Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 1 iulie 2010  de atestare a experţilor care certifică, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare a pădurilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 METODOLOGIE din 1 iulie 2010 de atestare a experţilor care certifică, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare a pădurilor

EMITENT: Ministerul Mediului şi Pădurilor
PUBLICAT: Monitorul Oficial nr. 493 din 16 iulie 2010
──────────
    Aprobată prin ORDINUL nr. 1.039 din 1 iulie 2010, publicat în Monitorul Oficial al României. nr. 493 din 16 iulie 2010.
──────────
    CAP. I
    Dispoziţii generale
    ART. 1
    Prezenta metodologie de atestare a experţilor care certifică, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare a pădurilor, denumită în continuare Metodologie de atestare a experţilor, are ca obiect atestarea persoanelor fizice ca experţi care certifică, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare a pădurilor, denumiţi în continuare experţi CTAP.

    ART. 2
    (1) Atestarea persoanelor fizice ca experţi CTAP se face de către o comisie de atestare, a cărei componenţă este prevăzută în anexa nr. 1.
    (2) Atestarea are drept scop asigurarea personalului necesar pentru certificarea soluţiilor tehnice adoptate în lucrările de amenajare a pădurilor, potrivit reglementărilor în vigoare, de către unităţile specializate autorizate.
    (3) Dovada îndeplinirii condiţiilor de atestare de către persoanele fizice solicitante se face prin eliberarea unui certificat de atestare de către Comisia de atestare prevăzută la alin. (1).
    (4) Certificatul de atestare acordă experţilor CTAP dreptul de a analiza, de a corecta şi, după caz, de a certifica soluţiile tehnice stabilite de unităţile specializate autorizate să execute lucrări de amenajare a pădurilor.
    (5) Certificatul de atestare a persoanelor fizice ca experţi CTAP are forma prevăzută în anexa nr. 2.

    CAP. II
    Condiţii de atestare
    ART. 3
    (1) Persoanele fizice care solicită atestarea ca experţi CTAP trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
    a) să aibă studii superioare de lungă durată în specialitatea silvicultură;
    b) să aibă o vechime de minimum 8 ani în activitatea de amenajare a pădurilor, din care minimum 4 ani ca proiectant în cadrul unei unităţi specializate autorizate să execute lucrări de amenajare a pădurilor;
    c) să aibă o activitate de minimum 4 ani ca şef de proiect în cadrul unei unităţi specializate autorizate să execute lucrări de amenajare a pădurilor.

    (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. c), pot solicita atestarea ca experţi CTAP:
    a) persoanele care au desfăşurat o activitate de minimum 8 ani în domeniul amenajării pădurilor, din care 4 ani în cadrul direcţiei cu atribuţii în coordonarea activităţii de amenajare a pădurilor din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură;
    b) cadrele didactice universitare care îşi desfăşoară activitatea profesională la catedrele ce cuprind cursul de amenajare a pădurilor, din cadrul facultăţilor de silvicultură acreditate.


    ART. 4
    Prin derogare de la prevederile art. 3, pot solicita atestarea ca experţi CTAP persoanele fizice care au titlul ştiinţific de doctor, obţinut pe teritoriul statelor de origine şi recunoscut de autoritatea competentă din statul de origine, în baza unei lucrări/teze de doctorat având un subiect din amenajarea pădurilor, lucrare coordonată de un profesor universitar din cadrul unei facultăţi de silvicultură acreditate.

    CAP. III
    Documentele şi procedura de atestare
    ART. 5
    (1) În vederea obţinerii atestării, persoanele fizice sunt obligate să depună un dosar personal care să cuprindă următoarele:
    a) cererea de înscriere în vederea susţinerii examenului pentru atestare;
    b) curriculum vitae;
    c) memoriu de activitate şi lista lucrărilor publicate;
    d) copii ale actelor de studii sau titlurilor ştiinţifice;
    e) copie legalizată a carnetului de muncă;
    f) alte acte care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 3.

    (2) Dosarele în vederea obţinerii atestării se depun la secretariatul Comisiei de atestare.
    (3) Dosarele depuse sunt analizate semestrial de către Comisia de atestare, în şedinţe de lucru programate de preşedintele acesteia.
    (4) În cazul în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de prezenta metodologie de atestare a experţilor sau cererea formulată nu este însoţită de documentele doveditoare, Comisia de atestare comunică solicitantului refuzul motivat sau, după caz, necesitatea completării dosarului.
    (5) Procedurile şi formalităţile de autorizare prevăzute în prezenta metodologie de atestare a experţilor pot fi îndeplinite prin intermediul punctului de contact unic, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010. Prevederile prezentului alineat se aplică în termen de 60 de zile de la operaţionalizarea punctului de contact unic.
    (6) În cazul în care este necesară verificarea legalităţii documentelor depuse în vederea autorizării, Comisia de atestare va contacta autorităţile competente din statul membru al Uniunii Europene (UE) sau Spaţiului Economic European în cauză, prin intermediul IMI (Sistemul de informare în cadrul pieţei interne), în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România.

