Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE DE CONTROL din 19 aprilie 2005  privind supravegherea pietei produselor pentru constructii cu rol in satisfacerea cerintei de securitate la incendiu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE DE CONTROL din 19 aprilie 2005 privind supravegherea pietei produselor pentru constructii cu rol in satisfacerea cerintei de securitate la incendiu

EMITENT: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 383 din 6 mai 2005
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta metodologie stabileşte modul de desfãşurare a controlului condiţiilor de introducere pe piaţã a produselor/familiilor de produse pentru construcţii cu rol în satisfacerea cerinţei de securitate la incendiu, denumite în continuare produse.
ART. 2
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã îşi exercitã atribuţiile de organ de control, stabilite prin <>Hotãrârea Guvernului nr. 891/2004 privind stabilirea unor mãsuri de supraveghere a pieţei produselor din domeniile reglementate, prevãzute în <>Legea nr. 608/2001 privind evaluarea conformitãţii produselor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin Serviciul pentru supravegherea pieţei din cadrul Inspecţiei de prevenire - Direcţia pompieri.
ART. 3
Prin activitatea de supraveghere a pieţei se controleazã dacã:
a) produsele enumerate în anexa nr. 1 îndeplinesc cerinţele <>Hotãrârii Guvernului nr. 622/2004 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţã a produselor pentru construcţii, denumitã în continuare reglementare;
b) cei responsabili de introducerea pe piaţã a produselor acţioneazã pentru ca produsele neconforme sã fie aduse în conformitate cu cerinţele reglementãrii şi pun în aplicare mãsurile dispuse.

