabilă semnate de autoritatea finanţatoare cu beneficiarii, precum şi rapoartele de execuţie bugetară privind finanţările nerambursabile, constituie informaţii de interes public, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările.
    (2) Toate informaţiile şi datele ce intră sub incidenţa Legii nr. 544/2001, cu modificările şi completările ulterioare, vor fi disponibile şi prin afişare pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale Antidrog la adresa www.ana.gov.ro şi la avizierul de la sediul central al instituţiei, situat în B-dul Unirii, nr. 37, sect. 3, Bucureşti.

    CAP. II
    Procedura de solicitare a finanţării

    ART. 18
    Atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecţiei publice de proiecte, procedură care permite atribuirea unui contract de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, prin selectarea acestuia de către o comisie, cu respectarea principiilor prevăzute în Capitolul I.
    ART. 19
    Anual pentru fiecare subprogram va exista, de regulă, o singură sesiune de selecţie a proiectelor pentru anul bugetar, excepţie făcând situaţia când nu se atribuie toată suma destinată în prima sesiune, fiind necesară organizarea unei noi sesiuni.
    ART. 20
    Procedura de selecţie a proiectelor pentru fiecare subprogram va cuprinde următoarele etape:
    a) publicarea programului anual pentru acordarea finanţărilor nerambursabile;
    b) publicarea anunţului de participare conform Legii nr. 350/2005, a termenului limită de depunere şi a întregii documentaţii necesare;
    c) depunerea proiectelor la sediul Agenţiei Naţionale Antidrog, în termenul limită stabilit;
    d) verificarea eligibilităţii, înregistrării şi a îndeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnică şi financiară;
    e) evaluarea propunerilor de proiecte;
    f) comunicarea rezultatelor;
    g) soluţionarea contestaţiilor;
    h) încheierea contractului de finanţare nerambursabilă;
    i) publicarea anunţului de atribuire a contractului sau contractelor de finanţare nerambursabilă prin afişare pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale Antidrog la adresa www.ana.gov.ro şi la avizierul de la sediul central al instituţiei, situat în B-dul Unirii, nr. 37, sect. 3, Bucureşti.
    ART. 21
    Documentaţia de solicitare a finanţării, redactată în limba română, se va depune în două exemplare (original şi copie), precum şi în format electronic (pe suport fizic) la sediul Agenţiei Naţionale Antidrog. Documentaţia de solicitare a finanţării se introduce într-un plic sigilat, la care se anexează scrisoarea de interes, cu menţiunea A NU SE DESCHIDE - DOCUMENTE AFERENTE CERERII DE PROIECTE PIN nr. .../subprogram nr. .../<data publicării> .
    ART. 22
    Propunerea de proiect are caracter ferm şi obligatoriu din punct de vedere al conţinutului şi trebuie să fie semnată, pe propria răspundere, de către solicitant/aplicant sau de către o persoană împuternicită legal de acesta; detaliile privind completarea cererii de finanţare sunt cuprinse în ghidul explicativ pentru elaborarea cererii de finanţare prevăzut în Anexa nr. 22 la prezentul Ghid.
    ART. 23
    Bugetul proiectului va fi prezentat, exclusiv în lei, şi va rămâne ferm pe toată durata de îndeplinire a contractului de finanţare nerambursabilă.
    ART. 24
    În vederea organizării competiţiei de selecţionare a proiectelor de finanţare nerambursabilă, documentaţiile prevăzute la art. 25 se vor depune în termenul stabilit de către autoritatea finanţatoare prin anunţul de participare.
    ART. 25
    Documentaţia solicitanţilor va conţine următoarele acte:
    a) scrisoarea de interes, conform Anexei nr. 9 la prezentul Ghid;
    b) formularul de solicitare a finanţării, conform Anexei nr. 10 la prezentul Ghid;
    c) bugetul de cheltuieli al proiectului, conform Anexei nr. 11 la prezentul Ghid;
    d) calendarul activităţilor proiectului, conform Anexei nr. 12 la prezentul Ghid;
    e) declaraţia pe proprie răspundere, conform Anexei nr. 13 la prezentul Ghid;
    f) declaraţia de imparţialitate a beneficiarului, conform Anexei nr. 14 la prezentul Ghid;
    g) CV-ul membrilor echipei de proiect, conform Anexei nr. 15 la prezentul Ghid;
    h) extras la zi din Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor pentru solicitant/aplicant şi partener/parteneri după caz;
    i) copie conformă cu originalul, după certificatul de înregistrare fiscală, a solicitantului/aplicantului şi partenerului/partenerilor după caz;
    j) copie conformă cu originalul, după certificatul de înregistrare în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, a solicitantului/aplicantului şi partenerului/partenerilor după caz;
    k) acord de asociere/parteneriat al solicitantului/aplicantului;
    l) actul constitutiv, statutul, actele doveditoare ale sediului organizaţiei solicitante şi actele adiţionale, după caz;
    m) extras de cont emis de către o instituţie bancară prin care să se confirme numărul de cont al solicitantului, menţionat în cererea de finanţare;
    n) certificatele de atestare fiscală eliberate de Administraţia financiară şi Direcţia generală regională a finanţelor publice, care să stipuleze că solicitantul nu are datorii, pentru luna precedentă datei de depunere a proiectului (în original); situaţiile financiare anuale la data de 31 decembrie a anului precedent, înregistrate la administraţia finanţelor publice; în cazul în care acestea nu sunt finalizate, se vor depune situaţiile aferente exerciţiului financiar anterior;
    o) documente privind colaborarea/parteneriatul cu alte autorităţi publice sau cu organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, dacă este cazul;
    p) alte documente considerate relevante de către solicitant/aplicant.

    CAP. III
    Criteriile de acordare a finanţărilor nerambursabile

    ART. 26
    Se supun evaluării numai solicitările care întrunesc următoarele criterii generale de selecţionare:
    a) proiectele se adresează domeniului prevenirii şi asistenţei consumatorilor de droguri;
    b) atinge obiectivele subprogramului pentru care aplică;
    c) este dovedită capacitatea organizatorică şi funcţională a solicitantului/aplicantului finanţării prin:
      1. capacitatea resurselor umane şi financiare de a asigura desfăşurarea programului sau proiectului la nivelul propus;
      2. experienţă în dezvoltarea parteneriatul cu autorităţile publice, cu alte organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale din ţară şi din străinătate, după caz.
    ART. 27
    Criteriile specifice de evaluare sunt stabilite la Capitolul V - art. 41.
    ART. 28
    (1) Nu sunt selecţionate programele sau proiectele aflate în una dintre următoarele situaţii:
    a) documentaţia prezentată este incompletă şi nu respectă prevederile art. 21 şi art. 25;
    b) solicitantul/aplicantul are conturile bancare blocate;
    c) solicitanţii/aplicanţii nu au respectat un contract de finanţare anterior (în acest caz le va fi suspendat dreptul de a participa la atribuirea de finanţare pe o perioada de un an de zile);
    d) solicitantul/aplicantul se regăseşte în una din situaţiile de mai jos:
      1. se află în stare de faliment sau face obiectul unei proceduri de lichidare sau de administrare judiciară, şi-a suspendat activitatea în ultimii 2 ani dinaintea depunerii cererii de finanţare sau face obiectul unei proceduri în urma acestor situaţii sau se află în situaţii similare în urma unei proceduri de aceeaşi natură prevăzute de legislaţia sau de reglementările naţionale.
      2. se încadrează, din punct de vedere al obligaţiilor de plată restante la bugetele publice, într-una din situaţiile de mai jos:
    i) obligaţiile de plată nete depăşesc 1/12 din totalul obligaţiilor datorate în ultimele 12 luni, în cazul certificatului de atestare fiscală emis de agenţia naţională de Administrare Fiscală;
    ii) obligaţiile de plată depăşesc 1/6 din totalul obligaţiilor datorate în ultimul semestru, în cazul certificatului de atestare fiscală emis de autorităţile publice locale.
    iii) face subiectul aplicării unei sancţiuni administrative în legătură cu declaraţii false în furnizarea informaţiilor solicitate de autoritatea contractantă, sau pentru faptul că nu a furnizat acele informaţii, sau în legătură cu faptul că s-a constatat o încălcare gravă a obligaţiilor ce îi revin în temeiul contractelor deja finanţate;
    3. solicitantul/aplicantul şi partenerul/partenerii şi/sau reprezentanţii lor legali/structurile de conducere a acestora şi persoanele care asigură conducerea solicitantului/aplicantului/partenerului/partenerilor se află în situaţia de conflict de interese sau incompatibilitate.
    e) solicitanţii/aplicanţii au prezentat declaraţii inexacte la sesiunea anterioară;
    f) solicitantul/aplicantul furnizează informaţii false în documentele prezentate;
    g) solicitantul/aplicantul a comis o greşeală gravă în materie profesională sau nu şi-au îndeplinit obligaţiile asumate printr-un alt contract de finanţare nerambursabilă, în măsura în care autoritatea finanţatoare poate aduce ca dovadă mijloace probante în acest sens;
    h) solicitanţii/aplicanţii nu au prevăzut în statutul organizaţiei, activitatea corespunzătoare domeniului la care doresc să participe;
    i) solicitantul/aplicantul şi/sau partener/partenerii nu îndeplinesc criteriile prevăzute la art. 2 lit.j) şi m) din prezentul document.
    (2) Comisia de selecţie şi evaluare are dreptul să ceară solicitanţilor prezentarea de documente suplimentare care dovedesc eligibilitatea în sensul prevederilor alin. (1).
    (3) Dispoziţiile privind capacitatea tehnică şi economico-financiară a solicitanţilor se completează cu prevederile legale în vigoare cu privire la alocarea de finanţări nerambursabile.

    CAP. IV
    Organizarea şi funcţionarea comisiei de evaluare şi selecţionare

    ART. 29
    Evaluarea şi selecţia solicitărilor se va face de către comisia de evaluare şi selecţie.
    ART. 30
    Comisia de evaluare şi selecţie va fi formată din 5 membri numiţi prin dispoziţia directorului A.N.A. Comisia este legal întrunită în prezenţa tuturor membrilor. În cadrul comisiei de evaluare şi selecţionare pot fi cooptate persoane având calitatea de expert tehnic, fără drept de vot, numai în situaţia în care expertiza şi cunoştinţele sau competenţele membrilor comisiei nu acoperă integral domeniul specific al subprogramului în cauză.
    ART. 31
    Modul de lucru al comisiei de evaluare şi selecţie va fi stabilit de comun acord între membrii acesteia, urmând a se avea în vedere calendarul evaluării proiectelor.
    ART. 32
    Membrii comisiei de evaluare şi selecţie au dreptul de a analiza şi evalua documentele depuse de solicitanţi individual şi/sau în şedinţe comune, însă orice decizie a comisiei de evaluare trebuie să întrunească votul a cel puţin 2/3 dintre membrii săi.
    ART. 33
    În cazul în care prevederile art. 32 nu sunt respectate din cauza unor eventuale divergenţe de păreri între membrii comisiei de evaluare, preşedintele comisiei va solicita reanalizarea punctelor în discuţie, în scopul finalizării în timp util a etapei de evaluare a proiectelor şi de stabilire a proiectelor câştigătoare. În cazul în care comisia de evaluare nu ajunge la un acord, decizia finală se adoptă cu votul majorităţii membrilor.
    ART. 34
    Comisia de evaluare şi selecţie are obligaţia de a stabili care sunt clarificările şi completările formale sau de confirmare, necesare pentru evaluarea fiecărui proiect, precum şi perioada de timp acordată pentru transmiterea clarificărilor. Comunicarea transmisă în acest sens către solicitant/aplicant trebuie să fie clară, precisă şi să definească în mod explicit şi suficient de detaliat în ce constă solicitarea comisiei de evaluare, de regulă, nu mai târziu de 30 de zile de la data deschiderii procedurii de evaluare şi selecţie.
    ART. 35
    Fiecare membru al comisiei va semna o declaraţie de imparţialitate al cărei model este prevăzut în Anexa nr. 21 la prezentul Ghid.