    ART. 6
    (1) Persoanele fizice care au solicitat atestarea ca experţi CTAP şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 3 şi 4 susţin un examen în faţa Comisiei de atestare.
    (2) Rezultatul examinării - admis/respins - se va consemna în procesul-verbal de şedinţă.
    (3) Lista cu candidaţii admişi/respinşi se afişează la avizierul Ministerului Mediului şi Pădurilor, în termen de 48 de ore de la susţinerea examenului.

    ART. 7
    (1) În termen de 30 de zile de la data organizării şedinţei de atestare, persoanele fizice admise primesc un certificat de atestare, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2.
    (2) Fiecare certificat de atestare va fi înscris, în ordinea emiterii, în Registrul de certificate de atestare a experţilor CTAP, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
    (3) Experţii CTAP care exercită activitatea cu titlu permanent în unul dintre statele membre ale UE pot presta această activitate în România, după notificarea Comisiei de atestare a experţilor CTAP şi înscrierea în Registrul de certificate de atestare a experţilor CTAP.

    ART. 8
    Contestaţiile la hotărârile Comisiei de atestare se depun în termen de 48 de ore de la afişarea rezultatelor şi se adresează Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor, constituită conform prevederilor art. 15.

    ART. 9
    Experţii CTAP care exercită activitatea cu titlu permanent în unul dintre statele membre ale UE pot presta activitatea de certificare, din punct de vedere tehnic, a calităţii lucrărilor de amenajare a pădurilor în România, în mod temporar sau permanent.

    CAP. IV
    Comisia de atestare şi Comisia de soluţionare a contestaţiilor
    ART. 10
    Comisia de atestare este formată din 7 membri care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
    a) să aibă studii superioare de lungă durată în specialitatea silvicultură;
    b) să aibă activitate de minimum 10 ani în domeniul silviculturii;
    c) să aibă o experienţă relevantă în domeniul amenajării pădurilor sau să deţină o funcţie de conducere în domeniul pădurilor în cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură.


    ART. 11
    (1) Comisia de atestare este legal constituită şi poate funcţiona în prezenţa preşedintelui şi a cel puţin 4 membri.
    (2) Atestarea persoanelor fizice, prevăzută la art. 6, se face cu întrunirea a minimum 4 voturi favorabile.

    ART. 12
    Atribuţiile preşedintelui Comisiei de atestare sunt:
    a) planifică şi organizează activitatea Comisiei de atestare;
    b) semnează certificatul de atestare.


    ART. 13
    (1) Secretarul Comisiei de atestare va fi ajutat de un consilier juridic din cadrul direcţiei care are în atribuţii amenajarea pădurilor.
    (2) Atribuţiile secretarului Comisiei de atestare sunt:
    a) propune planificarea activităţii Comisiei de atestare;
    b) înregistrează şi verifică dosarele personale de atestare;
    c) ţine evidenţa proceselor-verbale de şedinţă şi a hotărârilor Comisiei de atestare;
    d) completează Registrul de certificate de atestare a experţilor CTAP conform modelului prevăzut în anexa nr. 3.
    e) redactează documentele Comisiei de atestare;
    f) asigură afişarea bibliografiei şi a tematicii de examen;
    g) supune dezbaterii Comisiei de atestare comunicările făcute în condiţiile art. 23, în vederea luării hotărârilor corespunzătoare.


    ART. 14
    Atribuţiile Comisiei de atestare sunt:
    a) analizează conţinutul dosarului personal şi decide admiterea sau respingerea acestuia în cazul neîndeplinirii condiţiilor de atestare;
    b) stabileşte bibliografia, tematica şi subiectele de examinare;
    c) admite sau respinge, în urma examinărilor, atestarea persoanelor fizice solicitante;
    d) decide retragerea certificatului de atestare sau avertismentul în condiţiile prevăzute la art. 22.


    ART. 15
    Comisia pentru soluţionarea contestaţiilor este formată din 3 membri:
    a) secretarul de stat care coordonează activitatea în domeniul pădurilor din cadrul autorităţii publice centrale pentru silvicultură - preşedinte;
    b) un cadru universitar din domeniul silviculturii - specializarea amenajarea pădurilor;
    c) un consilier superior din cadrul direcţiei care are în atribuţii activitatea de amenajare a pădurilor - secretar.