CAP. II
Organizarea şi desfãşurarea activitãţii de supraveghere a pieţei

ART. 4
Serviciul pentru supravegherea pieţei are urmãtoarele atribuţii:
a) întocmeşte semestrial programe de supraveghere a pieţei pentru produse;
b) urmãreşte şi acţioneazã pentru actualizarea cunoştinţelor ştiinţifice şi tehnice ale personalului, prin instruiri, participãri la seminarii, conferinţe, schimburi de informaţii cu alte organe de control;
c) propune revizuirea periodicã şi ori de câte ori este necesar a procedurilor şi a modului de organizare şi funcţionare, în scopul desfãşurãrii unei activitãţi de control eficiente.
ART. 5
(1) În cadrul activitãţii de supraveghere a pieţei, Serviciul pentru supravegherea pieţei parcurge urmãtoarele etape:
a) monitorizeazã produsele introduse pe piaţã;
b) stabileşte mãsurile ce trebuie luate de cãtre producãtor, de reprezentantul autorizat al acestuia sau de cãtre importator pentru îndeplinirea conformitãţii, dupã caz.
(2) Monitorizarea produselor introduse pe piaţã se realizeazã prin:
a) controlul produselor în locurile unde se comercializeazã şi se depoziteazã de cãtre producãtor, reprezentantul autorizat al acestuia, importator sau, dupã caz, de cãtre distribuitor;
b) controale inopinate şi verificãri punctuale;
c) prelevarea de mostre de produse şi verificarea prin examinare şi încercare a acestora;
d) verificarea produselor expuse la târguri, expoziţii, prezentãri demonstrative privind conformitatea cu modul de inscripţionare prevãzut de lege.
ART. 6
(1) Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţã şi al municipiului Bucureşti întocmesc evidenţe şi comunicã imediat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã orice investiţie sau modernizare pusã în funcţiune dupã data de 27 februarie 2005, în care se utilizeazã produse, precizând datele menţionate în anexa nr. 2.
(2) Inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţã şi al municipiului Bucureşti înainteazã la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, pânã la data de 31 ianuarie a anului în curs, planificarea târgurilor şi expoziţiilor de prezentare a produselor şi, imediat, îi comunicã acestuia orice altã activitate ce se va desfãşura pe parcursul anului în acest domeniu.
ART. 7
(1) În cazul în care în timpul activitãţilor specifice au fost identificate neconformitãţi, pentru a stabili dacã erorile apar în mod repetat, Serviciul pentru supravegherea pieţei verificã produsele în conformitate cu modulele utilizate de cãtre producãtor pentru atestarea conformitãţii produselor cu cerinţele esenţiale prevãzute în reglementare.
(2) În situaţia în care apar îndoieli în ceea ce priveşte conformitatea unui produs cu cerinţele esenţiale prevãzute în reglementare, Serviciul pentru supravegherea pieţei preleveazã eşantioane de produse conform procedurii aprobate de inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã şi asigurã transmiterea acestora pentru verificare la Centrul Naţional pentru Securitate la Incendiu şi Protecţie Civilã sau la alte laboratoare acreditate/autorizate.
(3) Costurile încercãrilor şi, dupã caz, produsele prelevate se achitã de cãtre Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã în conformitate cu prevederile legale în vigoare; dacã se constatã cã produsele sunt neconforme, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã recupereazã cheltuielile de la responsabilul cu introducerea pe piaţã a produsului respectiv - producãtor, reprezentantul autorizat al acestuia, importator.
(4) Produsele prelevate sunt sigilate de cãtre Serviciul pentru supravegherea pieţei şi de cãtre o persoanã desemnatã de producãtor, reprezentantul autorizat al acestuia sau de importator.
ART. 8
(1) Serviciul pentru supravegherea pieţei efectueazã controale de verificare, în baza programelor semestriale de supraveghere a pieţei, în echipe de minimum douã persoane.
(2) Programele de supraveghere sunt aprobate de inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã.
(3) Verificãrile realizate de cãtre Serviciul pentru supravegherea pieţei sunt:
a) verificãri formale;
b) verificãri de fond.
(4) Verificãrile formale privesc prezenţa şi modul de aplicare a marcajului CE, disponibilitatea certificatului de conformitate EC, informaţiile ce însoţesc produsul şi/sau corecta alegere a procedurilor de atestare a conformitãţii.
(5) Verificãrile de fond privesc verificarea conformitãţii produsului cu cerinţele esenţiale, a conţinutului certificatului de conformitate EC şi corecta aplicare a procedurilor de evaluare a conformitãţii; de regulã, verificãrile se referã numai la aspecte privind performanţele produsului, cum sunt: caracteristici de detectare, stingere, alarmare, semnalizare.
ART. 9
Controlul se finalizeazã printr-un raport de control, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3.
ART. 10
Dupã fiecare control, echipa de control întocmeşte o notã de informare care se prezintã spre avizare adjunctului inspectorului general şi spre aprobare inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã.
ART. 11
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã, prin Serviciul pentru supravegherea pieţei, gestioneazã baza de date privind produsele introduse pe piaţã dupã data de 27 februarie 2005.
ART. 12
Producãtorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul este obligat sã punã la dispoziţie Serviciului pentru supravegherea pieţei certificatul de conformitate EC şi documentaţia tehnicã în limba românã.
ART. 13
(1) În cadrul acţiunilor de supraveghere a pieţei, Serviciul pentru supravegherea pieţei analizeazã şi decide, de la caz la caz, dacã neconformitãţile constatate sunt nesubstanţiale sau substanţiale.
(2) Sunt considerate neconformitãţi nesubstanţiale:
a) folosirea şi aplicarea incorectã a marcajului CE în ceea ce priveşte forma, mãrimea, vizibilitatea, lizibilitatea, caracteristica de a nu putea fi şters;
b) aplicarea incorectã a altor marcãri de conformitate şi mãrci suplimentare;
c) neprezentarea certificatului de conformitate EC sau neînsoţirea produsului de acest document;
d) neînsoţirea sau însoţirea incompletã a produsului de alte informaţii prevãzute în standardele aplicabile precizate în anexa nr. 4;
e) neînscrierea numãrului de identificare al organismului notificat alãturi de marcajul CE.
(3) Sunt considerate neconformitãţi substanţiale neconformitãţile produselor cu cerinţa de securitate la incendiu.
(4) În legãturã cu neconformitãţile constatate, înaintea oricãrei decizii, Serviciul pentru supravegherea pieţei anunţã în termen de maximum 48 de ore partea implicatã.
(5) Dacã problema ce se impune a fi rezolvatã este urgentã, dat fiind pericolul grav şi iminent, sau în cazul lipsei unei reacţii din partea pãrţii implicate în cel mult 14 zile, Serviciul pentru supravegherea pieţei, fãrã a consulta partea implicatã, propune mãsurile necesare inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, care dispune.
(6) Orice decizie luatã privind restricţionarea, interzicerea introducerii pe piaţã sau retragerea de pe piaţã a unor produse se motiveazã în scris cãtre producãtor, reprezentantul autorizat al acestuia sau importator, dupã caz. Aceastã comunicare conţine şi informaţii în legãturã cu dreptul celui în cauzã de a contesta decizia, precum şi cu termenul în care contestaţia poate fi fãcutã, conform prevederilor legislaţiei în vigoare.
(7) Decizia privind restricţionarea, interzicerea introducerii pe piaţã sau retragerea de pe piaţã a unor produse trebuie sã se bazeze pe dovezi obiective: rapoarte de încercãri, rapoarte de inspecţie de la organisme acreditate/autorizate.
(8) Decizia privind restricţionarea, interzicerea introducerii pe piaţã sau retragerea de pe piaţã a unor produse se ia de cãtre inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, pe baza unui raport elaborat de Serviciul pentru supravegherea pieţei şi vizat de cãtre adjunctul inspectorului general.
ART. 14
În cazul în care Serviciul pentru supravegherea pieţei întâmpinã dificultãţi în îndeplinirea atribuţiilor, solicitã sprijinul organelor de poliţie în conformitate cu prevederile legale.