    CAP. V
    Procedura evaluării şi selecţionării proiectelor

    ART. 36
    Documentaţiile de solicitare a finanţării vor fi comunicate de către Compartimentul Documente Clasificate şi Secretariat, pe măsura înregistrării la A.N.A., comisiei de evaluare şi selecţionare. Comisia nu va accepta documentaţiile înregistrate după termenul limită corespunzător sesiunii de finanţare. Acestea vor fi returnate solicitantului/aplicantului, fără a fi deschise, cu confirmare de primire/restituire a documentaţiei.
    ART. 37
    Documentaţia de solicitare a finanţării este analizată de către membrii comisiei de evaluare şi selecţionare în termenul stabilit prin anunţul de participare şi va fi notată potrivit criteriilor de evaluare.
    ART. 38
    Comisia de evaluare şi selecţie înaintează conducerii A.N.A. procesul-verbal de stabilire a proiectelor câştigătoare la procedura de selecţie în vederea încheierii contractelor privind alocarea sumelor din PIN.
    ART. 39
    În termen de maxim 30 zile calendaristice de la data încheierii selecţiei, A.N.A. comunică aplicanţilor, în scris, rezultatul selecţiei, precum şi fondurile propuse a fi alocate.
    ART. 40
    (1) Toate cererile selecţionate în urma analizei sunt supuse evaluării pe baza următoarelor criterii specifice de evaluare:


┌───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│ Criterii de evaluare │Punctaj│
│ │ maxim │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│1. Relevanţă şi coerenţă │ 25 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│1.1. Cât de convingător este descrisă problema abordată? │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│1.2. Cât de relevante sunt obiectivele proiectului în raport cu problema descrisă? │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│1.3. Cât de clar definit şi strategic este/sunt ales/e grupul/grupurile ţintă? │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│1.4. În ce măsură proiectul conţine elemente specifice care adaugă valoare (ex. soluţii │ │
│ inovatoare, modele de punere în practică, continuarea unei tradiţii, etc.)? │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│1.5. În ce măsură tema proiectului se încadrează în priorităţile Strategiei Naţionale Antidrog?│ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│2. Metodologie │ 25 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│2.1. Cât de necesare, realiste şi coerente între ele sunt activităţile propuse în cadrul │ │
│ proiectului? │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│2.2. Cât de clar şi realist este calendarul activităţilor? │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│2.3. Cât de coerente sunt activităţile propuse cu obiectivele proiectului? │ │
│ (coerenţă=obiective-activităţi-rezultate-impact în rândul grupului ţintă şi al comunităţii)│ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│2.4. Cât de coerente sunt rezultatele prognozate ale proiectului cu activităţile propuse? │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│2.5. Cât de relevant este nivelul de implicare al partenerului/partenerilor din proiect? │ │
│ Notă: dacă nu există partener/parteneri, acest punctaj va fi de 3. │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│3. Durabilitate │ 10 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│3.1. În ce măsură proiectul va avea un impact durabil asupra grupului/ grupurilor ţintă? │ 5 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│3.2. În ce măsură activităţile proiectului vor putea fi continuate şi după încheierea acestei │ │
│ finanţări? │ 3 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│3.3. În ce măsură proiectul conţine potenţiale efecte multiplicatoare? │ │
│ (devine model pentru alte proiecte) │ 2 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│4. Buget şi eficacitatea costurilor │ 20 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│4.1. În ce măsură bugetul este clar, realist şi detaliat pe capitole de cheltuieli? │ 10 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│4.2. În ce măsură sunt necesare cheltuielile estimate în raport cu activităţile propuse pentru │ │
│ implementarea proiectului? │ 10 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│5. Capacitatea managerială şi cunoştinţele de specialitate: │ 20 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│5.1. Cunoştinţele de specialitate ale solicitantului/aplicantului (cunoaşterea problemelor │ │
│ vizate de către membrii echipei prin consultarea CV-urilor) │ 10 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│5.2. Capacitatea managerială curentă a solicitantului/aplicantului (incluzând echipa de proiect│ │
│ şi abilitatea de a gestiona bugetul proiectului) │ 10 │
├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ Punctaj maxim │ 100 │
└───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘

    (2) Nu poate fi luat în considerare spre finanţare un proiect care nu a întrunit un minim de 50 de puncte.
    ART. 41
    (1) În termen de maximum 5 zile de la data publicării rezultatului selecţiei conform art. 20 lit. i) solicitantul/aplicantul nemulţumit poate depune contestaţie.
    (2) Contestaţiile vor fi soluţionate de autoritatea finanţatoare în termen de 3 zile lucrătoare de la data expirării termenului de depunere a contestaţiilor, fără a se lua în calcul data depunerii contestaţiei şi data comunicării rezultatului.
    (3) Soluţionarea contestaţiilor se va realiza de către comisia constituită prin dispoziţia conducerii A.N.A. Din cadrul comisiei de soluţionare a contestaţiilor nu vor face parte membrii comisiei de evaluare şi selecţionare.
    (4) Contestaţia se formulează în scris şi va conţine următoarele:
    a) datele de identificare ale contestatarului;
    b) numărul de înregistrare al cererii de finanţare şi titlul proiectului;
    c) motivele contestaţiei şi probele pe care îşi întemeiază contestaţia;
    d) semnătura contestatarului sau a împuternicitului acestuia, precum şi ştampila.

    CAP. VI
    Încheierea contractului de finanţare

    ART. 42
    Contractul se încheie între autoritatea finanţatoare şi solicitantul/aplicantul selecţionat, în termen de maxim 30 de zile calendaristice de la data publicării rezultatelor evaluării, pe pagina de internet şi la avizierul de la sediul central al instituţiei, B-dul Unirii, nr. 37, Bucureşti.
    ART. 43
    Bugetul proiectului aprobat spre finanţare se constituie anexă la contractul de finanţare.
    ART. 44
    Dacă în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării rezultatului, solicitantul/aplicantul nu se prezintă la sediul A.N.A. pentru încheierea contractului de finanţare, se consideră că solicitantul/aplicantul a renunţat la oferta depusă, iar proiectul în cauză se elimină de la finanţare, urmând ca proiectul calificat pe locul următor ca punctaj să facă obiectul finanţării.

    CAP. VII
    Procedura privind derularea contractului de finanţare

    ART. 45
    (1) Cheltuielile eligibile vor putea fi finanţate în baza unui contract de finanţare nerambursabilă, numai în măsura în care au fost considerate justificate şi oportune de către comisia de evaluare şi selecţie, şi dacă sunt angajate şi plătite în perioada executării contractului.
    (2) Finanţarea acordată prin prezentul program acoperă maxim 90% din totalul cheltuielilor eligibile, urmând ca beneficiarul să asigure din fonduri proprii o linie de cofinanţare în valoare de minim 10% din totalul cheltuielilor eligibile.
    ART. 46
    Categoriile de cheltuieli eligibile şi neeligibile sunt cuprinse în Anexa nr. 16 la prezentul Ghid.
    ART. 47
    Contractul de finanţare nerambursabilă prevede ca plăţile către beneficiar să se facă prin mecanismul rambursării cheltuielilor, în raport cu faza proiectului şi cheltuielile aferente, în funcţie de evaluarea posibilelor riscuri financiare, durata şi evoluţia în timp a activităţii finanţate ori de costurile interne de organizare şi funcţionare ale beneficiarului; modelul cererii de rambursare este prevăzut în Anexa nr. 17 la prezentul Ghid.
    ART. 48
    Excepţie de la art. 47 reprezintă prefinanţarea care poate fi solicitată de beneficiar în termen de maxim 15 zile de la data semnării contractului de finanţare nerambursabilă. În acest caz beneficiarul are obligaţia de a justifica integral cheltuirea prefinanţării acordate în cadrul primei cereri de rambursare transmise.
    ART. 49
    În cazul în care prefinanţarea nu este justificată integral, diferenţa rămasă va fi reţinută ulterior de către autoritatea finanţatoare din valoarea rambursării aprobate. Numărul cererilor de rambursare se stabilesc la data semnării contractului de finanţare.
    ART. 50
    Prefinanţarea nu poate depăşi 30% din valoarea totală a proiectului acordată prin contractul de finanţare nerambursabilă;modelul cererii de prefinanţare este prevăzut în Anexa nr. 18 la prezentul Ghid.
    ART. 51
    Autoritatea finanţatoare nu va elibera beneficiarului ultima cerere de rambursare înainte de validarea raportului final de activitate, pe care beneficiarul este obligat să îl depună la sediul autorităţii finanţatoare în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la terminarea activităţii. Pentru proiectele care presupun activităţi prevăzute în luna noiembrie, data limită de depunere a raportului final este 15 noiembrie.
    ART. 52
    Validarea raportului final se va face în termen de cel mult 15 de zile de la depunerea de către beneficiar a raportului final.
    ART. 53
    Justificarea cheltuielilor se va face luând în considerare următoarele aspecte:
    a) cheltuiala a fost realizată pentru proiect (este dovedită legătura directă cu proiectul);
    b) cheltuiala a fost efectuată în perioada de implementare a proiectului;
    c) Beneficiarul prezintă toate documentele justificative şi de plată pentru fiecare tip de cheltuială, în copie, semnate şi ştampilate, cu menţiunile:
    - "Solicit rambursare din PIN 2015-2018, Subprogramul nr. ....., Contract de finanţare nerambursabilă nr. .../<data>, în sumă de ..... lei, fără TVA" pe fiecare document justificativ şi de plată";
    - "Conform cu originalul" pe fiecare exemplar fotocopiat;
    d) Beneficiarul a dovedit realizarea activităţii pentru care a fost efectuată cheltuiala în cauză, pe baza raportului intermediar/final de activitate, prevăzut în Anexa nr. 20 la prezentul Ghid şi a raportului financiar;
    e) documentele justificative şi de plată sunt emise pe numele beneficiarului finanţării;
    f) documentele justificative şi de plată sunt completate conform legii, cu detalierea exactă a produsului sau serviciului;
    g) toate documentele justificative externe, emise de către un prestator din afara României către beneficiarul finanţării, se vor prezenta la decont însoţite de traducerea acestora în limba română. Traducerea trebuie să fie efectuată, semnată şi ştampilată de către un traducător autorizat.
    ART. 54
    Autoritatea finanţatoare îşi rezervă dreptul de a face verificări atât în perioada derulării contractului de finanţare nerambursabilă, cât şi ulterior validării raportului final, în scopul completării dosarului finanţării nerambursabile, dar nu mai târziu de 36 luni de la expirarea termenului prevăzut la art. 51.
    ART. 55
    Autoritatea finanţatoare poate suspenda, cu notificare scrisă, în întregime sau parţial, plata, în cazul nerespectării de către beneficiar a oricăreia dintre obligaţiile sale contractuale şi să procedeze la verificarea întregii documentaţii privind derularea proiectului finanţat şi utilizarea finanţării.
    ART. 56
    În cazul în care, pentru îndeplinirea obligaţiilor contractuale, beneficiarul achiziţionează, din fonduri publice nerambursabile, bunuri, lucrări sau servicii, se vor respecta dispoziţiile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice.

    CAP. VIII
    Procedura de raportare şi control

    ART. 57
    (1) Pe parcursul derulării contractului, solicitanţii care au primit finanţare au obligaţia să prezinte autorităţii contractante următoarele raportări:
    a) raportări intermediare - vor fi depuse înainte de solicitarea oricărei cereri de rambursare, în vederea justificării progresului tehnic şi financiar al proiectului;
    b) raportare finală - depusă în termen de 15 zile calendaristice de la încheierea activităţii. Pentru proiectele care presupun activităţi prevăzute în luna noiembrie, data limită de depunere a raportului final este 15 noiembrie; raportul va cuprinde în mod obligatoriu justificarea cheltuielilor la nivelul întregului proiect.
    (2) Raportările vor fi întocmite în conformitate cu Anexa nr. 20 din Ghidul solicitantului/aplicantului şi vor fi depuse atât pe suport de hârtie cât şi în format electronic, fiind însoţite de documentele justificative şi de plată pentru cheltuielile efectuate şi declarate în cererea de rambursare aferentă.
    (3) Raportările vor fi depuse cu adresă de înaintare întocmită conform Anexei nr. 19 din Ghidul solicitantului/aplicantului.
    ART. 58
    Proiectele pentru care nu s-au depus rapoartele finale în termenul stabilit prin contract nu vor obţine aprobarea virării cererii finale de rambursare.
    ART. 59
    Pentru proiectele cu implementare în cursul unui an calendaristic, durata contractelor de finanţare nerambursabilă nu va depăşi 15 noiembrie.
    ART. 60
    Achiziţiile prevăzute a se realiza în cadrul proiectului vor fi efectuate cu dispoziţii Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice.
    ART. 61
    Autoritatea finanţatoare îşi rezervă dreptul de a face verificări, atât în perioada derulării contractului de finanţare nerambursabilă, cât şi ulterior validării raportului final.
    ART. 62
    Contractele de finanţare nerambursabile vor prevedea, sub sancţiunea nulităţii, calitatea Curţii de Conturi de a exercita controlul financiar asupra derulării activităţii nonprofit finanţate din fondurile publice.
    ART. 63
    Regimul de control şi auditare a sumelor finanţate se realizează în condiţiile legii. Beneficiarul va permite accesul la documentele proiectului, inclusiv la situaţiile financiare, pe o perioadă de cinci ani, autorităţii finanţatoare sau a oricărei instituţii cu competenţe de control şi/sau auditare a Guvernului României.

    CAP. IX
    Sancţiuni

    ART. 64
    Contractele de finanţare pot fi reziliate de plin drept, fără a fi necesară intervenţia instanţei de judecată, în termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării prin care părţii în culpă i s-a adus la cunoştinţă că nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale. Notificarea va putea fi comunicată în termen de 10 zile calendaristice de la data constatării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a uneia sau mai multor obligaţii contractuale.
    ART. 65
    În cazul rezilierii contractului ca urmare a neîndeplinirii clauzelor contractuale din culpă, beneficiarul finanţării este obligat în termen de 15 zile calendaristice să returneze autorităţii finanţatoare sumele primite, care nu sunt justificate sau utilizate nelegal, cu care se reîntregesc creditele bugetare ale acestuia.
    ART. 66
    Pentru sumele restituite ca urmare a rezilierii contractului din culpa beneficiarilor finanţării, aceştia datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform legislaţiei privind colectarea creanţelor bugetare, care se constituie în venituri ale bugetului de stat.
    ART. 67
    Nerespectarea termenelor şi a prevederilor din contract duce la pierderea tranşei finale precum şi la interzicerea participării pentru obţinerea finanţării în următorul an.

