Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA din 28 ianuarie 2009  cercetarii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie si productia animala    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA din 28 ianuarie 2009 cercetarii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie si productia animala

EMITENT: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 69 din 5 februarie 2009

1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Obiectivul principal al cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã îl constituie obţinerea de date statistice referitoare la:
- efectivele de animale pentru fiecare specie;
- numãrul de animale sacrificate;
- greutatea în viu a animalelor sacrificate;
- greutatea în carcasã a animalelor sacrificate;
- toate tipurile de lapte;
- toate produsele lactate procesate din toate tipurile de lapte;
- cantitatea de lapte produs;
- cantitatea de lapte integral şi smântânã livratã unitãţilor de prelucrare a laptelui;
- cantitatea de lapte vândutã direct consumatorilor sau comercianţilor cu amãnuntul;
- cantitatea de lapte folositã în consumul uman din exploataţia agricolã;
- cantitatea de lapte folositã în hrana animalelor din exploataţia agricolã;
- cantitatea de lapte prelucratã în exploataţia agricolã.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã are la bazã Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne şi de abrogare a directivelor Consiliului nr. 93/23/CEE, 93/24/CEE şi 93/25/CEE, Directiva Consiliului 96/16/CE privind anchetele statistice care trebuie efectuate în sectorul laptelui şi al produselor lactate şi Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 13/2009 pentru stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã, precum şi a Metodologiei cercetãrii statistice lunare referitoare la producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare.
Cercetarea statisticã privind efectivele de animale şi producţia animalã se efectueazã în România din anul 2004.
1.3. Concepte şi definiţii de bazã
Exploataţii agricole cu personalitate juridicã:
a) societate/asociaţie agricola - <>Legea nr. 36/1991 privind societãţile agricole şi alte forme de asociere în agriculturã, cu modificãrile ulterioare
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla sub administrarea unei societaţi sau asociaţii agricole, constituite conform <>Legii nr. 36/1991 , cu modificãrile ulterioare, cu capital variabil şi cu un numãr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect de baza:
- utilizarea terenurilor, maşinilor şi echipamentelor agricole;
- creşterea animalelor;
- realizarea de investiţii de interes agricol.
Societatea agricolã de acest tip are personalitate juridicã, dar nu are caracter comercial;
b) societate comercialã - <>Legea nr. 31/1990 privind societãţile comerciale, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla sub administrarea unei societaţi comerciale, constituite conform <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care, pe lângã activitaţi neagricole, pot desfãşura şi activitaţi agricole.
Societaţile comerciale pot fi:
- societate în nume colectiv;
- societate în comanditã simplã;
- societate pe acţiuni;
- societate în comanditã pe acţiuni;
- societate cu rãspundere limitatã.
Societaţile comerciale care fac obiectul cercetãrii statistice sunt numai acelea care desfãşoarã şi o activitate agricolã.
Societãţile cu rãspundere limitatã, înfiinţate conform <>Legii nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care desfãşoarã o activitate agricolã, ca şi fostele unitãţi agricole de stat transformate în societãţi comerciale, fac parte din aceastã categorie;
c) unitate a administraţiei publice
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla în subordinea unitãţilor administraţiei publice centrale sau locale, care desfaşoara activitaţi agricole şi care, potrivit <>Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publicã şi regimul juridic al acesteia, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fac parte din domeniul public al statului, al unei unitãţi administrativ-teritoriale. De asemenea, sunt incluse cele aflate sub administrarea altor instituţii publice de interes naţional: ministere, unitãţi de cercetare şi producţie agricolã, staţiuni didactice, instituţii de învãţãmânt, spitale etc.;
d) unitate cooperatistã.
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla sub administrarea unei unitaţi cu capital integral cooperatist, organizatã în baza <>Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, unitãţi care desfãşoarã activitãţi agricole;