CAP. III
Schimbul de informaţii

ART. 15
Schimbul de informaţii se realizeazã conform prevederilor legale.
ART. 16
Semestrial, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã întocmeşte rapoarte ale activitãţii desfãşurate pentru supravegherea pieţei, care sunt înaintate Ministerului Administraţiei şi Internelor - Direcţia generalã integrare europeanã şi relaţii internaţionale şi, dupã caz, Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.
ART. 17
Pentru respectarea condiţiilor de introducere pe piaţã a produselor, a condiţiilor de securitate generalã a produselor şi de protecţie a consumatorilor/utilizatorilor se încheie protocoale de colaborare cu alte organe de control.
ART. 18
Pentru prevenirea introducerii pe piaţã şi a punerii în funcţiune a produselor neconforme, Serviciul pentru supravegherea pieţei colaboreazã cu producãtorii, reprezentanţii autorizaţi, importatorii şi asociaţiile acestora.

CAP. IV
Reclamaţii

ART. 19
În activitatea specificã, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã primeşte, analizeazã şi soluţioneazã reclamaţiile referitoare la concurenţa neloialã sau la introducerea pe piaţã a unor produse neconforme.
ART. 20
Înregistrarea şi gestionarea acestora se fac în mod separat într-un registru gestionat de Serviciul pentru supravegherea pieţei.

CAP. V
Sancţiuni

ART. 21
(1) În cazul în care Serviciul pentru supravegherea pieţei constatã nerespectarea actelor normative în domeniu, aplicã sancţiunile contravenţionale prevãzute în legislaţia specificã.
(2) Modelul procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor este prezentat în anexa nr. 5.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 22
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã emite declaraţii publice în care sunt specificate: produsele care sunt sau pot fi nesigure, producãtorii şi distribuitorii de astfel de produse, precum şi orice alte probleme care pot afecta negativ securitatea utilizatorilor.
ART. 23
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã poate solicita Ministerului Administraţiei şi Internelor sau Ministerului Economiei şi Comerţului, în calitatea sa de integrator în domeniul supravegherii pieţei, pentru personalul de specialitate al Serviciului pentru supravegherea pieţei, participarea la programe de pregãtire şi organizarea de seminarii, conferinţe, vizite de documentare în statele membre ale Uniunii Europene şi aplicaţii cu experţi în domeniu din aceste state.
ART. 24
Pentru desfãşurarea activitãţii de control, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã şi, dupã caz, inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţã şi al municipiului Bucureşti asigurã Serviciului pentru supravegherea pieţei, în condiţiile legii, mijloace de transport, decontarea cheltuielilor de transport, cazare, diurnã şi alte materiale necesare.
ART. 25
(1) Personalul cu atribuţii de control în domeniul supravegherii pieţei produselor este numit prin ordin de zi pe unitate al inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã.
(2) Personalul desemnat se legitimeazã cu legitimaţia de control semnatã de inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã.
(3) Modelul legitimaţiei de control este prezentat în anexa nr. 6.
ART. 26
În perioada de tranziţie stabilitã în conformitate cu prevederile <>cap. V^1 din Legea nr. 608/2001 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prevederile prezentei metodologii se aplicã şi produselor cu marcaj CS.
ART. 27
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXA 1
la metodologie
--------------

LISTA

produselor pentru construcţii cu rol în
satisfacerea cerinţei de securitate la incendiu