    CAP. X
    Dispoziţii finale

    ART. 68
    Autoritatea finanţatoare are dreptul de a anula procedura de atribuire a contractului de finanţare nerambursabilă în următoarele situaţii:
    a) dacă au fost depuse numai oferte inacceptabile şi/sau neconforme;
    b) dacă au fost efectuate modificări ale criteriilor de calificare şi selecţie, a criteriului de atribuire sau factorilor de evaluare prevăzuţi în cadrul invitaţiei/anunţului de participare;
    c) dacă măsura anulării procedurii de evaluare şi selecţie este dispusă de către instanţa de judecată.
    ART. 69
    Orice comunicare, solicitare, informare, notificare în legătură cu procedura de selecţie sau derularea contractelor de finanţare se va transmite de către solicitanţii finanţării sub forma de document scris. Orice document scris trebuie înregistrat în momentul predării.
    ART. 70
    (1) Beneficiarii au obligaţia contractuală de a promova identitatea vizuală a PIN, precum şi faptul că proiectele lor sunt finanţate în cadrul acestui program.
    (2) Toate materialele de publicitate/vizibilitate şi promovare elaborate în cadrul proiectelor vor evidenţia sprijinul financiar oferit prin PIN, făcându-se următoarea precizare: "Proiect finanţat de Guvernul României prin Ministerul Afacerilor Interne - Agenţia Naţională Antidrog, în cadrul Programului de interes naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018" la care se adaugă, după caz, denumirea Subprogramului.
    (3) Toate materialele de publicitate/vizibilitate şi promovare elaborate în cadrul proiectelor vor evidenţia următoarea frază: "Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne sau Agenţiei Naţionale Antidrog."
    ART. 71
    Prezentul Ghid se completează cu prevederile legale în vigoare.
    ART. 72
    Anexele nr. 1-23 fac parte integrantă din prezentul Ghid.

    1. Anexe privind detalierea subprogramelor aferente PIN:
    Anexa nr. 1 - Subprogramul Educaţie Nonformală şi Programe de Petrecerea timpului liber adresate populaţiei şcolare, ca alternativă la consumul de droguri;
    Anexa nr. 2 - Subprogramul Promovarea Programelor de Petrecere a Timpului Liber ca alternativă la consumul de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, în rândul populaţiei generale;
    Anexa nr. 3 - Subprogramul Dezvoltarea Serviciilor de Tip Adăpost pentru consumatorii de droguri;
    Anexa nr. 4 - Subprogramul Dezvoltarea serviciilor de Outreach pentru consumatorii de droguri;
    Anexa nr. 5 - Subprogramul Dezvoltarea intervenţiilor pentru românii care se deplasează frecvent în străinătate şi pentru imigranţii care consumă droguri;
    Anexa nr. 6 - Subprogramul Realizarea unei baze de date online, privind serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri;
    Anexa nr. 7 - Subprogramul Dezvoltarea unui centru social pentru copii consumatori de droguri;
    Anexa nr. 8 - Subprogramul Dezvoltarea serviciilor de tip grup de suport pentru beneficiarii care au parcurs programul de tip comunitate terapeutică în penitenciar.

    2. Anexe în vederea aplicării:
    Anexa nr. 9 - Scrisoarea de interes;
    Anexa nr. 10 - Cerere de finanţare;
    Anexa nr. 11 - Bugetul de proiectului;
    Anexa nr. 12 - Calendarul activităţilor;
    Anexa nr. 13 - Declaraţia pe propria răspundere a beneficiarului;
    Anexa nr. 14 - Declaraţia de imparţialitate a beneficiarului;
    Anexa nr. 15 - CV-ul solicitantului/aplicantului echipei de proiect;

    3. Anexe privind cheltuielile eligibile şi domeniile de activitate:
    Anexa nr. 16 - Categorii de cheltuieli;
    Anexa nr. 17 - Cerere de rambursare;
    Anexa nr. 18 - Cerere de prefinanţare.

    4. Anexe privind încheierea şi derularea proiectului:
    Anexa nr. 19 - Adresa de înaintare a raportului intermediar sau final;
    Anexa nr. 20 - Formular pentru raportări intermediare şi finale.
    Anexa nr. 21 - Declaraţie de imparţialitate a membrilor comisiei de evaluare;
    Anexa nr. 22 - Ghid explicativ pentru elaborarea cererii de finanţare;
    Anexa nr. 23 - Contract de finanţare nerambursabilă.


    ANEXA 1
    la Ghid

             Educaţie Nonformală şi Programe de Petrecere a timpului liber
          adresate populaţiei şcolare, ca alternativă la consumul de droguri

    Agenţia Naţională Antidrog consideră importantă şi oportună dezvoltarea unor programe de petrecere a timpului liber adresate populaţiei şcolare prin finanţarea a două proiecte în anul 2017, respectiv, a două proiecte în anul 2018, având ca obiectiv general:
    Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber.

    Obiective specifice:
    Obiectiv specific 1 - Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare privind riscurile şi efectele consumului de droguri, în rândul copiilor de vârstă şcolară din municipiul Bucureşti prin realizarea şi implementarea pe parcursul a doi ani şcolari a câte unui proiect de prevenire a consumului de droguri/an, respectiv un proiect de prevenire a consumului de droguri, adresate elevilor din ciclul gimnazial/an şi un proiect de prevenire a consumului de droguri adresat elevilor din ciclul liceal/an, utilizând metode de educaţie alternativă şi programe de petrecerea timpului liber, prin utilizarea a diferitelor genuri de producţie artistică.

    Indicatori fizici:
    - un proiect de prevenire a consumului de droguri prin metode de educaţie alternativă adresate elevilor din ciclul gimnazial din municipiul Bucureşti implementat/an;
    - un proiect de prevenire a consumului de droguri prin metode de educaţie alternativă adresate elevilor din ciclul liceal din municipiul Bucureşti implementat/an;
    - Realizarea a cel puţin câte o producţie artistică cu tematică specifică, respectiv teatrală, cinematografică, muzicală în cadrul fiecărui proiect implementat.

    Indicatori de eficienţă:
    Creşterea nivelului de educaţie civică şi educaţie pentru sănătate a elevilor incluşi în proiecte, prin dezvoltarea abilităţilor de viaţă sănătoasă şi de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri.

    Activităţi şi tipuri de servicii eligibile:
    ● Promovarea unui stil de viaţă sănătos la nivelul populaţiei generale, ca alternativă la consumul de droguri;
    ● Promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber în rândul populaţiei generale;
    ● Realizarea şi implementarea de campanii de prevenire a consumului de droguri în spaţii recreaţionale, la nivel regional sau naţional;
    ● Informarea, educarea şi conştientizarea populaţiei generale privind riscurile şi efectele consumului de droguri;
    ● Implicarea comunităţii la dezvoltarea programelor de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri, adresate populaţiei generale (organizarea de evenimente media, expoziţii, dezbateri, mese rotunde);
    ● Promovarea proiectului (inclusiv prin organizarea de evenimente - conferinţe de lansare/închidere etc).

    Aria geografică: ......................

    Grup ţintă eligibil: ......................

    Număr beneficiari direcţi: ......................

    Perioada de implementare: 2017-2018.

    Buget: 800 mii lei.


    ANEXA 2
    la Ghid


      Promovarea Programelor de Petrecere a Timpului Liber ca alternativă
       la consumul de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu
             proprietăţi psihoactive, în rândul populaţiei generale

    Agenţia Naţională Antidrog (A.N.A.) consideră importantă şi oportună dezvoltarea de programe de petrecere a timpului liber prin finanţarea unor proiecte care au ca obiectiv general adoptarea unui stil de viaţă sănătos la nivelul populaţiei generale, ca alternativă la consumul de droguri, în cadrul programelor de petrecere a timpului liber.

    Obiectivul specific:
    Promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber prin implementarea pe parcursul a patru ani şi, în funcţie de evidenţele ştiinţifice, în fiecare an, a câte unui proiect naţional de prevenire universală a consumului de droguri, în spaţii recreaţionale (cluburi, săli de sport, parcuri, zone cu afluenţă turistică etc).

    Indicatori fizici:
    - 4 proiecte naţionale de prevenire universală a consumului de droguri implementate în spaţii recreaţionale;
    - Programe de petrecere a timpului liber;
    - Materiale elaborate.

    Indicatori de eficienţă:
    - Creşterea calităţii vieţii la nivelul populaţiei generale prin promovarea alternativelor la viaţă sănătoasă;
    - Creşterea semnificativă a nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei generale, conform indicatorilor specifici de evaluare a proiectelor.

    Activităţi şi tipuri de servicii eligibile:
    ● Promovarea unui stil de viaţă sănătos la nivelul populaţiei generale, ca alternativă la consumul de droguri;
    ● Promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber în rândul populaţiei generale;
    ● Realizarea şi implementarea de campanii de prevenire a consumului de droguri în spaţii recreaţionale, la nivel regional sau naţional;
    ● Informarea, educarea şi conştientizarea populaţiei generale privind riscurile şi efectele consumului de droguri;
    ● Implicarea comunităţii la dezvoltarea programelor de petrecere a timpului liber, ca alternativă la consumul de droguri, adresate populaţiei generale (organizarea de evenimente media, expoziţii, dezbateri, mese rotunde);
    ● Promovarea proiectului (inclusiv prin organizarea de evenimente - conferinţe de lansare/închidere etc).

    Aria geografică: ...........

    Grup ţintă eligibil: ...........

    Număr beneficiari direcţi: ...........

    Perioada de implementare: 2017-2018.

    Buget: 300 mii lei (75 mii lei/proiect/an).



    ANEXA 3
    la Ghid


                  DEZVOLTAREA SERVICIILOR SOCIALE TIP ADĂPOST
                         PENTRU CONSUMATORII DE DROGURI

    Proiectele din acest subprogram au obiectiv general dezvoltarea intervenţiilor de identificare, atragere şi motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistenţă specializată, în special pentru persoanele cu istoric îndelungat de consum, persoanele consumatoare marginalizate sau excluse social, grupurile etnice, persoanele consumatoare care practică sexul comercial, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, femeile şi copiii consumatori.

    Obiectivele specifice:
    Obiectivul specific 1: Dezvoltarea, în zonele de risc pentru consumul de droguri, a unui serviciu social tip adăpost, cu 10 locuri, adresat consumatorilor de droguri pe parcursul a 2 ani.

    Indicatori fizici:
    - Un serviciu social tip adăpost, cu 10 locuri, adresat consumatorilor de droguri, dezvoltat într-o zonă de risc pentru consumul de droguri, dotat conform standardelor minime obligatorii în domeniu.

    Indicatori de eficienţă:
    - Creşterea nivelului de informare a beneficiarilor incluşi în cele două servicii cu privire la reţeaua comunitară de servicii adresate consumatorilor de droguri;
    - Facilitarea contactului beneficiarilor celor două adăposturi cu serviciile de asistenţă specializată.

    Obiectivul specific 2: Realizarea unui set de proceduri specifice pentru asistenţa consumatorilor de droguri în serviciul social tip adăpost dezvoltat.

    Indicatori fizici:
    - Un set de proceduri specifice pentru asistenţa consumatorilor de droguri în serviciul social tip adăpost dezvoltat.

    Indicatori de eficienţă:
    - Creşterea accesului specialiştilor în domeniu la instrumente de lucru adaptate specificului activităţii desfăşurate.

    Activităţi şi tipuri de servicii eligibile:
    ● Amenajare, reamenajare spaţii, închiriere spaţii, precum şi catering/servirea mesei;
    ● Elaborarea de proceduri, metodologii de lucru, manual etc.;
    ● Sesiuni de formare profesională a adulţilor în domeniul adicţiilor;
    ● Supervizare şi intervizare;
    ● Dezvoltarea, operaţionalizarea şi asigurarea funcţionării unui serviciu social tip adăpost, cu 10 locuri, adresat consumatorilor de droguri, dezvoltat într-o zonă de risc pentru consumul de droguri, dotat conform standardelor minime obligatorii în domeniu.

    Aria geografică: Bucureşti (sector 1, zona Gării de Nord sau sector 5).

    Grup ţintă eligibil: consumatori de droguri cu o situaţie socială cu risc de excluziune socială, cu istoric îndelungat de consum, persoanele consumatoare marginalizate sau excluse social, grupurile etnice, persoanele consumatoare care practică sexul comercial, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, femeile şi copiii consumatori.

    Număr beneficiari direcţi: minim 50 beneficiari unici/an.

    Perioada de implementare: 2017-2018.

    Buget: 2.140 Lei


    ANEXA 4
    la Ghid


                   DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE OUTREACH PENTRU
                            CONSUMATORII DE DROGURI

    Obiectiv general:
    Dezvoltarea intervenţiilor de identificare, atragere şi motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistenţă specializată, în special pentru persoanele cu istoric îndelungat de consum, persoanele consumatoare marginalizate sau excluse social, grupurile etnice, persoanele consumatoare care practică sexul comercial, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, femeile şi copiii consumatori.

    Obiective specifice:
    Obiectivul specific 1: Dezvoltarea a trei servicii de outreach în Bucureşti, pe parcursul a 4 ani adresate:
    ● persoanelor consumatoare de droguri aparţinând grupurilor etnice, dar şi altor persoane consumatoare marginalizate sau excluse social;
    ● persoanelor consumatoare de droguri care practică sexul comercial şi bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi, dar şi altor persoane consumatoare marginalizate sau excluse social;
    ● femeilor consumatoare de droguri, dar şi altor persoane consumatoare marginalizate sau excluse social.

    Indicatori fizici:
    ● Un serviciu de outreach dezvoltat în Bucureşti, adresat persoanelor consumatoare de droguri aparţinând grupurilor etnice, dar şi altor persoane consumatoare marginalizate sau excluse social;
    ● Un serviciu de outreach dezvoltat în Bucureşti, adresat persoanelor consumatoare de droguri care practică sexul comercial şi bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi, dar şi altor persoane consumatoare marginalizate sau excluse social;
    ● Un serviciu de outreach dezvoltat în Bucureşti, adresat femeilor consumatoare de droguri, dar şi altor persoane consumatoare marginalizate sau excluse social;
    ● Număr de beneficiari ai fiecărui tip de serviciu - 300 beneficiari unici/lună;
    ● O metodologie de lucru dezvoltată pentru fiecare categorie de beneficiari;
    ● Număr de prezervative, seringi şi alte materiale necesare injectării sigure distribuite;
    ● Număr de seringi utilizate colectate.