    ART. 16
    Atribuţiile preşedintelui Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor sunt:
    a) semnează hotărârile Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor;
    b) organizează activitatea Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor.


    ART. 17
    Atribuţiile secretarului Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor sunt:
    a) coordonează activitatea Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor;
    b) înregistrează şi ţine evidenţa contestaţiilor într-un registru special;
    c) redactează documentele Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor;
    d) comunică hotărârile Comisiei pentru soluţionarea contestaţiilor persoanelor care au formulat contestaţia, precum şi persoanelor interesate, la solicitarea acestora.


    CAP. V
    Obligaţiile experţilor CTAP
    ART. 18
    Persoanele fizice care au fost atestate ca experţi CTAP au următoarele obligaţii:
    a) să verifice lucrările de amenajare a pădurilor pentru fiecare fază de proiectare tehnologică - teren, redactare, definitivare -, să analizeze, să modifice, după caz, şi să certifice soluţiile tehnice propuse, cu respectarea reglementărilor legale;
    b) să respecte prevederile stabilite şi consemnate în procesele-verbale ale şedinţei de avizare a temei de proiectare - conferinţa I de amenajare - şi ale şedinţei de preavizare a soluţiilor tehnice - conferinţa a II-a de amenajare;
    c) să respecte măsurile stabilite în procesele-verbale sau în notele de control întocmite cu ocazia verificărilor tehnice făcute de către persoanele cu atribuţii de control sau împuternicite de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură ori de către unităţile din subordinea acesteia;
    d) să solicite întrunirea unei comisii de specialişti în situaţia în care constată că soluţiile tehnice care trebuie adoptate au un grad de complexitate mai mare;
    e) să dea curs solicitărilor autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură în realizarea unor acţiuni specifice.


    CAP. VI
    Dispoziţii finale
    ART. 19
    Atestarea persoanelor fizice ca experţi CTAP se face pe perioadă nedeterminată.

    ART. 20
    (1) Experţii CTAP sunt atestaţi să certifice, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare a pădurilor pentru o suprafaţă anuală de maximum 60.000 ha.
    (2) Suprafaţa luată în calcul la stabilirea capacităţii anuale pentru un expert CTAP rezultă în urma însumării suprafeţelor anuale pentru care se execută lucrări de amenajare a pădurilor - faza teren - de către unitatea specializată atestată la care este angajat.

    ART. 21
    Certificarea documentaţiilor privind soluţiile tehnice, pe fiecare fază de proiectare tehnologică, şi a proiectului redactat se realizează prin semnătura persoanei atestate şi înscrierea cu parafa, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 4.

    ART. 22
    (1) Comisia de atestare sancţionează persoanele fizice atestate ca experţi CTAP cu avertisment în următoarele situaţii:
    a) pentru încălcarea obligaţiilor prevăzute la art. 18 lit. a), b) şi c);
    b) pentru depăşirea cu cel mult 5% a suprafeţei anuale prevăzute la art. 20 alin. (1).

    (2) Sancţiunea prevăzută la alin. (1) se aplică pe o perioadă de maximum 6 luni sau până la îndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 18 lit. a), b) şi c).
    (3) Comisia de atestare sancţionează persoanele fizice atestate ca experţi CTAP cu retragerea certificatului de atestare în următoarele situaţii:
    a) dacă în şedinţele de avizare ale Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură se resping de la avizare 3 proiecte certificate de acelaşi expert CTAP;
    b) pentru depăşirea cu mai mult de 5% a suprafeţei anuale prevăzute la art. 20 alin. (1);
    c) dacă titularul certificatului de atestare este sancţionat pentru a doua oară cu avertisment.

    (4) Pe perioada suspendării certificatului de atestare expertului CTAP i se interzice certificarea lucrărilor de amenajare a pădurilor.

    ART. 23
    (1) Pentru luarea măsurilor prevăzute la art. 22, Comisia de atestare analizează şi hotărăşte în baza comunicărilor făcute de către:
    a) membrii Comisiei de atestare;
    b) beneficiarul lucrării;
    c) şeful de proiect;
    d) membrii Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură din cadrul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură;
    e) persoanele cu atribuţii de control sau împuternicite de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură ori de către unităţile din subordinea acesteia.

    (2) Comunicările făcute se depun în scris la secretariatul Comisiei de atestare.

    ART. 24
    Nedepunerea amenajamentelor silvice la secretariatul Comisiei tehnice de avizare pentru silvicultură în termen de un an de la data recepţiei lucrărilor de amenajare - faza teren - determină suspendarea aplicării prevederilor acestora până la aprobarea în condiţiile legii.