Familia de produse - Mijloace fixe pentru alarmã/detectarea incendiului, pentru stingerea incendiului, pentru controlul focului şi fumului şi pentru prevenirea exploziilor
1. Seturi pentru instalare:
Detectarea incendiului/alarme de incendiu:
- seturi de sisteme combinate de detectare a incendiului şi alarmare a incendiului;
- seturi de sisteme de detectare a incendiului;
- seturi de sisteme de alarmare la incendiu;
- seturi de sisteme de comunicaţii de alertare în caz de incendiu.
Prevenirea şi stingerea incendiilor:
- seturi de sisteme de hidranţi interiori;
- seturi de sisteme de hidranţi exteriori cu coloanã uscatã şi umedã;
- seturi de sisteme cu sprinklere şi apã pulverizatã;
- seturi de sisteme de stingere cu pulbere uscatã;
- seturi de sisteme de stingere cu gaz [inclusiv CO(2)].
2. Componente:
Detectarea incendiului/alarme de incendiu:
- detectoare de fum, de cãldurã şi de flacãrã;
- dispozitive de control şi indicatoare;
- dispozitive de transmitere alarme la distanţã;
- izolatori pentru scurtcircuit;
- dispozitive de alarmã;
- surse de energie;
- dispozitive de pornire/oprire;
- butoane manuale de semnalizare.
Prevenirea şi stingerea incendiilor:
- hidranţii de incendiu;
- indicatoare/comutatoare pentru debitul de apã;
- indicatoare/comutatoare pentru presiune;
- tubulaturã de admisie;
- pompe şi seturi de pompare pentru combaterea focului;
- seturi de supape de alarmã în circuit umed;
- seturi de supape de alarmã uscate;
- seturi de supape de alarmã inundate;
- dispozitive de control multiple;
- seturi de supape pentru containere sub presiune ridicate şi dispozitivele lor de acţionare;
- supape de distribuţie şi dispozitivele lor de acţionare;
- dispozitive neelectrice de dezactivare;
- racorduri flexibile;
- manometre şi presostate;
- dispozitive mecanice de mãsurare;
- supape de închidere şi supape de control.


ANEXA 2
la metodologie
--------------

DATE
ce se raporteazã de inspectoratele pentru
situaţii de urgenţã judeţene şi al municipiului Bucureşti
privind obiectivele de investiţii

Date privind investiţii/modernizãri:
- tipul instalaţiei;
- modelul;
- producãtorul/reprezentantul autorizat/importatorul;
- data introducerii pe piaţã,
pentru urmãtoarele categorii de produse:
● sisteme de detectare şi alarmare la incendiu;
● detectoare de fum;
● hidranţi interiori;
● instalaţii de sprinkler;
● capete sprinkler;
● supapã de control şi semnalizare pentru instalaţii tip apã/apã;
● dispozitive de alarmã cu motor hidraulic;
● detectoare de curgere a apei;
● instalaţii cu apã pulverizatã;
● instalaţie de stingere cu CO(2);
● instalaţie de stingere cu pulbere;
● ventilatoare de evacuare a cãldurii şi fumului.

ANEXA 3
la metodologie
--------------

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţã
Serviciul pentru supravegherea pieţei


RAPORT DE CONTROL nr. ...... din .... pentru produsul supus
supravegherii pieţei în baza Hotãrârii Guvernului nr.
622/2004 privind stabilirea condiţiilor
de introducere pe piaţã a produselor pentru construcţii,
care are rol în satisfacerea cerinţelor de securitate la incendiu