    Indicatori de eficienţă:
    ● Creşterea semnificativă a nivelului de informare, educare şi conştientizare a beneficiarilor celor 3 servicii de outreach dezvoltate cu privire la reducerea riscurilor de transmitere a infecţiei cu HIV/HVB/HVC/TBC şi a altor boli asociate consumului de droguri;
    ● Creşterea semnificativă a nivelului de informare, educare şi conştientizare a beneficiarilor celor 3 servicii de outreach dezvoltate cu privire la prevenirea supradozelor cauzate de consumul de droguri;
    ● Reducerea riscurilor şi consecinţelor asociate consumului de droguri pentru beneficiarii celor 3 servicii de outreach dezvoltate prin distribuire de prezervative, seringi şi alte materiale necesare injectării sigure;
    ● Creşterea gradului de referire a beneficiarilor către alte servicii specializate: pentru tratamentul dependenţei de droguri, pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor asociate consumului de droguri, precum şi pentru alte servicii medicale, educaţionale sau sociale (obţinere acte de identitate, şomaj, recalificare profesională etc.).

    Aria geografică de implementare: municipiul Bucureşti.

    Număr minim de beneficiari: 60 beneficiari unici/an/serviciu

    Activităţi şi tipuri de servicii eligibile:
    ● Amenajare, reamenajare spaţii, închiriere spaţii, precum şi catering/servirea mesei;
    ● Elaborarea de proceduri, metodologii de lucru, manual etc.;
    ● Activităţi de informare, educare şi conştientizare a beneficiarilor celor 3 servicii de outreach dezvoltate cu privire la reducerea riscurilor de transmitere a infecţiei cu HIV/HVB/HVC/TBC şi a altor boli asociate consumului de droguri;
    ● Activităţi de informare, educare şi conştientizare a beneficiarilor celor 3 servicii de outreach dezvoltate cu privire la prevenirea supradozelor cauzate de consumul de droguri;
    ● Sesiuni de formare profesională a adulţilor în domeniul adicţiilor (prevenire HIV/SIDA, HVC şi HVB, consiliere pre şi posttestare etc.);
    ● Supervizare şi intervizare;
    ● Dezvoltarea, dezoperaţionalizarea şi asigurarea funcţionării a 3 servicii de outreach adresate grupurilor ţintă eligibile definite, adaptate activităţilor tip reducerea riscurilor şi consecinţelor negative asociate consumului de droguri, dotate conform standardelor minime obligatorii în domeniu.
    ● Furnizarea de servicii medicale de bază (testare a prezenţei drogurilor în lichide biologice, vaccinare antihepatită, testare pentru hepatită şi HIV, vaccinarea antitetanos, testare pentru sarcină, consiliere pre şi posttestare, produse farmaceutice, echipamente şi consumabile medicale şi de îngrijire a sănătăţii ş.a.);
    ● Furnizarea de servicii de asistenţă socială de bază şi beneficii sociale selective;
    ● Furnizarea de servicii psihologice de suport şi motivare;
    ● Asigurarea de echipamente de reducere a riscurilor şi consecinţelor asociate consumului de droguri (echipament steril de injectare, kituri de injectare, prezervative, aparat distribuire seringi, recipiente speciale de colectare şi altele);
    ● Furnizarea serviciilor informative, educative, de promovare a activităţilor centrului şi referirea către alte servicii de asistenţă.

    Perioada de implementare : 2015-2018

    Buget: 5.000 mii Lei


    ANEXA 5
    la Ghid


            DEZVOLTAREA INTERVENŢIILOR PENTRU ROMÂNII CARE LUCREAZĂ
           ÎN STRĂINĂTATE, CARE SE DEPLASEAZĂ FRECVENT ÎN STRĂINĂTATE
                   ŞI PENTRU IMIGRANŢII CARE CONSUMĂ DROGURI

    Obiectiv general:
    Dezvoltarea intervenţiilor de identificare, atragere şi motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistenţă specializată, în special pentru persoanele cu istoric îndelungat de consum, persoanele consumatoare marginalizate sau excluse social, grupurile etnice, persoanele consumatoare care practică sexul comercial, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, femeile şi copiii consumatori.

    Obiective specifice:
    Obiectivul specific 1: Realizarea şi gestionarea unei platforme online pentru românii care lucrează în străinătate sau care se deplasează frecvent în străinătate şi care sunt consumatori de droguri.

    Indicatori fizici:
    - Platformă online operaţională/realizată;
    - Număr de accesări.

    Indicatori de eficienţă:
    - Creşterea accesului românilor care lucrează în străinătate sau care se deplasează frecvent în străinătate şi care sunt consumatori de droguri la informaţii despre riscurile şi consecinţele asociate consumului de droguri şi despre serviciile de asistenţă adresate consumatorilor de droguri.

    Obiectivul specific 2: Realizarea unui ghid cu informaţii specifice pentru cetăţenii românii care lucrează în străinătate şi care se deplasează frecvent în străinătate şi care sunt consumatori de droguri.

    Indicatori fizici:
    - Un ghid cu informaţii specifice pentru cetăţenii românii care lucrează în străinătate şi care se deplasează frecvent în străinătate şi care sunt consumatori de droguri realizat;
    - 6.000 de exemplare ale ghidului tipărite.

    Indicatori de eficienţă:
    - Creşterea nivelului de informare a cetăţenilor români care lucrează în străinătate şi care se deplasează frecvent în străinătate şi care sunt consumatori de droguri cu privire la riscurile şi consecinţele asociate consumului de droguri şi la serviciile de asistenţă adresate consumatorilor de droguri.

    Obiectivul specific 3: Realizarea unui ghid cu informaţii specifice pentru imigranţii care consumă droguri.
    Indicatori fizici:
    - Un ghid cu informaţii specifice pentru imigranţii care consumă droguri realizat;
    - 2.000 de exemplare ale ghidului tipărite.
    Indicatori de eficienţă:
    - Creşterea nivelului de informare a imigranţilor care consumă droguri cu privire la riscurile şi consecinţele asociate consumului de droguri şi la serviciile de asistenţă adresate consumatorilor de droguri.

    Grup ţintă eligibil: românii care lucrează în străinătate sau care se deplasează frecvent în străinătate şi care sunt consumatori de droguri.
    Activităţi şi servicii eligibile:
    ● Studii/analize de nevoi pentru realizarea platformei adresate românilor care lucrează în străinătate sau care se deplasează frecvent în străinătate şi care sunt consumatori de droguri;
    ● Design platformă online;
    ● Operaţionalizarea unei platforme online adresate românilor care lucrează în străinătate sau care se deplasează frecvent în străinătate şi care sunt consumatori de droguri;
    ● Mentenanţă platformă;
    ● Creare bază de date;
    ● Elaborarea de material de informare - ghiduri, broşuri, afişe etc.;
    ● Media plan de promovare a platformei;
    ● Informare şi promovare.

    Număr beneficiari unici: minim 1.000/an

    Perioada de implementare: 2017

    Buget - 100 mii lei.



    ANEXA 6
    la Ghid


           REALIZAREA UNEI BAZE DE DATE ONLINE PRIVIND SERVICIILE DE
             PREVENIRE, CONSILIERE, TRATAMENT, TESTARE ŞI VACCINARE
                    A BOLILOR ASOCIATE CONSUMULUI DE DROGURI

    Obiectiv general:
    Îmbunătăţirea accesului consumatorilor de droguri injectabile la servicii de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare HIV, HVB, HVC, TBC şi a altor boli asociate, în comunitate şi în sistemele privative de libertate.

    Obiective specifice:
    Obiectivul specific 1: Realizarea unui site interactiv care să conţină totalitatea furnizorilor şi condiţiile de accesare a serviciilor de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare HIV, HVB, HVC, TBC şi a altor boli asociate, în comunitate şi în sistemele privative de libertate.

    Indicatori fizici:
    ● Un site interactiv realizat;
    ● Număr de accesări.

    Indicatori de eficienţă:
    ● Creşterea nivelului de informare a consumatorilor de droguri injectabile cu privire la furnizorii de servicii de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri şi condiţiile de accesare a acestor servicii.

    Obiectivul specific 2: Realizarea unei aplicaţii online cu simularea circuitului integrat de asistenţă a consumatorilor şi a consumatorilor dependenţi de droguri.

    Indicatori fizici:
    ● O aplicaţie online realizată;
    ● Număr de accesări.

    Indicatori de eficienţă:
    ● Creşterea nivelului de informare a consumatorilor de droguri cu privire la circuitului integrat de asistenţă a consumatorilor şi a consumatorilor dependenţi de droguri.

    Activităţi şi tipuri de servicii eligibile:
    ● Studii/analize de nevoi pentru realizarea unui site interactiv care să conţină totalitatea furnizorilor şi condiţiile de accesare a serviciilor de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare HIV, HVB, HVC, TBC şi a altor boli asociate, în comunitate şi în sistemele privative de libertate;
    ● Elaborarea design-ului site-ului interactiv care să conţină totalitatea furnizorilor şi condiţiile de accesare a serviciilor de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare HIV, HVB, HVC, TBC şi a altor boli asociate, în comunitate şi în sistemele privative de libertate;
    ● Operaţionalizarea şi asigurarea mentenanţei site-ului interactiv care să conţină totalitatea furnizorilor şi condiţiile de accesare a serviciilor de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare HIV, HVB, HVC, TBC şi a altor boli asociate, în comunitate şi în sistemele privative de libertate;
    ● Design platformă online;
    ● Monitorizare numărului de accesări ale site-ului şi altor indicatori relevanţi;
    ● Studii/analize de nevoi pentru realizarea unei aplicaţii online care are ca scop creşterea nivelului de informare a consumatorilor de droguri cu privire la circuitul integrat de asistenţă a consumatorilor şi a consumatorilor dependenţi de droguri;
    ● Elaborarea design-ului unei aplicaţii online care să conţină totalitatea furnizorilor şi condiţiile de accesare a serviciilor de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare HIV, HVB, HVC, TBC şi a altor boli asociate, în comunitate şi în sistemele privative de libertate;
    ● Operaţionalizarea şi asigurarea mentenanţei aplicaţiei online care să conţină totalitatea furnizorilor şi condiţiile de accesare a serviciilor de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare HIV, HVB, HVC, TBC şi a altor boli asociate, în comunitate şi în sistemele privative de libertate;
    ● Monitorizarea numărului de accesări ale site-ului şi a altor indicatori relevanţi;
    ● Informare şi promovare site şi aplicaţie.

    Perioada de implementare: 2017

    Buget: 60 mii lei.



    ANEXA 7
    la Ghid

                  DEZVOLTAREA UNUI CENTRU SOCIAL PENTRU COPII
                             CONSUMATORI DE DROGURI


    Obiectiv general:
    Dezvoltarea intervenţiilor de identificare, atragere şi motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistenţă specializată, în special pentru persoanele cu istoric îndelungat de consum, persoanele consumatoare marginalizate sau excluse social, grupurile etnice, persoanele consumatoare care practică sexul comercial, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, femeile şi copiii consumatori.

    Obiective specifice:
    Obiectivul specific 1: Dezvoltarea unui centru social pentru copiii consumatori de droguri, cu o capacitate de 15 de locuri, într-o zonă de risc pentru consumul de droguri, pe parcursul a 3 ani.

    Grup ţintă eligibil: copiii consumatori de droguri care sunt referiţi de sistemul public de asistenţă socială şi/sau de sistemul de sănătate publică şi serviciile din sistemul integrat de asistenţă a consumatorilor de droguri.

    Aria geografică de implementare: Bucureşti
    Număr minim de beneficiari: 60 beneficiari unici/an.

    Indicatori fizici:
    ● Un centru social pentru copiii consumatori de droguri, cu o capacitate de 15 de locuri, într-o zonă de risc pentru consumul de droguri, funcţional;
    ● Număr de beneficiari;.
    ● Metodologie de lucru realizată.

    Indicatori de eficienţă:
    ● Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare cu privire la riscurile şi consecinţele asociate consumului de droguri în rândul beneficiarilor centrului;
    ● Asigurarea serviciilor de îngrijire şi supraveghere pe timpul zilei, asigurarea unei mese calde, asigurarea asistenţei medicale primare, asistenţei sociale, inclusiv în mediul stradal şi asistenţei psihologice;
    ● Oferirea de alternative la viaţa din stradă pentru copii prin servicii de ergoterapie, servicii de socializare şi recreere;
    ● Prevenirea abandonului familial şi a separării copilului de familie prin oferirea de suport aparţinătorilor copiilor consumatori de droguri;
    ● Creşterea gradului de referiri către alte servicii specializate: pentru tratamentul dependenţei de droguri, pentru diagnosticul şi tratamentul bolilor asociate consumului de droguri, precum şi pentru alte servicii medicale, educaţionale sau sociale.