e) alte tipuri - fundaţii, aşezãminte religioase etc.
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridica ce se afla sub administrarea aşezãmintelor religioase - mânãstiri, biserici, schituri etc. - sau a altor organizaţii neguvernamentale - fundaţii, asociaţii nonprofit etc., numai dacã desfaşoara şi activitaţi agricole.
Exploataţiile agricole individuale
Unitãţile de observare statisticã sunt alcãtuite din una sau mai multe persoane, având în general legãturi de rudenie, care utilizeaza împreunã terenurile şi/sau cresc animale, ce pot aparţine unuia sau mai multor membri. Se includ:
- unitaţi care obţin produse agricole destinate în principal sau exclusiv consumului propriu;
- unitaţi care realizeazã o producţie agricola ce poate depãşi nevoile consumului propriu, surplusul fiind destinat vânzarii.
Carcasa reprezintã greutatea animalului obţinutã prin sacrificare, dupã ce s-au îndepãrtat pielea, capul, picioarele, organele şi sângele.
Randamentul se stabileşte de regulã pe bazã de coeficienţi obţinuţi prin raportarea greutãţii animalelor dupã sacrificare la greutatea animalelor înaintea sacrificãrii.
2. Descrierea cercetãrii statistice
2.1. Sfera de cuprindere
În cercetarea statisticã sunt cuprinse exploataţiile agricole care deţin cel puţin un animal şi/sau realizeazã producţie agricolã animalã, aşa cum au fost definite la Recensãmântul general agricol realizat în anul 2002. Acestea sunt:
- exploataţiile agricole cu personalitate juridicã;
- exploataţiile agricole individuale.
2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarul cercetãrii statistice
Potrivit Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE şi Directivei Consiliului 96/16/CE, principalele variabile studiate sunt urmãtoarele:
● bovine - total - totalitatea animalelor din specia Bos taurus şi Bubalus, bubalis, precum şi hribizi ca Beefalo:
I. taurine - animalele din specia Bos taurus:
Taurine sub un an:
- viţei pentru sacrificare - tineret taurin, în vârstã de mai puţin de 12 luni, cu o greutate în viu sub 300 kg, care nu are încã a doua serie de dinţi - destinat producerii cãrnii;
- alte taurine sub un an - pentru reproducţie:
- masculi;
- femele.
Taurine între 1 şi 2 ani - total:
- masculi;
- femele:
- pentru sacrificare;
- altele - pentru reproducţie.
Taurine de 2 ani şi peste:
- masculi:
- pentru reproducţie - animale pentru reproducţie;
- pentru sacrificare - animale crescute pentru producţia de carne;
- pentru muncã - animale folosite exclusiv pentru muncã;
- femele:
- juninci total - femele la prima gestaţie:
- pentru sacrificare - viţele montate care n-au rãmas gestante;
- juninci pentru reproducţie - femele de 2 ani şi peste, care nu au avut nicio fãtare şi sunt diagnosticate ca gestante;
- vaci - femele care au fãtat deja:
- vaci pentru lapte, animale folosite pentru producţia de lapte, care au fãtat deja;
- alte vaci: în general folosite pentru producţia de carne, vaci reformate şi vaci care nu se mulg;
II. bubaline: animalele din specia Bubalus, bubalis:
- bivoliţe - femele pentru reproducţie - animale folosite pentru producţia de lapte, care au fãtat deja;
- alte bubaline, masculi sau femele, în afarã de femelele pentru reproducţie;
● porcine - total - totalitatea animalelor din specia Sus scrofa domesticus:
- purcei sub 20 kg - purcei sugari cu o greutate în viu de pânã la 20 kg;
- purcei cu o greutate în viu între 20 şi 50 kg;
- porcine pentru îngrãşat - total, inclusiv vieri şi scroafe reformate, cu o greutate în viu de:
- 50-80 kg;
- 81-110 kg;
- peste 110 kg;
- porcine pentru reproducţie cu o greutate în viu de 50 kg şi peste:
- vieri - masculi cu o greutate în viu de 50 kg şi peste, folosiţi pentru reproducţie;
- scroafe de prãsilã, total - femele cu o greutate în viu de 50 kg şi peste, folosite pentru reproducţie:
- scroafe montate - femele montate, din care:
- scroafe la prima montã;
- scroafe nemontate - femele nemontate, din care:
- scrofiţe nemontate;
● ovine şi caprine - total - totalitatea animalelor din specia Ovis aries şi subspecia Capra aegagrus hircus:
I. ovine - total - totalitatea animalelor din specia Ovis aries:
- oi fãtãtoare şi mioare montate - oi care au fãtat şi tineret la prima montã:
- oi pentru lapte şi mioare montate;
- alte oi şi mioare;
- berbeci reproducãtori - masculi folosiţi efectiv pentru montã;
- alte ovine;
II. caprine - total - totalitatea animalelor din subspecia Capra aegagrus hircus;
- capre care au fãtat deja şi capre montate:
- capre care au fãtat deja;
- capre montate pentru prima datã;
- alte caprine.
● Sacrificãrile de animale şi pãsãri pe specii - producţia de carne destinatã autoconsumului şi vânzãrilor directe;
● lapte muls - cantitatea totalã de lapte obţinut prin muls, inclusiv colostru, fãrã laptele supt direct, dar incluzându-l pe acela folosit în hrana animalelor;
● lapte pentru consum - laptele integral consumat de exploataţia agricolã, pentru consum uman;
● lapte vândut direct pe piaţã - lapte integral pentru consum uman vândut direct consumatorilor;
● lapte pentru unt şi smântânã, brânzã sau iaurt - laptele utilizat pentru obţinerea produselor lactate pentru consum uman;
● lapte pentru hrana animalelor - laptele integral utilizat în exploataţia agricolã pentru hrana animalelor, sub orice formã, fãrã laptele supt direct;
● lapte livrat cãtre unitãţile de prelucrare a laptelui - cuprinde:
- toate tipurile de lapte integral de vacã, bivoliţã, oaie şi caprã, livrat cãtre unitãţile de prelucrare a laptelui;
- livrãrile de smântânã exprimate în echivalent lapte.
Suplimentar, pentru satisfacerea cerinţelor informaţionale naţionale, au fost incluse şi urmãtoarele variabile:
● pãsãri - total - totalitatea pãsãrilor adulte şi tinere, femele şi masculi, din speciile domestice Gallus gallus, Meleagris spp, Anas app, Cairina moschata şi altele, care sunt crescute în ţara noastrã, din care:
- pãsãri ouãtoare adulte - pãsãrile în vârstã de peste 24 de sãptãmâni folosite pentru producţia de ouã;
● cabaline - total - totalitatea animalelor din specia Equus caballus, care cuprinde cabalinele de reproducţie, de muncã, precum şi cele din herghelii, din care:
- cabaline de muncã;
● iepuri - total - totalitatea iepurilor de casã crescuţi pentru carne şi blanã;
● familii de albine - totalitatea familiilor de albine din stupi;
● ouã - total - numãrul total al ouãlor obţinute de la toate speciile de pãsãri domestice;
● lânã - total - întreaga cantitate de lânã obţinutã din tunderea ovinelor;
● miere şi cearã - cantitatea de miere şi, respectiv, cearã extrasã din stupi, iar pentru miere se va preciza şi destinaţia economicã a acesteia;
● pielicele caracul şi blãnuri - sunt obţinute prin sacrificarea animalelor de blanã: oi, nutrii, nurci, vulpi şi iepuri;
● gunoi de grajd - cantitatea de dejecţii obţinutã de la toate animalele, indiferent de specie.
Culegerea datelor din teren se realizeazã pe chestionarul statistic, editat pe suport hârtie, format A4. Chestionarul este structurat pe 5 capitole:
● capitolul I "Informaţii generale privind unitatea de observare statisticã", ce cuprinde caracteristici de identificare specifice formei de proprietate şi formei juridice de organizare a exploataţiei agricole;
● capitolul II "Efectivele de animale la 1 decembrie", care cuprinde elemente de cuantificare şi de evoluţie a variabilelor studiate;
● capitolul III "Sacrificãrile de animale şi destinaţia producţiei de carne", care cuprinde elemente de cuantificare şi destinaţia producţiei de carne;
● capitolul IV "Producţia şi utilizarea laptelui", care cuprinde elemente de cuantificare a producţiei de lapte de toate tipurile şi produsele lactate obţinute;
● capitolul V "Producţia animalã", care cuprinde elemente de cuantificare a producţiei obţinute.
2.3. Clasificãri şi nomenclatoare utilizate
În scopul prelucrãrii datelor în profil teritorial se utilizeazã Nomenclatorul localitãţilor din România - SIRUTA, Nomenclatorul macroregiunilor - NUTS 1 şi Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare - NUTS 2.
3. Eşantionul cercetãrii statistice
3.1. Baza de sondaj
Baza de sondaj este constituitã pe baza informaţiilor conţinute în Registrul statistic al exploataţiilor agricole. Din acesta sunt extrase exploataţiile agricole care deţin cel puţin un animal şi/sau realizeazã producţie agricolã animalã.
Registrul statistic al exploataţiilor agricole a fost constituit pe baza informaţiilor obţinute la Recensãmântul general agricol realizat în anul 2002 şi este actualizat cu datele rezultate din anchetele structurale în agriculturã şi cercetãrile statistice curente.
3.2. Planul de sondaj
Eşantionul cercetãrii statistice este extras din baza de sondaj potrivit metodei sondajului stratificat, cu selecţie simplã aleatoare şi alocare optimalã Neyman.
Straturile de selecţie sunt determinate de urmãtoarele caracteristici de clasificare:
- judeţul, echivalent nivelului de clasificare NUTS 3;
- clasele de mãrime a exploataţiilor agricole, în funcţie de efectivele de animale:

Clase de mãrime a efectivelor de bovine



┌─────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Categorii│ Nr. de bovine/ │ Nr. de vaci │ Nr. altor vaci/ │
│ │ deţinãtor │ de lapte/deţinãtor│ deţinãtor │
├─────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ I │ 1 - 2 │ 1 - 2 │ 1 - 2 │
│ II │ 3 - 9 │ 3 - 9 │ 3 - 9 │
│ III │ 10 - 19 │ 10 - 19 │ 10 - 19 │
│ IV │ 20 - 29 │ 20 - 29 │ 20 - 29 │
│ V │ 30 - 49 │ 30 - 49 │ 30 - 49 │
│ VI │ 50 - 99 │ 50 - 99 │ 50 - 99 │
│ │ ┐ │ ┐ │ ┐ │
│ VII │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │
│ VIII │ 200 - 299 │ ≥ 100 │ 200 - 299 │ ≥ 100 │ 200 - 299 │ ≥ 100 │
│ IX │ 300 - 499 │ │ 300 - 499 │ │ 300 - 499 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │ ┘ │
│ X │ ≥ 500 │ ≥ 500 │ ≥ 500 │
└─────────┴───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘



Clase de mãrime a efectivelor de porcine



┌─────────┬──────────────────────┬──────────────────────┬──────────────────────┐
│Categorii│ Nr. de porcine/ │ Scroafe ≥ 50 kg/ │ Porcine la îngrãşat │
│ │ deţinãtor │ deţinãtor │ ≥ 50 kg/deţinãtor │
├─────────┼──────────────────────┼──────────────────────┼──────────────────────┤
│ │ ┐ │ ┐ │ ┐ │
│ I │ 1 - 2 │ 1 - 9 │ 1 - 2 │ 1 - 9 │ 1 - 2 │ 1 - 9 │
│ II │ 3 - 9 │ │ 3 - 9 │ │ 3 - 9 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │ ┘ │
│ III │ 10 - 49 │ 10 - 49 │ 10 - 49 │
│ IV │ 50 - 99 │ 50 - 99 │ 50 - 99 │
│ V │ 100 - 199 │ 100 - 199 │ 100 - 199 │
│ VI │ 200 - 399 │ 200 - 399 │ 200 - 399 │
│ VII │ 400 - 999 │ 400 - 999 │ 400 - 999 │
│ │ ┐ │ ┐ │ ┐ │
│ VIII │ 1000 - 1999 │ ≥ 1000 │ 1000 - 1999 │ ≥ 1000 │ 1000 - 1999 │ ≥ 1000 │
│ IX │ 2000 - 4999 │ │ 2000 - 4999 │ │ 2000 - 4999 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │ ┘ │
│ X │ ≥ 5000 │ ≥ 5000 │ ≥ 5000 │
└─────────┴──────────────────────┴──────────────────────┴──────────────────────┘