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│1. Datele de identificare ale produsului supravegheat: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Descrierea produsului: │
│Se înscriu datele de identificare ale produsului: denumirea, tipul, modelul, │
│varianta sau versiunea, denumirea comercialã, codul de fabricaţie, numele │
│producãtorului sau importatorului │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Denumirea comercialã: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Codul de fabricaţie: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Seria: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Lotul: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Tipul: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Modelul: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Varianta: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Anul de fabricaţie: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Standardul de referinţã: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Data intrãrii în ţarã/ pe piaţã │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele producãtorului: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele reprezentantului autorizat: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele importatorului: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Distribuitor: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ţara de origine: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│2. Datele de identificare ale persoanei responsabile pentru introducerea │
│produsului pe piaţã: │
│ │
│[] producãtor; │
│[] reprezentant autorizat al producãtorului; │
│[] importator; │
│ │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele persoanei responsabile: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Cod unic de înregistrare la Registrul Comerţului: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Adresa: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Localitatea: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Codul poştal: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Ţara: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Numele persoanei de contact împuternicitã: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Telefon: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Fax: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│e-mail: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Pagina de Internet: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│3. Verificarea marcajului de conformitate CE │
│Se marcheazã rubricile care corespund stãrii constatate pentru marcajul de │
│conformitate CE al produsului in raport cu prevederile art. 7, alin. 1.2 din │
│<>HG nr. 622/2004 , respectiv, in cazurile aplicabile pentru marcajul de │
│conformitate CS în raport cu prevederile <>art. 34 HGR nr. 622/2004 │
├───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┤
│3.1 Pe produs: │Descrierea/încadrarea │
│ │neconformitãţii │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Marcajul CE (CS): [] corespunde [] nu corespunde │ │
│ │ │
│<>Legea nr. 608/2001 , Anexele nr. 2 şi 3 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Numãrul organismului [] indicat [] neindicat │ │
│notificat: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│3.2 Pe ambalaj: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Marcajul CE (CS): [] corespunde [] nu corespunde │ │
│<>Legea nr. 608/2001 , Anexele nr. 2 şi 3 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Numãrul organismului [] indicat [] neindicat │ │
│notificat: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┤
│3.3 Pe documentele însoţitoare: │
├───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┤
│Marcajul CE (CS): [] corespunde [] nu corespunde │ │
│<>Legea nr. 608/2001 , Anexele nr. 2 şi 3 │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│Numãrul organismului [] indicat [] neindicat │ │
│notificat: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┤
│3.4 Observaţii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. Verificarea etichetei de identificare │
│Se marcheazã rubricile care corespund stãrii constatate pentru eticheta │
│de identificare │
├───────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────────┤
│4.1 Identificarea [] corespunde [] nu corespunde │ │
│producãtorului sau a │ │
│importatorului: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.2 Tipul: [] corespunde [] nu corespunde │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────┤
│4.3 Numãrul seriei [] corespunde [] nu corespunde │ │
│şi/sau lotului: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────────┤
│4.4 Observaţii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│5. Verificarea Certificatului de Conformitate (EC) care însoţeşte produsul: │
│Se marcheazã rubricile care corespund stãrii constatate pentru Declaraţia │
│de Conformitate ce însoţeşte echipamentul în raport cu prevederile │
│Anexei nr. 3 din <>HG nr. 622/2004 şi modelul de redactare prevãzut de │
│SR EN 45014:1993 │
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┤
│5.1 Numele şi adresa [] DA [] NU │ │
│organismului de certificare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│5.2 EC este redactat în [] DA [] NU │ │
│limba românã: │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│5.3 Numele şi adresa [] DA [] NU │ │
│producãtorului sau ale │ │
│reprezentantului autorizat │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│5.4 Descrierea produsului [] Tip [] Identificare │ │
│ │ │
│ [] Utilizare │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│5.5 Specificaţiile tehnice [] DA [] NU │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│5.6 Numãrul certificatului [] DA [] NU │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│5.7 Condiţiile şi perioada [] DA [] NU │ │
│de valabilitate a │ │
│certificatului │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│5.8 Numele şi funcţia [] DA [] NU │ │
│persoanei abilitate sã │ │
│semneze certificatul │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┤
│5.9 Observaţii: │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├───────────────────────────────────────────────────────────┬──────────────────┤
│6. Prelevare eşantioane [] DA [] NU │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│6.1. Acceptare eşantionare [] DA [] NU │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│6. 2. Sigilare [] DA [] NU │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│6.3. Acceptare platã [] DA [] NU │ │
│încercãri │ │
├───────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────┤
│7. S-au ridicat copii dupã [] DA [] NU │ │
│documente │ │
└───────────────────────────────────────────────────────────┴──────────────────┘

8. Concluzia Raportului de control faţã de prevederile Hotararii Guvernului
nr. 622/2004
În cazul de NECONFORMITATE se înscriu explicit toate neconformitãţile faţã
de prevederile <>Hotararii Guvernului nr. 622/2004 constatate şi acţiunile
corective convenite cu persoana responsabilã.
┌───────────────────────┬───────────────────────────┬──────────────────────────┐
│ [] CONFORMITATE │ [] NECONFORMITĂŢI │ [] NECONFORMITĂŢI │
│ │ NESUBSTANŢIALE │ SUBSTANŢIALE │
├───────────────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┤
│ * │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│A. NECONFORMITĂŢI NESUBSTANŢIALE │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│B. NECONFORMITĂŢI SUBSTANŢIALE │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│C. CONCLUZII │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

INSPECTORI PERSOANA RESPONSABILĂ

Numele şi Prenumele:.......... Numele şi prenumele:............

Legitimaţie de control nr.:....... Calitatea:......................

Semnãtura:........... Semnãtura:..................


Numele şi Prenumele:..............

Legitimaţie de control nr.: .......

Semnãtura: ................