    Activităţi şi tipuri de servicii eligibile:
    ● Amenajare, reamenajare spaţii, închiriere spaţii;
    ● Elaborarea de proceduri, metodologii de lucru, manual etc.;
    ● Dezvoltarea, operaţionalizarea şi asigurarea funcţionării unui centru social pentru copiii consumatori de droguri, cu o capacitate de 15 de locuri;
    ● Servicii individuale şi de grup de tip psihologic, social, de terapie ocupaţională, educative, sportive, de recreere, de socializare, culturale, vocaţionale şi de servire a mesei;
    ● Furnizarea de servicii de asistenţă psihosocială pentru beneficiari şi familiile acestora (servicii psihologice, sociale, de terapie ocupaţională, reabilitare profesională, educative, sportive, de recreere, de socializare, culturale şi vocaţionale, individuale şi de grup);
    ● Servicii informare, educare şi conştientizare cu privire la riscurile şi consecinţele asociate consumului de droguri în rândul beneficiarilor centrului;
    ● Servicii de îngrijire şi supraveghere pe timpul zilei, asigurarea unei mese calde, asigurarea asistenţei medicale primare, asistenţei sociale, inclusiv în mediul stradal şi asistenţei psihologice;
    ● Informare şi promovare;
    ● Elaborare, machetare şi tipărire materiale de promovare a centrului (pliante, afişe, broşuri etc.).

    Perioada de implementare : 2016-2018.

    Buget: 4000 mii lei.


    ANEXA 8
    la Ghid


              DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE TIP GRUP DE SUPORT PENTRU
                 BENEFICIARII CARE AU PARCURS PROGRAMUL DE TIP
                     COMUNITATE TERAPEUTICĂ ÎN PENITENCIAR

    Obiectiv general: Consolidarea şi diversificarea serviciilor din cadrul circuitului integrat de asistenţă, adresate persoanelor consumatoare de droguri aflate în sistemele privative de libertate.

    Obiective specifice:
    Obiectivul specific 1: Dezvoltarea a 3 grupuri de suport adresate foştilor consumatori de droguri care au parcurs programul de tip CT în penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor în vederea facilitării reintegrării sociale a acestora pe parcursul a 3 ani.

    ● Indicatori fizici
      ● 3 grupuri de suport adresate foştilor consumatori de droguri care au parcurs programul de tip CT în penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor;
      ● Minim 20 de beneficiari participanţi la cele 3 grupuri de suport.

    ● Indicatori de eficienţă:
      ● Creşterea capacităţii foştilor consumatori de droguri participanţi la grupurile de suport de a face trecerea de la modul de viaţă în comun (penitenciar, CT) la un trai independent;
      ● Promovarea menţinerii filosofiei CT în viaţa de zi cu zi a beneficiarilor.

    Obiectivul specific 2: Realizarea unui ghid de accesare a serviciilor sociale comunitare existente la nivel local, adresat beneficiarilor.
    ● Indicatori fizici:
      ● Un ghid de accesare a serviciilor sociale comunitare adresat beneficiarilor.

    ● Indicatori de eficienţă:
      ● Creşterea nivelului de informare al beneficiarilor serviciilor de tip grup de suport cu privire la resursele de servicii sociale comunitare, astfel încât să fie asigurată continuitatea intervenţiilor de asistenţă, după momentul liberării, pentru 60% dintre aceştia.

    Grup ţintă eligibil: foşti consumatori de droguri care au parcurs programul de tip CT în penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor.

    Aria geografică de implementare: penitenciarele Rahova, Jilava şi Târgşor (jud. Prahova)

    Activităţi şi tipuri de servicii eligibile:
    ● Servicii tip grup de suport destinate foştilor consumatori de droguri care au parcurs programul tip comunitate terapeutică din cele 3 locaţii, în scopul facilitării procesului de trecere de la modul de viaţă în comun (penitenciar, CT) la un trai independent;
    ● Servicii de grup de prevenire a recăderilor;
    ● Servicii de informare a beneficiarilor serviciilor de tip grup de suport cu privire la resursele de servicii sociale comunitare;
    ● Elaborarea, machetarea, tipărirea şi diseminarea de material de informare adresate GT (pliante, broşuri, ghid de accesare a serviciilor etc.);
    ● Informare şi promovare.

    Număr de beneficiari: minim 30 beneficiari unici/an.

    Perioada de implementare: 2016-2018.

    Buget - 300 mii lei.


    ANEXA 9
    la Ghid


                              Scrisoare de interes

    CĂTRE,
    AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTIDROG

    Ca urmare a anunţului de participare privind organizarea selecţiei publice a proiectelor care vor beneficia de finanţare nerambursabilă din Programul de Interes Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri pe anul ....., Asociaţia/Fundaţia/ ....., cu sediul/domiciliul în localitatea ....., str. ....., nr. ....., tel. ....., reprezentată prin doamna/domnul ....., având funcţia de ....., ne exprimăm interesul de a participa, în calitate de solicitant/aplicant, cu proiectul ..... la procedura de selecţie organizată pentru domeniul:
    [] Educaţie nonformală şi programe de petrecere a timpului liber adresate populaţiei şcolare, ca alternativă la consumul de droguri.
    [] Promovarea programelor de petrecere a timpului liber ca alternativă la consumul de droguri, inclusiv tutun, alcool şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, în rândul populaţiei generale.
    [] Dezvoltarea serviciilor sociale tip adăpost pentru consumatorii de droguri.
    [] Dezvoltarea serviciilor de outreach pentru consumatorii de droguri.
    [] Dezvoltarea intervenţiilor pentru românii care lucrează în străinătate, care se deplasează frecvent în străinătate şi pentru imigranţii care consumă droguri.
    [] Realizarea unei baze de date online privind serviciile de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare a bolilor asociate consumului de droguri.
    [] Dezvoltarea unui centru social pentru copii consumatori de droguri.
    [] Dezvoltarea serviciilor de tip grup de suport pentru beneficiarii care au parcurs programul de tip comunitate terapeutică în penitenciar.


         Solicitantul/aplicantul,
      ..............................
      (numele, prenumele şi funcţia)


        Data completării Semnătura
      .................... ...............




    ANEXA 10
    la Ghid


                        Formular de cerere de finanţare

    (Orice modificare în textul original al formularului atrage după sine respingerea cererii)

    A) Solicitantul/aplicantul

    1. Solicitant/aplicant:

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele complet: │
│Denumirea abreviată: │
│Adresa: │
│Telefon: Fax: │
│E-mail: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    2. Date bancare:

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea băncii: │
│Numărul de cont: │
│Titular: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    3. Datele persoanei care are dreptul de a reprezenta solicitantul/aplicantul:

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele complet: │
│Tel./Fax: │
│E-mail: Semnătură: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    4. Datele responsabilului de proiect (dacă este diferit de persoana de la punctul 3):

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele complet: │
│Tel./Fax: │
│E-mail: Semnătură: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    5. Datele responsabilului de proiect (dacă este diferit de persoana de la punctul 3):

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Numele complet: │
│Tel./Fax: │
│E-mail: Semnătură: │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    6. Descrierea activităţii, a resurselor şi a obiectivelor solicitantului/aplicantului.
    Descrierea experienţei în scrierea şi managementul proiectelor:

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    B) Proiectul: ...................................... .
    7. Titlul proiectului: ...................................... .
    8. Locul desfăşurării proiectului(localitate): ......................... .
    9. Durata proiectului: de la ......... până la ......................... .
    10. Rezumatul proiectului (maxim 100 rânduri), structurat astfel:

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Titlul (trebuie să fie clar, concis, să exprime clar obiectivul proiectului)│
│ Justificarea proiectului (prezentarea problemei care urmează a fi │
│ soluţionată prin intermediul Proiectului, schimbările care se vor produce │
│ prin implementarea Proiectului, rezultate concrete, aşteptate şi evaluarea │
│ rezultatelor) │
│ Scopul (ce intenţionează să realizeze proiectul) │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Obiectivele proiectului │
│ Grupuri ţintă, beneficiari │
│ Activităţile principale │
│ Calendarul activităţilor │
│ Rezultate estimate │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    11. Rezultatele: rezultate prognozate şi impactul proiectului, mijloace de monitorizare şi evaluare a rezultatelor
       (Maxim 15 rânduri)
    12. Indicatori ai performanţei: sunt unităţi de măsură a performanţelor efective; identifică resursele folosite, rezultatele obţinute şi cheltuielile efectuate
    12.1. Indicatori ai resurselor folosite - cuantifică resursele (financiare, umane, materiale) folosite;
    12.2. Indicatori externi ai rezultatelor - cuantifică calitatea rezultatelor şi impactul acestora;
    12.3. Indicatori de satisfacţie ai beneficiarilor - raportează cheltuielile la rezultate.
          (Maxim 20 rânduri)
    13. Echipa Proiectului
    14. Partenerul/partenerii proiectului (dacă este cazul):
    - coordonate (adresa, tel/fax, e-mail, web site);
    - scurtă descriere a activităţilor derulate în proiect de către partener/parteneri(max 10 rânduri).

    Atenţie! Partenerul/partenerii solicitantului trebuie să îndeplinească aceleaşi criterii de eligibilitate ca şi solicitantul

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    15. Valoarea totală a proiectului: ..........................
    16. Suma solicitată de la autoritatea finanţatoare: ..................

    Semnătura reprezentantului legal, Semnătura coordonatorului de proiect,
    Ştampila instituţiei/organizaţiei

    Data:


    ANEXA 11
    la Ghid


                              Bugetul proiectului


┌───────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Anexa - Bugetul proiectului │ pentru întreaga perioadă a proiectului │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┬────────┬──────┬─────┬──────────────────────────────────────────────┤
│ Cheltuieli │Unitatea │Număr de│Cost │Cost │ din care │
│ │de măsură │unităţi │unitar│total├───────────────────┬──────────┬───────────────┤
│ │ │ │ │ │Solicitant/aplicant│Partener 1│Partener 2....n│
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│A. Cheltuieli de personal │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│1.1 Echipa de proiect │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Coordonator/Manager de proiect │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Asistent de proiect │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Contabil/Responsabil financiar │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│............ etc. │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│1.2 Experţi │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│ex: Formator │pe oră/pe │ │ │ │ │ │ │
│ │zile │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Subtotal Echipa de proiect şi experţi │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│2. Deplasări/transport/cazare │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│2.1 Deplasări interne (transport, cazare şi│pe persoană│ │ │ │ │ │ │
│diurnă) │ /pe zi │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│2.2 Alte costuri de transport (vă rugăm │ │ │ │ │ │ │ │
│introduceţi linii de buget dacă este │ │ │ │ │ │ │ │
│nevoie) │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Subtotal Deplasări/transport │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│B. Cheltuieli cu activităţile proiectului │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│3. Echipamente şi bunuri │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│3.1 Vehicule │pe vehicul │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│3.2 Mobilier, calculatoare şi alte │ │ │ │ │ │ │ │
│echipamente │pe bucată │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│3.3 Piese de schimb/echipamente pentru │ │ │ │ │ │ │ │
│maşini, unelte │pe bucată │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│3.4 Alte costuri (vă rugăm introduceţi │ │ │ │ │ │ │ │
│linii de buget dacă este nevoie) │pe bucată │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Subtotal Echipamente şi bunuri │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│4. Locaţia proiectului/costuri direct │ │ │ │ │ │ │ │
│legate de proiect │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│4.1 Costuri de comunicaţii (telefon, fax, │ │ │ │ │ │ │ │
│internet, poştă) direct legate de proiect │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│4.2 Consumabile (rechizite) direct legate │ │ │ │ │ │ │ │
│de activităţile proiectului │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│4.3 Chirie şi utilităţi pentru locaţia │ │ │ │ │ │ │ │
│proiectului │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│4.4 Alte costuri (vă rugăm introduceţi │ │ │ │ │ │ │ │
│linii de buget dacă este nevoie) │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Subtotal Locaţia proiectului/costuri direct│ │ │ │ │ │ │ │
│legate de proiect │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│5. Alte costuri, servicii externalizate │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│5.1 Publicaţii │pe bucată │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│5.2 Studii, cercetări │pe contract│ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│5.3 Costuri de audit │pe contract│ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│5.4 Comisioane bancare │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│5.5 Costuri pentru conferinţe/seminarii │pe persoană│ │ │ │ │ │ │
│ │ / pe zi │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│5.6 Acţiuni de vizibilitate │pe proiect │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│5.7 Alte costuri (vă rugăm introduceţi │ │ │ │ │ │ │ │
│linii de buget dacă este nevoie) │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Subtotal Alte costuri, servicii │ │ │ │ │ │ │ │
│externalizate │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│6. Lucrări de reabilitare │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│6.1 Costuri cu lucrări de extindere, │ │ │ │ │ │ │ │
│renovare şi modernizare direct legate de │ │ │ │ │ │ │ │
│proiect │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Subtotal Lucrări de reabilitare │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│C. Cheltuieli administrative │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│7.1 Chirie spaţiu management proiect │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│7.2 Utilităţi spaţiu management proiect │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│7.3 Consumabile management proiect │pe lună │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│7.4 Alte costuri (vă rugăm introduceţi │ │ │ │ │ │ │ │
│linii de buget dacă este nevoie) │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│Subtotal Cheltuieli administrative │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
└───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
┌───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│8. Total costuri directe eligibile ale │ │ │ │ │ │ │ │
│proiectului (însumarea capitolelor de la │ │ │ │ │ │ │ │
│1 la 6) │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───────────┼────────┼──────┼─────┼───────────────────┼──────────┼───────────────┤
│9. Total costuri eligibile ale proiectului │ │ │ │ │ │ │ │
│(A+B+C) │ │ │ │ 0.00│ │ │ │
└───────────────────────────────────────────┴───────────┴────────┴──────┴─────┴───────────────────┴──────────┴───────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Vă rugăm să aveţi în vedere că Bugetul trebuie să acopere toate costurile eligibile ale proiectului. Toate costurile │
│trebuie detaliate pe linii de buget. Trebuie să specificaţi numărul de unităţi pentru fiecare articol de cost. │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Observaţie: Toate liniile de buget sunt doar exemplificări de costuri care pot apărea în timpul implementării │
│proiectului. │
│ Solicitantul/aplicantul poate insera şi alte linii de buget cu costuri direct legate de activităţile proiectului │
│(exceptând capitolul 8, care se va estima ca sumă globală). │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Observaţie: vă rugăm să menţionaţi contribuţia în natură în descrierea liniei de buget (dacă e cazul) │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

            Preşedintele organizaţiei Responsabilul financiar al organizaţiei
         (numele, prenumele şi semnătura) (numele, prenumele şi semnătura)
                    Data: Ştampilă:
             ...................... .........................