Clase de mãrime a efectivelor de ovine



┌─────────┬───────────────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Categorii│ Nr. de ovine/ │ Oi şi mioare │Alte oi şi mioare/ │
│ │ deţinãtor │ montate/deţinãtor │ deţinãtor │
├─────────┼───────────────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ I │ 1 - 9 │ 1- 9 │ 1 - 9 │
│ II │ 10 - 19 │ 10 - 19 │ 10 - 19 │
│ III │ 20 - 49 │ 20 - 49 │ 20 - 49 │
│ IV │ 50 - 99 │ 50 - 99 │ 50 - 99 │
│ │ ┐ │ ┐ │ ┐ │
│ V │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │
│ VI │ 200 - 499 │ ≥ 100 │ 200 - 499 │ ≥ 100 │ 200 - 499 │ ≥ 100 │
│ VII │ 500 - 999 │ │ 500 - 999 │ │ 500 - 999 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │ ┘ │
│ VIII │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │
└─────────┴───────────────────┴───────────────────┴───────────────────┘



Clase de mãrime a efectivelor de caprine



┌─────────┬───────────────────┬───────────────────┐
│Categorii│ Nr. de ovine/ │ Oi şi mioare │
│ │ deţinãtor │ montate/deţinãtor │
├─────────┼───────────────────┼───────────────────┤
│ I │ 1 - 9 │ 1 - 9 │
│ II │ 10 - 19 │ 10 - 19 │
│ III │ 20 - 49 │ 20 - 49 │
│ IV │ 50 - 99 │ 50 - 99 │
│ │ ┐ │ ┐ │
│ V │ 100 - 199 │ │ 100 - 199 │ │
│ VI │ 200 - 499 │ ≥ 100 │ 200 - 499 │ ≥ 100 │
│ VII │ 500 - 999 │ │ 500 - 999 │ │
│ │ ┘ │ ┘ │
│ VIII │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │
└─────────┴───────────────────┴───────────────────┘