ANEXA 4
la metodologie
---------------



Standarde de referinţã în activitatea de
supraveghere a pieţei produselor pentru construcţii
cu rol în satisfacerea cerinţei de securitate la incendiu

Indicativ Titlu
SR EN 54-3:2002/Al:2003 Sisteme de detectare şi de alarmã la incendiu.
Partea 3: Dispozitive sonore de alarmã la incendiu
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 54-4+AC:2000/A1:2003 Sisteme de detectare şi de alarmã la incendiu.
Partea 4: Echipament de alimentare electricã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 54-5:2002/A1:2003 Sisteme de detectare şi de alarmã la incendiu.
Partea 5: Detectori de cãldurã. Detectori punctuali
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 54-7:2002/A1:2003 Sisteme de detectare şi de alarmã la incendiu.
Partea 7: Detectoare de fum. Detectoare punctuale
care utilizeazã dispersia luminii, transmisia
luminii sau ionizarea
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 54-12:2003 Sisteme de detectare şi de alarmã la incendiu.
Partea 12: Detectoare de fum. Detectoare liniare
care utilizeazã principiul transmisiei unui
fascicul de unde optice
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 671-1:2002 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Sisteme echipate cu furtun. Partea 1: Hidranţi
interiori echipaţi cu furtunuri semirigide
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 671-2:2002 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Sisteme echipate cu furtun. Partea 2: Hidranţi
interiori echipaţi cu furtunuri plate
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12094-5:2002 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Componente pentru sisteme de stingere cu gaz.
Partea 5: Condiţii şi metode de încercare pentru
distribuitoare de înaltã şi joasã presiune şi
acţionãrile lor pentru sisteme cu CO(2)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12094-7:2002 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Componente pentru sisteme de stingere cu gaz.
Partea 7: Condiţii şi metode de încercare pentru
duzele sistemelor cu CO(2)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12094-6:2002 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Componente pentru sisteme de stingere cu gaz.
Partea 6: Condiţii şi metode de încercare pentru
dispozitivele neelectrice de scoatere din funcţiune
a sistemelor de stingere cu CO(2)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12094-13:2002 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Componente pentru sisteme de stingere cu gaz.
Partea 13: Condiţii şi metode de încercare pentru
ciapete antiretur
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12101-3:2003 Sisteme de control a cãldurii şi a fumului.
Partea 3: Specificaţii pentru ventilatoare de
evacuare a cãldurii şi a fumului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12259-1+A1:2002 Staţii de epurare. Componente pentru sisteme cu
sprinklere şi cu apã pulverizatã.
Partea 1: Sprinklere
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12259-2:2002/ Protecţie împotriva incendiilor. Sisteme fixe de
A1:2002 luptã împotriva incendiilor. Componentele
sistemelor de tip sprinkler şi cu apã pulverizatã.
Partea 2: Supapã de control şi semnalizare pentru
instalaţii tip apã/apã
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12259-3/A1:2003 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Componente pentru sisteme cu sprinklere şi cu apã
pulverizatã. Partea 3: Sistem de supape de alarmã
apã - aer
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12259-4/A1:2003 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Componente pentru sisteme cu sprinklere şi cu apã
pulverizatã. Partea 4: Dispozitive de alarmã cu
motor hidraulic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12259-5:2003 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor.
Componente pentru sisteme cu sprinklere şi cu apã
pulverizatã. Partea 5: Detectoare de curgere a apei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12416-1:2002 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor. Sisteme
de stingere cu pulbere. Partea 1: Condiţii şi metode
de încercare a elementelor componente
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
SR EN 12416-2:2002 Sisteme fixe de luptã împotriva incendiilor. Sisteme
de stingere cu pulbere. Partea 2: Concepţie,
construcţie şi întreţinere
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



ANEXA 5
la metodologie
---------------



MINISTERUL ............
UNITATEA ..............
JUDEŢUL ............ Exemplar nr.

PROCES - VERBAL
DE CONSTATARE ŞI SANCŢIONARE A CONTRAVENŢIILOR

Seria ..... Nr. .....