    ANEXA 12
    la Ghid

                        Calendarul activităţilor

┌─────────────┬────┬─────┬────┬────┬───┬────┬────┬────┬─────┬────┬──────┐
│Denumirea │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│activităţii │Ian.│Febr.│Mar.│Apr.│Mai│Iun.│Iul.│Aug.│Sept.│Oct.│Nov. │
├─────────────┼────┼─────┼────┼────┼───┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┤
│Activitatea 1│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │15 nov│
├─────────────┼────┼─────┼────┼────┼───┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┤
│ ......... │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │15 nov│
├─────────────┼────┼─────┼────┼────┼───┼────┼────┼────┼─────┼────┼──────┤
│Activitatea n│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │15 nov│
└─────────────┴────┴─────┴────┴────┴───┴────┴────┴────┴─────┴────┴──────┘

        Data: Semnătura:
       ....... ............



    ANEXA 13
    la Ghid


               Declaraţie pe proprie răspundere a beneficiarului


    Subsemnatul/a ........., domiciliat în localitatea ........, str. ...... nr. ...., bl. ....., ap. ......, sectorul/judeţul ........, codul poştal ........, posesor al actului de identitate ...... seria ...... nr. ....., codul numeric personal ......., în calitate de reprezentant al asociaţiei/fundaţiei/organizaţiei ....., declar pe propria răspundere că nu mă aflu/persoana juridică pe care o reprezint nu se află, în niciuna dintre următoarele situaţii:
    a) în incapacitate de plată;
    b) cu conturile blocate conform unei hotărâri judecătoreşti definitive;
    c) nu am încălcat cu bună ştiinţă prevederile unui alt contract finanţat din fonduri publice;
    d) nu sunt vinovat de declaraţii false cu privire la situaţia economică;
    e) nu am/are restanţe către bugetul de stat, bugetul local sau fondurile speciale;
    f) nu sunt condamnat pentru: abuz de încredere, gestiune frauduloasă, înşelăciune, delapidare, dare sau luare de mită, mărturie mincinoasă, fals, uz de fals, deturnare de fonduri.
    Cunoscând pedeapsa prevăzută de art. 326 din Codul penal pentru infracţiunea de fals în declaraţii, am verificat datele din prezenta declaraţie, care este completă şi corectă.

         Data: Semnătura:
        ....... ............



    ANEXA 14
    la Ghid

                 Declaraţia de imparţialitate a beneficiarului

    Reprezintă conflict de interese orice situaţie care îl împiedică pe beneficiar în orice moment să acţioneze în conformitate cu obiectivele autorităţii finanţatoare, precum şi situaţia în care executarea obiectivă şi imparţială a funcţiilor oricărei persoane implicate în implementarea proiectului poate fi compromisă din motive familiale, politice, economice sau orice alte interese comune cu o altă persoană.
    Subsemnatul/a ............. ca persoană fizică sau cu drept de reprezentare a organizaţiei solicitante ......., în ceea ce priveşte implementarea proiectului, mă oblig să iau toate măsurile preventive necesare pentru a evita orice conflict de interese, aşa cum este acesta definit mai sus, şi, de asemenea, mă oblig să informez autoritatea finanţatoare despre orice situaţie ce generează sau ar putea genera un asemenea conflict.

    Numele şi prenumele: ...........
    CNP: .....................
    Funcţia: ...................

         Data: Semnătura şi ştampila:
        ....... ........................



    ANEXA 15
    la Ghid


                          CURRICULUM VITAE


┌─────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Sigla Europass*) │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Curriculum vitae Europass│ │
│ │ │
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Informaţii personale │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Nume / Prenume │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Adresă(e) │ │
├─────────────────────────┼────────────────────┬───────────┬──────────────────┤
│Telefon(oane) │ │Mobil: │ │
├─────────────────────────┼────────────────────┴───────────┴──────────────────┤
│Fax(uri) │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│E-mail(uri) │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ Naţionalitate(-tăţi) │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Data naşterii │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Sex │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Locul de muncă vizat/ │ │
│Domeniul ocupaţional │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Experienţa profesională │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Perioada │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Funcţia sau postul ocupat│ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Activităţi şi responsabi-│ │
│lităţi principale │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi adresa │ │
│angajatorului │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Tipul activităţii sau │ │
│sectorul de activitate │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Educaţie şi formare │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Perioada │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Calificarea/diploma │ │
│obţinută │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Disciplinele principale │ │
│studiate/competenţe │ │
│profesionale dobândite │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Numele şi tipul │ │
│instituţiei de învăţământ│ │
│/furnizorului de formare │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Nivelul în clasificarea │ │
│naţională sau │ │
│internaţională │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Aptitudini şi competenţe │ │
│personale │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Limba(i) maternă(e) │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├─────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│Limba(i) străină(e) │ │
│cunoscută(e) │ │
├──────────────────┬┬─────┴──────────┬───────────────────────────┬────────────┤
│Autoevaluare ││Înţelegere │Vorbire │Scriere │
├──────────────────┼┼─────────┬──────┼──────────────┬────────────┼────────────┤
│Nivel european (*)││Ascultare│Citire│Participare la│ │Exprimare │
│ ││ │ │conversaţie │Discurs oral│scrisă │
├──────────────────┼┼──┬──────┼──┬───┼──┬───────────┼──┬─────────┼──┬─────────┤
│Limba ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼┼──┼──────┼──┼───┼──┼───────────┼──┼─────────┼──┼─────────┤
│Limba ││ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├──────────────────┼┴──┴──────┴──┴───┴──┴───────────┴──┴─────────┴──┴─────────┤
│ │(*) Nivelul Cadrului European Comun de Referinţă Pentru │
│ │ Limbi Străine │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Competenţe şi │ │
│abilităţi sociale │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Competenţe şi │ │
│aptitudini │ │
│organizatorice │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Competenţe şi │ │
│aptitudini tehnice│ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Competenţe şi │ │
│aptitudini de │ │
│utilizare a │ │
│calculatorului │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Competenţe şi │ │
│aptitudini │ │
│artistice │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Alte competenţe şi│ │
│aptitudini │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Permis(e) de │ │
│conducere │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Informaţii │ │
│suplimentare │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────┼──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Anexe │ │
│ │ │
└──────────────────┴──────────────────────────────────────────────────────────┘


──────────
    *) Notă CTCE:
    Sigla europass, se găseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 697 bis din 7 septembrie 2016 la pagina 47 (a se vedea imaginea asociată).
──────────

    ANEXA 16
    la Ghid


                            CATEGORII DE CHELTUIELI

    (1) Cheltuielile eligibile pentru proiecte, care vor fi luate în considerare sunt următoarele:
    a) Cheltuieli cu resursele umane: salarii, contribuţii aferente salariilor;
    b) Cheltuieli cu delegarea echipei de proiect: diurna, cazare şi transport potrivit prevederilor legale în vigoare opozabile instituţiilor publice;
    c) Cheltuieli administrative aferente perioadei de implementare a proiectului (utilităţi, chirie, comunicaţii, consumabile, articole de papetărie);
    d) Cheltuieli cu activităţile proiectului: cheltuieli cu servicii, bunuri şi lucrări, cheltuieli de producţie, închirieri de spaţii şi aparatură, achiziţionarea de dotări, inclusiv mijloacele fixe necesare derulării proiectului, cheltuieli ocazionate de cazarea, hrănirea şi transportul intern şi internaţional, după caz, ale grupului ţintă, realizarea de studii şi cercetări, consultanţă de specialitate, tipărituri, seminarii, conferinţe, ateliere de lucru, acţiuni promoţionale şi de publicitate şi altele asemenea.
    (2) Cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. a) se acoperă în limita unui procent de 10% din totalul finanţării nerambursabile acordate.
    (3) Cheltuielile prevăzute la alin. (1) lit. c) se acoperă în limita unui procent de 8% din totalul finanţării nerambursabile acordate.
    (4) Finanţările nerambursabile acordate nu pot fi folosite pentru acoperirea unor debite ale beneficiarilor sau pentru activităţi care nu sunt incluse în proiect.
    (5) Lista documentelor justificative se aprobă prin dispoziţia autorităţii finanţatoare.
    Cheltuieli neeligibile sunt:
    a) provizioane pentru posibile pierderi sau datorii viitoare;
    b) dobânzi datorate;
    c) comisioane bancare;
    d) cumpărări de terenuri, clădiri, autovehicule;
    e) diferenţe de schimb valutar;
    f) cheltuieli ale unor studii pregătitoare sau altor activităţi pregătitoare;
    g) aporturi de tipul contribuţiei în natură (ex: teren, proprietate imobiliară, integrală sau parţială, bunuri de folosinţă îndelungată, materii prime, munca de binefacere neplătită a unor persoane fizice private sau persoane juridice);
    h) elemente deja finanţate prin alte proiecte/finanţări;
    i) credite la terţe părţi;
    j) cheltuieli cu alcool şi tutun, room service şi minibar;
    k) transportul în regim de taxi;
    l) reparaţii, întreţinerea echipamentelor închiriate;
    m) TVA, dacă poate fi recuperată de beneficiar şi/sau partener/i, conform reglementărilor în vigoare.


    ANEXA 17
    la Ghid

    Nr. înreg./Data ( Beneficiar) Agenţia Naţională Antidrog
    Nr. înreg./Data

                   ┌───────────────────────────┐
                   │ CERERE DE RAMBURSARE │
                   └───────────────────────────┘

    1. Cererea de plată nr.: ...............

    2. Perioada de referinţă de la .../.../20xx până la .../.../20xx
      (perioada de referinţă este dată de data facturilor)

    3. Tipul cererii de plată:
    ┌────────────────────────┬──┐
    │Cerere intermediară │ │
    ├────────────────────────┼──┤
    │Cerere finală │ │
    └────────────────────────┴──┘

    4. Date despre beneficiar:

    Numele beneficiarului: ┌───────────────────────────┐
                                │ │
                                └───────────────────────────┘
    Adresa: ┌───────────────────────────┐
                                │ │
                                └───────────────────────────┘
    Codul fiscal: ┌───────────────────────────┐
                                │ │
                                └───────────────────────────┘
    Contact (nume şi funcţie): ┌───────────────────────────┐
    (tel., fax, e-mail) │ │
                                │ │
                                └───────────────────────────┘
    5. Detalii despre proiect:

    Denumirea Proiectului: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Numărul şi data contractului: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Denumire subprogram PIN: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Durata de implementare a proiectului: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Data de început a proiectului: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘

    6. Detalii despre contul bancar al Proiectului:

    Numele băncii: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Adresa băncii: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Codul IBAN: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘


    Beneficiar .................

    Nume şi prenume ..................
    (Semnătură şi ştampilă)



    ANEXA 18
    la Ghid

    Nr. înreg./Data ( Beneficiar) Agenţia Naţională Antidrog
                                                 Nr. înreg./Data

                      ┌───────────────────────────┐
                      │ CERERE DE PREFINANŢARE │
                      └───────────────────────────┘

    1. Date despre beneficiar:

    Numele beneficiarului: ┌───────────────────────────┐
                                │ │
                                └───────────────────────────┘
    Adresa: ┌───────────────────────────┐
                                │ │
                                └───────────────────────────┘
    Codul fiscal: ┌───────────────────────────┐
                                │ │
                                └───────────────────────────┘
    Contact (nume şi funcţie): ┌───────────────────────────┐
    (tel., fax, e-mail) │ │
                                │ │
                                └───────────────────────────┘
    2. Detalii despre proiect:

    Denumirea Proiectului: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Numărul şi data contractului: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Denumire subprogram PIN: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Durata de implementare a proiectului: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Data de început a proiectului: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    3. Detalii despre contul bancar al Proiectului:
    Numele băncii: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Adresa băncii: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘
    Codul IBAN: ┌───────────────────────────┐
                                          │ │
                                          └───────────────────────────┘


    Beneficiar .................

    Nume şi prenume ..................
    (Semnătură şi ştampilă)


    ANEXA 19
    la Ghid


             Adresa de înaintare a raportului final sau intermediar

    Antetul solicitantului/aplicantului

    Către,
    Agenţia Naţională Antidrog

    Anexat, vă înaintăm raportul narativ şi financiar privind proiectul înregistrat cu nr. ......, din ...... data de ...... având titlul ...... care a avut/are loc în ......, în perioada ...... în valoare de ............ .

    Data:


        Reprezentant legal Coordonator proiect

    Numele şi prenumele ......... Numele şi prenumele ........
    Semnătura ............ Semnătura ................


                             Ştampila organizaţiei



    ANEXA 20
    la Ghid


                Formular pentru raportări intermediare şi finale


    Contract nr.: .......... încheiat în data de ..........
    Organizaţia/Instituţia: ....................
    - adresa: ..........
    - telefon/fax: ..........
    - email: ..........
    Denumirea proiectului ....................
    Data înaintării raportului ....................