    ART. 25
    Anexele 1-4 fac parte integrantă din prezenta metodologie de atestare a experţilor.

    ANEXA 1

    la Metodologia de atestare a experţilor
              COMPONENŢA
           Comisiei de atestare a experţilor care certifică,
             din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare
             a pădurilor (CTAP)

┌────┬─────────────────┬───────────────┐
│Nr. │Funcţia │Calitatea │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────┼───────────────┤
│ │Iacob Dănuţ - │ │
│ │director Direcţia│ │
│1. │politici şi │preşedinte │
│ │strategii în │ │
│ │silvicultură │ │
├────┼─────────────────┼───────────────┤
│ │Carcea Filimon - │ │
│ │dr. ing. în │ │
│2. │silvicultură - │membru │
│ │specialitatea │ │
│ │amenajarea │ │
│ │pădurilor │ │
├────┼─────────────────┼───────────────┤
│ │Seceleanu Ioan - │ │
│ │dr. ing. în │ │
│3. │silvicultură - │membru │
│ │specialitatea │ │
│ │amenajarea │ │
│ │pădurilor │ │
├────┼─────────────────┼───────────────┤
│ │Leahu Iosif - │ │
│ │prof. univ. dr. │ │
│4. │ing. Facultatea │membru │
│ │de Silvicultură │ │
│ │şi Exploatări │ │
│ │Forestiere Braşov│ │
├────┼─────────────────┼───────────────┤
│ │Gheorghe Marian │ │
│ │Tudoran - şef │ │
│ │lucrări dr. ing. │ │
│5. │Facultatea de │membru │
│ │Silvicultură şi │ │
│ │Exploatări │ │
│ │Forestiere Braşov│ │
├────┼─────────────────┼───────────────┤
│6. │Octavian Popescu │membru │
│ │- expert CTAP │ │
├────┼─────────────────┼───────────────┤
│7. │Ştefan Moise - │membru-secretar│
│ │expert CTAP │ │
└────┴─────────────────┴───────────────┘


    ANEXA 2

    la Metodologia de atestare a experţilor
    CERTIFICAT DE ATESTARE
    a experţilor care certifică, din punct de vedere tehnic, calitatea
    lucrărilor de amenajare a pădurilor (CTAP)
    - model -
    MINISTERUL MEDIULUI ŞI PĂDURILOR
    Bd. Libertăţii nr. 12, sectorul 5, Bucureşti
    Comisia de atestare a experţilor care certifică, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare a pădurilor
    CERTIFICAT DE ATESTARE
    nr. ..... din .......
    Comisia de atestare a experţilor care certifică, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare a pădurilor, numită prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr. 1.039/2010,
    ATESTĂ
    ca expert care certifică, din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor de amenajare a pădurilor pe domnul/doamna .........., având codul numeric personal .........., domiciliat/domiciliată în .............
    Preşedintele Comisiei de atestare,
    ..................................

    ANEXA 3

    la Metodologia de atestare a experţilor
                REGISTRUL
              de certificate de atestare a experţilor care certifică,
               din punct de vedere tehnic, calitatea lucrărilor
              de amenajare a pădurilor (CTAP)
             - Model -

┌────┬─────────┬─────────┬──────────┬──────────┐
│ │ │ │Certificat│ │
│Nr. │Nr./data │Numele şi│de │Observaţii│
│crt.│dosarului│prenumele│atestare │ │
│ │ │ │nr. │ │
├────┼─────────┼─────────┼──────────┼──────────┤
└────┴─────────┴─────────┴──────────┴──────────┘


    ANEXA 4

    la Metodologia de atestare a experţilor
             PARAFA
             - model -

┌───────────────────────────────────┬──┐
│Domnul/Doamna │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│*) . . . . . . . . . . . . . . . . │ │
│. . . . . . . . . . . . . . . . . .│ │
│. . , │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│având codul numeric │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│personal . . . . . . . . . . . . . │ │
│. . . . . . . , este │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
├───────────────────────────────────┼──┤
│ATESTAT/ATESTATĂ │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
├───────────────────────────────────┼──┤
│de către Ministerul Mediului şi │ │
│Pădurilor, prin Certificatul nr. . │ │
│. . . din data de . . . . . . ., să│4 │
│certifice, din punct de vedere │cm│
│tehnic, calitatea lucrărilor de │ │
│amenajare a pădurilor. │ │
├───────────────────────────────────┼──┤
│7 cm │ │
└───────────────────────────────────┴──┘

    *) Numele şi prenumele persoanei atestate.
    ----

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016