┌────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Încheiat în data de ....... 20.... în localitatea ............ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Subsemnatul ............ în calitate de ........ din (unitatea) ........ │
│ am constatat în data de ...... 20 ... ora ... la (locul) ................ │
│ urmãtoarele: │
│ ........................................................................... │
│ ........................................................................... │
│ ........................................................................... │
│ ........................................................................... │
│ ........................................................................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ * S-a încheiat în 3 exemplare anexa cuprinzând contravenţiile sãvârşite │
│ DA/NU (anexa va avea seria si nr. procesului-verbal). │
├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Fapta/ele este/sunt prevãzutã/e de: │
│ art. ..... din ........ şi sancţionatã conform art. ........ din ..........;│
│ art. ..... din ........ şi sancţionatã conform art. ........ din ..........;│
│ art. ..... din ........ şi sancţionatã conform art. ........ din ..........;│
│ Se aplicã sancţiunea: a) avertisment; b) amendã; c) sancţiunea complementarã│
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Contravenientul este obligat sã achite suma de ......... lei, la CEC sau la │
│ Direcţia Trezorerie şi Contabilitate Publicã, în contul nr. .............. │
│ şi sã predea copia chitanţei în termen de 15 zile de la data înştiinţãrii/ │
│ comunicãrii prezentului proces-verbal, unitãţii .............. situat/ã în │
│ ....... str. ........ nr. .... judeţ/sector ......... │
│ Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data │
│ încheierii/comunicãrii procesului-verbal, jumãtate din minimul amenzii, │
│ reprezentând ........ lei, iar copia chitanţei se predã în acelaşi termen. │
│ Dacã nu se achitã amenda în termen de 15 zile de la data înmânãrii/ │
│ comunicãrii se va proceda la executarea silitã. Contravenientul poate face │
│ plângere împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a │
│ contravenţiilor în termen de 15 zile de la data înmânãrii/comunicãrii la │
│ unitatea din care face parte agentul constatator. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ De sãvârşirea abaterilor de mai sus se face rãspunzãtor contravenientul │
│ persoanã juridicã/persoanã fizicã autorizatã/asociaţie familialã/persoanã │
│ fizicã: ........ filiala/sucursala ........ cu sediul (domiciliul pt.minori)│
│ în ........., str. ....... nr. .... bl. ..... sc. ..... ap. ... judeţ/sector│
│ .......... având codul unic de înregistrare ...... în registrul comerţului, │
│ cod fiscal nr. ..... reprezentatã de ........ în calitate de ........, cu │
│ domiciliul în ....... str. ....... nr. ...... bl. .... sc. ..... ap. ..... │
│ judeţ/sector ....... posesor al B.I./C.I./Paşaport seria ....... nr. ...... │
│ eliberat(ã) emis de poliţia/statul ...... la data de ........ C.N.P. ......,│
│ tichet de înscriere a contravenţiilor seria ..... nr. ....... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Alte menţiuni ale agentului constatator: contravenientul nu se aflã de faţã/│
│ refuzã/nu poate sã semneze. │
│ Subsemnatul(a) .......... posesor al B.I./C.I./Paşaport seria ...... nr. ...│
│ eliberat(ã)/emis de poliţia/statul ....... la data de ..... C.N.P. cu │
│ domiciliul în str. ...... nr. ... bl. .... sc. ... ap. ... judeţ/sector ....│
│ în calitate de martor, declar cã numitul ........ nu este de faţã/refuzã/nu │
│ poate sã semneze procesul-verbal de constatare si sancţionare a │
│ contravenţiilor. Nu a fost de faţã nici un martor deoarece ............... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Contravenientului i s-a adus la cunoştinţã dreptul de a face obiecţiuni, │
│ acestea fiind urmãtoarele: │
│ ──────────────────────────────────────────────────────────────────────── │
│ ──────────────────────────────────────────────────────────────────────── │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


AGENT CONSTATATOR CONTRAVENIENT
MARTOR Am primit exemplarul 2
.................. ........... .......................



ANEXA 5a)
la metodologie
---------------



MINISTERUL .............. Proces-verbal de constatare
Unitatea ................ şi sancţionare a contravenţiilor
........................ seria ........ nr. ........,
........................ din .......................
(adresa)



COMUNICARE
PROCES-VERBAL DE CONTRAVENŢIE
ÎNŞTIINŢARE DE PLATĂ

Nr. .... din data de ....

Cãtre
Numele şi prenumele ......(denumirea)......., str. ....... nr. ..., bl. ..., sc. ...., ap. ..., sectorul ...., localitatea ........, judeţul/sectorul ......., vã comunicãm alãturat exemplarul nr. 2 al procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.
Totodatã, vã înştiinţãm cã aveţi obligaţia sã achitaţi suma de ...... lei, la C.E.C. sau la Direcţia trezorerie şi contabilitate publicã în contul ......, în termen de 15 zile de la data primirii comunicãrii/înştiinţãrii, urmând sã predaţi copia chitanţei în acelaşi termen unitãţii ......, situat/situatã în ....... str. ..... nr. ....., judeţul/sectorul ...... .
Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data înştiinţãrii/comunicãrii procesului-verbal jumãtate din minimul amenzii reprezentând ...... lei, iar dacã nu achitã amenda în termen de 15 zile de la data înmânãrii comunicãrii, se va proceda la executarea silitã.