    I. Raport de activitate: intermediar / final
    1. Descrierea pe scurt a activităţilor desfăşurate până la data întocmirii raportului:
    (Descrierea nu va depăşi o pagina, vor fi prezentate datele necesare unei evaluări de ansamblu a derulării programului/proiectului şi a verificării realităţii prestaţiilor: beneficiari, ecouri de presă, colaborarea cu alţi parteneri etc.)
    2. Realizarea activităţilor propuse:
    (Au putut fi desfăşurate aceste activităţi în timpul planificat? DA / NU. Dacă NU, expuneţi motivele şi propuneţi măsurile ce urmează a fi luate în continuare pentru realizarea tuturor activităţilor prevăzute în contract)
    3. Rezultate obţinute şi rezultate aşteptate:
    (Rezultatele obţinute şi rezultatele aşteptate vor fi consemnate în raport cu fiecare activitate desfăşurată, în concepte măsurabile, indicatori de eficienţă. Anexaţi documente relevante, după caz.)

    II. Raport financiar: intermediar / final
    1. Date despre finanţare:
    - valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanţare nr. .......... din data ..........
    - valoarea finanţării cumulate la data întocmirii raportului: .......... din care:
    - contribuţie proprie a beneficiarului;
    - sume reprezentând finanţare nerambursabilă de la bugetul local în baza contractului de finanţare nr. .......... din data: .......... .
    2. Se anexează în copie actele justificative pentru cheltuielile efectuate: facturi, chitanţe fiscale, extrase de cont, ordine şi dispoziţii de plată, bilete CFR şi autocar, etc.
    3. Situaţia centralizatoare pentru fiecare capitol de cheltuieli (după modelul prezentat mai jos):

┌────┬──────────┬──────────┬────────┬──────┬───────────┬───────────┐
│Nr. │Categoria │Nr.şi data│Unitatea│Suma │Contribuţie│Contribuţie│
│crt.│Cheltuieli│Document │emitentă│totală│finanţator │solicitant/│
│ │ │ │ │ │ │aplicant │
├────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┼──────────┼──────────┼────────┼──────┼───────────┼───────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────┴──────────┴──────────┴────────┼──────┼───────────┼───────────┤
│Total (lei): │ │ │ │
└───────────────────────────────────┴──────┴───────────┴───────────┘

    Preşedintele organizaţiei/instituţiei:
    (numele, prenumele şi semnătura)

    Coordonatorul programului/proiectului:
    (numele, prenumele şi semnătura)

    Responsabilul financiar al organizaţiei/instituţiei:
    (numele, prenumele şi semnătura)


             Data: Ştampila:



    ANEXA 21
    la Ghid


                    Declaraţie de imparţialitate a membrilor
                      comisiei de evaluare şi selecţionare


    Subsemnatul/a ............, membru al comisiei de evaluare şi selecţionare a proiectelor depuse în cadrul Programului de Interes Naţional, în calitate de evaluator al programelor/proiectelor înaintate comisiei în cadrul cererii de proiecte nr. ...... din ........, declar prin prezenta, că nici eu şi nici soţul/soţia, rudele sau afinii mei până la gradul al II-lea inclusiv, nu avem niciun interes patrimonial sau nepatrimonial în legătura cu cererile de acordare a finanţării integrale sau parţiale a proiectelor/programelor de interes public, înaintate comisiei de evaluare şi selecţionare a organizaţiilor neguvernamentale fără scop lucrativ, care pot primi finanţare în cadrul Programului de Interes Naţional.
    Confirm că, în situaţia în care aş identifica un astfel de interes, în cursul acţiunii de selecţionare şi evaluare, voi declara imediat acest lucru şi mă voi retrage din comisie.

    Nume şi prenume:

           Data: Semnătura:



    ANEXA 22
    la Ghid


                 Ghid explicativ elaborare cerere de finanţare


    1. Cererea de finanţare: va fi întocmită în conformitate cu formularul prevăzut în Anexa nr. 8 la Ghidul solicitantului/aplicantului.
    2. Solicitant/aplicant: se va preciza care este numele complet al solicitantului/aplicantului şi acronimul acestuia, dacă există.
    3. Date bancare: se va preciza numele complet al băncii, număr de cont şi titular.
    4. Datele persoanei care are dreptul de a reprezenta solicitantul/aplicantul: se va preciza numele complet al persoanei care reprezintă solicitantul/aplicantul, telefon, e-mail, semnătură.
    5. Responsabilul de proiect: dacă este diferit de persoana de la punctul 3.
    6. Descrierea activităţii: descrierea resurselor utilizate şi a obiectivelor solicitantului/aplicantului; descrierea experienţei în scrierea şi managementul proiectelor.
    7. Titlul proiectului: clar, concis, descriptiv, maxim 10 cuvinte.
    8. Locul de derulare al proiectului: se va menţiona locul desfăşurării proiectului.
    9. Durata proiectului: Atenţie! Beneficiarul finanţării are obligaţia să finalizeze proiectul, inclusiv procedura de întocmire şi depunere a raportului final în vederea validării de către comisie şi atragerea ultimei tranşe a finanţării în anul bugetar în care s-a acordat finanţarea.
    10. Rezumatul proiectului: se menţionează scopul proiectului, activităţile principale, locul de desfăşurare, durata, grupul ţintă.
    11. Scopul şi obiectivele proiectului:
    Scopul este un element cheie care formulează o idee clară şi concisă a problemei, el trebuie să fie scurt, concis şi unic. Scopul îi permite cititorului să afle mai multe despre problema sau nevoia căreia i se adresează proiectul.
    Obiectivele se referă la activităţile specificate în cerere. E necesar să se identifice toate obiectivele legate de scopul propus şi metodele / activităţile folosite pentru a atinge scopul. Luaţi în considerare mărimea unei probleme şi referiţi-vă la rezultatul activităţilor propuse când pregătiţi un obiectiv. Cifrele folosite trebuie să fie verificabile.
    Atenţie, dacă propunerea este finanţată, obiectivele stabilite vor fi probabil folosite la evaluarea proiectului, aşa că fiţi realişti. Descrieţi în ce măsură scopul proiectului este în corelaţie cu misiunea organizaţiei.
    12. Justificare proiectului (maxim o pagină): în acest capitol se descrie situaţia actuală într-un anumit loc, precum şi strategia prin care se va ajunge de la această situaţie actuală nesatisfăcătoare la situaţia dorită. Pentru aceasta se enunţă şi se justifică problema abordată:
    - care este problema de rezolvat (necesitatea);
    - cine o are (grup ţintă);
    - unde şi când există (permanentă sau periodică);
    - cauze ale problemei;
    - consecinţele nerezolvării;
    - de ce solicitantul/aplicantul este capabil să o rezolve (succese anterioare, resurse, atuuri) şi cum o va rezolva.
    Pentru sprijinirea afirmaţiilor se prezintă date concrete, uşor verificabile: studii, analize statistice, cercetări în domeniu, chestionare, articole de presă, aprecieri ale unor experţi.
    Explicaţi cum este implementat proiectul în relaţie cu principiile programului de finanţare.
    13. Rezultate scontate - cantitative şi calitative, impact: rezultatele cantitative sunt considerate orice serviciu, produs, informaţie ce rezultă din desfăşurarea proiectului. Rezultatele calitative sunt considerate schimbările (atât pozitive cât şi negative) care pot apărea atât în timpul proiectului, cât şi la finalul acestuia asupra grupului ţintă şi a beneficiarilor. Impactul reprezintă orice modificare directă sau indirectă asupra grupului ţintă ca urmare a implementării proiectului.
    14. Mijloace de verificare a rezultatelor: se va realiza un tabel cu două coloane: activitate, rezultate.
    15. Echipa proiectului: se menţionează numele persoanei şi rolul în proiect.
    16. Partenerul/partenerii proiectului: se vor completa coordonatele acestuia/acestora (adresă, telefon, etc.), scurtă descriere a activităţilor derulate în proiect. Sunt eligibili ca parteneri, persoane juridice care pot oferi transfer de experienţă, resurse umane, sprijin financiar sau material pentru realizarea proiectului. Partenerul trebuie să fie implicat direct în realizarea şi implementarea proiectului.
    17. Rolul şi responsabilităţile partenerului: acestea trebuie menţionate în mod expres în proiect.
    18. Bugetul proiectului: solicitantul/aplicantul va întocmi un buget financiar şi un buget narativ.
    19. Bugetul financiar se va întocmi conform Anexei nr. 9 din Ghid.


    ANEXA 23
    la Ghid

                      CONTRACT DE FINANŢARE NERAMBURSABILĂ


    1. Părţile contractante
    În conformitate cu prevederile H.G. nr. 659/2015 privind aprobarea Programului de Interes Naţional de prevenire şi asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri 2015-2018, s-a încheiat prezentul contract de finanţare nerambursabilă între:
    Agenţia Naţională Antidrog, cu sediul în ........, telefon: ..........., fax: ........., cont R040TREZ64124670220XXXXX - deschis la Trezoreria .........., reprezentat prin ........ având funcţia de Director, în calitate de FINANŢATOR (denumită în continuare autoritate contractantă), pe de o parte şi
    .............., cu sediul în .........., str. ........., judeţul ......, tel.: ........., Cod fiscal ......., cont ........, deschis la ....... reprezentată legal prin ......, domnul/doamna ..........., în calitate de BENEFICIAR, pe de altă parte.

    2. Obiectul contractului
    2.1. Prezentul contract are ca obiect finanţarea nerambursabilă acordată de finanţarea în cadrul Programului de Interes Naţional în vederea derulării subprogramului ...........
    2.2. Beneficiarului îi va fi acordată finanţarea nerambursabilă din fondurile alocate în valoare de ......... (reprezentând ...... % din valoarea totală a cheltuielilor eligibile) la care se adaugă cofinanţarea, asigurată din surse proprii, în valoare de ........ (reprezentând ....... % din valoarea totală a cheltuielilor eligibile).
    2.3. Activităţile privind atingerea obiectivelor subprogramului se vor desfăşura în perioada ........., conform termenelor stabilite în cererea de finanţare.
    2.4. Părţile pot conveni o prelungire a termenului de finalizare, dacă întârzierea este cauzată de evenimente de forţă majoră, dar nu mai târziu de 10 decembrie.
    2.5. Cererea de finanţare, bugetul de venituri şi cheltuieli, calendarul activităţilor sunt anexă la prezentul contract de finanţare.

    3. Valoarea contractului. Modalităţi de finanţare
    3.1. Autoritatea contractantă se angajează să acorde suma de ........ lei (reprezentând ....% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile) la care se adaugă cofinanţarea, asigurată de beneficiar, în valoare de ....... lei (reprezentând ......% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile).
    3.2. Toate plăţile care privesc prezentul contract se realizează exclusiv prin mijloace bancare. Autoritatea contractantă efectuează plăţile în cadrul prezentului contract direct în contul beneficiarului, plăţile în numerar între autoritatea contractantă şi beneficiar nefiind permise.

    4. Durata contractului
    4.1. Contractul intră în vigoare la data semnării lui de către ambele părţi şi încetează pe data de ....... .
    4.2. Perioada de desfăşurare a activităţilor descrise şi prevăzute în proiect va începe şi va fi finalizată de către Beneficiar conform termenelor stabilite în cererea de finanţare, şi anume de la ....... până la ......... .
    4.3. Beneficiarul finanţării are obligaţia să finalizeze proiectul în anul bugetar în care s-a acordat finanţarea.