Exploataţiile agricole cercetate exhaustiv se aflã în una dintre situaţiile de mai jos:
- sunt societãţi/asociaţii agricole - <>Legea nr. 36/1991 , cu modificãrile ulterioare;
- sunt societãţi comerciale - <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
- sunt unitãţi cooperatiste;
- sunt avicole sau sunt specializate în sericiculturã;
- deţin bovine în numãr de 20 sau peste;
- deţin ovine în numãr de 300 sau peste;
- deţin caprine în numãr de 40 sau peste;
- deţin porcine în numãr de 100 sau peste;
- deţin pãsãri în numãr de 300 sau peste;
- deţin cabaline în numãr de 10 sau peste;
- deţin iepuri de casã în numãr de 100 sau peste;
- deţin cel puţin un animal de blanã;
- deţin cel puţin 200 de familii de albine.
Eşantionul asigurã o acoperire de cel puţin 95% din efectivele de animale.
De regulã, în condiţiile respectãrii gradului minim de acoperire, mãrimea eşantionului este de aproximativ 60.000 de exploataţii agricole, dintre care circa 55.000 de exploataţii agricole individuale şi circa 5.000 de exploataţii agricole cu personalitate juridicã.
Mãrimea eşantionului este calculatã la un coeficient de încredere de minimum 95% şi erorile relative pentru estimaţiile la nivel naţional nu vor depãşi:
● ± 2% pentru estimarea numãrului total de porcine;
● ± 1% pentru estimarea numãrului total de bovine şi ± 1,5% pentru estimarea numãrului total de vaci;
● ± 2% pentru estimarea numãrului total de ovine şi caprine.
4. Organizarea culegerii şi prelucrãrii datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Chestionarele cercetãrii statistice sunt completate prin autoînregistrare de cãtre exploataţiile agricole cu personalitate juridicã şi prin interviu faţã în faţã, folosind operatori de teren, pentru exploataţiile agricole individuale.
4.2. Momentul/Perioada de referinţã şi de înregistrare
Momentul de referinţã este data de 1 decembrie a fiecãrui an, pentru efectivele de animale, şi anul calendaristic, pentru producţia animalã, iar perioada de înregistrare este cuprinsã între 1 şi 28 decembrie.
4.3. Personalul cercetãrii statistice
Personalul cercetãrii statistice este recomandabil sã fie alcãtuit din specialişti agricoli, recrutaţi şi instruiţi de cãtre direcţiile teritoriale de statisticã.
Fiecãrui operator de teren i se arondeazã un numãr de exploataţii agricole, avându-se în vedere o încãrcare echilibratã, urmãrindu-se obţinerea unor date relevante.
4.4. Prelucrarea datelor
Exploataţiile agricole cu personalitate juridicã transmit chestionarele completate la direcţiile teritoriale de statisticã pânã la data de 28 decembrie.
Operatorii de teren depun chestionarele completate pentru exploataţiile agricole individuale la direcţiile teritoriale de statisticã pânã la data de 28 decembrie.
Introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corecţiilor primare şi reluarea controlului automat se realizeazã la direcţiile teritoriale de statisticã.
Direcţiile teritoriale de statisticã transmit fişierele de date la Institutul Naţional de Statisticã pânã la data de 9 februarie a anului urmãtor.
La nivel central, dupã recepţionarea fişierelor se procedeazã la reluarea controlului automat, operarea corecţiilor necesare, tratarea nonrãspunsurilor parţiale şi totale şi calculul coeficienţilor finali de extindere.
5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Prelucrarea datelor se concretizeazã în estimarea:
- numãrului de animale pe specii, categorii de vârstã, grupe de greutate şi destinaţie economicã;
- evoluţiei efectivelor de animale în perioada 1 ianuarie - 1 decembrie;
- sacrificãrilor de animale în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- producţiei de lapte în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- producţiei animale în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie.
5.2. Forme de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute prezintã efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã, pe specii, categorii de vârstã, grupe de greutate şi destinaţie economicã, la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe. Pentru anii impari rezultatele finale prezintã şi efectivele de animale, pe clasele de mãrime expuse la pct. 3.2, la nivel naţional.
5.3. Transmiterea datelor cercetãrii statistice şi a estimãrilor statistice la Eurostat se face:
- pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, datele provizorii, pentru efectivele de bovine, porcine, ovine şi caprine, la nivel naţional;
- pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, estimãrile producţiei indigene brute - GIP, privind efectivele de porcine, de la începutul primului trimestru şi pânã la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru al anului curent;
- pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, estimãrile producţiei indigene brute - GIP, pentru efectivele de bovine, de la începutul primului semestru al anului curent pânã la sfârşitul primului semestru al anului urmãtor;
- pânã la data de 15 februarie a anului urmãtor, estimãrile producţiei indigene brute - GIP, pentru efectivele de ovine şi caprine, de la începutul primului semestru pânã la sfârşitul celui de-al doilea semestru al anului curent;
- pânã la data de 15 mai a anului urmãtor, datele finale, pentru efectivele de bovine, porcine, ovine şi caprine, la nivel naţional şi regional;
- pânã la data de 15 mai în anii pari se vor transmite rezultatele finale, pe clase de mãrime a efectivelor de animale, la nivel naţional;
- pânã la data de 30 iunie a anului urmãtor se vor transmite datele finale pentru sacrificãrile de animale, altele decât cele sacrificate în abatoare, la nivel naţional;
- pânã la data de 30 septembrie a anului urmãtor se vor transmite datele finale pentru producţia şi utilizarea laptelui în exploataţiile agricole - tabelul C, la nivel naţional, şi datele finale pentru producţia de lapte de vacã - tabelul I, la nivel regional.
Rezultatele cercetãrii statistice se regãsesc în publicaţia "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã" şi pe site-ul Institutului Naţional de Statisticã.
Beneficiarii rezultatelor sunt:
- interni: Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale şi alţi utilizatori la cerere;
- externi: Eurostat, FAO.
6. Limitãri
Rezultatele cercetãrii statistice sunt reprezentative numai la nivel naţional, al regiunilor de dezvoltare şi al judeţelor, în limitele de încredere şi precizie a estimaţiilor expuse la pct. 3.2.
Culegerea datelor este realizatã pe baza declaraţiilor respondenţilor.

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016