Comandantul unitãţii,
....................

Proces-verbal de constatare
şi sancţionare a contravenţiilor
seria ....... nr. .......,
din ....................

DOVADA

de îndeplinire a procedurii de comunicare a
procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor


PROCES-VERBAL
Astãzi .... luna ....... 200 ....
Subsemnatul ........., agent procedural, având de înmânat procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi înştiinţarea de platã cu nr. de mai sus, emise de .........., m-am deplasat în ...... str. ...... nr. ...., bl. ...., sc. ....., et. ..., ap. ....., judeţul/sectorul ....., la adresa numitului ........., sancţionat contravenţional.
1. Gãsind pe ......, destinatar, soţ, rudã cu destinatarul, persoanã care locuieşte cu destinatarul, portar, administrator, serviciul de registraturã sau funcţionarul însãrcinat cu primirea corespondenţei, serviciul personal, administraţia spitalului, comandantul unitãţii militare, administraţia locului de deţinere*):
a) acesta a primit, semnând în faţa noastrã; b) refuzând primirea, am afişat actul; c) primind actul, a refuzat sã semneze de primire; d) primind actul, nu a putut sã semneze deoarece ..........................................
2. Am afişat actul pe uşa principalã a locuinţei destinatarului; pe uşa principalã a clãdirii*), a hotelului*):
a) persoana prevãzutã la pct. 1 a refuzat primirea; b) nici o persoanã prevãzutã la pct. 1 nu a fost gãsitã; c) în lipsa persoanelor prevãzute la pct. 1, nu s-a putut afla data când cel citat poate fi gãsit; d) persoanei citate, schimbându-şi adresa, nu i s-a putut afla noua adresã (noua adresã este ..............); e) persoana citatã fiind o societate, s-a refuzat primirea.



Semnãtura agentului,
...................


Semnãtura primitorului actului .............
Calitatea în care a primit actul ...........


-----------
*) Se vor sublinia cuvintele care corespund modului de îndeplinire.


ANEXA 5b)
la metodologie
---------------



MINISTERUL .............. Proces-verbal de constatare
Unitatea ................ şi sancţionare a contravenţiilor
Judetul ................ seria ........ nr. ........,
........................ din .......................
(adresa)

COMUNICARE

Cãtre
Numele şi prenumele .......(denumirea)........... cu domiciliul sau
reşedinţa (sediul) în str. ....... nr. ...., bl. ..., sc. ......, et. ....,
ap. .....


Recomandatã Localitatea ...............
Nr. ....... Judeţul (sectorul) ........
Codul poştal ..............
Oficiul poştal ............


Ştampila
cu data sosirii

( )
..................................................................

( )

Proces-verbal de constatare
şi sancţionare a contravenţiilor
seria ..... nr. ....,
din ...............

( )
Ştampila cu
data prezentãrii


DOVADĂ

Cãtre

UNITATEA .................
Localitatea .... str. ... nr. ....,
sectorul/judeţul ...........

Localitatea .............
Codul poştal ............
Oficiul poştal nr. ......

Recomandata nr. ..........


Ştampila cu Ştampila cu
data înapoierii data sosirii

( ) ( )



ANEXA 6
la metodologie
--------------



MODELUL LEGITIMAŢIEI DE CONTROL
┌─────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI SI INTERNELOR │
│ INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENTA │
│ │
│ │
│ LEGITIMAŢIE DE CONTROL │
│ Nr. .... din .... 2005 │
│ ┌─────┐ │
│ │ │ │
│ │stema│ POZA │
│ └─────┘ │
│ │
│ Col. IONESCU ION │
│ │
└─────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────┐
│ Valabila pana la 31 decembrie 2010 │
│ │
│ Conform <>art. 5 din H.G.R. Nr. 1490/2004 , art. 30 din │
│ <>H.G.R. Nr. 622/2004 si art. 6 din H.G.R. 891/2004 │
│ deţinãtorul prezentei legitimaţii are acces permanent│
│ pentru îndeplinirea atribuţiilor oficiale legate de │
│ controlul pentru supravegherea pieţei produselor │
│ pentru construcţii cu rol in satisfacerea cerinţei │
│ de securitate la incendiu, la agenţi economici si │
│ oricare forma de organizare juridica indiferent de │
│ forma de proprietate care produc, importa sau │
│ distribuie astfel de produse pentru construcţii, de │
│ constatare a contravenţiilor si de aplicare a │
│ sancţiunilor legale. │
│ │
│ Semnãtura │
│ │
│ Inspector General │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────┘


--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016