    5. Obligaţiile părţilor
    5.1. Obligaţiile Beneficiarului sunt:
    5.1.1. să desfăşoare activităţile proiectului aşa cum sunt stipulate în cererea de finanţare, să asigure comunicarea eficientă şi operativă a problemelor tehnice şi financiare între autoritatea contractantă şi Beneficiar;
    5.1.2. să utilizeze suma de bani care face obiectul finanţării numai pentru realizarea activităţilor eligibile şi atingerea scopurilor specificate în proiect;
    5.1.3. să transmită Agenţiei Naţionale Antidrog informaţii privind derularea activităţilor proiectului şi utilizarea sumei primite ca finanţare. În acest scop, în termen de 15 zile calendaristice de la încheierea activităţilor prevăzute în proiect Beneficiarul va prezenta următoarele documente:
    a) copie de pe documentele financiare care atestă efectuarea plăţilor de către beneficiarul finanţării nerambursabile, aşa cum sunt ele prezentate în anexele Proiectului. Aceste documente vor fi prezentate în copie certificată de beneficiar prin semnătură şi ştampilă, cu menţiunea "conform cu originalul";
    b) un raport de activitate final privind utilizarea sumelor primite în scopul realizării Proiectului. Raportul de activitate va cuprinde activităţile intermediare demarate, activităţile finalizate, sumele utilizate şi/sau necorelările existente faţă de planificare, dacă este cazul;
    c) un raport financiar final care să precizeze justificarea cheltuielilor aferente sumei primite de la autoritatea contractantă, prevăzute în prezentul contract în art. 3 pct. 3.1. Raportările vor fi întocmite în conformitate cu anexele din Ghidul solicitantului/aplicantului şi vor fi depuse atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic.
    5.1.4. să depună documentele prevăzute la art. 5 pct. 5.1.3. lit. a), b) şi c) la A.N.A., cu adresă de înaintare întocmită conform Anexei din Ghidul mai sus menţionat.
    5.1.5. să efectueze numai cheltuieli care se încadrează în limitele şi categoriile aprobate ale Proiectului. Cheltuielile efectuate înainte şi după perioada de derulare a proiectului nu sunt eligibile şi nu pot fi decontate de către beneficiar.
    5.1.6. să permită pe toată durata proiectului, precum şi pe o perioadă de 5 ani de la încetarea acestuia, în decurs de 3 zile lucrătoare de la primirea unei notificări în acest sens, accesul neîngrădit al reprezentanţilor Finanţatorului, ai Curţii de Conturi sau a altor organe de control abilitate prin lege, pentru a controla documentele pe baza cărora se ţine evidenţa activităţilor derulate în cadrul contractului. Controlul se efectuează la locul unde aceste documente sunt păstrate de către beneficiar;
    5.1.7. să asigure suportul administrativ necesar executării serviciilor;
    5.1.8. să asigure componenţa şi funcţionalitatea echipei de lucru a proiectului;
    5.1.9. să suporte toate obligaţiile legate de plata personalului său;
    5.1.10. să asigure secretul profesional pe durata contractului şi, după caz, să aplice prevederile privind regimul informaţiilor clasificate, conform Legii nr. 182/2002 şi H.G. nr. 585/2002;
    5.1.11. să nu comunice, în nicio situaţie, fără consimţământul prealabil scris al autorităţii contractante, informaţii confidenţiale aparţinând acestuia sau obţinute în baza relaţiilor contractuale;
    5.1.12. să nu facă publice informaţii şi rezultate ale serviciilor executate fără consimţământul scris al autorităţii contractante şi să nu folosească în detrimentul acesteia informaţii primite în cursul executării prezentului contract sau rezultatele studiilor, testelor, lucrărilor şi cercetărilor efectuate în cursul şi în scopul realizării contractului;
    5.1.13. să comunice, în scris, autorităţii contractante intervenţia stării de faliment sau lichidare sau cedarea a mai mult de 51% a activelor sale, în termen de 30 de zile de la intervenţia vreuneia din aceste situaţii;
    5.1.14. în cazul în care prin proiect se derulează lucrări de construcţie care necesită autorizaţie de construire şi/sau alte avize şi autorităţi, beneficiarul este obligat să respecte legislaţia în vigoare, în caz contrar fiind obligat să restituie finanţarea alocată de la bugetul local.
    5.2. Obligaţiile Autorităţii contractante sunt:
    5.2.1. să asigure finanţarea Proiectului la termenele şi în condiţiile stabilite prin contract;
    5.2.2. să furnizeze beneficiarului, în decurs de 5 zile lucrătoare, informaţiile necesare pentru clarificarea aspectelor vizând procesul de implementare al cererii de finanţare.
    5.2.3. să pună la dispoziţia beneficiarului orice informaţii şi/sau documentaţii pe care le deţine şi care pot fi relevante pentru realizarea contractului. Aceste documente vor fi returnate autorităţii contractante la finalizarea contractului;
    5.2.4. să nu comunice, în nicio situaţie, fără consimţământul prealabil scris al Beneficiarului, informaţii confidenţiale aparţinând acestuia sau obţinute în baza relaţiilor contractuale;
    5.2.5. să elaboreze rapoartele de evaluare necesare, în vederea aprobării rapoartelor de activitate ale Beneficiarului;
    5.2.6. să asigure şi să realizeze monitorizarea şi evaluarea intermediară şi finală a proiectului.

    6. Participarea terţilor
    6.1. Prin terţă persoană se înţelege beneficiar asociat sau sub-beneficiar;
    6.2. Participarea terţelor părţi este permisă, dar nu va scuti beneficiarul de niciuna din obligaţiile şi responsabilităţile sale stabilite prin prezentul contract;
    6.3. Beneficiarul va impune terţilor aceleaşi obligaţii care îi sunt impuse lui însuşi, asigurând respectarea tuturor drepturilor pe care le are autoritatea contractantă, în baza prezentului contract;
    6.4. Beneficiarul nu este autorizat să reprezinte sau să angajeze răspunderea autorităţii contractante în raport cu terţele părţi. Beneficiarul trebuie să aducă la cunoştinţă terţelor părţi această interdicţie şi să se abţină de la orice formulare sau comportament care ar putea fi greşit înţelese în această privinţă.

    7. Bugetul proiectului. Destinaţia
    7.1. Beneficiarul este obligat să respecte bugetul detaliat al proiectului. Cheltuielile vor fi efectuate conform bugetului proiectului şi prevederilor prezentului contract;
    7.2. Toate fondurile care fac obiectul finanţării, dobânzile aferente, precum şi bunurile pentru achiziţionarea cărora au fost utilizate acestea şi alte bunuri primite în acest scop, vor fi utilizate de către beneficiar numai pentru realizarea activităţilor şi atingerea scopurilor specificate ale Proiectului, conform bugetului stabilit; atunci când, pentru îndeplinirea obligaţiilor contractuale, beneficiarul achiziţionează, din fonduri publice nerambursabile, bunuri, lucrări sau servicii, se vor respecta dispoziţiile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice;
    7.3. Atunci când autoritatea contractantă constată, pe baza rapoartelor sau ca urmare a verificărilor efectuate, că beneficiarul a folosit sau foloseşte fondurile şi/sau bunurile achiziţionate pentru derularea proiectului, într-o manieră neconformă cu clauzele contractuale sau ca nu justifică utilizarea sumelor, aceasta poate solicita în scris restituirea lor;
    7.4. Beneficiarul are obligaţia de a restitui autorităţii contractante, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării scrise a acesteia, sumele întrebuinţate în alte scopuri decât desfăşurarea activităţilor Proiectului şi cele a căror întrebuinţare nu este dovedită conform prevederilor prezentului contract.
    7.5. Obligaţiile prevăzute la alin. 7.3. rămân în vigoare timp de 5 ani după încetarea prezentului contract.

    8. Subcontractare
    8.1. Beneficiarul poate subcontracta, cu aprobarea autorităţii contractante, numai până la 10% din valoarea contractului cu alţi parteneri, care au obiect de activitate similar cu al beneficiarului şi care nu sunt specificaţi în contract. În acest caz, beneficiarul este obligat să încheie şi să prezinte autorităţii contractante, în termen de cel mult 15 zile de la obţinerea aprobării, acordul de parteneriat legalizat.

    9. Cesiunea
    9.1. Este interzisă cesiunea contractului sau a unor părţi din acesta.

    10. Sancţiuni
    10.1. În cazul în care se constată, pe baza rapoartelor sau ca urmare a verificărilor efectuate, că Beneficiarul a folosit sau foloseşte fondurile acordate pentru derularea proiectului într-o manieră neconformă cu clauzele contractuale sau că nu justifică utilizarea sumelor, autoritatea contractantă poate solicita în scris restituirea acestora. Beneficiarul are obligaţia de a restitui autorităţii contractante, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea unei solicitări scrise, sumele întrebuinţate în alte scopuri decât pentru desfăşurarea activităţilor Proiectului, precum şi sumele a căror întrebuinţare nu este dovedită, conform prevederilor contractului.
    10.2. În cazul refuzului de a permite accesul reprezentanţilor autorităţii contractante sau a altor organe de control abilitate prin lege, pentru a controla documentele pe baza cărora se ţine evidenţa activităţilor derulate în cadrul contractului şi de a coopera cu aceştia, Beneficiarul are obligaţia de a restitui autorităţii contractante în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea solicitării scrise, suma pe care a primit-o ca finanţare pentru realizarea Proiectului.
    10.3. În cazul în care Beneficiarul nu poate justifica cheltuirea unora dintre sumele acordate, autoritatea contractantă poate cere returnarea sumelor echivalente cheltuielilor nejustificate.
    10.4. Autoritatea contractantă poate suspenda, cu notificarea prealabilă, în întregime sau parţial, plata, fără rezilierea contractului, în cazul nerespectării de către beneficiar a oricăreia dintre obligaţiile sale contractuale, şi, totodată, să procedeze la verificarea întregii documentaţii privind derularea Proiectului finanţat şi utilizarea finanţării.

    11. Răspunderea contractuală
    11.1. Beneficiarul îşi asumă întreaga răspundere tehnică şi supravegherea generală a desfăşurării serviciilor contractate şi răspunde de exactitatea datelor prezentate în documentele justificative de plată;
    11.2. Beneficiarul răspunde de păstrarea documentelor care au stat la baza încheierii contractului pe o perioadă de minimum 5 ani de la data încetării raporturilor contractuale;
    11.3. Beneficiarul răspunde pentru realizarea obligaţiilor contractuale şi suportă pagubele cauzate autorităţii contractante, ca urmare a oricăror acţiuni sau omisiuni legate de realizarea contractului şi care îi sunt imputabile;
    11.4. Beneficiarul răspunde pentru îndeplinirea la timp a demersurilor necesare în vederea obţinerii aprobărilor, avizelor sau licenţelor necesare realizării contractului în concordanţă cu reglementările în vigoare;
    11.5. Beneficiarul este singura persoană responsabilă pentru modul în care finanţarea este folosită. Autoritatea contractantă este exonerată de orice răspundere asociată oricărei pretenţii sau acţiuni cauzate de încălcarea regulilor, reglementărilor sau legislaţiei de către beneficiar;
    11.6. Beneficiarul îşi asumă responsabilitatea în faţa terţelor părţi, inclusiv răspunderea pentru fapte sau prejudicii de orice fel cauzate de acesta în limita derulării contractului;
    11.7. Autoritatea contractantă nu este răspunzătoare pentru prejudiciile suferite de beneficiar, de către personalul acestuia ori de către subcontractori în timpul executării contractului;
    11.8. Beneficiarul este răspunzător de respectarea legislaţiei fiscale şi răspunde pentru plata taxelor, impozitelor şi altor obligaţii către bugetul statului presupuse de derularea Proiectului al cărui titular este, cât şi a penalizărilor ce decurg din întârzierea acestor plăţi.

    12. Forţa Majoră
    12.1. Forţa majoră, aşa cum este ea definită prin lege, apără de răspundere partea care o invocă în termen.
    12.2. Beneficiarul nu este îndreptăţit la plată dacă este împiedicat, din cauze de forţă majoră, să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Forţa majoră trebuie anunţată în scris în 5 zile de la apariţia ei, iar la dispariţia forţei majore, tot în termen de 5 zile trebuie făcută o notificare scrisă. Realizarea parţială a Proiectului are drept rezultat plata parţială, Beneficiarul având obligaţia să restituie sumele care nu au fost cheltuite în perioada derulării proiectului.

    13. Încetarea contractului
    13.1. Prezentul contract poate înceta:
    a. prin îndeplinirea obiectului contractului;
    b. prin acordul scris al părţilor;
    c. prin reziliere de drept invocată de una din părţi în caz de neîndeplinire sau de îndeplinire defectuoasă de către cealaltă parte a obligaţiilor contractuale;
    d. prin ajungere la termen.
    13.2. Autoritatea contractantă poate rezilia contractul cu efect imediat, în cazul în care beneficiarul angajează, în termen de 6 luni de la semnarea contractului, persoane fizice sau juridice care au participat la evaluarea proiectului care face obiectul prezentului contract ori care au participat, în diferite faze, la selectarea beneficiarului pentru acest proiect;
    13.3. Autoritatea contractantă poate rezilia contractul dacă beneficiarul este în lichidare voluntară, se află în faliment sau dacă vinde ori cedează partea cea mai importantă a activelor sale;
    13.4. Autoritatea contractantă poate rezilia contractul dacă beneficiarul nu demarează realizarea contractului în termenul stabilit în contract;
    13.5. Contractele de finanţare pot fi reziliate de plin drept, fără a fi necesară intervenţia instanţei de judecată, în termen de 10 zile calendaristice de la data primirii notificării prin care părţii în culpă i s-a adus la cunoştinţă că nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale;
    13.6. Notificarea va putea fi comunicată în termen de 10 zile calendaristice de la data constatării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a uneia sau mai multor obligaţii contractuale;
    13.7. În cazul rezilierii contractului ca urmare a neîndeplinirii clauzelor contractuale, beneficiarul finanţării este obligat în termen de 15 zile să returneze ordonatorului de credite sumele primite, cu care se reîntregesc creditele bugetare ale acestuia;
    13.8. Pentru sumele restituite ca urmare a rezilierii contractului din culpa beneficiarului finanţării, acesta datorează dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform legislaţiei privind colectarea creanţelor bugetare, care se constituie în venituri ale bugetului de stat.
    13.9. Nerespectarea termenelor şi a prevederilor din contract duce la pierderea plăţii finale, precum şi interzicerea participării pentru obţinerea finanţării pe viitor.

    14. Litigii
    14.1. Litigiile de orice fel decurgând din executarea prezentului contract se soluţionează pe cale amiabilă în termen de 15 zile calendaristice de la apariţia lor. Eventualele litigii născute din interpretarea, executarea, încetarea prezentului contract, care nu pot fi soluţionate pe cale amiabilă, vor fi supuse soluţionării instanţelor judecătoreşti de drept comun.

    15. Dispoziţii finale
    15.1. Orice modificări ale clauzelor contractuale nu vor putea fi aduse decât prin acordul părţilor, materializat în act adiţional la prezentul contract.
    15.2. Orice comunicare între părţi cu privire la contract trebuie să fie transmisă în scris, documentele fiind înregistrate atât în momentul transmiterii, cât şi în momentul primirii.
    15.3. Contractul va fi interpretat conform legilor din România.

    Prezentul contract a fost încheiat astăzi, .........., în 3 exemplare cu valoare juridică egală, din care două pentru autoritatea contractantă şi unul pentru beneficiar.

          Autoritate contractantă, Beneficiar,

        Agenţia Naţională Antidrog

               Contabil şef

          Compartimentul Juridic

       Unitatea de Implementare Proiecte


                                     -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016